18/08/2022

Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita, sillä sydänsairaus on krooninen, tulehduksellinen tila, jonka riskiä voidaan tehokkaasti vähentää terveellisillä elämäntapamuutoksilla

Aseem Malhotran, Rita F Redbergin ja Pascal Meierin julkaisusta suomeksi kääntänyt Ari Kaihola. Aseem Malhotra on arvostettu brittiläinen sydänlääkäri. Tämä uutinen oli eilen laajassa kansainvälisessä levityksessä. Turpaduunari -blogissa se tarjotaan nyt suomennettuna kaikille suomalaisille.

Sydänsairauden syntymekanismi ja sen hoito vaatii kiireellistä paradigman muutosta. Huolimatta lääkäreiden ja yleisön keskuudessa suositusta uskomuksesta, käsite tyydyttyneiden rasvojen ”putkia” tukkivasta vaikutuksesta on yksinkertaisesti väärä. Merkkipaalututkimus systemaattisten katsausten ja seurantatutkimusten meta-analyysien joukossa ei osoittanut mitään yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen ja (1) kokonaiskuolleisuuden, (2) sydänsairauksien (SVT), (3) SVT kuolleisuuden, (4) aivohalvauksien tai (5) tyypin 2 diabeteksen välillä terveillä aikuisilla.

Samaten sydänsairautta jo potevilla ei havaittu hyötyä rasvan, ml. tyydyttyneen rasvan, vähentämisestä sydänkohtauksiin, SVT:hin yleensä tai kokonaiskuolleisuuteen. On opettavaista huomata, että vaihdevuodet ohittaneilla ja SVT:a sairastavilla naisilla sydän-verisuonitutkimus paljasti tyydyttynyneen rasvan yhteyden vähentyneeseen ateroskleroosin etenemiseen, kun taas hiilihydraatit ja monityydyttymättömät rasvat olivat yhteydessä sen pahenemiseen.

Ateroskleroosin estäminen on tärkeää, mutta verihyytymät ovat se todellinen tappaja

Tulehdukselliset prosessit, jotka lisäävät kolesterolin tarttumista valtimon seinämiin ja siitä seuraava plakin muodostuminen (ateroskleroosi), muistuttaa lähinnä finniä (kuva alla).

Kuva 1 Elämäntapamuutokset sydänsairauden estämisessä ja hoidossa.

Useimmat sydänkohtaukset tapahtuvat paikoissa, jotka ovat alle 70-prosenttisesti tukkeutuneita ja jotka eivät aiheuta paikallista hapenpuutetta stressitestissä. Kun plakki repeää (vrt. finnin puhkeaminen), sydänvaltimoon voi tulla hyytymä ja sydänkohtaus voi seurata minuuteissa. Puutteet nykyisessä ’putkiin’ perustuvassa lähestymistavassa (röörien avaaminen) SVT:n hoidossa paljastuivat joukossa satunnaistettuja tutkimuksia (RCT), jotka osoittivat, että stenttien asentaminen vakaisiin (plakin ahtauttamiin) suonen kohtiin ei estänyt sydäninfarkteja eikä vähentänyt kuolleisuutta.

Satunnaistetut ruokavaliotutkimukset primaari- ja sekundaaripreventiossa

Vertailtaessa ohjetta vähärasvaisen (alle 37% rasvaa) ruokavalion noudattamisesta ja energia-rajoittamatonta Välimerellistä ruokavaliota (41% rasvaa), johon lisätään vähintään 4 ruokalusikallista exra-virgin oliiviöljyä ja kourallinen pähkinöitä (PREDIMED), jälkimmäisellä saavutettiin 30% (NNT=61) vähenemä SVT tapahtumiin 7500 korkean riskin potilaalla. Lisäksi Lyon Heart tutkimus osoitti, että Välimerellisen ruokavalion soveltaminen sydänsairailla paransi tuloksia sekä uusineissa sydänkohtauksissa (NNT=18) että kuolleisuudessa mistä tahansa syystä (NNT=30) huolimatta siitä, että veren LDL-kolesterolin pitoisuuksissa ei ollut merkittävää eroa ryhmien välillä.

Extra-virgin oliviiöljyn, pähkinöiden ja rasvaisen kalan sisältämä alfalinoleenihappo, polyfenolit ja omega-3 rasvat vähentävät nopeasti tulehdusta ja veren hyytymistä. Molemmat verrokkiruokavaliot näissä tutkimuksissa olivat melko terveellisiä, minkä vuoksi on erittäin todennäköistä, että vielä suurempia etuja saavutettaisiin, jos Välimerellistä ruokavaliota verrattaisiin tyypilliseen, länsimaiseen ruokavalioon.

LDL-kolesterolia riskitekijänä on liioiteltu

Vuosikymmeniä jatkunut veren kolesterolipitoisuuden alentamisen tärkeys, ikäänkuin se olisi päämäärä itsessään, ja ’todistetusti alentaa kolesterolia’ ja ’vähärasvainen’ ruoka- ja lääkemarkkinoinnin edistäminen on ollut harhaanjohtavaa. Valikoiva raportointi saattaa osittain selittää tätä väärinkäsitystä. Sydney Diet Heart tutkimuksen ja Minnesota coronary kokeen julkaisemattomien tietojen uudelleen analysointi paljasti tyydyttyneen rasvan korvaamisen kasvirasvoja sisältävällä linolihapolla lisäävän kuolemanriskiä huolimatta merkittävästä LDL- ja kokonaiskolesterolin (TC) vähennyksestä.

Korkea TC suhde HDL:ään on paras sydäntautiriskin mittari (siksi tätä laskelmaa, ei LDL:ää, on käytetty tunnustetuissa sydänriskilaskelmissa, kuten Framingham-tutkimuksessa). Korkea TC/HDL suhde on myös sijaismittari insuliiniresistenssille eli kroonisesti kohonneelle veren insuliinipitoisuudelle, joka on sydänsairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden perimmäinen syy. Hiljattainen systemaattinen katsaus päätteli, että yli 60-vuotiailla LDL-kolesteroli ei ole yhteydessä sydänsairauksiin ja on käänteisesti yhteydessä kuolemiin mistä tahansa syystä. Korkea TC/HDL suhde putoaa nopeasti ruokavaliomuutoksella, jossa pitkälle jalostettuja hiilihydraatteja korvataan terveellisillä, runsasrasvaisilla ruoilla.

Yksinkertainen tapa taistella insuliiniresistenssiä (kroonisesti koholla oleva veren insuliini) ja tulehdusta vastaan

Verrattuna fyysisesti epäaktiivisia henkilöitä sellaisiin, jotka kävelevät reippaasti noin 150 minuuttia viikossa, jälkimmäinen ryhmä voi odottaa 3,4-4,5 vuotta pidempää elämää riippumatta kehon painosta. Säännöllinen reipas kävely saattaa myös olla tehokkaampaa kuin juoksu sydäntautien ehkäisyssä. Ja vain 30 minuuttia kohtuullista aktiviteettia päivässä ja yli 3 kertaa viikossa parantaa merkittävästi insuliiniherkkyyttä ja auttaa peruuttamaan insuliiniresistenssin (eli alentaa kroonisesti koholla olevan veren insuliinipitoisuuden, joka on yhteydessä lihavuuteen) kuukausissa vähän liikkuvilla keski-ikäisillä aikuisilla. Tämä tapahtuu riippumatta painon pudotuksesta ja puhuu sen puolesta, että jopa vähäiselläkin liikunnalla päästään jo pitkälle.

Toinen riskitekijä SVT:lle on ympäristön aiheuttama stressi. Lapsuusajan trauma voi johtaa keskimääräisen elinajan odotteen putoamiseen 20 vuodella. Krooninen stressi lisää kortisolireseptorin resistenssiä, mikä johtaa epäonnistumiseen tulehdusreaktion sammuttamisessa (matala-asteinen tulehdus jää päälle, kääntäjän lisäys). Yhdistämällä kokonaisvaltainen elämäntapamuutos terveelliseen ruokavalioon, säännölliseen liikuntaan ja stressin vähentämiseen lisää elämän laatua, vähentää SVT- ja kuolleisuutta kaikista syistä.

On aika siirtää yleinen terveysviestintä SVT:n ennaltaehkäisyssä ja hoidossa pois seerumin rasvojen mittailusta ja tyydyttyneiden rasvojen vähentämisestä. SVT on kroonisesta tulehduksesta johtuva sairaus ja sitä voidaan tehokkaasti vähentää kävelemällä 22 minuuttia päivässä ja syömällä oikeaa ruokaa (joka ei tule pakkauksessa, kääntäjän lisäys). Tämä yksinkertainen ja silti tehokas hoito on ilmainen eikä siksi tarvitse business-mallia tai markkinointiviestintää tuekseen.

Kääntäjän kommentti:

Vielä TC/HDL:ää parempi riskimittari on TG/HDL, jota nämä 2 tutkimusta pitävät kaikkein parhaana ja sellaisena, joka osoittaa luotettavasti riskin myös henkilöillä, joiden LDL on alhainen. TG/HDL korreloi vahvasti insuliiniresistenssin kanssa.

Fasting Triglycerides, High-Density Lipoprotein, and Risk of Myocardial Infarction

http://circ.ahajournals.org/content/96/8/2520.long

Myös tämä tutkimus puhuu vahvasti TG/HDL suhteen puolesta:

Nearly all routinely assessed lipid variables were associated with the extent of coronary disease, but only the ratio of triglycerides to HDL-cholesterol or to HDL-c were robustly associated with disease extent. Elevation in the ratio of TG to HDL-c was the single most powerful predictor of extensive coronary heart disease among all the lipid variables examined.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664115/

LINKKEJÄ MEDIAUUTISOINTIIN:

http://edition.cnn.com/2017/04/25/health/saturated-fat-arteries-study/index.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/04/26/specialists-fire-dismissing-saturated-fat-link-heart-disease/

http://www.express.co.uk/life-style/health/796452/Saturated-fat-Cardiologists-warnings-clogs-arteries-wrong-health-exercise

http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/saturated-fats-do-not-cause-heart-disease-cardiologists-claim_uk_58ff3bdfe4b0288f5dc7da10

http://www.thefatemperor.com/blog/2017/4/26/aseem-malhotra-on-sky-news-some-real-root-causes-of-heart-disease-

https://www.theguardian.com/society/2017/apr/25/saturated-fats-heart-attack-risk-low-fat-foods-cardiologists?CMP=Share_iOSApp_Other

https://profgrant.com/2017/04/26/the-battle-over-the-causes-of-cardiovascular-disease-heats-up/

http://www.sbs.com.au/news/article/2017/04/26/saturated-fat-not-cause-heart-disease

https://www.thesun.co.uk/living/3414319/medics-embroiled-in-health-row-after-blasting-plainly-wrong-nhs-claims-that-butter-cheese-and-red-meat-clog-arteries/

https://ca.news.yahoo.com/pass-butter-cutting-saturated-fat-225954888.html

http://www.cbc.ca/news/health/pass-the-butter-cutting-saturated-fat-does-not-reduce-heart-disease-risk-cardiologists-say-1.4085453

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

15 thoughts on “Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita

  1. Niin näin maallikkona ei tiedä mihin uskoo,kun ei osaa suodattaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.