Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5., 2.6., 27.10., 15.2.2017, 20.2., 28.2., 9.3., 10.3., 13.3., 9.5., 12.5., 18.5., 13.7., 14.7., 20.11.

TERVEYSBLOGEJA – HÄLSOBLOGGAR – HEALTH BLOGS

Löydä terveysblogien kiehtova maailma! Blogien luokittelussa on käytetty huumoria. Puttuuko sinun blogisi listalta?
Uusin lisäys: OBESITAS MORBIDA (E66.8). Lihavuusleikkausta ja painonhallintaa käsittelevä blogi.

Yliopistossa

 1. Aivosumutorvi. Kertoo ravitsemukseen, liikuntaan ja yleisesti terveyteen liittyvistä uutisista, teksteistä ja ilmiöistä kiihkottomasti ja parhaan mahdollisen tiedon mukaan. Aivosumutorven toitottajat ovat Helsingin yliopistosta valmistuneita elintarviketieteiden maistereita (ravitsemustiede).
 2. Antidootti. Antidootti on portaali, johon liittyneet blogaajat ovat sitoutuneet yhteisiin tavoitteisiin ja sääntöihin. Tavoitteena on koota portaaliin kaikki luotettavat terveysaiheista kirjoittavat asiantuntijat.
 3. armas & mainio. Hanna Uusitalo on oman elämänsä huippuasiantuntija, mutta jakaa kaikille sopivia ohjeita. Suosittelen!
 4. Diet Doctor. Lääkäri Andreas Eenfeldt on sivustolleen kerännyt huikean englanninkielisen tietopaketin ravitsemuksesta ja terveydestä. Ehdoton huippupaikka! Ruotsin suosituin terveysblogi useina vuosina. Löytyy myös ruotsinkielisenä: Kostdoktorn.
 5. Dr. Dahlqvists blogg. Lääkäri Annika Dahlqvist on hiilihydraattitietoisuuden vankka suosija ja tavattoman suosittu henkilö Ruotsissa. Hän on tuonut Ruotsiin käsitteen LCHF (Low Carb, High Fat). Tämän rohkean naisen kirjoittelua kannattaa seurata, mutta ihan kaikkea ei välttämättä tarvitse uskoa. Hän kirjoitti aiemmin blogiaan Passagen -sivustolla.
 6. Faktaa lautasella. Helsingin Sanomien lifestyle-toimituksen blogi, jossa sukelletaan syvälle ravitsemustiedon ja -tieteen maailmaan.
 7. Franziska Spritzler. Kirjoittaa kivasti mm. diabeteksesta ja miten sitä voi hoitaa täydentävillä hoitomenetelmillä. Bloggaa terveysportaalissa Authority Nutrition. Englanninkielinen.
 8. Hankala potilas vai hankala sairaus. Maija Haavisto on koonnut hengästyttävän paljon tietoa blogiinsa sairastelusta.
 9. Helle Bornstein. Komea norjalainen blogisivusto hyvinvoinnista, terveydestä, ravitsemuksesta ja liikunnasta. Helle kirjoittaa Lontoon murteella.
 10. Jalkeilla. Harvinaisen paljon tietoa mm. kilpirauhasen toiminnasta ja tarinaa siitä mitä tehdä sitten kun tuo rauhanen alkaa temppuilla.
 11. Juhani Knuuti. Ajatuksia terveydestä ja tieteestä. Tästä pääset suoraan Terveys & Tiede arkistoon.
 12. Kemikaalicocktail. Toimittaja Noora Shingler (s. Vanhanen) kirjoittaa oikeasta ravinnosta. Siitä, mikä jää jäljelle, kun karsitaan lisä- ja väriaineet, säilöntäaineet, tuholaismyrkyt, antibiootit, hormonit sekä kaikki se pienellä painettu präntti tuoteselosteessa, jota et ymmärrä.
 13. Kemikaalikimara. Tämä on Anja Nysténin taidokkaasti ylläpitämä terveysblogi. Valitsee sanansa kovin tarkasti, mutta sellaista se on Suomessa, jos haluaa säilyttää työpaikkansa. Suosittelen! Lue myös Anjan Iltalehden blogia.
 14. Kettunen. Timo on savolaismies, eli vastuu siirtyy tekstien lukijalle. Suosittelen.
 15. Koltta karppaa. Huumorin pilke silmäkulmassa karppaava bloggaaja kertoo terveyshavainnoistaan. Suosittelen!
 16. Kostdoktorn. Lääkäri Andreas Eenfeldt on sivustolleen kerännyt huikean ruotsinkielisen tietopaketin ravitsemuksesta ja terveydestä. Ehdoton huippupaikka! Ruotsin suosituin terveysblogi useina vuosina. Löytyy myös englanninkielisenä: Diet Doctor
 17. Kunnon vuodatus. Sami Kokko urheilee. Vuonna 1974 syntynyt maastopyöräilyyn ja triathloniin hurahtanut kuntourheilija.
 18. Lihastohtori. Tämän blogin takaa löytyy dosentti Juha Hulmi. Kirjoittaa lihasten kasvusta niin, että maallikkokin ymmärtää ja asiantuntija hämmästelee. Suosittelen!
 19. Martina. Tämä on Martina Aitolehden terveysblogi. Hyvin toimitettu ja ilmeisen suosittu.
 20. Mary Jane Brown. Englanninkielinen blogi, jossa esillä hyvin mielenkiintoisia näkökulmia terveyteen ja hyvinvointiin. Mary bloggaa terveysportaalissa Authority Nutrition.
 21. Olli Posti. Hienoja kirjoituksia ravinnosta, terveydestä, hyvinvoinnista, ajan trendeistä. Suosittelen!
 22. Novus Aditus. Olli Haatajan treeni ja ravitsemusblogi. Pyrkii saamaan järkeä fitnesstouhuihin.
 23. Petteri Lindblad. Ravitsemusterapeutti ja Personal Trainer. Välillä ihan kelvollistakin luettavaa!
 24. Pronutritionist. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kirjoittaa asiantuntevasti ravitsemuksesta ja terveydestä. Suomen ja Lontoon murteella. Suosittelen.
 25. Pullantuoksuinen koti. Hyvä ruokablogi. Tässä maalaisromanttisessa kodissa kokkaillaan ruokaa, leivotaan sekä syntisiä, että terveellisiä herkkuja, rakastetaan Italiaa ja hurahdetaan aina välillä milloin mihinkin superfoodeista treenauksiin. Tervetuloa!
 26. Pullapoliisin elämää. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan blogi. Ihan kelpo tekstiä. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen suuntaan hän tietenkin kumartaa, mutta jutellaan siitä sitten joku toinen kerta.
 27. Pöperöproffa. Patrik Borg on ravitsemusasiantuntija, joka seikkailee tutkimuksen, asiakastyön ja erilaisten asiantuntijatehtävien välimaastossa. Tämä blogi on tuuletuspaikka niille ajatuksille joita Patrik ei pääse muuten esittämään eli pohjimmiltaan tämä on Patrikin paikka päteä, kysellä ja oppia. Suosittelen!
 28. Ravitsemustalo. Blogin kirjoittajat ovat Tomi Valtanen, TtM ja laillistettu ravitsemusterapeutti ja Amanda Harju, TtK ja TtM-opiskelija (ravitsemustiede). Lisäksi blogissa voi olla vieraskirjoituksia.
 29. Rudy Mawer. Jakaa mm. liikunnasta huippuhyvää tietoa englanniksi. Bloggaa terveysportaalissa Authority Nutrition.
 30. Ruokamysteerit. Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri, ja ravitsemusalan sekatyöläinen Leena Putkonen ja toimittaja, maatalous-metsätieteiden maisteri Mari Koistinen ovat perustaneet uuden ruokamysteereihin panostavan blogin.
 31. Sami Sundvik. Puhdasta, prosessoimatonta ravintoa, sopiva määrä liikuntaa, riittävä määrä lepoa, mielekäs työ ja hyvät ihmissuhteet ovat terveyden tärkeimmät kulmakivet. Suosittelen! Kirjoittaa myös täällä: samisundvik.com
 32. Suomen Terveysravinnon blogi. Blogia ylläpitää Juhana Harju. Paljon tietoa. Suosittelen!
 33. Teemu Syrjälä. Kirjoittaa valloittavasti kokonaisvaltaisesta terveydestä ja tekee hienoja videoita. Suosittelen!
 34. Tervettä skeptisyyttä. Biokemisti Pauli Ohukainen tarjoaa eväitä kriittiseen ajatteluun terveystiedon maailmassa. Suosittelen!
 35. Terveys & Tiede. Tämä on Juhani Knuutin mainio tiedeblogi Turun Sanomissa.
 36. Tiedosta terveyttä ja hyvinvointia. Tämä on THL:n oma terveysblogi. Ajankohtaista ja oman ilmoituksensa mukaan asiantuntevaa kirjoittelua terveydestä ja hyvinvoinnista. THL:n blogissa laitoksen asiantuntijat esittävät omia, usein henkilökohtaisia näkemyksiä työhönsä liittyvissä asioissa.
 37. Tosiruoka. Nina Westerback kirjoittaa tosimeiningillä aidosta ruoasta. Hän kehottaa syömään ruokaa, jota varten ihminen on luotu. Ota selvää millaista sellainen ruoka on! Suosittelen! Myös muita blogeja: esimerkiksi Flo Food.
 38. Träningsglädje. Upeasti toteutettu treeniblogi Ruotsista. Blogia ylläpitää Sara Rönne.
 39. Turpaduunari. Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Blogia ylläpitää biologi Christer Sundqvist. Todella paljon luettavaa!
 40. Valtsun terveysblogi. Vladimir Heiskanen on hammaslääketieteen opiskelija. Ahkera kuin mikä! Suosittelen!
 41. veteraaniurheilija. Suomen luetuimpia blogeja kirjoittaa biologi Christer Sundqvist. Lue myös turpaduunari -blogia!
 42. Vilma P. Blogia ylläpitää Vilma Peltonen. Kaikenlaista hyvinvoinnin ja terveyden saralla.
 43. Virtaa ravinnosta. Ravintovalmentaja Annika Havaste kirjoittaa monipuolisesti ravitsemukseen, hyvään oloon ja sen esteisiin sekä ruokaan liittyvistä aiheista.
 44. Wikiliikkuja. Tämän blogin tarkoituksena on esitellä ihmisen liikkumiseen, toimintakykyyn ja harjoitteluun liittyviä ilmiöitä kansantajuisesti ja joskus jopa pilke silmäkulmassa.

Eläkkeellä

 1. Antti Heikkilä. Lääkäri, joka on tunnettu hullunrohkeista teksteistään. Kaikki eivät ole mielissään aikaansaannoksista. Muutti ulkomaille. Suosittelen!
 2. Parasta ennen… Opettelee eläkeläisenä oloa. Parasta ennen -merkinnät ovat kaupan hyllyiltä tuttuja. Joskus tuntuu, että tämä merkintä on ikäihmisissäkin.
 3. Timo Kuuselan blogi. Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä. Kannattaa tutustua!
 4. Tohtori Matti Tolonen. Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Tämä aktiivinen eläkeläinen tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Nousevia Staroja Suomen foodi- ja hyvinvointiskenellä!

 1. Aaro Huttunen. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin painottuva blogi.
 2. Bodyprojekti. Pienen poitsun maailmaan helmikuussa-16 pukannut mimmi laihduttaa ylikilonsa pois.
 3. c/lean eating.  Blogissa jaetaan kokemuksia ketogeenisen LCHF-dieetin noudattamisesta ja jaetaan ruokavaliota tukevia reseptejä sekä vinkkejä. Blogia kirjoitetaan yhteistyössä Method Makian kanssa.
 4. HelloHelene. Helene asuu Helsingin keskustassa. Hän on päätoimisesti töissä sosiaalisen median toimistossa ja on valmistunut ihan oikeissa kouluissa. Hän päätti jättää taakseen epäterveellisen elämänsä ja otti selvää terveellisemmästä elämäntaipaleesta. Hän kertoo siitä blogissaan.
 5. Ida Jemina. 26-vuotias intohimoinen fitnessurheilija ja valmentaja. Blogissa jaan asiantuntemustani treeniin, ravitsemukseen sekä muihin urheilijan elämään liittyviin asioihin.
 6. Katinkkan blogi. Sairaanhoitaja kirjoittaa arjesta, ruoasta ja terveydestä.
 7. Kristiina Patja. Terveydenhuollon ammattilainen kirjoittaa niitä näitä terveydestä.
 8. Lauri Salmi. Terveyshippeilyä ja hyvinvointia.
 9. Leave a legacy. Janne Korkeakangas esittelee ylevät arvot, tavoitteet ja periaatteet meille kaikille.
 10. Lihavan naisen markkinat. Tavattoman suuren suosion lyhyessä ajassa saavuttanut terveysblogi.
 11. Mansikkapilvi. Sairaanhoitaja täräyttelee mielipiteitään terveydestä, hyvinvoinnista ja joskus ammatistaan.
 12. Mielekäs miellekartta. Pohdiskelevia kirjoituksia elämästä, terveydestä, työnteosta, kodista ja kasvisruoasta.
 13. Miia Metso. Tässä syntyy blogi, jossa raskaana oleva kirjoittaja koettaa tasapainoilla kroonisen herkutteluhimon ja terveellisten elämäntapojen välillä.
 14. MirvaAnnaMarian. Estetiikkaa, hyvää oloa ja liikuntaa, muotia ja matkustelua.
 15. Mustikkatyttö Macamaassa. Terveestä, mahdollisimman luonnollisesta elämästä ja hyvinvoinnista kiinnostunut nainen ja äiti Keski-Uudenmaan seutuvilta. Luonto, luomu, superfoodit, klassinen homeopatia, psykologia ja runous kiehtovat häntä.
 16. Naprapaatin vaimo. Kiinnostuksen aiheena rakkaus ruokaan, treenaamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
 17. Olemisen (t)aikaa by Anna. Suunnistava yrittäjä, joka hihhuloi siellä täällä, tietää monesta asiasta vähän, eikä mistään kovin paljon, treenailee lähinnä leikkipuiston laidalla kylähullun leima otsassa, yrittää pitää neljä tenavaa onnellisina, ehjinä ja aisoissa ja uskoo erityisen vahvasti hymyn palaavan aina lähettäjänsä luo.
 18. Oman elämänsä pieni, suuri pudottaja. Kirjoittelee laihdutusblogia sekä harrastaa kuntosalilla käyntiä.
 19. Pauliina Pakarinen. Blogissa käsitellään fitness elämäntapaa jokapäiväisessä arjessa ja ammattimaisen bikini fitness kilpaurheilun kautta.
 20. Sports lady. Näitä sivuja yrittää tehdä yrittäjä, Personal Trainer, kehonhallinnan ammattilainen Hanna Antti-Poika. Treenissä ja ravinnossa avainsana on luonnollisuus. Täältä löydät treeniohjeita, terveellisiä reseptejä, kauneuteen ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä ja ajatuksia elämästä sekä onnellisuudesta.
 21. Start Living Your Best Life. Elisa Lepistö, terveys ja hyvinvointi.
 22. Super fit me. Hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Nana Heikkilän kaunis blogi terveydestä, painonhallinnasta ja ravinnosta.
 23. Syömisen iloa. Rawfoodskenen suuria tähtiä. Suosittelen!
 24. Treenin täyteistä arkea. Sillyblondie treenaa ja kirjoittaa siitä.
 25. Tuntija. Terveys- ja luontaistuotealan blogi, jota ylläpitää Luontaistuntija-ketju.
 26. Uusi alkuni. Nuoren naisen matka syömishäiriöiden maailmasta kohti terveempää kehoa ja mieltä.

Ammattikoulussa

 1. Ainon tarinoita treenaamisesta. Tätä kirjoittelee Vaasassa asuva ryhmäliikuntaohjaaja/personal trainer. Kirjoittelee päivittäin ravinnosta, liikunnasta sekä omista ohjauksistani. Blogista löytyy paljon vinkkejä terveelliseen ruokavalioon ja urheilulliseen elämäntapaan.
 2. Aliravitsemus. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti mm. laitospotilaan aliravitsemuksesta. Hänellä on lääkärinkoulutus Suomesta ja Dietetiikan kursseja hän on käynyt Göteborgin Yliopistossa 1997, 1998-2001. Viimeiset 4 vuotta hän ei ole ollut aktiivissa lääkärin ammatissa sairaalan seinien sisällä tai poleilla ja harrastaa kirjoittamista kotioloissa.
 3. Aloha. Kamilla on terveydenhuollon ammattilainen. Aika kevyttä höpötystä tietty, mitä odotit?
 4. Anneli Päivänsara kirjoittaa muun muassa liikunnasta, ravinnosta, kauneudesta ja terveydestä, ajatuksistaan ja tekemisistään sekä hiukan maailmanparannuksestakin.
 5. Antti Rossi. Kuopiolainen Personal trainer ja fitness-kilpaurheilija joka harrastaa myös juoksemista ja Crossfittiä. Jakaa täällä ajatuksiaan liikunnallisesta elämäntavasta, hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta.
 6. Appelsiineja Hunajaa. Raw-meininkiä niin paljon, että tällainen vanha kalkkis menee ihan sekaisin. Nuoriso saa mieluusti ottaa mallia, sillä on tässä blogissa suositeltu foodi 100x terveellisempää kuin pikaruoka-shitti.
 7. Apple A Day on nuori lääkäri ja kirjoittaa mukavasti.
 8. Blue-Zone. Josefina on turkulainen lääkisopiskelija. Seuraa hänen elämäänsä. Tai sitten ei.
 9. Carita Pesonen. 25-vuotias tavoitteellinen yrittäjä, parturi-kampaaja, malli ja promoottori Kotkasta. Tullut tutuksi Miss Suomi 2015 -kilpailun myötä. Urheilulla ja terveellisillä elämäntavoilla tasapainottaa elämäänsä ja nauttii arjen pienistä iloista.
 10. Dikarboksyylihapot. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti dikarboksyylihapoista. Kaikkialta niitäkin happoja löytyy!
 11. Ei oo totta. Ravitsemusasiantuntija Katleena Kortesuo kertoo totuuden?
 12. Elä paremmin. Tätä blogia kirjoittaa rohkeuskouluttaja ja tunne-elämän valmentaja Jevgeni Särki. Meneekö lukiessa järki?
 13. Elämä käsissämme. Naturmammaksi itseänsä kutsuvalla proviisorilla on tavoitteena kehittää yhteistyötä lääketieteen ja luontaisterapioiden (= CAM-terapiat) välille, kaikkien eri ihmisille löytyvien sopivien hoitojen yhteensovittamiseksi. Hän rakastaa luontoa ja sen parantavaa voimaa! Siksi hän aikoo päästyään eläkkeelle apteekkityöstään jakaa kerryttämiään elämänkokemuksia muille tämän blogin avulla. Luontaisten hoitomuotojen ja ekologisen elämäntavan kannattajana hän haluaa auttaa maapalloa ja sen asukkaita parantamaan niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointiaan myös tuleville sukupolville.
 14. Eveliina Tistelgren. Eveliina on 25-vuotias urheilija ja valmentaja, joka kirjoittaa hyvinvoinnista, treenaamisesta, ravinnosta ja kilpaurheilusta. Urheilijan elämää hyvällä fiiliksellä ja avoimella asenteella.
 15. Fettsyror, rasvahapot. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti rasvahapoista. Et taatusti tiennyt ihan kaikkea ennestään!
 16. Finnish Strong. Kehon, mielen ja hengen harjoitusärsykkeitä tarjoaa Tommi Paavola.
 17. Fytiini. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti fytiinien vaikutuksista. Fy fan så mycket information!
 18. Funktionaalinen ravinto. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti terveysvaikutteisesta ravinnosta. Paljon mielenkiintoista tietoa!
 19. Glukoosi. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti mm. glykeemisestä indeksistä. Paljon makeaa tietoa tarjolla! Suosittelen.
 20. Gluteeni. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa keliakiasta. Paljon vatsaa kipristelevää tietoa tarjolla! Suosittelen.
 21. Haaralliset rasvahapot (BCFA). Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti erikoisen kiinnostavista rasvahapoista. Paljon rasvaista tietoa tarjolla! Suosittelen.
 22. halo. Hannamari Rahkosen raakaruokablogi. Pirteä!
 23. HealthBerry. Paljon tietoa terveydestä.
 24. Heavy Events. Jyrki Rantanen voimailee. Lopettanut bloggaamisen?
 25. Heidi Tainio on personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja kahvakuulaohjaaja sekä entinen kilpaurheilija.
 26. Homerun. Kolmekymppinen lukioaikaisen poikaystävän vaimo, kahden pienen pojanviikarin äiti, juoksuaddikti ja kasvatusalan ammattilainen, joka yrittää pitää omistaan parasta huolta.
 27. Hyvää huomenta. Kokonaisvaltaista hyvinvointia ja vinkkejä terveelliseen elämäntapaan, sekä hyvään huomiseen.
 28. Iida Ketola kirjoittaa monipuolista blogia elämästä ja ilmiöistä, huumorilla ja vakavasti, mutta aina persoonallisella otteella.
 29. Ilkka Lainema. Erään juoksijan päiväkirja.
 30. Ilona Rauhala on psykologi ja blogissaan pohtii ihmissuhteita, elämää, rakkautta, kauneutta, elämän arvaamattomuutta, oman mielen johtamista, työelämässä onnistumista ja muutoksissa selviämistä.
 31. Inspirations. Anonyymi helsinkiläinen bloggaaja, luova yrittäjä, valokuvaaja, kuvatoimittaja, äiti, vaimo, nautiskelija ja kaiken kauniin rakastaja.
 32. IronMatti. Matti Palola, Ironman vuosimallia 2017. Kokemuksiani matkan varrelta aloittaessa harjoittelun mielessä kesä 2017 ja Ironmanin läpäiseminen.
 33. It’s a good day. Täällä kirjoittelee elämäntapansa rempannut terveysintoilija, joka rakastaa raakakakkuja, hikisiä treenejä ja kaikkea kaunista.
 34. Johanna Nikkanen. Bikini -fitness on lajina. Kirjoittaa kivasti.
 35. Jotain sinistä. Muistikirja kauniille hetkille ja hyvälle ololle. Arjessa pysähtymiselle ja vain olemiselle sekä omannäköiselle elämälle.
 36. Juoksijavalmentajan päiväkirja. Mukavaa kirjoittelua juoksijoiden valmennuksesta.
 37. Juoksunaattori. Mikko Liukka pyrkii koko ajan kehittämään konettaan, kulkemaan kovemmilla tehoilla ja taistelemaan iän tuomaa moottorin ruostumista vastaan.
 38. Jussi Lotvonen. Vammaisurheilija.
 39. Jussi Riekki. Blogin taustalla häärää kamppailu-urheilua, painonnostoa ja CrossFittia harrastava numeronörtti ja lukutoukka. Kirjoitukset käsittelevät ravitsemusta, liikuntaa ja toiminnallista elämää. Tekstituotanto on epätasaista. Välillä tulee arvokasta tietoa, välillä lähinnä keskenkasvuisen teinipojan angstia.
 40. Juuttaan päkytykset. Juoksija. Jutuista vastuu jää lukijalle.
 41. Kaisatri. Triatlonisti.
 42. Kari Suomalainen. Osteopaatin asiantuntijasivusto.
 43. Karpin maailma. Vähähiilihydraattista dieettiä noudatteleva kirjoittaa ruokavalinnoistaan. Kevytruokia täältä on turha etsiä.
 44. Katri Sorsa. Tv-persoona, malli, pr-henkilö, juontaja, blogisti, mutta ennen kaikkea kotiäiti. Kirjoittaa äitiydestä, seksistä, parisuhteesta, arvoista, kauneudesta ja niistä asioista mitkä inspiroi häntä.
 45. Keho ja maha. Karim Khanji on fysioterapeutti ja ravitsemustieteen opiskelija, joka yrittää selvitä tutkimusten sekamelskasta.
 46. Kilometritehtailija. Anni. Juoksija. Valmentaja. Yrittäjä. Puuhastelija. Juristi. Komentelija. Lokeroija. Juoksuhattara. Kilometrien kerääjä. Pyörällä kaatuja. Elämästä nauttija. Eläköitynyt jumppaope.
 47. Kolesteroli. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa kolesterolista. Paljon tietoa!
 48. Kuvasta voimaa. Raisiolainen psykoterapeutti Lasse Jalonen väittää, että kuvasta voi etsiä hyvinvointia.
 49. Köllikkäukko. Triatlonisti kirjoittelee blogia.
 50. Lifestyle by Maiju Kristiina. Täällä inspiraatiostaan elämälle kirjoittaa parikymppinen räväkkä ja tempperamenttinen hyvinvointitreenaaja Tampereelta, joka rakastaa tyttömäisiä juttuja, mutta viihtyy parhaiten miespuolisten rennossa ja rehellisessä seurassa.
 51. Lillalove. Laura on jyväskyläläinen hyväntuulinen lifestylebloggaaja. Kirjoittaa treenaamisesta ja lastenvaatteista. Tavoitteena kisalavat, käytössä järki.
 52. Läskimaija. Syömishäiriöinen kirjoittelee blogia.
 53. Lääketiedettä ja laiskottelua. Lääketieteen opiskelija kirjoittaa kaikkea mahdollista terveydestä, lääketieteestä jne.
 54. Manninen Nutraceuticals. Oululainen liikuntalääketieteilijä Anssi Manninen piilottaa välillä ihan järkevän tuntuisia juttuja mainosten joukkoon. Pääsee yliopistoon jos vähentää mainostamista.
 55. MaraKatri. Jumppapupu ja wannabe-juoksija kirjoittaa hetkistään liikunnan parissa. Välillä myös muusta elämästä.
 56. Mari Moilanen. Ruokaan innostuneesti suhtautuva bloggaaja. Bloggaa myös täällä: Jotain maukasta.
 57. MemoryMuisti. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa asiantuntevasti mm. muistitoiminnoista. Muista lukea!
 58. Mikon triathlon. Tammikuussa 2009 se alkoi.
 59. Minna Syvälä. Tänne kirjoittelua säännöllisesti juoksuharjoittelusta, kilpailuista ja työstä Personal Trainerina.
 60. Minna Valtonen kokkaa, bloggaa ja kotoilee.
 61. Myyntitykki urheilee. Sami Saarenpää on myynnin esimies. Urheilutaustaa löytyy monien vuosien takaa.
 62. Nanna Karalahti kertoo blogissaan treenaamisesta ja jakaa neuvoja ruokavalion rakentamisesta sekä erilaisista treenimuodoista omien kokemustensa ja tietotaitojensa perusteella.
 63. Niklas Merikallio. Reilu kolmekymppinen ”suur”perheellinen mies, joka päätti ottaa tavoitteekseen triathlonin täyden matkan suorittamisen 12 tuntiin ennen kuin täyttää 40 vuotta.
 64. Ninnin Energianurkkaus. Triathlonistin treenit ja elämä.
 65. Noora Honkala. Ultrajuoksija.
 66. Outdoor option. Maratonien keräilijä.
 67. Parempia polkuja. Tiina kirjoittaa rennosti ihan tavallisesta kuntoilusta.
 68. Pastanjauhantaa. Oululainen pariskunta kokkaa ja bloggaa. Tosi monipuoliset ja värikkäät sivut.
 69. Paunen. Pauliina Ruokonen kirjoittaa terveydestä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
 70. Peace&Style. Ansku, kolmekymppinen nainen. Vaimo, sisko, ystävä, hoitaja, herkkä sielu joka haluaa rakentaa elämästään näköisensä. Keskellä uranvaihtomuutosta, tällä hetkellä opiskelee journalistiikkaa sekä personal traineriksi. Elämä, hyvinvointi, hiilihydraattitietoinen ruokavalio, matkustus, muoti sekä kirjoittaminen kiinnostavat. Pian kuusivuotias blogi päivittyy useamman kerran viikossa. Toivottavasti viihdyt!
 71. Peikkojen maailmassa. Kaisu kirjoittaa ja nauttii elävästä ravinnosta.
 72. Performance over aesthetics. Innokas fyysiseen fitnekseen suuntautunut valmentaja (Personal Trainer). Hän harjoittelee päälajinaan CrossFit -tyyppistä lajia. Kirjoittaa usein ravitsemuksesta.
 73. Proud to be a workoutaholic. Kirjoittaja on matkalla kohti parempaa kestävyyskuntoa
 74. Ravinto- ja energia-aineet. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa ravinnosta sekä perus- että erikoistietoa. Käy kurkkaamassa!
 75. Ravitsemus ja terveys. Maallikko Jari Ristiranta kirjoittaa mielenkiintoisella tavalla ravitsemuksesta.
 76. Rikkiä kipuun. Mikko Oinonen lukee tiedeuutisia ja kommentoi niitä railakkaasti. Piristävä poikkeus, sillä tavalla että ilmoittaa reilusti oman nimensä.
 77. Rooslife. Liikunta, hyvinvointi, tyyli
 78. Roskatiede. Blogi, jota minä en suostu suosittelemaan. Ehkä joku meistä lukee tällaista roskaa?
 79. Run like a moose – Hirveetä menoa. 34-vuotias juoksemista rakastava kahden lapsen äiti.
 80. Run to the hills. Tämäkin äiti juoksee.
 81. Samikokki. Sami Garamin treeniblogi.
 82. Sinun vartalosi. Tamperelainen Jaakko ajattelee omasta mielestään omilla aivoillaan.
 83. Sisublogi. Tässä blogissa sattuu ja tapahtuu. Terveelliset elämäntavat ovat lähellä sydäntä.
 84. Sisunainen. Entinen liikunnanvihaaja, sittemmin epähuomiossa salikortin ostanut ja nyttemmin muun muassa crossfitiin, joogaan ja viimeisimpänä polkujuoksuun hurahtanut 25-vuotias kirjallisuuden opiskelija.
 85. Slow is beatiful. Stylisti Martina Akrenius kirjoittaa blogissaan hitaasta elämäntyylistä, positiivisuudesta, terveellisyydestä, matkailusta, muodista sekä arjestaan.
 86. Spinning around. Terhi Martikainen kirjoittaa kivasti urheilusta ja elämästä.
 87. Suksenjälkiä lumessa. Maastohiihtäjä Silja Tarvosen kuulumisia.
 88. Suomen psykiatriayhdistyksen blogit. Shrinkkerit asialla.
 89. Tanssi on turkulainen perusoikeus. Tässä blogissa kerrotaan tanssin hyvinvointivaikutuksista.
 90. Tasapainoillen. Psykologian opiskelija Stefania Fält etsii tasapainoa elämäänsä.
 91. Tauriini. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa tauriinista. Paljon mielenkiintoista luettavaa!
 92. Teemu Karppinen. Personal trainer. Saisi ryhdistäytyä.
 93. Tero Honkanen. Osteopaatti. Kirjoittaa pikkuisen kivusta. Saisi toki olla aktiivisempi.
 94. Terveysblogi. Kaikkea mahdollista terveydestä. Sekava. Hiljentymässä kirjoittelu mahdollisesti tykkänään.
 95. Terveystuuletusta. Jussi Yli-Panulan tarkoituksena on jakaa avartavaa tietoa maailman uusista terveystutkimuksista, käytännöistä ja virtauksista.
 96. Toimituksen blogi. Terve.fi -portaalin toimituksen sekavaa höpötystä.
 97. Tomi Takamaa on elämäntapakuntoilija sekä oman ilmoituksensa mukaan täysin kouluttamaton vale-PT.
 98. Treenisykkeellä. Personal Trainer Pauliina Ruokonen bloggaa liikunnasta, terveydestä ja hyvinvoinnista.
 99. Tuula Johanna. Fitnessurheilija, ravintovalmentaja ja PT.
 100. Tytti Kajasniemi. Tämä on Tytin treeniblogi. Kasvattaa lihaksia.
 101. Uimamaisteri. Noora Valkonen on uimari ja uimavalmentaja. Monenlaista tekstintynkää tarjolla.
 102. Ultrajuoksua ja muuta kestävyysurheilua. Jari Tomppo on kansainvälisen tason ultrajuoksija, Personal Trainer ja juoksuvalmentaja.
 103. Uraäidin Ruuhkavuodet. Aino Pajukangas, nelikymppinen ”uraäiti” pohtii elämää, jossa on paljon tekemistä ja vain vähän aikaa.
 104. Uutta viruksista. Ruotsissa asuva suomalainen lääkäri kirjoittaa myös viruksista. Älä syö viruksia turhaan! Käy kurkkaamassa näitäkin tekstejä!
 105. Varpu Tavi. Varpu on valistunut maallikko ravintoasioissa, joka kirjoittaa huoliteltua suomenkieltä. Kirjoittaa monessa eri paikassa. Käyttää itsestään nimikettä terveyssalapoliisi.
 106. Verkkolehti In Medias Res. Tämä on toimittaja Kirsi Myllyniemen kantaa ottava blogi. Usein hän käsittelee täällä ravitsemus- ja terveysaiheita ehkä kypsimmällä mahdollisella tavalla. Lukekaa ja pohtikaa Kirsin kirjoituksia!
 107. Viivi Katarine. Thainyrkkeilijä ja valmistumaisillaan PT:ksi. Välillä ihan hyviä juttuja.
 108. voimistaja. Energiaa, iloa ja voimaa
 109. Volgansieni. Nina Laaksonen on innostunut volgansienistä. Kirjoittaa tästä omakustanteisia kirjoja ja bloggaa.

Peruskoulussa

 1. 40+ ja Tikissä. Kertoo lähinnä Sirkun omasta elämästä. Ehkä yhtä kiinnostavaa kuin katsella miten ruoho kasvaa.
 2. And I will be an ironwoman. Terästä etsimässä.
 3. Anu Kiiveri on yrittäjä, personal trainer, freelance-toimittaja ja ravintoneuvojaopiskelija.
 4. Askel ja unelma kerrallaan. Haaveita, unelmia ja tavoitteita, joita kohti matkaan pienin askelin liikkumisesta nauttien.
 5. Askel Terveyteen. Sivusto levittää terveysaatetta perustelematta asioita kovinkaan perusteellisesti.
 6. Candy on the Run. Karoliina, 31-vuotias espoolainen, marraskuussa 2015 syntyneen pienen tytön äiti, elintarviketieteiden maisteri, sosiaalisen median koordinaattori, juoksuintoilija ja bloggaaja.
 7. Close Calls And Long Hauls. Täysin juoksuun hurahtaneen 4- kymppisen miehen kirjoituksia juoksemisesta: harjoituksia, raportteja kilpailuista, varusteista, ravinnosta. Ajatuksia juoksemisen syvimmästä olemuksesta, ihmisenä olemisesta. Koen itse, että olen juossut itselleni uuden elämän. Sen saman, mutta uuden. Hyvän harjoituksen tai kilpailutapahtuman jälkeen pää pursuaa maailmaa syleilevää euforiaa, joka on pakko jakaa. Teen sen täällä.
 8. Darthbuster – Darthia ahdistaa. Minua ahdistaa lukea tällaista tekstiä terveydestä.
 9. Diagnoosi – syöpä. 52-vuotias mummo, äiti ja vaimo. On saanut mukaansa myös syövän, jonka todella haluaa pois häiritsemästä elämäänsä.
 10. Don Valido. Pyrkimyksenä kehittyä ultrajuoksijana.
 11. Dr Sugar on lapsellisen innostunut sokerista. Varokaa.
 12. Eetu Nordman. Polkujuoksija.
 13. Elina K. Luonnonkosmetiikkaa, gluteenitonta ruokaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Raapaisuja elämästä iloineen ja suruineen.
 14. Elisa Kiviahde kirjoittelee paljon elämästään ja muistatärkeistä asioista, kuten henkinen ja fyysinen hyvinvointi, luonto, hyvä ja terveellinen ruoka, elämänlaatu, ystävät, perhe.
 15. Elämäntapana Elämä. Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.
 16. Endorfiinejä. Äiti ja mummu. Aktiivinen liikkuja ja endorfiinien metsästäjä. Löytää itsensä välillä yllättävistä paikoista.. Nyt on mukana arjessa myös koira, Martta.
 17. Endorfiinikoukussa. Liikunnan tarkoitus on tuoda iloa ja hyvää oloa elämään, ei toisinpäin. Elämästä kuuluu nauttia.
 18. Endorphinist & 42195m. 36-vuotiaan urheiluhullun julkinen ja mahdollisesti jopa julkaisukelpoinen päiväkirja.
 19. Fit Ness Monster. Iiro Hakkarainen pullistelee.
 20. Fitness Führer. Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.
 21. Fitness Petra. Petra Palomäen treeniblogi. Bodyfitness on lajina.
 22. Fortuna. Blogissa tutustutaan terveelliseen ruokaan, kuntosaliin välillä humoristisella otteella, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja unelmien etsimiseen.
 23. Happy Heart. Avoimesti ja rehellisesti niistä mietteistä ja kokemuksista, mitä elämä synnyttää. Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista elämäniloon ja milloin mistäkin.
 24. Healthy style of living. Aika vaatimaton terveysblogi. Kirjoittaa ahkerasti.
 25. Heiluva Setä. Juoksuhommeleita.
 26. Hekoheko. Selkeää terveystarinaa.
 27. Helmin köökissä. Kirjoittaja on opiskelija. Heviosastolla laitellaan kasvispainotteista ruokaa. Blogissa voi myös esiintyä yleistä pohdiskelua teeman ’ruoka’ ympärillä.
 28. Herra Kurkkunaamio. Sekavia juttuja.
 29. Hetkessä. Sonja kirjoittaa hetkessä vaikka kuinka paljon.
 30. Hiilaritreenit. Liikuttavaa juttua.
 31. Hyvä kunto, parempi mieli. Tarinoita B-luokan maratoonarin kuntoilusta, penkkiurheilusta ja elämästä ylipäätään
 32. Hyvällä Höökillä – Jalkamatkailijan tarinoita ja ajatuksia. Enemmän kuin pelkkä harrastus – Kestävyys
 33. Ilon voima/Tiia. Blogin tarkoitus on antaa oivalluksia ilon energiasta ja purkaa mystisyyttä henkisen kasvun ympäriltä.
 34. Ironbiatch. Naismuskeleita ja huonoa huumoria. Huokaus.
 35. Jaana Manner. Fitnessurheilijan treeneistä, ravinnosta ja muustakin.
 36. Jannan askeleet. Jannan askeleita lenkkipoluilla ja muutenkin elämässä.
 37. Jokapäiväistä leipää. Tuntematon kirjoittaja selvittelee huolettomaan tapaansa jokapäiväisiä ruokaan kuuluvia asioita.
 38. Joonas Hautamäki. Matkalla menestykseen.
 39. Juoksua arjessa. Atte Sakari juoksee.
 40. Juoksujalka vipattaa. Sohvaperunan elämä muuttui juoksijan elämäksi. Ei huono valinta!
 41. Juoksun viemää. Saara Malinen juoksee ja kirjoittelee vaihtelevalla menestyksellä.
 42. Juosten kulmilla – ja vähän muuallakin. Tossunkuluttaja kirjoittelee blogia.
 43. Juttuhattara. Tiina-Riitta Härsilä kirjoittaa kaikenlaisia juttuja.
 44. Kala-apajilla. Turun Sanomien taloustoimittaja Jukka Vehmanen kalastaa kaloja ja suosiota.
 45. Katjun lenkkareissa. 26-vuotias opiskelija kirjoittelee juoksuharrastuksestaan ylä- ja alamäkineen.
 46. Katsahteluita. Ihmisen ravitsemus on kiinnostava asia, sanoo Oili Marjatta. Terveyden edistäminen on myös kiinnostava asia. Sitä kiinnostavammaksi ne muuttuvat mitä vanhemmaksi itse tulee. Blogissaan Oili Marjatta luo katsahduksia aiheeseen. Subjektiivisesti ja vain omasta näkökulmastaan. Hän on päätynyt hangoittelemaan virallisterveellistä ja kaikkia yksilöitä koskevaa yleistettyä ajattelua vastaan. Ruoan valmistus ei ole välttämätön jokapäiväinen rutiini vaan tie parempaan terveyteen – mielen ja ruumiin!
 47. Kaukomara. Blogi triathlonista.
 48. Keski-ikäinen naistriathleetti. Harjoittelusta ja vähän elämästäkin.
 49. Kevyet kilometrit, raskaat raudat. Vajaa kolmekymmentä vuotta aktiivista penkkiurheilua sai syttymään aktiiviliikkujaksi. Matkalla kohti uusia kilometrimääriä ja painavampia rautoja.
 50. Kohti kolmen tunnin alitusta. Himohölkkääjä bloggaa.
 51. Kotikokki ruokablogista löydät ideoita ja apua niin arkeen kuin juhlaan.
 52. Koukussa juoksuun. Bloggailua (suur)perheenäidiltä, jota juoksu auttaa pysymään hengissä hektisessä arjessa.
 53. Krista M. Lifestyleblogi pitäen sisällään liikunnan iloa, hyvinvointia ja hyvän mielen höpötystä perhe-elämästä.
 54. Kunnolla. Kuntoilija kirjoittaa blogia.
 55. Kunnon Kaipuu. Joukkueurheilusta ja pallopeleistä sujuvasti yksin puurtamiseen ja kestävyysurheiluun siirtynyt ikiliikkuja
 56. Laura Peippo. Levillä asuva PT.
 57. Liikkuva Kippolan perhe. Liikunnan tarttuva iloviesti.
 58. Lost in dreamlation. Suvi kiipeä ja vaeltaa. Sellainen wanna-be. Joo.
 59. Luova liikunta. Elli Keisteri-Sipilä harrastaa liikuntaa luovasti. Joopa joo…
 60. Lumituuli. Hyvinvointia, arkea ja onnellista oloa. Kasvisruokaa, crossfitiä ja pienistä asioista nautiskelua.
 61. Maalaiskaupungin Mademoiselle. Opettaja Meri Vilen perimmäisestä metsäkylästä.
 62. Maaliin saakka. Juoksu on hauskaa.
 63. Maija meinaa maralle and beyond. Juoksuun hurahtanut 39-vuotias urheiluharrastelija, yhden miehen vaimo ja kolmen lapsen äiti kirjoittelee juoksuista, polkujuoksuista ja kaikesta oheisesta, joskus jopa ehkä elämästä yleensä.
 64. Mailanvarresta lenkkipoluille. Helsinkiläinen perheenisä, jota juoksukärpänen puraisi keväällä 2009. Lahjoja ei ole, mutta intoa piisaa – tai ainakin uhoa.
 65. Matka sohvalta kohti ultrajuoksua. Asiaa omasta elämästä joka sisältää paljon liikuntaa.
 66. Matsku treenaa. Harjoituspäiväkirjoja.
 67. Matti Hallamaa. Luonnonmukaista lihastreeniä. Mielenkiintoista.
 68. Melkein oikeissa töissä. Minna bloggaa koska jotkut hölmöt ovat pyytäneet.
 69. Meri Taskinen. Kirjoittaa ruokavaliostaan, treeneistään ja joitakin juttuja jaksaa jopa ehkä joku teistä lukea läpi. Mahdollisesti?
 70. Metsässä sielunmaisema. Teija Teerimäki on ihan metsässä.
 71. Mia Lahti. Bikinifitness ja diabetes. Onko ongelmia? On.
 72. Mieluummin kuin hyvin. Yhden maratoonarin ajatuksia.
 73. Minä, kuntourheileva perheenäiti. Perheenäiti, jolle liikunta on elämäntapa.
 74. Multisportolli. Triathlonistin treenipäiväkirja.
 75. My tri step. Triathlonisti tässäkin.
 76. Natalia Belousova. Bikini -fitnessiin kypsällä iällä siirtynyt. Kirjoittaa suomeksi, ainakin yrittää.
 77. Never Give Up. Ilona Puhakka keskittyy asenteeseen treenaamisessa.
 78. Never say never. Juttuja juoksusta ja muusta liikunnasta.
 79. New Life – New Beginning. No pain, no gain.
 80. Nico Ojala. Kun aivovamma muuttaa elämän on aika oppia elämään. Päiväkirja vammautumisesta ja sen vaikutuksista Nicoon sekä perheeseen.
 81. Ninan verkkareissa. Nina Enrothin, viestintäduunarin & äidin sportti- ja lifestyleblogi.
 82. Ninnin poluilla. Ninni liikkuu pitkään ja hartaasti.
 83. Näyttää Hitaalta. Tarinaa helsinkiläisen wannabe urheilijan treenaamisesta kohti täyden matkan triathlon kilpailuja.
 84. OBESITAS MORBIDA (E66.8). Lihavuusleikkausta ja painonhallintaa käsittelevä blogi.
 85. Olli Jäntti blogi. Savolaiseksi suhteellisen suora ja rehellinen mies. Valokuvausta, urheilua ja elämää.
 86. Omakeho.org. Hyvinvoinnin erikoissivusto ainakin bloginkirjoittajan omasta mielestä.
 87. Omilla poluilla. Polkujuoksija kirjoittelee harrastuksestaan.
 88. Onnistun. Piritta Fors taitaa onnistua. Ainakin hän yrittää.
 89. Oodi ulkoilun riemulle. Lysti olla ulkosalla.
 90. Pari polkua – parempaan kuntoon yhdessä. Oululainen pariskunta yhteisillä poluilla.
 91. Pikku Taistelija. Kiitollisuus on rikkautta. Valittaminen on köyhyyttä.
 92. pikkuliten. Juoksuholisti.
 93. Polulla. Polkujuoksija kirjoittelee.
 94. Potkulautailua Kickbikella ja potkukelkkailua. Potkua löytyy!
 95. Pumpui. Crossfit, juokseminen, höntsäily, hyvinvointi, syöminen ja yleinen hämmästely.
 96. Päivi Kaarto. Rakentaa muskeleita. Jutut tarpeettoman tylsiä.
 97. Quiet grove. 22 vuotiaan naisen blogi mm.syömishäiriöstä paranemisesta ja liikunnasta/hyvinvoinnista.
 98. Raakatekstiä. Liikuntaa ja raakatekstiä.
 99. Rauta-Reetta reissaa ja rymyää. Juoksublogi.
 100. Retureippailee. Kohti parempaa kuntoa ja keveämpää askelta
 101. Ruokapäiväkirjat. Tässä on nirso kasvissyöjä tasapainoilemassa ruokansa kanssa.
 102. Running to live. Kirjoittaja on aina juossut.
 103. Samin Triathlon Blogi. Kotkalainen kuntourheilija, joka viime vuosina on saanut pontta ja intoa harrastukseensa triathlonin kautta.
 104. Sannulin Blogi. Sannuli on wannabe fitnesstyttö, joka treenaa ahkerasti, kokkaa luovasti ja opiskelee aina kun jaksaa ja aika antaa periksi. Hän tuli fitnessmalli -09 kisassa kolmanneksi. Tavoitteena on siirtyä fitnessmallista body fitnessiin lähivuosina!
 105. Sanoja lautaselta. Kolmekymppiä kolkutteleva arjen rakastaja ruotii ravitsemuskeskustelua.
 106. Sata paria lenkkareita. Polkujuoksijan kivet ja kannot
 107. SiksiJuoksen. Ruuhkavuodet. Perhe. Työ. Urheilu. Miten ne yhdistetään?
 108. Sporttaillaan! Hanna rakastaa liikuntaa.
 109. Stop dreaming, start doing. Eerika Heininen. Psykologi treenaa. Mitähän siitäkin tulee?
 110. Suksihiihtelyä. Vastaisku sauvakävelylle. Tässä blogissa on myös keskustelua ravitsemuksesta.
 111. Susannen terveysblogi. Kevyttä tarinaa terveysalan yrittäjältä.
 112. Taivaanrannan juoksija. Blogia kirjoittelee kovaa vauhtia keski-ikäistyvä nainen, joka vietettyään noin 30 vuotta sohvanpohjalla löysikin juoksun riemun.
 113. Tavallisesta pullukasta liikkuvaksi prinsessaksi. Tätä blogia kirjoittaa 36-vuotias aikuinen nainen Satakunnasta. Kirjoittaa omasta elämästään, joka keskittyy tällä hetkellä painonpudotukseen ja omaan hyvinvointiin ja tietenkin treenaamiseen. Haluaa inspiroida muitakin muuttamaan elämän suuntaa, sekä antaa vinkkejä, sellaiselta tavalliselta muuttujalta kohti terveempää elämää.
 114. Tavoitteena puolimaraton. Harjoituspäiväkirja – tarina mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta.
 115. Terveeksi ravinnolla. Tuntematon kirjoittaja on aloittanut täällä kaikenlaisen ravitsemustiedon välityksen. Pitää yksityisajattelija, ortopedi Antti Heikkilää suuressa arvossa. Seurataan tilannetta.
 116. Terveenä ja kylläisenä LCHF (VHH) ruokavaliolla. Suomalainen Veijo Puustinen kirjoittaa terveydestä ja häiriköi keskustelupalstoilla.
 117. Timperin reenilöiset. Kestävyysurheiluun rakastuneen keski-ikäisen perheenisän turinointia treeneistä, kisoista ja vähän kaikesta muustakin.
 118. Tossuttaja mieleltään. Wannabe maratoonari. Lempilajeina juoksu ja hiihto, mutta monissa muissakin lajeissa itsensä nolannut, rapiat 50-vuotias 5 lapsen isä.
 119. Totuus vai turhuus? Freelancer Satu Varjonen väsää tänne juttujaan. Joku lukee niitä vai onko pelkkää turhuutta? Totta?
 120. Treenit nippuun. Mielipuolista treenailua.
 121. Triangaa ja astangaa. Elämäntapaliikkuja joka kuvittelee harrastavansa ensisijaisesti triathlonia ja astangajoogaa, mutta löytää itsensä aina jonkun muun lajin parista.
 122. Töppöjalkaa toisen eteen. Kaarinalainen erityisluokanopettaja, pienen tytön äiti (07/16), wannabe-juoksija ja ex-muodostelmaluistelija.
 123. Ulla Hyvönen. Tarinoita treeneistä, kilpailuista, uusioperheestä, masennuksesta, innostuksesta kausittain vaihtuviin asioihin ja elämästä ylipäätään.
 124. Unelmiia märissä lenkkareissa. Ajatuksia lenkkipoluilta, uima-altaan pohjasta ja polkupyörän selästä positiivisella asenteella.
 125. VHH-123. Tämä on vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle omistettu blogi, jota ylläpitää nimeltä mainitsematon henkilö. Se on helppolukuinen ja täynnä tietoa tästä nykyään niin suositusta ruokavaliosta. Se pyrkii pysymään aina ajan hermolla.
 126. Way to Better. Terhi Immonen, yrittää.
 127. Yksi päivä elämästä. Juoksu- ja treeniblogi.
 128. You either want it or you don’t. Taas yksi treeniblogi. Näitä on 13 tusinassa. No hard feelings.
 129. Äijädieetti. Tuntematon kirjoittaja on paljastanut Äijädieetin salaisuudet. Sillä laihtuu kuulemma takuuvarmasti.

 

Päiväkodissa

Tänne tulee tuoreita terveysbloggaajia. Pääsevät mahdollisesti peruskouluun vähitellen.

 1. 25tuntia. Kaupallinen terveysblogi, jota kirjoittaa toimittaja Taru Schroderus. Liikkuvaista perhe-elämää ja aika mukavaa arkea. Töitä, koulua, kotoilua, voimistelua, jalkapalloilua, triathlonia ja reissaamista. Isä, äiti, kaksi lasta ja yksi ranskanbulldoggi aineksina tarinoihin elävästä elämästä.
 2. Back to seventies. Todistuskappaleita juoksemisesta.
 3. Be stronger than yesterday. Sanni Virtanen kirjoittelee treenaamisesta.
 4. Curro Ergo Sum. Porilaisen APK-maratoonarit ry:n kestävyysjuoksuharrastukseen hurahtaneiden keski-ikäisten miesten ja naisten kokemuksia treenaamisesta ja liikuntatapahtumista.
 5. Dare to be Different. Annika Vainio rakastaa rautaa. Pilkettä voisi olla enemmän silmäkulmassa.
 6. Dina Kaspi. Urheiluhullu.
 7. GoZone. Kisaraportteja – vähänlaisesti.
 8. Hanna Pusa. Elämäntapamuutoksen myötä karisi kilot, itseluottamus kasvoi ja toteutti haaveensa Fitness kisoista. Elämä on tasapainottelua perheen, töiden ja treenien välillä.
 9. Hyvät, huonot sokerit. Diabeetikko miettii miten sokeri käyttäytyy hänen kropassaan.
 10. Ihanan tavallinen perhe. Äiti ja lapset liikkuvat.
 11. Inkeri Laine. Blogi henkisestä hyvinvoinnista, itsensä kehittämisestä ja oman näköisen elämän löytämisestä.
 12. Jamie Pakonen. Elämäntapana fitness, rakkaus ruokaan ja elämänkoukeroita.
 13. Kalorinkulutusjuhla. Ei laihduttamisesta vaan kuntoilusta, tavoitteista ja niiden saavuttamisesta.
 14. Mies Vailla Varjoa. Blogissa kerrotaan elämästä keskivaikean masennuksen kanssa.
 15. My Dirty Fatbike. Joku tykkää pyörästään
 16. Omituinen ruokablogi. Kettusen älyttömyyksiä. Lupaa liikoja, ihan tavallista tarinaa täällä on ruoasta. Jummi jammi, jos lupaa jotain omituista, silloin sen pitää myös olla jotain omituista. Eiks’ joo?
 17. Pertti Mustajoki. Sisätautien erikoislääkäri, professori, painonhallinnan asiantuntija, tieteen popularisoija ja kirjailija bloggaa. Pertin kirjoitusharjoitukset ovat meneillään, sillä hän ehti jo sulkea kommentoinnin. Kaikki vakavasti otettavat bloggaajat sallivat kommentoinnin. Jotkut pitää nykyään eläkkeellä olevaa Mustajokea lihavussepidemian lisääjänä täällä Suomessa.
 18. RT skumppapojat. Näennäisammattimaisen amatöörijuoksun ajankohtaisblogi, joka jättää kaiken kylmäksi.
 19. Searching for a better life. Tuore blogi elämäntaparemontista, laihdutuksesta, ruuasta, liikunnasta ja kaikkiin niihin liittyvistä onnistumisista ja vastoinkäymisistä.
 20. sub235. Kotiasiat kunnossa ja juoksu on kivaa.
 21. Sweat, baby. Sweat. Lapsellista touhua.
 22. Syöpäläinen. Haiman NET-kasvaimeen sairastuneen kolmen pienen lapsen isän huumoripitoinen matka elämänsä parhaaseen kuntoon.
 23. Takomorunners Panu. Hassua juoksutouhua.
 24. Turku Yoga Girl. Tiia Dahlström löysi joogasta avaimen hyvinvointiin.
 25. Ville Rasimäki. Höpisee, myöntää sen itsekin. Respect.
 26. Vuodatukset polkujuoksukilpailuistani. 33-vuotias kahden pienen lapsen äiti ja täysin hurahtanut polkujuoksuun tavoitteena joskus taivaltaa ultramatkoja.

Piilossa

 1. Going on the hard road. Nuori syömishäiriöinen tyttö käy läpi suhdettaan ruokaan ja liikuntaan. On vain kutsuttujen lukijoiden nähtävänä.
 2. HaLo – Pieni aikuinen. Erään lastenohjaajan tavoite on jakaa omia kokemuksiaan blogissa. Hän kertoo mm. terveysvaivojen parannuskeinoista luonnollisin keinoin, raakaravinnon vaikutuksista omakohtaisesti, jakaa informaatiota siitä miten voimme jokainen kohentaa elämämme laatua pienin askelin sekä jakaa kokemuksia luonnonkosmetiikasta. Hän hakee raakaravinnolla apua lähes kroonistuneeseen migreeniin, kivuliaisiin kuukautisiin, lihassärkyihin sekä väsymykseen. Vain harvojen luettavissa.
 3. Hulkki. Tätä blogia kirjoitti Utti Hietala, joka joskus haluaa olla täynnä muskeleita. Kisadieettejä oli kiva lukea. Ollut piilossa jonkin aikaa.
 4. Kelle kertoisin. Täällä on välillä ihanan sekavaa ravintotarinaa. Ei meidän kaikkien tarvitse seistä ruodussa, siististi ja oikein asioista kirjoitellen. Vaihtelua löytyy täältä. Legendaarisia heittoja: ”viiliä. Just äsken. Hyi, hemmetti! Hirveetä limaa.” ”Tekis mieli vetää perseet!” ” Grrrr… mä en haluais langeta, mutta jos mulle ei ole tässä elämässä tarjolla mitään muuta kuin lankeemuksia, niin who can help!?” Blogi on tällä hetkellä suojattu salasanalla.
 5. Kermaomena. Iisa on kovasti kiinnostunut laadukkaasta luomuruoasta ja syö myös mm. voita ja kermaa. Viisasta. Piiloutuminen on tylsää.
 6. Kissa pöydällä. Ensin kasvisruokaa, sitten karppausta, nyt elävää ruokaa ja superfoodia. Mitä tästäkin seuraa? Piiloon meno!
 7. Leikkikenttäni. Danielalla oli tarjolla tajunnanvirtaa elämästä ja elämänmuutoksesta. Nyt piilottelee meiltä.
 8. Maantiepyörällä etenevä Lotta. Komeasti polkupyörällä etenevä Lotta Lepistö kirjoitti kivasti tästä haastavasta lajista. Paljon muutakin tietoa oli tarjolla, kunnes meni piiloon.
 9. Matkalla teräsnaiseksi. Triatlonista intohimonsa löytänyt Heini Hartikainen jakoi paljon terveystietoa, kunnes meni piiloon!
 10. Mia Ahinko. Mia kirjoittaa treeneistään ja kisatouhuista (fitnessurheilija). Hän käsittelee myös omaan alaan liittyvää tietoa ja tutkimuksia sekä päättelee lukemansa perusteella miten ihmiselimistö toimii. Isona hänestä tulee fysioterapeuttien kouluttaja. Tällä hetkellä ei blogissa ole mitään sisältöä.
 11. Motivaatioblogi. Tuntematon nuori nainen kutsuu itseään blogikonkariksi ja kirjoittaa mm. elämästä, ravitsemuksesta ja terveydestä. Meni yllättäen piiloon keväällä 2009.
 12. My CrossFit. Oululainen Essi Koskinen harrastaa crossfittiä ja nostaa painoja. Tälä hetkellä piilossa!
 13. Opiskelun anatomiaa ja ihmiselimistön ihmeellisyyksiä. Janne Huovila opiskeli ravitsemustieteitä ja kirjoitteli hauskasti häntä kiinnostavista asioista. On nyt lakannut ilmestymästä, mutta Jannen työ jatkui vähän kauempaan Ravitsemusuutiset -blogissa.
 14. pieniä Asioita. Ebediyen -nimimerkillä kirjoittava henkilö on ravitsemuksesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, kirjallisuudesta sekä elokuvista kiinnostunut diabeetikkonainen vuosimallia -81 matkalla kohti mielenrauhaa! 🙂 Tyhjensi bloginsa.
 15. Puolet Jennin elämästä. Jenni Puolivälissä kuoriutui CrossFit-kisaaja ja ahkera kirjoittaja sekä lääketieteen kandi. Kannatti tutustua niin kauan kun jaksoi blogata!
 16. Ruoka ja näyttöön perustuva ravitsemustiede. Minulle tuntematon Tommy Löwendahl tarjoaa näyttöön perustuvia vastauksia ruokavalioista, ravintoaineista ja niihin liittyvistä riskeistä. Tieto kehittyy ja muuttuu eivätkä nämä artikkelit ole Tommyn omia, vaan hän kokoaa jutut useista erilaisista tutkimuksista. Hän toivoo perusteltua kritiikkiä. Tätä pitää hänelle tarjota! Sitten jos hän taas aktivoituu.
 17. Soturiblogi. Nyt paukkuu ja räiskyy synnytysosastolla. Kahvakuulia lentelee ilmassa. Sotaisaa dieettiä! Bloggaamisessa on ollut pitkä tauko.

Lepäämässä

 1. Aamiainen ruohikolla. Ravintoneuvoja Juhana Harju markkinoi täällä kirjojansa ja kirjoitteli terveysjuttujaan. Vuonna 2014 blogi jäi tauolle ja Juhana päätyi kaupalliselle blogialustalle.
 2. Ammattina eläkeläinen. Tuore eläkeläinen Marja-Leena Ollikainen yrittää pärjätä elämässä ja jakaa hyviä vinkkejä. Tällä hetkellä mummu lepää.
 3. Anja Nystén. Kirjoittaa arjen kemikaaleista, ekologisuudesta ja kuluttamisesta. Ja hyvin kirjoittaakin! Tällä hetkellä lepäämässä, sillä viimeisin kirjoitus toukokuulta 2016. Ei mikään kukkahattutäti. Asiaa ilman hypeä ja hysteriaa. Anja on Facebookissa ja kirjoittaa toista blogia täällä.
 4. Broccoli Princess. Kaisa Jaakkolan ylläpitämä terveysblogi. Kirjoittaa lennokasta tekstiä englanniksi ja suomeksi.
 5. Chiliä ja Suklaata. Kokkaamiseen vasta hetki sitten hurahtanut 22-vuotias urheilijanainen opettelee blogin pitoa ja ennen kaikkea ruoan laittoa.
 6. Flo Food. Nina Westerback kirjoittaa asiantuntevasti ja pirteästi aidosta ruoasta. Ruotsinkielellä. Hänellä on myös muita blogeja. Tämä blogi on tällä hetkellä lepotilassa. Viimeisin kirjoitus elokuuss 2016.
 7. Ge plats för livets goda. Ravintovalmentaja Katarina Holm-Johansson kirjoittaa virallisten oppien mukaista tekstiä. Ruotsinkielinen. On ollut aika pitkään kirjoitustauolla.
 8. Geek gone raw. Raakaravinnosta kirjoitellaan tässä asiantuntevasti Lontoon murteella. Aletheia on Suomesta.
 9. Hattis hoikkenee. Liikunnalla ja terveellisellä ravinnolla Hattis yrittää tehdä elämästään mielekkäämmän. Tutustumisen arvoista tarinaa. ”Tämä blogi on nyt taas hiukan unohtunut kaiken kiireen keskellä”, sanotaan blogissa.
 10. Highway to Health. Blogin kirjoittaja on Hanna Markuksela, psykologian maisteri ja ravitsemusasiantuntija eli valtakunnan virallinen keittiöpsykologi. Hanna viljelee kirjoituksissaan psykologiaa, ravitsemustiedettä ja käytännön kokemuksia tarkoituksenaan edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kirjoittaa myös Iltalehden blogisivustolla: Hanna Markuksela. On pitänyt taukoa jonkin aikaa.
 11. Ilon Pisara. Miia Saastamoinen on ravitsemustieteeseen, terveelliseen ravitsemukseen, ruoka-aineisiin, kemikaalien vaikutuksiin ja ruuan valmistukseen perehtynyt ravintoneuvoja. Valtava tiedonjano on tehnyt hänestä ikuisen opiskelijan, jonka suurimmat mielenkiinnonkohteet ovat henkinen kasvu, ekologisuus, luomu ja luonto. Ei kirjoittele blogia tällä hetkellä.
 12. Kokonaisvaltainen Menestys. Aiheet vaihtelevat terveydestä ravintoon, politiikasta pörssiin. Meille voidaan myydä vaarallisia elintarvikkeita, kunhan vain tämä hulluus jatkaa pyörimistä ja firmat tuottavat voittoa. Tästä harhasta on Timo Ylä-Soininmäen mukaan mahdollista päästä ulos, mutta se vaatii paljon rohkeutta, vaivaa, tietoa ja myös rahaa. Voisi kirjoittaa useammin.
 13. Kost och hälsa. Maallikko (?) Johanna Söderlund kirjoittaa asiantuntevasti alan tuoreimmista tutkimuksista. Ruotsinkielinen. Viime aikoina ollut aika hiljaista blogirintamalla.
 14. Liekeissä. Tässä ollaan sananmukaisesti liekeissä. Pessi Peura on vauhdissa. Ei ole päivittynyt pitkiin aikoihin.
 15. Mahdollisia sivuvaikutuksia. Miia Kirsi treenaa tavoitteellisesti, mutta kirjoitteluun ei enää löydy aikaa.
 16. Mens sana in corpore sano. Saanan tarinapaikka mm. ravinnosta. Hän kertoo miten tehdä parempia valintoja. Harvakseltaan nykyään.
 17. Mirian. Mirian hurahtaa välillä ihan sivuraiteille näissä ravintoasioissa. Hän etsii sellaista terveellistä ja tasapainoista elämää. Kertoo varmasti meille kaikille sitten kun se löytyy. Blogi on ollut pitkään tauolla.
 18. Nautinnon maksimointia. Elina Kirppu on vaarallinen nainen: ”Taiteesta, autoista, ruoasta, viinistä, oluesta, snapseista ja lätkästä tykkäävä nainen pohtii elämän menoa ja haukkuu puun takaa.” Lisäksi hän kävelee pitkiä matkoja. Piristäviä kirjoituksia. Päivittää blogiaan tosi harvoin.
 19. Ne elävät vain yhden päivän. Pohdintaa syömishäiriöistä, aineenvaihdunnasta, terveellisestä ruoasta. Tätä sinun kannattaa lukea!
 20. Ollin blogi. Lääketieteen kandidaatti Olli Nevalainen kirjoittaa ravintoasioista kivikautisen ruokavalion näkökulmasta. Kannattaa seurata! Ei ole vähään aikaan päivittänyt blogiaan.
 21. Pauli Reinikainen. Tavoitteena on kannustaa ihmisiä löytämään liikunnan ilo ja sitä kautta auttaa jokaista parantamaan elämänlaatuaan. Suosittelen! Tällä hetkellä blogi on lepotilassa, sillä viimeisin kirjoitus on kesäkuulta 2016.
 22. Prinsessakeittiö. Veera Rusanen kokkailee ja kirjoittaa ruoasta. Ilmeisesti lopettelemassa blogiaan.
 23. Quinoaa! Heidi on kokenut suuria sisäisiä muutoksia, joita puhtaampi ravinto on edesauttanut. Aiheet käsittelevät ravintomuutoksen lisäksi raakaravintoa, luonnonmukaisuutta, kokonaisvaltaista terveyttä, ayurvedaa sekä tietoisuuden kehittymistä. Suosittelen!
 24. Puoli kiloa päivässä. Tässä blogissa käsitellään jostain syystä kasvissyöntiä ja sitä ylläpitää Jussi Riekki. Blogi on lepäämässä. Ainoa päivitys pitkään aikaan on oman heppoisen kirjan mainos.
 25. Pyöräilyä, pulinaa ja muuta piiperrystä. Pyöräilijä Piia Pensaari pisti piiperrystä plokiinsa paitsi päätti pistää paussin päälle.
 26. Päin metsiä. Suunnistaja Venla Niemi menee mielellään metsään. Kirjoittamisessa tauko.
 27. Rakas Blogi. Opiskelijatytteli kokkaa yksinkertaista VHH-ruokaa itselleen ja saman katon alla asuvalle Ukkelille. Samalla haetaan yrityksen ja erehdyksen kautta sitä omalle keholle sopivinta ruokavaliota, etsitään tutkittua tietoa ravitsemuksesta ja yritetään saada opintotuki riittämään kuun loppuun. Raaka-aineet valitaan opiskelijabudjetin rajoissa, joten pakastevihannekset ja kananmunat ovat pop. Sokeria ja E-koodeja vältellään mahdollisuuksien mukaan, mutta ei fanaattisesti. Rasvaisia lihoja suositaan, voita käytetään reilusti. Pottua, pastaa, riisiä ja leipää syödään silloin tällöin kohtuudella. Ei sitten jaksanutkaan kirjoitella kovin pitkään.
 28. Ravitsemusaktivisti. Tämä aktivisti seuraa ruoka-asioita ja vaahtoaa helposti. Tarjoaa sillisalaattia, nuuskii, pilkkoo ja höyryää. Vaikea sanoa, tuleeko siitä mitään. Ei ole pitkään aikaan saanut mitään tekstiä aikaiseksi.
 29. Soinne. Tuomas A. Soinne yritti päästä kisakuntoon. Ei ole kirjoittanut pitkään aikaan mitään uutta.
 30. Swim for your life. Kilpauimari Linda Laihorinne kirjoitteli täällä. Nyt tauolla.
 31. Terveellisen elämäntavan puolesta. Viher-Tuomo julistaa vihreätä evankeliumiaan halukkaille sieluille. Ei ole uusia kirjoituksia tullut pitkiin aikoihin.
 32. Terveys ja media. Tätä blogia kirjoittaa äsken väitellyt ETT Janne Huovila. Välillä tarpeettoman monimutkaisesti, mutta sosiaalinen media ja terveys kiinnostanee kuitenkin monia niin paljon, että jaksaa tekstejä kahlailla läpi. Ei enää ole tarjonnut päivityksiä pitkiin aikoihin.
 33. Terveyssatama. Jan Verhon kirjoittelua löytää täältä. Terveyttä ravitsemuksesta ja liikunnasta! Valinnut lepovaiheen marraskuussa 2016.
 34. Timo Kettunen. Savolaismies. Kirjoittaa hyvin terveydestä. Suosittelen. Lepäämässä vuoden 2016 alusta lähtien. Kirjoittaa myös täällä: Kettunen.
 35. Treeni ja ravinto. Nimimerkki Mikun pirtietä kirjoituksia laihdutuksesta ja treenistä löytyy täältä. Ei vähään aikaa mitään uutta.
 36. Unelmia terveellisestä elämästä. Laihdutusblogeja on pilvin pimein enkä niitä juurikaan tähän listaani kelpuuta. Tämä pääse mukaan koska se pohtii ravitsemusta ja terveellistä elämää hieman enemmän kuin mittanauhan lukemaa. Nyt lepäämässä, mikä on varmaan ihan viisasta.
 37. Voisilmäpeliä. Eeva Kolu on opiskelija ja harrastelijakokki, joka syö aina rusinat pullasta ja sokerit pohjalta. Tässä blogissa kokeillaan enimmäkseen yksinkertaisia, mutta silti jokapäiväisestä leivästä poikkeavia ohjeita. Ei mahdollisesti enää jatka blogin ylläpitoa.
 38. Vuosi ilman roskista. Eko-Joni päättää lopettaa roskien viennin vuodeksi? Täyttyykö asunto jätteestä ja saako hän lopulta häädöt hullun paperein? Se jää nähtäväksi, ja tämä blogi käsittelee näitä tapahtumia seuraavan 365 vuorokauden aikana. Hän uskon tämän projektin opettavan paljon kestävästä elämäntavasta, sekä kouluttavan häntä itseään että toivottavasti myös muita. Tervetuloa seuraamaan myös mitä Eko-Joni syö! Ei varmaankaan valmisruokia?
 39. Vuosi Vegaanina. Perheenäiti Jantunen on helsinkiläinen elintarviketieteilijä, joka päättää kokeilla pysyykö hengissä pelkällä vegaaniruoalla. Nyt lepäilemässä moisen urakan jälkeen.
 40. Yksilönä joukkueessa. Alisa Pöllänen on nuori salibandynpelaaja. Ollut kirjoitustauolla pitkään.

Kuolleita

 1. 4kk – Työnnä sitä! Neljän kuukauden aikana pistetään kunto- ja terveysasiat järjestykseen. Ainakin jos on uskomista tähän tuntemattomaan blogikirjoittajaan. Ja miksi ei olisi? Höh, otti ja lopetti bloggaamisen!
 2. Anniina tigruksi. Harvakseltaan tekstiä tuottanut pirteä Anniina reippaili oikein Personal Trainerin opastuksella ja söi mahdottoman terveellisesti. Lukekaa esimerkiksi tästä mitä hän pitää terveellisenä ruokana. Pirteä sivu. Viimeksi päivittynyt 30.10.2005.
 3. Elämän leipä. Tämän blogin pääpaino oli ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Erityisesti luonnonmukainen ravinto ja terveyden hoito olivat kiinnostukseni kohteena. Blogia kirjoitti Anna, joka on koulutukseltaan elintarviketieteiden maisteri. Kaiken oikeasti hyödyllisen ja relevantin tiedon hän on kuitenkin oppinut yliopistomaailman ulkopuolella itse opiskelemalla ja kokeilemalla asioita. Hengelliset asiat ovat Annalle myös tärkeitä, joten välillä hän kirjoittelee myös ajatuksiaan uskosta ja elävästä kristillisyydestä. Blogia ei enää ole.
 4. Fuel from nature. Suklaaguru Jaakko Halmetojan blogi. Supereiden superi! Ei bloggaa enää.
 5. Hayrake. Bodyfitness urheilulajia harrastava nainen kertoi kokemuksiaan tämän elimistölle tosi rankan urheilulajin harjoittelusta ja ravitsemuksesta. Kunnes tappoi ainakin bloginsa.
 6. Hunajataivas, hunajameri. Jenni piti omasta mielestään hullua blogia, joka ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Oli kevyttä hömppää ja joskus vähän rankempaakin juttua. Kaikki kommentit olivat tervetulleita — myös erimieliset. Tosin vittuiluihin lupasi vittuilla takaisin. Ehkä meni liian rankaksi…
 7. Hyvän Olon Blogi. Tähän tuli kirjoituksia hyvästä olosta kiinnostuneille. Hyv’ on olla, Hyvon yllä, sanon minä mainosnikkariystäväni synnyttämillä legendaarisilla sanoilla. Päivittynyt viimeksi 2.9.2006, R.I.P.
 8. Ihan tervettä. Yleisradion toimittaja Rita Trötschkes kommentoi asiantuntevaan tapaansa ravitsemukseen ja terveyteen liittyviä ilmiöitä. Suosittelen!
 9. In Fit Together. Kaikkea sitä näkeekin… Päiväkodista hautausmaalle.
 10. Jalkapalloilijan ravitsemus. Harvakseltaan päivittynyt Janne Huovilan ravitsemuksen erikoissivu tuleville Litmasille ja muille Hyypiöille oli lukemisen arvoinen. Ravitsemustieteen opiskelijalla oli näppäimistö hyvin hallinnassa ja hyviä neuvoja sateli tuhka tiheään. Sittemmin lähti tohtorinväitöstään väsäämään ja tällaiset väännöt jäivät pois.
 11. Kaisa Jaakkola. Oikein pirteä body fitness urheilija synnytti tekstiä Fast F Sport-yrityksen sivuilla. Ei enää päivity. Katso Broccoli Princess!
 12. Kannuvalimo. Tässä oli turkulaistoimittajien yhteinen blogi, joka seurasi aikaa, havainnoi, kommentoi ja provosoi. Aiheet olivat miehiä myöten; kulttuuria, politiikkaa, Eurooppaa ja muuta maailmaa, ruokaa, tapoja ja ilmiöitä. Sekä tietenkin turkulaisuutta. Kypsää juttua! Harmi kun lopahti.
 13. Kasviksena Belgiassa. Vegetaarista tarinaa Belgiasta. Ei kuitenkaan enää.
 14. Kehonrakennus blogi. Täällä oli vähän tietoa ravitsemuksesta lihaksillaan pullisteleville. Lopahti.
 15. Keittiökameleontti. Okriina on raakaravinnon syöjä. Hän kirjoitti ruoasta, josta tuli hyvä olo. Tämä blogi oli ennen muinoin nimeltään Vegaanikahvila. Nykyään sen luokittelisin kuolleeksi.
 16. Keittiövaaka. Liikunta-alan ammattilainen punnitsi Keittiövaaka blogissaan elämäntapoja, kuntoilumuotoja, ravintoasioita ja muita hyvinvointiin liittyviä seikkoja. Vaakaan päätyvien vinkkien, vertailujen ja artikkelien perusteella jokainen pystyi muodostamaan oman käsityksensä siitä, mikä itselle on parasta! Valitettavasti blogikirjoittaja yht’äkkiä lopetti kirjoittamisen.
 17. Kort och Gott med Eva Kullenberg. Ruotsalainen ravitsemusterapeutti (virallinen sellainen). Eva Kullenberg puolusti tässä blogissaan Livsmedelsverketin virallista ruokavaliota. Mielenkiintoista! Lopetti kirjoittelun kun ei enää kestänyt blogikommentteja.
 18. Kosmoksen blogi. Tuntemattoman blogikirjoittajan mukaan olemme osa kosmosta. Hän pyysi mukaan ihmettelemään olemassaolon tarkoitusta. Välillä oli mielenkiintoista tarinaa ravinnosta. Ei löydy enää blogia.
 19. LAIHDU! Kirjailija Varpu Tavin oma laihdutusblogi ei enää ilmesty ainakaan tässä osoitteessa.
 20. Limpun blogi. Linda on Pirkanmaalta ja hän kertoi arjestansa omassa blogissaan. Blogin keskeisimpiä aiheita olivat terveellinen ruoka, treeni ja muut hyvinvointiin liittyvät asiat. Paljon kivoja juttuja kunnes hävisi blogimaailmasta.
 21. Luonnollisesti vapaat. Veli-Matti Lahnala jakoi blogissaan terveystietoa tiedostaville ihmisille. Kunnes hänkin lopetti.
 22. Luonnon helmassa. Blogia kirjoitti entinen urheilija (uimari Matti Rajakylä), joka muutti elämässään ”kaiken”. Nyt hän söi 100% raakaravintoa (Raw food) vuoden 2009 alusta alkaen. Sitten Matin blogi otti ja kuoli.
 23. Maku. Oli aikanaan makuasia mitä mieltä tästä kaupallisesta blogista oli. Lakkasi yllättäen ilmestymästä.
 24. Matkalla kohti Fitnessmalli 2009 – kisoja. Fitness -urheilija kertoi tässä mm. oman lajinsa ravitsemuksesta ja treenaamisesta. Kolmas sija tuli kisassa – onneksi olkoon! Lopetti tämän blogin ja aloitti uuden.
 25. Mene ja tiedä. Kaikenkainen shitti korvattiin tässä blogissa kunnon foodeilla. Meno oli villiä kunnes loppui tykkänään!
 26. Mikael Fogelholm -blogi. Huumorimiehenä ystäväni Mikael Fogelholm ymmärtää miksi pistän hänet kuolleiden joukkoon. Mikael on ravitsemuksen raudanluja ammattilainen ja kova maratoonari. Mikael kirjoittaa mm. näin: ”Kuntoliikkujia on moninkertaisesti, rasvan käyttö on muuttunut myönteisesti ja hedelmiä ja vihanneksia syödään enemmän kuin aikaisemmin. Tästä huolimatta esimerkiksi lihavuus on yleistynyt ja yleistyy edelleen… Alkoholipolitiikka on tietysti lähiajan surkea esimerkki: aluksi hallitus tekee vastuuttomia päätöksiä alentamalla etenkin väkevän alkoholin veroa ja sitten aletaan syyttää ihmisiä vastuuttomasta ryyppäilystä. Useimmat varmaan haluaisivat olla terveitä. Mutta se ei onnistu sillä, että syytetään vastuuttomuudesta ja että terveyskäyttäytymisestä tehdään kansalaisvelvollisuus. Terveiden elintapojen pitäisi olla kansalaismahdollisuus, ja yhteiskunnan – joka on lisännyt ihmisten vastuunoton tarvetta – on vastavuoroisesti luotava mahdollisuuksia ja kannustettava terveisiin elintapoihin…” Fogelholmilla ei ollut lennokkuutta eduskuntaan saakka vuonna 2007. Blogin ylläpito jäi muitten kiireitten alle. Vahinko.
 27. Minä ja Marathon. Tutkija Saarni löysi jo unohtuneen juoksunautinnon ja kirjoitti välillä kovin mukavasti ravitsemuksesta. Tsemppiä juoksuihin! Blogi on haudattu. RIP.
 28. Moments. Nuorison trendejä pursunnut blogi. Oli raw-meininkiä ja superfoodismia ja kova meno päällä. Loppui äkkiä.
 29. (my) Blue cafe. Xylitol -nimimerkillä kirjoittava tyttö löysi joskus asiaa ravitsemuksestakin. Kunnes lopetti kirjoittelun.
 30. Myrskynsilmä. Ravitsemuksenkin myrskyihin heittäydyttiin aika ajoin tässä blogissa. Kunnes into loppui.
 31. Naturaali. Kyseessä oli Jonna. Hän harrasti raakaravintoa ja terveellistä elämänmenoa kunnes kuoli (blogi siis!).
 32. Omakohtaisia kokemuksia. Ihan omista kokemuksistaan kirjoitti raakaravintoon hurahtanut Omnia. Kunnes lopetti.
 33. Paulúns. Ruotsissa hyvin tunnettu ravintoguru Fredrik Paulún piti omaa blogia. Ruotsinkieltä ymmärtävät löysivät täältä paljon kaikenlaista älytöntä. Välillä häiritsevän kaupallinen. Kirjoitti sitten vähän ahkerammin Aftonbladet -lehden blogia, kunnes ymmärsi lopettaa sielläkin.
 34. Pentti Huovinen. Kansanterveyslaitoksen professori Pentti Huovinen piti omaa terveysblogia Uusisuomi -verkkolehdessä. Teksti oli tietenkin käypää, virallista ja oikeaoppista. Sittemmin kirjoitusinto loppui kokonaan.
 35. Poikamiehen ruokavalio. Taloustieteitä opiskeleva Veli-Matti Lahnala ja opiskelijan renttu (oma ilmaisu) ”Trump” selostavat havaintojaan terveellisestä ruoasta. Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että aika sekaista touhua oli tarjolla, mutta sellaista poikamiehillä tahtoo olla. Ei ole päivittynyt ihan viime vuosina. Ja nyt tarkistaessani, oli kokonaan poistettu tämä blogi.
 36. Pyry Suonsivu. Raahelainen lääkäri kirjoitti rohkean tuntuisesti lääkäri Antti Heikkilää myötäilevää tarinaa, kunnes rohkeus petti ja lopetti kirjoittamisen tykkänään.
 37. Raakaravintoa. Oikea raakaravintovalmentaja Mea Salo piti tässä paikassa blogia. Ei löydy enää.
 38. Raakaruoka. Tässä blogissa kunnioitettiin raakaravintoa. Kirjoittajina Elina ja Ulla, jotka ovat terveystutkijoita ja laajapohjaisesti ravitsemuksesta kiinnostuneita. Blogia ei enää löydy.
 39. Ravintomedia. Mahtipontisen bloginimen taakse kätkeytyi nuori ravitsemustieteen opiskelija, Juuso Reinikainen. Ei näy enää.
 40. Ravitsemusuutiset. Janne Huovila perusti aikoinaan todella hienon ”lehden”, jossa oli tutkittua ravitsemustietoa tuoreeltaan. Ollut kuolleena jo jonkin aikaa.
 41. Safkatutka. Tarjosi aiemmin uutta tietoa terveydestä, ravinnosta ja hyvinvoinnista. Muuttui sitten pelkäksi nettikaupaksi.
 42. Saska Tuomasjukka. Vihreiden toivo Paimiossa kirjoitti välillä ravitsemuksesta. Aavistuksen kallellaan siihen suuntaan, että valtion sapuskat eivät ole parhaat mahdolliset. Harvardin suunnasta saadaan apua ja tarvittaessa löytyy ymmärrystä vaihtoehtoisillekin ravintoratkaisuille. Löysi sitten järkevämpääkin tekemistä kuin bloggaaminen.
 43. Swanfly. Nuori nainen kirjoitti viisaasti ravinnosta. Hän oli löytänyt paljon hyvää rasvoissa ja proteiineissa. Ai, että minä tykkäsin tästä blogista! Ja nyt sitä ei enää ole…
 44. Sweetest Sisters. Kaksi syömishäiriöistä siskoa purki tuntojaan blogiin. Sisältövaroitus oli aikoinaan paikallaan! Oli nimittäin aika rankkaa tekstiä. Sitten blogi kuoli. R.I.P.
 45. Taikametsä. Ihmeelliseen ja värikkääseen taikametsään meidät vie nuori, tuntematon nainen. Tarinaa on ravintolisistä, raakaravinnosta ja kosmetiikasta. Ei löytynyt enää.
 46. Terve! Professori Pentti Huovinen kirjoitti täällä terveydestä. Virallisesti. Harvoin. Lopulta ei ollenkaan.
 47. The World is a Tragedy – Terveesti. Täällä nimetön jimmy-kuka-lie kirjoitti viisaan tuntuisesti ravitsemuksesta. Kunnes hänen bloginsa eräänä synkkänä ja tuntemattomana päivänä kuoli.
 48. Toe Hold. Jussi Riekki on siirtynyt toista blogia kirjoittamaan ja tappanut tämän blogin.
 49. Treeni ja ruokavalio. Tuntematon kirjoittaja (Laukkanen?) eli kalorivajeessa, vähillä hiilihydraateilla ja harjoitteli varsin ahkerasti. Miten hommat sujuvat? Aika vaikea tietää kun tuhosi bloginsa.
 50. Vale. Tässä blogissa ei ehkä kerrottu valheita. Sen sijaan blogista löytyi ihan oikeasti järkeväntuntuista tajunnanvirtaa raakaravinnosta, superfoodeista ja muusta jännästä ruokaan liittyvästä. Vahinko kun blogia ei enää ole.
 51. Vyötärö esiin kiitos! Opiskelijatyttö, joka ei ole koskaan ollut tyytyväinen vartaloonsa ja toivoo siihen nyt muutosta, on aikeissa jättää leivän pois ruokavaliosta. Mitähän siitäkin tulee? Tällä hetkellä blogia ei ole olemassa.
 52. Vähähiilihydraattinen ruokavalio. Ylipainoinen mies on vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Tuloksia alkoi näkymään, mutta sitten tulikin kiire haudata blogi. Miksi?
 53. Yksterveysblogi. Tämä oli yksi terveysblogi monien muiden joukossa. Raakaravinnon puolesta puhuttiin aika vahvasti. Otti ja lopetti eräänä mahdollisesti hyvin kauniina päivänä.

 

Uudelleensyntyneet!
 1. Ravitsemus ja terveys. Jari Ristiranta on ravitsemuksellisista asioista kiinnostunut maallikko. Suosittelen, mutta samalla huomautan siitä, että Jarilla on tapana olla aika ärsyttävä. Kaikki eivät pidä siitä kun joutuu tilille syömisistään. Meni yllättäen piiloon syksyllä 2009, mutta ihmeiden aika ei ole ohi: vuoden 2010 alussa nähtiin blogin syntyvän uudestaan!
Onko vielä muita ravitsemusaiheisia blogeja? Pistetäänkö joku ammattikouluun? Tapetaanko lisää blogeja? Anssi pääsi pois peruskoulusta! Onko eläkeläisenä hyvä olla, Timo?

Turpaduunarin ylläpitämä blogilistaus

Luettelostani löydät pirteitä, hauskoja, kaupallisia, ei-kaupallisia, tosikkomaisia, ärsyttäviä, hyödyllisiä ja ehkä muutokseen houkuttelevia blogeja. Pidä tämä blogikirjoitukseni visusti tallessa ja palaa siihen usein, ehkä jok’ikinen päivä. Jää koukkuun! Lue lisää! Inspiroidu blogikirjoituksista! Koe uuden sosiaalisen median ulottuvuus omassa elämässäsi! Hoida terveyttäsi! Syö oikein!
Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta.
Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Tiedon esityksessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita tunnusomaisia piirteitä blogeille on kommentointimahdollisuus ja RSS- tai Atom-syötteet, joiden avulla voidaan helposti ohjelmallisesti seurata ja levittää blogin sisältöä.
Uusia terveysaiheisia blogeja syntyy ja kuolee. Jos haluaa lukea terveydestä muualla kuin täällä minun sivustossani, voi käydä kurkkaamassa muiden bloggaajien aikaansaannoksia listaltani.

Julkaisin alunperin 21.11.2006 Veteraaniurheilija -blogissa suosituksi osoittautuneen ravitsemus- ja terveysblogien listauksen. Sitä päivitin monen monta kerta (viimeisin päivitys oli 10.11.2011). Veteraaniurheilija -blogi taisi olla useimpien ykkösvalinta, kun halusi tietää lisää terveydestä ja hyvinvoinnista. Valittiinhan Veteraaniurheilijan blogi vuonna 2010 Suomen parhaaksi terveysblogiksi. Myös vuonna 2011 ykkösenä oli Veteraaniurheilijan blogi! Moni bloggaaja on vuosien saatossa lopettanut ja uusia bloggaajia ilmestyy blogosfääriin harva se päivä. Tältä näytti TOP-10-lista neljä vuotta sitten:

TERVEYSBLOGIEN TOP 10 -LISTA SUOMESSA KESÄKUUSSA 2011

1. Veteraaniurheilija, 2. Aamiainen ruohikolla, 3. Quinoaa!, 4. Ilon pisara, 5. Kukka Laakso. 6. Jussi Riekki.fi, 7. Raikasweb, 8. Urbaani oranki, 9. Hellohelene, 10. Terveellistä elämää

Vuosina 2012-2015 kirjoitin erittäin suosittua terveysblogia Iltalehden blogialustalla. Cision Media ei ota mukaan TOP-listalleen kaupallisilla blogialustoilla toimivia bloggaajia, joten vasta perustettuani lukuisten ystävieni kannustamana uuden Turpaduunari-blogini, pääsin taas listoille ja komeasti pääsinkin! Peräti kolmanneksi!

Cisionin toukokuun blogilistaus kertoo maamme suosituimpien terveysblogien kymmenen kärjen

TO, TOUKO 28, 2015 08:07 CET Ykkössijan vei nimiinsä arkielämän kemikaaleja käsittelevä Kemikaalikimara -blogi

Cisionin toukokuun top-blogilistaus luotasi maamme terveys- ja lääketiedeaiheista blogosfääriä. Tämänkertainen kärkikymmenikkö on aihepiiriltään varsin monipuolinen, sillä mukaan mahtui mm. ravitsemukseen, harvinaisiin sairauksiin, lääketieteen opiskeluun sekä vallitsevien terveyskäsitysten haastamiseen keskittyvia blogeja. Listauksen kärkeen sijoittui Kemikaalikimara , jonka postaukset käsittelevät arjen kemikaalien lisäksi mm. ekologisuuden ja kuluttamisen kaltaisia aiheita. Blogia ylläpitää ympäristönsuojeluun liittyvien projektien parissa työskentelevä kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén, joka on julkaissut aihepiiristä myös kaksi kirjaa. Kärkikolmikkoon sijoittuivat lisäksi erityisesti lihaskasvuun, metaboliaan ja ravintoon keskittyvä Lihastohtori sekä mm. suositusta Veteraaniurheilija-blogista tunnetun Christer Sundqvistin uusi Turpaduunari-blogi.

Terveysblogien top 10 -lista Suomessa toukokuussa 2015
(Lähde: Cision Finland Oy)  

1. Kemikaalikimara
2. Lihastohtori
3. Turpaduunari
4. Ravitsemus ja terveys
5. Pöperöproffa
6. HealthBerry
7. Lääketiedettä ja laiskottelua
8. Hankala potilas
9. Roskatiede
10. Terveysblogi

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!”

 1. Poliittisesti korrekti aakkostaminen jätti suuresti arvostamani ja suuresti apuna olleen Valtsun ryhmänsä viimeiseksi 🙂 Paljon selvitetty asioita ja lähdeviitteitä runsaasti!

  1. Parahin kommentoija. Lohduttaako yhtään, että tämä blogiluettelo ei ole vielä lopullisessa muodossaan. Työ on kesken. Valtsu -ystäväni saanee näkyvämmän paikan jossakin vaiheessa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.