Kirjoittaja: Christer Sundqvist
Ensimmäiset terveysblogikirjoitukseni ilmestyivät vuonna 2005. Pian 20 vuotta tarjottuani asiantuntemustani ja ahkeruudenkin osoituksiani (ilmaiseksi) olen miettinyt miten parhaiten palvelisin lukijoitani jatkossa.
Yksinkertaista tietoa terveydestä tavallisella Suomen kielellä
Kautta aikojen blogikirjoituksiani on leimannut ajatus siitä, että terveydestä voi kirjoittaa yksinkertaisesti ja sellaisella kielellä, että kaikki sen ymmärtävät. Kysellessäni tätä joiltakin lukijoiltani, sain tälle ajatukselle tukea ja suoranaisesti toivottiin tällaista jatkossakin.
Turpaduunari-blogini menestyksen kannalta lienee tärkeää valita aiheita, jotka ovat lukijoille kiinnostavia ja ajankohtaisia. Tässä tulee muutamia ehdotuksia, mihin voisin keskittyä tulevina vuosina. Mieluusti otan vastaan rakentavaa palautetta (christer.sundqvist@ravintokirja.fi) ja jatkan tämän yllättävän suositun terveysblogini kehittelyä.
Ajankohtaiset terveystrendit
Ajattelin seurata. tutkia, kriittisesti arvioida ja kirjoittaa uusimmista terveystrendeistä. Näihin kuuluu itsehoitokeinot. Minua kiinnostaa valtavasti elämäntapalääketiede (Lifestyle Medicine) ja funktionaalisen lääketieteen hoitomatriisi (esittelen sen tarvittaessa). Ennakoiva itsehoito on taatusti esillä useissa kirjoituksissani.
Ketogeenista ruokavaliota seuraan edelleen ja olen siitä kerännyt itselleni melkoisen tietopankin. Olen mukana useissa projekteissa, joissa ruokavaliokysymyksiä ratkotaan hyvinkin kekseliäällä tavalla. Pätkäpaasto on kärkiaiheena esimerkiksi ikääntymistutkimuksissa. Siitä voisin kirjoittaa.
Yritän opetella tekoälyn käyttöä terveystrendien seurannassa. Minulle saa mieluusti kertoa mitä minun olisi hyvä tietää ohjelmistokehityksestä tällä alalla.
Ravintolisät ja niiden terveysvaikutukset
Ajattelin arvioida ja vertailla eri ravintolisiä. Erityisesti keskityn niihin ravintolisiin, joita on tarjolla PESHLA-elämäntavassa. Tässä elämäntavassa on paljon hienoja ominaisuuksia. Ehkä hienointa on se, kun PESHLAa tarkastele ”tiede edellä”. Tarjoan tieteellisiä näkemyksiä ja PESHLA-ryhmän kokemuksia ravintolisien käytöstä.
Mielenterveys ja hyvinvointi
Kirjoitan mieluusti mielenterveyden merkityksestä ja taas PESHLA-elämäntavasta ideoita ammentaen. P NIIN KUIN POSITIIVISUUS tuo mukanaan sukelluksen erilaisiin tapoihin ylläpitää hyvää mieltä, kuten mindfulness, meditaatio ja liikunta. Käsittelen vieraskirjoittajien mahdollisella avustuksella ajankohtaisia mielenterveyskysymyksiä ja tarjoan käytännön neuvoja.
Henkilökohtaiset tarinat ja kokemukset
Minulle on kertynyt melkoinen varasto omia ja lukijoitteni kokemuksia terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä elämän käänteissä. Ihmiset rakastavat tarinoita, sillä henkilökohtaiset tarinat voivat tarjota samaistumispintaa ja näin inspiroida lukijoita terveyden polulle.
Uusimmat tutkimukset ja tieteelliset löydökset
Ajattelin kääntää suomeksi uusimpia terveystutkimuksia ja kirjoittaa terveyskirjojen arvosteluja ymmärrettävässä muodossa. Voisin analysoida, mitä uudet tiedelöydökset merkitsevät tavalliselle kuluttajalle. Minulla on valtavan iso kirjakokoelma ja runsaasti tieteellisiä artikkeleita tallessa.
Vinkkejä ja niksejä arjen hyvinvointiin
Tämä kuulostaa ehkä tylsältä, mutta taas nostan esille PESHLA-elämäntavan. Pidän elämäntavan käytännönläheisestä tarjonnasta. Tarjoa konkreettisia ja helposti toteutettavia vinkkejä parempaan hyvinvointiin. Tulee juttua liikunnan terveellisyydestä, stressinhallintakeinoista ja terveystietoisesta elämästä yleensäkin.
Interaktiivisuus ja yhteisön rakentaminen
Olen saanut ympäröidä itseni äärettömän lahjakkailla ihmisillä. Näin on rakentunut terveystietoinen yhteisö, jossa osallistutaan terveysilmiöiden esilletuontiin rakentavassa hengessä – PESHLA-hengessä kuten hieno psykiatri-ystäväni sanoisi. Eiköhän me jatketa tiedon välittämistä yhdessä?
Järjestän kyselyitä, kilpailuja ja haasteita
Olen aiemmin järjestänyt suosittuja kyselyitä ja kilpailuja (mm. Vuoden terveysvaikuttaja). Intoni tällaiseen lopahti, sillä pahoitin mieleni erään terveysalalla toimivan yrityksen röyhkeyden takia. Voin minä sanoa yrityksen nimenkin, sillä oli kyllä härskiä toimintaa. Pyytäisivät edes kunnolla anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa minulle ja muillekin. Sotkivat totaalisesti suositun terveysvaikuttaja kilpailuni. Joo, kyseessä on B##med. Hyviä terveystuotteita on tarjolla, mutta yrityksen johtohenkilöillä on teräviä kyynärpäitä ja röyhkeyttä tarjolla yllättävän runsaasti. En yleensä mustamaalaa yhtään yritystä näin julkisesti, mutta B##medin suhteen ylitettiin sellainen sopimattoman käytöksen raja, että oksat pois! Toivottavasti teillä muilla on paremmat kokemukset moisesta lafkasta.
Yritän muistaa tarkkailla lukijapalautetta ja kävijälaskureita analysoida ymmärtääksesi, mikä sisältö resonoi parhaiten yleisöni kanssa. Salaliittoteorioihin en lähde mukaan, mutta mieluusti säilytän kriittisen tarkkailuasemani. Olen saanut runsaasti materiaalia mm. koronapandemian tiimoilta ja mahdollisesti kirjoitan jotain tästä. Lääketeollisuuteen ja medikalisaatioon suhtaudun tarvittaessa kriittisesti. Lääkkeet ovat toki tarpeellisia, mutta ahneus on tällä rintamalla aivan järkyttävää. Puhtaita jauhoja ei aina ole pussissa. Satiirisia tekstejä BigPharman maailmasta saattaa olla tulossa.
Tällaista tulossa.
Voi ja siemenöljyt, niistä toivoisin jatkuvasti päivittyvää tietoa.
Ihmiset ovat niin aivopestyjä ja pelkäävät oikeaa voita.
IL ja is toki muutkin mediat julkaisevat jatkuvasti ’tutkimuksia’ jotka kertovat voin vaarallisuudesta.
Voisitteko te ottaa aina välillä tänne käsittelyyn voivastaisia artikkeleita ja osoittaa missä heidän väitteiden virheet piilee.
Itse olen voin käyttäjä ja hyvin terve.
Mielenkiintoista sisältöä myös vierailevilta kirjoittajilta ja hyvältä näyttää jatkosuunnitelmatkin. Toivoisin biologisista ym. hoidoista mm. Saksassa lisää tietoa.
Kerään tähän sähköpostiin ja Facebookiin tulleita viestejä koskien Turpaduunari-blogin kirjoituksia:
– Vatsa ja sen hyvinvointi.
– Unen laatu ja häiriöt.
– Lisää terveyskirjojen arvosteluja.
– Sokeritasapaino kakkostyypin diabetekseen oikealla ruualla.