Valikko Sulje

Ovatko antioksidantit sittenkin vaarallisia?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sain sähköpostia turpaduunari-blogin uskolliselta seuraajalta ja lukijalta. Hämmennystä oli aiheuttanut nykyinen klikkijournalismi.

”Eräs ravintolisä yhdistetty syöpätapauksiin – Tästä on kyse” väittää iltapäivälehti hämmentävän itsevarmasti ja otsikon klikkaaminen paljastaa lisää: Antioksidanttien syöminen ei ole syöpäsairaille suositeltavaa, vaan voi nopeuttaa syövän kehittymistä (Mia Ylöstalo-Kilpeläinen, 7.9.2023).

Hämmentävää!

Tämä saattaa aiheuttaa suurta hämmennystä, sillä yleensä antioksidantteja, jotka neutraloivat vapaita happiradikaaleja, pidetään terveyttä edistävinä ihmiselle. Happiradikaaleja pidetään vahingollisina elimistölle ja aika vahva näyttö on sen seikan puolesta, että näillä radikaaleilla on yhteys syövän syntyyn. Happiradikaalit voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa DNA-vaurioita. Näin syntyy syöpäriski (yksi monista mekanismeista), joista immuunipuolustusjärjestelmämme yleensä selviää poistamalla vahingoittuneet solut ajoissa. Jos näitä vahingoittuneita soluja syntyy runsaasti on aina se vaara, että syntyy syöpäsolukkoja, joita elimistömme ei kykene eliminoimaan. Pitkän ajan kuluessa syöpäkasvu ylittää vastustuskykymme kapasiteetin ja saattaa levitä ympäri kehoa. Antioksidanttien tarjoama suoja happiradikaaleja vastaan perustuu siis tähän mekanismiin, joka katkaisee syövälle altistumisen ikävän noidankehän. On runsaasti muitakin mekanismeja (mm. ohjelmoitu solukuolema ja autofagia) tämän antioksidanttisuojan lisäksi, jotka säätelevät kehittyvien syöpäpesäkkeiden mahdollisuuksia edetä varsinaiseksi syöväksi, mutta jos nämä solumekanismit ovat happiradikaalien toimesta heikentyneet, niin ne eivät voi toimia tarpeeksi tehokkaasti ja estää syöpäsolujen hallitsematonta kasvua.

Antioksidanttivitamiineja ja -hivenaineita ovat pääosin A-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini ja seleeni. Antioksidantit ovat olleet pitkään esillä syöpäriskin vähentäjinä, mutta tutkimustulokset ovat toki ristiriitaisia. Se on myönnettävä. Vaaka on ehkä aavistuksen verran kallistuneena antioksidanttien tarjoaman suojan puolelle, mutta tutkimusnäyttöä on myös sen puolesta, että antioksidantit voivat edistää syövän kasvua.

Henkseleitä ei voi paukutella antioksidantteihin hurahtanut tiedesuuntaus ja sen myötä syntynyt kaupallisuus, eikä myöskään antioksidantteihin kielteisemmin suhtautuva tieteellinen virtaus. Puhalletaan tässä artikkelissa isommat höyryt päästä ja otetaan selvää mitä tuoreimmassa tiedehavainnossa väitetään antioksidanteista.

Antioksidantti – ystävä vai vihollinen?

Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidantit voivat edistää syöpäkasvainten kasvua ja levittäytymistä (metastaasit) ja näin ollen antioksidanttivitamiinien käyttöä tulisi välttää syöpäpotilailla ja ihmisillä, joilla on kohonnut syöpäriski. Tarkastelussa oleva iltapäivälehden artikkeli väittää, että antioksidantit saattavat aiheuttaa ja pahentaa syöpää (Mia Ylöstalo-Kilpeläinen, 7.9.2023).

Lehtiartikkeli perustuu tiedejukaisuunAntioxidants stimulate BACH1-dependent tumor angiogenesis” (PDF, Ting Wang et al., 2023). Artikkelissa ei pohdita barokkimusiikin ja erityisesti Johann Sebastian Bachin sulosävelten yhteyttä syövän kehittymiseen, vaan Karoliinisen instituutin tutkijat ovat selvittäneet erityisen BACH1-proteiinin vaikutusta syövän kehittymiseen ja sitä miten antioksidantit vaikuttavat lisäävän verisuonten uudismuodostusta (angiogeneesi) tämän proteiinin kautta. Lisäksi huomautan, että kyseessä on hyvin alustava tutkimushavainto keuhkosyöpäkudoksessa, jota on kasvatettu tutkimuslaboratoriossa. Tästä on pitkä matka tapahtumiin siinä monimutkaisessa vaiheessa, jolloin syöpä iskee antioksidanttien nauttimisen jälkeen epäonniseen ihmiseen kaikella voimallaan. Tämä oli pakko ilmoittaa jo heti aluksi. Jäitä hattuun siis ihan heti!

Emme tarkkaan tiedä, onko antioksidantti ystävä vai vihollinen syöpäpotilaalle.

Keuhkosyövän eteneminen tutkijoiden mukaan

Tutkimusta johtanut professori Martin Bergö kertoo iltapäivälehden artikkelissa alkuperäisjukaisua myötäillen, että keuhkosyövän eteneminen riippuu uusien verisuonten kasvusta (tätä kutsutaan angiogeneesiksi). Syöpäsolut kuluttavat runsaasti energiaa ja sen takia ne pyrkivät viestittämään, että nyt tarvitaan lisää energiaa verisuoniston kautta. Tätä angiogeneesia ohjaa yleensä HIF-niminen proteiini (transkriptiotekijä, hypoxia-inducible transcription factor), joka aktivoituu silloin, kun kudoksissa on alhainen happitaso (hypoksia). Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että toinen BACH1-niminen proteiini säätelee myös verisuonten kasvua. BACH1-proteiini reagoi herkästi happiradikaalien tasoille kehossa. Antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini, voivat lisätä BACH1-proteiinin vaikutusta ja edistää verisuonten kasvua. Tämä tutkimus viittaa ainakin siihen, että BACH1 voisi olla syöpähoitojen kohde, jos pyritään estämään verisuonten kasvu. Aiemmissa hiiritutkimuksissa sama tutkimusryhmä oli havainnut, että BACH1 oli vastuussa etäpesäkkeiden ilmaantumisesta. Ihan selvästi tässä on vaaran paikka.

BACH1-proteiini on mukana edistämässä uusien verisuonten muodostusta syöpäkudoksessa.

BACH1 on proteiini, jolla on tärkeä rooli angiogeneesissä, mutta tutkimusten mukaan BACH1 voi joko edistää tai tukahduttaa angiogeneesiä riippuen asiayhteydestä. On havaittu, että BACH1 voi heikentää angiogeneesiä äkillisen (iskeemisen) vaurion jälkeen estämällä erityisen Wnt/β-kateniinin signaalit (Li Jiang et al, 2020). BACH1 voi kuitenkin myös edistää angiogeneesiä potilailla, joilla on ääreisvaltimotauti vähentämällä oksidatiivista stressiä (Farina Mohamad Yusoff et al, 2021). Sama ilmiö on nyt siis havaittu syöpäkudoksessa. Angiogeneesiä edistävät geenit kytkeytyvät päälle BACH1-proteiinin ohjauksessa ja tutkimusryhmä havaitsi tämän ilmiön kun kudokselle annettiin C- ja E-vitamiinia sekä N-asetyylikysteiiniä (NAC) normaalissa happitilanteessa.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että antioksidanttien antaminen aiheutti samanlaisia ​​muutoksia glykolyysissä kuin angiogeneesigeenin ilmentymisessä, mikä osoittaa, että BACH1 tulee vakaaksi alentamalla reaktiivisten happilajien tasoja antioksidanteilla.

Erityisesti sydän- ja verisuonitaudeissa voi olla merkityksellistä säädellä BACH1-proteiinin ilmentymää, mutta syövänhoidossa riittänee vielä paljon pohdittavaa.

 

Moni asia on epäselvä vielä

Tämähän saattaisi vaikuttaa selvältä, antioksidantit edistävät verisuonten kasvua ja syövän etenemistä BACH1-proteiinin vaikutuksesta. Mitä enemmän BACH1-proteiinia tuotetaan antioksidanttien vaikutuksesta, sitä enemmän syntyy uusia verisuonia syöpäkasvaimeen. Tarkemmin asiaa tutkittaessa selviää kuitenkin, että tässä on kyse paljon monimutkaisemmasta asiasta kuin luulimmekaan. Niin moni muu asia kuin angiogeneesin hallinta vaikuttaa syövänkasvuun. Tässä on irroitettu asiayhteydestä yksi yksittäinen tekijä ja vieläpä ihan alustavista tuloksista on kyse. Syöpälajeja ja -muotoja on niin monenlaisia. Tässä oli tutkittu keuhkosyöpää.

Turpaduunarin tulkinta

Seurataan tilanteen kehittymistä. Tämän tutkimushavainnon edessä välttäisin massiivisten antioksidanttimäärien nauttimista ravintolisien muodossa varsinkin, jos suvussa on taipumusta syöpään. Antioksidanttipitoisen perusruoan nauttiminen on kuitenkin todennäköisesti ihan turvallista kaikissa olosuhteissa. Antioksidanttien tarjoama suoja keholle on tärkeämpää kuin niiden mahdollinen taipumus edistää syöpäkasvua. PESHLA-elämäntavassa pidetään antioksidantteja hyvin tärkeinä.

Keskustellaan asiasta!

 

Lähteet:

Jiang L, Jia M, Wei X, Guo J, Hao S, Mei A, Zhi X, Wang X, Li Q, Jin J, Zhang J, Li S, Meng D. Bach1-induced suppression of angiogenesis is dependent on the BTB domain. EBioMedicine. 2020 Jan;51:102617. doi: 10.1016/j.ebiom.2019.102617. Epub 2020 Jan 3. PMID: 31911270; PMCID: PMC6948167.

Ting Wang, Yongqiang Dong, Zhiqiang Huang, Guoqing Zhang, Ying Zhao, Haidong Yao, Jianjiang Hu, Elin Tüksammel, Huan Cai, Ning Liang, Xiufeng Xu, Xijie Yang, Sarah Schmidt, Xi Qiao, Susanne Schlisio, Staffan Strömblad, Hong Qian, Changtao Jiang, Eckardt Treuter, Martin O. Bergo. Antioxidants stimulate BACH1-dependent tumor angiogenesis. J Clin Invest. https://doi.org/10.1172/JCI169671. 31.8.2023

Mia Ylöstalo-Kilpeläinen. Eräs ravintolisä yhdistetty syöpätapauksiin – Tästä on kyse. Iltalehti 7.9.2023 (https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/47488f33-9bc4-4645-a4e5-59211dc21a5d)

Farina Mohamad Yusoff, Tatsuya Maruhashi, Ki-ichiro Kawano, Ayumu Nakashima, Kazuaki Chayama, Satoshi Tashiro, Kazuhiko Igarashi, Yukihito Higashi. Bach1 plays an important role in angiogenesis through regulation of oxidative stress. Microvascular Research Volume 134,
2021, https://doi.org/10.1016/j.mvr.2020.104126

 

 

 

About Author

4 Comments

  1. Nimetön

    Rasvaliukoinen E-vitamiini eli tokoferoli eli E-koodituote E306, E307, E308 ja E309 ei muutenkaan ole terveellinen liikaa saatuna. C-vitamiinihan on vesiliukoinen joten liika erittyy nopeasti pois. Ja suola, voi ja marjat kaurapuurossa on kiva idea aamulla.

  2. Nimetön

    Ting Wang ei siis tutkinut minkkeja vaan hiiriä. Hiiret eivät tarvitse c-vitamiinia eivätkä siis ImClone Systemsin monoklonaalista vasta-ainetta DC101 jolla hiirikoe oli tehty. Asetyylikysteiini on muuten lääke parasetamoli-myrkytyksiin eli itsemurhaa kipulaakkeilla aikovien omaisille tiedoksi. Kuka muistaa DC101 ainesosien suhteet ???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *