Valikko Sulje

Syövästä voi selviytyä

Lauantaina 29.10.2016 kello 10:00-18:00 olin Kullttuuritalolla Helsingissä kiinnostavaa terveystapahtumaa dokumentoimassa. Tämä kirjoitus julkaistaan tuoreeltaan, sillä muuten on vaara, etten saa muistiinpanoistani mitään tolkkua. Mahdollisesti tulee vielä lisää juttuja, mutta tässä päällimmäiset tunnelmat tuoreeltaan välitettynä. Tilaisuus oli äärimmäisen kiinnostava.

Syövästä voi selviytyä -tapahtuma oli suunnattu niille, joita syöpä tavalla tai toisella koskettaa. Tilaisuudessa esiteltiin syövän ennaltaehkäisyn keinoja ja opittiin kaikin puolin vaalimaan hyvinvointia.

Tapahtumassa annettiin fiksulla tavalla ääni heille, jotka ovat vastoin kaikkia odotuksia voittaneet syövän. Tilaisuudessa pääpuhujana oli tutkija Kelly A. Turner, joka oli kirjassaan haastatellut ihmisiä, joille länsimainen lääketiede oli antanut kuolemantuomion, mutta jotka kuitenkin parantuivat.

Tutkija Kelly Turner tunnisti yhdeksän avaintekijää, jotka yhdistivät paranemistapauksia. Avaintekijät liittyivät käyttäytymiseen ja elintapojen muutokseen ja mikä parasta, ne olivat meidän jokaisen ulottuvilla! Kelly Turnerin yhdeksän avaintekijää kulkevat koululääketieteen rinnalla ja antavat mahdollisuuden täydentää näkemystä ihmisen kokonaisvaltaisesta terveydestä ja paranemisprosesseista. Alempana saatte tuoreeltaan lukea Kellyn luennnon annista tiivistelmän.

Koko päivän tapahtumassa (8 tuntia!) oli mukana tutkijoita ja täydentävien hoitojen asiantuntijoita sekä suomalaisia, jotka kertoivat omista paranemiskokemuksistaan. Asioista keskusteltiin ihmisläheisesti ja selkeästi.

Syövästä voi selviytyä 29.10.2016, yhteenveto luennoista

Avaussanat lausui noin 300:lle tilaisuuteen saapuneelle osallistujalle Catarina Degerman, FreeFlowFactory -yrityksestä. Catarinalla oli hommat hyvin hallinnassa ja tilaisuus sujui tavattoman hienosti.

Catarina muistutti, että monella meistä on vaikeita asioita elämässä ja tässä tilaisuudessa saamme kuulla miten jotkut ovat onnistuneet saamaan syövän remissioon (sairauden oireet lievenevät voimakkaasti tai häviävät kokonaan). Catarina oli tutustunut Kelly Turnerin koskettavaan kirjaan ja toimintaan. Catarina oli hyvin iloinen kun hänet saatiin tänne Suomeen.

Mitä olet tehnyt? Olet edelleen elossa vaikka sinulla on paha syöpä! Catarina lupasi meille 9 yhdistävää tekijää selvitymistaistelussa syövästä ja 7 puheenvuoroa tästä. Jokaiselle jotakin mukaan. Koululääketieteen keinoja täydennettyine hoitoratkaisuineen. Tästä tulee jännä päivä, ajattelin. Ja oikeassa olin.

Täydentävät hoidot Suomessa

Ensimmäisen luennon piti Pauliina Aarva aiheesta ”Mitä ovat täydentävät hoidot Suomessa ja miten ne toimivat?”

Pauliina on tietokirjailija, terveyden edistämisen dosentti ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän on Suomen johtavia täydentävien hoitomuotojen tutkijoita. Hän on johtanut useita terveysalan tutkimus- ja kehittämishankkeita Suomessa ja ulkomailla. Hän on selvittänyt täydentävien hoitojen yleisyyttä Suomessa sekä tutkinut hoitojen käyttäjien kokemuksia. Aarvan uraa uurtavan tutkimustyön pohjalta on julkaistu myös tietokirja Parantavat energiat – Myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista (Basam Books, 2015), jonka olen arvioinut tässä.

Omakohtaisen kokemuksen kautta noin 8 vuotta sitten, täydentävät hoidot tulivat Pauliinalle erityisen tutuiksi ja rakkaaksi aiheeksi mihin perehtyä. Hän kysyi itseltään mitä ne ovat, miten ne toimivat ja mikä on totta. Tärkeäksi tuli ymmärtää täydentävät hoidot modernia lääketiedettä tukevina ratkaisuina. Täydentävät hoidot edistivät tervehtymistä monin eri tavoin.

Yli kolmannes suomalaisista on jossakin elämänsä vaiheessa turvautunut täydentäviin hoitoihin. Samaten joka kolmas meistä sairastuu syöpään jossakin vaiheessa ja suurin osa sairastuneista paranee.

Pauliina kertoi miten monimuotoinen sairaus syöpä on. Tärkeintä oli pitää immuunijärjestelmä kunnossa. Tämän asian suhteen lääketiede on edistynyt valtavasti ja täydentävät hoidot pyrkivät nimenomaan edistämään tätä puolta. Mieltä kuohutti hieman ”uskomushoito” -termin käyttö tai vaihtoehtoisista ratkaisuista puhuminen. Parempi oli käyttää termiä täydentävät hoidot.

Opimme täydentävistä hoidoista sen, että niitä käyttävät kroonisesti sairastuneet pääosin tukihoitona, niillä hoidetaan kaikenlaisia kipuja, lievennetään allergiaa, saadaan nivelet liikkumaan paremmin ja stressi lievenee. Erityinen käyttökohde oli ”selittämättömiin vaivoihin” ja kun kaikenlaisiin lääkkeiden aiheuttamiin haittoihin haetaan lievennystä.

Pauliina Aarva keskittyi puheenvuorossaan kehoa ja mieltä koskeviin hoitoihin. Ymmärrys mielen ja kehon keskinäisestä vuorovaikutuksesta on lisääntynyt. Yhä useampi on käyttänyt menestyksellisesti akupunktiota, joogaa, meditaatiota (mindfulness -muodossa) ja voidaan vakavasti harkita aromaterapiaa, parantavaa kosketusta, reikiä ja erilaisia manipulaatiohoitoja. Lymfaterapia ja vyöhyketerapiat ovat monelle tärkeitä hoitoja.

Suomessa noin 30 prosenttia väestöstä käyttää täydentäviä hoitoja. Vertailua on vaikea tehdä eri maiden välillä sekavien määrittelyasioiden takia, mutta käyttö oli eri maissa suunnilleen Suomen luokkaa. Australiaa Pauliina kuitenkin piti kaikkein myönteisimpänä maana täydentävien hoitojen suhteen.

Täydentävien hoitojen käyttäjä on tyypillisesti koulutettu nainen, joka hoitaa kroonisia vaivoja. Hän on mahdollisesti spirituaalisesti suuntautunut, arvostaa intuition voimaa ja hän on avoin uusille hoitoratkaisuille. Hän tahtoo ottaa elämän aktiivisesti hallintaansa ja katsoo realistisesti maailmaa. Mielenkiintoista!

Täydentävillä hoitoratkaisuilla saadaan tyypillisesti monenlaisia hyötyjä elämään. Muun muassa kehotietoisuus vahvistuu, tapahtuu voimaantuminen, muutoksia tapahtuu elämänhallinnassa ja luonnonmukaisuus kiinnostaa. Tapahtuu henkistä kasvua ja saavutetaan syvempi mielenrauha.  Monella ruokailutottumukset muuttuvat terveyttä edistävään suuntaan ja liikunta astuu vahvasti kuvioihin mukaan.

Pauliina mainitsi Eeva Soinnun tutkimukset spirituaalisuudesta, sen miten healing on kokonaisvaltaista parantumista. Saimme muistutuksen siitä miten valtavirran lääketiede vähitellen tulee mukaan keho-mielihoitojen käsittelyyn. Tuoreessa Duodecim -lehden numerossa 132 (20) käsitellään Anu Raevuoren katsauksessa mindfulnessia (Mindfulnessin terveysvaikutukset – mitä lääkärin on hyvä tietää?). Mieli ja keho ovat muodostumassa lyömättömäksi pariksi ja on täysin mahdollista, että mieli vaikuttaa myös syöpiin sanotaan suomalaisessa Tiede -lehdessä 4/2016.

Biolääketieteen ja kehollisten mielikuvien välillä on edelleen tietenkin runsaasti jännitteitä, mutta parempaa keskinäistä ymmärrystä kohti ollaan koko ajan menossa. Siinä missä biolääketiede mieluusti tarkastelee yksittäisen elimen tai kudoksen toimintaa keho-mielihoidot tarkastelevat kokonaisuutta. Mekaanis-loogisen biolääketieteellisen tilastopohdinnan sijaan on tarjolla vitalistinen yksilön kokemusta korostava metodi. Ristiriitaa ei kuitenkaan tarvitse syntyä kun ymmärretään asia oikein.

Mielen voima on todella suuri. Voimista suurin on kuitenkin rakkaus! Sitä ei pidä unohtaa! Rakkauden ja myötätunnon voima on syöpäpotilaan turva ja tervehtymisen keskiössä. Kosketus vaikuttaa. Tästä on dokumentoitua tietoa olemassa.

Syöpäpotilas paranee. Täydentävät hoidot voivat kohentaa hyvinvointia tervehtymisen aikana. Ne voivat myös helpottaa säde- ja sytostaattihoitojen aiheuttamia sivuvaikutuksia, sillä ne rentouttavat, tasapainottavat ja voimaannuttavat. Ne voivat myös vahvistaa toivoa, häivyttää pelkoa ja valaa luottamusta tulevaisuuteen. Paranemismahdollisuutta lisää biolääketieteen keinojen käyttö ja se, että tullaan kuulluksi potilaana, sinut otetaan vakavasti myös silloin kun täydennät hoitoja. Pauliina vertasi biolääketiedettä lentokoneeseen ja täydentäviä hoitoja polkupyörään. Jälkimmäiselläkin liikennevälineellä pääsee perille, tosin hitaammin.

Otin yhden kuvan tässä vaiheessa (en tiedä oliko sallittua, sillä luentojen dokumentointia esim. nauhoittamalla ei sallittu). Otan kuvan pois jos siitä tulee erikseen pyyntö minulle.

terveyden_puute

Pauliina Aarvan näyttämä kuva osoittaa sen miten huonon ja hyvän voinnin voi ymmärtää joko terveyden puutteena tai sairauden poissaolona. Matkalla terveyteen on monenlaista tarjolla.

Pauliina lopetteli erinomaisen luentonsa luettelemalla ne seikat miillä tavalla voimme valita sopivat täydentävät hoidot. Tämä oli aiheellinen asia, sillä täydentävissä hoidoissa on valtava kirjo tarjolla ja monenlaisia yrittäjiä antamassa hoitoja. Tärkeää oli selvittää hoitojen taustat, mikä on hoitoja antavan henkilön koulutus ja miten laaja kokemus hänellä on. Varsin hyvä on tarkistaa, onko hoitaja jossakin luotettavassa hoitorekisterissä ja piti erityisesti varoa sellaisia hoitajia, jotka lupaavat liikoja. Useimmiten kannattaa kaikkea kokeilla, sillä haitat ovat niin harvinaisia. Aina piti kuunnella neuvoja, mutta kaikki päätäntävalta piti säilyttää itsellään. Viisaasti käytettyna täydentävät hoidot auttavat paljonkin esim. syöpäpotilasta.

Petra Foundation

Sitten oli Peter Flanderin vuoro. Hän kertoi rentoon tyyliinsä miten tukea syöpää sairastavaa ja heidän läheisiään. Peter on Petra Foundation säätiön hallituksen puheenjohtaja ja yksi sen perustajajäsenistä. Säätiö toimii joustavan ja avoimen hoitokäsitteen puolesta. Hän on 74-vuotias kemian diplomi-insinööri ja hän on 14 vuoden ajan kerännyt tietoa syövästä ja sen täydentävistä hoitomuodoista. Hän on ollut suuri tuki monelle syöpään sairastuneelle. Peter itse sairastui kahteen syöpään vuonna 2015 ja hyödyntää nyt omassa hoidossaan vuosien varrella keräämäänsä tietoa.

Peterin nuorin lapsi, Petra, menehtyi syöpään vuonna 2002. Samana vuonna, Petran toiveen mukaisesti, perustettiin säätiö Petra Flanders stiftelse för integrerad vård:

Tehtävämme on tukea sinua kamppailussasi syöpää vastaan ja antaa sinulle toivoa siinäkin tapauksessa, että perinteinen lääketiede ei enää voi auttaa. Tavoitteemme on edistää tervehtymistäsi ja elämänlaatusi parantumista.

Säätiö toimii sivuston www.petrafoundation.com kautta, jonne on kerätty tietoa syövästä ja sen kokonaisvaltaisesta hoidosta. Ideana on, että syöpää sairastava löytää sivustolta itselleen oleellista sisältöä ja sen perusteella kykenee ottamaan vastuun omasta hoidostaan. Säätiö yhtyy täysin Kelly Turnerin tutkimustulokseen, joka täydentää Petra Foundationin sivulla olevaa tietoa.

Peter muistutti olevansa ainoa potilas, jota hän on toipumisessa tukenut! Hän elää nykyään ihan tavallista elämää, suruineen ja iloineen. Tilanne oli vaikea silloin kun Petra -tytär sai ilkeän syövän ja menehtyi jo 28 -vuotiaana. Alkoi kova etsintä, mitä silloin voi tehdä kun toipumisesta ei enää ole toivoa. Internetin viidakosta löytyi kaikkea mahdollista tosin liian myöhään Petraa ajatellen.

Heräsi valtava halu perustaa syöpäpotilaille informaatiopiste. Tämä oli erityisesti Petran halu, että tällainen perustettaisiin. Syntyi Petra Säätiö ja nyt oli jaossa tietoa kokonaisvaltaisesta syövänhoidosta. Perinteistä hoitoa ei vastusteta. Peter mainitsi neljä tärkeää vaihetta tervehtymisen varmistamiseksi: 1) oikea ravinto, 2) sisäinen rauha, 3) vaihtoehtoiset hoidot ja 4) immuniteetti kuntoon.

Moni ihminen on Peterille kertonut, että sivusto on pelastanut heidän henkensä. Sivustolla kävijälle synnytetään toivo paremmasta, hän saa voimaa jatkaa tervehtymistään ja lopulta hän saa kuolla arvokkaasti.

Peter kehotti lopettamaan kehon väärän kohtelun.  Oli hyväksyttävä kaikki hoidot, paitsi ne, jotka romahduttivat immuniteetin. Vitsikkääseen tyylinsä Peter sanoi ottaneensa vastaan Petra Säätiön mannekiinin hommat ja päätti näin kokeilla monenlaisia hoitoja omaan syöpäänsä. Ruokavalioratkaisuna on LCHF (Low-Carb High-Fat). Peter nauttii peräti 60% ravinnostaan rasvojen muodossa ja hän syö erittäin vähän hiilihydraatteja.

Turhat huolet Peter on jättänyt taakseen, hän on vapauttanut mielensä ja jatkaa kiinnostuneena itsensä hoitamista. Häntä hoitava lääkäri on hyväksynyt Peterin tavan hoitaa syöpäänsä: ”Jatka tyylilläsi!” Yhteistyö lääkärin kanssa sujuu hyvin ja Peter elää hetkessä rakastaen elämää. Eräänä päivänä hän sitten sattaa kuolla!

Kauniilla tavalla tilaisuuden juontaja Catarina Degerman halusi antaa estraadin täydentäviä hoitoja tarjoavien lyhyelle esittelylle. He olivat tilaisuuden väliajoilla osallistujien käytettävissä. Tässä heidän esittelynsä vielä blogini lukijoillekin. Hienoa porukkaa!

Täydentäviä hoitoja tarjolla

Johanna Blomqvist. Filosofian tohtori fysiikassa, kirjailija, luennoitsija, reiki-opettaja ja myös hypnoosiohjaaja. Hän toimi lähes parikymmentä vuotta yritys- ja tutkimusmaailmassa asiantuntijakehitystehtävissä, kunnes energiahoidoista lähtenyt kiinnostus vei lopulta kokonaan hyvinvoinnin pariin. Hän toimii nykyisin luennoitsijana, kouluttajana ja itsenäisenä tutkijana, kohteina erityisesti mieli, tietoisuus, paraneminen ja energia. Johanna tekee myös energiahoitoja ja hypnoosia. www.johannablomqvist.com

Suvi Bowellan on monelle tuttu kouluttajana, energiahoitajana, valmentajana sekä kirjoittajana. Suvi on tuonut Suomeen kaksi uraauurtavaa hoitomenetelmää, joilla voidaan muuttaa negatiivisia ajatusmalleja ja vapauttaa kuormittavia tunteita. Suvi opettaa ja luennoi Suomessa ja kansainvälisesti. Yksityisvastaanotollaan hän auttaa vuosittain satoja ihmisiä pääsemään eroon elämää rajoittavista ajatusmalleista ja eheyttämään tunteitaan. www.suvibowellan.com

Eia Friman on perehtynyt perinteisen kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan ja hoitofilosofiaan, jossa hoidetaan sekä kehoa että mieltä lääkkeettömästi.Hyvinvointi ja terveys on muuttuva tasapainotila, jossa keho ja mieli ovat vuorovaikutuksessa. Tehtävänä ja tavoitteena on tukea ja palauttaa ihmisen tasapainotila eri elämäntilanteissa. Hoidot perustuvat perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmiin, mutta Eialla on tämän lisäksi erikoisosaamisenaan erityisherkät kädet, joita hän käyttää hoitotyössään, erikseen omana hoitona tai yhdistäen muihin. www.akupunktioenergia.fi

Susa Hanyi on Diplomiravintoterapeutti, valmistunut Salus Terveysopistosta. Hän tarjoaa kokonaisvaltaista ravintovalmennusta, jossa tuetaan elimistön toimintoja ja kartoitetaan syitä oireiden taustalla. Lisäksi työkaluina ovat mm. Nordic Laboratories funktionaalisen lääketieteen testit, joilla kartoitetaan elimistön toiminnallista tilannetta yksilöllisesti. Susalla on hyviä kokemuksia ravitsemuksesta eri sairauksien, kuten syövän tukihoitona. www.omenapaivassa.fi

Raija Kivimetsä, FM terveystoimittaja, tietokirjailija, luonnonyrttineuvoja ja villiyrttikouluttaja sekä aivojen hyvinvointiin erikoistunut hyvinvointikouluttaja. Hän on työssään auttanut useita syöpään sairastuneita jakamalla tietoa hoitavasta ruuasta, elämäntapavalinnoista, villivihanneksista sekä keinoista, joilla itseään ja elämänhaluaan voi vahvistaa. Halu jakaa holistista tietoa johti myös Aivoautuuttaja®-koulutuksen kehittämiseen. www.hortoilu.fi

Jouko Kivimetsä on villiyrttikouluttaja ja hän on perustanut yhdessä vaimonsa Raija Kivimetsän kanssa hortoilu.fi–sivuston. Jouko opettaa Raijan kanssa ihmisiä menemään luontoon, keräämään ja syömään ilmaista hoitavaa ruokaa, nauttimaan luonnon ja liikunnan hoitavasta voimasta ja eheytymään stressistä ja suorittamisesta. Kivimetsät järjestävät myös matkoja, joiden keskiössä on luonnon voima.

Lana Lavalina on opiskellut Ayurvedaa alan johtavien asiantuntijoiden kanssa Ranskassa ja Intiassa. Hän on sertifioitu kliinisen ayurvedan terapeutiksi vuonna 2012 ja pyrkii soveltamaan näitä oppeja suomalaiseen elämäntapaan. Lana on opettanut astanga- ja hathajoogaa yli 12 vuotta ja hänellä on myös 10 vuoden kokemus pranayaman harjoittelusta ja opettamisesta. Joogan ja pranayaman ansiosta kiinnostuin ayurvedasta, joka on auttanut minua syventämään ymmärrystä mielen ja kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Joogan, pranayaman ja ayurvedan avulla sain kehoani ja mieltäni tasapainotettua sekä vahvistettua terveyttäni. Löysin uuden elämäntavan, joka tukee kokonaisvaltaisesti hyvinvointiani. www.lanaprana.fi

Merja Lindström, Diplomihomeopaatti, kouluttaja, tietokirjailija, Suomen Terveysjärjestön pj. Hän on työskennellyt hyvinvointi ja terveysalalla 35- vuotta, josta kasvisravintoloitsijana kuusi vuotta. Toimii Terveyskauppiaana ja luontaistuotekouluttajana sekä luennoitsijana ja opettajana homeopatianeuvoja koulutuksessa. Merja on kirjoittanut useita kirjoja esim. Homeopaattinen Lääkintä. Toiminut Suomen Terveysjärjestön puheenjohtajana vuodesta 2004 lähtien. Merjalla on useita alaan liittyviä koulutuksia fytoterapiasta, luontaistuotteista sekä yrtti- ja kasvilääkinnästä. Kolmevuotinen diplomihomeopaatin koulutus, Suomen Homeopatian Akatemiassa sekä peruslääketieteen opinnot. www.terveysjarjesto.fi

Sampo Manninen on henkinen Valmentaja, Chopra Centerin Meditaatiokouluttaja, Energiahoitaja, NLP ohjaaja. Meditaatioon Sampo syventyi Intiassa eräällä työmatkalla ja innostui siitä niin, että viime vuosikymmenen loppupuolella lähti Deepak Chopran perustaman Chopra Centerin kursseille Englantiin ja Yhdysvaltoihin kouluttautumaan meditaatio-ohjaajaksi. Sampo auttaa niin terveitä kuin sairastuneitakin päästämään irti meitä sairastuttavista tunnekuormista. Tarvittaessa hän auttaa myös terminaalivaiheessa. www.namastesam.com

Leena Markkanen, YTM sosiaalipsykologi. Leena on toiminut yli 20 vuotta henkilöstövalmentajana ja henkisen hyvinvoinnin ohjaajana. Leenan missio on auttaa ihmisiä löytämään elämänilo ja oma paikkansa maailmassa. Hän on sairastanut syövän ja parantunut siitä ja tukee nyt useita syöpään sairastuneita. www.ilonakatemia.fi

Miia Moisio, teologian maisteri, sielunhoidon asiantuntija ja tuntiopettaja, pappi, terapeutti, mindfulness-, asahi-, ja ryhmäliikunnanohjaaja. Miian työn lähtökohtana on kokonaisvaltaisuus ja aito halu auttaa. Hän kohtaa työssään myös syöpää sairastaneita tai sairastavia henkilöitä.

Marja Ojasti on diplomiluontaisterapeutti, takana 3 vuoden koulutus. Hän tekee mm.vyöhyketerapiaa ja lymfahierontaa. Vyöhyketerapia on kokonaisvaltainen itsehoito, jossa autetaan kehon itseparanemismekanismeja ehkäisemään sairauksia ja palauttamaan kehon tasapaino. Marja ohjeistaa asiakkaita miten tukea terveyttä hoitojen lisäksi. Hänen työssä laadukkaat ravintolisät ovat tärkeässä asemassa. www.sisainenvalo.com

Karita Palomäki, psykofyysinen fysioterapeutti, TRE-ohjaaja ja EFT-terapeutti. Hän on toiminut myös syöpäpotilaiden terapeuttina, ja hänen erikoisalansa on stressinsäätely ja tunteiden työstäminen mm. EFT-menetelmän avulla. Karitan tavoitteena on auttaa kaikkia asiakkaitaan löytämään omat voimavaransa ja toimia asiakkaan tukena hänen toipumismatkallaan. www.mieliliike.fi

Marketta Rantti, psykologi (opiskellut Sveitsissä) psykiatrinen sairaanhoitaja ja diakonissa luotsaa Oma ohjelma –konseptia tiiminsä kanssa. Oma ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen kasvuun ihmisenä kehon, mielen ja sielun tasolla. Oma ohjelma muodostuu neljästä viiden päivän intensiivijaksosta vuoden aikana ja kestää yhteensä neljä vuotta. Esimerkkejä erilaisista ohjelmassa käytetyistä menetelmistä ovat Tiibetin 7 mestarin meditaatio, kehollinen luonnestrategia, perhekonstellaatio, erilaiset kehoharjoitukset, Vedic Art, ja energiahoidot. www.omaohjelma.fi

Sokerin yhteys syöpään

Ralf Sundberg on ruotsalainen dosentti, kirurgi, tutkija ja kirjailija. Hän on Ruotsin integratiivisen lääkäriyhdistyksen puheenjohtaja. Ralf toimii yksityislääkärinä Malmössä ja hoitaa ihosyöpäpotilaita. Ralf Sundberg on kansainvälisesti tunnustettu elintensiirto tutkija ja tällä hetkellä hän tutkii ravinnon merkitystä diabeteksen hoidossa.

Englanninkielisessä esityksessään Sundberg toi esille hauskaan tyyliin jopa lapsuusmuistoja. Saimme kuulla sokeria rakastaneen Sundbergin eläneen ihan lähellä karkkikauppaa ja kaikki pikkurahat menivät karkkiostoksiin. Hän onnistui synnyttämään itsessään varsin rankan makean himon, josta hänen oli vaikea oppia pois.

Viimeisten vuosien tutkimukset ovat osoittaneet, että diabeteksen ja syöpään sairastumisen välillä on vahva yhteys. Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus ja syöpäsolut taas vaativat runsaasti sokeria elääkseen. Mitkä mekanismit voivat olla tämän yhteyden taustalla ja pitäisikö syöpää hoitaa ravinnolla?

Tärkeä havainto Ralfille oli huomata, että ei-alkoholiperäinen rasvamaksa oli niin äärettömän tavallinen löydös ruumiinavauksissa ja elintensiirroissa tämä tuli erityisesti vastaan. Ralfin mukaan syöpää pitää hoitaa ravinnolla. Hän käytti paljon aikaa selittäessään, että tavallinen sokeri, sakkaroosi, koostuu glukoosista ja fruktoosista. Glukoosille löytyi käyttöä mm. hermojärjestelmässä ja lihasten käyttövoimana, mutta fruktoosi on suuri ongelma. Fruktoosin metabolia on erikoinen. Se vaatii kierroksen maksassa ja muunnon rasvaksi, joka pahimmillaan synnyttää rasvamaksan.

Syöpään sokeri liittyy vahvasti, sillä tilastot kertovat syöpien lisääntyneen samaan aikaan kun sokerin kulutus on noussut. Tätä yhteyttä ei enää kukaan vakavasti otettava tutkija epäile. Traagista on vain ollut huomata, miten tätä tietoa ovat sokeriteollisuuden lobbaajat hanakasti pimittäneet ja meille on suoranaisesti valehdeltu, että rasva tappaa ja sokeri on vaaratonta! Sokeriteollisuuden lobbaajat ovat sokerilla kuorruttaneet kansalliset ravitsemussuosituksemme. JAMA -lehdessä ilmestynyt paljastus sai maininnan. Ralf puhui siitä laajasta tiedon pimityksestä, politikoinnista ja painostuksesta 1960 -luvulla USA:ssa, jolla kanavoitiin koko terveysvalistus sokeriteollisuudelle mieleiseksi. Rasva piti väkisin saada huonoon valoon, jotta sokeritonnit saataisiin kansalle jakoon. Seuraukset ovat hirvittävät. Lue tästä oma kirjoitukseni aiheesta. Ollaan Ralfin kanssa näköjään samoilla linjoilla tämän katastrofin suhteen.

Esityksessään Ralf toi esille ajatuksiaan ravinnon parantavasta voimasta. Onko niin että ravinnon merkitys sairauksien hoidossa on suurempi kuin olemme uskoneetkaan? Tässä tilanteessa Ralf kävi yllättävän seikkaperäisesti läpi Otto Warburgin havainnot siitä, että syöpäsoluilla on tapana kasvaa paremmin, jos ne saavat paljon sokeria. Tästä Warburgerin efektistä ja syöpäsolujen erikoisuudesta Ari Kaihola on äskettäin kirjoittanut blogissani: Syöpä on metabolinen sairaus. Ralf piti käsittämättömänä, että Warburgin efekti vaipui pitkäksi ajaksi unholaan. Ihan viime vuosina kuitenkin on ilmestynyt yhä enemmän tätä efektiä tukevaa tutkimustyötä eri puolilla maailmaa.

Minulle outo tieto, mutta niin paljastava, oli seuraava: On totta, että syöpäsolujen sokeriaineenvaihdunta on paljon nopeampaa kuin terveiden solujen. Tätä hyödynnetään kun PET-kuvauksella paikannetaan syöpäpesäkkeitä! Siinä juodaan ensin lasillinen glukoosia ja sen jälkeen kuvia otetaan. Kamera löytää sellaiset kohdat, joissa glukoosi hajoaa nopeammin ja ne ovat lähes poikkeuksetta syöpäsoluja!

Ralf piti todennäköisesti hyvänä asiana sokerin nauttimisen dramaattista vähentämistä ainakin jos sinulla on syöpä. Epäselvempää on, aiheuttaako sokeri suoraan syöpää. Mahdollisesti tähän syöpäalttiuteen liittyy yhtä vahvasti ellei jopa vahvemmin korkea insuliini kuin korkea verensokeri. Ralf näytti tämän tutkimuksen. Hän esitti oletuksen, että 80 % kaikista syövistä ovat hallittavissa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (LCHF). Pitäisi siis neuvoa ihmisiä välttämään sokeria, jos ei halua sairastua syöpään. Tätä valistustyötä ei rutiininomaisesti tehdä ja se on harmillista.

Ralf muistutti, että moderni syöpähoito on tavattoman vähän aikaa ollut käytössä. Syöpää leikattiin ensimmäisen kerran vuonna 1860 (William Halsted) ja syöpää säteilytettiin alkaen vuonna 1899. Sytostaatit otettiin käyttöön toisen maailmansodan jälkeen. Biologiset syöpälääkkeet ovat olleet käytössä vuodesta 2001 lähtien.

Nämä edellä mainitut tiedot eivät tulleet yllätyksenä, mutta sitten Ralf pudotti pommin: Yksikään näistä menetelmistä ei ole peräisin syöpätutkimuksista. Käytännössä niitä kehitellessä oli mielessä muut asiat kuin syöpä ja ne on otettu syövän hoitoon mukaan lähinnä sattumalta!

Ralf Sundberg sai raikuvat aplodit!

Osmo parani tappavasta syövästä

Osmo Mäkelä jutteli aiheesta ”Elämänmuutoksen avulla paranin tappavasta syövästä”. Osmo on eläkkeellä oleva autoinsinööri, joka toipui pahanlaatuisesta virtsarakon syövästä. Hoidoksi määrättiin radikaali leikkaus, jossa virtsarakko sekä eturauhanen poistettaisiin ja toiminnot korvattaisiin avanteella. Osmolla oli kuitenkin vahva tunne, että tämä tie ei ollut häntä varten. Hän kieltäytyi hoidosta ja suostui ainoastaan paikallispuudutuksessa suoritettuun höyläykseen. Toimenpiteen jälkeen Osmo päätti tuomiosta huolimatta elää ja keskitti energiansa tervehtymiseen.

Hänen kolme poikaansa sanoi: ”Sinusta se on kiinni haluatko kuolla syöpään nyt.” Tämä synnytti Osmossa ajatuksen, että ehkä kuitenkin kannattaa elää.

Hän lähti selvittämään syitä syöpänsä puhkeamiseen ja löysi vian itsestään. Oma syy! Hän oli hoitanut elimistöään tosi huonosti ja syönyt huonoa ruokaa. Hän päätyi vahvistamaan immuunijärjestelmäänsä eri tavoin. Hän havaitsi, että parantunut immuniteetti paransi syövän. Vihannesvoittoinen ruokavalio on käytössä, eritoten hän käyttää lehtivihreää.  Elämänmuutoksen myötä Osmon vointi alkoi kohentua. Tänään hän on täysin terve, pelaa golfia ja ajaa moottoripyörällään veteraaniralleihin.

Osmo teetti elävän veren analyysin, joka synnytti hänessä vahvan halun tehdä kaikkensa terveytensä eteen. Uudelleen otetut analyysit nimittäin osoittivat, että hän toipuu koko ajan ja nyt syöpää ei ole. Aika huikeaa!

Osmo on syvästi kiitollinen syövälleen. Sen myötä hän oivalsi, että oli koko elämänsä käyttänyt kehoaan väärin. Hän oli stressannut, pantannut tunteitaan, kantanut liikaa vastuuta ja antanut keholleen epäsopivaa ravintoa. Elämän aikana kerääntyneet tunnelukot piti avata.

Hänen äitinsä oli uskossa ja hän rukoili Osmon puolesta, että hän tervehtyisi. Siitä oli apua! Lopullinen turva oli ehkä rukouksessa ja luottamuksessa johonkin korkeampaan voimaan.

Kelly Turner

Pääpuhuja Kelly Turner ja ”Yhdeksän paranemisen avaintekijää” tulee erillisenä kirjoituksena mahdollisesti huomenna.

Vastuu omasta selviytymisestä

Sanna Palviainen puhui omasta selviytymisestään ”Otin vastuun omasta selviytymisestäni”. Sanna oli 35-vuotias, kun hänellä todettiin parantumaton aivosyöpä (glioblastooma, jossa oligodendrogliaalinen komponentti, luokka IV). Kyseessä on yksi tappavimmista kasvaintyypeistä ja diagnoosin jälkeen keskimääräinen elinajanodote on noin vuosi. Sannan aivoista leikattiin kananmunan kokoinen kasvain, mutta kaikkea ei saatu leikkauksella pois. Leikkauksen jälkeen hän sai kemoterapiaa ja sädehoitoa.

Sairastuminen oli suuri shokki. Sisuuntuneena hän ajatteli kuitenkin, että tästä vielä selvitään. Hän täytti ajatusmaailmansa myönteisyydellä. Olihan hän vielä elossa! Sai vapaasti hengittää raikasta ilmaa ulkosalla.

Rankasta diagnoosista huolimatta Sanna päätti kääntää katseensa valoon ja keskittää energiansa paranemiseen. Hän otti vastuun omasta selviytymisestään ja lähti intuitionsa ohjaamana yhdeksälle paranemisen poluille, vaikka Kelly Turnerin kirjaan tutustuikin vasta paljon myöhemmin. Sanna muutti tietoisilla valinnoillaan sairastamisen elämästä nauttimiseksi. Hän kokee, että elämänmuutos tuki hoidon tehoa ja samalla auttoi häntä kestämään hoitojen rankat sivuvaikutukset. Hoitava lääkäri ei osannut häntä tässä tukea. Hän sanoi vain, että syö terveellisesti tietämättä mitä se on.

Kolme vuotta diagnoosinsa jälkeen Sanna voi erinomaisesti ja nauttii elämästään maalla pienen tyttärensä, miehensä ja kissojensa kanssa. Sanna on kirjoittanut toipumismatkastaan blogia: http://positiivistasairastamista.blogspot.fi/ Hän haluaa tarinallaan tuoda valoa, toivoa ja voimaa muillekin. Luonto auttaa jaksamaan.

Luonnontieteilijä sairauden ja paranemisen poluilla

Seppo Vainio oli viimeisenä luennoitsijana. Hän puhui aiheesta ”Luonnontieteilijä sairauden & paranemisen poluilla”. Kehitysbiologian professorina Oulun yliopistossa työskentelevä Seppo Vainio johtaa monialaista tutkimusryhmää ja Biocenter Oulun tohtoriohjelmaa. Vainion ryhmä tutkii mm. solukommunikaation molekyylitason mekanismeja, jotka ohjaavat normaalia tai häiriintynyttä kudoksen kasvua elinkehityksen yhteydessä.

Luento oli vaikeaselkoinen. Selkein osuus käsitteli syöpään altistavia tekijöitä. Nappasin kännykälläni kuvan:

syopaaltistus

Seppo toi tietoa tieteen eturintamasta. Tiede kehittyy tänään nopeasti ja bioteknologiset läpimurrot ovat avanneet uusia mahdollisuuksia yhä syvällisemmin ymmärtää terveyden ja hyvinvoinnin perustekijöitä sekä kehittää uusia hoitokeinoja. Tutkijat ovat löytäneet kehostamme mm. “nanotason kielen”, jolla elinten solut viestivät keskenään.

Nanobiologia ja nanolääketiede ovat hyvin kiinnostavassa vaiheessa ja lopullista läpimurtoa odotetaan minä hetkenä tahansa. Nanolääketiede tulee vaikuttamaan käsityksiimme muun muassa perinnöllisyydestä ja sairauksien mekanismeista. Jännällä tavalla tämä ala saattaa yhdistää biologian, humanismin, sosiobiologian ja elollisen elämän ihan uudella tavalla.

Tieteen läpimurtoja professori Vainio toi esille mm. kertomalla reaaliaikaisista verinäytteistä. Näitä osataan ottaa Cambridgen yliopistossa. Niillä voidaan löytää syöpä hyvin varhaisessa vaiheessa.

Löysin yhden samantyyppisen luennon, jonka Seppo Vainio on pitänyt: https://www.youtube.com/watch?v=J6H7qn43Rto&list=PL63AFFC91EFE2A839

 

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

6 Comments

 1. Catarina Degerman

  Olen aivan otettu tavastasi referoida tapahtumaa! Poimit asiasisällön täydellisesti ja sen lisäksi kuvasit hyvin miksi olimme järjestäneet tällaisen päivän. Esiintyjien tärkeä ja toivoa-antava viesti tuli hyvin esille.
  Kiitos, Catarina
  Syövästä voi selviytyä-tapahtuman tuottaja ja ideoija

  Vilka fantastiska blogg-texter du skriver! Jag är helt tagen av din förmåga att snappa upp både innehåll och stämningar. Jag var ordlös efter att jag läst ditt första inslag den 29.10. Hur är det möjligt att du kan referera allt så exakt?
  Tack, Catarina

  • Tutteli Hammermann

   Olen täysin samaa mieltä Catarinan kanssa. Itse tein muistiinpanoja, mutta eivät ole lainkaan näin täydellisiä. Kirjoitan kiinalaisen lääketieteen ammattilehteemme (Acu-lehti) referaattia seminaarista. Olin siellä vain klo 16 asti, joten en kuullut Seppo Vainion esitelmää. Mutta saanen lainata Christer sinun tekstiäsi lyhennettynä.

   Kiitos, hienoa työtä!

 2. Paluuviite:Kelly Turner: Yhdeksän paranemisen avaintekijää | Turpaduunari

Olisi kiva kuulla kommenttisi!