25/05/2022

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tärkeä teema: statiinit!

Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden eduista ja haitoista. Lue tästä yhteenvetoni vuosien 2012-2017 aikana käydyistä terveysväännöistä.

Tämä on pitkä kirjoitus. Lue se pätkissä, jos lukuinto hiipuu. Tärkeintä on se lukeminen ja ymmärtäminen mitä statiinit saavat aikaiseksi ihmisen elimistössä. Siitä ja monesta muusta saat nyt sensuroimatonta tietoa. Lisäsin väliotsikoita luettavuuden parantamiseksi.

Terveysblogini vakiovieraisiin kuulunut diplomi-insinööri Leino Utriainen on saanut runsaasti palstatilaa Iltalehdessä 11.5.2015. Siinä hän tuo esille näkymyksiään mm. sen, että lupaukset statiinien hyödyistä eivät ole toteutuneet. Päinvastoin, sydän- ja kokonaiskuolleisuus ovat lisääntyneet. Lue Iltalehden jutut tästä: sivu 16, sivu 17. Lue kaikki kirjoittamani statiinijutut turpaduunarin arkistosta tai tällä hakusanalla. Kommentoi!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Statiinit… auttaa, ei auta, auttaa, ei auta, auttaa..

Ei ihme, että ihmiset ovat ymmällään mihin pitäisi uskoa statiinien suhteen. Kuva napattu Twitteristä.

Statiinit on tämä lääkeryhmä jolla kolesterolin saa kivasti alas. Näin on ainakin lääkeyhtiöiden järjestämillä koulutuspäivillä kerrottu. Kun luentodiojen kulmassa lukee Pfizer niin se saa kelvata todisteeksi uskottavuudesta. Uskottavuutta tulee myös palkinnoista, ja siksi tammikuussa 2015 Matti ”Sydänliitto” Uusitupa sai Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20.000 euron palkinnon pitkäjänteisestä työstään Suomen eläkeläisten määrän vähentämiseksi. Vuonna 2014 Timo ”Statiini” Strandberg sai 10.000 euron Sohlberg-palkinnon kansan ansiokkaasta statinoinnista.

statiinitAina ei elämä kuitenkaan mene kuin Strömsössä. Joensuulainen hieman yli 80-vuotias eläkeläisrouva pelasi vielä vuonna 2012 golfia, mutta erehtyi kerran menemään terveyskeskukseen. Nyt rouva ei pysty enää istumaan normaalisti. Hän on kolesterolilääkkeen uhri.

Vuonna 2013 atorvastatiinia käytti Suomessa 188.838 potilasta ja se oli maamme toiseksi yleisin statiinilääke. Atorvastatiinin käytön kustannukset olivat 19.496.499 euroa ja KELA korvasi siitä 8.873.911 euroa. Nämä luvut eivät ole hirvittävän suuria, sillä vielä viime vuosikymmenen puolivälissä statiinien kokonaismyynti vuodessa oli yli 100 miljoonaa euroa, mutta patenttien umpeutuminen toi hintoja alas. Varaa hieman olikin, koska vaikkapa vuoden 2008 hinnat vaikuttavan aineen kilohinnaksi muutettuna olivat atorvastatiinin kohdalla 71 tuhatta euroa per kilogramma bruttohinnan mukaan laskettuna.

Koska lääkkeet katsotaan terveellisiksi, lääkkeiden arvonlisävero on pienempi kuin ruokatarvikkeiden. Tämä 71 tuhatta euroa per kilo on siis oikeastaan subventoitu hinta.

Mielenkiintoisia tilastoja

Tässä vaiheessa tilastot alkavatkin muuttua mielenkiintoisiksi. Atorvastatiinin käytön määrä on kasvanut enemmän kuin sen käytön yleisyys. Tohtorit siis määräävät järeämpiä reseptejä. Lisäksi ajallinen potilasaltistus käyttäjää kohti on alentunut, eli vaihtuvuus ja/tai kuolleisuus on kasvanut. Puhtaana lääkeainena laskettuna atorvastatiinia kului 1.218 kiloa vuonna 2013, eli kolme kertaa enemmän kuin vain viisi vuotta aiemmin.

Mikään näistä atorvastatiini-luvuista ei ehkä kuulosta isolta kun vertaa että kipulääkkeiden ibuprofeeni ja parasetamoli yhteenlaskettu kulutus puhtaana lääkeaineena oli 292 tonnia, eli on siinä vedenpuhdistamolla ihmettelemistä ihmisten kusta käsitellessä. Statiineissa vaikuttavaa ainetta on vain muutamia kymmeniä milligrammoja per tabletti, kun kipulääkkeissä puhutaan useista sadoista milligrammoista, mutta vaikutukset voivat silti yllättää.

Ison annoksen atorvastatiini-kampanja alkoi kuitenkin vuonna 2005 Yhdysvalloissa. Lääkärit yritettiin saada yhä useammin kirjoittamaan Lipitorista 80 mg reseptejä. Ongelma on toki siinä että haittavaikutukset kasvavat eksponentiaalisesti kun annos suurenee. Suositeltava päiväannos on tilastollisesti edelleenkin vain 20 mg, ja pienin pilleri on 10 mg.

Jokainen tajuaa tässä vaiheessa, että korkean kolesterolin hoito menee yleensä pieleen jo siinä vaiheessa kun lääkäri avaa suunsa. Lääkkeiden mainokset ovat lääkärilehden mukaan lääkärien tärkein tietokanava lääkkeiden suhteen, ja tämä näkyy käytännön toiminnassa. Tämä on todella ikävää koska statiineja söi vuonna 2013 peräti 666.552 suomalaista, joista karkean tilastoanalyysin perusteella 630 tuhatta joko täysin turhaan tai väärällä annostuksella.

Statiinin uhri

Statiineihin liittyvä ongelma on myös haimasyöpä, jonka on ennustettu yleistyvän räjähdysmaisesti. Tämä on se syöpä johon kuoli esimerkiksi omenoita syövä vegetaristi, Apple-mies Steve Jobs. Haimasyöpä ei siis ole mikään juoppojen tauti. Haimaongelmia sai myös ”Statiinin uhrit” -kirjastaan kuuluisa Leino Utriainen, jonka vaivat onneksi pysyivät tulehdus-asteella. Statiini-lääkityksen lopettamisen jälkeen ylilääkäri Jukka-Pekka Mecklin kirjoitti seuraavan lausunnon:

”Nesterakkulat ovat parantuneet, ja potilas on hyvässä kunnossa. Haimatulehduksen siis todennäköisesti aiheutti Lipitor.”

Sitten onkin pienen viattoman terveystarinan vuoro:

Tämä saattaa olla totta

Hyvinvoinnin vaarantamisessa kunnostautuu jälleen kerran blogini lukijoille tutuksi tullut valkotakkinen arvauskeskuksen lääkäri, Iiris Lääkemies-Poppanen. Vastaanotollaan hän laukaisee tuhka tiheään lääketeollisuuden virittämiä ansoja.

Eräänä kauniina päivänä Iiriksen vastaanotolle saapui arvattavaksi Pertti Perusjätkä. Tietokoneen ruudulta Iiris näki, että tämä vuonna 1954 syntynyt Pertti oli kokenut lievän aivohalvauksen joitakin vuosia sitten ja halvattu vieköön Iiris ihmetteli itsekseen: ”Heti halvauksen jälkeen oli sairaalassa määrätty statiineja. Niin sitä pitää! Oppikirjan mukaan edetty näköjään. Ei nyt millään löydy syytä muita lääkkeitä tyrkyttää tällä kertaa, joten uudistetaan ihmispoloisen statiiniresepti! On sitten tyytyväisen näköinen kun sai lääkereseptin. Ei ollut turha käynti. Toivottavasti noita uusia biologisia erittäin kalliita kolesterolilääkkeitä pian olisi myynnissä. Matkakassaan pitäisi saada vähän euroja. Kolesterolit ovat äijällä normaaliarvoissa, mutta muistui mieleen Orionin edustaja, joka kertoi menneellä viikolla varmaan tuhannen kerran saman tarinan statiinien erinomaisuudesta. Normaalia lääkärin varovaisuutta tässä noudatellaan. Varmuuden vuoksi siis statiinit äijälle. Vaihtaisiko talvella alle Michelinit vai ottaisiko varmuuden vuoksi GoodYearit? Vartin päästä alkaa palaveri. Päästävä joka tapauksessa eroon tästä potilaasta.”

”Teillä on ollut paralysis cerebrum iam pridem. In cassum statinum accipio halleluja simvastatini orioni remedium amen plottis ömmön mömmön pälä pälä plöp”, Iiris loihti ilmoille ja Pertti hämmästeli lääkärin viisaita sanoja. Lääkäri työnsi syrjään lääkärintyön eettisiä ohjeita selkiyttävän teoksen, joka lojui aikapulan takia lukemattomana pöydällä, vilkaisi nopeasti aikarautaansa ja mietti kuumeisesti sopivaa tapaa päästä eroon potilaastaan.

Iiris muisteli kauhulla sitä äskeistä potilasta, joka kiukutteli hänelle kun Iiris ei millään olisi halunnut kirjoittaa reseptiä kaikkiin niihin 19 lääkkeeseen, joita potilas piti itselleen tarpeellisena. Potilaan uhkaus puhua osaston ylilääkärin kanssa asiasta sai sitten lopulta eloa Iiriksen väsyneisiin sormiin ja vihoviimeinen lääkemääräys tuli valmiiksi. Potilas oli tyytyväinen? Täytyy muistuttaa Orionia bonuksista, ikäänkuin korvauksena raskaasta kirjoitusurakasta.

Tilannetta keventääkseen Iiris kertoi syntyneensä samana vuotena kuin Pertti.

”Olette parasta mahdollista vuosikertaa! Synnyin samana päivänä (20.4.) kun helsinkiläinen opiskelija Lenita Airisto valittiin Suomen Neidoksi. Pidetään teistä nyt oikein hyvää huolta. Pilleriä poskeen ja elämä hymyilee!”

Yhteiskunnan tukema pilleri

Ja niin jatkui Pertti Perusjätkän elämä. Hänen hyvinvoinnistaan huolehti nyt kallis yhteiskunnan tukema pilleri. Paljon mitään muuta kallista Pertin elämään ei mahtunutkaan. Olihan hän saanut kokea hyvinvointivaltiolle tyypillisen kohtalon. Mies kun tulee tiettyyn ikään, niin onnistu ei hänelle enää mikään. Duunit tietokoneiden parissa loppuivat ja uutta työnsarkaa oli etsittävä suurennuslasien ja muumien kanssa.

Suurennuslasi? Joo, Pertti oli huomannut simvastatiinin ottamisen jälkeen, että nettipankin koodit olivat lukukelvottomia. Liian pientä tihruista tekstiä ja numerot painettiin vielä aivan kelvottoman tuhruisella fontilla. Maksa nyt siinä sitten sähkölaskusi kun koodit ovat lukukelvottomia.

Haittavaikutuksia

Pertti selasi Leino Utriaisen kirjaa, luki turpaduunarin blogikirjoituksia, tihrusteli hyvinvointia vaarantavan lääkeyhtiön mukaan liittämää lääkkeen pakkausselostetta ja ihmetteli kauheasti synkkää tekstiä sisältävää lappusta. Raskaana hän ei ollut, imettämisestä ei ollut vaaraa ja fusidiinihappoa hän ei muistanut nauttineensa. Sen sijaan pankkikoodien tapaan tuhruisella fontilla varustettu seloste paljasti karun totuuden: Hän kyllä ehkä mahdollisesti. jossain määrin aavistuksen verran ainakin hyötyisi lääkkeestä, mutta kolikon kääntöpuolena olisi siedettävä melko todennäköisesti ilmaantuvia haittavaikutuksia sietämättömän paljon:

Lihassärky, -arkuus, -heikkous ja -krampit. Nämä haittavaikutukset saattavat joissakin harvoissa tapauksissa olla vakavia, jolloin niihin liittyy lihaskudoksen tuhoutumista ja sen seurauksena munuaisvaurioita. Hyvin harvoin oireet ovat myös johtaneet potilaan kuolemaan. Yliherkkyys, eli allergiset reaktiot, kuten kasvojen, kielen ja nielun turvotus, joka voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Kova lihaskipu, jota useimmiten ilmenee hartioissa ja lonkissa. Ihottuma, johon liittyy heikkoutta raajojen ja niskan lihaksissa. Nivelsärky tai -tulehdus (polymyalgia rheumatica). Verisuonitulehdus (vaskuliitti). Epätavalliset mustelmat, ihottuma ja turvotus (dermatomyosiitti), nokkosihottuma, ihon valoyliherkkyys, kuume, punoitus. Hengenahdistus (dyspnea) ja sairauden tunne. Lupustyyppiset oireet (mukaan lukien ihottuma, niveloireet ja veriarvomuutokset). Maksatulehdus, johon liittyy seuraavia oireita: ihon ja silmien keltaisuutta, kutinaa, virtsan tummumista tai ulosteiden vaalenemista, väsymyksen tai heikkouden tunnetta, ruokahaluttomuutta; maksan vajaatoiminta (hyvin harvoin). Haimatulehdus, johon usein liittyy kovaa vatsakipua. Alhainen veren punasolujen määrä (anemia). Käsien ja jalkojen tunnottomuus tai heikkous. Päänsärky, huimaus, pistelyn tunne. Ruoansulatuskanavan oireet (vatsakipu, ummetus, ilmavaivat, ruoansulatushäiriöt, ripuli, pahoinvointi, oksentelu). Ihottuma, kutina ja hiustenlähtö. Heikkous. Unettomuus (hyvin harvoin). Muistin heikkeneminen (hyvin harvoin), muistinmenetys, sekavuus. Erektiohäiriö. Masennus. Tulehdus keuhkoissa, joka aiheuttaa hengitysvaikeuksia mukaan lukien itsepintainen yskä ja/tai hengenahdistus tai kuume. Jänteiden ongelmat, johon liittyy joskus myös jänteen repeämä. Unihäiriöt, mukaan lukien painajaiset. Seksuaaliset toimintahäiriöt. Diabetes. Esiintyminen on todennäköisempää, jos sinulla on kohonnut verensokeritaso ja rasva-arvot, olet ylipainoinen ja sinulla on korkea verenpaine. Lääkäri seuraa tilannettasi tämän lääkkeen käytön aikana.

Lähde: Orionin pakkausseloste simvastatiinia sisältävästä kolesterolilääkkeestä.

Joka perusäijä tietää, että tämä luettelo statiinien haittavaikutuksista ei ole täydellinen. Tässä on lueteltu ne haittavaikutukset, joita lääkeyhtiön on pakko kertoa potilaalle. Niin kauan kuin kukaan ei raportoi esimerkiksi pankkikoodien tuhruisen tekstin liittyvän statiineihin, niin sitä ei tarvitse tietenkään haitoiksi panna.

Pertti oli akateemisen koulutuksen saanut kriittisyyteen tottunut mieshenkilö. Simvastatiini ja näkökyky tuli vastaan internetin keskustelupalstoilla. Näköjään statiinit aiheuttavat myös näkökykyyn muutoksia.

Pertti päätti tehdä kokeen: Jätetään simvastatiinit pois käytöstä. Ikää on jo sen verran, että jos kuolla kupsahdetaan, niin taivaaseen varattu paikka voisi jo pian tulla käyttöön. Simvastatiinissa pidettiin siis tauko. Tauon aikana pankki lähetti uudet koodit. Vau, nyt on otettu huomioon koodien luettavuus! Ihan selvästi näkyy! Samaan aikaan oli myös elintarviketeollisuus alkanut painaa pakollista ruoka-aineen slisällysluetteloa selkeämmällä fontilla. Oliko palkattu sama mainosfirma pankissa ja elintarviketeollisuudessa? Pertti etsi roskakorista käsiinsä lukukelvottomat pankkikoodit. Niitä löytyi useita. Kaikki olivat kuitenkin ihan lukukelpoisia. Mitä ihmettä tämä on?

Nyt mysteeriset pankkikoodit tuhruisine fontteineen saivat selityksensä: Simvastatiini heikensi näkökykyä. Näkökyky palautui kun lääkkeen otto lopetettiin.

Pertti jatkoi asian tutkimusta. Silmät tarvitsevat koko ajan kolesterolia, jotta niiden toimintakyky säilyy. Hyvänen aika! Simvastatiinilla hän oli aiheuttanut sen, että jo ennestään alhainen kolesterolitaso oli suorastaan romahtanut ja tähän reagoivat rakkaat silmät!

Statiineja kehutaan ja reseptejä kirjoitetaan

Kuulkas ihmiset! Lääketehtailla on niin loistavia puolestapuhujia, että kriittiset äänenpainot vaikenevat kuin taikaiskusta. Kun Syvänteen Mikko, Strandbergin Timo, Kesäniemen Antero, Kovasen Petri ja mitä niitä nyt onkaan näitä statiinin käytön puolestapuhujia, kehuvat statiineja niin Iiris saa orgasmin ja arvattavasti myös moni muu arvauskeskuksen lääkärinplanttu. Ja statiinireseptejä kirjoitetaan ennakoivasti monenlaisia haittoja aiheuttaen.

Sanon sen nyt taas uudemman kerran: Ottakaa opiksi tästä Pertti Perusjätkän tositapauksesta.

Statiinit ovat vaarallisia lääkkeitä

Lääkeyritykset tulevat ahneuksissaan jatkamaan näiden myrkkyjen syöttämistä ihmisille. Niin kauan kuin vain on mahdollista, niitä tullaan valmistamaan, markkinoimaan ja lääkärit kirjoittelevat niitä reseptejään. Jos sinulla on sellainen lääkäri rasitteena, joka määrää sinulle ennaltaehkäisevästi statiineja, kysy nyt ihmeessä onko hänellä kaikki naakat kotona? Tai, älä kuitenkaan kysy noin rumasti. Statiinipelleily on saatava loppumaan, mutta ei se lääkärinplantun vika ole. Se vika on ehkä Aku Ankan piiloarvoissa, sanoo psykiatrian yleislääkäri Ilkka Härkönen: itsekkyys, vallanhimo, ahneus, kateus. Pelivälineinä kieroilu, petos, huijaus, valehtelu ja lahjonta. Lue lisää: Elämässä eteenpäin.

Kyllä kansa tietää, eikä tarvitse kaikkea sietää…

Lääketeollisuuden palkkamurhaajat

Kun katsoo esimerkiksi masennuslääkkeiden ja kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden myynnin valtavaa lisääntymistä Suomessa ja lääkehaittojen järjestelmällistä sensurointia ja vähättelyä, tulee väistämättä mieleen että Götzschen esille tuoman törkeän lahjonnan täytyy olla laajamittaista ja järjestelmällistä myös Suomessa. (Luin ja arvioin eräässä blogikirjoituksessani Nordic Cochrane-keskuksen johtaja Peter Götzschen uuden kirjan ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus”.)

Tällaista tekstiä sattui silmieni eteen:

Vanhustentalossa elää järkyttävän huonossa kunnossa ja täysin muissa maailmoissa valtava määrä vanhuksia järjettömän turhan ylilääkityksen seurauksena. Vanhuksille tungetaan surutta valtavia määriä erilaisia lääkkeitä, joista valtaosa on täysin turhia ja tehottomia, ja joiden yhteiskäytön haitoista ei kenelläkään ole mitään käsitystä. On hämmentävää miten asia ei tunnu kiinnostavan ketään, eikä kukaan tee sille mitään.

Sairasta touhua!

Miksi vanhuksille määrätään massiivisesti esim. statiineja, vaikka tutkimustulokset osoittavat yksiselitteisesti ja kiistatta, että korkea kolesteroli ei ole heillä sydäntautien riskitekijä. Ne vanhukset joilla on korkeimmat kolesteroliarvot elävät pisimpään, kliiniset tutkimukset osoittavat ettei statiineista ole vanhuksille mitään hyötyä ja mitään tutkimustuloksia statiinien haitoista vanhuksilla ei ole koskaan julkaistu (minkähän vuoksi)? Moni on kysynyt tätä asiantuntijoilta useita kertoja, mutta kukaan ei ole koskaan vaivautunut kommentoimaan asiaa sanallakaan. Lääkealan asiantuntijat ovat kansallinen häpeäpilkku!

Annetaan diplomi-insinööri Leino Utriaiselle statiinitaustojen selvittäjälle vuoro:

Omat kokemukseni statiinista ja sen haittavaikutuksista olivat täysin päinvastaisia kuin mainosten maailma antoi ymmärtää. Kohtuullisen toipumisen jälkeen totesin statiinin käytön lopettamisen aiheuttaneen ihmeellisiä asioita. Ulkomuistini, erityisesti nimimuisti, on parantunut todella paljon. Olen kirjoitellut jo kolme kirjaa monilta osin ulkomuistista. Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

Kolesterolia alentava lääkitys sai Leinon haiman huutamaan hoosiannaa ja muistin pätkimään. Muisti palasi vähitellen ennalleen kun statiineista luovuttiin. Leino jatkaa valistustyötä:

FDA varoitti vuonna 2012 statiinin haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta.

Ja lisää tulee:

Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

Statiinia käyttävillä diabeetikoilla on tuplariski saada harmaakaihi: diabetes ja statiini.

Varoitustaan varten FDA kävi läpi AERS-haittavaikutusrekisterinsä tiedot arvioidakseen statiinin vaikutukset kognitiivisiin toimintoihin. Muistihäiriöiden alkamisaika vaihteli huomattavasti. Ne saattoivat alkaa jo yhden päivän päästä statiinihoidon aloittamisesta tai vasta vuosien kuluttua. Tapaukset eivät näyttäneet olevan yhteydessä dementiaan. Tohtori Paul Thompson kiinnostui statiinin vaikutuksista aivoihin, koska hän huomasi, että monilla potilailla ilmeni muistiongelmia. Hän aloitti tutkimuksen aiheesta ja sai rahoituksen Yhdysvaltojen kansalliselta terveysinstituutilta (NIH). Tutkimus tehdään mittaamalla aivojen magneettista resonanssia sekä ilman statiinia että statiinin käytön aikana. Näin voidaan mitata aivojen metabolista aktiivisuutta tosiajassa. Tutkimus ei ole vielä valmis, mutta alustavien tietojen mukaan statiinin käyttö heikentää aivojen muistitoimintaa ja aivojen pinta-alasta tarvitaan isompi osa muistamiseen. Statiini aiheuttaa aivoihin ”aivosumua”. Thompson on todennut: Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan – Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

Arizonan yliopistossa tutkitaan mahdollisia syitä statiinin aiheuttamiin muistinmenetyksiin eli miten statiini saa aikaan sekavuutta ja muistinmenetyksiä. Tutkijoiden käsitys on, että lääke aiheuttaa epätavallista turvotusta aivoissa. He kutsuvat sitä helminauhailmiöksi, mutta eivät tiedä ilmiön varsinaista mekanismia. Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi. Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

Ihminen kaipaa ubikinonia

Takeo Kishi ja kumppanit todistivat jo 1970-luvulla, että beetasalpaajat estävät ubikinonin eli koentsyymi Q10:n muodostuksen, ja statiinien osalta estoprosessi oli selvillä ennen kuin statiinit tuotiin edes markkinoille. Karl Folkers ja Peter Mitchell ovat äijiä joiden elämäntyö kannattaa tuntea. Tohtori Tolonen ei nyt varmaan pysy edes tuolillaan, mutta haittavaikutukset eivät siis ole mikään uusi oivallus. Ihminen kaipaa ubikinonia.

Tästä kaikesta huolimatta 724 148 huijattua suomalaista popsii beetasalpaajia, ja 663 195 onnetonta syö statiineja tuon mahtavan uskonnon eli ennaltaehkäisevän lääketieteen (preventive medicine) nimissä. Myös ACE:n estäjät on hieman erilaisen vaikutusketjun avulla yhdistetty fibromyalgian oireisiin, joten siitä tulee 403 931 potilasta lisää. Toisin sanoen 1 791 274 alun perin tervettä ihmistä syö ennaltaehkäisevästi lääkettä, jonka on jo vuosikymmeniä tiedetty aiheuttavan kolotuksia ja muistihäiriöitä.

Lääkärien köyhtymistä ehkäistään?

Ennaltaehkäisevä lääkitys ei siis suinkaan tarkoita, että sairauksia ehkäistään ennakolta, vaan että lääkärien köyhtymistä ehkäistään ennakolta. Bonus ja optio ovat fantastisia sanoja. Sairaudet luovat työpaikkoja ja kasvua. Pätkätyötä ihailevassa yhteiskunnassa suositaan lääkitystä joka saa muistin pätkimään ja lihaksetkin toimimaan vain satunnaisesti.

Mutta toisin oli ennen. Esimerkiksi Merck oli pitkään tunnettu vitamiineja kauppaavana pirteys-puulaakina, ennen kuin salpa-linja sai voiton. Ansaintalogiikka on kaiken A ja O. Uusien markkinoiden kehittäminen Ansoff-matriisin hengessä vaatii lääkkeiden myymistä terveille. Vastaavasti Pfizer yritti vajaat kymmenen vuotta sitten paikata kassavirtaa uudella kolesteroli-lääkkeellä nimeltä torcetrapid. Tämä CETP-estäjä oli tarkoitus myydä yhdistelmävalmisteena Lipitor atorvastatiinin kanssa, jotta Lipitorin patenttisuojalle tulisi lisävuosia. Pilleri tosin sattui olemaan hengenvaarallinen eikä ikinä päässyt markkinoille. 800 miljoonaa dollaria kehityskuluja painui sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Rasvoilla ei ole leikkimistä. Lukekaa lisää Utriaisen kirjasta ”Statiinin uhrit”.

Haastattelussa Leino Utriainen

Sain haastatella diplomi-insinööri Leino Utriaista vuoden 2013 syksyllä kirjamessuilla Helsingissä. Hän on kirjoittanut kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksista. Tuskin haittaa vaikka lukisit hänen haastattelunsa tässä terveysblogissani.

Nykyiset häikäilemättömät hirmu-hallitsijamme löytyvät lääkeyhtiöiden markkinakoneistosta ja johtoportaasta. Näiden yhtiöiden voittomarginaalit ovat niin tärkeässä asemassa, että yhtiöt ovat valmiita unohtamaan lääkkeiden haittavaikutukset, tarjoamaan seksipalveluja lääkkeiden markkinoinnissa, voitelurahaa tutkijoille ja lääkäreille, kieltäytyvät mainitsemasta markkinoimiaan tuotteita kielteisessä merkityksessä ja tuputtavat meille välillä hyvinkin kyseenalaisin menetelmin pillereitään.

Yksi lääkeyhtiö Pfizerin uhri oli kuin ihmeen kaupalla välttänyt kuoleman ja istui ilmielävänä edessäni haastateltavana. Tutustutaan yhdessä nyt Utriaisen kirjan antiin.

Diplomi-insinööri Leino Utriainen on kirjoittanut veret seisauttavan tietokirjan kolesterolilääkkeiden vaaroista ”Statiinin uhrit”. Synkänvärisessä kansikuvassa ollaan hautausmaalla. Aika lähellä oli, että hautakivessä olisi Utriaisen nimi. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Christerin kysymys: Olit kuolla statiinilääkityksen haittavaikutuksiin, Leino. Miten voit juuri nyt? Varoitettiinko sinua statiinin haittavaikutuksista?

Statiiniuskonto oli tappaa Leinon

Leino vastasi näin: Kiitos, voin olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Joudun etenemään vaivalloisesti kainalosauvalla, sillä minulla on tapana käyttää kroppani osat loppuun, vasta sitten osat vaihdetaan uusiin. Nyt on vuorossa lonkkaluun operointi ihan muutaman päivän kuluttua. Mutta kolesterolilääkkeet olivat koitua kohtalokseni. Lääkäri ei varoittanut minua statiinista. Niitä pidettiin turvallisina ja tehokkaina. Olihan niitä tutkittu huolellisesti. Kun 1990-luvun lopulla myönnyin lääkärin suosituksesta veren kolesterolipitoisuutta alentavaan statiinilääkitykseen oli lääkäri minulle auktoriteetti. Tuossa elämänvaiheessa minulla oli muita kiireitä, joten en nähnyt syytä tarkemmin selvitellä statiiniuskontoa, joka perustuu siihen luuloon, että kolesterolilääkkeen käytöllä saavutetaan pysyvästi terve verenkierto. Koska kokonaiskolesterolini oli jonkin verran yli viitearvon, totesi lääkäri, että kuolen ennemmin tai myöhemmin sydäninfarktiin, jos en aloita statiinilääkitystä. En tuolloin ymmärtänyt kysellä, kuinka varma henkivakuutus statiini on. Optimistina kuvittelin, että statiinilla sydäntautiriski poistuu kokonaan. Vanhin veljeni käytti jo statiinia ja suositteli minulle samaa. Hän kertoi, että ruokavaliossa ei tarvitse olla tarkkana, koska statiini pitää verenkierron kunnossa. Veljeni kuoli myöhemmin sepelvaltimotautiin. En valitettavasti edes tuossa vaiheessa oivaltanut, että statiini ei olekaan ihmelääke, kuten oli annettu ymmärtää. Syyskuussa 2006 sain niin rajun haimatulehduksen, että siitä voisi seurata jopa monielinvaurio. Onneksi nuori lääkäri arvasi heti kieltää statiinilääkityksen.

Christerin jatkokysymys: Minkälaisia haittavaikutuksia statiineilla on ja saako Suomessa puhua statiinien haittavaikutuksista?

Leino innostui luettelemaan kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksia minulle: Selvittyäni hengissä statiinien haittavaikutuksista uskon, että yksi elämäni missioista, oikeastaan kansalaisvelvollisuuteni, on jakaa selvittämääni tietoa ja kokemuksiani statiinien käyttäjille. Toivon hartaasti, että uusia kohtalotovereita on tulevaisuudessa vähemmän kuin nyt. Yritän myös vaikuttaa kansallisiin hoito-ohjeisiin, käypä hoito -suosituksiin, jotka perustuvat ”viralliseen” kolesterolihypoteesiin eli olettamukseen kolesterolin yhteydestä sydäntauteihin. Toimintani aiheutti eräänlaisen haittavaikutusriskin: Minusta tuli epämieluisa ihminen innokkaasti statiineja suositteleville tutkijaprofessoreille. Se oli pieni haitta verrattuna tavoittelemaani kansalliseen hyötyyn. Otin tuon riskin tietoisesti.

Lipitor statiinin haittavaikutuksista voi mainita seuraavat: ummetus, ilmavaivat, dyspepsia (ruuansulatusvaiva), pahoinvointi, ripuli, ruokahaluttomuus, oksentelu, trombosytopenia (verihiutaleiden liian vähäinen määrä veressä), allergiset reaktiot, anafylaksi (äkillinen hengenvaarallinen allerginen reaktio, hiustenlähtö, hyperglykemia (korkea verensokeri), hypoglykemia (matala verensokeri), haimatulehdus, unettomuus, muistin menetys, päänsärky, heitehuimaus, tuntoharhat, tuntoaistin heikkeneminen, perifeerinen neuropatia (ääreishermostoperäinen kipu), makuaistin häiriö, näköhäiriö, maksatulehdus, kolestaattinen keltaisuus, maksan vajaatoiminta, ihottuma, kutina, nokkosihottuma, angioneuroottinen edeema (äkillinen paikallinen turvotus), rakkulaiset ihottumat, korvien soiminen, kuulon menetys, lihaskipu, nivelsärky, lihassairaus, lihastulehdus, rabdomyolyysi (lihaskudoksen äkillinen vaurio), lihaskouristukset, jänteen repeämä, impotenssi, gynekomastia (miehen rintojen kasvu), voimattomuus, rintakipu, selkäkipu, ääreisturvotus, väsymys, sairauden tunne, painon nousu

Christer lukee vähän Leinon kirjaa: ”Pfizerin myyntikampanja lääkäreille oli aggressiivinen. Lääkäreihin kohdistuva markkinointi on vaativaa. Monon saaminen oven väliin vaatii myyjältä lähes samaa ammattitaitoa hoitosuuntauksista kuin lääkärillä itsellään on. Tästä syystä Pfizer koulutti 13 000 ammattitaitoista myyjää.” Aika huikeaa!

Leino selitti: Tällaista se on! Mitään ei jätetty sattuman varaan. Viiden viikon koulutus sisälsi kursseja anatomiasta ja fysiologiasta. Koulutettavat kävivät läpi myyntisimulointeja, joissa aikaisemmin koulutetut näyttelivät ärtyneitä lääkäreitä. Kaikki tämä heijasti yhtiön johtavaa myyntiperiaatetta: Se halusi, että lääkärit eivät näe Pfizerin myyjää pelkkänä lääke-esittelijänä vaan uuden hyödyllisen hoitoinformaation tuojana. Esittely piti kyetä antamaan vaikka eteisessä, jos lääkärillä oli kiire.

Christer kysyy: Kirjasi antaa aihetta pohtia terveydenalan koulutusta Suomessa. Ymmärretäänkö miten syvälle koulutuksen sisältöihin tunkee riippuvuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Käypä hoito -suositus työryhmän aikaansaannoksista? Jääkö tilaa kriittiselle ja riippumattomalle tieteelliselle pohdinnalle? Vai onko kyseessä taitava tiedon pakkosyöttö THL:n suunnalta?

THL ja Käypä hoito -suositus vaikuttavat lääkäreiden koulutukseen

Leino myönsi, että THL ja Käypä hoito -suositus vaikuttaa lääkärikoulutuksen sisältöihin. Leino kertoo kirjassaan mm. tällaista: Yleisradio esitti Martti Backmanin toimittaman Mot-ohjelman nimeltä Rasvainen Kupla syyskuussa 2010 ja jatko-osan Kolesterolipommi lokakuussa 2010. Rasvateeman jatko-osassa Mot tarkasteli kriittisesti kolesterolia ja sen lääkintää statiineilla. Kolesteripommin esittämisen kynnyksellä päässäni iski tulta. Aioin käynnistää lääketieteellisen oppiriidan statiinilääkkeiden haittavaikutuksista. Haastajana olin minä maallikkona ja vastaajana Käypä hoito -ryhmä, johon kuuluvat valtakunnan tunnetuimmat sisätautiopin tohtorit ja professorit. En ollut saanut kolme vuotta aikaisemmin laatimaani haittavaikutusjuttua julkisuuteen Helsingin Sanomien kautta, joten ajattelin, että Mot-ohjelman avulla saan ehkä kokemukseni julkisuuteen ja statiinien haittavaikutuksista ryhdyttäisiin puhumaan. Lähetin kolme vuotta vanhan ’sairauskertomukseni’ Martti Backmanille, ja hän valitsi minut yhdeksi haastateltavaksi ohjelmaansa. Käypä hoito -ryhmä reagoi tilanteeseen nopeasti, kolme päivää Kolesterolipommi-ohjelman lähettämisen jälkeen lehdistötiedotteellaan, jossa kertoi, että ohjelmassa oli esiintynyt virhetulkintoja. Stt uutisoi aiheesta samana päivänä:

Asiantuntijaryhmä huolestui maanantaisessa Ylen Mot-ohjelmassa esitetyistä väitteistä, jotka voivat innostaa potilaita jättämään lääkkeensä omin päin keskustelematta edes lääkärinsä kanssa. ”Suomessa statiineja käyttäviä potilaita on onnistuttu seuraamaan niin hyvin, että vakavia sivuvaikutuksia ei ole juuri esiintynyt”, sanoo professori Antero Kesäniemi Oulun yliopistosta. Mot-ohjelman johtopäätös haimatulehduksen yhteydestä statiinilääkitykseen on Kesäniemen mukaan lapsellinen.

Virallisesti oikeassa?

Virallisesti oikeassa olevat professorit ymmärsivät, että me maallikot uskomme enemmän televisiota kuin hypoteeseja. Mutta miten väliporras eli tavalliset lääkärit näkivät tilanteen? Yritin saada muutamia lääkäreitä keskustelemaan sähköpostilla statiinin hyödyistä ja haitoista saadakseni käsityksen siitä, miten potilaita hoitavat lääkärit tuntevat hyödyt ja haitat. Kukaan lääkäreistä ei halunnut keskustella itse aiheesta. Sen sijaan he esittivät närkästyneitä kysymyksiä, mistä olin saanut heidän sähköpostiosoitteensa. Eräs lääkäreistä jopa kritisoi sitä, että minä insinöörinä hypin raja-aidan yli lääkäreiden reviirille. Hän kehotti minua siirtymään alkoholin aiheuttamien ongelmien tutkimukseen. Ilmoitin hänelle esiintyväni turhista statiineista kärsineenä potilaana ja veronmaksajana. Totesin myös, että alkoholin ja statiinien aiheuttamissa ongelmissa on vissi ero. Alkoholisairaus on yleensä potilaiden itsensä aiheuttama ongelma. Sen sijaan uusi kansantauti eli statiinien haittavaikutukset on lääketeollisuuden aiheuttama ja Käypä hoito -ryhmän sekä joidenkin hoitavien lääkäreiden tukema ongelma. Statiineihin vilpittömästi uskovat potilaat ovat joutuneet tietämättään kärsimään.

Christeriä kiinnosti Leinon käsitys lääketehtaiden innosta kehittää yhä uudempia ja kalliimpia kolesterolilääkkeitä.

Leino kertoi miten kovaa peliä oli käynnissä lääkeyhtiöillä, sillä kalliimmatkin statiinit haluttiin saada Kela-korvauksen piikkiin. Kirjassa kuvailen tätä taistelua potilaista ja heille kirjoitettavista statiiniresepteistä. AstraZenecan Crestor sai professori Timo Strandbergin mainoskampanjan jälkeen vahvemman niskalenkin, eli suuremman markkinaosuuden suomalaisten potilaiden ja Kelan, siis veronmaksajien, rahoista. Jälkikäteen on helppo tulkita tilanne vuoden 2008 alussa. Astra-Zenecalla oli kiire saada Crestor Kelan erityiskorvausten piirin ennen kuin Jupiter- ja Gissi-hf-tutkimusten epäonnistumiset julkaistiin. Suomalaiset päättäjät tekivät ratkaisunsa kaupallisen kolesterolihypoteesin perusteella. Koska Crestorilla saatiin LDL-arvoa alaspäin, se riitti. Sen jälkeen ei enää kiinnostanut, oliko LDL-arvon alentamisesta mitään hyötyä vai oliko lääkityksestä jopa pelkkää haittaa.

Statiinit ja diabetes

Christer sanoo: Sitten jysähtää varsinainen pommi, eli statiinien todetaan aiheuttavan laajamittaisesti diabetesta. Kerro lisää tästä!

Leino pudisti päätään ja jutteli lähes harmistuneena tästä peiteoperaatiosta: Kun AstraZenecan Jupiter-tutkimuksessa tutkittiin Crestor-rosuvastatiinin etuja terveille ihmisille sepelvaltimotautien ehkäisevässä tarkoituksessa, lääkittyjen potilaiden joukossa alkoi yllättäen puhjeta diabetesta selvästi useammin kuin lumelääkityssä vertailuryhmässä. Viideksi vuodeksi suunniteltu tutkimus lopetettiinkin jo vajaan kahden vuoden jälkeen. Lääkeyhtiöiden käsittämättömän oudon logiikan mukaisesti tutkimuksessa todetut ”hyödyt” markkinoitiin tehokkaasti lääkelupia myöntävälle FDA:lle, joka antoi Crestorille myyntiluvan myös kroonista matala-asteista tulehdusta hoitavana lääkkeenä. Tutkimuksissa todetut diabetesongelmat ohitettiin ja niistä oltiin hiljaa. Tieto diabetekseen liittyvistä ongelmista saatiin pysymään salassa jopa vuosia. Myös muissa tutkimuksissa havaittiin kuitenkin sama ongelma, ja FDA joutui tunnustamaan pakon edessä ikävän tosiasian lähes neljä vuotta Jupiter-tutkimuksen päättymisen jälkeen. FDA varoitti vuonna 2012 diabetesriskistä, joka liittyi ennen kaikkea Crestor-rosuvastatiiniin. FDA:n mukaan statiinin käyttö voi nostaa verensokeria statiinimerkistä riippumatta. Samassa tiedotteessaan virasto muistutti myös statiinin haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Niitä olivat muun muassa muistin menetys ja sekavuus. Dyslipidemian käypä hoito -ryhmän puheenjohtaja Matti J. Tikkanen ymmärsi, että diabetesuutista voidaan hieman vesittää ennakoivalla jutulla Duodecim-lehdessä. Hän kirjoitti syksyllä 2011, että hyvään hoitoon liittyy uusi haitta. Tikkanen kertoi, että Jupiter-tutkimuksen tietoon suhtauduttiin varauksella. Kuitenkin muutamat muut tutkimukset osoittivat, että Jupiter-tutkimuksen tulokset olivat totta.

Kun huomioidaan statiinin pitkäaikaiskäyttö, varovaisenkin arvauksen perusteella nykyisestä statiinien käyttäjäjoukosta ehkä noin 25 000 ihmistä saa statiinista diabeteksen ennemmin tai myöhemmin. Onko statiini merkittävä syyllinen rajusti lisääntyvään diabetekseen? Jos on, varmuuden vuoksi statiinia syövät terveetkin ihmiset ovat lääketeollisuudelle kultakaivos. Näistä hyväuskoisista tulee sairaita ja loppuelämänsä ajaksi kahta lääkettä, statiinia ja diabeteslääkettä, käyttäviä lääketeollisuuden kanta-asiakkaita.

Sepelvaltimokuolemat edelleen hyvin yleisiä Suomessa

Christer mainitsi: Olet kaivellut kuolinsyytilastoja ja havainnut, että sepelvaltimokuolema on edelleen hyvin yleistä Suomessa, vaikka koululääketieteen tutkijat ja terveysviranomaisemme yrittävät muuta väittää.

Leino kertoi: Kun tarkastellaan koko kansaa, voidaan todeta, että sepelvaltimokuolemat eivät ole vähentyneet lainkaan 1970-luvusta. Erityisen huonoa on kehitys ollut statiiniaikakaudella eli 1990-luvun puolivälin jälkeen. Vielä vakavammaksi vetää, kun huomioidaan, että statiini aiheuttaa noin 20 prosentille käyttäjistä haittavaikutuksia. Suomessa statiinia käyttää noin 660 000 ihmistä. Tilastollisesti haittavaikutuksista kärsii siten noin 132 000 henkilöä.

Sepelvaltimotaudin ehkäisy työikäisillä kehittyi Suomessa hyvin 1970-luvulta 1990-luvun puoliväliin asti. Työikäisten sepelvaltimokuolemat vähenivät vuosina 1969–1995 eli ennen statiiniaikakautta 26 vuoden kuluessa yhteensä 2 477:llä, vuositasolla laskettuna. Vähenemistä oli keskimäärin 95 tapausta vuosittain. Vuonna 1995 otettiin statiinihoito viralliseksi hoitosuositukseksi kolesterolihypoteesin perusteella. Miten kävi? Vuosina 1995–2010 sepelvaltimokuolemat vähenivät 587:llä eli keskimäärin vain 39 tapauksella vuosittain. Näin kävi, vaikka statiinihoito lisääntyi sangen nopeasti. Vuosina 1995–2010 työikäisten statiineilla hoidettujen määrä kasvoi 21 600:sta 306 182:een. Statiinin käyttäjämäärä kasvoi siten noin 285 000 työikäisellä miehellä ja naisella. Vaikka statiinilääkitys yleistyi rajusti ja muut hoitotoimenpiteet, esimerkiksi pallolaajennukset, lisääntyivät ja kehittyivät, kuolemien vuosittainen vähentyminen putosi reilusti alle puoleen. Kun kolesterolitasoa lähdettiin pudottamaan vuodesta 1995 alkaen massiivisella statiinilääkityksellä, hyvä kehitys vaimeni merkittävästi myös työikäisten parissa. Vuonna 2010 statiinia käytti jo 680 611 henkilöä, mutta statiinien hyödyt eivät näy ainakaan sepelvaltimokuolemien lukumäärässä, koska sv-kuolemat ovat hitusen jopa lisääntyneet 40 vuoden kuluessa. Onko päässyt käymään niin, että kymmenillä eri keinoilla on saatu siirretyksi kuolemia vain 65 vuoden ikäpaalun toiselle puolelle, ”pois silmistä”? Elinajanodote on noussut monien kymmenten eri tekijöiden takia. Sepelvaltimotautien tehokkaimmat hoidolliset parannukset lienevät ohitusleikkaukset, pallolaajennukset, nopean toiminnan sydänkeskukset ja muut hoitotoimenpiteet. Vuosina 1969–2010 miesten elin ajanodote nousi noin kymmenen vuotta ja naisten kahdeksan. Naisten sepelvaltimokuolemia oli vuonna 1969 yhteensä 4 383 ja vuonna 2010 vastaavasti 5 599. Lisäystä koitui 1 216 kuolemaa eli 27,7 prosenttia. Sepelvaltimokuolemien kehityskulkua statiiniaikakaudella sopiikin edellä mainittujen tilastotietojen nojalla kummastella. Missä ihmeessä ovat ne vuosittain vähentyneet tuhannet sydänkuolemat? Tilastokeskuksen ja THL:n virallisista rekistereistä ainakaan ei löydy tukea Käypä hoito -ryhmän väitteelle. Lipsahtiko statiiniprofessoreilta hätävalhe?

Statiinit ovat lihasmyrkkyjä

Christer utelee: Statiini on tutkimuksissa todettu lihasmyrkyksi, mutta sen ei statiinilääkitystä puolustavien mielestä pitäisi päästä verivirran kuljettamana lihaksiin. Sen pitäisi päätyä maksaan estämään kolesterolin muodostusta. Näin ei ilmeisesti tapahdukaan varsinkaan jos geenisi eivät ole kohdillaan? Statiini pääsee verenkiertoon liian korkeina pitoisuuksina?

Leino innostui tästä ja kertoi: Potilaan perintötekijät voivat vaikuttaa merkittävästi lääkehoitojen tehoon ja turvallisuuteen. Nykyään käytössä on keinoja perintötekijöiden vaikutusten ennakoimiseksi lääkehoidossa, kertoo farmakogenetiikan professori Mikko Niemi Helsingin yliopistosta. Tiettyihin lääkkeisiin liittyviä haittavaikutuksia voidaan joko estää tai selvitellä tekemällä geenitesti. SLCo1B1-geenin perinnöllinen vaihtelu liittyy statiinien lihashaittoihin. Geriatrian professori Timo Strandberg ei kannata SLCo1B1-genotyypin testaamista automaattisesti jokaiselta statiinin käyttäjältä ennen lääkkeen aloitusta. Hän suhtautuu myös kuluttajille suunnattuihin geenitesteihin varauksella, koska jo tieto siitä, että itsellä on tietty geenimuutos, voi vaikuttaa haittojen ilmaantumiseen.

Professori Strandbergin kommentti halveksii inhimillisyyttä ja rehellisyyttä. Potilaalta pitää salata tieto geenimuunnoksesta, joka statiinin käytön kannalta tarkoittaa sitä, että statiini ei päädy kunnolla tai ollenkaan maksaan, vaan rikastuu verenkiertoon ja nostaa haittavaikutusriskin moninkertaiseksi verrattuna normaaleilla geeneillä varustettuihin ihmisiin. On moraalisesti erittäin tuomittavaa, että verovaroilla toimivat asiantuntijat vähättelevät ja piilottelevat haittavaikutuksia sekä potilailta että lääkäreiltä. Tämä on johtanut siihen, että haittavaikutuksista kärsitään ja kärsitään. Kipujen syitä etsitään vuosikausia erilaisilla kalliillakin tutkimuksilla, kuten magneettikuvauksilla. Vaikka potilas olisi kuinka kipeä, Käypä hoito -ryhmä todistaa, että kivulle ei löydy luotettavaa tieteellistä näyttöä.

Minä kiitän Leino Utriaista keskusteluhetkestä Helsingin kirjamessujen aikana ja toivotan kirjalle myyntimenestystä!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

13 thoughts on “Statiinit uhkaavat terveyttäsi

 1. 1,5 vuotta syönyt statiineja, 40mg atorvastatin, koska 1.11.2015 aivoinfarkti ,verisuonet kunnossa, sydän samoin,keuhkot kunnossa,ei tupakoi, muutoinkin hyvä kunto, sokerit ok,ikä 62 v sairastuessa, ilmeisesti verenpainetta, Kol5.3. Nyt paineet 120/60 ja pulssi levossa 58,Kol 3,2, hyvä 1,7, paha 1,5 . Lihasoireita vähän, ramppeja,näköongelmia, nyt vähentänyt puoleen 20 Mg/päivä, seuraavaksi 80mg/ viikko, 1.1.2018 kokonaan pois. Miksi verenpaine lääkkeitä voi vähentää, kun vähensin itse annostusta vuosi sitten mitään muutoksia ei tapahtunut, paineet jatkuivat entisen matalina.Seuraavissa kokeissa nähdään Kol ja muut arvot ja katsotaan vähennystahti. Statiineissa on muitakin oireita, kuten impotenssia, nyt kun olen niitävähentänyt niin kyky parantunut.

  1. Liittyy nähtävästi kolesterolin terveellisyyteen ja sen vaikutukseen esim just erektiossa.

 2. On omakohtaista kokemusta “statiinien” haitoista. Punariisi kapseli sisältää myös luonnon statiinia. Pitoisuudet voivat vaihdella huomattavasti.Haittavaikutukset
  ovat samoja ja aiheuttavat diabetestä. Lisätty koentsyymi Q10 ei korjaa sen haittoja.
  Luontaistuotekauppiaat eivät kerro vaikutuksista ostajalle jos ei kysy.Luonnon “statiini”
  pitäisi tiedostaa niitä niitä ostaville. Itse en enää syö kumpaakaan.

 3. Olen 58 vuotias nainen. Sairastunut keväällä infarktin, sairaslomaa kymmenen päivää , statiini- ja briliqueresepti. Hain sairaslomaa lisää ,sain viikon kun pitää kuntoutua työkuntoiseksi. Muisti huonontui, hahmotushäiriöitä tuli,väsymys, huono-olo, ruokahaluttomuus jatkui, laihduin. Olin yltäpäältä mustelmilla ilman mitään erityistä syytä. Jatkoin sairastamistani kesälomalla kolme viikkoa ja palasin töihin. Väsymys oli muuttunut aivan ylettömäksi, nukuin lähestulkoon kaiken vapaa aikani. Työterveyshoitaja määräsi lääkäriin. Ensimmäinen kysymys oletko masentunut,en ole mutta kohta olen jos ei olo muutu. Otettiin kilpirauhaskokeet jotka olivatkin täysin päälaellaan ,korjattiin lääkitystä ,Sain sairaslomaa. Kävin kardiologilla lopputarkastuksessa ,kerroin tilantaani ja taas kysymys oletko masentunut. kardiologin mielestä liikun liian vähän siksi väsyttää.Väsymys alkoi hellittää mutta olo muuten oli sairas. Kävin lisää sairaslomaa kaksi kertaa taas sama kysymys oletko masentunut, ei kyselty sen enempää mitään. Laihduin edelleen , ruoka etoi. sitten alkoivat paniikki oireet ja pakkoliikkeet, ajatukset sekavia etten pystynyt saamaan järjellisesti ajateltua. Lihaksista lähti voima en jaksanut kymmentä minuuttia pidempään seisoa kun alkoi vapisuttamaan, juomalasin nosto huulille tuotti vaikeuksia jopa kahdella kädellä. Tuntui että sekoan täysin. Olin lukenut lääkepakkausten haittavaikutuksista, mutta sitten menin nettiin ja löysin turpaduunarin kirjoituksen. Kolmesti piti lukea läpi ennenkuin tajusin mitä olin lukenut. Silloin lähti statiinit minun lääkkeistäni. Olo alkoi heti korjaantumaan nyt olen palannut työhöni. Voimia ei vielä ole ihan kuin ennen, järki juoksee ja muisti pelaa, ruokakin maistuu.

 4. Onko olemassa kolestrooli lääkettä mikä ei sisällä simvattatinia olen kaksi kertaa vaihdattanut kolestroli lääkkeeni ja molemmissa on samat aineet minulla on kovia lihas kipuja ja siksi olen vaihtannut lääkkeeni ensin oli simvasatin sitten atorvastatin ja tämä viimeinen rosuvastatin sitä en ole vielä hakenut apteekista enkä uskalla sitä hakeakkaan koska siinä on samat aineet jotka aiheuttavat lihaskipuni eli mitä teen mitä tapahtuu jos vain lopetan koko lääkityksen olen 70v nainen tykkään liikunnasta enkä halua joutua petipotilaaksi niin kuin monelle ystävälleni on käynyt enkä myöskään halua rollaattoria haluan kulkea omilla jaloillani ilman mitään apuvälineitä

 5. Kiitos tiedoista. Minulle(mies 50v.)kardiologi sanoi että on väärinn puhua kolesterolilääkkeestä (Atrovastatin) sillä mikään lääke ei laske kolesterolia, vaan kyse on lääkkeestä joka estää rasvan kerääntymisen verisuoniin. Sairastin infarktin josta ei varjokuvauksessa ei jäänteitä, sydänlihastulehdus, verenpainetauti ja 2 lk diabetes, arvot 7-24 vaihtelee päivittäin.Krooninen haimatulehdus, rasvamaksa ja munuaisten vajaatoiminta. Kummankinpuoleiset kokokeinonivelet lonkissa, morbus schoiermanin ryhtimuutos lannerangassa, ac- nivelten ja olkanivelten artroosi kummassakin olkapäässä, oikeasta polvesta uloin nivelkierukka poistettu. Olen urheillut lätkä- kaukalopalloveskarina 18v. ja jenkki fudista 6v. Syön lääkkeitä diformin 2×1500mg, januvia 2×50mg, bisoprolol 2×2,5mg, losartan 50mg, arcoxia 2×60mg, somac 40mg, atrovastatin 10mg, panacod 500mg pore 2×3, tradolan 150mg retard 1×3, sirdalud 5mg, librax 5mg. Avovaimo napisee ettei musta löydy samaa potkua kuin 20v sitten. Yhteiselämää 35v. Aainoa rakkaus jonka voin kuvitella. Mistä lähden karsimaan. Jan Lassukset ja Marts Grönbaldit on jo käyty.

 6. turpaduunarille terveisiä…oli ilmeikkään hauskaa ja surullista luettavaa… joskin asiatolivat jo mielessäni olleet…

 7. Alpo Penttinen‎Christer Sundqvist
  49 min · Pertunmaa · Muokattu ·
  Minä olen tyytymätön lääkäri lausuntoon ei voi johtua Statiinista
  Kun polvi on kipeä ja reiden lihakset ei ole kipeät Jalka on minun ei lääkärin ja ollut kipeä 19 syyskuuta 2014 eikä ole ollut normijalaka täänään meinasi pettää ilman keppejä kävellessä lyhyelläkin matkalla
  Hei lähdettävä nukkumaan jos ei kipuilu estä olis Tramal nappeja en ole syönyt kuin 3+4 kpl 20kpleen satsista vasta viimesssä hädässä syön
  Öitä hyvät yö Kaverille kirjoitin
  Olen ollut syyskuusta aisti Ilman Simvastatiin 40mg Statiini nappeja en voi enää käyttää mitään kolestorin esto lääkkeitä 1932 mallille ei käy oli hilkulla että pystyin jatkamaan syksyllä liikumist kyynärä kepeillä ja nykyisin kävelysauvoilla
  Tykkää · Kommentoi

  Mari Heimala No mikset lopeta niitä statiineja. Sillähän se äkkiä selviää.
  Tykkää · Vastaa · 38 min

  Alpo Penttinen Olen lopettanut 19 pv 2014 Mutta sairastuin niin vakeasati etten meinaa päästä normaali kuntoon takaisisin viime elokuussa ajoin pyörällä yli 10 km matkoja ja toivuin 4,3.2014 4suonen ohituksesta ennätys-nopeesti hyvään kuntoon
  Tykkää · 28 min

  Mari Heimala Oletko harkinnut kokeilla luonnonmukaisin konstein kolesterolin laskemista esim. erilaisten funktionaalisten ruokien avulla.
  Tykkää · 27 min

  Mari Heimala Vaikka vihreä tee, pähkinät, psyllium, ja kaakao (eikä mikään tavaratalokaakao, vaan raakakaakao tai kaakaopavut.
  Tykkää · 25 min

  Alpo Penttinen Ruoka valio on muutettu sydänyställiseksi kalaa syödään useita kertoja viikossa Liikkumin en jäi pitkäksi aikaa vähiin kun ei jatkuviA lihasramppeja saavalla v asemmalla jälalla pystynyt kävelemään moneen kuukauteen
  Tykkää · 18 min

  Mari Heimala No mitäs jos kokeilisit vaikka lisätä noita yllämainittuja ruokavalioosi, jos lähtisi kolesterolit laskuun ja voisit edes vähentää lääkitystä.
  Tykkää · 11 min

  Alpo Penttinen Kolestoroolit pysyy ikäisekseni aika siedettävässä tasossa verenpaine 127.74.60 Cardace 2,5mg lopetettu lääkärin luvalla vain Primaspan 100mg kpl vuorokausi
  Tykkää · 1 min
  Alpo Penttinen

  1. Tämä kommentointi käytiin näköjään Facebook seinälläni ja näkyy nyt myös turpaduunarin blogissa. Webmasterini on tehnyt tämänkin mahdolliseksi.

   Polvikipu voi johtua niin monesta seikasta. Toivottavasti löydät avun tuohon kiusalliseen ja kunnon elämää haittaavaan vaivaan. Tulehduskipulääkkeitä vain tosi tarpeeseen. Tsemppiä.

 8. Hakkerit tuli sotkemaan Leino Utriaisen lähettämää sähköpostia Kirjoitusta oli lupa jakaa eteenpäin, en huomanut virhettä heti, jakoon meni Antimalwareen poisto ohjelmalla sain II haittaa karanteeniin ja poistettua !

  Statiiniuskovaisetko lääkärit olki palkanneet ´Hakkerin pilaamaa Leino Utriaisen julkaisun
  Eräille lääkäreille tuntuu olevan vaikea myöntää ettei esim Simvastatiin sovi kaikille, haittavaikutuksista paraneminen on hidasta jos onnistuu jäämään liikuntakykyinen lääkkeen syömisen lopetuksenkin jälkeen

 9. Luin statiineista kertomuksen ja olisi kiva keskustella muistakin asioista jotka on pelkällä maalaijärjellä päin honkia. Eli jo pelkkä risiiniöljy aamuin illoin olisi ajanut statiinien aseman mutta ei varmasti olisi aiheuttanut suoraan sanottuna invalidisoituvia kipuja mitä järkeä 5 vuotta lisää jos elämä on helvettiä kipujen takia ja alun perin olin statiineja vastaan ja niitä on minullekin kirjoitettu kol 8.3 trigly yli 8 niin ei kyllä kiinnosta kun yleensä kaikki lihakset niin helkutin kipeät vielä syödä niitä lisäksi, ei kiitos ja tiedän että kun nopeuttaa sitä ruoka vessa väliä niin moni tärkeä muu vitamiini ja kivennäisaineet jäävät saamatta, miksi ns. älyn valopilkut menee lääkeyhtiön koukkuun, no kun kukaan ei tohdi arvostella heidän tietoaan ja jos arvostelet niin nauretaan pois junttina. Vaikka itse olen terveydenhuollon ammattilainen työkyvyttömyyseläkkeelä jo niin kaikki asiat mitä olen googlannut yleensä on ollut lääkkeiden suhteen negatiivisia, missä on ne positiiviset hommat, no sanotaan näin että ne ovat pirteänä jättäneet foorumit, mutta tiedä sitten vaikka olisi jo multien alla.
  Sitten sanon tämän asian vain kerran tämä ns. kevytrasvat sun muuta tappaa ihmisiä koska niissä on rypsiöljyä joka on omega 6 rasvoja ja ne aiheuttaa sydän ja verisuoni tapahtumia, niitä on ihan liikaa ja kaikessa pikaruokapaikoissa jonka johdosta nuoriso ja moni muukin joutuu syömään sitä vaarallista omega 8 öljyä. Äsken kuulin mainoksesta että oivariini tuo markkinoille levitteen jossa on omega kolmosta, kaiketikin ne otti onkeensa kun laitoin heille palautetta ja tutkia asiaa, koska tuo omega rasva homma räjähtää todennäköisesti kuukausien kuluttua käteen ja omega 6 rasvat ovat verrattavissa rotan syöntiin.

  1. Karu kommenttisi pistää mietteliääksi minut. Lääkeyhtiöiden olisi kannettava vastuunsa statiinien suhteen. Nämä lääkkeet ovat tuhonneet kymmenien tuhansien suomalaisten terveyden ja lisäksi ovat todennäköisesti rapauttaneet lääkeyhtiöitten maineen lopullisesti. Voi sitä ahneuden ja salailun määrää mikä paljastuu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.