Valikko Sulje

Kaikenlaisia kiinnostavia terveyshärpättimiä

Kaikenlaisia kiinnostavia terveyshärpättimiä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Kiinnostaako sinua terveyshärpättimet?

Kaupan hyllyltä löytyy melkoisesti erilaisia terveyttä ja hyvinvointia kohentavia ja mittaavia laitteita. Tuttujen parranajolaitteiden ja ihokarvojen poistoon tarkoitettujen härveleiden lisäksi löytyy hampaiden ja suun hoitoon liittyviä kapineita. On tarjolla hierontaa, hiusten muotoilua, lastenhoitotuotteita ja teknistä asustetta. Keskityn kuitenkin tässä artikkelissa terveyden seurantaan ja hoitoon houkuttelevasti esille pantuihin kapineisiin. On jos jonkinlaista hilavitkutinta tarjolla!

Hintataso vaihtelee ja joskus kapineet pitää hankkia lainarahalla. Löysin netistä yhden houkuttelevan arvonnan.

Aktiivisuusrannekkeet

Aktiivisuusranneke on pieni laite, joka yleensä kannetaan ranteessa. Siinä se aktiivisesti seuraa käyttäjänsä liikkeitä ja paikallaankin oloa. Se tuottaa erilaista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa.

Aktiivisuusrannekkeet voivat seurata päivittäistä liikuntaasi mittaamalla ottamiasi kävelyaskeleita, juoksua ja pyöräilyä. Ne tuottavat aika tarkkaa tietoa siitä miten aktiivinen olet päivittäin ja monille meistä on kannustavaa nähdä miten monta askelta on otettu päivän mittaan. Olin jostakin lukevinani, että tasavallan presidentti ottaa 20 000 askelta päivittäin!

Liikuntaparametrien lisäksi aktiivisuusranneke tarjoaa työkalun myös energian (kalorien) seurantaan. Sopivasti säädettynä aktiivisuusrannekkeet osaavat aika tarkkaan laskea kuluttamasi kalorimäärät päivän aikana. Tämä voi auttaa tavoittelemaan tiettyä painonpudotustavoitetta. Ranneke ei sentään näe mitä suuhusi pistät (ainakaan vielä!) eli siitä joudut huolehtimaan ihan itse.

Tärkeä käyttökohde aktiivisuusrannekkeelle on unen seuranta. Aika monessa aktiivisuusrannekkeessa on mahdollisuus seurata unen laatua ja määrää. Tämä voi auttaa parantamaan untasi tai ainakin ymmärtämään nukutko riittävästi.

Monet rannekkeet voivat seurata sykettäsi sekä lepotilassa että liikunnan aikana. Tämä voi auttaa seuraamaan sydämensä terveyttä ja motivoida harjoittamaan itselleen sopivaa liikuntaa.

Aktiivisuusrannekkeet voivat toimia motivoivina työkaluina. Rannekkeeseen voi asettaa eritasoisia tavoitteita ja saavutettuasi sen saat siitä tiedon. Antavatpa jotkut rannekkeet palkintojakin (virtuaalisia merkkejä tai tekstejä). Tämä voi auttaa pysymään tietyssä tavoitteessa ja näin löytyy into liikkua säännöllisesti.

Aika uutta on aktiivisuusrannekkeissa terveysseurannan mahdollisuus. Voidaan mahdollisesti tunnistaa terveysongelmia, jotka johtuvat epäsäännöllisestä sydänrytmistä. Varhaisessa vaiheessa voi löytyä unihäiriön syitä ja ne voivat rekisteröidä liikkumattomuuden ajanjaksoja ja muistuttaa liikkunnan hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta.

Terveystietoisten elämäntapojen noudattaminen voi olla helpompaa aktiivisuusrannekkeella. Rannekkeet voivat auttaa sinua pysyttelemään terveyspolullasi.

Aktiivisuusrannekkeet eivät ole mikään taikasauva parempaan terveyteen, mutta niistä voi olla monenlaista hyötyä elämässämme. Laitteissa on suuria eroja ja hyvä onkin perehtyä laitteiden ominaisuuksiin ennen lopullista ostopäätöstä.

Älykellot

Älykelloista voi olla hyötyä päivittäisessä elämässä. Olennaisin seikka lienee se, että niillä voi näyttää kellonajan ja mahdollisesti myöhästyä vähemmän seuraavasta tapaamisesta.

Älykellot synkronoidaan usein älypuhelimen kanssa, jolloin ne näyttävät ilmoituksia suoraan ranteessasi. Tästä ominaisuudesta löytyy taas yksi keino selviytyä puuduttavan tylsistä kokouksista. Näet kellosta saapuvat puhelut ja saat syyn käydä kokoushuoneen ulkopuolella. Älykellossa vilahtavat viestit saapuneista sähköposteista ja kaikenlaisista tapahtumista, joita voit seurata kaivamatta puhelinta esille.

Monet älykellot voivat toimia aktiivisuusrannekkeina (katso yllä). Lisäksi kelloista löytyy usein monipuoliset harjoittelun tukimuodot. Voit seurata miten tehokkaasti harjoittelet ja saatko riittävästi lepoa. Moniin kelloihin voi myös tallentaa harjoitustietoja, kuten juoksulenkkien reittejä ja sykkeen kehitystä.

Älykellot voivat seurata unen laatua ja määrää, auttaen ymmärtämään paremmin unentarpeitasi ja parantamaan unirutiinejasi.

GPS-navigointi on mahdollista. Useissa älykelloissa on sisäänrakennettu GPS-toiminto, joka mahdollistaa reittien seurannan ja navigoinnin ulkona liikuttaessa, kuten kävelylenkin aikana.

Musiikkia voi kuunnella älykellosta! Olen kuullut, että jotkut kehittyneemmät älykellot mahdollistavat jopa musiikin toiston suoraan ranteestasi, jolloin voi kuunnella mielimusiikkia korvanapista samaan tyyliin kuin älypuhelimesta.

Älykellot kertovat päivän sään. Älykellot voivat näyttää päivän sääennusteen.

Älykello säästää aikaa. Älykellojen avulla voi suorittaa useita tehtäviä ilman, että tarvitsee kaivaa puhelinta esiin. Tämä voi säästää aikaa ja vaivaa arjessa.

Onnea älykellon valintaan. Ota selvää kellojen ominaisuuksista ja näin on ainakin teoriassa mahdollista saada omia tarpeitasi ja budjettiasi parhaiten vastaava älykello.

Alkometrit

Nykyään löytyy varsin tarkkoja kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita, jotka mittaavat onko alkoholia vielä jäljellä liikaa elimistössä ryyppyillan jälkeen.

Kotikäyttöön tarkoitettu alkometri on laite, joka mittaa veren alkoholipitoisuutta hengityksen kautta. Alkometri antaa mahdollisuuden tarkistaa oma alkoholipitoisuus ennen kuin tarttuu auton rattiin tai aikoo tehdä muita tehtäviä, jotka vaativat keskittymistä ja koordinaatiokykyä.

Aika fiksulla tavalla kotikäyttöinen alkometri voi auttaa ymmärtämään paremmin omaa alkoholin käyttöään ja vaikutusta kehoonsa. Näin siitä voi tulla hyödyllinen terveyden seurantatyökalu, erityisesti niille, jotka saattavat olla huolissaan alkoholinkäytöstään ja haluavat seurata sitä.

Olen ymmärtänyt, että kotikäyttöiset alkometrit eivät ole yhtä tarkkoja kuin ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet, joten jäitä hattuun.

Henkilövaa’at

Kotikäyttöön tarkoitettuihin henkilövaakoihin on istutettu yhä enemmän älyä. Tämä on tervetullut seikka, sillä pelkästä kehonpainon punnitsemisesta on harvoin iloa pitkäksi aikaa. Säännöllistä painonmittausta parempaa voi olla tutustua kehittyneempien henkilövaakojen erilaisiin terveysmittareihin, kuten kehon rasvaprosentin, lihasmassan, nestetasapainon ja BMI:n mittaamiseen (BMI=Body Mass Index eli painoindeksi).

Verenpainemittarit

Kotikäyttöön löytyy nykyään varsin laadukkaita verenpainemittareita, joista on monenlaista hyötyä terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa. Nimensä mukaisesti verenpainemittari mahdollistaa oman verenpaineen säännöllisen mittauksen kotona. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos sinulla on taipumusta verenpaineen vaihteluun, joko sinulla on korkea (hypertensio) tai matala verenpaine. Verenpaineen mittaus kotona omassa rauhassa voi antaa tarkempaa tietoa kuin satunnaiset mittaukset terveyskeskuksessa tai lääkärin vastaanotolla. Paineen mittaaminen voi hermostuttaa kun lähellä on valkotakkisia ja näin saadaan esimerkiksi liian korkeita lukemia.

Kotona tehtävät verenpainemittaukset mahdollistavat itsehoidon. Ylipäänsä on hyvä oppia tuntemaan oman elimistönsä metkut ja tulla oman sairautensa parhaaksi asiantuntijaksi. Verenpainettasi seuraamalla säännöllisesti voit oppia tuntemaan elimistösi tilanteen paremmin ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä, kuten muuttaa elämäntapojasi tai välttää esimerkiksi tiettyjä ruoka-aineita tai huomioida lääkkeiden haittavaikutukset.

Korkean verenpaineen riskit opit tunnistamaan säännöllisillä verenpainemittauksilla. Opit tunnistamaan verenpaineeseen vaikuttavia tekijöitä kuten perinnölliset tekijät tai stressi. Jos verenpaine nousee tai laskee vaaralliselle tasolle, voit saada ajoissa varoituksen ja hakeutua lääkärin hoitoon tarvittaessa. Ajoissa havaitut muutokset voivat auttaa estämään vakavien terveysongelmien kehittyminen.

Lääkityksen seurantaan verenpainemittari on oivallinen vempain. Monet lääkkeet vaikuttavat verenpaineeseen ja mittarilla voi seurata lääkkeen vaikutusta.

Verenpainemittaria on opittava käyttämään oikein ja lisäksi pitää muistaa, että yksittäiset mittaukset voivat vaihdella päivästä toiseen. Pitkäaikainen seuranta antaa yleensä luotettavampaa tietoa verenpaineesta.

Kuumemittarit

Tavalliset elohopealla toimivat kuumemittarit ovat historiaa. Nykyään kuumetta mitataan digitaalisilla vempaimilla. Kuume otetaan kainalon lisäksi vaikkapa sisäkorvasta. Sekunnissa saadaan kuumeesta lukemia esimerkiksi infrapunalämpömittarilla. Näitä näkyi esimerkiksi kiinalaisilla lentokentillä koronapandemian aikoihin.

Lihashuoltolaitteet

Markkinoille on rynnistänyt erilaisia lihaksia hierovia laitteita. On lihashuoltovasaroita, hierontalaitteita ja lihaksia sähköisesti stimuloivia kojeita.

Lihasjännityksen lieventämiseen löytyy ehkä apu lihashuoltolaitteesta. Hierontalaite voi esimerkiksi tarjota lihasten syvähierontaa, joka rentouttaa kireitä lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Monet lihashuoltovempaimet auttavat lihasten rentoutumisessa. Tämä voi olla hyödyllistä etenkin niille, joilla on stressiin liittyvää lihasten jännitystä.

Liikkuvuuden ja joustavuuden parantaminen on mahdollista foam rollerilla ja vastaavilla laitteilla. Säännöllinen käyttö voi auttaa ehkäisemään lihas- ja nivelvaivoja.

Liikunnan tukimuotona lihashuoltolaite voi olla hyödyllinen. Se voi auttaa valmistautumaan fyysiseen aktiviteettiin ja nopeuttaa palautumista sen jälkeen.

Stressin lievitys on mahdollista. Rentouttavat hieronnat tai lihashuoltotoimenpiteet voivat auttaa lievittämään stressiä ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Erilaisilla lihashuoltolaitteilla tämä onnistua kotioloissa.

Joillakin ihmisillä on kroonisia kipuja, kuten selkäkipuja tai lihasvaivoja. Lihashuoltolaitteet voivat auttaa näiden kipujen hallinnassa ja lievittämisessä. Ylipäänsä on hyvä huolehtia lihasten kunnosta. Se on tärkeä osa yleistä hyvinvointia.

Kotikäyttö on mukavaa! Kotona käytettävät lihashuoltolaitteet tarjoavat mukavuutta ja helppoutta. Voit hoitaa lihaksesi oman aikataulusi ja mieltymystesi mukaisesti.

Lihashuoltolaitteet eivät korvaa ammattimaisia hoitoja, kuten fysioterapiaa, ja niitä tulisi käyttää osana kokonaisvaltaista terveys- ja liikuntaohjelmaa.

Ihonhoitolaitteet

Kotikäyttöön tarkoitetut ihonhoitolaitteet voivat tarjota monia etuja ihonhoidossa. Ne voivat auttaa parantamaan ihon ulkonäköä ja terveyttä monella eri tavalla. Joitakin esimerkkejä ihonhoitolaitteista ovat sähköiset kasvoharjat, kuorintalaitteet, kasvohierontalaitteet, LED-valoterapialaitteet, höyryttimet, mikroneulauslaitteet ja aknenhoitolaitteet.

Ihon puhdistusta varten on olemassa sähköisiä kasvoharjoja tai puhdistuslaitteita. Ne voivat auttaa syväpuhdistamaan ihon, poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja estämään tukkeutuneita huokosia.

Kuorinta on tärkeä osa ihonhoitoa, koska se auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja, parantaa ihon ulkomuotoa ja auttaa ihonhoitotuotteita imeytymään paremmin. Kotikäyttöön tarkoitetut kuorintalaitteet, kuten kuorintaharjat tai mikroneulaimet, voivat auttaa tässä tapauksessa.

Verenkierron parantaminen ihossa on mahdollista esimerkiksi kasvohierontalaitteella. Tällä saadaan iho hehkumaan ja parannetaan ihon terveyttä sekä ravinteiden kulkeutumista ihokerroksiin.

Aknen ja epäpuhtauksien hoitoon on olemassa esimerkiksi LED-valoterapialaitteita. Laitteet voivat auttaa hoitamaan aknea ja muita iho-ongelmia. Lisäksi ne voivat vähentää tulehdusta ja edistää ihon paranemista.

Nuorekas iho on monen haave. Monet ihonhoitolaitteet on suunniteltu torjumaan ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjä ja juonteita. Esimerkiksi mikrohuokoisten neulojen käyttö (mikroneulaus) voi auttaa uudistamaan kollageenin tuotantoa ja parantamaan ihon elastisuutta.

Ennen kuin hankit ja käytät kotikäyttöön tarkoitettua ihonhoitolaitetta, on tärkeää perehtyä sen käyttöohjeisiin ja käyttää sitä turvallisesti. Jos sinulla on ihosairauksia tai erityisiä iho-ongelmia, keskustele ensin ihotautilääkärin kanssa ennen uuden laitteen käyttöä. Ihotyyppi ja yksilölliset tarpeet voivat vaihdella suuresti, joten harkitse huolellisesti, mikä laite sopii parhaiten omiin ihonhoitotavoitteisiisi.

Tässä vain muutamia härpättimiä mitä voi löytää kaupan hyllyltä. Mitä härveleitä sinä käytät?

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Nimetön

    Nopeasti selaamalla jutusta näytti puuttuvan esimerkiksi Oura alysormus, kaikenlaiset yrittäjät ja propelihatut kuten serkukset Kari Kivelä ja Petteri Lahtela, sekä tietenkin kaikenlainen teknologia kuten HRV eli heart rate variability. Toisin sanoen Turpaduunarin apujoukot (ehkä jopa parrasta harmaantuneet) eivät varmaan ole kahvilan pöydässä ideoita antaneet tähän hengentuotokseen. Ilmiönä kuntoilun teknologisoituminen on mielenkiintoinen ilmiö, ja toisaalta vastareaktiona moni on heittänyt sykemittarinsa seinään jo vuosia sitten. Asiasta voisi kirjoittaa ihan journalistisenkin jutun, odotan siis Turpaduunarin palaavan aiheeseen hieman toisenlaiselta otteella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *