Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

terveysohjeet sinullekin

Turpaduunarin terveysohjeet – tilaa sinäkin!

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Terveysohjeet – sinulle!

Nämä kaikki terveysohjeet ulottuvillasi (katso alla), jos tilaat terveysohjeet sähköpostiisi. Tilausohjeet:

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Saat silloin yhden vuoden kuluessa kerran viikossa uuden terveysohjeen sähköpostiisi ja halutessasi kaikki ilmestyneet terveysohjeet koosteena.

 

Turpaduunarin terveysohjeet (muutama terveysohje jaossa ilmaiseksi kaikille):

 1. 1.12.2014 HANKI TEHOSEKOITIN! (Helpoin tapa nauttia päivittäin riittävä määrä vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, on hankkia itselleen tehosekoitin (blenderi). Vain syöty vihannes, juures, marja ja hedelmä auttaa sinut pysymään terveenä!)
 2. 8.12.2014 JUO LAADUKKAITA MARJAMEHUJA! (Terveystietoinen nauttii joka päivä laadukkaita marjamehuja.)
 3. 15.12.2014 JÄTÄ PIKKUISEN VAJAAKSI! (Jos yrität kaikkesi, se näyttää juuri siltä kuin yrittäisit kaikkesi: väkinäiseltä, raskaalta ja vaikealta. Jätä pikkuisen vajaaksi, vaikka se sotisi kaikkia periaatteitasi vastaan.)
 4. 22.12.2014 HUOLEHDI ITSESTÄSI! (Tee mukavia, mieltä ylentäviä tekoja itseäsi kohtaan. Ole armelias itsellesi!)
 5. 29.12.2014 UUSI VUOSI – UUDET KUJEET! (Millä tavalla aiot tänään edistää terveyttäsi?)
 6. 5.1.2015 LIIKUNTAA ARJESSA HUUMORILLA (Nyt tulee sikermä erinomaisen helppoja, kuntoa kehittäviä liikuntasuoritteita, joita kuka tahansa voi opetella ja ottaa päivittäiseen käyttöön.)
 7. 12.1.2015 LÖYDÄ ILO! (Yritän auttaa sinua löytämään ilon.)
 8. 19.1.2015 VILKASTUTA SOSIAALISTA ELÄMÄÄSI! (Vilkas sosiaalinen elämä lisää terveyttä, väitetään tutkimuksissa.)
 9. 26.1.2015 KUN UNI EI TULE (Tässä muutamia ohjeita kun uni ei tule.)
 10. 2.2.2015 FLUNSSAN ITSEHOITO (Flunssaan ja varsinkin flunssakausiin on mahdollista varautua etukäteen ja hoitaa tämä tauti menestyksellisesti muutamalla hyvin valitulla kotikonstilla.)
 11. 9.2.2015 YLI 10 ASKELTA TERVEYTEEN (Esittelen tässä humoristiseen ja viihdyttävään tyyliin yli 10 tapaa edistää terveyttä ihan joka päivä.)
 12. 17.2.2015 SANANLASKUILLA TERVEYTEEN (Olen useiden kymmenien vuosien ajan kerännyt terveyteen liittyviä mietteitä. Tässä terveysohjeessa jaan sinulle sananlaskuja, jotka kertovat terveydestä.)
 13. 23.2.2015 TULINEN CHILI (Mitä sinä pidät chilistä? Oletko alan harrastaja?)
 14. 2.3.2015 SUVAITSEVAISUUS (Mietitään vähän miten sinä voisit edistää suvaitsevaisuutta ja samalla hoitaa terveyttäsi?)
 15. 10.3.2015 RAVITSEMUKSEN PUUTOSOIREET HALLINTAAN (On olemassa joitakin merkkejä siitä, että ravitsemuksessa on parannettavaa ja niistä nyt muutama käytännön vinkki.)
 16. 17.3.2015 HIIT -LIIKETTÄ (Olet ehkä kuullut sellaisesta harjoitusmenetelmästä kuin HIIT, eli High Intensity Interval Training. Suomeksi voitaisiin puhua vaikkapa Tehostetusta Intervalliharjoittelusta.)
 17. 24.3.2015 RENTOUTTA KEHIIN (Saat nyt muutaman ohjeen millä voit saavuttaa tervehdyttävän rentouden.)
 18. 2.4.2015 YHTEISÖLLISYYS KUNNIAAN! (Yhteisöllisyys tarkoittaa mm. sujuvaa sosiaalisuutta, eli tehdään ja toimitaan yhdessä.)
 19. 10.4.2015 STRESSI VOI OLLA TERVETTÄ JA SAIRASTUTTAVAA! (Moni ihminen ei saisi mitään tehtyä, jos ei olisi olemassa päivittäistä stressiä. Sitä tervettä pakkoa suorittaa jokin mahdollisesti epämieluisa tai mieluisa tehtävä. Stressistä on siis hyötyä. Paljon hyötyä. Stressin negatiivisista vaikutuksista meillä on kuitenkin harmillisen paljon ikävänsorttista kokemusta.)
 20. 14.4.2015 ANNA KEVÄÄN TULLA! (Se tulee joka vuosi. Kevät nimittäin. Anna kevään tulla tänä vuonna ihan täysillä niin, että se tuntuu luissa ja ytimissä!)
 21. 24.4.2015 YKSINKERTAINEN TERVEYSHAVAINTO (Onko ympärilläsi ihmisiä, joista oikein huokuu energisyyttä, iloa ja voimaa? Heidän ihonsa on hyvässä kunnossa, hiukset pysyvät päässä ja he eivät valita ruoansulatusongelmistaan. Mikä heidän salaisuutensa on? Se selviää lukemalla tämä terveysohje!)
 22. 27.4.2015 ELÄMÄÄ SUUREMPIA ASIOITA (Joskus sitä pysähtyy miettimään asioita useammalta kantilta. Sen perinteisen yksisilmäisen sokeuden sijaan.)
 23. 5.5.2015 SYÖ JA JUO VIHREÄÄ! (Uppiniskainen Suomen kansa on vähitellen oppinut syömään vihanneksia, marjoja, siemeniä ja hedelmiä terveydeksi.)
 24. 11.5.2015 RUOKAYLIHERKKYYS (On olemassa ruoka-allergioiden lisäksi ilmiö nimeltään ruokayliherkkyys.)
 25. 18.5.2015 LIIKUNNAN MERKITYS TERVEYDELLE (Liikunnalla on suuri merkitys terveydellemme.)
 26. 25.5.2015 YKSINKERTAISIA RUOKAOHJEITA (Osa näistä ruokaohjeista on tuhansia (uskaltaisinko sanoa miljoonia?) vuosia vanhoja! Ne toimivat edelleen juuri tänään.)
 27. 1.6.2015 SYDÄMELLINEN VASTUUNKANTAJA (Vastuun ottaminen itsestään ja teoistaan tuntuu olevan ajan teemana. Emme voi odottaa, että toiset tekisivät asioita puolestamme.)
 28. 10.6.2015 TÄRKEINTÄ LIIKUNNASSA VOITTAMINEN? (Liikunnan harrastajien joukoissa on monenlaista porukkaa.)
 29. 15.6.2015 HYVÄKSY ITSESI SELLAISENA KUIN OLET! (Itsensä hyväksyminen ei ole helppoa. Sen eteen joutuu tekemään työtä ja saa elää monenlaiset elämän tilanteet läpi.)
 30. 24.6.2015 INTOHIMO LIIKUNTAAN (Intohimo omaan urheilulajiin syntyy innostumisesta, syttymisestä, palavasta halusta ja voimakkaasta tahtotilasta.)
 31. 29.6.2015 HELPPOJA KEINOJA LISÄTÄ RUOAN LAATUA JA OMAA TERVEYTTÄ (Henkilökohtainen terveysremontti odottaa toteutumistaan.)
 32. 6.7.2015 MANSIKKA TEKEE KESÄN (Mansikka on tärkein Suomessa viljeltävä marjakasvi.)
 33. 13.7.2015 MUISTA TERVEYDEN SUURI ARVO (Terveyden arvo tulisi muistaa silloinkin kun sinulla on sitä yllin kyllin, etkä ole vaarassa menettää siitä hitustakaan.)
 34. 20.7.2015 VADELMAT KYPSYMÄSSÄ (Vadelman marjat ovat aromikkaita ja ne ovat haluttuja hillojen, mehujen ja liköörin valmistukseen.)
 35. 29.7.2015 SUPERFOOD MUSTIKKA (Mustikka on arvokkaimpia metsämarjojamme ja parhaimmillaan se on tuoreena, juuri poimittuna.)
 36. 3.8.2015 LÖYDÄ MAUSTEIDEN MAAILMA (Ihminen on jo pitkään oivaltanut, että mausteilla on merkitystä ruoanlaitossa.)
 37. 10.8.2015 KUUNTELE ITSEÄSI (Kroppasi on viisas. Se tietää milloin olet liian rasittunut ja milloin olisi syytä levätä.)
 38. 17.8.2015 SUOSITTUJA LUONTAISHOITOJA (Lääketieteen rinnalle lountaishoidot.)
 39. 26.8.2015 KIIKKUSTUOLI OPETTAA (On sanottu, että ihminen kuolinvuoteellaan harmittelee niitä asioita, joita ei tullut aikanaan tehtyä. Siinä ei niinkään jäädä harmittelemaan niitä asioita mitä tuli tehtyä.)
 40. 3.9.2015 VINKKEJÄ HERKKÄVATSAISELLE (Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo monivuotisella kokemuksellaan miten suolisto saadaan kuntoon ruokavaliolla ja muilla keinoilla.)
 41. 9.9.2015 VÄHENNÄ SOKERIKUORMAA (Sokeri suurina määrinä raunioittaa terveyttäsi.)
 42. 17.9.2015 AITO INNOSTUS (Suomessa on selkeästi menossa vaaralliset ajat. Välitöntä sodan uhkaa ei ole, mutta meiltä ollaan viemässä elämän suurimpia aarteita: aito innostus.)
 43. 21.9.2015 SIIRTYMINEN PAREMPIIN RUOKAVALINTOIHIN (Olet aikonut siirtyä tekemään laadukkaampia ruokavalintoja? Tässä turpaduunarin vinkit parempaan, aidompaan ja terveystietoisempaan ruokaan siirtyvälle.)
 44. 28.9.2015 PUOLUKKAA LÖYTYY (Puolukka on erityisen hyödyllinen marja.)
 45. 6.10.2015 ILMAISTYÖ – SIUNAUS VAI KAUHISTUS? (Ilmaisen työn tekeminen ei ole niin helppo asia ymmärtää.)
 46. 15.10.2015 TEE JOKU ONNELLISEKSI (Lueskelin onnellisuusprofessori Markku Ojasen uusinta kirjaa onnesta ja luin yhden tuoreen tutkimuksen onnesta.)
 47. 23.10.2015 YKSINKERTAISIA TERVEYSOHJEITA (Luennoillaini tarjoan välillä yksinkertaisia ratkaisuja terveyteen. Tässä yksi kurkistus hyvin yksinkertaisiin terveysohjeisiin, joita jokainen meistä voi halutessaan noudattaa.)
 48. 28.10.2015 TSEMPPIÄ TÖIHIN (Työpaikoilla eletään rankkoja aikoja. Työttömyyden pelko ja yt-neuvottelut myrkyttävät työpaikan ilmapiirin. Entistä enemmän töitä kaatuu yhä vähenevän työntekijäporukan niskaan.)
 49. 3.11.2015 KYSYMYKSIÄ TERVEYDESTÄ (Tärkeintä on, että pysähdyt miettimään näitä tärkeitä kysymyksiä.)
 50. 13.11.2015 RUNO SAIRAUDESTA JA TOIVOSTA (Yritän edistää terveyttä monin eri keinoin, joista runoilu on ehkä vähiten tunnettu.)
 51. 17.11.2015 ANNA TERVEYDEN VALITA SINUT! (Anna terveyden valita sinut – tänään!)
 52. 23.11.2015 AAMU ON IHMISEN PARASTA AIKAA! (Ruotsiksi sanotaan, että ”Morgonstund har guld i mund”. Sillä tarkoitetaan, että aamun ensimmäiset tunnit ovat kullan arvoiset.)
 53. 4.12.2015 MYÖNTEINEN ELÄMÄNASENNE (Kuule, myönteistä elämänasennetta ei kukaan voi viedä sinulta pois! Älä jää menneitä hautomaan. Kanveesista nouset taas jaloillesi, sillä näethän, että aurinko paistaa jo!)
 54. 9.12.2015 HUUMORILLA SELVIÄÄ! (Huumoria pitää olla elämässä! Muuten se olisi liian tylsää.)
 55. 18.12.2015 TERVEYSTIETOINEN JOULU (Joskus voi olla hyvä käyttää joulun odotukseen ja -viettoon paradoksin voimaa: ”Sinä et valitse joulua, vaan joulu valitsee sinut!”)
 56. 8.1.2016 HYVIÄ JA HUONOJA VALINTOJA (Pohdi mitä hyviä ja huonoja terveyteen liittyviä valintoja olet tehnyt.)
 57. 12.1.2016 TYÖN SIUNAUS (Terveys on aarre, jota pitää käyttää, hoitaa ja kartuttaa. Älä anna terveytesi lojua käyttämättömänä!)
 58. 19.1.2016 HYVÄ TULEE HYVÄN LUOKSE (Kannattaa olla hyvä. Ainakin jos on uskominen viime päiviin.)
 59. 25.1.2016 LOHDUTTAVA TAIDE (Terveystoimittajana saan varsin runsaasti kirjoja arvioitavaksi. Äskettäin tuli erittäin kiintoisa kirja avioitavaksi: Krista Launonen. Paljastavat värit, hoitavat kuvat (Gummerus 2015))
 60. 1.2.2016 PYSY NUOREKKAANA HARRASTAMALLA LIIKUNTAA (Ikuisen nuoruuden pilleriä ei ole keksitty, mutta tutkimukset osoittavat, että liikunnalla voi olla merkitystä kun halua pysyä nuorekkaana.)
 61. 8.2.2016 50 SYYTÄ LIIKKUA (50 syytä liikkua. Riittääkö?)
 62. 15.2.2016 YLLÄTYKSELLINEN TERVEYSOHJE (Väitetään, että tämän terveysohjeen olisi kirjoittanut Katharina Elisabeth Goethe.)
 63. 22.2.2016 ÄLÄ OLE LIIAN TOTINEN! (Rennommalla elämänasenteella pärjäät paremmin läpi elämän karikkojen.)
 64. 1.3.2016 KOKEILE PIENTÄ MUUTOSTA (Ratkaisu voi olla tässä: kokeile ihan pientä muutosta elämäntapoihisi.)
 65. 8.3.2016 HEIKKO ITSETUNTO? (Mitä tehdä sille seikalle, että sinulla on heikko itsetunto?)
 66. 14.3.2016 TÄYDELLISYYTEEN PYRKIMINEN – KANNATTAAKO? (En ole niin varma onko täydellisyyteen pyrkiminen välttämättä kovinkaan hyvä asia.)
 67. 21.3.2016 MIELEN TERVEYTTÄ (Terveys on myös mielen terveyttä (tahallaan kirjoitettu erikseen kahtena sanana!). Mieli on terve kun tajuntaamme hallitseva tunnetila suurimmaksi osaksi tuottaa meille mielihyvää.)
 68. 31.3.2016 LIIKETTÄ JA LEPOA (Viisaita sanoja tarjolla.)
 69. 10.4.2016 MIELI VAIKUTTAA KEHOON (Nyt loppuu mielen vaikutusten vähätteleminen! Ilmiöllä on tieteellinen pohja.)
 70. 22.4.2016 LISÄÄ MIELEN VAIKUTUSTA KEHOON (Mieli hoitaa lapsia!)
 71. 26.4.2016 LAADUKKAITA VÄLIPALOJA (Mikäli on nälän tai tylsistymisen takia tarvetta laadukkaalle välipalalle, usein niin tyhmien napostelutuotteiden sijaan, voin suositella näitä välipaloja.)
 72. 2.5.2016 TOP-5 RAVINTOLISÄT (Ilman sen laajempia selittelyjä, tässä ovat parhaat ravintolisät.)
 73. 10.5.2016 TERVEYSTIETOISEN ELÄMÄN HIENOSÄÄTÖÄ (Tässä hetkessä eläminen ja siitä nauttiminen!)
 74. 17.5.2016 ITSETUNNON RAKENNUSOHJE (Minä väitän, että itsetunto rakennetaan rakkaudella.)
 75. 23.5.2016 NÄIN SELÄTÄT VÄSYMYKSEN (Ensimmäinen ohje väsymyksen poistamiseksi on: Nuku!)
 76. 30.5.2016 ROIKKUMALLA PUHTIA YLÄVARTALOON (Muistan nuoruudestani mm. tämän merkittävän asian: Puissa roikuttiin ja kiipeltiin usein.)
 77. 7.6.2016 RIITTÄVÄ VEDEN JUONTI (Veden juomista pidetään tärkeänä. Ja niin pidän minäkin!)
 78. 15.6.2016 PAINONHALLINTAA CHRISTERIN TAPAAN (Mistä tässä menetelmässäni on kyse? Se on niin yksinkertainen juttu, että oikein hävettää kertoa.)
 79. 20.6.2016 VÄLTÄ NAPOSTELUA (Napostelu tekee sinusta lihavan.)
 80. 28.6.2016 KIITOLLISUUSPÄIVÄKIRJA (Tällä viikolla pidämme kiitollisuuspäiväkirjaa.)
 81. 4.7.2016 TEE VUODENAIKOJEN KANSSA SOPIMUS (Tehdään vuodenaikojen kanssa sellainen sopimus, että Suomessa on juuri sopivat säät.)
 82. 11.7.2016 20 SEKUNNIN SÄÄNTÖ (Harvardin yliopiston luennoitsija Shawn Achor on keksinyt ns. 20 sekunnin säännön.)
 83. 19.7.2016 TERVEYSASIOIDEN LOPPUUN SAATTAMINEN (Mieti erityisesti terveytesi eteen tehtäviä asioita. Onko sinulla vaikeuksia saada niitä valmiiksi? )
 84. 26.7.2016 ELÄMÄ ON IHME (Arkiset, tutut ja yksinkertaiset asiat ovat itse asiassa elämän ihmeen selkeimpiä ilmentymiä. Ikävä kyllä emme osaa näitä asioita riittävästi arvostaa.)
 85. 2.8.2016 VESI HOITAA ELIMISTÖÄSI (Aikuisen ihmisen elimistöstä yli puolet on vettä. Mitä hoikempi ihminen on, sitä enemmän hänessä on elimistöä hoitavaa vettä suhteessa elopainoon.)
 86. 8.8.2016 UNELMOI! (Matkallasi kohti terveystietoista elämää tarkkailemme tällä viikolla unelmiamme. Ota itsellesi aikaa ja mieti mikä unelma kannattelee elämääsi.)
 87. 18.8.2016 VENYTTELE VETREÄKSI (Venytellä voi milloin tahansa ja lähes missä tahansa.)
 88. 22.8.2016 VERENSOKERITASON VAKAUTTAJASMOOTHIE (Haluan jakaa lääkäri Olli Sovijärven erinomaisen smoothiereseptin teille.)
 89. 29.8.2016 RUOKAOSTOSTEN SUUNNITTELU (Syötkö päivästä toiseen samanlaista ruokaa? Onko liian kiire? Pakko vain napata jotain nopeasti?)
 90. 7.9.2016 KEHITÄ ITSETUNTOA (Tulin äsken Heidi Holmavuon ”Uskalla elää – mielellään eteenpäin” kirjan julkistamistilaisuudesta. Kirjasin heti ylös hänen ohjeensa itsetunnon kehittämisessä.)
 91. 12.9.2016 ELÄIMELLISTÄ LIIKETTÄ (Lapsena olin aika paljon yksikseni. Viihdyin yksin. Silloin tuli keksittyä kaikenlaista hauskaa. Muistui mieleen yksi liikuntaleikki, jonka keksin ehkä 12-13 -vuotiaana.)
 92. 19.9.2016 PIRTELÖN TEKOON! (Olen innostunut siitä yksinkertaisesta tavasta miten voi tehdä terveellistä juotavaa/syötävää sillä tehosekoittimella. )
 93. 27.9.2016 PETTYMYSTEN SIETÄMINEN (Tarvittaessa kyseenalaista ja tarkastele vaatimustesi luonnetta ja niiden vaikutusta itseesi ja elämäsi ihmisiin.)
 94. 3.10.2016 TIETOINEN KATSOMINEN (Olet kotona. Ota rauhallinen asento. Katso sitten hetken aikaa ympärillesi. Huoneessa, jossa parhaillaan olet, huomaatko millaista siellä on? Tutussa paikassa. Löydätkö jotain sellaista mitä et aikaisemmin ole huomannut?)
 95. 10.10.2016 NEGATIIVINEN AJATTELU HALLINTAAN (Hyvinvointivalmentaja, bisnesguru ja julkisuuden henkilö Jari Sarasvuo lähetti kirjeen.)
 96. 17.10.2016 ÄLÄ PELKÄÄ ELÄMÄÄ (Tapasin erään herrasmiehen, joka kutsui itseään tilapäisajattelijaksi. Lainaan hänen ja minun välisestä keskustelusta jotain tähän terveysohjeeseen.)
 97. 24.10.2016 VOIMALAUSEITA (Voimalauseita on hyvä käyttää, silloin kun epäilee oman elämänsä mielekkyyttä.)
 98. 31.10.2016 9 KEINOA HOITAA VAKAVAA SAIRAUTTA (Olin terveystoimittajan hommissa lauantaina 29.10.2016 Helsingin kulttuuritalolla. Sain olla raportoimassa mm. syöpätutkija Kelly A. Turnerin luentoa.)
 99. 8.11.2016 MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALINTOIHIN (Monesti olemme tapojemme orjia ja syömme samaa ruokaa päivästä toiseen. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, jos ruokavalio on sovussa terveysarvojen kanssa.)
 100. 14.11.2016 YLEISIN SYY SAIRASTUMISEEN (Etsin tähän terveysohjeeseeni jotain erikoista. Ajattelin pohtia lukijani kanssa niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat useimmiten sairastelua länsimaiselle ihmiselle.)
 101. 22.11.2016 IMMUUNIPUOLUSTUS KUNTOON RAUHOITTUMALLA (Aika tärkeää on ylipäänsä pysyä terveenä! Ihmisen ei kuulu olla kipeä, vaan terve. Terveydestä huolehtii toimiva immuunipuolustuksemme.)
 102. 30.11.2016 IMMUUNIPUOLUSTUS JA TERVE SUOLISTO (Suolisto on ykkösasemassa kun ylläpidämme hyvää vastustuskykyä ja toimivaa immuunipuolustusta.)
 103. 5.12.2016 TOIMIVA IMMUUNIPUOLUSTUS (Tällä kerralla pohdimme sitä ihmettä mitä toimiva immuunijärjestelmä tarjoaa joka päivä, tunti ja minuutti.)
 104. 14.12.2016 LIIKUNNALLA IMMUUNIPUOLUSTUS KUNTOON (Liikunnan terveysvaikutukset ovat huomattavia. Niinpä ei ole mikään yllätys, että erityisesti kestävyystyyppinen, matalatehoinen liikunta (vaellus, rento uinti, kevyt hölkkä) tukee immuunijärjestelmää.)
 105. 19.12.2016 SUOLISTON TOIMINTA ON ÄLYKÄSTÄ (Suolistollamme on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Se pystyy kilpailemaan jopa aivojen kanssa.)
 106. 24.12.2016 TERVEYSVALISTUS PIENINÄ ANNOKSINA (Minun lahjani sinulle on kertoa terveyden tiestä, sillä terveys on suuri lahja, enkä halua sinun kadottavan sitä.)
 107. 27.12.2016 KEINOTEKOISET MAKEUTUSAINEET OVAT TERVEYSRISKI (Terveystietoisissa piireissä vältetään keinotekoisia makeutusaineita. Ei sen takia, että se olisi muodikasta, vaan siksi kun näiden makeutusaineiden käyttöön liittyy terveysriskejä.)
 108. 3.1.2017 MYÖNTEISTEN AJATUSTEN VOIMA (Vuoden ensimmäinen terveysohje paljastaa myönteisen ajattelun voiman.)
 109. 10.1.2017 VUOSIIN LISÄÄ ELÄMÄÄ (Juttelin pari tuntia terveystohtori Pekka Puskan kanssa. Sovimme keskustelun pääaiheeksi terveyden edistämisen. Vaikea löytää Suomesta parempaa keskustelukumppania.)
 110. 16.1.2017 JUO KAHVIA! (Tässä terveysohjeessa sallitaan kahvin juonti, sillä kahvi sisältää paljon antioksidantteja ja kofeiinia. Molemmat ovat terveyttä edistäviä kohtuullisin määrin. Antioksidantit parantavat vastustuskykyä ja kofeiini piristää.)
 111. 23.1.2017 TYÖN JA LEVON VAIHTELU (Työn vastapainona saa mieluusti olla lepo.)
 112. 31.1.2017 ELÄMÄNTAPA PITKÄÄ IKÄÄ TAVOITTELEVILLE (Jotain Okinawan saarella tehdään oikein, koska siellä eletään ennätyksellisen vanhaksi ja terveitä elinvuosia riittää hyvin monille jopa hautaan asti.)
 113. 6.2.2017 JANI LAKASEN MIETTEITÄ (Tässä muutamia maailmanmestarin mietteitä itsekullekin kokeiltavaksi.)
 114. 13.2.2017 TARVITSEMME TOISIAMME (Lääkäri Bertil Marklund on kirjoittanut äskettäin (Otava, 2017) mainion pienen hyvinvointioppaan, josta poimin yhden hyvän terveysvinkin. )
 115. 20.2.2017 LIIKUNNALLISIA SANANLASKUJA (Minulla on käytössä laaja sananlaskujen kokoelma. Sitä olen laatinut jo useiden vuosikymmenien ajan. Se ei koskaan tule valmiiksi. Aina löytyy uutta. Irrotin kokoelmasta muutamia liikunnallisia sananlaskuja.)
 116. 27.2.2017 JUOKSE KÄVELE JUOKSE! (Juoksijan on hyvä aina välillä kävellä lenkeillään. Se ei välttämättä ole juoksijan heikkoutta, vaan ihan järkevää puuhaa.)
 117. 6.3.2017 PIDÄ PAINOSI KURISSA (Vaikka kuinka säntillisesti elää, liikkuu, syö ja nukkuu hyvin, niin paino tahtoo nousta ihmisen ikääntyessä.)
 118. 13.3.2017 D-VITAMIINI ON TÄRKEÄ MUISTAA (Ruoan kautta (kala, sienet, vitaminoidut ruoat) on erittäin vaikea saada tätä vitamiinia riittävästi. )
 119. 20.3.2017 VANHAT PARANNUS- JA HOITOKEINOT (Elvi Muuronen (Nurmijärvi) muistelee vanhoja parannus- ja hoitokeinoja.)
 120. 27.3.2017 PAHALTA HAISEVAA TERVEYSRUOKAA (Se on totta, että natto haisee pahalle, mutta maistuu hyvälle. Ja kaiken lisäksi se on mahdottoman terveellistä.)
 121. 3.4.2017 KATKAISE NEGATIIVINEN AJATTELU (Suuttumusta ja vihaa ei kannata pitkään kantaa mukanaan. Katkaise negatiivinen kehä ajoissa.)
 122. 10.4.2017 TERVEYTESI PERUSTA (Onko jotain sellaista löydettävissä terveydestä, joka on yleismaailmallista, lähes pakollista, jota on tehtävä joka päivä, jotta terveys säilyy?)
 123. 18.4.2017 KETOGEENINEN RUOKAVALIO (Ketogeeninen ja yleensäkin vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole mikään uusi muoti-ilmiö.)
 124. 25.4.2017 ELÄMÄNVIISAUKSIA ETSIMÄSSÄ (Viisautta ja älykkyyttä on ollut tapana mitata älykkyystesteillä. Mutta miten mitata elämänviisautta?)
 125. 2.5.2017 VÄLINEITÄ MYÖNTEISEEN AJATTELUUN (Myönteisesti ajatteleva optimisti sanoo usein: ”Minä osaan, jos haluan ja yritän riittävän tarmokkaasti.” Sen sijaan pessimisti tyytyy usein tähän: ”Minä en osaa, vaikka kuinka yrittäisin, niin epäonnistun kuitenkin.”)
 126. 8.5.2017 MITTAAMATTOMAN ARVOKAS TERVEYS (Terveys ei aina merkitse lääketieteellisen laitteen näyttämää suosiollista mittarilukemaa, vaan terveydessä on kyse myös vaikeammin mitattavissa olevista asioista kuten onnellisuus. Terveys merkitsee monille sairauden poissaoloa. Terveeksi julistetaan se ihminen, jolle ei ole diagnosoitavissa yhtään sairautta. Onko näin?)
 127. 15.5.2017 LUONNOLLINEN JA AITO RUOKA (Muutamia vuosia sitten olin Studio55-ohjelmassa (MTV3) puhumassa toimittaja Markku Veijalaisen kanssa aidosta ruoasta. Mielestäni ohjelmassa esille tulleet asiat ovat edelleen ajankohtaisia.)
 128. 22.5.2017 MITÄ TEHDÄ PÄÄNSÄRYLLE? (Päänsärky on yleisimpiä ihmisen sairaustiloja ja syyt päänsärkyyn voivat olla kovinkin monimutkaisia selvittää. Särky voi olla migreenityyppistä tai vaikka jännityksestä johtuvaa. Tässä muutamia ohjeita mitä voi tehdä päänsärylle.)
 129. 30.5.2017 SUHTAUDU VIISAASTI KEHOSI VIESTEIHIN (Päänsärky oli viime viikolla käsittelyssä. Jatketaan kivun pohdintaa. Tässä terveysohje siitä miten opit kuuntelemaan kehosi kipuviestejä.)
 130. 5.6.2017 PITKÄAIKAISEEN KIPUUN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT (Tilaajien pyynnöstä jatkan kipuun liittyvää ohjeistustani. Tässä asioita mitä pitää miettiä kun kipu on pitkäaikaista)
 131. 12.6.2017 TULEHDUSKIPUUN LYMFAHOITOA (Tilaajien pyynnöstä jatkan kipuun liittyvää ohjeistustani. Tässä arvokas vinkki täydentävästä hoitomuodosta, jonka on todettu auttaneen tulehdukselliseen kipuun – lymfahoito.)
 132. 19.6.2017 KIPU EI JALOSTA (Terveysohjeitteni lukijat pyysivät kipuun liittyvää ohjeistusta. Tässä näillä näkymin viimeinen kipuohje, mutta ei ehkä vähäisin. Otsikon sanat ovat diplomiravintoterapeutti Hanna Huttusen erinomaisesta kirjasta ”Kiputus”. Kirja-arvostelun löydät turpaduunarin blogista.)
 133. 26.6.2017 MIELLYTTÄVÄÄ LIIKUNTAA (Moni on huomannut liikuntainnostuksensa hiipuvan jos siihen yhdistyy tylsistyminen, kipu tai muu epämiellyttävä tunne. Ratkaisu löytyy odotetusti miellyttävästä liikunnasta.)
 134. 3.7.2017 ARMELIAAMPAA LIIKUNTAA (Moni meistä selviytyisi elämässä paremmin jos liikkuisimme armeliaammin. Huippu-urheilijan tavoitteet liikunnassa ovat täysin erilaiset kuin kunto-urheilijan.)
 135. 12.7.2017 VOITA VAI MARGARIINIA? (Vantaan Sanomat kokosi tällä viikolla yhteenvedon leipärasvakeskustelusta SuomiAreenalla. Virallinen terveysvalistus liputtaa margariinin puolesta, mutta suurin osa terveystietoisista käyttää voita.)
 136. 17.7.2017 ONNELLISUUS TARTTUU (Tutkimusten mukaan onnellisuus tarttuu. Onnellisten ihmisten parissa viihtyy. Valitse siis ympärillesi onnellisia ihmisiä.)
 137. 24.7.2017 ONNETTOMALLE YSTÄVÄLLISYYTTÄ (Viime viikolla kehotettiin tartuttamaan onnellisuutta ympäristöösi. Entä sitten kun eteen sattuu onneton? Miten menetellä? Miten toimia? Sitä pohdimme tällä viikolla.)
 138. 31.7.2017 VÄLTÄ NÄITÄ RUOKIA (Terveystietoisen pitää välttää tai ainakin vähentää joidenkin ruokien nauttimista. Pitkään tilannetta seuranneena, uskallan paljastaa vältettävien ruokien listan. Lista näkyy tilaajille)
 139. 8.8.2017 LIIKA ON LIIKAA LIIKUNNASSAKIN (Liikunta on terveellistä, mutta sitäkin voi olla liikaa, jolloin se kääntyy itseään vastaan. Olet varmaan kuullut, että stressaantuneet ihmiset menevät huonoon kuntoon aloitettuaan heille mahdollisesti räätälöidyt liikuntaohjelmat.)
 140. 16.8.2017 ELIMISTÖN UUDISTUMINEN (Jäi muhimaan mieleen huikea kysymys: Jos ravitsevan ruoan ja terveiden elämäntapojen myötä solumme viihtyvät meissä ja uudistuvat koko ajan, onko liioiteltua kysyä montako kertaa aiot syntyä uudestaan elämäsi aikana?)
 141. 21.8.2017 IHANA SUOLA (Moderni lääketiede on tehnyt suolasta lähes myrkyn veroista ja valkotakkisten propaganda-annokseen kuuluu varoittaa aina siitä suolasta on sitten kyse mistä tahansa vaivasta. Mikä mahtaa olla totuus?)
 142. 29.8.2017 RASVATON MAITO ON IHAN TURHA JUOMA (Suomalaista terveyspolitikointia pahimmillaan on rasvattoman maidon ihannointi. Olisi ehkä järkevämpää juoda vettä kuin rasvatonta maitoa. Täysrasvaisesta maidosta on sentään näyttöä, että se ylläpitää terveyttä.)
 143. 4.9.2017 PIRTELÖSTÄ PIRTEYTTÄ JA VOIMAA (Monesta kodista löytyy blenderi, tehosekoitin. Lojuuko se käyttämättömänä? Tässä muutamia hyvin yksinkertaisia pirtelöohjeita. Anna blenderin käydä täydellä teholla noin 30 sek. Kaada isoon lasiin ja nauti. Christerin hapokas terveysjuoma, voimajuoma ja hemmotteluhetki.)
 144. 11.9.2017 NAURU KUULUU ELÄMÄÄN (Hymystä ja naurusta on paljon viisasta jaossa monissa kirjoissa. Sanotaan, että hymy on ikkuna, josta näkee, onko sydän kotona. Joka ei osaa nauraa itselleen, hänellä on aihetta vakavuuteen. Ja tiesithän, että nauru nuorentaa, rakkaus kaunistaa. Hymyilevät kasvot karkottavat kurjuuden, sanotaan Afrikassa.)
 145. 18.9.2017 ÄLÄ MENE PANIIKKIIN SYYSFLUNSSASTA! (Välillä saan terveysohjeeni tilaajilta pyyntöjä voisiko käsitellä heidän ehdottamiaan terveysaiheita. Niitä on nyt jonkin verran kerääntynyt. Tässä yksi niistä: Miten pitäisi suhtautua syysflunssaan?)
 146. 25.9.2017 KEVYEN KUNTOILUN ALOITTAMINEN FLUNSSAN JÄLKEEN (Terveysohjeeni tilaajilta on tullut useita pyyntöjä täsmällisten terveysaiheiden käsittelystä. Tässä yksi niistä: Miten pitäisi suhtautua kuntoiluun flunssan jälkeen?)
 147. 2.10.2017 VENYTELLEN VIRKEÄKSI AAMULLA (Katso kissaa tai koiraa miten se venyttelee? Autuaasti raajojaan levitellen maata pitkin. Näin sinunkin pitää venytellä aamulla.)
 148. 9.10.2017 ELÄMÄSI TÄRKEIMMÄT KYSYMYKSET (Nyt on jaossa tärkeitä kysymyksiä! Ehkä elämäsi tärkeimmät?)
 149. 16.10.2017 KORPISOTURIN EVÄÄT (Omistan kirja-aarteen: Korpisoturin keittokirja (Kirjapaino Lause, 1944). Siinä on esitelty mukavia ruokaohjeita, joita jokainen meistä voi soveltaa omissa oloissaan. Tässä terveyskirjeessäni tilaajille on jaossa muutamia helppoja.)
 150. 23.10.2017 ALKUPERÄISKANSOJEN RUOKAVALIO (Omistan kirja-aarteen: Tending the Wild – Native American Knowledge and the Management of California’s Natural Resources, 2005. Siinä on esitelty Amerikan inkkareiden ruokaohjeita, joita mieluusti voi suositella myös nykyajan suomalaisille)
 151. 30.10.2017 LISÄÄ ALKUPERÄISKANSOJEN RUOKAVALIOSTA (Kirja-aarteessa ”Tending the Wild – Native American Knowledge and the Management of California’s Natural Resources” (2005) esitellään Amerikan inkkareiden ruokaohjeita, joita mieluusti voi suositella myös nykyajan suomalaisille)
 152. 6.11.2017 RAIKASTA ELÄMÄÄ (Ystäväni Liisa Olsson löysi noin kolme vuotta sitten tällaisen (zen)tarinan, joka mielestäni opettaa asennoitumaan katkeriin hetkiin elämässä ihan raikkaalla tavalla.)
 153. 13.11.2017 EPÄTERVEELLISTÄ MAKEUTTA (Yksi kiistellyimpiä makeuttajia on maissituote nimeltään fruktoosi-glukoosisiirappi eli isoglukoosi. Käytetään lyhennettä HFCS, high fructose corn syrup.)
 154. 20.11.2017 TERVEYSMIETTEITÄ (Olen useiden vuosien aikana kerännyt talteen muiden parhaimpia terveysmietteitä ja itsekin joitakin osannut tuottaa. Tässä muutamia viikkoasi piristämään.)
 155. 27.11.2017 SANO EI EINEKSILLE! (Luennoillani kaikuu silloin tällöin tämä viesti: ”Sano EI eineksille, JUU juureksille!”.)
 156. 4.12.2017 HIPPOKRATES JA IKÄÄNTYVÄN EHTYVÄ SISÄINEN LÄMPÖ (Äskettäin osui silmiin kiintoisa, antiikkinen näkökulma ikääntymiseen: Sisäisen lämmön ehtyminen! Hippokraatteella oli paljon viisasta sanottavaa.)
 157. 12.12.2017 ELÄMÄ YKSINKERTAISEMMAKSI (Olen monessa terveysohjeessa halunnut yksinkertaistaa asioita, jotta kaikki tajuaisivat mistä on kyse. Nyt yksinkertaistetaan elämä!)
 158. 20.12.2017 LENITAN LISTA (Vuonna 1937 syntynyt toimittaja, tietokirjailija ja yrittäjä Lenita Airisto on tehnyt listan pitkään ja hyvään elämään)
 159. 26.12.2017 ON VUORO PYSÄHTYÄ (Joskus on aika kasvaa, joskus taas on tärkeää levätä. Jos koko ajan touhuaa lepäämättä välillä, ajaa itsensä loppuun. Vuoden 2017 viimeinen terveysohje muistuttaa levon merkityksestä.)
 160. 2.1.2018 NINAN ERINOMAISET TERVEYSOHJEET (On hyvä aloittaa uusi vuosi hyvien terveysohjeiden kera. Ohjeet tarjoaa pitkäaikainen yhteistyökumppanini espoolainen ravintoneuvoja Nina Westerback)
 161. 9.1.2018 MAGNESIUM AUTTAA JAKSAMAAN (Kun etsitään syitä jaksamattomaan ja väsyneeseen olotilaan aika moni saa ohjeen nukkua paremmin, liikkua enemmän ja syödä energiapitoista ja terveellistä ruokaa. Entä jos tämä ei auta? Olisiko magnesiumista hyötyä?)
 162. 16.1.2018 OTA VASTUU ELÄMÄSTÄSI (Inspiroiduin Tuomas Mikkosen uunituoreesta kirjasta ”100 tapaa uudistua ja kukoistaa” (Docendo, 2018). On tärkeää ottaa vastuu tekemisistään ja tekemättä jättämisistään.)
 163. 22.1.2018 TAKAISIN LUONTOON (Lähes kaikissa terveysoppaissa huomautetaan, että on tärkeää oleskella luonnossa. Elämä ei voi olla niin kiireistä, etteikö olisi aikaa kävelylenkkiin luonnon keskellä.)
 164. 29.1.2018 MIETIN TERVEYDENHOITOA (Välillä mietin ääneen)
 165. 5.2.2018 SUHTAUDU STRESSIIN OIKEIN (Stressi on hyvä renki, mutta huono isäntä. Näin sen ehkä voi sanoa.)
 166. 12.2.2018 VAHVA MOTIVAATIO (Vahva motivaatio edistää terveyttäsi syntyy sinä hetkenä kun oivallat MIKSI teet terveyttä edistäviä muutoksia elämässäsi.)
 167. 19.2.2018 TEE JOTAKIN ASIALLE! (Pitäisi tehdä jotakin asialle, moni pohtii. Pitäisi. Mutta asia jääkin pelkän pohdinnan tasolle.)
 168. 28.2.2018 AUTA TOISIA (Jos haluat olla onnellinen, voit tavoitella sitä auttamalla toisia ihmisiä.)
 169. 5.3.2018 LCHF TOIMII (Lyhenne LCHF eli Low Carb High Fat on ruokavalio, jossa karsitaan vähiin ruoan sisältämät hiilihydraatit ja nautitaan sen sijaan runsaasti ravintorasvoja sekä pidetään proteiinin saanti kohtuullisena.)
 170. 12.3.2018 TERVETTÄ LEIKKIÄ (Olet ehkä kuullut sanonnan, että lapsi on terve kun hän leikkii. Voisiko aikuinenkin voida paremmin, jos pistää leikiksi?)
 171. 19.3.2018 MAAILMAN ONNELLISIN KANSA (Suomi on maailman onnellisin maa YK:n tuoreen onnellisuusraportin mukaan, kertoo uutistoimisto AP.)
 172. 26.3.2018 AIKAA ITSELLESI (Stressin lieventämisen voi aloittaa varaamalla aikaa itselleen.)
 173. 2.4.2018 RAUTAA ELIMISTÖLLESI (Raudan puutteessa altistumme anemian lisäksi herkemmin infektioille, hiukset irtoavat päästä, saamme kärsiä päänsärystä, sydänoireista ja yleisestä väsymyksestä.)
 174. 9.4.2018 EI TIETEELLISESTI TODISTETTU (Täydentävien hoitojen käyttönottoa ja hyväksyntää rajoittaa usein se, että joitakin hoitoja (esim. homeopatia ja energiahoidot) ei ole länsimaisen tiedekäsityksen mukaisesti pystytty todentamaan ihan sataprosenttisesti. Miten tällaiseen pitäisi suhtautua?)
 175. 16.4.2018 PIIRRÄ ONNEN OSA-ALUEET (Elämme kuvien kekellä. Visuaalisuus on ajan trendi. Mitä jos piirtäisit itsellesi oman onnesi koko kuvan? Miltä elämäsi näyttää juuri nyt? Minä autan sinua.)
 176. 24.4.2018 LUONNOLLISET VITAMIINIT (Joko olet nauttinut kevään tulon kunniaksi ensimmäiset luonnolliset C-vitamiiniannokset? Miksi luonnollinen on parempi kuin synteettinen?)
 177. 3.5.2018 HYVÄ TYYNY TAKAA HYVÄT UNET (Hyvä niskaa tukeva tyyny on erittäin tärkeä vuoteen osatekijä)
 178. 7.5.2018 LAISKUUDELLA TURHAN HUONO MAINE (Osaatko rentoutua tuntematta tunnontuskia siitä, että laiskottelet?)
 179. 14.5.2018 NUKKUMINEN ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ (Nukumme joka yö, mutta emme tarkkaan tiedä miksi?
 180. 21.5.2018 TYYDYTÄTKÖ UNENTARPEESI? (Markku Partisen ja Anne Huutoniemen uudesta Uniterveyskirjasta (Docendo, 2018) löysin oivallisen pohdinnan unentarpeesta ja nukutun unen määrästä.)
 181. 28.5.2018 HUONO UNI – IKUINEN RIESA? (Moni ihminen nukkuu huonosti. Mikä siihen voisi olla syynä? Osaatko kertoa syytä, siihen miksi et nuku kovinkaan hyvin? Voisiko huonolle unelle tehdä jotain?)
 182. 5.6.2018 OHJEET STRESSIN LIEVENTÄMISEEN (Tässä kokeilunarvoisia ohjeita negatiivisen stressin vähentämiseen.)
 183. 11.6.2018 KETOGEENINEN RUOKAVALIO ON TURVALLINEN (Olen mukana Hippokratia-palvelussa tiedeasiantuntijana. Siellä on myös LKT Timo Kuusela)
 184. 19.6.2018 ONNELLISUUDEN KAAVA – HARHAT (Yhdysvaltalainen insinööri Mo Gawdat on ratkaissut onnellisuuden kaavan. Ainakin jos on uskomista hänen kirjaansa ”Onnellisuuden yhtälö”. Terveysohjeitteni tilaajat saavat tietää miltä kaava näyttää. Ryhdy sinäkin tilaajaksi!)
 185. 25.6.2018 ONNELLISUUDEN KAAVA – SOKEAT PISTEET (Jatkamme yhdysvaltalaisen insinöörin Mo Gawdatin seurassa. Hänen kirjansa ”Onnellisuuden yhtälö” kertoo mitkä sokeat pisteet sekoittavat meitä onnea etsiessämme.)
 186. 2.7.2018 ONNELLISUUDEN KAAVA – TOTUUS (Olemme taas yhdysvaltalaisen insinöörin Mo Gawdatin seurassa. Hänen kirjansa ”Onnellisuuden yhtälö” (Viisas elämä, 2017) kertoo totuuden onnesta.)
 187. 10.7.2018 HERKUTELLA VAIKO EI – SIINÄPÄ KYSYMYS! (Aika monta kertaa olen saanut kuulla luennoilla ja ohjaustyössäni mitä tehdä kun tekee mieli herkutella? Lue ajatuksiani tästä oikean- ja vääränlaisesta herkuttelusta! Vastaan heti ja ehkä yllättävästi: Herkutella saa ja siitä ei pidä potea huonoa omatuntoa!)
 188. 17.7.2018 HYÖDYLLISIÄ BAKTEEREJA (Hyödyllisillä suolistobakteereilla eli mikrobeilla voidaan edistää terveyttä. Erityisesti maitohappobakteerit (probiootit) ovat tärkeitä.)
 189. 23.7.2018 TERVEYSPANNUKAKUT (raejuustoa, emmentaalia, kananmunia, soijajauhoja tai mantelijauhoja, voita tai öljyä, ripaus suolaa. Syö kunnes nälkä lähtee!)
 190. 30.7.2018 TERVEYSKALAKEITTO (kalaa, kasviksia, sipulia, mausteita, voita tai öljyä, kuohukermaa, vettä. Syö kunnes nälkä lähtee!)
 191. 15.8.2018 AVOKADO PIRTELÖ (Avokado on erittäin terveellinen hedelmä ja hyvä terveellisen pirtelön osana.)
 192. 23.8.2018 KEHO JA MIELI TURVAAN (Karita Palomäki on kirjoittanut oivallisen kirjan kolhuja elämässä saaneille (Elämää voi aina parantaa, Otava 2018). Poimin kirjasta joitakin lyhyitä harjoitteita sellaisia tilanteita varten, jolloin pitäisi rauhoittua.)
 193. 27.8.2018 SAAKO OLLA KUPPI KAHVIA? (Kahvivallankumous-kirjasta (Otava 2018) löysin kivan kohdan missä kirjailijat Petri Leppänen ja Lari Salomaa kertovat kaksi tarinaa kahvista.)
 194. 29.8.2018 ARKI ON ILOA TÄYNNÄ (Arki on iloa täynnä, kunhan sen oivaltaa.)
 195. 3.9.2018 TERVEYSTIETOISTEN KANAKEITTO (Kanansuikaleita, vihanneksia, sipuli, suolaa, pippuria, currya ym. mausteita, sulatejuustoa)
 196. 13.9.2018 YLLÄTTÄVÄN MAISTUVA KASVISSOSEKEITTO (parsakaalia, kukkakaalia, kuohukermaa, sulatejuustoa, raejuustoa, suolaa, yrttimaustetta)
 197. 17.9.2018 IKIGAIN VIISI PILARIA (Otava on äskettäin julkaissut näppärän pienen kirjan japanilaisesta terveystietämyksestä. Sain sen luettua ja vakuutuin siitä, että meillä on paljon oppimista ikigaista, ”syy olemassaoloon”.)
 198. 24.9.2018 INTUITIIVINEN SYÖMINEN (Arvostamani ravitsemusterapeutti Patrik Borg on äskettäin julkaissut kirjan intuitiivisesta syömisestä (Tunne nälkä! Gummerus, 2018). Kirjassa on paljon hyvää tietoa sellaiselle, joka ei millään pääse eroon ylimääräisistä kiloistaan ja on jo ehtinyt kokeilla kaikenlaisia keinoja läskikasojen karkoittamiseksi.)
 199. 6.10.2018 HYVÄÄ HERKUNTAITA! (Outo otsikon sana on peräisin Timo Utterströmin yksittäisen sanan suomennoksesta Tim Ferrissin kirjassa Titaanien työkalut)
 200. 11.10.2018 ERÄS KIIREEN MÄÄRITELMÄ (Saku Tuomisen uuden kirjan julkistustilaisuudessa saimme kuulla ihan uuden määritelmän kiireelle.)
 201. 15.10.2018 TERVEELLÄ ON HYVÄ HUUMORI (Filosofi Jarno Hietalahti on uudessa kirjassaan ”Huumorin ja naurun filosofia” (Gaudeamus 2018) pohtinut huumoria monesta eri näkökulmasta. Paikoin tylsänpuoleinen teos osaa yllättääkin. Huumori-termin historia on nimittäin aika hauska.)
 202. 22.10.2018 AIVOJEN PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ: ANTIOKSIDANTIT (Tavattoman hyvä kirja aivojen terveydestä on juuri ilmestynyt Suomen kielellä ; Lisa Mosconi: Aivoruokaa – Syö paremmin, ajattele kirkkaammin (Art House, 2018).)
 203. 31.10.2018 SUOSITTU LÄÄKÄRI NEUVOO TEKEMÄÄN ELÄMÄNTAPAVALINTOJA (Lääkäri Antti Heikkilän uutta kirjaa on rankasti arvosteltu. Mielestäni tässä on ajojahdin tuntua. Lääkkeetön Elämä (Otava, 2018) -kirjassa on runsaasti hyvää tietoa tarjolla.)
 204. 5.11.2018 ELÄMÄSI VOITTORESEPTI (Voittoreseptistä kirjoitin erääseen liikuntalehteen. Terveysohjeeni tilaajille parhaimmat palat.)
 205. 18.11.2018 KAHVI EI KUIVATA ELIMISTÖÄ (Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on uusimmassa kirjassaan ”Pötyä pöydässä” (Kirjapaja 2018) innostunut kumoamaan itsepintaisia ravitsemukseen liittyviä myyttejä.)
 206. 23.11.2018 HELPPOJA ELÄMÄNTAPAMUUTOKSIA (Elämäntapamuutos on helppo silloin kun se parantaa terveyttä ja se on helppo toteuttaa.)
 207. 30.11.2018 VAIKEITA ELÄMÄNTAPAMUUTOKSIA (Elämäntapamuutos on vaikea silloin kun se parantaa terveyttä ja on vaikeaa se tajuta ja muuttaa.)
 208. 8.12.2018 KIITOLLISUUDEN TUNNE (Älä ainoastaan tunne kiitollisuutta, vaan anna kiitollisuuden täyttää sinut kokonaan!)
 209. 12.12.2018 JÄRJESTÄ AIKAA TERVEYDEN YLLÄPITOON (Järjestä aikaa terveytesi hoitoon, niin kauan kuin vielä olet terve.)
 210. 19.12.2018 YKSINKERTAISIA VIIKOITTAISIA TERVEYSOHJEITA (Sain yllättäen kuulla, että terveysohjeitani luetaan ja toteutetaan. Vielä yllättävämpää oli se, että niistä on ollut paljon hyötyä.)
 211. 26.12.2018 VUOSI KOHTA LOPUSSA – MITÄ OPIT? (Aika on mennyt taas tosi nopeasti. Tämä on vuoden 2018 viimeinen terveysohje turpaduunarilta. Opitko jotain niistä?)
 212. 1.1.2019 UUSI VUOSI ALKAA – MITÄ JOS OTTAISIT SEN TYYNESTI VASTAAN? (Näin taas nuoruudesta tutun tyyneysrukouksen. Se on itse asiassa aivan loistava elämänohje, joka sopii kaikille tasapuolisesti uuden vuoden alkuun. ”Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.”
 213. 7.1.2019 ÄLÄ LUPAA MITÄÄN (Uudenvuodenlupausten myötä käy kova kuhina kuntosaleilla, laihdutuskuureja käynnistetään ja luvataan kaikkea mahdollista tehdä terveyden eteen.)
 214. 14.1.2019 HYVÄ FLOW (Tuntuuko joskus siltä, että kaikki sujuu kuin leikiten? Olo tuntuu tosi hyvältä. Sinulla saattaa olla flow-kokemus.)
 215. 21.1.2019 TÄRKEIN TERVEYSVAIKUTTAJA (Järjestin jo kolmannen kerran äänestyksen Suomen tärkeimmästä terveysvaikuttajasta. Vuoden 2018 kisan voitti lääkäri Antti Heikkilä. Mitkä olivat äänestäjien perustelut hänen valinnalleen?)
 216. 28.1.2019 VÄHEMMÄN VEHNÄÄ (Viljatuotteet ovat osana länsimaista ruokavaliota, mutta vehnän käyttö on syytä jättää vähemmälle. Jokapäiväisestä vehnästämme on tullut ongelma jalostustyön ja tehoviljelyn myötä.)
 217. 5.2.2019 LAADUKAS UNI (Laadukas uni on tärkeää sekä henkisen että fyysisen palautumisen takia. Väsyttyään ihmisen pitää levätä, jotta energialähteemme täyttyvät seuraavaa päivää varten. Kun ihminen on nukkunut hyvin, ovat hänen keskittymis-, muisti- ja oppimiskykynsä sekä tarkkaavaisuutensa valppaimmillaan.)
 218. 14.2.2019 YKSINKERTAISIA OHJEITA VAKAVASTI SAIRASTUNEELLE (Rohkea viesti vakavasti sairastuneelle on nyt jaossa.)
 219. 20.2.2019 OLIIVIÖLJYÄ RUOKAMARKETISTA (Mikä on hyvää oliiviöljyä, kysyy moni. Lue yksinkertainen ohjeistus miten löydät hyvää oliiviöljyä ruokamarketista.)
 220. 25.2.2019 ONKO KAIKKI TIETO TERVEYDESTÄ JO SELVILLÄ? (Välillä käy mielessä, että onko ihan turha kirjoittaa ja puhua terveydestä. Kaikki tärkeä terveystieto on jo ollut jaossa, eikö niin?)
 221. 7.3.2019 TERVEELLISIMMÄT SIENET (Sienet ovat terveellistä ruokaa. Mitkä sienet ovat tutkimusten mukaan kaikkein terveellisimpiä?)
 222. 11.3.2019 MYÖNTEISYYS VOIMAVARANA (Ihmissuhdeoppaissa ei turhaan kehoteta hakeutumaan myönteisten ihmisten keskuuteen ja ottamaan myönteisyyden voimavarasta kaikki irti.)
 223. 18.3.2019 TERVEYSSUMMIT 2019 (Viikon kuluttua käynnistyy aivan huikea terveystapahtuma! Suuren suosion saavuttanut TerveysSummit saa jatkoa maaliskuussa 25.-31.3.2019. Mukana on jälleen useita kymmeniä suomalaisia hyvinvoinnin ja ravitsemuksen alan ammattilaisia. Varmista mukanaolosi ilmoittautumalla oheisesta linkistä. Tapahtuma on ilmainen. Linkki: https://terveyssummit.fi/ts/35///
 224. 27.3.2019 AITOUS, REHELLISYYS JA POSITIIVISUUS (TerveysSummitissa 2019 on kuultu toinen toistaan hienompia haastatteluja. Yksi suosikeistani on Pirkko Mannolan haastattelu.)
 225. 1.4.2019 VAIVATONTA JUOKSUA (Aki Nummela (maratoonari) on julkaissut hienon, uuden juoksukirjan.Vaivaton juoksu syntyy monimerkityksellisesti oikeasta juoksutekniikasta ja omalle tasolle sopivasta harjoittelusta.)
 226. 9.4.2019 PIHLAJANSILMUJA (On se aika vuodesta, jolloin pihlajansilmut aukeavat. Tämä jokavuotinen juhla on ikimuistoinen.)
 227. 16.4.2019 TERVEYS ON TÄRKEÄ OSA ARVOMAAILMAASI (Terveys on arvovalinta.)
 228. 24.4.2019 HELPPOJA RUOKAVALINTOJA (Ruokavalinnoissa nähdään joskus isoja ongelmia. Ongelmat väistyvät jos tehdään ne helpoimman kautta.)
 229. 30.4.2019 KUN MUISTI PETTÄÄ – MITÄ VOI TEHDÄ? (Kun ikää tulee lisää, moni huomaa muistavansa asiat yhä huonommin. Vakavimmillaan sitä sairastuu johonkin muistisairauteen, mutta nämä kehittyvät yleensä hitaasti ja paljon on tehtävissä ennen näitä kauheuksia.)
 230. 7.5.2019 LÄÄKÄRIN AMMATTI ON ERITTÄIN VAATIVA (On erittäin vaikea pistää eri ammatteja järjestykseen sen mukaan miten vaativia ne ovat. Luulisin kuitenkin, että lääkärin ammatti on yksi vaativimpia.)
 231. 17.5.2019 ENSIN PERUSASIAT KUNTOON (Moni lähtee hifistelemään ja parantamaan terveyttään monin eri keinoin toteuttamatta ensin terveyden perusasioita.)
 232. 20.5.2019 TARKKAILE VEDEN SAANTIASI (Riittävä veden saanti on perusasioita terveystietoisessa elämässä. Karkeana arviona voidaan sanoa, että vettä olisi hyvä juoda 1,5 litraa vuorokaudessa.)

 

Kysy jos jokin asia on epäselvä:

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

H niin kuin happi

L niin kuin liikunta

2 thoughts on “Turpaduunarin terveysohjeet – tilaa sinäkin!”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.