Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Statiinien kustannusvaikuttavuus – miljardiluokan avoin kysymys

Kolesterolia alentamaan tarkoitetut statiinit ovat yleensä nousseet otsikoihin lähinnä haittavaikutusten takia, mutta KELA on saanut päähänsä ”sitouttaa” Turun yliopiston lääketehtaiden repsikaksi maksamalla miljoonia seurantatutkimuksesta, joka kartoittaa statiinien kustannusvaikuttavuutta. Tutuksi tullut kaikenlaisen tiedon dosetti Birdie oli taas suureksi iloksemme terävimmillään. Tajuatko esimerkiksi kuva-arvoituksen merkityksen? Jaksoitko lukea tekstin loppuun asti? Ymmärsitkö? Kauhistuitko?

Suomalainen virkamies ja taloustiede – mahdoton yhtälö

Mikäli lukija sattuisi olemaan ekonomi tai muuten vain talousnero, voisi hän kuvitella, että kustannusvaikuttavuus käsite on jotain sukua taloustieteen käsitteelle ”Externalities” eli ”ulkoisvaikutukset”, tai kuten joskus sanotaan ”sivukustannukset”. Lukija olisi tietenkin väärässä, sillä eihän suomalainen virkamies tajua taloustieteistä tuon taivaallista.

Täytyy muistaa, että rasvaa kammoavat kolesterolitohtorit ovat aina hokeneet mantraa: ”Vain otettu lääke auttaa”. KELAn tulkinta kustannusvaikuttavuudesta onkin seurata, ottavatko potilaat pillerinsä haittavaikutuksista välittämättä, vai meneekö lääkkeitä jopa roskakoriin. Tutkimus on siis sukua sille päätökselle, jolla lääkkeiden ostoaikoja ja korvattavuutta vähennettiin. Koska niin moni statiinin käyttäjä kuolee lääkityksen aikana, hävikkiä haluttiin vähentää.

Vain KELA voi keksiä tällaisia ideoita

Kun nykyaikana on muotia puhua palvelumuotoilusta ja ihmislähtöisyydestä, niin potilaslähtöinen kustannusvaikuttavuus on hyvä asia silloin kun potilas syö kiltisti statiininsa päivittäin, eikä unohtele pillereiden ottoa vaikka statiinit aiheuttavatkin muistivaikeuksia pitkäaikaiskäytössä. Vain KELA voi keksiä tällaisia ideoita.

Suomen Kuvalehti julkaisi aiheesta pienen uutisen perjantaina 14.7.2017 numerossa SK28 sivulla 10, mutta menetti tilaisuuden kirjoittaa vuosikymmenen skuuppijutun lääketeollisuuden ja valvovien viranomaisten korruptoituneisuudesta. Samalla vaikkapa Yleisradiosta paennut parivaljakko Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski olisivat voineet aukoa termin ”externalities”.

Ennen kuin itse Birdien avustuksella selitän termin ”externalities”, aloitetaan ottamalla hyllystä Lontoon murteella kirjoitettu Routledge-kustantamon pieni taloussanakirja. Opuksesta löytyy myös hakusana ”cost-effectiveness analysis” eli ”kustannustehokkuus-analyysi”. Ei tämäkään tietenkään ole sitä mitä KELA tarkoittaa kustannusvaikuttavudella.

”Cost-effectiveness analysis = An analysis of the costs of alternative programmes designed to meet a single objective. The programme which costs least will be the most cost effective. This form of analysis was first developed when Robert McNamara was Secretary of Defense (USA) in the 1960s.”

Kustannustehokkuus-analyysin idea on siis verrata vaihtoehtoisia tapoja saavuttaa jokin haluttu tavoite. On siis oltava maali, jota kohti ollaan menossa, aivan kuin suunnistuksen nuorten kolminkertainen maailmanmestari Olli Ojanaho miettii, onko seuraavalle rastille nopeinta mennä oikealta polkua kiertäen vai suoraan keskustasta pellon ja puskien läpi äheltäen. Tärkeää on myös miettiä mistä suunnasta tullen rasti löytyy helpoiten. Nopeudesta ei ole hyötyä jos menee rastista vasemmalta ohi ja törmää jyrkänteeseen.

KELA – onko statiineista hyötyä terveydelle?

Tässä kohtaa otan hieman takapakkia KELAn tutkimuspäällikön Jaana Martikaisen kritiikissäni. Kaikki edellä ollut nillitys lähtee siitä virheellisestä olettamuksesta, että tutkimus liittyisi mitenkään ihmisten terveyteen. Olen siis sinisilmäisesti luullut että KELA haluaisi tutkia joko miten ihmisistä saisi terveitä halvimmalla mahdollisella tavalla (kustannustehokkuus) tai sitten ovatko statiinit oikeasti hyödyllisiä vaiko eivät (ulkoisvaikutukset).

Mutta käsite ”statiinien kustannusvaikuttavuus” on sittenkin oikea, jos tosiaan tutkitaan miten statiineja saadaan käytettyä mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä rahalla. Jaana Martikainen onkin bisnesnero. Eläkkeitä tarvitsee maksaa vähemmän jos ihmiset kuolevat nuorempina. Huoltosuhde paranee ja KELA lihoo.

Itse olen kuitenkin biologian alalla väitellyt tohtori, joten yritän luennoida terveydestä. Siksi otan taas käteeni Birdien ojentaman taloussanakirjan ja avaan sen kohdasta ”externalities”.

”Externality = The benefit or cost to society or another person of a private action (e.g. Production or consumption); a third party effect. Since Pigou’s discussion of the distinction between social and private cost, it has been a central concept of welfare economics. Internalizing an externality, in the case of an external cost, can be achieved by a government levying taxes equal to the difference between a private cost and a social cost.”

Muisti pätkii hetkittäin – ihanaa huutaa markkinatalous!

Mietitäänpä tätä asettelua statiinien kohdalla. Kun statiinin käyttäjän muisti alkaa pätkiä ja Alzheimer kolkutella, niin käyttäjälle itselleen se on lääkkeen haittavaikutus. Muulle yhteiskunnalla tulee kuitenkin myös kustannusvaikutuksia: tarvitaan muistitestejä, lisää hoitohenkilökuntaa, apuvälineitä ja taksimatkakorvauksia – kaikki nämä ovat ulkoisvaikutuksia.

Koska ulkoisvaikutus voi olla joko hyödyllinen tai haitallinen, niin onkin tärkeää kuka tekee analyysin lähtökohdat. Kun lääkäri laskee lääkityksen ulkoisvaikutuksia niin kaikki haittavaikutukset ovat plussaa, koska potilaat ja palkka lisääntyvät. Markkinatalous on raaka imiessään rahaa ihmisten kärsimyksestä.

Pitkäikäisimmät asuvat alueilla joissa lääkkeitä syödään vähän

Mutta siis niistä analyyseistä – voisihan sitä tutkia jotain terveyteenkin liittyviä asioita. Ohessa Birdie on hieman laskeskellut muutamalta viime vuodelta kolesterolilääkityksen kustannuksia, yleisyyttä ja vaikutusta menetettyihin elinvuosiin. Kuten taulukosta huomaa niin eniten elämää tuhlataan siellä missä pillereitä popsitaan eniten. Vastaavasti pitkäikäisimmät asuvat alueilla joissa lääkkeitä syödään vähän. Pohjois-Savossa käytetään asukasta kohden rahaa kolesteroli-lääkitykseen lähes kolme ja puoli kertaa enemmän kuin Ahvenanmaalla.

Täytyy myöntää, että olemme muna vastaan kana asetelman äärellä. Lääkärien selitys asialle on se että sisä-Suomessa asuu geneettisesti sairas kansa. jota edes lääkitys ei pelasta, mutta silti pillereitä on pakko syödä. Rannikkoruotsalaiset taas ovat niin terveitä, että pillereihin ei tarvitsekaan koskea.

Kuka lähtee tilastoja perkaamaan?

Asiat kyllä selvenisivät jos aikasarjoja tutkisi pitemmällä perspektiivillä. Oma aikani ei kuitenkaan riitä tilastojen perkaamiseen vuodesta 1977 alkaen jolloin Pohjois-Karjala -projekti laajeni koko Suomeen Pekka Puskan tv-kampanjan myötä. Ainakin Alzheimer-kuolemat ovat ikävakioidusti tarkastellen 15-kertaistuneet, eikä oikein myönteistä kehitystä keksi kovinkaan helpolla. Suomen Kuvalehti voisi luppoaikoinaan laskeskella toimituksessa lääkkeiden käytön ja kuolleisuuden ja haittavaikutusten suhteita viimeisen 40 vuoden aikana hieman tarkemmalla sihdillä. Vai onko Jussi Eronen sittenkin sitä mieltä, että kun lääkäri jostain puskasta soittelemalla hiljentää toimituksen niin se on ihan normaalia, mutta jos lennokas ministeri Kempeleestä hiljentää toimituksen niin se on suuri vääryys ja protestin paikka.

Enemmän Birdien ja minun laskelmiani kuolleisuudesta löytyy vanhoista artikkeleistani ”Laittomat lääkkeet lisääntyvät” sekä ”Lisää vihanneksia ja pitkää ikää”. Statiinien haittavaikutuksien tieteellisempi setvintä löytyy artikkelistani ”Paljon syövät ja statiinit lisääntyvät”. Lukijat ahmivat tietoa koosteartikkelista ”Statiinit uhkaavat terveyttäsi”.

KELA ja Turun Yliopisto ainakin laskeskelevat ihan naurettavia perusteluja statiinien käytölle. Kuka tahansa farmaseutti apteekissa voi luultavasti kertoa sinulle, että omakin lääkekasasi on aivan epälooginen ja kolotuksia lisäävä. Jollet oma-aloitteisesti uskalla lopettaa statiineja, niin piipahda paikallisessa apteekissasi ja teetä lääkekartoitus.

Ai niin, tajusitko jutun?

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

7 thoughts on “Statiinien kustannusvaikuttavuus – miljardiluokan avoin kysymys”

  1. Suomalaisen tutkimuksen mukaan kolesteroli ja rasva eivät lisää sydänkuolemia, vaan insuliiniresistenssi. Se lisää sydänkuolemia 900%

    1. Hyvää luettavaa täällä: “The Cholesterol And Calorie Hypotheses Are Both Dead – It’s Time To Focus On The
      Real Culprit: Insulin Resistance ” Pharmaceutical Journal 14th July 2017

      Huomio: Valitettavasti julkaisu on poistettu jakelusta. Tulipa BigPharmalta nopeasti käsky!

  2. Lääkebisnes on Suomessa julmaa. Mm. diabeteksen hoitokulut ovat yli 4 miljardia/v.. Kaikki voitaisiin hoitaa ruokavaliolla, kuten muissa naapurimaissa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.