Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Laadukkaita välipaloja

On kasaantunut sen verran paljon kysymyksiä koskien laadukkaita välipaloja, että ajattelin tehdä vastaamisen helpommaksi. Voin tähän kirjoitukseen koota ehdotukseni laadukkaasta välipalasta.

Lähinnä laadukkaiden välipalojen tarve korostuu urheillessa ja/tai kun on vaikea toteuttaa säännöllistä pääaterioiden rytmiä (aamupala-lounas-päivällinen). Ihan mainiosti voi toki pärjätä kokonaan ilman välipaloja.

Treenin jälkeinen palauttava välipala

Harjoituksen jälkeen on tärkeää siirtyä kuluttavasta (katabolisesta) aineenvaihdunnasta rakentavaan (anaboliseen). Huomiota kiinnittäisin tässä tapauksessa riittävään energiamäärään, proteiinin laatuun, nesteytykseen ja mineraalien saantiin. Tässä muutamia laadukkaita, palauttavia välipaloja lähinnä urheilijoille, mutta eivät ne kiellettyjä muiltakaan ole.

Palautusjuoma

Palautusjuoma valmistetaan ennen harjoituksiin lähtöä ja otetaan sinne mukaan tiiviissä astiassa (esim. tiiviisti suljettava juomapullo). Ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa (blenderi).

Ainekset:

  • 1 l haaleaa vettä
  • 1 dl karpaloita
  • 1 dl mustikoita (tai muita kotimaisia marjoja)
  • 50 g kuivattua nokkosta tai proteiinijauhetta (hera tai riisi)
  • 1-2 rkl luomuhunajaa
  • 1-2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (tai oliiviöljyä)
  • ripaus puhdistamatonta merisuolaa

Sekoita huolellisesti, veden pitää olla lämmintä mutta ei kuumaa, jolloin öljy kivasti ”sekoittuu” juomaan ja hunajan ominaisuudet eivät mene pilalle. Tässä juomassa on runsaasti hiilihydraatteja ja proteiinia sekä kohtuullisesti rasvaa. Nokkonen on luonnon oma proteiinipommi. Haaleana juoma imeytyy nopeasti. Karpaloissa ja mustikoissa on runsaasti antioksidantteja palautumiseen. Hunaja antaa kivasti makeutta ja on myös edesauttamassa palautumista. Merisuola korvaa hien mukana poistuneet mineraalit.

Palautusruoka

Yllä esitelty juoma valmistuu nopeasti. Hieman enemmän vaivaa joutuu näkemään ruokaisan palauttavan ruoan valmistamiseen, mutta ei se mitenkään mahdottoman hankalaa ole kuitenkaan. Ruoka otetaan mukaan tiiviissä rasiassa. Säilytetään mieluusti viileässä.

Ainekset:

  • 100 g kylmäsavu- tai lämminsavulohta (vaihtoehtona makrilli tai tonnikala)
  • kourallinen luomurucolaa (tmv. lehtisalaattia)
  • 2-3 keitettyä kananmunaa
  • 2-3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 2-3 rkl tuoreita/pakastettuja herneitä
  • 1 kpl pieni, miedonmakuinen raaka sipuli
  • 5-10 kpl kuivattuja hedelmiä (luumu, aprikoosi, taateli, viikuna)
  • ripaus puhdistamatonta merisuolaa
  • mausteeksi vähän pippuria

Sekoita ainekset vaikka suoraan kuljetusastiaan. Tarkista ettei ole kalanruotoja ja poista myös nahkaosat. Keitä kananmunat koviksi ja pilko ne pieniksi. Lisää lehtisalaatti ja hienoksi silppumasi sipuli. Lisää joukkoon kuivatut hedelmät ja herneet. Pirskoita päälle öljyä. Ripaus suolaa ja pippuria. Pistä kaikki ainekset sekaisin ja nauti treenin jälkeen (tai heti jos on sopiva hetki). Ruoka-annoksessa on sopivasti energiaa, proteiineja ja hiilihydraatteja. Rasvaa voi halutessa käyttää enemmänkin.

Mikäli on nälän tai tylsistymisen takia tarvetta laadukkaalle välipalalle, usein niin tyhmien napostelutuotteiden sijaan, voin suositella näitä välipaloja:

Hedelmäinen pähkinä-kaalisalaatti

Tästä voi valmistaa hetkessä valmistuvan kasvispainotteisen välipalan, jonka saa ruokaisammaksi lisäämällä siihen jotakin sopivaa lihaa tai kalaa. Tämä resepti on ilman lihaa tai kalaa.

Ainekset:

  • 1 kourallinen lehtikaalia
  • 1 omena tai päärynä
  • puolikas sitruuna (tai greippi)
  • puoli kourallista cashewpähkinöitä tmv.
  • 1-2 rkl pähkinä- tai mantelirouhetta
  • 1-2 rkl hapankaalia
  • 1-2 rkl siemenöljyä (esim. hamppuöljy)
  • ripaus puhdistamatonta merisuolaa
  • hieman pippuria

Leikkaa salaatti, omena ja sitruuna pieniksi paloiksi. Kaada joukkoon pähkinät ja lisää maun mukaan hapankaalia. Kaada öljy joukkoon ja jatka sekoittamista samalla kun ripottelet joukkoon suolaa ja pippuria. On muuten hyvää ja pitää nälän loitolla varsin hyvin! Ruokaisampi tästä tulee lisäämällä vielä jotakin lihaa tai kalaa.

Välipalaleipä

Tämän ohjeen löysin Elviira Krebberin kirjasta. Kolme helposti muistettavaa ainesosaa ja helpot mitat.

Ainekset (yhden leivän ainekset):

  • 1 dl mantelijauhoa
  • 1 maustemitta leivinjauhetta
  • 1 luomumuna
  • puhdistamatonta merisuolaa maun mukaan

Voitele mikronkestävä annosvuoka tai muki pehmeällä voilla. Laita mantelijauho, leivinjauhe ja suola pieneen kulhoon. Sekoita hyvin. Vatkaa muna kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Nostele kuiva-aineseos munavaahdon joukkoon ja sekoita varovasti lastalla tai lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun annosvuokaan tai mukiin. Paista mikroaaltouunissa täydellä teholla 2 minuuttia. Tarkista minuutin jälkeen kypsyys ja säädä kokonaispaistoaika oman mikrosi mukaan (voit toki tehdä leivät myös perinteisessä uunissa). Poista leipä paistoastiasta, anna jäähtyä ja tarjoile lämpimänä. Yhteensä tällä reseptillä saa 19,8 g proteiinia, siinä on 33,1 g rasvaa ja vain 3,9 g hiilihydraatteja. Energiaa on 392 kcal.

Mahdollisesti tämä täydentyy lähipäivinä. Testiryhmäni nyt kokeilee näitä välipaloja ja kantautuneen kokemuksen mukaisesti päätän jatkosta.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.