Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lääkärien uskonkappaleet vahingoittavat potilaiden etuja

Olen elämäni aikana toiminut vuosia lääketieteen ja lääketeollisuuden tuotteiden suurkuluttajana. Kuten se yleensä on, tämä taktiikka oli huono minunkin kohdalla. Oikeastaan vain ajauduin tilanteeseen, mutta se kaikki tuotti kokemusasiantuntijuutta. Sitä kertyi myös erilaisten lääkärien kohtaamisesta. Lääkärien osaamistaso ja ammattietiikka heijastuivat suoraan minun, potilaan vointiin.

Olen usein pohtinut, miksi ihmiset haluavat lääkäriksi ja onko heillä lääkikseen pyrkiessä ihanteita, jotka saa pettyneenä vuosien varrella heittää romukoppaan. Työ ei olekaan sitä millaiseksi sen oli ajatellut? Et osaakaan auttaa kaikkia potilaita niin hyvin kuin haluaisit. Sinulla ei ole aikaa kohdata potilasta, jotta saisit kokonaiskuvaa hänen tilanteestaan. Määräät potilaille oireenmukaisia lääkityshoitoja ja samat potilaat tulevat usein sitten uusien ja vanhojenkin oireidensa kanssa pian uudelleen vastaanotolle kenties vuosi vuodelta vain huonokuntoisempana.

Koitat viestiä potilaita laihduttamaan ja syömään terveellisesti, mutta oikeastaan et tiedä yhtään miten se käytännön tasolla tapahtuisi, sillä sellaista ei opeteta lääkiksessä. Lääkiksessä opetetaan lääkitsemään, leikkaamaan, sädettämään ja vaikka mitä, mutta ei ennaltaehkäisemään sairastumista ja palauttamaan kehon epätasapainotiloja kohdalleen. Lääkiksessä ei myöskään opeteta kohtaamaan valveutuneita potilaita, jotka saattavat tietää sairautensa hoitamisesta enemmän kuin sinä.

Vuosien saatossa uuvut henkisesti työssäsi ja kyynistyt. Usein et koe myöskään olevasi oman itsesi herra vaan hierarkia on suurta etkä aina saa hoitaa potilasta siten, miten todellisuudessa tietäisit tai arvelisit potilaan parhaaksi. Ylilääkäri tai joku muu pamppu kuten Duodecimin pojat sanelevat tekemisiäsi. Ehkä se vaan on helpompaakin hektisessä ja vastuullisessa työssä?

Jos olet auktoriteettiasemassa, saatat pitää tiukasti kiinni mielipiteistäsi jos nuoremmat tai erikoistumisalasi ulkopuoliset lääkärit yrittävät nokitella. Et halua menettää kasvojasi tai joutua häpeään tunnustamalla, että olet ollut väärässä jossakin asiassa. Päädyt tulpaksi edistymisen tiellä ja vahingoksi potilaillesi.

Maalaan nyt tahallani kielteistä kuvaa lääkärin työstä. Lääkäreissä on toki eroja, kuten viineissä eikä varmasti kaikkien lääkärien työssä ole noita em. ongelmia. Uskon kuitenkin että moni lääkäri ei uskaltaudu tarkastelemaan työnsä ja ammattietiikkansa laatua rehellisesti. Olisiko jotakin muutostarvetta suhteessa potilaiden kohtaamiseen, suhtautumiseen täydentäviin hoitomuotoihin ja uusiin tuuliin tieteen ja lääketieteen alalla?

Otatko kritiikittä vastaan sen tiedon jota sinulle koulutuksissa tarjotaan? Miten hyvin hallitset biokemiaa, jotta voi paremmin ymmärtää ja päätellä asioita ja käyttää omia aivojasi? Katsotko mieluummin näytöltä potilaasi labratuloksista miten hän voi vai kysytkö potilaalta itseltään? Rehellisyyden nimissä, annatko hänen kertoa vai keskeytätkö koko ajan? Kuinka paljon päätät asioita ylipäätään näkemättä potilasta?

Annen taistelu

Pitkäaikaisella potilastoverillani kilpirauhaspotilaiden vertaistuesta on vaikeuksia saada tarvitsemansa lääkitys järjestymään. Koska hän on vähävarainen, tilanne näyttää vielä toivottomammalta. Hän ei ole yksin tilanteensa kanssa. Tuhannet potilaat maassamme ovat vastaavanlaisessa pulassa.

Yrittäessään edetä ja ajaessaan perusoikeuksiaan saada riittävää hoitoa he törmäävät johonkin ihmeelliseen idiotismin, pahuuden ja piittaamattomuuden muuriin, joka vaikuttaa täysin läpipääsemättömältä. Moni joutuu tekemään täydellisen U-käännöksen ja hakemaan apua ulkomailta. Kaikilla ei bensa, ts. raha tähän riitä.

Annan Annen sairaskertomuksen puhua hänen tämänhetkisestä tilanteestaan, joka olisi varsinainen farssi ellei se olisi tragedia. (kuva 1.)

anna_1
Tässä lääkäri toteaa selvästi kuten asia Annen kohdalla on: ”Kilpirauhasen poiston seurauksena Thyroxin-korvaushoito, jonka aikana vointi ei ole ollut hyvä. Potilas käyttänyt eläinperäistä Efra-valmistetta, taloudellisista syistä palannut kuitenkin takaisin Thyroxiniin.- – Thyroxin-hoidon aikana vointi ollut huono, paino noussut noin 10kg. Keskittymisvaikeuksia, muistin pätkimistä. Lisäksi myös palelua, nivelsärkyä ja öistä virtsaamisen tarvetta, hiusten lähtöä, lapsettomuutta, seksuaalista haluttomuutta. Kokee oireiden alkaneen Efra-lääkityksen lopettamisen jälkeen. Nyt käytössä Thyroxin 125µg kerran päivässä, jonka aikana lab. koearvot ovat mieluumminkin lievän subkliinisen hypertyreoosin puolella. TSH alle viitealueen 0.02. Perifeeriset kilpirauhashormonit T4V 20.8, T3V 4.0 eli molemmat ovat viitteissä. Lääkityksen aikana kuitenkin T3V. on mielumminkin viitearvojen alaosassa ja T4V viitearvojen yläosassa eli T3/T4-suhde ei ole täysin optimaalinen.”

Siis mitä ihmettä? Tilanne on aika selvä. Anne voi paremmin Erfa-lääkityksellään ja yksiselitteisesti huonommin Thyroxin-lääkityksellään. Tästä huolimatta Annelle ei kirjoiteta sitä lääkitystä, jolla hän on voinut paremmin. Tietenkin hän haluaa paremmin itsellään toimivan lääkkeen vaikka se onkin kalliimpi! Vaihtoehtona olisi myös lisätä synteettistä T3-hormonia Thyroxinin kylkeen. Tämähän olisi selvää maalaisjärkeä ja kysymyksessä on Annen hyvinvointi, elämänlaatu ja toimintakyky. Ehkä tällaiset asiat ei hetkauta sitten taas lääkäriä millään tavalla?

Lääkärin tekstistä paistaa myös osaamattomuus. Ei ole mitään järkeä pyrkiä siihen, että T3V olisi hoidolla viitteiden alaosissa. Jos lääkärillä olisi kliinistä osaamista, hän havaitsisi potilaskunnassaan että yleensä riittävästi lääkityillä potilailla nimenomaan T3V on oltava riittävän korkealla tasolla, sillä se on aktiivinen solutasolla vaikuttava hormoni, ei varastohormoni T4V. Itselleni sekä Suomessa, että kansainvälisessä vertaistuessa toimineelle potilasaktiiville ja aihetta myös paljon opiskelleelle tämä on täysin selvä asia.

TSH saa myöskin painua nollille ilman että kyseessä olisi liikatoiminta. Potilaita pidetään usein virheellisesti alilääkittyinä kun tuijotetaan liikaa TSH-arvoon. TSH on aivolisäkehormoni, ei kilpirauhashormoni. Sen tarkoitus on stimuloida kilpirauhasta tuottamaan kilpirauhashormoneja. Annelle TSH:sta ei ole mitään hyötyä, sillä hänellä ei ole enää kilpirauhasta mitä stimuloida ja muutenkin hänellä hormonit tulevat purkista. Näitä perusasioita kilpirauhashormonien toiminnasta opetetaan jo lähihoitajakoulutuksessa. Miksi yliopistosairaalaan lääkäri ei hallitse perusasioista? Hänelle on kenties opetettu nämä asiat suoranaisina dogmeina eikä hän osaa niitä kyseenalaistaa.

Ehkä lääkäri olettaa että matala T3V riittää ja kaikilla potilailla pitäisi pyrkiä samoihin hormonimääriin. Tässäkin asiassa olemme yksilöitä. Siinä on suuria yksilöllisiä vaihteluita, kuinka tehokkaasti kehomme solutasolla muuntaa T4-hormonista aktiivista T3-hormonia. Sekä geenit, että terveydentila säätelevät tätä muuntoa. Annen pulssista, verenpaineesta ja kehon lämpötiloistakaan ei mainita mitään. Nämä ”perusvitaalit” olisivat hyvin tärkeitä hoidon arvioinnissa kilpirauhaspotilaalla.

Annen tilannetta on käsitelty usean lääkärin palaverissa. (kuva 2)

anna_2

 

Tässä myönnetään, että Annen T3V tosiaankin on vähän matala, mutta väitetään edelleen, että silti ollaan subkliinisellä liikatoiminnalla. Miten voi olla liikatoiminnalla jos T3V on matala? Aktiivinen hormoni, siis solutasolla vaikuttava kilpirauhashormoni on matala, mutta silti lääkäreiden mielestä ei ole mitään perustetta T3-hormonin lisäämiselle hoitoon, koska THL (Palko) on niin kerran sanonut. Sillä ei näytä olevan mitään merkitystä, että potilas on aikaisemmin T3-hormonia sisältävällä eläinperäisellä lääkityksellään voinut hyvin. Mainittakoon tässä, että THL:ssä ei ole minkäänlaista asiantuntemusta kilpirauhasasioissa ja monet Palkon käyttävät asiantuntijat ovat samoja henkilöitä, jotka ovat olleet Valviran ”asiantuntijoina” vaikeuttamassa kilpirauhaspotilaiden lääkkeidensaantia Suomessa. Pieni piiri pyörii.

Jäämme toivomaan, että Anne saa jollakin tavalla järjestettyä itselleen sellaisen hoidon, jolla hänen työ- ja toimintakykynsä säilyvät ja vointi on hyvä.

Dogmi sanana mielletään usein uskontojen harjoittamiin opinkappaleisiin. Sanakirjan mukaan dogmi on myös todistamatta päteväksi katsottu lause. Lääkärikunnan auktoriteettien osalta dogmeina tuntuvat olevan: Thyroxinin tulee toimia kaikilla. Kaikilla noudetetaan samoja viitearvoja ja hoito perustetaan niihin. Potilaan voinnilla ei ole merkitystä. T3-lääkitystä ei tule antaa vaikka se voisi auttaa potilasta merkittävästi.

Meillä on Suomessa uskonnonvapaus. Yhtäläistä vapautta saada toimivaa lääketieteellistä hoitoa ei kaikilla ole.

 

nina_saineNina Saine

Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä kilpirauhaspotilaiden parissa ja opiskelee ravintoneuvojaksi ja edelleen ravintoterapeutiksi. Vastaanotot hänellä on Tampereella ja Hyvinkäällä. Hän on kiinnostunut integratiivisesta ja funktionaalisesta lääketieteestä ja harrastaa myös kaikkea luovaa, kuten korujen tekemistä. Nina pitää blogia osoitteessa jalkeilla.blogspot.com

Sanoissa on voimaa

0 thoughts on “Lääkärien uskonkappaleet vahingoittavat potilaiden etuja”

  1. Toinen Suomen kahdesta osaavasta endokrinologista kertoo (mm. Kilpi-lehdessä 3-2013) että muulla kuin T4-monoterapialla tarkkaillaan T3v-arvoa joka on oltava 5…6 Tässä tiivistelmä http://bit.ly/1mKHqvP

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.