Valikko Sulje

Huonokuntoinen suoli on valtava terveysriski

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina 21.5.2024 ”Ennakoivan itsehoidon visio 2030” -tapahtuman. Satapäiselle osallistujajoukolle oli tarjolla muun muassa ravitsemusterapeutti Hanna Voutilaisen luento “Integratiivisen ravitsemushoidon trendit maailmalta”.

Suoliston hyvä kunto erittäin tärkeä asia

Ravitsemusterapeutti Hanna Voutilainen vei meidät tutkimusretkelle suoliston saloihin. Suoliston hyvä kunto on avainasemassa monissa sairauksissa ja viime aikoina tiedekeskustelu on pyörinyt vilkkaasti vuotavan suolen ja hermostollisten sairauksien maastossa. Esimerkiksi autismin esiintyvyys on noussut raketin lailla. Mistä tämä voi johtua?

Autismi lisääntyy

Lähde: Hanna Voutilaisen luento 21.5.2024

Hämmästyttävään autismin yleistymiseen löytyy hälyttäviä havaintoja:

Lähde: Hanna Voutilaisen luento 21.5.2024

”Kaikkeen mitä keksitään tutkia näyttäisi liittyvän suoliston mikrobiston ja aivojen yhteys.” Hanna Voutilainen

Hanna toi oivallisessa esityksessään esille muutamia selitysmalleja, jotka vaikuttavat suolisto-aivo akseliin. Suolistossa oleva mikrobisto (mikroskooppisen pienet eliöt kuten esim. bakteerit) häiriintyy lääkkeistä. Tunnettuja vaikutuksia on mm. tulehdusta ehkäisevillä antibiooteilla, tulehduskipulääkkeillä, närästykseen otettavilla happosalpaajilla, kortisonia sisältävillä lääkkeillä, ehkäisyvalmisteilla ja serotoniinin takaisinoton estäjillä.

Lisäksi suoliston kuntoa rapauttaa merkittävällä tavalla teollisesti pitkälle käsitelty ruoka, joka usein on täynnä erilaisia lisäaineita. Lisätty sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet kohottavat riskiä. Gluteenin ja kaseiinin rooli tunnetaan vanhastaan, mutta viime aikoina on keskusteltu rikkaruohomyrkky glyfosaatin haitallisesta roolista suoliston mikrobistolle. Psykologinen stressi on haitallista suoliston toiminnalle.

Vuotava suoli on terveysriski

Lähde: Hanna Voutilaisen luento 21.5.2024

Suoliston lisääntynyt läpäisevyys voidaan yhdistää esimerkiksi näihin tekijöihin: Antigeenit ruoassa, dysbioosi (mikrobiston epätasapainotila), imeytymishäiriöt, infektiot, lääkkeet, myrkyt, ruoansulatuksen häiriöt, sairaudet, stressi ja suolistotulehdus. Tästä sitten voi syntyä sairalloisia tiloja, joihin liittyy aliravitsemusta, lipopolysakkaridien (rasvan ja suurimolekyylisen hiilihydraatin muodostama molekyyli) lisääntynyttä läpäisevyyttä ja yliherkkyyttä joillekin ruuille.

Lähde: Hanna Voutilaisen luento 21.6.2024

”Lisääntynyt suoliston läpäisevyys käynnistää immuunijärjestelmän toiminnan, esiintyy matala-asteista tulehdusta ja pahimmillaan ihminen sairastuu vakavasti.” Hanna Voutilainen

 

SIBO

Yleiseksi suoliston mikrobiston häiritsijäksi on ilmaantunut SIBO, joka tarkoittaa sitä, että ohutsuolen bakteereissa esiintyy liikakasvua. Tämä on tiedetty jo 1960-luvulta asti, mutta oikeastaan vasta nyt se on saatu ainakin alustavasti yleisempään tietoon. Tämä SIBO näyttelee merkittävää roolia Crohnin taudissa (25-88%), epämääräisessä suoliston liikehäiriössä (76%), fibromyalgiassa (93%), haavaisessa paksusuolitulehduksessa (81%), immuunijärjestelmän oireyhtymissä (30-50%), keliakiassa (9-67%), kilpirauhasen vajaatoiminnassa (54%), kroonisessa väsymysoireyhtymässä (81%), lihavuudessa (70%), Parkinsonin taudissa (54%), ruusufinnissä (46%) ja tyypin-2-diabeteksessa (8-44%). Tiedot Hanna oli hakenut Elsie Gracen ja työryhmän julkaisusta Alimentary pharmacology & therapeutics -lehdessä vuonna 2013.

Typpioksidista kiintoisaa tietoa

Lähde: Hanna Voutilaisen luento 21.5.2024

 

”Maailmalla on puhuttu paljon typpioksidista, mutta se on osittain vasta nyt tulossa meille.” Hanna Voutilainen

 

Hanna välitti meille erittäin kiintoisaa tietoa typpioksidin terveysvaikutuksista. Typpioksidi tunnetaan sen verisuonia laajentavista vaikutuksistaan. Tämä parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta, mikä on hyödyllistä erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Typpioksidin rooli on tunnettu myös erektiohäiriöiden hoidossa, mutta ei tässä vielä kaikki!

Typpioksidi sotii immuunijärjestelmässä sairautta aiheuttavia bakteereja ja viruksia vastaan. Ehkäisemällä näiden kasvua voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Aivoissa typpioksidi toimii hermovälittäjäaineena ja ns. neuromodulaattorina, mikä tarkoittaa, että se välittää signaaleja hermosolujen välillä. Typpioksidi on mukana muistin muodostamisessa ja erityisesti tiedon viemisessä pitkäaikaiseen muistiin, joka on oppimisen ja muistin kannalta keskeinen prosessi. Keuhkoissa typpioksidi voi auttaa säätämään hengitystä ja parantamaan kaasujenvaihtoa. Typpioksidia käytetään joissakin kliinisissä tilanteissa, kuten vastasyntyneiden keuhkoverenpainetaudin hoidossa, missä sitä annostellaan hengitysilman kautta.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, voiko typpioksidin tuotantoa lisätä? Hannan mukaan liikunta lisää typpioksidin tuotantoa kehossa. Aerobinen liikunta on erityisen tehokasta verisuonten laajentamisessa ja typpioksidin tuotannon lisäämisessä. Ruokavaliolla on merkitystä, sillä tietyt ruoka-aineet voivat auttaa lisäämään typpioksidin tuotantoa. Esimerkiksi punajuuri sisältää runsaasti nitraatteja, jotka muuntuvat kehossa typpioksidiksi. Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, ovat myös nitraattirikkaita. Valkosipuli edistää typpioksidin tuotantoa ja tehostaa sen vaikutuksia. Pähkinät ja siemenet sisältävät arginiini-nimistä aminohappoa, joka on typpioksidin esiaste.

Arginiinilisät voivat auttaa lisäämään typpioksidin tuotantoa, erityisesti ihmisillä, joiden ruokavalio ei tarjoa riittävästi tätä aminohappoa. Auringossa ja saunassa on hyvä olla ja stressiä pitää välttää. Erilaiset antioksidanttipitoiset ruoat voivat suojata typpioksidia hajottavilta molekyyleiltä, jolloin sen saatavuus on parempaa.

Arvioi omat terveystapasi

Tähän yhteyteen sopii hyvin Hanna Voutilaisen kokoama lista miten voi arvioida itse terveystapansa:

Lähde: Hanna Voutilaisen luento 21.5.2024

 

Lopuksi vielä vinkki

Vältä antibakteerisia suuvesiä! Tietyt suunhoitotuotteet, kuten bakteereja torjuvat suuvedet, voivat tappaa suussa olevia bakteereja, jotka auttavat muuntamaan nautitut nitraatit typpioksidiksi. Näiden tuotteiden välttäminen voi auttaa ylläpitämään suun bakteerikannan tasapainoa, mikä on tärkeää typpioksidin tuotannolle.

 

 

 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

14 Comments

 1. Nimetön

  Enteerisen hermoston tutkimuksen pioneereja olivat jo Leopold Auerbach (1828-1897) sekä Georg Meissner (1829-1905), joten gut brain axis ei ole ihan tuore keksintö. Vink vink että historiakin voisi kiinnostaa (osaa lukijoista).

 2. Nimetön

  Onkos Turpaduunari joskus tarkemmin avannut tätä glutamate glutamine cycle termiä tässä gut brain axis viestinnässä??? Missä jutussa ?

  • turpaduunari

   Ei ole Turpaduunari tätä käsitellyt. Täytyy pistää listalle sopivista kirjoitusaiheista. Glutamaatti-glutamiinisykli on kiehtova asia. Voi siitä ehkä saada kansantajuisen (eli turpaduunarin tajuaman) version?

   Turpaduunari saisi hyvän syyn lukea Springer Verlagin julkaiseman kirjan “The Glutamate/GABA-Glutamine Cycle: Amino Acid Neurotransmitter Homeostasis”, joka on maannut kirjastossani tyhjän panttina.

 3. Nimetön

  Serotoniini-teorian kilpaileva teoria (eräs niistä) on katekolamiini-teoria jossa aminohappo tyrosiini on lähtömateriaali. Juuston syönti on siis kannatettavaa. Tyros on kreikkaa ja tarkoittaa juustoa. J. J. Schildkraut oli tämän masennusteorian isä. HPA-akselin häiriöt on oma teoriansa.

 4. Nimetön

  Viime vuosina on paljon puhuttu mikrobiotan ja ruokavalion vaikutuksesta mielenterveyteen. Hitaasti tieto etenee koska serotoniini-teoria ja tryptofaanin puutteen merkitys huomattiin 1967. A. J. Coppen ehti kuolla jo 2019 vaikka vanhaksi elikin. Iva Lukic ja kumppanit kirjoitti 2022 hyvän yhteenvedon. Paleo vaikuttaa täysjärkisten ruokavaliolla.

 5. Nimetön

  Vuonna 2007 Volvo Ocean Race purjehduksessa Keith Kilpatrick tuli vaarallisen kipeäksi pakastekuivatusta ruoasta Amer Sports One veneellä. Tämä on ihan dokumentoitu tapaus. Vuosi pakastekuivatulla ruoalla tai vielä pahempi toisin tavoin kuivatulla ruoalla kuulostaa kamalalta. Säälin Blå Band mies Harkimoa. Lisäksi nykyaikaiset vedenpuhdistuslaitteet taitaa olla kielletty retrokilpailussa Golden Globe Race. Pitkäkölinen vene on OK mutta muu retroilu tekee homman vaikeaksi.

 6. Nimetön

  Harkimo on sponsoroitu Blâ Band firman toimesta joten pussiruokaa vene on pullollaan. Blå Band tekee myös kokonaisia pakastekuivattuja aterioita jossa liha on kuivattuna. Toinen vaihtoehto on lisätä liha säilykepurkista ja rasva ghee purkista muuten pakastekuivattuun ateriaan joka vedessä keitetään. Meetvurstia kannattaa ottaa mukaan.

 7. Nimetön

  Kun Joel Harkimo lähtee Rustler 36 veneellään 2026 Golden Globe Race yksinpurjehduskilpailuun niin olisi kiva tietää noudattaako hän klassista Robin Knox-Johnstonin viinaa ja säilykkeitä dieettiä vai jotain virallisterveellistä tuoreruokalinjaa? Vatsan hyvä toiminta on purjehdus kisoissa aika oleellinen asia! Fermentoidut säilykkeet on yksi vaihtoehto mutta painava. Kuivatut pakasteet ovat kevyitä mutta tuovat helposti vatsaongelmia. Samoin valinta karppaus vai paljon hiilareita on tärkeä valinta Joel-pojalle.

 8. Nimetön

  Xyloglucan eli ksyloglukaani tuntuu olevan hemiselluloosa eli kuitu jota suositellaan IBS-oireisiin. Onko paljonkin tutkimuksia?

 9. Nimetön

  Ruotsalainen Soki Choi on kirjoittanut että 90 % terveydenhuollon kuluista on kytköksissä ruokavalioon ja muihin ihmisten omiin (tai viranomaisten pakottamiin) elämäntapavalintoihin. Suolistobakteerien osuus mielenterveysongelmiin koululaisilla on asia jonka pitäisi liikuttaa kouluruokailusta vastaavia poliitikkoja. Silloin kun voita ja täysmaitoa vielä käytettiin ei ollut nykyisiä ongelmia.

 10. Nimetön

  Gastroenterologi Chris Damman sanoo että butyraatti on ensi vuosikymmenen D-vitamiini eli suositeltava ravintokomponentti. Siis juustoa ja maitoa ja voita kaikille ruokavalioon. Kuitujenkin terveellisyys perustuu siihen että suolistobakteerit tekevät niistä butyraattia.

  • turpaduunari

   Kiitos kommentista! Christopher Damman on aivan oikeassa. Butyraatti on hyvin paljon suoliston terveyttä tukeva lyhytketjuinen rasvahappo. Suolistossa olevat bakteerit tuottavat butyraattia ravintokuiduista. Väitetään tutkimuksiin vedoten, että butyraatti edistää suolistoa suojaavan lima-aineen tuotantoa ja auttaa tiivistämään suoliston soluvälejä. Näin bakteerit ja muut pienet, haitalliset ainesosat eivät pääse suolenseinämän läpi verenkiertoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *