Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Fibromyalgiasta vapauteen

Olen viime aikoina lukenut ja saanut arvostella hienoja kirjoja, mutta nyt taitaa olla ennätyksellisen upea kirja-arvostelu! Olen nimittäin saanut tuta millaista se on kun saa lukea aivan poikkeuksellisen hyvin kirjoitettua tietokirjaa.

Kyseessä on Hanna Huttusen teos fibromyalgiasta. Kirjassa on aineksia tienraivaajaksi. Näin pitäisi kirjoittaa sairauksista ja niiden hoidosta! Kirjamyynnin ennustaminen on mahdoton tehtävä, mutta pitäisin ihmeenä jos ei tätä kirjaa vietäisi käsistä. Erityisesti toivoisi kirjan kulkeutuvan ”fibrojen” lisäksi terveyden ammattilaisten käsiin ihmeteltäväksi.

Hanna Huttunen valmistui diplomiravintoterapeutiksi Suomen Terveysopisto Saluksesta vuonna 2011. Opinnoissaan Hanna erikoistui paasto- ja puhdistusterapioihin, luontaistuotteiden käyttöön terapiatyössä, liikunta- ja urheiluravitsemukseen sekä erityisryhmien ravitsemukseen. Syventävissä opinnoissa hän paneutui hormoni- ja maha-suolikanavan häiriöiden hoitoon sekä stressiin ja kroonisiin väsymysoireyhtymiin. Myöhemmin hän on osallistunut mm. useisiin funktionaalisen lääketieteen ja luontaistuotealan koulutuksiin.

Ennen ravintoterapeutin uraansa Hanna on toiminut päiväkodissa lastenhoitajana ja lastentarhanopettajana sekä askartelunohjaajana sairaalan toimintaterapiassa. Parhaillaan hän työskentelee Ravintopolku-nimisessä yrityksessään ravintoterapeuttina, FreewayCer-meridiaaniterapeuttina, luennoijana ja kouluttajana Helsingissä ja Fuengirolassa Espanjassa. Hanna toimi Suomen Ravintoterapiayhdistys Rafy ry:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 2013–2014. Hän on Suomen Terveysjärjestö STJ ry:n jäsen ja Luonnonlääketieteellinen keskusliitto LKL ry:n hallituksen varajäsen.

Luin kirjan kannesta kanteen ilman suurempia vaikeuksia ja lukemista helpotti hienosti hiottu teksti, kiva taittotyö ja vankka tietomäärä. Kirja yhdistää koululääketieteen ja täydentävien hoitojen menetelmät fiksulla, provosoimattomalla tavalla.

Kustantajan kanssa (Atar) on sovittu pienimuotoisesta teoksen lainaamisesta.

Kirjan tarkoituksena on avata kipu- ja uupumusoireyhtymä fibromyalgian eri ulottuvuuksia. Kuin punaisena lankana kirjassa kulkee kirjailijan arkitodellisuus, eletty elämä ja ne haastattelut, joita on tehty ravintoterapia-asiakkaille ja fibromyalgiaa sairastaville. Kirjassa on tasapainoisina annoksina tarjolla niin elävää elämää kuin faktaa, niin tutkittua kuin kokemusperäistä tietoa, jotta lukijalle piirtyisi kokonaiskuva oireyhtymään vaikuttavista osa-alueista ja fibromyalgian kanssa elämisestä. Myös siitä, kuinka fibromyalgiasta voi parantua ja mitkä seikat siihen vaikuttavat.

Fiksulla tavalla Hanna kannustaa säilyttämään hyvät suhteet lääkäreihin ja ketään ei kehoteta jättämään lääkityksiä ilman keskustelua hoitavan lääkärin kanssa. Täydentäviä tapoja vaikuttaa terveyteen tuodaan esille luontevan pakottamatta. Parhaassa tapauksessa voi päästä jopa täysin lääkkeettömäksi, kuten kävi Hannalle ja monelle muullekin.

Hanna Huttunen kirjoittaa näin tietokirjan johdannossa:

Tämä kirja ei ole tutkimus eikä puhtaasti tietokirjakaan, sillä olen yhdistänyt tekstiin asioita kaikesta oppimastani. Jos sairastat itse fibromyalgiaa ja elät juuri nyt kipujesi ja uupumuksesi kanssa vaikeaa vaihetta, suosittelen jakamaan kirjan lukemisen pieniin osiin. Vaikka haluaisitkin apua nopeasti, muista, ettei uutta kieltäkään opi hetkessä, vaan se on omaksuttava pieninä annoksina, joista pikkuhiljaa alkaa muodostua kokonaisuus. Suositan myös aloittamaan omien tuntemuksien päiväkirjan. Voisit vaikka heti kirjoittaa paperille, mitä tunteita tämän johdannon lukeminen sinussa herättää. Merkitse muistiin myös mieleesi nousseet kysymykset. Voit palata niihin ja löytää vastauksia edetessäsi kirjan eri teemojen parissa. Vaikka kynäily voi tuntua hassulta, on sillä paranemisprosessiin suuri vaikutus. Vauhti ei ole tärkeintä vaan se, mihin suuntaan on menossa.

Kirja ei ole mikään tylsä faktojen luettelo, vaan teema teemalta avautuva syvä kurkistus hankalan sairauden maailmaan. Hannan omasta elämästä kertovaa osuutta lukee kuin jännäriä konsanaan!

Ajoittain oli kivuttomia jaksoja. Muistan voineeni todella hyvin ainakin hellekesänä 1988, jolloin jaksoin pyöräillä päivittäin hiekkatietä pitkin kesätyöpaikkaani ja takaisin…

…ollessani opiskelijana ja tutustuttuani aviomieheeni, olin yleensä lomilla paljon paremmin voiva. Silloin pystyin rentoutumaan enkä tuntenut syyllisyyttä lepäämisestä. Tämä piti paikkansa varsinkin matkoilla. Sukulaisissa ollessani sen sijaan ajattelin, että kaiken aikaa oli touhuttava, vaikkei olisi jaksanutkaan…

…Aikuisikään mennessä olin oppinut peittämään kivun, turruttamaan sen juhlissa alkoholilla tai pysymään kipuilevana pois ihmisten näköpiiristä. Jo hiukan yli parikymppisenä olin siinä kunnossa, että minulla oli vaikeuksia jaksaa työtäni päivähoitajana. Luulin olevani työuupunut päiväkotimaailman vaativassa ympäristössä. Uudelleenkouluttautuminenkaan ei auttanut asiaa…

…Juuri ennen vuosituhannen vaihdetta minulla viimein diagnosoitiin fibromyalgia. Masentuneen leiman olin saanut Kela-korttiini jo aiemmin. Erilaisissa työkokeiluissa ilmeni, että kykenisin kutakuinkin selviämään esimerkiksi puolikkaasta työpäivästä tai -viikosta…

…Kipuun ja uupumukseenkin ihminen tottuu kummasti. Varsinkin silloin kun on sanottu, että ne tulevat olemaan osa elämääsi lopun ikää. Tämä ei ole pelkästään oma kokemukseni, vaan samaa sanovat muutkin. Itse en osannut enkä halunnut ajatella ravinnon vaikuttavan millään tavalla olotilaani. Vasta kun oltiin siinä tilanteessa, että kipujen rinnalla mitättömiltä tuntuneet iho-ongelmat pahenivat rajusti, olin valmis ystävättäreni kehotuksesta varaamaan ajan ravintoon perehtyneelle lääkärille…

…Tutkimuksissa kartoitettiin suolistoni bakteerikanta. Sitten sitä korjattiin erityisvalmistein ja ruokavaliolla, josta kerron lisää myöhemmin tässä kirjassa. Omalla kohdallani tärkeintä tuossa projektissa oli gluteeniviljojen ja sokerin karsiminen sekä täsmennetyt probiootti- ja antioksidanttihoidot…

…Alkuun koin lääkärini jopa vähättelevän fibromyalgiaa. Loukkaannuin, kun hän mainitsi ”niin sanottujen fibromyalgiaoireiden” saattavan hävitä ruokavaliomuutosten myötä, mutta pian huomasin ilokseni hänen puhuneen totta. Kun lähdettiinkin hoitamaan suolistoa, ravintoaineet alkoivat imeytyä ja keho etsiytyä kohti sille luontaista tasapainoa. Aloin huomata muutoksia muuallakin kuin kasvoissani, eivätkä kivut enää palanneetkaan syksyn koleiden säiden myötä. Tämä tuntui huikealta. Ihmettelin ääneen joka suuntaan sitä, miksi erilaisissa vertaistukiryhmissä, kuntoutuksissa tai reumapoliklinikalla kukaan ei ollut kertonut, kuinka suuri vaikutus suolistolla on terveyteen…

Kirjassa on paljon tietoa fibromyalgiasta, kipu-uupumusoireyhtymä, joka herkästi kroonistuu. Llihaksissa ja nivelten vieruskudoksissa esiintyy särkyä, vatsa on sekaisin, sitä nukkuu huonosti, on masennusta ja säiden vaihtelut tuntee kropassaan. Ilmapuntarina oloon ei kuitenkaan ole kiva alistua ja kivuista haluaa eroon. Mutta miten?

Hanna näkee tärkeimpänä asiana fibromyalgian hoidossa sen, että perinteisten hoitomuotojen (koululääketiede) rinnalla ihmistä tuetaan kokonaisvaltaisesti. Tällöin tasapainotetaan kehon aineenvaihdunnalliset häiriötilat ja hyödynnetään erilaisia täydentäviä hoitomuotoja. Lääkkeet eivät juurikaan auta esimerkiksi kipuun ja lääkesuosta nouseminen on täynnä ongelmia, sillä olemme niin tottuneet siihen, että sairauteen on lääkkeitä tarjolla. Hankalaksi voidaan luokitella sellainen potilas, joka vaatii muutakin hoitoa kuin läjäpäin lääkkeitä. Kirjassa on tarjolla varsin kattava lääkeluettelo ikään kuin pelotteeksi. Kemiaa on monessa muodossa.

Hanna on sitä mieltä, että pitää vaatia parempaa hoitoa. Haastatellessani Hanna kirjamessuilla tuli selväksi, että me olemme aivan liian kilttejä ja annamme liian herkästi periksi. Taistelu terveyden aarteen löytämiseksi kuitenkin kannattaa. Hanna kirjoittaa taistelustaan näin:

Pikkuhiljaa sairastelu alkoi uuvuttaa yhä enemmän. Kun hain apua uupumukseeni (jota en osannut yhdistää kipuihini), astuivat kuvioihin erilaiset masennuslääkkeet vaihteleviksi jaksoiksi: Pertriptyl, Aurorix, Peratsin, Xanor… Särkylääkkeet kulkivat mukana lähes päivittäisessä käytössä (lähinnä jo aiemmin mainittu Nimed, mutta myös muita tulehduskipulääkkeitä sekä Panacodia). Niiden voimalla mentiin sitten töihin, kun oli aina välillä kerätty voimia pienillä sairaslomapätkillä.
Peratsin-kokeilun muistan olleen hyvin lyhyen, mutta sitä en oikein muista, mihin sillä yritettiin vaikuttaa. Resepti näkyi olleen työterveyslääkäriltä, joka suuressa viisaudessaan ajatteli sekoittaa pääni oikein kunnon psykoosilääkkeellä; tuon kokeilun myötä uupumukseni muuttui ahdistukseksi, eivätkä muutkaan psyykenlääkkeet tuoneet apua.

Fibromyalgiadiagnoosin myötä vuonna 1999 lääkekombo muuttui. Silloin jatkettiin seuraavalla satsilla: Seronil, Klotriptyl Mite, Somadril Comp ja Yliopiston Melatonin. Pikkuhiljaa jätin Klotriptylin pois, Seronil vaihtui Citalopramiin ja sekin ehti vielä vaihtua Triptyliin, ennen kuin olin täysin romuna – kivut ja uupumus ennallaan, vuorotellen ummetusta ja ripulia, kutinaa peräaukon suulla, hilseilevää ja verestävää ihottumaa ympäri kehoa ja silmänvalkuaisten jatkuva punoitus. Tässä vaiheessa jätin kaiken muun, otin vain melatoniinia unta varten ja Somadril Compia tarvittaessa kipuihin. Näillä sinnittelin noin vuoden, ennen kuin pääsin ravitsemusta ja suolistoa ymmärtävän lääkäri pakeille. Hänen määräämänsä hiivakuuri onkin ollut viimeinen lääke, mitä olen syönyt, ja siitä on nyt yli kymmenen vuotta. Keholtani ja mieleltäni meni aikaa tuosta lääkekuormasta toipumiseen, mutta olen elävä esimerkki siitä, että lääkesuosta voi nousta terveen kirjoihin.

Fibromyalgikon ruokavaliossa on kyse laaduntarkastuksesta. Aito ruoka astuu kuvioihin mukaan. Hanna antaa tällaisia ruokaohjeita ja reseptiosio kirjan lopussa tarjoaa näille ohjeille käytännön sovelluksia:

Perusrunko

• Kasviksia, yrttejä, juureksia tai marjoja joka aterialla värikkäästi yli puolet annoksesta (juurekset raakoina tai kevyesti kypsennettyinä, mutta korkeintaan al dente)
• Luomuhedelmiä välipaloina tyhjään vatsaan sellaisenaan tai muitten ruokien kera smoothien seassa
• Kourallinen pähkinöitä tai siemeniä joka päivä
• Paljon vihreitä kasviksia tai viherjauheita
smootheissa, pestoissa ja lisukkeina
• Kolmesti päivässä oman kouran kokoinen annos jotakin laadukasta proteiininlähdettä, joista ainakin yksi annos kasvispohjaista (esimerkiksi siemenet)
• Rohkeasti luomumausteita ja yrttejä, suolana meri- tai ruususuola (mielellään esimerkiksi merilevällä jodioituna)
• Päivittäin ripaus merilevää (nori tai dulse) vaikkapa ruuan seassa ja varsinkin, jollei syö säännöllisesti mereneläviä tai kananmunia eikä käytä jodioitua meri- tai ruususuolaa
• Joka aterialla luonnollisia rasvoja: pääpaino kylmäpuristetussa öljyissä, paistamiseen voita, kylmäpuristettua kookos- tai oliiviöljyä
• Vettä pääasiassa aterioiden jälkeen ja välillä yhteensä noin 2–2,5 litraa/vuorokausi.

Päivittäiset haasteet otetaan paremmin huomioon ja nukutaan hyvin. Liikunta sopivina annoksina ja toipuminen on mahdollista! Otetaan käyttöön muutama ravintolisä, sillä parhaimmillaan luonnollinen ravintolisä on yksinkertaisesti tiivistettyä superruokaa! On tärkeää löytää se itselleen parhaiten soveltuva täydentävä hoitomuoto.

Kirjan viimeiset rivit, ennen lukulistaa, linkkejä ja laajaa hakemistoa:

Haluan vielä kannustaa jokaista toipumisen tielle lähtevää: olet oman elämäsi asiantuntija ja päätäntävalta on sinulla. Meidän on monesti helpompaa tajuta, että on tärkeää pitää parisuhteesta huolta, mutta kaikkein tärkein on suhde omaan itseensä ja siitä tulee pitää huolta. Alttarilla kysytään avioliittoon siunattavilta, tahdotko – ei: huvittaako. Tahtominen on joskus helppoa ja kivaa, joskus taas vaatii todella tahtoa, että voi tahtoa, kuten eräs ystäväni sanoi. Elät itsesi kanssa lopun elämääsi ja silloin kannattaa rakastaa itseään ja pitää huolta itsestään, tuntui miltä tahansa. Loppujen lopuksi se tulee helpottamaan elämääsi valtavasti ja tuomaan siihen nautittavaa vapautta.

Rakkautta, lujaa tahtoa ja huolenpitoa Sinulle rakas lukijani – olet arvokas ja ainutlaatuinen, ei ole toista kaltaistasi!

Turpaduunarilta lähtee vahva suositus. Tämä kirja sinun kannattaa hankkia!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

3 thoughts on “Fibromyalgiasta vapauteen”

  1. Onko sitten muutkin tällä ohjeella alkaneet parantua, kirjoittajan omakohtaiset kokemukset voidaan käsittää kokeellisena hoitomuotona, jota myös ns. Välimeren dietti on.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.