Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen saatavuus turvattava
Kirjoittaja: Christer Sundqvist
Lue tämä ja tunnista erilainen tervehtymisen mahdollisuus!
Suomessa on käynnissä omasta mielestäni aika turhauttava vääntö eri hoitomenetelmistä. Saat nyt tässä terveysblogissani seurata yhtä aika mielenkiintoista tapausselostusta, missä potilas päätyy täydentämään hoitoaan koululääketieteen ulkopuolelta löytyvillä hoidoilla. Sekä potilas itse että häntä hoitaneet terveysalan yrittäjät (Jouni ja Satu Jämsä) ovat antaneet suostumuksensa tapauksen esittelyyn terveysblogissani. En hae tällä kirjoituksellani mitään sensaatiota, vaan näkyvyyttä sellaiselle kokonaisvaltaiselle hoitoratkaisulle, jossa vakavasti sairastuneelle on ajoissa tarjolla useita mahdollisuuksia saavuttaa uudelleen terveys.
Ihan turhaa kinastelua
Suomessa kinataan ihan turhan paljon siitä, onko koululääketieteen ulkopuolelle jäävillä täydentävillä ja vaihtoehtoisilla hoidoilla kuinka paljon merkitystä ihmisen terveydelle. Lääkärit ja muut terveysalan ammattilaiset käyttävät yllättävän varomattomasti ideologisesti latautuneita sanoja täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista kuten esimerkiksi ”uskomushoito” ja ”huuhaa”.
Olen joidenkin lääkäreiden kanssa jutellut näistä täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista ja on paljastunut valtavan suuria tietoharhoja, joita ei voi selittää muuta kuin aika pahalla tiedon puutteella lääkärikunnassa. Olisi korkea aika arvioida valmistuville lääkäreille tarjolla olevan opetusmateriaalin taso. Liekö niin, että täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot puuttuvat opetusohjelmasta kokonaan? Koululääkärikunnan mielipiteitä luontaishoidoista ei silloin pidä ottaa vakavasti. Mielipiteet perustuvat ehkä yksipuoliseen ideologiaan ja harhaisiin käsityksiin koululääketieteen ulkopuolelle jätetyistä hoidoista, ei tutkittuun tietoon näistä vaihtoehtoisista ratkaisuista. Vakavat tiedon puutteet tulivat ehkä selvimmin esille, kun tarkastelimme porukalla Turun yliopiston kliinisen lääketieteen professori Juhani Knuutin virheellisiä käsityksiä vilisevää tietokirjaa “Kauppatavarana terveys“.
Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot (Complementary and Alternative Medicine, CAM) koostuvat hyvin laajasta kirjosta erilaisia hoitoja, on erityyppisiä tuotteita tarjolla ja näillä hoidoilla/tuotteilla edistetään yleistä terveydentilaa poistamatta mitään koululääketieteen arvovallasta. Koululääketieteellä on oma arvokas paikkansa ja CAM-hoidoilla on omansa. Luulisi, että näiden hoitosuuntausten yhdessäolo olisi mutkatonta, sujuvaa ja tehokasta. Kattia kanssa, asia on juuri päinvastoin.
Yllättävän yleistä on, että terveystietoinen ihminen niskajumin, noidannuolen tai muun epämukavan kiputilan iskettyä ei käykään heti terveyskeskuslääkärin aikaa haaskaamassa, vaan hän menee käymään tutun hierojan luona, joka täydentävää hoitomenetelmää eli hierontaa käyttämällä mahdollisesti laukaisee niskajumin. Noidannuolen hoitaa kuntoon mahdollisesti tuttu kiropraktikko. Mitä jos menisin sinne nytkin, enkä turvaudu voimakkaisiin särkylääkkeisiin, jota terveyskeskuksen lääkäri määräisi mikäli noidannuoli iskee uudestaan? Näin saattaa terveystietoinen potilas pohdiskella. Nämä manipulaatio- ja mobilisaatiohoidot perustuvat kehon liikuttamiseen (kiropraktiikka, hieronta, osteopatia, naprapatia, jäsenkorjaus jne) ja ne ovat tunnustettuja, varsin hyvin tutkittuja sekä käytännössä toimiviksi todettuja täydentäviä hoitoja. Olisiko liikaa vaadittua, että potilas tutustuessaan terveyskeskuksen terveyspalveluihin, saisi tietää täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitopalveluja tarjoavista yrittäjistä esimerkiksi omalla paikkakunnallaan?
Vakiintuneen länsimaisen biolääketieteen rinnalla kulkee erilaisia muita terveydenhoitojärjestelmiä (kiinalainen, ayurvedinen ja antroposofinen lääkintä, homeopatia, perinnehoidot jne). Jotkut käyttävät näitä hoitojärjestelmiä hyvällä menestyksellä vaikka niitä huuhaaksi haukutaan. Tutustu vaikka CAM-tietoa kokoavaan sivustoon nyt heti!
Oudolta kuulostaa luontaistuotteiden ja ravitsemushoitojen vaino. Kuitenkin monien lääkinnällisten aineiden alkuperä on luonnosta lähtöisin. Ne ovat kelvanneet toimivien lääkkeiden raaka-aineeksi. Tosin ne on täytynyt usein saattaa synteettiseen muotoon patentin saamiseksi ja lääketeollisuuden ansaintamenetelmien varmistamiseksi. Mitä vikaa on siinä jos terveystietoinen ihminen hyödyntää alan ammattilaisen ohjauksessa kasvien lääkinnällisiä vaikutuksia tai käyttää erilaisia ruokavalio- ja paastohoitoja (esimerkiksi yrtti-, rohdos-, vitamiini- ja hivenainevalmisteet sekä erilaiset ruokavaliot)?
Kehomielihoidoilla vaikutetaan kehoon mielen avulla tai päinvastoin, hyödyntäen mm. kehon omia parantavia mekanismeja. On tarjolla joogaa, meditaatiota, mindfulnessia, akupunktiota, hypnoosia, rentoutushoitoja, aromaterapiaa, vyöhyketerapiaa jne. Ei sille psykiatrille kuitenkaan pääse kuin pitkän jonotuksen jälkeen, saattaa potilas tuumailla. Jonottaessaan koululääketieteen edustajan luokse lievimmät mielen ahdistukset hoituvat monenlaisissa kehomielihoidoissa ja jonottaminen voi jatkua mahdollisesti suotuisimmissa olosuhteissa. Mutta nyt päästetään Hinni Pekkarinen esille.
Tapaus Hinni Pekkarinen
Mitä sinulle tapahtui 10 vuotta sitten?
”Kolmannen lapseni syntymän jälkeen uuvuin pahasti ja menin lääkäriin. Psykiatri ehdotti mielialalääkkeitä, joiden ottamiseen suhtauduin aluksi kielteisesti. Lopulta lääkäri onnistui vakuuttamaan minut siitä, että nyt on sopiva hetki ottaa mieltä tasaavia lääkkeitä. Haittaa niistä ei olisi. Kysyin lääkäriltä nouseeko paino, mutta hän sanoi, että sellaista haittaa näistä lääkkeistä ei olisi. Olin niin allapäin, että päätin lopulta aloittaa lääkityksen.”
Auttoivatko lääkkeet ja oliko haittavaikutuksia?
”Lääkkeet kyllä tehosivat, mutta sitten alkoi verenvuoto suolesta. Pukamia tai haavaumia ei tähystyksessä kuitenkaan löytynyt. Hemoglobiini oli hyvin alhainen (114) ja ferritiini oli nollassa. Sain ohjeen ottaa rautakuuri, mutta lukuisat rautakuurit eivät kuitenkaan nostaneet rauta-arvoja. Suolessa oli koko ajan vuoto. Sellaista tummaa verihyhmää tuli ulos. Kävin jatkuvasti lääkärissä, mutta oireitani vähäteltiin. En saanut toivomaani rautainfuusiota, koska suolesta valuisi kuitenkin kaikki pois. Rautavarastot oli ihan loppu, oli jatkuvaa huippausta, hengitysvaikeuksia, sain riesakseni levottomat jalat, syke oli korkealla, minua heikotti, olin voimaton ja kaiken tämän lisäksi minulla nousi hurjasti paino (yli 30 kiloa).”
Tosi kurja tilanne. Eikö mitään toimivaa hoitoa löytynyt? Otitko edelleen sitä mieltä tasaavaa lääkettä?
”Kukaan ei osannut auttaa. Ei ollut minkäänlaista hoitosuunnitelmaa, tarkkailtiin vain hemoglobiinia ja ferritiiniä. Ne arvot olivat joka kerta tosi surkeat, mutta mitään ei selvinnyt syyksi. Kehotettiin vain syömään rautaa. Kyllä se siitä…
Joka kerta, kun olin lääkärissä, sanoin syöväni sitä ”mieltä tasaavaa” lääkettä. Tammikuussa 2023 menin lopulta niin huonoon kuntoon, etten pysynyt enää edes istumaan. Olin töissä, heikotti ja huimasi jo niin paljon, että menin lääkäriin ja vaadin tarkempia tutkimuksia. Tehtiin ylätietähystys, kun alatie oli jo tähystytty kahteen kertaan. Pääsin erikoissairaanhoitoon ja tehtiin kaikki ruokakanavien tähystykset.
Ei taaskaan löytynyt mitään. Lääkäri ehdotti peräsuolen päähän tehtävää silmukkahoitoa. Se tehdään yleensä pukamille, jotka sellaisilla silmukoilla ”hirtetään”. Ihmettelin miksi tämä tehtäisiin, jos minulla ei pukamia ole? Lääkäri kertoi, että suoleen tehtäisiin lenkeillä silmukat ja saataisiin aikaiseksi pato, ettei veri pääse pois. Olin aivan kauhusta järkyttynyt. Mitä tapahtuu jos veri ei pääse pois?
Sain sairaslomaa 3 viikkoa ja totaalilevolla aloin pysyä edes joten kuten pystyssä ja jaksoin kävellä. Palasin töihin ja työssäni tehdään onneksi vain paljon istumatyötä. Olin vihainen, pettynyt ja hyvin ahdistunut.”
Sitten tapahtui jotain yllättävää, eikö niin?
”Eräs ystäväni kertoi tyttärensä saaneen apua homeopatiasta valtavan pahaan kuivaan, suomumaiseen iho-ongelmaan. Pyysin heti yhteystiedot ja kirjoitin pitkän viestin tälle Jouni Jämsälle ja sain häneltä sitten vastaanottoajan.
Jounin vaimo, Satu, teki minulle alkuun kartoituksen tilanteestani, jonka jälkeen siirryin Jounin puolelle. Siellä Jouni teki mittauksia ja kysyi pian, että syönkö joitakin lääkkeitä? Kerroin ”mieltä tasaavasta” lääkkeestä, jota olin ottanut. Jouni kysyi, olinko lukenut lääkkeiden aiheuttamista haittavaikutuksista? En ollut! Jouni selasi hetken aikaa nettiä ja sieltä löytyi tietoa lääkkeeni haittavaikutuksista. Järkyttävällä tavalla selvisi, että minulla oli juuri nuo vaivat, jotka Jouni luetteli minulle. Niiden haittavaikutusten takia olin juossut 10 vuotta lääkärien luona.
Kukaan lääkäri ei ikinä missään yhteydessä kertonut tai epäillyt oireitteni johtuneen tuosta ”mieltä tasaavasta” lääkkeestä. Kymmenillä lääkäreillä olin käynyt ja kaikille olin lääkkeestä kertonut. Tuntui niin typerältä, miksi en ikinä itse ollut lukenut lääkkeen haittoja. Kai sitä vain luottaa siihen, että lääkärit osaavat hommansa. Lääkkeen kanssa ei 10 vuoden aikana ollut kertaakaan myöskään kontrolliaikaa.
Keskustelimme Jounin kanssa vastaanotolla pitkään. Totesimme, että ihminen on itse vastuussa syömistään lääkkeistä. Sain vastaanotolla homeopaattista hoitoa, joka oli minulle täysin vierasta, mutta siitä tuli tosi tasapainoinen olo. Lisäksi sain akupunktio-hoitoa ja kotihoidoksi vielä homeopatialääkkeen, maitohappobakteerit ja rautavalmisteen.”
Jouni Jämsän mielipide
Tässä vaiheessa kysyin Jounilta Hinni Pekkarisen hoidosta. Oliko kaikki sujunut Hinnin kohdalla niin kuin pitikin?
Jounin mielestä tämä on aika yleinen ja valitettava seuraus nykyisestä medikalisaatiosta, jossa lääkärit eivät tiedä, miten heidän määräämänsä lääkkeet vaikuttavat potilaassa. Eivät edes silloin reagoi tilanteeseen, kun potilas tulee niistä haitoista kertomaan. Ihmisiä tutkitaan miljardeilla veroeuroilla vuodessa ihan turhaan, kun lääkäri ei näe omien töittensä tuloksia. Lääkärit koulutetaan määräämään lääkkeitä, mutta koulutus ei koske niiden vaikutuksia tai ei neuvota miten poistetaan lääkkeiden aiheuttamat haitat.
Hinni parani!
Hinni, auttoivatko Jounin ja Sadun hoito-ohjeet?
”Kotona päätin itse vieroittautua lääkityksestä ja jätinkin ”mieltä tasaavan” lääkkeeni vähitellen pois. Aluksi tiputin annoksen puoleen ja vieroitusoireitahan siinä tuli, mutta aika pian ne hälvenivät. Nyt en enää käytä näitä lääkkeitä.
Otin käyttöön heti myös Jounilta saamani ruokavaliosuositukset. Kahvin jätin pois ja se olikin melkoinen operaatio, sillä olin tottunut juomaan 3-10 kuppia kahvia päivässä. Olo korjaantui vähitellen ja hyvään alkuun päästyäni tervehtyminen yhä enemmän ruokki hyvää oloani.
Kolmen viikon jälkeen olin Jounin luona kontrollikäynnillä ja ilokseni sain kertoa, kuinka olo oli hyvä, verenvuotoa oli enää harvoin ja uloste oli normaalin väristä. Pystyin 11 kuukauden jälkeen käymään myös kävelyllä 4 km ja uimassa.
Jouni antoi toisella käynnillä vielä akupunktiota ja juttelimme pitkään. Hänellä oli aikaa minulle, hän oli läsnä ja kuunteli. Tällaista hoitoa en ollut ikinä kokenut tai työssäni nähnyt. Olen 44-vuotias ja alkuvuodesta en pystynyt edes kävelemään. Oli järkyttävää olla niin sairas, eikä kukaan osannut auttaa. Kiitän ystävääni, joka minulle Jounista kertoi. Jouni antoi elämäni takaisin!”
Kiitos, Hinni, kun kerroit tarinasi. Kaikkea hyvää sinulle jatkossa.
Annetaan vielä Jounin arvioida mikä lopulta oli alkusysäys Hinnin tervehtymiseen. Jounin mielestä vaikuttavin hoito Hinnin kohdalla oli se, että joku kertoi syyn hänen pitkään jatkuneeseen sairasteluun. Sairauskierteen aiheutti moderni lääketiede, mutta siellä puolella ei oltu valmiita kertomaan, että syy sairasteluun saattoi olla peräisin lääkkeen haittavaikutuksesta. Homeopatialla Hinnin tilanne saatiin tasoittumaan nopeammin ja suurin hoito tässä oli päästä eroon mielialalääkkeestä.
Eikä tässä vielä kaikki. Hinnillä on vielä tärkeää asiaa!
”Kontrollikäynnillä Jounin luona, kun uhkuin tyytyväisyyttä, Jouni mainitsi, että näitä kehoa tukevia hoitoja haluttaisiin rajata niin, että ne kiellettäisiin juuri mielenterveyspotilailta! Mitä ihmettä? Hoitojen pitää kulkea rinnakkain, olla valittavissa yksin, kaksin tai peräkkäin.
Olen toiminut vuosia työtehtävissä lastenkodissa, jossa jo liki jokaisella 11-16 -vuotiaalle lapselle oli määrätty mielialalääkitys. Olen toiminut vuosia myös mielenterveys asuntoloissa, joissa lääkitys oli jo jokaisella – eikä näissä paikoissa kovinkaan hyvin voida.
Todella surullista, kuinka kokonaisvaltainen katsonta ja hoito jäävät niin usein huomioimatta. Itse sain kuukaudessa enemmän apua luontaisista hoidoista ja neuvoista kuin aktiivisen 10 vuoden aikana lääketieteestä.”
Mikään kieltolaki ei ole koskaan toiminut, vaan huonontanut tilannetta kaikilla tavoilla.
Erilaiset ”puoskarilait” heikentäisivät vain potilaiden turvaa ja oikeuksia. Diagnoosi ei saa asettaa ihmisiä eri asemaan, kuten viedä päätösvaltaa omista hoidoista. Sairauden perusteella hoitoja rajaava laki aiheuttaisi myös sen, että kaikki ihmiset eivät uskaltaisi mennä enää lääkäriin lainkaan, koska pelkäsivät saavansa diagnoosin, joka asettaisi heidät muihin nähden eri asemaan ja estäisi hoitamasta monipuolisesti. Ja ihmisen asettamien Suomessa eri asemaan, on vastoin perustuslakia.
Laki aiheuttaisi silloin myös sen, että lääkäriin luotettaisiin entistä vähemmän ja ei uskallettaisiin kertoa muista hoidoista tai edes sairauksista. Vaihtoetoiset hoidot menisivät lisäksi vielä enemmän maan alle ja niiden valvominen tai tilastoiminen olisi mahdotonta. Kaikki tämä vain siksi, että lääkärikunta haluaa monopolin sairaisiin ja verrokkitapauksia lääke- tai leikkaushoidoille ei sallittaisiin.
Jos tämä ideologia siirrettäisiin vaikka politiikkaan, niin Kokoomus haluaisi lain, jossa muita puolueita ei kaikki, varsinkaan Kokoomusvastaiset, saisi äänestää lainkaan.
Hoitoja rajaavan lain voisi asettaa aikaisintaan silloin, jos lääkärikunta ottaa vastuun, että potilas paranee heidän hoidoillaan varmasti ja turvallisesti.