Valikko Sulje

Suomi Euroopan Unionin mallioppilaaksi vaikka henki menisi?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Pääministeri Petteri Orpon ja muiden ministereiden mukaan Suomi joutuu EU:n “tarkkailuluokalle” ilman merkittäviä taloudellisia säästötoimia jo tänä vuonna. EU:n tarkkailuluokalle, eli liiallisen budjettialijäämän menettelyyn voi joutua, jos julkisen talouden alijäämä on yli kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Tästä voi seurata muun muassa sakkoja, joita EU langettaa Suomelle.

Kautta aikojen Suomi on ollut EU:n mallioppilas. Kaikki taloudelliset, hallinnolliset ja poliittiset vastuut on kannettu viimeisen päälle komeasti. On siinä Kreikalla, Italialla ja Espanjalla naurussa pitelemistä, kun seuraavat Suomen touhua priimusoppilaana.

Mielestäni Suomi saisi nyt ottaa sen riskin, että tarkkailuluokalle mennään. Maksetaan vaikka sitten EU-sakot pois, kun Suomen talous on taas kunnossa. Kerron tässä esimerkiksi miksi esitetty keskussairaaloiden karsiminen johtaa katastrofiin, jossa saatetaan menettää ihmishenkiä.

 

SOTE-säästöt ovat liian massiivisia

Sosiaali- ja terveystoimi nielee valtavia summia vuosittain ja tarkkailuluokalle päätyminen pyritään estämään säästämällä näissä menoissa. Valitettavasti jo nyt SOTE-säästöjä on haettu liian rankalla kädellä ja meitä suomalaisia uhkaa lopullinen hyvinvointivaltion romahdus.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää, että keskussairaaloiden määrää on rajusti karsittava. Jos ei järki palaa työryhmän työskentelyyn, toteutetaan kauhuskenaario, jossa Suomeen jäisi vain 5-8 keskussairaalaa nykyisten 15 sijaan. Mitä se tarkoittaisi käytännössä? Sitä on miettinyt ystäväni, jolla on kokemusta työskentelystä sairaaloissa. Lue hänen koko kirjoituksensa tästä: https://injektiopiikki.com/2024/04/17/lahtolaukaus-sote-kaaokseen/

 

Keskussairaaloiden päivystystoiminta säilytettävä nykyisellään

Ystäväni kirjoituksesta käy selvästi ilmi, että SOTE-työryhmän säästötavoitteisiin kuuluu monen keskussairaalan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen alasajo. Päivystysyksikössä tulee olla akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon, gastroenterologisen kirurgian, kardiologian, lastentautien, naistentautien ja synnytysten, neurologian, ortopedian ja traumatologian, psykiatrian, radiologian, sisätautien ja yleislääketieteen erikoisalojen kiireellisen hoidon ja päivystyksen edellytykset ja osaaminen sekä yöpäivystystä lukuun ottamatta hammaslääketieteen päivystys.

Työryhmän esityksen mukaan laaja päivystys ja muitakin palveluja karsittaisiin Kemissä, Kajaanissa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Lappeenrannassa ja Hämeenlinnassa. Tämä on liian raju toimenpide ja johtaa turhiin ihmishenkien menetyksiin mikäli esimerkiksi tapahtuu hengenvaarallinen sairastuminen erityisesti yöaikaan harvemmin asutuilla seuduilla Suomessa. Ystäväni kirjoitus kannattaa lukea.

 

Mitä mieltä olet?

Ystäväni kirjoittaa näin:

“Tästä [laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksen alasajosta] seuraa kaaos – Aivan täydellinen kaaos, jossa potilaat kuolevat koteihinsa ja sairaaloihin missä ei ole päivystysvalmiutta. Hallitus on kieltänyt päivystystoiminnan puolessa Suomen keskussairaaloista säästääkseen muutaman miljoonan.

Mitä tapahtuu päivystyskeskussairaaloissa? Ambulanssit kuljettavat hätätilapotilaita ympäri maakuntaa päivystykseen. Päivystys on valtavalla ylikuormalla ja päivystyskeskussairaaloiden leikkausjonot ovat niin pitkiä, että päivystysleikkausta vaativat potilaat kuolevat vuorokausien pituiseen päivystysjonoon.

Kotona potilaat kuolevat sairaskohtauksiin, koska ambulanssin saapuminen viivästyy. Ylikuolleisuus kasvaa valtaviin mittasuhteisiin ja sitä perustellaan sillä, että ihmiset eivät pääse hoitoon.”

 

Mitä mieltä olet? Säästetäänkö nyt väärästä päästä? Uhkaako meitä kaaos terveysalalla? Muitakin säästötoimenpiteitä kuin keskussairaaloiden päivystyksen alasajo, on tarkoitus toteuttaa! Aika hurjaa touhua!

Mennäänkö tarkkailuluokalle mieluummin?

Lupasin tuoda näkyvyyttä tälle tosi vaaralliselle kehitykselle. Jaa omissa kanavissasi ystäväni kirjoitusta.

Avaan keskustelun tästä asiasta.

 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

  1. Nimetön

    Terveysmenot suhteessa bruttokansantuotteeseen eivät Suomessa ole korkeat vaikka STM:n menot ovatkin yli 16 miljardia euroa vuodessa. Vammaishuolto sen sijaan on kansainvälisesti ottaen kallista Suomessa.

  2. Nimetön

    Kelan vuosittain työnantajille maksamat noin 400 miljoonaa ylläpitävät työterveyshuollon nimellä kulkevaa yksityistä lääkäribisnestä ja vielä määräävät turhia korvattavia lääkkeitä joiden haittavaikutukset kuormittavat julkista sairaalatoimintaa. Tämä on vaikea ongelma purkaa. Ylilääkitys on se perusongelma!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *