Valikko Sulje

Terveisiä statiinilääkkeen uhrilta

Terveisiä statiinilääkkeen uhrilta

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Eläkeläinen, diplomi-insinööri Leino Utriainen lähetti sähköpostia.

Kolesterolipommi

Suomalaisten tietoisuuteen Utriainen nousi vuonna 2010 Yle1:n MOT-ohjelman kautta. Kolesterolipommi-ohjelmassa Leino kertoi miten hän oli kuolla statiinilääkkeen aiheuttamaan haimatulehdukseen. Hän jätti statiinilääkityksen, parantui ja omisti elämänsä statiinien aiheuttamien haittavaikutusten selvittämiseen.

Yleisradion ohjelma herätti suurta kiinnostusta ja turpaduunari sai huomata ystävystyneensä tähän älykkääseen insinööriin. Monissa yhteyksissä tapasimme ja yhdessä tutkimme statiinien kauheuksia. Kirjoitin sekä asiallisia että satiirisia kirjoituksia statiinien vaaroista. Usein kirjoitusten innoittajana oli juuri Utriainen.

Aika moni juttu julkaistiin minun sittemmin sensuroidussa Iltalehden blogisivustossa. Hämmästyttävän runsaslukuinen yleisö luki niitä Iltalehden verkkojulkaisusta viikosta toiseen, kunnes käsky kävi, että nämä kirjoitukset ovat liian arkaluonteisia lääketeollisuudelle ja ne piti poistaa jakelusta. Iltalehden kaikki terveysblogit lakkautettiin joitakin vuosia minun poistumiseni jälkeen. Aika moni tuli kertomaan minulle, ettei sinne Iltalehden blogipalveluun enää jäänyt mitään luettavaa kun minut oli sieltä poistettu. Kaikenlaista sitä tässä ilmaisuvapauden Suomessa saa kokea, mutta ei siitä nyt tämän enempää. Halutessasi voit lukea nämä aiemmat kirjoitukset tästä (Iltalehden sensuroidut blogikirjoitukset on saatu pelastettua aika hyvin. Kiitos auttavaiset Ystäväni, jotka mahdollistitte tämän!):

Leino Utriaisen hypoteesi statiinien kustannusvaikuttavuudesta ja säästöistä

Vuosia on vierinyt viimeisimmistä keskusteluistani Utriaisen kanssa. Hän on ehtinyt täyttää jo 80 vuotta ja pysynyt aika terveenä lopetettuaan statiinien käytön vuonna 2006. Vuonna 2015 hän lopetti statiiniprojektin ja vain seuraili sivusta statiineista käytävää keskustelua ja lääkehaitta-asioiden etenemistä.

Utriainen halusi ilahduttaa minua laajamittaisilla statiinitilastoillaan. Hän teki KELA:n lääkekorvausrekisteristä keräämänsä tiedon avulla seurannan miten paljon statiineja edelleen ostetaan Suomessa. Eräänlainen kaksinkamppailu maallikko vastaan virallinen systeemi (Utriainen vastaan Timo Strandberg & Co). Miten maallikko Utriainen pärjäsi Strandbergia ja Big Pharmaa vastaan?

Keskipitkässä juoksussa maallikko oli voitolla vuosina 2011-2018, mutta vuoden 2018 jälkeen Timon statiineja suosiva järjestelmä ohitti maallikon. Statiineja myydään vuodesta 2019 lähtien kuin karkkia ruokamarketissa.

Jalolla tavallaan Utriainen onnitteli Timoa tästä pitkän juoksun voitosta. Timo Strandberg totesi vaatimattomasti, ettei hän yksin tätä tehnyt.

Utriaisen TV-esiintymiset vähensivät statiinien myyntiä Suomessa

Ennen lokakuussa 2010 esitettyä MOT-ohjelmaa KOLESTEROLIPOMMI (Leino Utriaisen selviytymistarina esitettiin) statiinien ostajamäärät lisääntyivät aikavälillä 2000-2010 keskimäärin 49 385 ostajalla vuosittain. Lokakuussa 2013 esitettiin vielä MTV3:n ohjelma STATIINIKUPLA VUOTAA. Molempien ohjelmien vaikutuksesta ostajamäärän kasvu pysähtyi ja jopa väheni aluksi lievästi. Kasvu kahdeksan vuoden aikavälillä (2011-2018) oli vaatimatonta. Vähemmästäkin lääketeollisuus tuuppaa huolestumaan! Katso kuva alla!

Utriaisen hypoteesi on se, että TV-ohjelmat vaikuttivat lamaannuttavasti statiinien myyntiin. Ilman TV-ohjelmien vaikutusta ostajamäärien kasvu olisi ilmeisesti jatkunut ennallaan eli 49 400 lisäostajaa vuosittain (2011-2015). Tämän jälkeen statiinien ostajamäärien kasvu varmaankin olisi hidastunut ja vakiintunut esimerkiksi määrään 20 000 lisäostajaa vuosittain tarkasteluvälillä 2016-2022. Katso kuvaa alla, jonka Utriainen on rakentanut selventämään tilannetta!

Miljoona statiinien ostajaa!

Tosiaankin yli miljoonan olisi statiinien ostajamäärät kivunneet, jos ei Utriainen olisi ollut mukana jarruttamassa! Julkisuudessa on vähemmän puhuttu statiinilääkkeiden hinnasta. Itse asiassa, statiinit ovat niin halpoja nykyään, että oikein hävettää. Vuonna 2000 statiinit maksoivat 344 € potilasta kohden ja vuonna 2022 vain 31 € potilasta kohti. Haittavaikutuksistakin piti siis vuonna 2000 maksaa 11-kertainen hinta verrattuna nykyiseen hintatasoon.

Lääkärit määräävät statiineja potilailleen kuin karkkia. Onhan se heidän mielestään halpa lääke ja saattaa auttaa sydänpotilasta aiheuttamatta ihan kaikille haittavaikutuksia.

Ole kriittinen lääkärillesi!

Ohjeeni on:

Suhtaudu kriittisesti sellaiseen lääkäriin, joka ilman perusteellista tutkimusta ja vankkaa harkintaa (haitat versus hyödyt) kirjoittaa sinulle statiinireseptin.

 

Lääkeyhtiöiden ahneudessa ei tunnetusti ole mitään rajaa, mutta tutun lääkärin harkitsemattomuus on jo sen verran vakava asia, että ilmaisen huoleni näin tomeraan sävyyn.

Kiitän sydämellisesti ystävääni Leino Utriaista paneutumisesta statiinien haittavaikutuksiin erityisesti kirjoissa Statiinin uhrit (Atar, 2013) ja Suuri kolesterolihuijaus (Readme, 2011). Tilastoillaan Utriainen on pyrkinyt osoittamaan, että maallikolla on mahdollisuuksia taistella Big Pharmaa vastaan. Ainakin vähän Utriainen onnistui jarruttamaan statiinien ostajamääriä.

Voit halutessasi keskustella kanssani statiinilääkkeistä. Onko sinulla hyviä/huonoja kokemuksia statiineista? Onko kyseessä kolesterolihuijaus? Onko jaossa ristiriitaista tietoa statiineista ja kolesterolista?

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

 1. Timo Kuusela

  Hienoa, että konkarit ovat hereillä.

  https://athero.us14.list-manage.com/track/click?u=e9b8f7b68b237e3b8076f1af5&id=a93189a974&e=a1430aac3e

  On statiini-Timo kiitettävän aktiivinen kuten muutkin kaltaisensa. Vankka on niskalenkki/kuristusote kansakunnasta.
  Ylläoleva linkki ohjaa kansainväliseen statiini-propaganda-organisaatioon, joka tiedottaa kahdesti kuukaudessa vastaansanomattomasti statiinien hyödyistä – siis tutkitusti tai tutkimusnäyttöön perustuen. Ei siis kannata ihmetellä menestystä, statiini-Timonkaan.

 2. Leinon

  Heippa Christer

  Kuten kuvasta B näkyy lisääntyivät statiinin ostajamäärät sekä vuonna 2021 että 2022 yli 70.000:lla molempina vuosina. Ei liene mitään syytä epäillä, että tämä uusi normaali ei olisi jatkunut myös tänä vuonna. Jyväskylän laskuopin mukaan miljoonan statiinin ostajan määrä ylitetään aivan näinä päivinä.

  Viralliset numerot saadaan vasta ensi vuoden maaliskuussa, kun KELA:n lääkekorvausnumerot julkaistaan. Meinaan olla reilu tappion kärsijä, ja onnitella Strandbergin Timoa taas.
  Timo on jo eläkkeellä, mutta jatkaa dyslipidemian Käypä Hoito-ryhmän puheenjohtajana. Näin hänellä on edelleen täysi valta pitää kuri Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *