Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi erittäin laajaa ja ajankohtaista monisatasivuista terveyskirjaa!

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua!
Osa 7 Muista levätä!
Osa 8 Ajattele positiivisesti!
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa!
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet
Osa 15 Elämänhalu
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjasi.

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä?

Osa 1 (Älä kadota terveyden aarretta!) on jaossa juuri nyt (marraskuu 2017) ja osa 2 (Miksi vanhenemme?) ilmestyy joulukuun lopussa. Osat 3-24 tulevat vuosien 2018-2019 aikana jakoon. Jokaisessa osassa on 15-20 sivua.

Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä miloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

TERVETULOA MUKAAN RAKENTAMAAN YHDESSÄ MONISATASIVUISTA TERVEYSKIRJAA!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!
    joulukuu 2, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen ”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten...
  • Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?
    toukokuu 3, 2016
    Kirjoittaja: Suomen kilpirauhaspotilaat ry Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n on laatinut vastineen Duodecimin julkaisemalle katsaukselle ”Aikuisen primäärisen hypotyreoosin hoito”. Vastine löytyy myös täältä....
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Voi on aina voita, osa 2
    marraskuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Syöpä on metabolinen sairaus
    maaliskuu 8, 2016
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime...
  • Terve diabeetikko
    syyskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Lasse Nybergh Lasse Nybergh on ajankohtainen Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Pulskia porsaita
    marraskuu 29, 2017
    Kirjoittaja: Nina Saine Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa? Niin, se mielletään terveelliseksi se "ihan tavallinen kotiruoka". Mutta kun se tarkoittaa usein...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille

Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist

Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen 29.3.2016 ja 31.3.2016 hän vielä lisäsi yhden lauseen. Ursulalta emme vielä ole kuulleet mitään. Katso alla! Onko valtakunnassa nyt kaikki hyvin? Mitä mieltä olet?

Den här artikeln finns nu även på svenska (se nedan). 

Lukuisissa ravitsemusalan asiantuntijoiden kannanotoissa todetaan seuraavaa:

”Täysjyväviljaa syövillä ihmisillä on todettu olevan mm. vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä tiettyjä syöpiä. He lihovat vähemmän ja seuranta-aikana myös kuolleisuus on heidän keskuudessaan pienempää. Tämä näyttö on kiistatonta”, – Mikael Fogelholm

 

Havaintojemme mukaan edellä mainittuun täysjyvän käyttöä suosivaan tulokseen päästään vain sellaisissa tutkimuksissa, joissa täysjyvän vertailukohtana on kuorittu vilja.

Pyyntö

Pyydämme Fogelholmia ja Schwabia esittämään sellaisen tutkimuksen tai tutkimuksia, joissa todistetaan täysjyvän sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta ehkäisevä vaikutus viljattomaan ruokavalioon verrattuna. Toivomme vastausta perjantaihin 25.3 klo. 15:00 mennessä.

Kommenttiosioon ja Turpaduunarin Facebook -sivustoon pyydämme allekirjoittajia tälle asiantuntijoille osoitetulle kysymykselle. Allekirjoitukseen mielellään oma nimi, koulutus/ammatti ja asuinpaikkakunta.

Mikael Fogelholm vastasi näin 29.3.2016 (lisäys 31.3.2016):

Kysymykseen ei voi vastata suoraan, koska väestötutkimuksissa ei ole riittävästi ihmisiä, joilla on viljaton ruokavalio. Tutkimuksissa siis jaetaan ihmisiä viljan käytön mukaan ja tässä on ihan kiistatonta, että ne, jotka syövät enemmän täysjyväviljaa, ovat terveempiä kuin ne, jotka syövät vähemmän. Samaa ilmiötä ei havaita vaalealla viljalla, pikemminkin päinvastoin. Mikään tieteellinen taustatieto ei puhu sen puolesta, että yllättäen täysjyväviljasta pidättäytyvät olisivat terveempiä kuin ne, jotka syövät sitä vähän (jotka ovat vähemmän terveitä kukin ne, jotka syövät sitä paljon). Aivan samalla idealla voisi spekuloida, onko hedelmien tai vihannesten totaalinen syömättä jättäminen terveellisempää kuin se, että niitä syödään vähän, joka kuitenkin on väestötutkimusten mukaan epäterveellisempää verrattuna siihen, että niitä syödään paljon.

Viitteitä (systemoituja katsauksia) löytyy paljon, vaikapa Fardet & Boirie. Nutrition Reviews 2014; 72(12):741–762 tai Fogelholm ym. Fod Nutr Res 2012.

Mikael

 

På svenska:

Åtskilliga kostexperter har uttryckt sig på följande sätt:

”Människor som äter fullkornsprodukter har mindre med hjärt- och kärlsjukdomar, typ-2-diabetes och endel cancerformer är sällsyntare. De är sällan fetare och under uppföljningsperioden uppvisar de mindre dödlighet. Den här observationen är obestridlig.” – Mikael Fogelholm

http://www.vaasan.fi/tietoa/ammattilaisille/uutisia-tutkimusmaailmasta/enemman-hyvaa-taysjyvaa/ (på finska)

Enligt våra observationer har man uppnått ovan nämnda gynnsamma resultat enbart i sådana undersökningar där man jämfört fullkornsprodukter med skalade och finmalna mjölprodukter.

Vi ber Fogelholm och Schwab visa prov på undersökningar där man jämfört fullkorn med en kost helt utan spannmålsprodukter och där det finns bevis för mindre med hjärt- och kärlsjukdomar, typ-2-diabetes och fetma. Vi önskar få höra ert svar senast fredagen den 25.3. kl. 15:00

Denna blogartikel och ”trutmakarens” Facebook -sida tar emot underskrifter för dem som stöder vår tanke. Vänligen förse underskriften med ert namn, titel/utbildning och hemort.

Mikael Fogelholm svarade så här 29.3.2016 och 31.3.2016:

Det är omöjligt att svara direkt på frågan. I demografiska undersökningar är andelen människor, som inte äter spannmål, alltför blygsam. Därför utförs undersökningarna med utgångsläget, att man äter spannmål. I det fallet är det obestridligt, att förtärandet av en större andel av fullkornsprodukter leder till bättre hälsa än situationen där andelen fullkorn är blygsam. Samma fenomen kan inte ses med ljusa spannmålsprodukter, utan det är i princip helt tvärtom. Det finns inget vetenskapligt belägg för tanken, att de som plötsligt avhåller sig från fullkornsprodukter, skulle vara friskare än de som äter bara litet av dessa (eller som är mindre friska än de som äter mycket av detta). På samma sätt kan man spekulera huruvida avståendet helt och hållet från frukter och grönsaker är hälsosammare än det att man äter litet av dem. Enligt demografiska undersökningar är det hälsosammare att äta mera frukt och grönsaker.

Källhänvisningar (systematiska granskningar) finns rikligt, tex. Fardet & Boirie. Nutrition Reviews 2014; 72(12):741–762 eller Fogelholm mm. Fod Nutr Res 2012.

Mikael

 

Allekirjoittajat:

  1. Sami Uusitalo. Dipl. ins., Espoo
  2. Christer Sundqvist. Fil. toht., Helsinki
  3. Mirva Pennamo. Erikoissairaanhoitaja, Parainen
  4. Satu Leino. Erikoismaalari/kotiäiti, Pori
  5. Ilkka Härkönen. Psykiatrian erikoislääkäri, Pirkkala
  6. Hannele Virtanen. Eläkeläinen
  7. Vesa-Pekka Pasanen. Kouluttaja, Oulu
  8. Pike Hilakari. Kokemusasiantuntija, kirjoittaja, toimittaja, Espoo
  9. Nina Saine. Ravintoterapiaopiskelija, Hyvinkää
  10. Aleksi Liimatainen. Psykologian yo, koti-isä, Tampere
  11. Paula Saijonkivi. Eläkeläinen, Vaasa
  12. Sami Sundvik. Ravintovalmentaja, Espoo
  13. Reija Hirn. Tulkki, Seinäjoki
  14. Helena Viitanen
  15. Tulkku Riihinen
  16. Erkki Karvinen. Kouluttaja, Vehniä
  17. Eila Nummelin. Eläkeläinen, Laitila
  18. Ari Syynimaa
  19. Erja Summers. TyVi ry puheenjohtaja, tradenomi, Vihti
  20. Raija Lehtinen. Toimitusjohtaja, Kirkkonummi
  21. Anne Tapio. Ravintovalmentaja, ravintoneuvojaopiskelija, yrittäjä. Kemi
  22. Tuula Pellikka. KTM, Espoo
  23. Seija Suuronen. Lähihoitaja, Espoo
  24. Veikko Penttinen. Ravintohifistelijä ja eläkeläinen
  25. Hanna Alavillamo. DI, ravintoneuvojaopiskelija
  26. Päivi Elomaa. Les Arcs, Ranska
  27. Tommi Ruotsila. Insinööri, Helsinki
  28. Jukka Ojala. Eläkeläinen, Lapua
  29. Minna Väliaho. Puutarhuri, Töysä
  30. Annika Säätelä. Musiikkipedagogi, Tampere
  31. Tom Karlsson. Yrittäjä, Naantali
  32. Tiina Karjalainen, Helsinki
  33. Elisa Hahl. Sairaanhoitaja-opiskelija, Jyväskylä
  34. Jyrki Mäkinen. Eläkeläinen, Kauhajoki
  35. Anita Savela. Kiinteistönvälittäjä, Jämsä
  36. Minna Sademaa. Markkinointisuunittelija, Tuusula
  37. Rauno Vauramo. Kouluttaja, Vaasa
  38. Nicole Gahan. Lastentarhaopettaja, Espoo
  39. Marita Rinne
  40. Veiko Saarts. Autonkuljettaja, Jolkioinen
  41. Annamari Vepsäläinen. Kirjanpitäjä, Naantali
  42. Sami Virtanen. Koti-isä, Rauma
  43. Kauko Karivuo. Opiskelija, Jyväskylä
  44. Nina Westerback. Diplomi-insinööri, ravintoneuvoja ja yrittäjä, Espoo
  45. Mari Heimala. Emerita Product Manager
  46. Turo Luotonen. Kunnossapitoasentaja, Turku
  47. Antti Toukovaara. Asiakkuusvastaava, KTM, Pori
  48. Wieslawa Valo
  49. Noora Takkinen. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, Naantali
  50. Seppo Pennanen
  51. Maare Akkola. Lastentarhanopettaja, Salo
  52. Johanna Jalonen. Rahoitusasiantuntija, Hämeenlinna
  53. Ville Maunu. LuK, hyvinvointieläjä, Oulu
  54. Johanna Leivo. Terveydenhoitaja. Hamina
  55. Tarja Saarinen. Vaatemyyjä, Ruovesi
  56. Hellevi von Schrowe. Koulunkäynnin ohjaaja, Loviisa
  57. Annamari Seilola. Ravintoterapeutti, Helsinki
  58. Miia Hautamäki. Lähihoitaja, ravintovalmentajaopiskelija
  59. Timo Repo. Lähihoitaja, Kuopio
  60. Terho Halme. Opettaja, Kotka
  61. Sinikka Seilola
  62. Anneli Tähtinen. Kieltenopettaja eläk., Imatra
  63. Satu Ikola. Ravintovalmentaja, Kokkola
  64. Rauno Ylismäki. Koulutettu hieroja, Helsinki
  65. Minna Vuori. Kokki, Mäntsälä
  66. Maikku Niironen. Eläkeläinen, Padasjoki
  67. Liisa Pöri. Eläkeläinen, Helsinki
  68. Pia Heinonen. Sisustussuunnittelija, Jämsänkoski
  69. Leena Turvanen. Työteknikko, Kaarina
  70. Mikko Haverinen. Insinööri, Espoo
  71. Tero Mesiranta. Urheiluvalmentaja/fil.yo, Tampere
  72. Eeva Savola. IT-asiantuntija, Turku
  73. Tuire Eastwood. Hyvinvointikonsultti, NES-terapeutti
  74. Lars E Granskog.
  75. Anssi Manninen. TtM
  76. Hannu Sutinen. Specialist, IT Infrastructure and Databases, Rauma
  77. Andrew Cotterell. Fysioterapeutti, Espoo
  78. Mauri Rantala
  79. Jari Ristiranta
  80. Marko Mattila. Prosessityöntekijä
  81. Mira Ravantti. Puutarhuri, Kärkölä
  82. Anna-Kaisa Valtonen. Lastenhoitaja, Nousiainen
  83. Taru Sutinen. Specialist, IT Infrastructure and Databases, Rauma
  84. Tiina Veijanen. Palvelupäällikkö, partner, Vantaa
  85. Petri Palomäki. Valmentaja, Tampere
  86. Ilkka Pekanheimo. Erikoishammaslääkäri, valaistussuunnittelija
  87. Marjo Hirvonen. Talousapulainen, Tampere
  88. Sanna Jahkonen.
  89. Miia Sandberg-Mäkeläinen. Lähihoitaja, Pomarkku
  90. Tytti Laine. Yritysvalmentaja, Pori
  91. Mauri JO Hirvonen.
  92. Anne-Mari Perälä. Lähihoitaja, Tornio
  93. Stefan Westerback. Liikunnanohjaaja, koulutettu hieroja, Personal trainer kouluttaja
  94. Heikki Lempiäinen. KTM, Vantaa
  95. Eija Imara-Väisänen. Myyntivastaava
  96. Raija Lempiäinen. KTM, Vantaa
  97. Johanna Niemelä. Ravintovalmentaja, liikunnanohjaaja AMK (YAMK), yrittäjä, Rovaniemi
  98. Kirsi Salo. KTM, Hyvinvointivalmentaja
  99. Mervi Härkönen. Taloussihteeri, Siuntio
  100. Samu Tunttunen. Ravintoterapiaopiskelija, liiketoiminnan harjoittaja ja kanssaihminen. Tampere
  101. Pekka Mämmelä, Kirkkonummi
  102. Taina Turunen. Laitoshuoltaja. Sastamala
  103. Simo Nikula. Urheilutoimittaja/eläkeläinen, Seinäjoki
  104. Susanna Miettinen. Sairaanhoitaja AMK, Kuopio
  105. Silja Niemistö. Asiakaspalveluvastaava, ravintoterapiaopiskelija, Tampere
  106. Rauli Laitinen. Lähihoitaja, Helsinki
  107. Marianne Kuokkanen. Diplomi-insinööri, Ii
  108. Virpi Wendelin
  109. Jani Tikkanen
  110. Eero Hinkkanen. Lääkäri, Tukholma
  111. Saara Turunen. Asiakaspalvelija, Kerava
  112. Anniina Karjula. Lastentarhanopettaja, Riihimäki
  113. Ari Kaihola. Eläkeläinen, Helsinki
  114. Erja Jonninen. Toimistosihteeri, luontaisyrtti- ja homeopatianeuvoja, luonnonvaratuottaja, Vihti
  115. Tomi Marttila. Järjestöneuvoja, Tampere
  116. Leena Arponen. Fil.maist., Imatra
  117. Anne Elomaa. Sairaanhoitaja, Tuusula
  118. Pietu Takala. Elokuvaaja, Helsinki
  119. Kalevi Tikkala. Muusikko, Kuopio
  120. Rauli Eskolin. Tuottaja, Porvoo
  121. H. Walter. Slow Food opiskelija. Villefranche, FRA
  122. Anna-Kaisa Toivonen. Lääketeknikko, Lahti
  123. Seppo Laakkonen. Keittiömestari, Heinola
  124. Pertti Korpitie. Materialhändler
  125. Olli Posti. Viidakkomies, Katajanokka
  126. Noora Kinnunen. TtM, opettaja, Keuruu
  127. Tuula Askola
  128. Tommi Mäkeläinen. Eläintenhoitaja/ virkakoiraohjaaja, Pomarkku
  129. Anette Uusitalo. MuM, tj., Espoo
  130. Matti Karppanen. KTM, Helsinki
  131. Nina Taponen. Pilates- ja joogaohjaaja, Tuusula
  132. Saara Soisalo. Laulaja, Helsinki
  133. Riikka Manelius
  134. Tuija Holmberg. Ravintovalmentaja, ravintoterapeuttiopiskelija, Espoo
  135. Janne Laine. Koulutettu hieroja, Helsinki
  136. Airi Loikas. Toimistotyöntekijä, Längelmäki
  137. Mirka Majamäki. Fil.maist.
  138. Johanna Mikkonen. Urheiluohjaaja, Turku
  139. Mikko Pietarinen. IT moniosaaja & Karppaus asiantuntija, Hyvinkää
  140. Kristiina Lehtinen
  141. Maiju Kytösaho. Yrittäjä, Iitti
  142. Mia Ristioja. Turkkuri, Turku
  143. Evelyn Lehto. MSc Geologi, MSc Biokemisti
  144. Marika Alanen. Sijoitusjohtaja, Lempäälä
  145. Hanna Holmsten. Ravitsemustieteen opiskelija, Restonomi, Vaasa
  146. Arttu Aitolehti. Ravintovalmentaja & personal trainer
  147. Hannu Taipaleenmäki. Sijoitusasiantuntija, keliaakikko, Liminka
  148. Iiris Pakarinen. Kohta eläkeläinen Lohja
  149. Lasse Nybergh. Toimitusjohtaja, Espoo
  150. Mats Böök. Tekniikan ylioppilas, Espoo
  151. Marika Kanerva. Koordinaattori, Parainen
  152. Carola Backholm. Talouspäällikkö, Närpiö
  153. Marita Hagman. Toiminnanjohtaja, kouluttaja
  154. Tiina Sallden
  155. Mikko Arponen. Tekn.lis., Imatra
  156. Kaija Takala. Ravintovalmentaja, Rovaniemi
  157. Soile Prokkola. MML (kasvipatologia), maanviljelijä, Lumijoki
  158. Anu Huusko. Yrittäjä, kääntäjä
  159. Tanja Koljander. Ravintolakokki, lähihoitaja, sosionomi-opiskelija, Konnevesi
  160. Anu Ranta. Henkilökohtainen avustaja, Kotka
  161. Kai Kuutamo. Kokki, lentokonehuolto, Helsinki
  162. Riina Inkinen. Asiantuntija, Tampere
  163. Jussi Pohjola. Eläkeläinen, Vaasa
  164. Ville Santala. Maarakennuskoneenkuljettaja, Loimaa
  165. Ari Bruun. Työtön, Espoo
  166. Brage Wilhelms. Pensionär, Lumparland
  167. Pirkko Nurro
  168. Mirja Poikkeus. Yrittäjä, Kirkkonummi
  169. Mika Karppanen. Vaeltaja, Ikaalinen
  170. Eire Vahter. Kokki. Kouvola
  171. Merja Kallunki. Ravintovalmentaja, Oulu
  172. Tuukka Lauriala. FM, Helsinki
  173. Juha Vahter. Kokki. autonkuljettaja, Kouvola
  174. Päivi Vesanen. Lastentarhanopettaja ja LogoArttaideterapiaohjaaja, Jyväskylä
  175. Marko Honkaranta. Jalasjärvi
  176. Tarja Juslin. Fysioterapeutti, Hollola
  177. Leena Furubacka. Lääkäri, Alaveteli
  178. Marina Furubacka. Vastaanottohoitaja, Alaveteli
  179. Sinikka Saarinen. Dipl.kielenkääntäjä, Tampere
  180. Jarmo Lahti. Suunnittelija eläkkeellä, Helsinki
  181. Veera Vallittu. Sisustusarkkitehti, ravintovalmentaja, Kirkkonummi
  182. Katja Närhi. Sosiaalialan ohjaaja, Palokka
  183. Anniina Halmela. Ekokampaaja, Pori
  184. Päivi Himberg. Kalevalainen jäsenkorjaaja, Kaarina
  185. Matti Tolonen. LKT, dosentti
  186. Katja Viita-aho. Sosionomi-opiskelija
  187. Henry Keskinen. Yrittäjä, Tampere
  188. Liisa Saksanen. Eläkeläinen, Joensuu
  189. Anne Kolsi. Eläinlääkäri, Lahti
  190. Johannes Veikkola. Rauma
  191. Saska Salo. Agrologiopiskelija
  192. Jussi Säätelä. DI, Tampere
  193. Ari Kiero. Automaatioasentaja, Lappeenranta
  194. Marjatta Vuori
  195. Outi Johansson. Psykologi, Raasepori
  196. Mari Sivonen. Terveystieteiden kand., tuntiopettaja, Joensuu
  197. Arto Mattila. Kaivosmies, Kemi
  198. Pauliina Hakkarainen. Opiskelija, Lempäälä
  199. Martti Syväniemi. Hallituksen pj., Kauniainen
  200. Minna Mellajärvi. Ohjaustoiminnan artesaani, Nokia
  201. Tage Hauki, DI, Tammerfors
  202. Kirsti Merta. Myyntisihteeri, Vantaa
  203. Tarja Nurmi. Kokki, Turku
  204. Tytti Viljanen. FM/kotiäiti, Turku
  205. Sirkka-Liisa Rauramo. Eläkeläinen, Nauvo
  206. Riika Rantanen. Ravitsemistyönjohtaja, Karkkila
  207. Jorma Penttilä. Psykologi, Lahti
  208. Tommi Kangas, tietokirjailija
  209. Hannu Teulahti. Insinööri, Laihia
  210. Antti-Jussi Heikkilä. Myyjä, Tampere
  211. Saara Brax. Tekniikan tohtori, tutkija, Kirkkonummi
  212. Jani Nuora. Ravintoterapiaopiskelija, Nokia

 

 

kuvaSami Uusitalo

43-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

141 thoughts on “Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille”

  1. THLn ohjeiden mukaan syöden sai toinen sydäninfarktin ja toinen D2n. Nyt terveitä lääkkeittä, paitsi sydärin aiheuttaman sydämen vajaatoiminnan takia syötävä yhtä lääkettä, 6,5 vuotta ilman viljoja ja sokeria. Kolesteroliarvot, varsinkin triglyt alle yhden, loistavat, ilman statiineja, jotka olivat viedä jalat alta sydärin saaneelta, onneksi tajusi lopettaa ne ajoissa. Täysjyvästä tulee ainoastaan niihin kasautuneita myrkkyjä ja vatsavaivoja.

  2. Luontaisesti gluteeniton ruokavalio ja arvot kohdallaan. Ihokeliakia suku.

  3. Allekirjoitus: Erja Summers, TyVi ry puheenjohtaja, tradenomi, Vihti

    IBS pysyy kurissa vain täysin viljattomalla, vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

  4. Ravintohifistelijä ja eläkeläinen joka käy viivytystaisteluihin ilman viljoja, perunoita tai sen semmoisia heppoisia eväitä.

  5. Vatsavaivat viljattomalla selättänyt eläkeläinen Jyrki Mäkinen Kauhajoki

  6. Eikö tosiaan löydy muuta tapaa lisätä kansalaisten jodin saantia, kuin jodin lisääminen gluteenilisällisiin leipomotuotteisiin? Olen itse keliaakikko ja noudatan viljatonta ruokavaliota, kroppa kiittää.

    Annamari Vepsäläinen, kirjanpitäjä, Naantali

  7. Paino puonnut toistakymmentä kiloa 6kk aikana, kun olen jättänyt ruisleivän syönnin vähemmälle. Nyt 1-2 viipaletta päivässä, ennen 4-5 viipaletta.

  8. Allekirjoitan, nyt tarvittaisiin oikeaa tietoa ja kunnon tutkimuksiin perustuvaa faktaa. Vai onko kyse vain sponsoreiden tukemisesta ihmisten terveyden kustannuksella?

  9. Viisaus ei kasva rahareiíssä eikä ole yhtä totuutta. Virallisjulistukset on valitettavan ala-arvoisia ja kohtaavat vaaraa aiheuttavia aineksia. Saavat palkkaa begatiivisesta tuloksesta.

  10. Stefan Weserback, Liikunnanohjaaja, koulutettu hieroja, Personal trainer kouluttaja

  11. Allekirjoitus täältäkin:

    Erja Jonninen, toimistosihteeri, luontaisyrtti- ja homeopatianeuvoja, luonnonvaratuottaja, Vihti

  12. Allekirjoitan
    Tommi Mäkeläinen, Eläintenhoitaja/ virkakoiraohjaaja, Pomarkku

  13. Tätä on pitkään ihmetelty.Viljattomalla ruokavaliolla levatkeliaakikoteivät ole muuta väestöä sairaampia. Allekirjoitan. Mirka Majamäki, fil.maist.

  14. Diabetes remissiossa ilman viljoja, vhhlla. Kuka kantaa vastuun kun yhä enemmän ihmisiä sairastuu ja/tai lihoo nykysuositusten takia? Hiilihydraatit ovat diabeetikoille myrkkyjä, vain suomalaisille niitä suositellaan. Onko niin vaikea myöntää olleensa vuosikausia väärässä?

  15. Allekirjoittanut: Hanna Holmsten
    Ravitsemustieteen opiskelija,
    Restonomi, Vaasa

  16. Toivotaan laajaa tutkimusta virallisten ravintosuositusten ja uudenajan ravintotietouden suositusten vertailua. Puolen vuoden tutkimus näyttää tuloksia terveyden tilassa. Uskoisin, että halukkaita tutkiukseen löytyy helposti.

  17. Man kan aldrig dra en slutsats efter att bara undersökt halva problemet. Fullkorn är bättre än fin malt, men allra bäst är lite kolhydrater. Begränsar man kolhydrater har man hitta det som ger bäst resultat.

  18. Niin monen sairauden hoidossa on täydellinen viljattomuus yksi tärkeimmistä asioista. Sen asian ymmärtäminen on vaan monelle vaikeaa, vaikka näyttöä aiheesta on vaikka kuinka paljon.

  19. Marjatta Vuori, Lyme borrelioosi potilas, ilman viljoja paremmassa kunnossa.

  20. olen leikattu niin että paksusuoli pois ja jos käytän vehnää ihan sama mitä tai ruista ihan sama mitä reagointi on aivan huimaa WC pytty tulee tutuksi, toisaalta kun lopetin täysin hiilihydraatittoman ruokavalion ja siirryin taas hiilihydraattipitoisempaan niin paino lähti nousuun samoin suolistovaivat uudelleen lisääntyivät

  21. Veikkaan, etteivät vastaa. Ensiksikin vastausta kun ei ole olemassa, koko väitehän on harkittua propagandaa ja toisekseen kyseiset henkilöt katsovat olevansa niin paljon muiden yläpuolella, ettei tarvitse moiseen vikinään vaivautua.

  22. Eikö asiaa voisi vain kysyä ilman tällaista varsin naurettavaa adressin tapaista kysymystä? Bongasin jo monta sellaista ”ammattilaista”, jotka kierrän jatkossa kaukaa, jos tämä on heidän käsityksensä tieteellisen keskustelun käymisestä. Lapsellista touhua.

  23. ”Havaintojemme mukaan edellä mainittuun täysjyvän käyttöä suosivaan tulokseen päästään vain sellaisissa tutkimuksissa, joissa täysjyvän vertailukohtana on kuorittu vilja”

    Mikä sitten pitäisi olla täysjyväviljan vertailukohtana jos kuorittu vilja ei sellaiseksi kelpaa? Sisäfile? Muikku? Riisi? Suklaa? Kivennäisvesi?

      1. Siitä vaan tekemään kaikki oikeat ja laajasti tunnustetut tieteelliset standardit täyttävää tutkimusta, jossa on riittävän isot koeryhmät ja riittävän pitkä koeaika, siis vähintään 6 kk, mieluiten 1-2 vuotta.

  24. Jep, F ei siis vastannut kysymykseen, vaan kierteli vanhassa osatotuudessa. Ymmärrettävää, koska F&S:n alkuperäinen väite on jo harhaanjohtava sellaisenaan. Hyvä sentään, että jotain edes kommentoi.

  25. Fogelholm mukaan, perustuen ”näyttöön perustuvaan lääketieteeseen”, ei ole tarpeeksi yksilöitä,jotka eivät syö viljatuotteita?

    Siis asiaa ei tarvitse tutkia?

  26. Allekirjoitan
    Saara Brax, tekniikan tohtori, tutkija, Kirkkonummi

    En ole tyytyväinen vastaukseen; jokaiselle vastauksessa esitetylle argumentille on annettava erikseen yksilöity täsmällinen lähde tai mielellään useampi, kun kerran niitä ”tutkimuksia on niin paljon”. Eri lähteet voisi kategorisoida näytön perusteella tutkimuksiin jotka raportoivat täysjyväviljan käytöstä ilman vertailuasetelmaa, vertailuasetelman kanssa suhteessa kuorittuun viljaan, viljattomaan ruokavalioon. Ei myöskään olisi kovin kallista toteuttaa muutama vertaileva koe vaikka rotilla, jolloin eri ruokavalioita voidaan äärimmäisen tarkasti säädellä. Lisäksi haluaisin myös nähdä tutkimustuloksia kasvisruokavalion ylivertaisuudesta verrattuna vähähiilihydraattiseen sopivasti proteiinia ja reilusti rasvaa sisältävään ruokavalioon.

    Edelleen jos tällaisia tutkimuksia, jossa verrataan täysjyväviljapitoisen ruokavalion terveellisyyttä viljattomaan ruokavalioon, ei ole olemassa, on ravintotutkijoiden lakattava esittämästä terveysväitteitä suurelle yleisölle asian tiimoilta kunnes asiallista tutkimusnäyttöä saadaan. Edelleen alan tutkijat Suomessa voisivat toimeentua organisoimaan laadukasta tutkimusta aiheesta. Nyt hutkitaan, vaikka ei ole tutkittu?

  27. Onko sinulla tutkimus, jossa näitä kahta on vertailtu ja todettu viljattoman olevan parempi?

    Olisi mielenkiintoista lukea!

    Tutkimuksia, jossa on vertailtu täysjyvän saannin määrää sairastavuuten löytyy scholarilla helpostikin. Mutta niissä ei tosiaan viljattomuus ole ollut vertailukohta, vaan täysjyvättömyys/vähäinen saanti vrt. suurempi saanti. Silloinhan alkutilanne voi olla täysjyvätön vilja.

    Mitä taas IBS oireisiin tulee niin fodmap rajoitus on yksi mikä auttaa eli täysjyvän karsinta. Siten myös paleo. Siinä mielessä tutkimukset fodmap-rajoitteisen tai paleo ruokavalion pitkäaikaisesta käytöstä olisi myös mielenkiintoista luettavaa!

    Fogelholmin vastaus ei sinänsä tyydytä, oikeastaan parempi vastaus olisi ollut: ”Ei ole näitä kahta vertailevaa tutkimusta, sille on selkeästi tarve. Selvitämme onko resursseja käynnistää tämän tyyppinen tutkimus ja tiedotamme mahdollisuuksista osallistua siihen.”

    En kuitenkaan allekirjoita, että viljattomuus olisi parempi, sillä vakuuttavaa tutkimustietoa sen paremmuudesta en ole lukenut ja täysjyvästä en ole kokonet mitään haittaa itselleni tai läheisille.

  28. Allekirjoitusta ei pyydetä viljattomaan ruokavalion paremmuudelle vaan alkuperäiselle asiantuntijoille esitetylle kysymykselle.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Espoo

  29. Niin, se on merkillistä, että Fogelholm vaatii riittävän laajoja tutkimuksia todistamaan vijattomuuden vaikutuksia, mutta omaan näkemyksen oikeellisuuteen riittää spekulointi, kuten nähtiin. Viljaton ruokavalio olisi väkiselläkin vähähiilihydraattinen, ja sellaiselle laajalle tutkimukselle ei helposti löydy rahoitusta. Jo nyt tehdyistä pienemmistä tutkimuksista kun ilmenee, että laajan VHH-tutkimusten tuloksilla ei myydä diabeteslääkkeitä eikä vehnäjauhoa. Ei edes täysjyvällistä. Ihme kyllä, meneillään olevasta Fogelholmin vetämästä PREVIEW-tutkimuksestakin jätettiin VHH tietoisesti pois. Ko. tutkimuksessahan haetaan parempaa dieettiä diabeteksen ehkäisylle!!!.

    1. Korjaus edelliseen. Viljaton ei tietenkään välttämättä ole vähähiilihydraattisempi, jos viljat korvataan esim riisillä ym, mutta todennäköisesti kyllä. Keliaatikoillahan on usein luonnollisesti gleteeniton (=viljaton) dieetti, ja kyllähän siitäkin saa halutessaan hiilarien suhteen isokalorisen viljaisan syömisen kanssa. Keliaatikot toisaalta ovat tutkitusti hoikempia ja heillä esiintyy vähemmän metabolista oireyhtymää, kuin terveillä verrokeilla.

  30. Voi hyvänen aika. Tottakai sitä lihoo, jos on pitkään ollut hiilarittomalla ja alkaa syömään heti kerrasta kunnolla viljoja ja leipää. Kroppa pitäisi totutella taas pikkuhiljaa gluteenipitoiseen ruokaan. Siinä on muuten maha ihan sekaisin. Toiseksi, yksi mainitsi syövänsä ennen 5palaa ruisleipää ja nyt paino laskee, kun syö vain yhden. Olisikohan kalorit olleet liian korkealla ennemmin. 5palaa plus voi lisäksi, on aikamoinen kalorimäärä. Ei se lihominen siis viljoista johdu!

  31. Ei taida Fogelholm oikein ymmärtää, miten kornilta viittaaminen tuollaiseen ILSI:n ”tieteellisessä” mediassa julkaistuun tutkimukseen näyttää. Ja toinen viittaus oli omaan tutkimukseen. Missäs ne riippumattomat tutkimukset on?
    Associations between food and beverage groups and major diet-related chronic diseases: an exhaustive review of pooled/meta-analyses and systematic reviews
    https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/72/12/741/1840412/Associations-between-food-and-beverage-groups-and?redirectedFrom=fulltext

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.