Valikko Sulje

Turpaduunari.fi taustaa

Turpaduunari – lyhyt esittely

Miten kaikki alkoi?

Turpaduunari (Christer Sundqvist) oppi lukemaan yksikseen 4-vuotiaana tyypillisen introvertin tapaan. Piti ensimmäisen julkisen puheenvuoronsa 12-vuotiaana ja älysi silloin, että tässä on se mikä on kaikkein parasta!

Meni 19-vuotiaana opiskelemaan luonnontieteitä ja väitteli 29-vuotiaana tohtoriksi. Aloitti siinä vaiheessa omaperäisen terveysvalistuksensa pienessä mittakaavassa, valistuksen roihahtaessa palamaan hyvin intensiivisesti noin 15 vuotta sitten 43-vuotiaana. Viimeiset 15 vuotta kiertänyt Suomea 100 luentokeikan verran vuodessa. Tällä hetkellä koronapandemian takia luentokeikkoja on hyvin vähän.

Kehitti hyvin erikoisen tyylin kirjoittaa terveydestä suorasukaisesti, satiirisesti ja humoristisesti. On toista kertaa naimisissa, 5 lasta ja 7 lastenlasta. Haluaa jatkaa terveystiedottamisen saralla rehellisesti totuus edellä ”julistuksessa”, vaikka se saattaisikin aiheuttaa ongelmia ja hämmennystä.

Esimerkki yleisön antamasta tuesta

Olen Pohjois-Karjalassa vuonna 2003. On alkamassa tyypillinen terveysluentoni. Takana on 600 km ajomatka, kuulijoita kourallinen ja motivaatio hieman hukassa.

Menen kahville. Kahviossa istuu oman kupposensa kanssa pari muusikkoa. Toisella on haitari, toisella viulu. Lyöttäydyn seuraan. Hetken mielijohteesta kysyn, tulisivatko he luennolleni ja soittaisivat viihdemusiikkia yleisölleni.

He suostuivat. Ilmeisesti tuolloin oli muusikoilla niin vähän keikkoja, että korvaukseksi riitti vaatimaton lupaamani soittopalkkio. Ja niin alkoi terveysilta kymmenen minuutiin musisoinnilla. Sen jälkeen puhuin 10 min terveydestä. Sitten taas kymmenminuuttinen soittoa, jonka jälkeen tuli taas minun vuoroni höpöttää. Tätä vuorottelua luvattiin jatkaa niin kauan kuin yleisön mielenkiinto säilyi.

Esityksemme kestettyä suunnilleen pari tuntia, saimme kuulla seuraavan yleisökommentin: ”Te ette ole mikään solisti. Ette myöskään trubaduuri, mutta olette h*mmetin hyvä turpaduunari!”

Yleisön tuki merkitsi silloin minulle erittäin paljon ja merkitsee edelleen. Huikeita ammattinimikkeitä osaa yleisö jakaa minulle: turpaduunari!

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia

Turpaduunariuden kehittelyvaiheen alussa minulle avautui mahdollisuus kehittää terveystietoinen, vuoden kestävä ravintokoulutus Rovaniemelle, Lapin urheiluopistoon. Opiskelijat houkuteltiin tarkastelemaan terveyttä kriittisesti ja miettimään omakohtaisesti, mikä terveyden osa-alue itse kullakin kaipasi huomiota. Tultuaan tietoisiksi toisaalta omista rajoitteistaan ja toisaalta vahvuusalueistaan, kurssilta valmistuneet siirtyivät vaihteleviin työtehtäviinsä terveyden saralla, entistä paremmin eväin varustettuina. Tätä koulutusta kesti yli 10 vuotta kunnes urheiluopiston heikentynyt taloustilanne teki lopun tästä koulutuksesta.

Kannustus, myötätunto, yksilöllisyyden huomioiminen ja suunnitelmallinen opiskelijan motivointi, kantoivat hedelmää. Opiskelijoiden intohimo sekä osaaminen kohtasivat. Miltei jokainen opiskelija kehittyi huomattavasti paremmaksi melkeinpä joka asiassa. Jopa opiskelijoiden luonteen vahvuudet huomioiva ohjaustyö on minulle erittäin tärkeässä roolissa. Leikkimielisyys, nöyryys, reiluus, rakkaudellisuus, suunnaton oppimishalu ja arvostelukyky hiipi mukaan opetukseen.

Palkittu bloggaaja

Kehitin blogikirjoittelustani ja sosiaalisen median muista työkaluista terveyssatiirisenkin avun, joka ei aina noudattanut virallisterveellisiä linjauksia. Sen sijaan se tarjosi sijaa jopa palkitulle (Suomen suosituin terveysblogi) pohdinnalle miten toteuttaa vaihtoehtoinen ja täydentävä terveysvalistus Suomessa. En epäröinyt astua herkillekään varpaille ja mikään aihe ei ollut tabu. Monet muut maamme terveysvalistajat seurasivat joko mielenkiinnolla tai pelonsekaisin tuntein blogistin paljastuksia.

Opettajuuden, vilkkaan luennoinnin, kirjoittelun ja jatkuvan oppimisen kautta on silmieni eteen piirtynyt aika seesteinen kuvio. Jokaisen meistä on löydettävä se oma paikkamme terveysvalistuksessa. Sattuman (suunnitelman?) myötä minulle tuli avuksi tämä hauska, huumoripitoinen, satiirinenkin turpaduunari-kuvio. Jollekin toiselle terveysalan yrittäjälle työkuvio rakentuu eri tavalla ja muiden ominaisuuksien varaan.

Suosittu puhuja

Puhuttuani 12 -vuotiaasta asti julkisesti olen ehkä jotain tähän mennessä oppinut. Ainakin sen, että puhe on minun paras työkaluni. Lähes täydellisenä introverttinä, en pärjää nopeatempoisessa keskustelussa, mutta päästessäni esiintymislavalle, tunnen olevani oikeassa paikassa. Se on minun taidettani, taitoani ja elämäni melodia kuuluu silloin kaikkein selkeimmin.

Onneksi olen saanut runsain määrin puhua ja käyttää tätä työkaluani. Ja haluan käyttää sitä myös jatkossa, antaen näin terveysvalistuksen sanomalle tällaisiakin ulottuvuuksia.

Tilaa minut puhujaksi vaikka tästä:

Terveyden aarretta ei saa menettää

Lopuksi, jos sallitte, jaan teille vielä joitakin kiinnekohtia menestykselliseen terveysvalistukseen.

Olen pannut merkille, että yhä useampi ihminen pitää terveyttään suuressa arvossa. Ihminen tekee kaikkensa, jotta hän ei menettäisi tätä suurinta aarrettaan elämässä. Tähän kasvavaan terveystietoisten porukkaan kuuluvat ovat oppineet tarkistamaan mitkä terveysaiheet ovat pinnalla ja mitä niistä pitäisi ajatella.

Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Kirjallinen tuotanto, opinnot ja luentoesittelyt löytyvät täältä: https://ravintokirja.fi/

Tiedekanavaltani voit löytää tieteellistä tuotantoani: https://www.researchgate.net/profile/Christer-Sundqvist

Yhteydenotot:
christer.sundqvist@ravintokirja.fi
040-7529274
Länsi-Pasila, Helsinki

top10kolumni_1

Turpaduunarista kerrottu

http://tekijaakatemia.fi/101-tarinaa-christer-sundqvist/

https://www.google.fi/#q=turpaduunari

http://news.cision.com/fi/cision-finland-oy/r/cisionin-toukokuun-blogilistaus-kertoo-maamme-suosituimpien-terveysblogien-kymmenen-karjen,c9781946

http://yle.fi/uutiset/parsa_tykkaa_vesikylvyista__ja_suolisto_tykkaa_parsasta/7988485

Suosittu ”Trubaduunari”-terveysblogi suljettiin Iltalehden blogisivuilla.

Iltalehti vaiensi lopullisesti yhden suosituimman blogistinsa!

Uusi Koko kansan unikoulu -kirja opastaa suomalaisia parempaan uneen

Turpaduunari Lapin lumoissa

Terveysblogisti: Kevyttuotehössöttelyn aika on ohi

Hyvinvoinnin ammattilaiset haastattelussa

Teemu Syrjälän haastattelussa turpaduunari, osa 1

Teemu Syrjälän haastattelussa turpaduunari, osa 2

 

seniorit_laivalla

http://www.e-julkaisu.fi/senioriliitto/patina/2014/06/pdf/PA20141208.1.pdf

turpaduunari

 

3 Comments

  1. Paluuviite:Suomalaiset terveyden ammattilaiset joilta saa tukea LCHF/VHH-elämäntavan toteutuksessa - Turpaduunari

  2. Paluuviite:Turpaduunari: Sokerin merkityksestä sairauksiin | Love Solutions

  3. Paluuviite:Turpaduunari Sundqvist PCA finlandin vieraana | pcaRHINO

Kommentointi ei ole käytössä.