Kirjoittaja: Christer Sundqvist
Sain äskettäin tutustua mielenkiintoiseen suomalaiseen diabeetikoille ja tyypin 2 diabeteksen riskissä oleville suunnattuun diabetesohjelmaan. Tästä on saatavissa yksilöidyn valmennusohjelman lisäksi myös erillinen verkko-opasmateriaali. Arvioin tässä kirjoituksessa tätä opasmateriaalia.
Vähähiilihydraattinen diabetesohjelma
Opasmateriaali on yllättävän laadukas ja voin sitä suositella. Opasmateriaalin voi tilata täältä:
https://web.archive.org/web/20231203013205/https://www.jannemakkonen.fi/opasmateriaali/
Olen itse useissa yhteyksissä tuonut esille
vähähiilihydraattisen ruokavalion edut tyypin 2 diabeteksessa. Siksi olin hyvin iloinen kun sain juttukaveriksi ja luettavakseni diabetekseen perehtyneen laillistetun ravitsemusterapeutin tuottamaa materiaalia. Tämän opasmateriaalin on tuottanut Janne Makkonen.
Diabetesravitsemusterapeutti Janne Makkonen
Janne asuu Joensuussa. Hänellä on omakohtaista kokemusta aiheesta, sillä hänellä on itsellään tyypin 1 diabetes. Oman sairautensa hoitoon perehtyminen on omalta osaltaan tehnyt Jannesta motivoituneen ja kyvykkään diabetekseen ja vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin erikoistuneen ravitsemusterapeutin sekä kokonaisvaltaisen hoidon puolestapuhujan. Janne on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri (TtM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Hän valmistui Itä-Suomen yliopistosta tammikuussa 2021. Hänen opinnäytteensä (pro gradu) käsitteli diabetesta ja sen voi halutessaan lukea
tästä.
Janne haluaa tarjota mahdollisuuden diabeetikoille (tyypistä riippumatta) saada tehokasta apua sairauteensa. Diabeteksen hoito ja ehkäisy on mahdollista tällä diabetesohjelmalla. Voit lukea lisää Jannesta
tästä.
Opasmateriaali
Tutustuin Jannen tarjoamaan diabetesoppaaseen (e-kirja). Opasmateriaali muodostuu viidestä osiosta (joita Janne kutsuu askeleiksi). Osioissa on tekstipohjaisia moduleja, joissa ensin johdatellaan opiskelijaa diabetesaiheeseen ja sitten aihetta käsitellään varsin perusteellisesti. Janne on lisäksi nähnyt vaivaa laatimalla erilaisia pohdintatehtäviä, tarjoaa tukilinkkejä ja ladattavaa tukimateriaaliakin on halukkaille tarjolla.
Opasmateriaali tarjotaan opiskelijalle pienempinä osina (5 askelta), joka varmasti on ihan hyvä idea. Helposti tietoa tulee opiskelijalle jopa liikaa ja kaikkea ei pysty ehkä heti omaksumaan. Jakamalla opasmateriaali viiteen eri osioon tekee materiaalista helpommin hallittavan ja mahdollisesti opiskelija oivaltaa mistä tässä on kyse hieman helpommin. Osiot on selattavissa joko suoraan verkkoalustan kautta tai erillisinä ladattavina PDF-tiedostoina.
Askel 1 otetaan orientoitumisen ja tavoitteiden kirkastamisen merkeissä. Janne kertoo miten materiaalia voi hyödyntää ja mitä yleensä on odotettavissa kun opiskelija alkaa toteuttamaan diabetesohjelmaa. Osiossa kartoitetaan mm. lähtötilannne, tarkastellaan riittääkö motivaatio, millaiset elämänarvot ovat tärkeitä ja osaako opiskelija asettaa itselleen sopivia tavoitteita. Ruokavalioon liittyvien tavoitteiden asettamisessa Janne tarjoaa hyödyllistä näkökulmaa. Onko tavoitteena laihtuminen ruokavalion avulla? Miten tärkeä on verensokerin hallinta? Tärkeintä antia tässä osiossa on motivointi ja tavoitteiden asettaminen, sillä ihan jokainen terveysprojekti epäonnistuu, jos ei ole motivaatiota toteuttaa ohjeistuksia.
Askel 2 käsittelee ruokavalion roolia tässä diabetesohjelmassa. Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla aika haasteellinen ainakin aluksi ja Janne tarjoaa näkemyksiään sellaisesta rennosta ruokavalion soveltamisesta. Käsittelyssä on ruokien hiilihydraattimäärien lisäksi tärkeänä seikkana ateriarytmi ja aterian suunnittelu. Tukena on erityinen ruokavalintaopas, hiilihydraattioppaita ja Janne tarjoaa ruokareseptejä. Janne ei unohda kokonaisuutta, vaan huomauttaa, että pitää ottaa huomioon myös elintavat ja elämäntilanteiden muutokset. Väkisin ei tule hyviä tuloksia. Hienoa huomata Jannen rento ote vähähiilihydraattisen ruokavalion tuomisessa opiskelijan elämäntilanteeseen.
Askeleessa 3 ollaan sitten valmiita toteuttamaan vähähiilihydraattinen ruokavalio osana elämää. Olen samaa mieltä Jannen kanssa, että alussa voi vastaan tulla aika sekavaa ja ristiriitaistakin tietoa. Riittävä tietomäärä takaa kuitenkin, että päästään hyvin alkuun. Diabeetikolla on oltava riittävät tiedot vähähiilihydraattisen ruokavalion aloituksesta ja noudattamiseen liittyvistä turvallisuus- ja terveystekijöistä. Niinpä Janne on sisällyttänyt tähän osioon erillisen turvallisuus- ja terveysoppaan. Janne selventää opiskelijalle miten eri tavalla vähähiilihydraattisista ruokavaliota pitää toteuttaa. On olemassa lievä, kohtalainen ja tiukka hiilihydraattirajoitus. Valitaan näistä vaihtoehdoista se itselleen sopivin. Janne kirjoittaa tärkeää asiaa tyypin 1 diabetekseen liittyvistä erityispiirteistä.
Askel 4 on ruokavalion tarkastelua, että miten hyvin se on toiminut. Opiskelija saa tottua rehellisyyteen. Vilpittömästi opiskelija tarkastelee miten homma sujuu. Toimiiko ruokavalio osana elämän kokonaisuutta? Ruokavalion toimivuuden ratkaisee aina lopulta kokonaisuus yksittäisen ravintotekijän sijaan (vaikka mm. hiilihydraattimäärillä onkin tärkeä vaikutus). Opiskelija osaa arvioida ainakin karkeasti energiantarpeensa ja saa vahvistuksen siitä onko sopiva ateriarytmi toteutumassa. Hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sopivista määristä ja lähteistä ihan käytännön tasolla on runsaanlaisesti tietoa tarjolla. Opiskelija saa avukseen hiilihydraattioppaan lisäksi myös proteiini- ja rasvaoppaat sekä esimerkkisuunnitelmia miten toteuttaa tätä käytännössä. Ideana ei kuitenkaan ole se, että tarvitsisi laskea kaloreita ja energiaravintoaineiden määriä jatkuvasti. Se on tylsää!
Askel 5 auttaa siinä miten ruokavalio toimii käytännössä eri tilanteissa. Antaa eväitä asennoitumiseen, motivaation säilyttämiseen, jatkuvaan oppimiseen ja pysyvien tulosten saavuttamiseen. Osion tärkein viesti on, että ruokavalion noudattaminen ja diabeteksen hallinta tai ehkäisy on jatkuva prosessi, jossa aina voi oppia uutta. Elämäntilanteet muuttuu ja Janne kertoo miten siihen pitäisi reagoida. Terveystilanteessa voi tapahtua muutoksia hyvään tai huonoon suuntaan ja silloin on asetettava tavoitteita uudestaan ja tehtävä muutoksia suunnitelmiin.
Lisähavaintoja
Opas etenee ehkä hieman verkkaiseen tahtiin, mikä ei välttämättä ole huono asia ollenkaan, mutta voi olla hätäisemmälle, nopeita tuloksia hakevalle pienimuotoinen haaste. Varsinkin jos opiskelija säntillisesti suorittaa kaikki pohdintatehtävät ja tarkistaa jaossa olevat tukimateriaalit ja lisätietoa tarjoavat linkit, voi olla, että väsy iskee. Tämän vuoksi Janne kyllä korostaakin, että tukimateriaaleja ja tukilinkkejä voi hyödyntää tarpeen mukaan ja edetä omaan tahtiin. Materiaalin puutteesta ei voi Jannea syyttää. Päinvastoin, tämä on varsin paljon tietoa tarjoava opasmateriaali.
Tärkeää vaikuttaa olevan, että löytää itselleen sopivan etenemistahdin. On hyvin mahdollista, että yhteen askeleeseen käyttää useita viikkoja ja toisessa askeleessa pärjää huomattavasti nopeammin. Kiehtovaa on lukea materiaalia ja oppia lisää sitä mukaa kuin vähähiilihydraattista elämäntapaa toteuttaa.
Suosittelen!
Oli ihan mielenkiintoista tutustua Janne Makkosen diabetesohjelmaan. Toivottavasti maamme diabeetikot sankoin joukoin löytävät tästä helpotusta hankalaan sairauteensa. Onneksi olkoon Janne! Olet onnistunut hyvin!
Paluuviite:Insuliiniresistenssi ja sen hoito erittäin yksinkertaisesti selitettynä – Turpaduunari