Valikko Sulje

Keliakia ja gluteenittomien tuotteiden hinnat

Keliakialiitto huolissaan

Keliakialiitto on huolissaan siitä kun gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliaakikolle ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa. Äsken saamassani tiedotteessa kerrotaan hintaselvityksestä koskien gluteenittomia tuotteita. Ruokavalinnat on tehty Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimien ravitsemussuositusten mukaisesti. Olisi ehkä voitu ottaa huomioon myös täysin viljaton ruokavalio vaihtoehtona.

Keliakialiiton tekemän hintaselvityksen mukaan gluteenittomat tuotteet ovat jopa yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset tuotteet. “Suurimmat hintaerot ovat gluteenittomissa jauhoissa ja pastavalmisteissa”, kertoo Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.

Kysymyksiä ja vastauksia

Turpaduunarin mielestä keliaakikko voi myös pyrkiä täysin viljattomaan ruokavalioon. Mitä mieltä olet tästä? Sitä ei tässä selvityksessä otettu laisinkaan huomioon, eikä Keliakialiitto tätä asia kovinkaan näkyvästi (ollenkaan?) ole esille tuonut tiedotteissaan. Kyselin miten Keliakialiitto suhtautuu täysin viljattoman ruokavalion viestintäasioista vastaavalta Leila Alivuotilalta. Kun saan vastauksen, pistän sen tähän. Sain vastauksen Leilalta:

“Välitin viestisi ravitsemusasiantuntijallemme Sanna Arnalalle. Saat häneltä pätevämmän vastauksen.”

Jäämme odottamaan pätevää vastausta. Kohta työpäivä pulkassa. Sanna miettii edelleen vastausta. Nyt tuli vastaus:

“Gluteenittomassa ruokavaliossa on tärkeää korvata vehnää, ohraa tai ruista sisältävät viljavalmisteet gluteenittomilla. Soveltuvia vaihtoehtoja ovat mm. tattari, gluteeniton kaura, kvinoa ja hirssi. Jos viljavalmisteet jätetään kokonaan pois ruokavaliosta, niin mm. ravintokuidun ja tiettyjen vitamiinien saanti voi jäädä suositusta vähäisemmäksi. Ystävällisin terveisin, Sanna Arnala, Ravitsemusasiantuntija, Keliakialiitto”

Gluteenittomat tuotteet ovat kalliita

Keliakialiiton tekemään hintaselvitykseen kerättiin 151 gluteenittoman elintarvikkeen hinnat 65 paikkakunnalta ja 162 kaupasta. Hinnat koottiin eri puolilta Suomea helmikuussa 2017. Edellinen vastaava selvitys on vuodelta 2014. Selvityksen perusteella gluteenittomien tuotteiden keskimääräiset kilohinnat ovat hieman laskeneet.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut ja valikoima laajentunut. Kauppaketjut ovat lisänneet omiin tuotesarjoihinsa gluteenittomia tuotteita. On hienoa, että hinnat ovat nyt laskemaan päin, Jokinen toteaa.

Keliaakikko ei voi valita, syökö hän tavanomaisia vai gluteenittomia tuotteita. Hänen on hoidettava elinikäistä sairauttaan joka kerta ruokaillessaan. Keliakiaan ei ole lääkettä. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta, gluteenia.

Keliakialiitto laski tuoreiden hintatietojen ja Tilastokeskuksen kuluttajahintojen perusteella, paljonko keliaakikolle koituu ylimääräisiä kustannuksia gluteenittomasta ruokavaliohoidosta. Lähtökohtana käytettiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia sekä niiden energiatarpeen viitearvoja ja viljan syöntisuosituksia. Turpaduunari huomauttaa, että valtion sapuskasuositukset eivät ole millään tavalla terveystietoista ihmistä sitovia ja kuluttaja voi tietenkin noudattaa täysin viljatonta ruokavaliota halutessaan hoitaa terveyttään. Tutkimusten mukaan sellaisesta ruokavaliosta voi todellakin olla terveydellistä hyötyä. Terveellisen ruokavalion voi koostaa ilman viljoja, se lienee päivänselvä asia. Valtion sapuskoja suosivat tutkijat eivät löydä riittävästi tutkittua tietoa viljattoman ruokavalion terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Asiaa on selvitetty tässä turpaduunarin blogissa aiemmin: Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille ja Viljakysymykseen olisi ollut helppo vastata

Ruokavaliokorvaus poistui keliaakikolta vuoden 2015 lopussa

Keliakialiiton laskelmien perusteella keliaakikolle aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa eli 756 euroa vuodessa. Vuonna 2104 tehdyn laskelman mukaan ylimääräiset kustannukset olivat 68 euroa kuukaudessa. Aikuiset keliaakikot saivat vuoden 2015 loppuun saakka Kelalta ruokavaliokorvausta, jolloin ylimääräistä maksettavaa jäi noin 44 euroa kuukaudessa ja 533 euroa vuodessa.

“Gluteenittomien tuotteiden hinnat ja ylimääräiset kustannukset ovat edellisestä selvityksestä hieman laskeneet. Keliakiaa sairastavalle jää kuitenkin gluteenittomasta ruokavaliosta merkittävästi aikaisempaa enemmän maksettavaa ruokavaliokorvauksen poistumisen takia”, muistuttaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Miten pärjää keliaakikko taloudellisesti?

Keliakialiitto on huolissaan siitä, miten pienituloiset, työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset pystyvät huolehtimaan sairautensa hoidosta. “Jos keliaakikko ei pysty huolehtimaan tarkasta gluteenittomasta ruokavaliostaan, lisäsairauksien riski kasvaa. Hyvällä hoidolla keliakiaa sairastava pysyy työ- ja toimintakykyisenä. Yhteiskunta tukee muita pitkäaikaissairaita. On väärin, että keliakiaa sairastavat on jätetty oman onnensa nojaan. Keliakiakorvaus tulee saada takaisin”, Kekkonen korostaa.

Turpaduunarin mielestä keliakiakorvauksen poistuminen oli ikävä asia, mutta mikään katastrofi se ei ole. Keliakiakorvaus on ehkä turhankin tomerasti nyt keskittynyt pönkittämään elintarvikeyritysten kehittämiä gluteenittomia tuotteita ja täysin viljaton vaihtoehto on jäänyt taka-alalle ja vain pienen terveystietoisuutta harrastavan porukan varaan.

Keliakia on yleinen sairaus

Suomessa on diagnosoituja keliaakikkoja yli 36 000. Valtaosa keliakiaa sairastavista on vielä löytymättä, sillä tutkimusten mukaan keliakiaa esiintyy maassamme kahdella prosentilla väestöstä eli yli 100 000 suomalaisella. Keliakian oireet ovat yksilöllisiä ja ne heijastuvat koko elimistöön. Keliakiaa on kaikenikäisillä ihmisillä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *