Valikko Sulje

Digiloikkaa takaperin

NYT MENNÄÄN DIGILOIKKAA TAKAPERIN

Kirjoittaja: Erja Tamminen

https://sahkoailmassa.fi

Lääketieteen asiantuntijat näyttävät nyt punaista lippua lasten ruutuajalle. ”Lisääntynyt ruutuaika on yhteydessä lasten psykososiaaliseen oireiluun, kuten tarkkaavuus- ja keskittymisvaikeuksiin, ilmenee suomalaistutkimuksesta”, uutisoi Lääkärilehti 7.10.2024.

Tieto ei yllätä. Saksalainen psykiatrian ja neurotieteiden professori Manfred Spitzer esitelmöi aiheesta Ruotsin lääkäriliitolle jo vuonna 2017: Spitzer: En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten käsiin. Näytöt vahingoittavat lasten terveyttä ja he maksavat siitä vielä hinnan.” Suomessa hintalappu on korkea, sillä lapset käyttävät langatonta teknologiaa, ruutuja, eniten maailmassa.

 

Lobbarit sokaisivat koulut ja kasvattajat

Spitzerin mainitsemille digijäteille lapset ovat uusia, potentiaalisia asiakas- ja kohderyhmiä, joiden tavoitettavuutta ja turvallisuutta kännyköiden avulla on pitkään alleviivattu. Riskejä sen sijaan on laimennettu ja teilattu.

Lukratiivisten digijättien lobbaus on läpäissyt yhteiskuntamme. Avoinna olevasta lobbausrekisteristä voi päätellä, kuinka monta kenkäparia digijättien asiamiehet ovat eduskunnan portaissa kuluttaneet. Markkinavoimat mykistivät vuosiksi median ruutujen riskeistä eikä päättäjien ja digijättien vällille ole säädetty kunnollista palomuuria. Kun Opetushallitus lanseerasi koulujen digiloikan, se teki päätöksiä yhdessä digijättien kanssa, teknologiasta sokaistuneena, haittoja punnitsematta, yksipuolisen tiedon varassa, Koulujen opetuksessa on käytetty mobiililaitteita ja langatonta WLAN-yhteyttä  myös ajassa ja tilassa, joka olisi pitänyt pyhittää opetukselle. Ruutuajat ovat paukkuneet, kun lapset pelaavat mobiilipelejä vapaa-ajalla ja välitunneilla.

Lapsiasiainjärjestömme toimivat lähes koko 2010-luvun ”aikuisten asialla”. Mannerheimin lastensuojeluliitto, MLL, oli yhteistyössä teleoperaattoreiden kanssa ja liitti jäsenkirjeisiinsä tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille suunnattua kaupallista materiaalia kännykän hankkimisen priorisoinnista pienten opintielle.

Nyt mennään digiloikkaa takaperin

Tiedonpolte riskeistä valtasi suomalaiset kasvatustieteilijät, nuorisolääkärit ja median viimeistään silloin, kun maailmanlaajuista menestystä niittänyt, yhdysvaltalaisen sosiaalipsykologi Jonathan Haidthin teos, Ahdistunut sukupolvi julkaistiin (2024). Kirja paljastaa, kuinka monissa eri maissa syntyi samanaikaisesti lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden epidemia.  Haidtin mukaan kännyköihin perustuva lapsuus syrjäytti 2010-luvun alussa aikaisemman kasvatuksen, jonka kulmakivi oli leikki. Haidth osoittaa mittavalla tieteellisellä aineistolla, että noin vuonna 2010 käyttöön tulleet koukuttavat älypuhelimet ja sosiaalinen media saivat aikaan muutoksen, joka merkitsi univajetta, henkilökohtaisten kontaktien vähenemistä, addiktiota, itsensä vertailua muihin, eristäytyneisyyttä, perfektionismia ja paljon muuta.

Jonathan Haidthin teoksen vanavedessä lapsia koukutetaankin nyt takaisin 2010-luvun kasvatusmalleihin: liikuntaan, leikkiin, käsitöiden pariin,  käsin kirjoittamiseen, kirjojen äärelle, kasvotusten kohtaamisiin sekä kaikkialla läsnä oleviin kännykkäparkkeihin

Kansainvälisiä rajoituksia

Unesco, Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, esitti 2023 kännyköiden käytön kieltoa kouluissa, perusteluna laitteiden kielteinen vaikutus opetustilanteisiin.  Kännyköiden käyttöä suitsitaan nyt lailla – Opetusministeri Anders Adlercreutz on saanut yhteydenottoja opettajilta ja oppilailta kännyköiden roolin hallitsemiseksi kouluympäristöissä.

Isossa-Britanniassa rajoitusten aalto oppilaitoksissa koskee kymmeniä opin ahjoja Myös Ison-Britannian ehkä arvostetuin yksityiskoulu, Eton, linjasi oppilaidensa teknologiavalintoja. Älypuhelimet vaihtuivat Nokian peruspuhelimiin, joilla voi soittaa ja lähettää viestejä, mutta ei mennä internetiin. Uudet pelisäännöt koskevat ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Lisäksi, päättäjät kehottavat vanhempia valvomaan lastensa puhelimien käyttöä. Kännyköitä ei saisi käyttää makuuhuoneessa unen laadun turvaamiseksi. Vanhempia kehotetaan myös tarkkaan harkitsemaan kännyköiden hankkimista lapsilleen.

Toukokuussa 2024 espanjalaisvanhemmat ajoivat läpi älypuhelinkiellon kouluissa. Espanjan tilastokeskuksen mukaan noin puolet 11-vuotiaista ja 70 prosenttia 12-vuotiaista lapsista käyttää älypuhelinta. Niin ikään noin 70 prosentilla 10–15-vuotiaista on oma puhelin. (Suomessa jo lähes kaikilla yli 7-vuotiailla lapsilla on älypuhelin.)

Tuhannet espanjalaisvanhemmat ja opettajat alkoivat viime vuoden lopussa kerätä nimiä adressiin, jossa vaadittiin älypuhelimet koulussa kieltävää lakia. Tammikuussa 2024 maan koulutusneuvosto hyväksyi yksimielisesti ehdotuksen, jossa älypuhelimet ovat kiellettyjä alakouluissa ja puhelimen käyttöä rajoitetaan yläkouluissa.” Myös Espanjan koulutusministeri kannatti aloitetta.

Norjassa on päätetty nostaa sosiaalisen median ikärajaa 15 vuoteen.Taustalla on huoli siitä, että tutkimusten mukaan yli puolet 9-vuotiaista ja yli 70 prosenttia 11-vuotiaista on somessa.

– Lapsia tulee suojella haitalliselta sisällöltä sosiaalisessa mediassa. Kyse on suurista teknologiajättiläisistä pienten lasten aivoja vastaan, sanoo pääministeri Jonas Gahr Støre VG:lle,

Australia pyrkii vielä tänä vuonna ottamaan käyttöön lainsäädännön, joka kieltää lapsilta sosiaalisen median alustojen käytön.

Pääministeri Anthony Albanesen hallitus aikoo aloittaa sovelluksen kokeilun, henkilön iän varmistamisesta, tulevien kuukausien aikana. Hallituksen mukaan sosiaalinen media voi synnyttää lapsille sekä fyysisiä että henkisiä ongelmia.

– Haluamme heidän saavan oikeita kokemuksia oikeiden ihmisten kanssa, koska tiedämme sosiaalisen median aiheuttavan sosiaalisia ongelmia, Albanese sanoi.”(Yle)

Säteilyn haitat keskusteluun

Sisältöjen koukuttavuus tuskin yksin selittävää lasten kokemia oireita. Toimiakseen älylaitteet lähettävät ja vastaanottavat radiotaajuista säteilyä. Mobiilisäteily voikin olla oireiden taustalla. Kun Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli 2011 radiotaajuisen säteilyn kategoriaan 2B, ”mahdollisesti karsinogeeninen ihmiselle”, se painotti lasten erityistä herkkyyttä mobiilisäteilylle. IARC muistutti varovaisuusperiaatteesta lasten fysiologisten ominaisuuksien vuoksi

Kännykät otettiin käyttöön nopealla aikataululla ja sillä oletuksella, ettei riskejä ole. Nykytieteen valossa matkapuhelinsäteilyn tiedetään vaikuttavan oppimisen kannalta tärkeisiin prosesseihin, kuten unen laatuun, kognitiivisiin toimintoihin, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, aivoverenkiertoon ja kohonneeseen päänsäryn riskiin suurkuluttajilla.

Varovaisuusperiaatetta noudatettava

Radiotaajuisen säteilyn haittoihin perustuen, monissa maissa lapsia onkin kehotettu noudattamaan varovaisuutta matkapuhelimen käytössä. Myös Säteilyturvakeskus antoi suosituksensa vuonna 2009. Kiitos FT Dariusz Leszczynskille, joka toimi pitkään Säteilyturvakeskuken tutkimusprofessorina.

Vastaavia mobiilisäteilyyn perustuvia kehotuksia on annettu mm. Belgiassa (2018), Ranskassa (2015, 2018), Venäjällä (2011), Kanadassa (2013), Sveitsissä (2013), Kyproksella (2017), Kaliforniassa Yhdysvalloissa (2017) ja Isossa-Britanniassa (2005).

Loppupäätelmä: Oppikirjat ovat tutkitusti turvallisia lapsille.

 

Keinoja vähentää mobiilisäteilyä

Kännykkäparkit pitäisi ottaa käyttöön kodeissa ja kouluissa. Kun luokkahuoneissa on samanaikaisesti päällä kymmeniä digilaitteita, mobiilisäteilyn lisääntyy merkittävästi. Katkaise siis älylaitteestasi virta, kun lopetat käytön.

Sama koskee reitittimiä. Saksassa on voimassa suositus, ettei langattomia WLAN-reitittimiä tuotaisi luokkahuoneisiin vaan sijoitetaan ulkopuolelle.  Opetuskäyttöön suositellaan reititinmallia, jonka saa laitteen ”nappia painamalla” pois päältä käytön loputtua.

Osana opetusohjelmaa, lapsia pitäisi ohjeistaa digilaitteiden turvalliseen käyttöön, keskiössä kiinteä kaapeliteknologia. Internetyhteyden lisäksi kaapelin kautta saa nettipuhelimen, jolla voi turvallisesti soittaa kavereille pitkiäkin puheluita. Kun käytetään kiinteää kaapeliyhteyttä, omista laitteista kytketään pois langattomat ominaisuudet. Valokuitu on toimiva kaapeliyhteys kouluympäristöissäkin. Se on nopea, interaktiivinen, energiapihi eikä vaadi toimiakseen langatonta modeemia, vaikka sellaista usein markkinoidaankin.

Mikäli kaapeliteknologiaa ei ole käytettävissä, voit hankkia ulkoseinään asennettavan antennin, johon voi kaapelilla liittää oman tietokoneen/tabletin. Hanki antennimalli, jonka saa kytkettyä pois päältä, kun laitteiden käyttö lopetetaan. Antennin avulla saat etäisyyttä langattomaan lähteeseen.

Voit viedä myös langattoman reitittimen pitkällä ethernetkaapelilla etäälle työpisteestä. (Antennia/reititintä käytettäessä oman tietokoneen/tabletin langattomat ominaisuudet kytketään pois päältä.)

Hanki tietokoneeseen modeemi, josta langattoman ominaisuuden.saa kytkettyyä pois päältä. Älä käytä langatonta hiirtä tai näppäimistöä. Oheislaitteita saa myös langallisina.

Monia älylaitteita, kuten älypuhelinta ja tablettia, voi käyttää ethernetkaapelilla  kiinteässä verkossa, jolloin ne säteilevät vähemmän. Älylaitteet siis lentotilaan tässä vaihtoehdossa. Mikäli liitäntä ei ole yhteensopiva, voit hankkia verkkosovittimen.

Hyödynnä älylaitteen lentotilaa. Lentotilassa laite säteilee vähemmän kuin mobiilidatan/langattoman yhteyden ollessa päällä. Lentotilassa olevalla älypuhelimella voi kuunnella musiikkia, se toimii herätyskellona ja kamerana sekä sillä voi pelata joitakin pelejä. Radioteitse lähetetyt viestit tulevat perille sitten, kun laite kytketään pois lentotilasta.

Mobiililaitteita ei pitäisi säilyttää kehon lähellä taskussa tai rintaliiveissä, kuten monella nuorella on tapana.

Kännykkäpuhelut pitäisi soittaa vain hyvällä kuuluvuusalueella kuulokkeita käyttäen. Ei koskaan junassa, autossa, bussissa tai hississä. Niiden peltikori vaimentaa kuuluvuutta ja päätelaite lähtee nostamaan tehojaan tällaisessa katvealuetta muistuttavassa tilassa.

Älä käytä langattomia kuulokkeita, vain johdollisia.

Itävallan lääkäriliitto suositteli jo vuonna 2016 kouluihin vähänsäteileviä alueita, joissa älylaitteita ei käytetä. Nyt niille olisi kysyntää!

https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/ruutuajalla-yhteys-lasten-psykososiaaliseen-oireiluun/?public=3fee23493b50ff5dcb8d6503ff961e84 HYPERLINK ”https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/ruutuajalla-yhteys-lasten-psykososiaaliseen-oireiluun/?public=3fee23493b50ff5dcb8d6503ff961e84&utm_source=facebook”& HYPERLINK ”https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/ruutuajalla-yhteys-lasten-psykososiaaliseen-oireiluun/?public=3fee23493b50ff5dcb8d6503ff961e84&utm_source=facebook”utm_source=facebook

https://www.weforum.org/agenda/2023/08/online-learning-digital-divide-mobile-phone-school-education/

https://yle.fi/a/74-20120598

https://yle.fi/a/74-20119628

https://yle.fi/a/74-20110489?utm_medium=social HYPERLINK ”https://yle.fi/a/74-20110489?utm_medium=social&utm_source=facebook-share”& HYPERLINK ”https://yle.fi/a/74-20110489?utm_medium=social&utm_source=facebook-share”utm_source=facebook-share

https://www.standard.co.uk/news/education/eton-pupils-told-to-swap-their-iphones-for-nokia-from-next-term-b1169336.html

https://sahkoailmassa.fi/wp-content/uploads/2022/02/Alynjaljille_optimize.pdf

 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Nimetön

    Teknogurut Bill Gates ja Steve Jobs eivät kummatkaan antaneet omien lastensa käyttää älypuhelimia !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *