Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Vuosi turpaduunarin seurassa

Turpaduunari -blogi on ollut luettavissa vuoden verran. On paikallaan katsastaa mitä vuoden aikana on tapahtunut.

Veteraaniurheilija blogi – Iltalehden terveysblogi – Turpaduunari blogi

Vuonna 2005 sosiaalisen median pioneeri Jukka Melaranta ehdotti minulle, että jakaisin terveystietoani blogin muodossa. Tuskin tiesin tuolloin mitä blogit ovat, mutta kiinnostuin ajatuksesta. Jukka oli kuullut terveysluentojani ja olimme yhdessä toteuttamassa sosiaalista projektia Turunmaan saaristossa. Lähdin terveysbloggaajana liikkeelle lähes neitseelliselle alueelle. Siihen aikaan ei ollut juurikan muita terveysbloggaajia Suomessa ja terveystietoa ei kukaan siihen aikaan yksinkertaistanut ainakaan minun tavallani. Veteraaniurheilija -blogi saavutti melkoista suosiota ja se arvioitiinkin monena vuotena peräkkäin Suomen eniten luetuksi terveysblogiksi.

Keväällä 2012 Iltalehti houkutteli minut mukaan blogiportaaliinsa. Terveysblogini saavuttikin siellä hurjan suosion. Jätin veteraaniurheilija -blogin ylläpidon ja keskityin pelkästään Iltalehteen. Siellä Iltalehden terveysblogissani käytiin avointa ja raadollisen rehellistä keskustelua terveydestä. Auktoriteetteja ei juurikaan kumarrettu. Herkillekin varpaille astuttiin, jos niin oli tarve. Jos Itä-Suomen yliopistossa, Mehiläinen konsernissa tai tiederintamalla yleensä hölmöiltiin, siitä myös kerrottiin. Lääketeollisuutta ei suinkaan käsitelty silkkihansikkain ja keskustelun aallot löyvät väillä korkeallekin. Räväköitä epäkohtia tuotiin esille, jos sille oli tarvetta. Birdie -ystäväni kanssa kehittelin terveyssatiireja valtavaa työintoa puhkuen.

Tulikin melkoisena yllätyksenä, että erittäin suosituksi osoittautunut Iltalehden terveysblogini suljettiin 24.3.2015. Heti vietiin kirjoitusoikeus ja tunnukset. Ilmoitin tästä asiasta välittömästi sosiaaliseen mediaan (Facebook ja Twitter). Ehdin olla noin kaksi tuntia harmissani tilanteesta. Eniten harmitti, että tunteja, vuorokausia, viikkoja ja ehkä jopa kuukausia kestäneet kirjoitustouhut yksittäisissä blogijutuissa (kirjoituksia on yhteensä noin 300 Iltalehden palvelimella), voisivat tuhoutua.

Nopeasti kehittyi sellainen tilanne, joka loi uskoa siihen, että tästä vielä noustaan entistä ehompina! Sain nimittäin lahjoituksena turpaduunari.fi -domainin monipuolisine toimintoineen! Lahjoituksen antajana oli Domainkeskuksen johtaja Pekka Salo. Pyytämättä sain ympärilleni lisäksi ison määrän tukijoukkoja ja avustajia. Tukijoukoista muodostettiin ensin pieni ja pippurinen 20 hengen sähköpostiryhmä missä suunniteltiin lahjoitusdomainin ulkoasu ja mietittiin miten terveysvalistuksessa edetään.

Toimittaja Pike Hilakari pystytti Turpaduunarin Tukijoukot -nimisen Facebook -ryhmän, johon lyhyessä ajassa ilmaantui yli sata ihmistä. Nykyään turpaduunarin tukijoukoissa on yli 200 kirjoittajaa, nettiasiantuntijaa, ideanikkaria ja ystävää. Ryhmä kasvaa koko ajan ja toimii mukavana ideointikanavana turpaduunari -sivustolle. Olen tavattoman kiitollinen saamastani tuesta.

Turpaduunarille tarjottiin personal trainer Mika Järvisen toimesta tiloja hyvin edulliseen hintaan pääkaupunkiseudulla terveysvalistuksen toteuttamiseksi ja tukijoukkojen tapaamisten järjestämiseen. Turpaduunarin fyysinen tukipiste sijaitsikin pitkään Helsingissä Sturenkatu 27:ssä (PCA Scalan tilat) ja monta keskiviikkoa siellä vietettiin yhteisissä hankkeissa terveystietoisuuden eteen. Tarve fyysisille tapaamisille väheni alkuvuodesta 2016 ja nyt on vain harvoin tavattu nokatusten, mutta sitä enemmän sosiaalisen median yhdistäminä päivittäin. Turpaduunarin tukijoukot on se Facebook -ryhmä joka aktiivisimmin toteuttaa ”turpaduunariutta”. Kiitos kaikille!

Tukijoukoissa on terveyskipinän iskemiä kirjoittajia, toimittajia, ideanikkareita, sisällöntuottajia, nettiguruja jne. Ollaan toiveikkaita sen suhteen, että tässä syntyy jotain ihan uutta terveystiedottamisen saralla. Henry Keskinen halusi konkreettisesti auttaa ideoimalla turpaduunari -sivuston rakenteen Kiihdytin -palvelunsa kautta.

Havaittiin heti alusta, että turpaduunari -blogia luettiin ahkerasti. Tämän huomioi myös blogien suosiota mittaava Cision -yhtiö, joka sai tutkimuksissaan selville, että turpaduunari -blogi vajaassa kuukaudessa ehti kolmanneksi suosituimmaksi terveysblogiksi!

Terveysblogien top 10 -lista Suomessa toukokuussa 2015

1. Kemikaalikimara
2. Lihastohtori
3. Turpaduunari
4. Ravitsemus ja terveys
5. Pöperöproffa
6. HealthBerry
7. Lääketiedettä ja laiskottelua
8. Hankala potilas
9. Roskatiede
10. Terveysblogi

Tuntui todella mielekkäältä jatkaa intomielistä työtä turpaduunari -blogin parissa.

Turpaduunarin terveyshankkeita

Tukijoukkoihin kuuluvat ovat nyt ottaneet talteen Iltalehden blogini kaiken aineiston. Se on tallennettuna kokonaisuudessaan uuden turpaduunari -domainiin erityisessä arkisto-osassa. Olen kyllä tavattoman kiitollinen tuosta vapaaehtoisesta hakkerointipanoksesta. Tässä työssä kunnostautuivat erityisesti Saaristolainen ja Sami Virtanen. Nöyrä kiitos!

Suostuin kolumnistiksi erääseen laajalevikkeiseen lehteen toukokuussa 2015. Tarkoitus oli käsitellä terveyden ajankohtaisilmiöitä satiirisella ja humoristisella tavalla. Sinänsä erittäin näkyvä kolumnin paikka menetti tehonsa kun kävi ilmi, että vuoden 2015 mittaan toimitus teki kyllä kaikkensa vähentääkseen kirjoitusintoja (aikataulut eivät pitäneet paikkaansa, vaatimatontakaan korvausta ei maksettu ajallaan, kirjoituksia sensuroitiin ja muuta sähläystä esiintyi). Lopetin kolumnieni kirjoittamisen ja keskityin paremmin hallinnassa olevaan toimintaan. Tämä lehtisähläys oli esimerkkinä sellaisesta kun luvataan liikoja ja toteutetaan asiat vain pakon edessä. Sellaista turpaduunarinne ei siedä!

Tilanne turpaduunari -blogissa elää koko ajan. Vieraskirjoittajia ilmoittautuu koko ajan lisää ja vapaaehtoisen työpanoksen haluaa antaa domainille lukuisa joukko ihmisiä! Toiveena on, että sivusto pysyy ilmaisena terveys- ja kulttuuritiedon jakelukanavana, jossa käydään asioiden kimppuun tarvittaessa kriittisestikin.

Vuoden 2015 aikana heräsi turpaduunarin porukoissa into perustaa terveystietoisuutta esillä pitävä yhdistys, joka toimisi turpaduunari -blogin kaupallisena jatkeena. Perustettiin Terveystietoiset -yhdistys ja toiminta alkoi. Hieman takkuista on ollut alkutaival, mutta hiljaa hyvä tulee! Haaveilemamme kriittinen terveysmedia saattaa vielä toteutua.

Muutama turpaduunarin terveysilta toteutui Sturenkadulla. Tarkoitus on jossain muodossa jatkaa tätä toimintaa ikään kuin terveysblogin jatkeena. Lisää tietoa tästä kun tilanne selkiintyy.

Vieraskirjoittajan ajatuksia

Kun reilu vuosi sitten oivalsin muutaman kokemusasiantuntijana toimivan ystävän myötä sairastavani kilpirauhasen vajaatoimintaa, en arvannut mihin kaikkeen sen myötä joutuisinkaan. Olin juuri löytänyt kaiken kattavan tiedon kilppariasiaa suomenkielellä ja innostunut valtavasti tästä tietolähteestä. Se into ei vain kestänyt montaa päivää, sillä joku taho oli päättänyt, että Turpaduunarin on aika jättää Iltalehdessä oleva bloginsa.
Olin tiedonnälkäinen, ja ihmeissäni, että miten tästä eteen päin? Jäin ikään kuin heitteille.

Onneksi sentään muistin Turpaduunarin nimen ja klikkasin kaveripyynnön ja pääsin keskelle tapahtumien sarjaa, jossa turpaduunarin tukijoukot alkoivat yhdessä pohtia jatkoa. Ja tuki oli todellakin suurta. Yksi tarjosi kokoontumistilan, toinen domainin ja seuraava jotain muuta. Minä halusin ehdottomasti olla mukana, ja niin alkoi yhteinen nyt jo vuoden kestänyt taival. Näin alkoi yhteistyö Turpaduunari Christer Sundqvistin kanssa.

Tähän vuoteen on mahtunut monen monta terveysiltaa ja kokoontumista. On kohdattu lukuisia asiantuntijoita, oman alansa pioneerejä monelta eri alalta, kuunneltu, keskusteltu ja vaihdettu mielipiteitä. Ihan kaikesta emme välttämättä ole samaa mieltä, mutta rakentava keskustelu ja muiden ihmisten herättely on ollut paras palkinto.

Monet ovat sitä mieltä, että on aika tuoda esiin epäkohtia ja murentaa uskomuksia. On aika paljastaa huijauksia, joita me auktoriteettiuskovaiset suomalaiset kovin tunnumme uskovan. Omia mielipiteitä ilmaisevat vieraskynäilijät ovat kauhu valtakunnan päättäville tahoille.

Kokemusasiantuntijat, joiden joukkoon itsekin nykyään lukeudun, ovat tarpeellisia tässä muutoksessa. He ovat kokeneet omakohtaisesti paljon, ja joutuneet ottamaan selvää asioista, koska eivät välttämättä ole voineet luottaa siihen tietoon, joka on annettu.

Emme voi kuitenkaan enää olla pelkän tieteellisen tiedon tai tutkimuksien varassa. Varsinkaan, kun lähes jokainen tutkimus julkaistaan sen rahoittaneen näkökulmasta. ”Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt” pätee siis tässäkin. Se on surullista, sillä onhan meidät kasvatettu uskomaan siihen, mitä virallinen taho ohjeistaa, sanoo tai kirjoittaa. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan jokaisella on oikeus löytää se oma totuutensa. Se taas ei välttämättä ole kaikille mieleen.

Meidän joukossamme on lukuisia vieraskynäilijöitä, joiden mielipiteitä arvostetaan ja kunnioitetaan. Joskus ilmoille pärähtää provosoivampaa tekstiä, ja se palvelee tietyissä kohtaa todella hyvin. Koen, että terveystietoisten määrä kasvaa jatkuvasti, ja siksi on tarjottava vaihtoehtoja rohkeiden edelläkävijöiden kautta. Ihmiset ovat tyytymättömiä ja haluavat muutosta. Ihmiset eivät halua tulla heitteillejätetyksi, vaan haluavat tulla kuulluksi.

Tämän vuoden aikana olemme saaneet nähdä kilpirauhaskiistan vaikutuksia, kun lukuisat potilaat ovat jääneet vaille tarvitsemaansa hoitoa. Olemme nähneet, miten home- ja sisäilmaongelmat ovat räjähtämässä käsiiin, ja seurauksena astmaa, hengitystiesairauksia, allergioita, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja lukuisia pieniä vaivoja, jotka suoliston kautta puhkeavat.

Kiitän omasta puolestani kaikkia ja kaikkia! Tästä on hyvä jatkaa terveystietoista elämää, kulkea kohti parempaa terveyttä askel askeleelta. Kiitos, että olette!

Pike Hilakari

Vieraskynä -osio on turpaduunari blogin arvokkain sisältö. Täällä suomalaiset kirjoittavat terveysasioista asiantuntevasti, kriittisesti ja akuuttiin tarpeeseen. Toistaiseksi on ilmestynyt nämä vieraskirjoitukset. Tutustu niihin kaikkiin! Kiitos!

Tässä tähän mennessä ilmestyneet vieraskirjoitukset:

Hakemistosta löytyy kaikki!

Alusta lähtien lähdin toteuttamaan hyvin laajaa hakemistoa lukijaa palvelemaan. On ollut ilo huomata miten paljon sitä käyetetään tiedonhankintaan. Se on jatkuvasti ollut 10 luetuimman kirjoituksen listalla. Vuoden mittaan on eniten luettu näitä juttuja:

Olisi mukava kuulla palautetta lukijoilta. Mitä kaipaatte lisää? Onko toivomuksia ulkoasun suhteen? Onko jokin terveysaihe, joka odottaa ruotimista?

Kerta kaikkiaan upea vuosi takana – tehdään tästä vuodesta vielä upeampi!

Nöyrästi kiittäen, blogi-isäntä turpaduunari Christer Sundqvist

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

Hoida mielelläsi

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.