Valikko Sulje

Insuliiniresistenssi ja sen hoito erittäin yksinkertaisesti selitettynä

Insuliiniresistenssi ja sen hoito erittäin yksinkertaisesti selitettynä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Suomi on jalkapallon FIFA-rankingissa tällä hetkellä sijalla 54. (miehet). Naiset ovat sijalla 28 mikä on jo aika ilahduttavaa. Miesten sijoitus on surkea, jotain pitäisi tehdä, jotta päästäisiin sijoituksissa ylöspäin. Suomi on vuonna 2007 ollut peräti sijalla 36, joten nykytilanne on aika paha. 

Mieti insuliiniresistenssiä Suomen miesten jalkapallomenestyksen näkökulmasta

Oma elimistösi = Suomen jalkapallojoukkue

Kuvitellaan, että oma elimistösi on kuin Suomen miesten jalkapallojoukkue, joka yrittää parantaa rankingsijoitustaan FIFA:n taulukossa (FIFA on jalkapalloilun kansainvälinen katto-organisaatio). Tällä hetkellä Suomen pelistä puuttuu kekseliäisyys, maalintekotaito, ehkä jopa energisyys ja huipputason maalivahtimme ei ole kovinkaan hyvin onnistunut viimeisimmissä peleissämme. 

Kaikenlaiset ohjeet ovat nyt tarpeen. Mitä ruokaa (ajatuksia, ideoita) joukkueen pitäisi syödä, jotta se voisi tärkeissä otteluissa pärjätä paljon paremmin (vastaa ehkä tilannetta, että ihminen on viime vuosina päässyt lihomaan)? Miten saisimme enemmän energiaa joukkueeseen? Miten muuttaa sairalloisen heikko maalintekotaito paremmaksi, ettei käy niin, että Suomi sairastuu kyvyttömyyteen pelata jalkapalloa (esidiabetes puhkeaa)? Miten välttää tippuminen vielä alemmas, ehkä jopa tippuminen 100 parhaan joukkueen listalta? Se olisi jo aika sairasta (ihminen sairastuu diabetekseen)!

Ruoka (ajatukset, ideat), jonka annamme joukkueelle, on sama kuin joukkueen energia. Insuliini on kuin joukkueen valmennusfilosofia, joka auttaa energiaa menemään oikeisiin paikkoihin. Tärkeää on, että saamme energiatason (verensokerin) laskemaan, sillä jos jatkuvasti on liikaa energiaa, se johtaa helposti heikkoon unensaantiin, jatkuvaan stressiin ja pahimmillaan tehdään tuhoa sekä itselleen että muille.

Insuliini ei hoida elimistöäsi kunnolla = insuliiniresistenssi

Kun meillä on insuliiniresistenssi, se tarkoittaa tässä jalkapallovertauksessa sitä, että valmentaja (insuliini) ei kykene valmentamaan joukkuetta kunnolla. Joten joukkueen peliesitys on sekava (sekavuus on verrattavissa verensokerin häiriöihin) ja tehdään paljon virheitä erityisesti toisella puoliajalla (liian paljon hiilihydraatteja ruokavaliossa pahentaa insuliiniresistenssiä). Ei riitä energia, ollaan ihan puhki (solut eivät enää osaa ottaa vastaan verensokerin tarjoamaa energiaa vaikka tarjolla olisi ylimääräistäkin insuliinia), liikkeet hidastuvat (keskivartaloon kerääntyy läskiä, joka ei millään lähde liikkeelle).

Jotta joukkue voisi pelata paremmin, meidän täytyy auttaa valmennusryhmää (insuliinia) tekemään työnsä paremmin. Voimme tehdä sen parantamalla valmennuksen tasoa. Tasonnosto tapahtuu paremmilla peli-ideoilla (syömällä terveellistä ruokaa, jossa on huomattavan paljon vähemmän nopeita hiilareita). Ehkä valmentaja pitää hakea ulkomailta (valmentaja ja koko joukkue siirtyy peräti ketogeeniselle ruokavaliolle korjatakseen hankalan tilanteen). Pitää kantaa huolta paremmin pelaajien terveystilanteesta. Satsataan oikein kunnolla liikuntavammojen ehkäisyyn ja hoitoon (otetaan terveyden tueksi muutama hyvin perusteltu ravintolisä). Rakennetaan ihan uusi perusta kokoamalla jalkapalloilijat eri puolilta maailmaa yhteistreeneihin huomattavasti aikaisemmin kuin on ollut tapana. Tällä tavoin valmentaja voi valmentaa joukkuetta tehokkaasti, hitsaudutaan yhteen joukkueena, pysytään terveinä ja tehdään niitä maaleja (motivaatiopiikkejä) rittävästi otteluiden lopputulosten kääntämiseksi toisella puoliajalla (turha läski lähtee kropasta pois ja koko ajan on yhä epätodennäköisempää, että esidiabetes puhkeaa diabetekseksi).

Erittäin yksinkertainen lihavuuden ja diabeteksen ehkäisyohjelma

Puuttumalla hyvissä ajoin tähän insuliiniresistenssiin, voimme välttyä diabeteksen puhkeamisesta. Jo diabetekseen asti vienyt elämäntapa pitää korvata elämäntavalla, joka remission (tautia ei enää ole) kautta vie koko ajan kohti pysyvää terveyttä. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että insuliiniresistenssi vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kuin diabeteksen puhkeamiseen.

Useimmilla meistä lihavuus ja diabetesvaara kulkee käsi kädessä, joten kaikenlainen sellainen toiminta, joka edistää painonpudotusta on hyvä juttu, mutta insuliiniresistenssin kääntäminen insuliiniherkkyydeksi täytyy olla koko ajan mielessä.

Nyt kerron miten tämä tervehtyminen voidaan saavuttaa. On muitakin tapoja saavuttaa parempi insuliiniherkkyys, mutta ainakin näillä ohjeilla se onnistuu. Miksi mennä merta edemmäs kalaan?

Tee näin:

  • tilaa Janne Makkosen erinomainen opas diabeetikolle. Perehdyin äskettäin tähän oppaaseen ja totesin, että se on tosi hyvä (https://turpaduunari.fi/mielenkiintoinen-suomalainen-diabetesohjelma/ ). Tässä oppaassa on paljon tietoa siitä mitä tyypin 2 diabeetikon, esidiabeteksessa olevan tai yleensä terveydestään huolestuneen olisi hyvä tehdä. Tässä linkki miten pääset diabetesravitsemusterapeutti Janne Makkosen oppaaseen käsiksi: https://www.jannemakkonen.fi/opasmateriaali/
  • lue Barry Searsin kirja ”Zone : oikeaa ruokaa oikeaan aikaan”. Kirja on aika vanha, mutta saattaa löytyä kirjastosta tai antikvariaatista. Erinomaisen yksinkertaisesti ja käytännönläheisesti kirjoitettu kirja sellaiselle, jolla on ylipainoa ja vaara sairastua diabetekseen.
  • netistä löytyy ilmaiseksi ihan hyvä diabeteskirja nimeltään ”Hyvän diabeteshoidon opas”. Sen ovat kirjoittaneet lääkärit Matti Tolonen ja Pentti Raaste joitakin vuosia sitten. Löytyy tästä: http://www.penttiraaste.com/Diabetesopas.pdf
  • Jakob Valdman ”Peruuta diabetes” on oikein hyvä. Valdman kirjan olen arvioinut (https://turpaduunari.fi/hyva-kirja-diabeetikoille/ ). Tämä on hyvin perusteellinen opas, joka toki edellyttää lukijalta motivaatiota oppia lisää sairaudestaan.
  • hanki insuliiniresistenssin hoitoon hiilihydraattirajoitusta hienosti tukeva ravintolisä nimeltään Berberiini. Hanki sellainen berberiinivalmiste, jossa on vielä lisättyä kromia. Esimerkiksi Tolosella on tällainen berberiini: https://www.hyvinvoinnin.fi/products/tolonen-berberin-kromi Kuuntele kun Matti Tolonen kertoo berberiinistä: https://www.youtube.com/watch?v=CZXpJ2UiBBw
  • lue turpaduunarin blogista erittäin valistuneen maallikon (Ari Kaihola) vieraskirjoitus-sarja insuliiniresistenssistä, joka alkaa tästä: https://turpaduunari.fi/insuliiniresistenssi-kaikkien-elintasosairauksien-aiti-osa-1/ Lue ihan kaikki 8 osaa! Ne ovat internetin tärkeimpiä kirjoituksia juuri tästä aiheesta, älä taaskaan mene merta edemmäs kalaan!
  • oivalla täysimääräisesti liikunnan terveyttä edistävä rooli. Lue tämä tarkkaan: https://turpaduunari.fi/liikunnasta-terveytta-ihan-jokaiselle/
  • muista levon ja stressin vähentämisen merkitys terveydelle. Voisit lukea tämän kirjoituksen: https://turpaduunari.fi/yksinkertaisia-terveysvalintoja/
  • älä hukuta itseäsi tietovirtaan ihan kokonaan. Tärkeää on kuitenkin lähteä liikkeelle ja tehdä jotain konkreettista terveydellesi. Alkuun päästyäsi sinulla ehkä herää tiedonnälkä ja tässä yllä olevat linkit ja kirjat tulevat silloin tärkeiksi.

Tapausselostus

Tässä vielä erään Matti-ystävän kuvaus siitä miltä tuntuu kun sinulla on insuliiniresistenssi:

”Kun aloitin Berberiinin käytön vuoden 2019 marraskuussa olin nostanut kädet pystyyn. Luulin, että olen ylipainoinen koko loppuelämäni. Ruokavalio, jota noudatin ei auttanut tilannettani. Liikunta ei auttanut. Varjoainekuvauksessa sepelvaltimoista löytyi yksi 80-prosenttisesti tukkeutunut sivuverisuoni. Painoni oli jumiutunut 86-90 kilon lukemiin.

Olin yrittänyt vielä vuonna 2019 pitkällä kesälomalla kävellä pitkiä lenkkejä. Otin fruktoosin pois (eli poistin ruokavaliosta makeat hedelmät). Sillä ei ollut muutosta painonkehitykseen. Triglyseridit (eli veren rasvat) kyllä laskivat.

Se mitä tapahtui marraskuussa 2019 oli se, että aloin ottamaan 2 kpl Berberiini-kapselia vuorokaudessa. Tammikuussa 2020 huomasin muutoksen. Painoni laski 500-1000 g/viikko ja tätä painonlaskua jatkui vuoden 2020 kesäkuun loppuun, jolloin painokseni asettui 68-69 kg. Ajattelin, että tämä on hyvä paino ja lisäsin leipää reilusti ruokavalioon. Painonlasku pysähtyi kuin seinään. Nyt hallitsen painoa kävelemällä ja leivällä! Jos paino nousee, sitten leipää vähemmin ja toisinpäin. Elokuussa 2020 löysin kirjan Zone – Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan. Se oli kuin minulle kirjoitettu.

Olin lukenut Antti Heikkilän kirjoista insuliiniresistenssistä ja kuinka se saadaan remissioon. Antin kirjat ovat liian kattavia ja itsehoito niiden avulla on hankalaa. Ari Kaiholan kirjoitukset turpaduunari-blogissa ovat vähän helpompia, mutta Matti Tolosen haastattelut sopivat minulle. Ovat oikeita aarteita. Niissä hän on parhaimmillaan, mutta perusasioita pitää itse osata.

Laihduttamisessa pitää hallita perusasioina kolesterolit, triglyseridit, triglyseridit / HDL -suhde, D-vitamiinin mittaus ja sen tulkinta, insuliiniresistenssi.

Varsinkin se viimeinen eli insuliiniresistenssi on kummajainen, jota ei todellakaan osata työterveyshuollossa saati sitten yleisellä puolella hoitaa. Kukaan (!) lääkäri tai terveydenhoitaja ei ikinä ole puhunut tai edes maininnut siitä minulle. Aina heiltä tuli yksinkertaisena ohjeena, että sinun pitää laihduttaa. Sitten oli tarjolla niitä manuaaleja, joissa kerrotaan ruokakolmiosta ja kaloreista. Syö vähemmän kaloreita. Eivät tajunneet mitä tapahtuu, jos rasva-aineenvaihdunta ei toimi.

Katselen lihavia ihmisiä. Niillä on aina kunnon nälkä, kun oma matkassa kulkeva rasva kuormittaa heitä ja elimistön varastorasva on jumissa. Olin erittäin onnekas, kun berberiini+kromi laukaisi tämän jumitilan. Elämä oli sen jälkeen helppoa. Rasva palaa nyt. Henkinen kuormitus laski. Elämä hymyilee. Elämäni paras aika alkoi marraskuussa 2019 ja se on jatkunut näihin päiviin.

Tämäkin vielä, iso maha alkoi tehdä erektio-ongelmia. Hitto, nekin hävisi.

Terveisin Matti”

Aloita tänään!
Kerro kokemuksistasi!

Terveisin,

Christer Sundqvist
turpaduunari

Lisää otsikkotekstisi tähän

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

  1. Jaana

    Mitä mieltä olette viisaat sellaisesta havainnosta, että kun siirryin juomaan pressokeittimellä tehdystä kahvista suodatinkahvia, ruokavalio kesän jäätelölisäyksellä oli sama kuin aiemminkin, LDL laski peräti 2 yksikköä, triglyt ihan hiukan ollen viitteissä, HDL luojan kiitos ei lainkaan. HDL korkealla, kalaöljyä, oliiviöljyä, kalaa paljon. Yhä pysyi suhdelukukin hyvänä.

    Ei ole edelleenkään sydän-, eikä verisuonisairauksia, keuhkojen puhallukset yli ikäisteni viitteen, en läähätä kävellessä 6. kerrokseen.

    Samaan aikaan olin jo aloittanut Nattokinaasin (puhdistaakseni lisää verisuoniani), minkä lopetin n. 6 kk jälkeen eli kolesterolimittauksen aikoihin.

    Kumpi vaikutti LDL:ään laskevasti, kahdi vai nattokinaasi? Tosin eräs rouva kertoi kerran pelkästä pannukahvista suodatinkahviin siirtymisestä samanlaisen havainnon, eikä syönyt statiineja. Pannukahvirasvako sitä LDL nostaa? Juon päivittäin 4-6 kupillista eli 2-3 mukillista.

    Sanoin lääkärille tehneeni elämäntapamuutoksia (tosin jäätelöähän minä söin enemmän koko kesän 1-3 per pv, en tätä kertonut), tyrkytti taas pilleriä, josta kieltäydyin jälleen kerran, mutta kirjoitti sitten että jos ei enää laske, sitten kyllä pilleriä. Nauratti juuri valmistumassa oleva pojankloppi… Mielessäni ajattelin, luulet vaan, siihen myrkkyyn en koske. Dementioita sairastavia läheisiä, sellaisia kuivan kesän oravia, löytyy vanhoista naisista, jotka ovat popsineet statiineja ja/tai diabeteslääkkeitä.

    • Ari Kaihola

      Kyllä kahvi nostaa kolesterolia ja erään artikkelin mukaan vaikutus on suurempi suodattamattomilla kahveilla – ei kuitenkaan niin suuri kuin mainitsemasi erot. Mutta onko siitä haittaa vai hyötyä? Tämän artikkelin kuvan 2 mukaan se vaikuttaa anti-inflammatorisesti, syöpää vastustavasti ja sillä on anti-diabeettisia ominaisuuksia. Lisäksi se hidastaa luuston hajoamista.

      Cafestol and Kahweol: A Review on Their Bioactivities and Pharmacological Properties

      https://www.mdpi.com/1422-0067/20/17/4238

      Tiedä sitten, ovatko nuo edellä mainitut vaikutukset kahvin aikaansaamaa vai johtuvatko ne yksinkertaisesti korkemmasta kolesterolista. Kolesterolihan tehostaa elimistön kykyä torjua patogeeneja ja on hyväksi mm. reumaa sairastaville, kuten kirjoituksessani ‘Kolesteroli ja ikääntyminen’ olen kertonut. https://turpaduunari.fi/kolesteroli-ja-ikaantyminen/

  2. Nimetön

    Muistaakseni berberiini kreditoidaan saksalaiselle professorille Johann Andreas Buchner ja vuosi oli 1830. Ruostehappomarja eli berberis vulgaris oli kasvi molekyylin taustana. Pikkuisen rohtopuolen panacea eli yleishoito sopii esimerkiksi tulehduksien alentamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *