Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lääkärien uskonkappaleet vahingoittavat potilaiden etuja

Olen elämäni aikana toiminut vuosia lääketieteen ja lääketeollisuuden tuotteiden suurkuluttajana. Kuten se yleensä on, tämä taktiikka oli huono minunkin kohdalla. Oikeastaan vain ajauduin tilanteeseen, mutta se kaikki tuotti kokemusasiantuntijuutta. Sitä kertyi myös erilaisten lääkärien kohtaamisesta. Lääkärien osaamistaso ja ammattietiikka heijastuivat suoraan minun, potilaan vointiin.

Olen usein pohtinut, miksi ihmiset haluavat lääkäriksi ja onko heillä lääkikseen pyrkiessä ihanteita, jotka saa pettyneenä vuosien varrella heittää romukoppaan. Työ ei olekaan sitä millaiseksi sen oli ajatellut? Et osaakaan auttaa kaikkia potilaita niin hyvin kuin haluaisit. Sinulla ei ole aikaa kohdata potilasta, jotta saisit kokonaiskuvaa hänen tilanteestaan. Määräät potilaille oireenmukaisia lääkityshoitoja ja samat potilaat tulevat usein sitten uusien ja vanhojenkin oireidensa kanssa pian uudelleen vastaanotolle kenties vuosi vuodelta vain huonokuntoisempana.

Koitat viestiä potilaita laihduttamaan ja syömään terveellisesti, mutta oikeastaan et tiedä yhtään miten se käytännön tasolla tapahtuisi, sillä sellaista ei opeteta lääkiksessä. Lääkiksessä opetetaan lääkitsemään, leikkaamaan, sädettämään ja vaikka mitä, mutta ei ennaltaehkäisemään sairastumista ja palauttamaan kehon epätasapainotiloja kohdalleen. Lääkiksessä ei myöskään opeteta kohtaamaan valveutuneita potilaita, jotka saattavat tietää sairautensa hoitamisesta enemmän kuin sinä.

Vuosien saatossa uuvut henkisesti työssäsi ja kyynistyt. Usein et koe myöskään olevasi oman itsesi herra vaan hierarkia on suurta etkä aina saa hoitaa potilasta siten, miten todellisuudessa tietäisit tai arvelisit potilaan parhaaksi. Ylilääkäri tai joku muu pamppu kuten Duodecimin pojat sanelevat tekemisiäsi. Ehkä se vaan on helpompaakin hektisessä ja vastuullisessa työssä?

Jos olet auktoriteettiasemassa, saatat pitää tiukasti kiinni mielipiteistäsi jos nuoremmat tai erikoistumisalasi ulkopuoliset lääkärit yrittävät nokitella. Et halua menettää kasvojasi tai joutua häpeään tunnustamalla, että olet ollut väärässä jossakin asiassa. Päädyt tulpaksi edistymisen tiellä ja vahingoksi potilaillesi.

Maalaan nyt tahallani kielteistä kuvaa lääkärin työstä. Lääkäreissä on toki eroja, kuten viineissä eikä varmasti kaikkien lääkärien työssä ole noita em. ongelmia. Uskon kuitenkin että moni lääkäri ei uskaltaudu tarkastelemaan työnsä ja ammattietiikkansa laatua rehellisesti. Olisiko jotakin muutostarvetta suhteessa potilaiden kohtaamiseen, suhtautumiseen täydentäviin hoitomuotoihin ja uusiin tuuliin tieteen ja lääketieteen alalla?

Otatko kritiikittä vastaan sen tiedon jota sinulle koulutuksissa tarjotaan? Miten hyvin hallitset biokemiaa, jotta voi paremmin ymmärtää ja päätellä asioita ja käyttää omia aivojasi? Katsotko mieluummin näytöltä potilaasi labratuloksista miten hän voi vai kysytkö potilaalta itseltään? Rehellisyyden nimissä, annatko hänen kertoa vai keskeytätkö koko ajan? Kuinka paljon päätät asioita ylipäätään näkemättä potilasta?

Annen taistelu

Pitkäaikaisella potilastoverillani kilpirauhaspotilaiden vertaistuesta on vaikeuksia saada tarvitsemansa lääkitys järjestymään. Koska hän on vähävarainen, tilanne näyttää vielä toivottomammalta. Hän ei ole yksin tilanteensa kanssa. Tuhannet potilaat maassamme ovat vastaavanlaisessa pulassa.

Yrittäessään edetä ja ajaessaan perusoikeuksiaan saada riittävää hoitoa he törmäävät johonkin ihmeelliseen idiotismin, pahuuden ja piittaamattomuuden muuriin, joka vaikuttaa täysin läpipääsemättömältä. Moni joutuu tekemään täydellisen U-käännöksen ja hakemaan apua ulkomailta. Kaikilla ei bensa, ts. raha tähän riitä.

Annan Annen sairaskertomuksen puhua hänen tämänhetkisestä tilanteestaan, joka olisi varsinainen farssi ellei se olisi tragedia. (kuva 1.)

anna_1
Tässä lääkäri toteaa selvästi kuten asia Annen kohdalla on: ”Kilpirauhasen poiston seurauksena Thyroxin-korvaushoito, jonka aikana vointi ei ole ollut hyvä. Potilas käyttänyt eläinperäistä Efra-valmistetta, taloudellisista syistä palannut kuitenkin takaisin Thyroxiniin.- – Thyroxin-hoidon aikana vointi ollut huono, paino noussut noin 10kg. Keskittymisvaikeuksia, muistin pätkimistä. Lisäksi myös palelua, nivelsärkyä ja öistä virtsaamisen tarvetta, hiusten lähtöä, lapsettomuutta, seksuaalista haluttomuutta. Kokee oireiden alkaneen Efra-lääkityksen lopettamisen jälkeen. Nyt käytössä Thyroxin 125µg kerran päivässä, jonka aikana lab. koearvot ovat mieluumminkin lievän subkliinisen hypertyreoosin puolella. TSH alle viitealueen 0.02. Perifeeriset kilpirauhashormonit T4V 20.8, T3V 4.0 eli molemmat ovat viitteissä. Lääkityksen aikana kuitenkin T3V. on mielumminkin viitearvojen alaosassa ja T4V viitearvojen yläosassa eli T3/T4-suhde ei ole täysin optimaalinen.”

Siis mitä ihmettä? Tilanne on aika selvä. Anne voi paremmin Erfa-lääkityksellään ja yksiselitteisesti huonommin Thyroxin-lääkityksellään. Tästä huolimatta Annelle ei kirjoiteta sitä lääkitystä, jolla hän on voinut paremmin. Tietenkin hän haluaa paremmin itsellään toimivan lääkkeen vaikka se onkin kalliimpi! Vaihtoehtona olisi myös lisätä synteettistä T3-hormonia Thyroxinin kylkeen. Tämähän olisi selvää maalaisjärkeä ja kysymyksessä on Annen hyvinvointi, elämänlaatu ja toimintakyky. Ehkä tällaiset asiat ei hetkauta sitten taas lääkäriä millään tavalla?

Lääkärin tekstistä paistaa myös osaamattomuus. Ei ole mitään järkeä pyrkiä siihen, että T3V olisi hoidolla viitteiden alaosissa. Jos lääkärillä olisi kliinistä osaamista, hän havaitsisi potilaskunnassaan että yleensä riittävästi lääkityillä potilailla nimenomaan T3V on oltava riittävän korkealla tasolla, sillä se on aktiivinen solutasolla vaikuttava hormoni, ei varastohormoni T4V. Itselleni sekä Suomessa, että kansainvälisessä vertaistuessa toimineelle potilasaktiiville ja aihetta myös paljon opiskelleelle tämä on täysin selvä asia.

TSH saa myöskin painua nollille ilman että kyseessä olisi liikatoiminta. Potilaita pidetään usein virheellisesti alilääkittyinä kun tuijotetaan liikaa TSH-arvoon. TSH on aivolisäkehormoni, ei kilpirauhashormoni. Sen tarkoitus on stimuloida kilpirauhasta tuottamaan kilpirauhashormoneja. Annelle TSH:sta ei ole mitään hyötyä, sillä hänellä ei ole enää kilpirauhasta mitä stimuloida ja muutenkin hänellä hormonit tulevat purkista. Näitä perusasioita kilpirauhashormonien toiminnasta opetetaan jo lähihoitajakoulutuksessa. Miksi yliopistosairaalaan lääkäri ei hallitse perusasioista? Hänelle on kenties opetettu nämä asiat suoranaisina dogmeina eikä hän osaa niitä kyseenalaistaa.

Ehkä lääkäri olettaa että matala T3V riittää ja kaikilla potilailla pitäisi pyrkiä samoihin hormonimääriin. Tässäkin asiassa olemme yksilöitä. Siinä on suuria yksilöllisiä vaihteluita, kuinka tehokkaasti kehomme solutasolla muuntaa T4-hormonista aktiivista T3-hormonia. Sekä geenit, että terveydentila säätelevät tätä muuntoa. Annen pulssista, verenpaineesta ja kehon lämpötiloistakaan ei mainita mitään. Nämä ”perusvitaalit” olisivat hyvin tärkeitä hoidon arvioinnissa kilpirauhaspotilaalla.

Annen tilannetta on käsitelty usean lääkärin palaverissa. (kuva 2)

anna_2

 

Tässä myönnetään, että Annen T3V tosiaankin on vähän matala, mutta väitetään edelleen, että silti ollaan subkliinisellä liikatoiminnalla. Miten voi olla liikatoiminnalla jos T3V on matala? Aktiivinen hormoni, siis solutasolla vaikuttava kilpirauhashormoni on matala, mutta silti lääkäreiden mielestä ei ole mitään perustetta T3-hormonin lisäämiselle hoitoon, koska THL (Palko) on niin kerran sanonut. Sillä ei näytä olevan mitään merkitystä, että potilas on aikaisemmin T3-hormonia sisältävällä eläinperäisellä lääkityksellään voinut hyvin. Mainittakoon tässä, että THL:ssä ei ole minkäänlaista asiantuntemusta kilpirauhasasioissa ja monet Palkon käyttävät asiantuntijat ovat samoja henkilöitä, jotka ovat olleet Valviran ”asiantuntijoina” vaikeuttamassa kilpirauhaspotilaiden lääkkeidensaantia Suomessa. Pieni piiri pyörii.

Jäämme toivomaan, että Anne saa jollakin tavalla järjestettyä itselleen sellaisen hoidon, jolla hänen työ- ja toimintakykynsä säilyvät ja vointi on hyvä.

Dogmi sanana mielletään usein uskontojen harjoittamiin opinkappaleisiin. Sanakirjan mukaan dogmi on myös todistamatta päteväksi katsottu lause. Lääkärikunnan auktoriteettien osalta dogmeina tuntuvat olevan: Thyroxinin tulee toimia kaikilla. Kaikilla noudetetaan samoja viitearvoja ja hoito perustetaan niihin. Potilaan voinnilla ei ole merkitystä. T3-lääkitystä ei tule antaa vaikka se voisi auttaa potilasta merkittävästi.

Meillä on Suomessa uskonnonvapaus. Yhtäläistä vapautta saada toimivaa lääketieteellistä hoitoa ei kaikilla ole.

 

nina_saineNina Saine

Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä kilpirauhaspotilaiden parissa ja opiskelee ravintoneuvojaksi ja edelleen ravintoterapeutiksi. Vastaanotot hänellä on Tampereella ja Hyvinkäällä. Hän on kiinnostunut integratiivisesta ja funktionaalisesta lääketieteestä ja harrastaa myös kaikkea luovaa, kuten korujen tekemistä. Nina pitää blogia osoitteessa jalkeilla.blogspot.com

Sanoissa on voimaa

0 thoughts on “Lääkärien uskonkappaleet vahingoittavat potilaiden etuja”

  1. Toinen Suomen kahdesta osaavasta endokrinologista kertoo (mm. Kilpi-lehdessä 3-2013) että muulla kuin T4-monoterapialla tarkkaillaan T3v-arvoa joka on oltava 5…6 Tässä tiivistelmä http://bit.ly/1mKHqvP

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.