Valikko Sulje

Blogi

Tämä on turpaduunarin blogi. Tervetuloa!

Tämä on turpaduunarin blogi. Löydät täältä valtavasti tietoa terveydestä, hyvinvoinnista, ravinnosta, elämästä, lääkkeistäunen merkityksestä, liikunnasta, kirja-arvosteluja, ajan ilmiöitä, satiiria, huumoria, vakavaa pohdintaa, jne…

TOP 10 ja muut listat

Kaikki kirjoitukset

Hakusanat

Blogi ja yhteisöllisyys

Yhteisöllisyys tarkoittaa mm. sujuvaa sosiaalisuutta, eli tehdään ja toimitaan yhdessä. Tämän tuloksena syntyy jotain uutta. Tällaiseen hyvin toimivaan yhteisöön pääsee ulkopuolinenkin mukaan sujuvasti. Yhdessä saadaan aikaan isojakin asioita. Yhteisöllisyyden voimasta on esimerkkinä tämä pääsiäisen jälkeen vuonna 2015 syntynyt turpaduunari.fi -sivusto.

Christer Sundqvist, eli turpaduunari, kirjoitti erittäin suosittua Iltalehden terveysblogia 30.5.2012-24.3.2015. Ennen pääsiäistä turpaduunari sai kuitenkin tiedon Iltalehdeltä, että terveysblogi suljetaan. Heti vietiin kirjoitusoikeus ja tunnukset. Olin astunut liian suurille varpaille.

Turpaduunari ilmoitti tästä sensurointiasiasta välittömästi sosiaaliseen mediaan (Facebook ja Twitter). Hän ehti olla noin kaksi tuntia harmissaan tilanteesta. Eniten harmitti, että tunteja, vuorokausia, viikkoja ja ehkä jopa kuukausia kestäneet kirjoitustouhut yksittäisissä blogijutuissa (kirjoituksia on yhteensä noin 300 Iltalehden palvelimella), voisivat tuhoutua.

Tässä pieni yhteenveto nopeasti kehittyneestä tilanteesta, joka luo uskoa siihen, että tästä vielä noustaan entistä ehompina!

Sain lahjoituksena turpaduunari.fi -domainin monipuolisine toimintoineen! Lahjoituksen antajana oli Domainkeskuksen johtaja Pekka Salo.

Blogi ja tuki

Pyytämättä turpaduunari sai ympärilleen ison määrän tukijoukkoja ja avustajia. Tukijoukoista muodostettiin ensin pieni ja pippurinen 20 hengen sähköpostiryhmä missä suunniteltiin lahjoitusdomainin ulkoasu ja mietittiin miten terveysvalistuksessa edetään.

Toimittaja Pike Hilakari pystytti Turpaduunarin Tukijoukot -nimisen Facebook -ryhmän, johon lyhyessä ajassa ilmaantui yli sata ihmistä. Ryhmä kasvaa koko ajan ja toimii ideointikanavana ja sisällöntuottajana turpaduunari -sivustolle.

Turpaduunarille tarjottiin  valmentaja Mika Järvisen toimesta tiloja hyvin edulliseen hintaan pääkaupunkiseudulla terveysvalistuksen toteuttamiseksi ja tukijoukkojen tapaamisten järjestämiseen. Tukijoukkojen viikkotapamiset olivat aluksi hyvin suosittuja. Kun tilanne vakiintui tapaamisia järjestettiin vain satunnaisesti.

Tukijoukkoihin ilmoittautui terveyskipinän iskemiä kirjoittajia, toimittajia, ideanikkareita, sisällöntuottajia, nettiguruja jne. Ollaan toiveikkaita sen suhteen, että tässä syntyy jotain ihan uutta terveystiedottamisen saralla. Henry Keskinen halusi konkreettisesti auttaa ideoimalla turpaduunari -sivuston rakenteen.

Iltalehden sensuroima blogi hakkeroitiin kasaan

Tukijoukkoihin kuuluvat ovat ottaneet talteen Iltalehden blogini kaiken aineiston. Se tallennettiin kokonaisuudessaan uuteen turpaduunari -domainiin erityiseen arkisto-osaan. Olen kyllä tavattoman kiitollinen tuosta vapaaehtoisesta hakkerointipanoksesta. Tässä työssä kunnostautuivat erityisesti Saaristolainen ja Sami Virtanen. Nöyrä kiitos! Itse onnistuin jotenkuten viemään Iltalehden terveysblogin sisällön kommentteineen turpaduunarin varablogiin.

Eikä tässä vielä kaikki. Turpaduunari kirjoitti vuonna 2015 kolumneja eräässä laajalevikkeisessä lehdessä. Yhteistyötä ei kuitenkaan jatkettu vuonna 2016. Etsinnässä ei varsinaisesti ole uutta mediaa kolumneille, sillä blogisivuston kanssa riittää paljon puuhaa.

Tilanne elää koko ajan. Vieraskirjoittajia ilmoittautuu koko ajan ja vapaaehtoisen työpanoksen haluaa antaa domainille lukuisa joukko ihmisiä! Turpaduunarin toiveena on, että sivusto pysyy ilmaisena terveys- ja kulttuuritiedon jakelukanavana, jossa käydään asioiden kimppuun tarvittaessa kriittisestikin.

Lahjoituksia vastaanotetaan

Turpaduunari -blogi on muodostunut merkittäväksi terveyden tietolähteeksi lähinnä meikäläisen (Christer Sundqvist) työpanoksen takia. Biologille, rasva-asiantuntijalle ja ideanikkarille saattaisi olla oikeitakin töitä tarjolla. Mutta tämä on minun vaatimaton osuuteni sitä yhteistä savottaa kohti rehellistä ja puolueetonta terveysvalistusta. Minun pitää kirjoittaa niistä asioista, joista muut vaikenevat ja haluan antaa tilaa vieraskirjoittajille, joilla on tärkeää sanottavaa.

Jos haluat tukea työtäni, voit tehdä sitä monin eri tavoin. Kaikki tavat ovat yhtä tärkeitä. Esimerkiksi näin:

  • rukoilemalla, että saisin pysyä terveenä ja jaksaisin tätä työtä tehdä
  • hankkimalla viikoittaiset terveysohjeeni
  • tilaamalla minut paikalle luennoimaan terveydestä, olen ammattipuhuja
  • lahjoittamalla työpanoksesi yhteiseen tietopankkiin esimerkiksi vieraskirjoittajana
  • tilaamalla minulta muita palveluja (mentorointi, terveysneuvoja, piristystä arkeen)
  • muuta mukavaa

VAU!

Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat
sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.

-Mahatma Gandhi