Valikko Sulje

Paluu juurille

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä on julkaissut uuden kirjan. “Paluu juurille – Tunneyhteydessä luontoon” (Bazar, 2024) kirjassaan Teemu on parhaimmillaan.

Juurille!

Teemun olen tuntenut pitkään ja häntä on ollut ilo auttaa eteenpäin. Nuoresta pojasta on kasvanut mies ja ihan varteenotettava tietokirjailija.

Teemu muistuttaa meitä siitä, että juurissamme on paljon terveyttämme tukevia asioita. Tuntuu, kuin olisimme menettäneet yhteytemme omiin juuriimme ja siksi voimme huonosti. Teemun oivallus on, että aina ei ole ollut tällaista. Hän on lähtenyt etsimään niitä hyvinvoinnin elementtejä, joita olemme matkan varrella hukanneet.

Mistä tulemme?

Teemu pohtii sitä mitä hänen esivanhempansa mahdollisesti ajattelivat elämän menosta kauan, kauan sitten. Oliko elämä kovin erilaista ennen? Esivanhempien ajatteleminen vei Teemun lähemmäksi luontoa ja perusasioita. Mikä mahtaa olla ihmisen luonnollisin versio itsestään? Kuinka elää harmoniassa luonnon kanssa? Miten pysäyttää luonnon monimuotoisuuden tuho? Hyviä kysymyksiä!

Maailma on totisesti muuttunut jopa pelottavan nopeasti? Teemun mielestä nykypäivän mukavuudet ovat kaksiteräinen miekka. Vaikea kuvitellakaan miten vähän aikaa on kulunut esimerkiksi siitä, kun ensimmäiset älypuhelimet tulivat. Teemunkaan lapsuudessa ei ollut älypuhelimia. Tekninen mestariluomus, joka yhdistää puhelimen, tietokoneet, kameran, navigaattorin ja monia muita toimintoja yhteen laitteeseen. Nykyään älypuhelimet ovat olennainen osa arkipäiväämme.

Internetin laaja käyttö ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat suhteellisen uusi ilmiö, joka on tullut arkipäiväiseksi vasta viime vuosikymmeninä. Internet mahdollisti osaltaan sosiaalisen median alustat, kuten blogit, Facebook, Instagram ja X (Twitter). Täysin uusi tapa kommunikoida, jakaa tietoa ja rakentaa suhteita.

Lentokoneet helpottivat matkustamista ja teollinen automaatio loi meille tavaramäärän paljouden, jota on vaikea täysin käsittää. Paljon muitakin esimerkkejä löytyy kirjasta siitä, miten maailma on muuttunut ja miten uusia asioita on tullut osaksi arkipäiväämme viimeisten vuosikymmenten aikana.

Mihin olemme päätyneet?

Ravintomuutosten, liikunnan ja paikallaan istumisen epäsuhtien, lääketieteen ongelmien, rentoutumisen puutteen, luonnollisuuden ja arkielämän ihmiskokeiden kautta Teemu päätyy yksinkertaiseen synteesiin:

“…radikaalisti muuttunut ympäristömme ei täysin vastaa ihmisyyden tarpeisiin. Ympäristömme on muuttunut, primitiiviset tarpeemme eivät juurikaan. Tästä seuraa epäsuhta, jota yritämme paikkailla erilaisillä välineillä. Olemme hyperkontaktissa toisiimme ja samalla yksinäisiä.”

Kuulkaa, näin se on!

Kirja tarjoaa välineitä muutokseen, tapoja palata juurille. Raikkaalla ja yksinkertaisella tavalla. Hyvä Teemu!

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Teemu Syrjälä

    Kiitos palautteesta ja mahtavaa, kun kävit ihan ajatuksella selkeästi läpi. Arvostan kovasti, kiitos! Ihanaa kevättä sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *