Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi erittäin laajaa ja ajankohtaista monisatasivuista terveyskirjaa!

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua!
Osa 7 Muista levätä!
Osa 8 Ajattele positiivisesti!
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa!
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet
Osa 15 Elämänhalu
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjasi.

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä?

Osa 1 (Älä kadota terveyden aarretta!) on jaossa juuri nyt (marraskuu 2017) ja osa 2 (Miksi vanhenemme?) ilmestyy joulukuun lopussa. Osat 3-24 tulevat vuosien 2018-2019 aikana jakoon. Jokaisessa osassa on 15-20 sivua.

Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä miloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

TERVETULOA MUKAAN RAKENTAMAAN YHDESSÄ MONISATASIVUISTA TERVEYSKIRJAA!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!
    joulukuu 2, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen ”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten...
  • Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?
    toukokuu 3, 2016
    Kirjoittaja: Suomen kilpirauhaspotilaat ry Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n on laatinut vastineen Duodecimin julkaisemalle katsaukselle ”Aikuisen primäärisen hypotyreoosin hoito”. Vastine löytyy myös täältä....
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Voi on aina voita, osa 2
    marraskuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Syöpä on metabolinen sairaus
    maaliskuu 8, 2016
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Terve diabeetikko
    syyskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Lasse Nybergh Lasse Nybergh on ajankohtainen Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Pulskia porsaita
    marraskuu 29, 2017
    Kirjoittaja: Nina Saine Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa? Niin, se mielletään terveelliseksi se "ihan tavallinen kotiruoka". Mutta kun se tarkoittaa usein...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Parantava ketoosi

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira Krebber on koonnut elämänkokemuksensa ja tietonsa ketogeenisesta ruokavaliosta uuteen kirjaan. Kirjan on julkaissut Viisas Elämä -kustantaja.

Krebber on suosittu bloggaaja ja kirjan sisältöä leimaa blogimainen kirjoitustyyli. Joidenkin mielestä se on epäsopivaa tietokirjalle, mutta kasvava joukko terveystietoisia ihmisiä osaa arvostaa kirjaa, joka on sujuvasti, hauskasti ja tietoiskumaisesti kirjoitettu. Minä kuulun tähän jälkimmäiseen kategoriaan ja nautin suunnattomasti kirjan sisällöstä, vaikka se suurelta osin oli kovin tuttua.

Kaikille ei liene tuttua tämä:

Ketogeeninen ja yleensäkin vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole mikään uusi muoti-ilmiö. Se on itse asiassa kaikista alkuperäisin ruokavaliomme, johon ihmiskeho on miljoonien vuosien aikana sopeutunut. Ihmiskeho on kehittynyt käyttämään sekä glukoosia että ketoaineita energianaan aina sen mukaan, minkälaista syötävää on ollut saatavilla. Mm. lääkäri David Perlmutter ja myös lääkäri Terry Wahls ovat sanoneet, että matala-asteinen ketoosi on kaikista optimaalisin aineenvaihdunnan tila, johon ihmisen elimistö on sopeutunut historiallisestikin. Samoin lääkäri David Wilson väittää, että esi-isämme olivat suurimman osan ajasta ketoosissa. Ketoosi on yksinkertaisesti elimistön luonnollinen tila, jonka avulla olemme pysyneet hengissä vaikeinakin aikoina. Ilman ketoosia ihminen olisi kuollut sukupuuttoon aikoja sitten.

Virallisia ravitsemussuosituksia käyttämällä Krebber sairastui vakavasti. Tässä hän ei ole yksin. On lukuisia ihmisiä, joille hiilihydraatteja korostavat valtion sapuskat ovat terveydelle liian rankka kokemus. Elintarvike- ja lääketeollisuus on saanut mellastaa markkinoilla ja sekoittaa terveyttä ylläpitävän ruokavalion asetelmia. Kirjassa pohditaan esimerkiksi sitä miten on mahdollista, että keinotekoisten rasvalähteiden (margariinit ja transrasvapitoiset valmisruoat), sokeripitoisten välipalojen ja ruokien luonnottomuuden on annettu raunioittaa terveyttämme näinkin pitkään. Tämän maan ravitsemusasiantuntijat eivät millään suostu kääntämään kelkkaansa ja suosittelemaan aitoa, terveellistä ruokaa.

Krebberin tarina kaiuttaa maailmalle sen tosiasian, että nykyiset väestölle suunnatut ravitsemussuositukset kovin huonosti ottavat huomioon yksilölliset tarpeet. Vakavasti sairastunut Krebber sai ohjeen välttää eläinrasvoja, lihaa ja nauttia suuria määriä hedelmiä, kokojyväviljaa, tärkkelyspitoisia ruokia ja vähärasvaisia kevyttuotteita.

Tutustuttuaan vaihtoehtoisiin ruokavalioihin ja kokeiltuaan niitä itse käytännössä, alkoi terveys palautua. Näitä ”yksittäistapauksia” seuratessa ei voi kuin ihmetellä miksi lääkärin tai ravitsemusterapeutin on niin äärettömän vaikea lähteä tukemaan asiakkaan vähähiilihydraattista ja gluteenitonta ruokavalioratkaisua? Mikä siinä on niin pelottavaa?

Ehkä annamme Krebberin selvittää tämä meille:

Vakuutuin yhä enemmän siitä, että vähähiilihydraattinen, gluteeniton ruokavalio on sopiva todella monelle ihmiselle, varsinkin, jos terveyden kanssa on ongelmia. Sen avulla useat ovat saaneet apua monenlaisiin vaivoihin. Myös itse ketogeenisesta ruokavaliosta on alettu kirjoittaa enemmän artikkeleita, ja sitä myös tutkitaan enemmän. Tuntuu, että mitä enemmän ketogeenista ruokavaliota tutkitaan, sitä enemmän hyötyjä löytyy. Tämän luulisi olevan herätys itse kullekin. Tuskin monikaan aavistaa, miten paljon rasvaa tarvitsee syödä, jos haluaa kehon ketoositilaan. Sitä paitsi ei ole ollenkaan sama, mitä rasvaa syö. Meitä on johdettu vuosia harhaan. Todella harhaan. Vääriä rasvoja ja luonnottoman suurta hiilihydraattimäärää tuputtamalla on saatu aikaan terveydellinen katastrofi – kansantaloudelle sietämätön kupla – joka pian puhkeaa, ellei asialle tehdä pikaisesti jotain. On korkea aika, että ihmiset ottavat ohjat omiin käsiinsä, koska sitä eivät lääkärit eivätkä muut viralliset tahot tee.

Tätä minäkin olen pitänyt viestinnässäni, luennoilla ja videoilla koko ajan esillä: Meille käy huonosti jos annamme virallisen ravitsemusvalistuksen pitää kiinni omista asetelmistaan. Hieman parempaan suuntaan ravitsemussuositukset menivät kun ne uudistuivat vuonna 2014. Viljatuotteet työnnettin pois alimmalta (tärkeimmältä) tasolta ja korvattiin runsailla määrillä vihanneksia ja hedelmiä. Mutta työ on vielä pahasti kesken. Miksi viljojen tärkeyttä yhä edelleen korostetaan, vaikka niiden haitat ovat yleisessä tiedossa?

On todella surullista, että kriittistä suhtautumista pitää odottaa maallikoilta kuten tässä tapauksessa Krebberiltä. Oikeaa tietoa ravitsemuksesta ei meille tarjoa laaja asiantuntijoiden ja ammattilaisten joukko. Krebber kysyykin ihan aiheellisesti:

Kuinka kauan nyt jo kuralla oleva kansantalous sietää vääränlaisen ravinnon aiheuttamia järjettömiä kuluja? Ja nyt vielä tästä joutuvat eniten kärsimään lapset, joille suositellaan täysin luonnotonta ravintoa. Rasvatonta maitoa, margariinia, rypsiöljyä, luonnottomaksi jalostettua viljaa ja nyt vielä soijaa. Kun kaupasta vielä rahdataan lasteittain prosessoituja välipaloja, valmisruokaa, karkkia, sipsejä ja limsaa, niin siinä ei ole virallisista ravitsemussuosituksistakaan paljon apua. Kysyn vain: haluammeko todella haudata lapsemme ennen kuin itse kuolemme? Jos tämä meno jatkuu, niin tulee käymään.

Mitä oikein on ketogeeninen ruokavalio ja miten se toimii? kysyy Krebber. Ja vastaa tähän näin:

Kaikessa lyhykäisyydessään kuvailtuna ketogeeninen ruokavalio sisältää pääasiassa rasvaa, kohtalaisesti proteiinia ja hyvin vähän hiilihydraattia. Kuten jo tiedämme, se on yksi parjatun vähähiilihydraattisen ruokavalion suuntaus. Ketogeenisesta ruokavaliosta tekee ainutlaatuisen se, että siinä kiinnitetään huomiota ketoaineisiin, joita elimistö tuottaa hiilihydraattien ja proteiinien rajoittamisen sekä rasvan lisäämisen ansiosta.

Krebber puhuu ketoadaptaatiosta, eli tällaiseen ruokavalioratkaisuun pitää vähitellen totutella. Aineenvaihdunnan on muututtava hiilihydraatteja suosivasta rasvapolttoiseen suuntaan. Tähän menee yleensä parista viikosta pariin kuukauteen yksilöstä riippuen. Itselläni meni noin kolme viikkoa tähän ketoadaptaatioon (kaikkea olen koemielessä toteuttanut!). Muistan miten minua aluksi valtavasti väsytti, päätä särki ja lenkille ei todellakaan tehnyt mieli lähteä. Kusella sai myös käydä tuhka tiheään. Tämä johtui siitä, että elimistö siirtyi hiilihydraatteja hyödyntävästä tilasta rasvapolttoiseen tilaan, jolloin hiilihydraattivarastot varastoituine vesineen myös tyhjenivät. Krebber kirjoittaa tästä ilmiöstä ja epäilee syyksi väsyttävään olotilaan mineraalien poistumista virtsan mukana. Jos joskus vielä otan uusiksi tuon ketogeenisen ruokavalion, aion juoda enemmän mineraalipitoisia nesteitä.

Millaisiin sairaustiloihin Krebber suosittelee ketogeenista ja gluteenitonta ruokavaliota? Lista on pitkä ja perustuu tutkimusnäyttöön:

  • metabolinen oireyhtymä
  • diabetes (tyypit 1 ja 2) sekä esidiabetes
  • ylipaino ja liikalihavuus
  • korkea verenpaine
  • sydän- ja verisuonisairaudet
  • korkea kolesteroli (erityisesti korkea triglyseridi)
  • MS-tauti
  • Huntingtonin tauti
  • Parkinsonin tauti
  • Alzheimerin tauti
  • ALS
  • migreeni ja krooninen päänsärky
  • fibromyalgia
  • akne
  • niveltulehdus ja muut nivelvaivat
  • ärtyvän suolen oireyhtymä
  • refluksitauti
  • mielialan vaihtelut
  • mielenterveyden häiriöt, kuten skitsofrenia
  • keskittymisvaikeudet
  • krooninen väsymys
  • Hashimoton tyreoidiitti ja muut kilpirauhassairaudet
  • unettomuus
  • turvotus
  • ilmavaivat
  • levottomat jalat
  • ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen
  • hiustenlähtö
  • narkolepsia
  • epilepsia
  • psoriasis
  • Crohnin tauti
  • alkoholista johtumaton rasvamaksa

Pyydän tutustumaan tähän Krebberin kirjaan ja muihin teoksiin, joissa on esillä ketogeenisen ruokavalion erityispiirteet, mikäli jokin noista listatuista sairauksista ja vaivoista osui omalle kohdalle. Kirjassa on runsaanlaisesti lukuvinkkejä.

No, entä sitten tämä gluteenittomuus? Eikö se ole jo melkein kuin kirosana? Joko lääkäri Antti Heikkilä on oppinut kirjoittamaan tämän sanan oikein? Krebberillä ei ollut keliakiaa, mutta hän havaitsi pohjoismaisten viljojen poisjättämisestä olevan hyötyä. Vatsavaivat helpottivat, kiputilat väistyivät, turvotusta ei enää ollut ja oireet palasivat heti kun hän nautti uudestaan viljatuotteita.

Parasta oli siis olla ilman viljaa. Hankalaahan se oli aluksi. Sen Krebber myöntää. Tuoreen leivän tuoksu veti hypnoottisesti puoleensa! Riippuvus kuitenkin katosi aikanaan, ja nykyään Krebber ei enää kiinnitä juuri mitään huomiota tähän. Mistään ohimenevästä ”muoti-ilmiöstä” ei siis ole kysymys, vaan pysyvästä elämäntapamuutoksesta. Täysjyvän terveellisyyttä tuputetaan meille, vaikka tueksi ei ole antaa yhtään huolellisesti tehtyä tutkimusta (täysjyvä vastaan viljattomuus -tutkimus!). Tästä olen usein kirjoittanut itsekin ja ihmetellyt tiedon ristiriitaisuutta. Pyysin insinööri Sami Uusitalon kanssa Mikael Fogelholmia ja Ursulan Schwabia esittämään sellaisia tutkimuksia, joissa todistetaan täysjyvän sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta ehkäisevä vaikutus viljattomaan ruokavalioon verrattuna. Ei ole näkynyt! (Miten niitä voisikaan näkyä? Niitä ei ole. Ihmisten harhautus kuitenkin jatkuu!)

Krebber kirjoittaa:

Maailmalla aletaankin vihdoin tunnustaa, että nykyiset ravitsemussuositukset eivät perustu ollenkaan tieteeseen, vaan ovat pelkkää politiikkaa. Uskalletaan vihdoinkin myöntää, että täysjyvä itse asiassa aiheuttaa ennemminkin terveydellisiä ongelmia kuin poistaa niitä. 

Mihin sitten gluteenin ja viljojen haitallisuus perustuu?

Gluteenipitoiset viljat ovat haitallisia monella tavalla. Voi sanoa, että ne eivät edes kuulu ihmisten ruoaksi, ovathan ne olleet vasta niin vähän aikaa ravintonamme. Maanviljelys on sen verran nuori elinkeino, että geneettinen perimämme ei ole soveltunut viljoihin eikä gluteeniin. Ei siis ihme, että gluteeni ja viljat yleensäkin aiheuttavat monelle vaivoja.

Oman osuutensa tuovat nykyiset jalostetut viljat, joita on jalostettu kymmenien vuosien ajan ja vieläpä ihmisravinnoksi sopimattomaan suuntaan. Satoisuus ja tautien sieto ovat ajaneet jalostuksen tavoitteita enemmän kuin se, miten hyvin vilja kelpaa ihmisravinnoksi. Nykyisten viljojen proteiinit poikkeavat alkuviljojen proteiineista. On alfa-amylaasin estäjiä, trypsiinin estäjiä, serpiinejä jne. Muuntuneet proteiinit aiheuttavat allergisia reaktioita, kuten astmaa, ihottumaa ja suolistovaivoja.

Krebberin kirja on antoisa lukuelämys! Suosittelen! Jo senkin takia kun kirjassa on todella selkeä reseptiosio.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Parantava ketoosi”

  1. Tohtori Christer Sundqvist, tällainen tutkimus on vaikea toteuttaa:
    ”Pyysin insinööri Sami Uusitalon kanssa Mikael Fogelholmia ja Ursulan Schwabia esittämään sellaisia tutkimuksia, joissa todistetaan täysjyvän sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta ehkäisevä vaikutus viljattomaan ruokavalioon verrattuna. Ei ole näkynyt! (Miten niitä voisikaan näkyä? Niitä ei ole. Ihmisten harhautus kuitenkin jatkuu!)”

    Ai miksi?
    Mistähän ne koehenkilöt löytyisivät, jotka ovat vuosia eläneet ilman viljaa? Kyllä niitä varmaan on. Noissa tutkimuksissa täytyy tietysti pitää huoli siitä, että syödään viljaa eikä hiivaa.

    Entä siirtyminen leivästä leivättömään dieettiin? Siinä on kaksi seikkaa:
    1. Hiiva jää pos, jolloin suoli alkaa toimimaan paremmin.
    2. Viljan poisjäänti sinänsä saa elimistön toimimaan toisella tavalla, mutta se ei taida pelkästään johtua viljan poisjäämisestä. Monet dieetit tehoavat sen takia, että vaan muutetaan ruokavaliota, ei niinkään sen takia, että siirrytään vaikka raakaravintoon. Tämä tulee kirjoituksessasi esille ainakin prosessoitujen ruokien poisjättämisen muodossa.

    ————-
    Tällä hetkellä koko ravintotutkimuksessa on harha.
    Tutkijat olettavat ihmisen elimistön olevan vaikkapa auton moottorin kaltainen laite, joka tarvii koko ajan polttoainetta toimiakseen. Ihmisen elimistö ei toimi näin kauttaaltaan, vaikka soluissa tapahtuukin jotain ja vaikka veri kiertää kaiken aikaa. Ei. Vatsan pitää saada levätä aterioiden välillä.

    Tutkijat voisivat kiinnittää huomiota siihen, että miksi urheilijat toisinaan kertovat, että oli vaan niin vetelä olo. Huippuunsa trimmattu elimistö menee sekaisin jopa yhdestä energiapatukan puraisusta. Vaikka siinä patukassa on kaikki ravintoneuvojien kertomat aineet, niin elimistö ei sitä tarvitse ja vielä vähemmän pystyy hyödyntämään sitä kilpailutilanteessa. Pieni siemaisu raikasta lähdevettä – kannattaa kokeilla.

    Yö ei ole ruuan sulattamista varten. Siinä tulee apuun poikkitieteellinen tutkimus. Kannattaa kääntyä poliitikko Paavo Väyrysen puoleen. Hänellä on maamme suurin asiantuntemus siinä. Hän tietää, mitä sulatellaan yöllä.

    1. Kiitos kommentista Tapani. Kommenttisi kuuluisi ehkä paremmin erääseen toiseen kirjoitukseeni, mutta ei hätää, voidaan se ottaa tässäkin puheeksi. Nimittäin viljatutkimukset. Varsinkin kun Krebber myös on kriittinen viljatuotteiden suhteen.

      Ongelmana tässä ei ole pelkästään vilja/viljaton -tutkimusten puute ja kiusallinen hiljaisuus asian ympärillä, vaan se seikka, että näitä tutkimuksia toki löytyy, mutta ne suosivat viljattomuutta. Ja sitä Mikael Fogelholm tai Ursula Schwab eivät voi sulattaa! Ovat mielummin hiljaa.

      Jari Ristiranta kokosi omille sivuilleen tätä koskevan keskustelun: https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/

      Luetaan se sivu tarkkaan ja pohditaan sitten asetelmia vilja vs. viljaton.

  2. No onko oikea paikka kommentoida vai ei ,mutta totean se omasta kokemuksesta, luettakoon vaikka pikku tutkimuksesi, huomioni on että viljojen pois jättö helpottaa elämää kovasti. Sairastan reumaa ja luettuani erilaisia tutkimuksia päätinkokeila viljan pois jättämistä. Jätin leivän pois ja ruuanlaitosta käytin hieman gluteenittomia
    Jauhoja, peruna , soija ym, kas kummaa reuma ei oireillut. Koe oli n. Kuukauden.
    Sitten otin taas leipää ja parin päivän kuluttua alkoi nivelissä tuntua.
    Sitten ne hiilihydraatit, kun niitä niin kovasti kehutaan, lisäsinsalatti annoksen päiväruoaksi ja en syönyt päivällä muuta klo 12. Sitten klo 15 söin lämpimän ruuan. Tätä kesti 2 kk. Kas kummaa tuli 3 kg lisää painoa vaikka en syönyt sen enempää kuin aiemminkaan ,paitsi tuo salaattiannos n. 300g. Makeisia en syö enkä liiku, koti kuntopyöräilyä ja vesijuoksua pari kertaa viikossa, mutta sama käynti oli askelten kuin aiemminkin. Joten totesin että sokeritasapainoehkä muuttui ja siitä kilot.
    Laihtuminen nololta vaikeaa, joten onvarmaan kokeiltava ketoosin diettiä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.