Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Maitokapina!

Kirjoittaja: Ari Kaihola

YLE heitti ämpärillisen kylmää kurria suomalaisten – erityisesti pienten lasten vanhempien – niskaan 22.8.2017 tällä uutisellaan: Monessa koulussa ja päiväkodissa juodaan nyt vain rasvatonta maitoa – ”Sääli, että vaihtoehto jäi pois”

Tuetun maidon piiriin jäi enää rasvaton maito – kurri eli pluttana – ja uutisen mukaan moni kunta reagoikin muutokseen siirtymällä täysin rasvattomiin maitotuotteisiin.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi maidon prosessointia, maitorasvojen terveysvaikutuksia ja mahdollisia taloudellisia motiiveja sille, miksi kaikkein ravitsevin osa maidosta viedään lastemme suista.

Maito on politiikkaa

Hallitus on huolissaan lähinnä kurrin menekistä: ”Viime vuosina nestemäisten maitotuotteiden käyttö on vähentynyt ja rasvattoman maidon kulutus vähenee jo toista vuotta perättäin.” Ei sitten tullut mieleen, että kansa on jo saanut tarpeekseen kurrin tuputtamisesta? Siinä syy, miksi kulutus vähenee; kun ei sitä kukaan halua!

Syynä pelkästään rasvattoman maidon tukipäätökseen ei ole suinkaan lasten terveys, vaan pikemminkin näyttää siltä, että taustalta löytyy meijeriteollisuuden intressit.

Hyvällä tahdollakaan ei voi sanoa, että päätöksen perusteena olisi ollut lasten terveys ja hyvinvointi. Myöskään EU:n määräys ei voi olla taustalla, vaan kyseessä on aivan kotikutoinen sumpliminen, kuten Turpaduunari niin oivaltavasti artikkelissaan kirjoittaa. Pääasiassa meijeriteollisuuden rahoittaman Maitopropagandatoimiston, nykyiseltä nimeltään Maito ja Terveys Ry, viestintäpäällikkö Lallukka puhuu siis vaihtoehtoista totuutta sanoessaan tässä YLE:n 31.8.2017 julkaisemassa artikkelissa Taustalla ovat uudet ravitsemussuositukset ja EU:n koulumaidolle maksaman tuen ehtojen muutokset. Lallukka sanoo, että vanhemmat voivat luottaa ravitsemussuosituksiin.”

THL:n tuore Syödään ja opitaan yhdessä -julkaisu määrittelee ”Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa, 2014, määrätään mm., että kouluruokailu järjestetään siten, että se tukee oppilaiden oppimiselle, monipuoliselle kehittymiselle ja hyvinvoinnille asetettuja tavoitteita.”

Miten rasvaton maito tukee oppimista, monipuolista kehittymistä ja hyvinvointia? Se toivon mukaan selviää, kun olette päässeet tämän kirjoituksen loppuun. Täyttyykö sen avulla edes tuo 2014 perusopetuksen opetussuunnitelman määräys?

Maidon prosessointi

Kerman kuorinta

Rasvatonta maidosta tehdään poistamalla siinä luontaisesti oleva rasva, jota on olosuhteista riippuen vähän yli 4%. Rasvan poistamista nimitetään kuorimiseksi. Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli kuoritusta maidosta kertoo seuraavaa:

Rasvaton maito on pastöroitua ja homogeenistettua kurria, jonka rasvapitoisuus on enintään 0,3 prosenttia. Sitä on saatavilla myös iskukuumennettuna, luomuna, kalsiumilla rikastettuna sekä rasvattomana maitojauheena.

D-vitamiini poistuu maidosta rasvaliukoisena maitorasvan mukana separoinnissa. Sen vuoksi sitä lisätään Suomessa rasvattomaan maitoon maissiöljyyn liuotettuna ennen homogenointia.”

Kuvituskuva maitopurkkini kyljestä (homogenoimatonta luomumaitoa).

Homogenointi

Homogenointi tehdään maidolle siksi, että rasva ei nousisi maidon pintaan. Sillä on siis lähinnä kosmeettinen tarkoitus. Suomen Kuvalehden artikkeli ”HYVÄ, PAHA MAITO” (PDF) vuodelta 2000 on taas ajankohtainen. Se on kokonaisuudessaankin lukemisen arvoinen, mutta erityisen mielenkiintoinen on tämä lause: Maito kuitenkin muuttuu kahdella tavalla homogenoinnissa: fysiologisesti ja kemiallisesti. Koko ketju on monimutkainen, mutta mekaanisesti tapahtuma on seuraavanlainen:

Wikipedian maito-artikkeli puolestaan kertoo, että ”Kaikissa maissa homogenointia ei suoriteta” ja ”professori Tapani Alatossavan mukaan homogenointi saattaa olla maitoyliherkkyyksien takana. Hänen mukaansa maidon osuutta suomalaisten terveysongelmissa ei kuitenkaan voida tutkia, sillä maitoteollisuus on kieltäytynyt tutkimusyhteistyöstä.”

Homogenoinnista kertova Wikipedia-artikkeli kuvaa asian näin: ”raakamaito johdetaan korkeassa paineessa homogenisaattorissa olevan kapean raon läpi, jolloin sen rasvapalloset pilkkoutuvat ja niiden kalvo rikkoutuu”

ja

Samalla rasvapallosia ympäröivä kelmu rikkoutuu ja sen korvaa lähinnä kaseiinista syntynyt kelmu. Homogenoinnista voi seurata maitorasvan pilaantumista kun rasvapallot pilkkoutuvat, niiden suojaava pintakerros rikkoutuu ja maitoproteiini hajoaa. Homogenointi aktivoi myös lipaasi-entsyymiä. Näiden seurauksena maitoon voi syntyä hapettunut ja eltaantunut maku, joita pyritään ehkäisemään lämpökäsittelyllä.”

Kaseiinihan nostaa insuliinia tehokkaasti, mikä saattaa lisätä riskiä hyperinsulinemialle ja sen pitkään jatkuessa insuliiniresistenssille ja metaboliselle oireyhtymälle.

Suomessa maidot homogenoidaan useimpia luomumaitoja lukuun ottamatta. Myös esimerkiksi jogurtin, piimän ja jäätelön valmistuksessa käytetty maito tai massa on homogenoitua. Viiliä ei sen sijaan homogenoida, koska siinä kerman halutaan nousevan pinnalle. Kuohukermaa, smetanaa ja voihin käytettävää maitoa ei myöskään homogenoida. Juuston valmistuksessa homogenointi on harvinaista, ja sitä käytetään lähinnä runsasrasvaisten ja sinihomejuustojen valmistuksessa.” jatkaa Wikipedian Homogenointi-artikkeli.

Artikkelin lopusta löytyy myös linkki tähän mielenkiintoiseen Youtube videoon (n. 30min, Silminnäkijä – Pilattu maito), joka on varmaankin hyvä palauttaa lukijoiden mieleen tässä yhteydessä.

Maidosta jauheeksi

Suomenkielisiltä sivuilta ei oikein löytynyt kunnollista kuvausta maitojauheen valmistusprosessista. USA:sta sen sijaan löytyi. Uskoisin, että Suomessa käytetään jompaa kumpaa menetelmää – suuttimien läpi hienoksi sumuksi tai ”atomeiksi”. En tiedä käytetäänkö tuota 204C (400F) lämpötilaa molemmissa, mutta selvää on että tuollainen käsittely muuttaa proteiinien ja rasvojen rakennetta ja/tai hapettaa niitä. Jo alkuvaiheessa tehty saostus kaikelle maidolle 57C (135F) lämpötilassa käsittääkseni ”kypsentää” proteiineja.

Itse ainakin yritän vältellä moisen prosessin läpikäyneitä meijerituotteita ja ostan luomumaitoa (siis sitä oikeaa) mahdollisuuksien mukaan. Kokonaanhan se ei tietenkään onnistu, koska esim. juustojen kohdalla on mahdoton tietää niiden raaka-aineiden käsittelyä, vaikka luomua olisivatkin. Monesti pakkauksessa ei mainita onko tehty pastöroimattomasta ja homogenoimattomasta raakamaidosta.

Väärennetty luomumaito

Wikipedian jo aikaisemmin viitattu maitoartikkeli kuvailee Luomumaitoa näin: ”Luonnonmukaisesti tuotettu maito voi lopputuotteesta riippuen olla jatkokäsitelty esimerkiksi pastöroinnilla, homogenoinnilla, rasvan vähentämisellä tai laktoosin poistamisella.

Luomulaatuiset maitotuotteet sisältävät enemmän CLA:ta ja omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaiset maitotuotteet.”

Anteeksi vaan, mutta mielestäni kaikki toimenpiteet, joilla alkuperäisestä tuotteesta otetaan jotain pois tai siihen jotain lisätään, romuttavat sen Luomu-statuksen. Sehän käy ilmi jo tuon lainauksen jälkipuoliskosta – Luomu sisältää enemmän mainittuja terveydelle edullisia ainesosia; kun rasvaa poistetaan, poistetaan samalla myös suuri osa Luomun eduista. Siksi on aivan käsittämätöntä, että koulumaitotukea annetaan kaikkein eniten luomukurrille, jossa aidosta luomusta ei ole jäljellä oikeastaan mitään muuta kuin nimitys!

Toinen räikeä esimerkki Luomu-määritelmän venyttämisestä uskottavuuden ulkopuolelle tulee Valiolta. He kehtaavat nimittää Luomuksi jogurttia, joka on suorastaan äärimmäinen esimerkki siitä, mitä kaikkea mahdollista prosessointia maitotaloustuotteille voidaan ylipäätään tehdä! Alkuperäinen Luomu-maito pastöroidaan, siitä poistetaan rasva ja se muutetaan maitojauheeksi. Lopuksi nämä prosessoidut ainesosat yhdistellään uudestaan eri suhteissa ja lopputulosta kutsutaan – simsalabim – LUOMU jogurtiksi!

Voidaan hyvällä syyllä kysyä, mitä luomusta on enää jäljellä, kun rasva on otettu pois ja maito on sumutettu yli 200 asteen lämpötilassa maitojauheeksi? Sekin vähä rasva ja kolesteroli, mitä sattuu olemaan jäljellä, saadaan näin tehokkaasti hapetettua ja muostettua juuri sellaisia rasvoja, jotka ovat sydänterveyden kannalta ongelmallisia. Ja noita sitten vielä tungetaan tuotteeseen, jota ihmiset ostavat sydänterveellisenä! Häpeä, Valio!

Maitorasvojen terveysvaikutukset eli mitä menetetään rasvan mukana?

Transrasvat, jotka ovat terveellisiä

Kaikki ovat varmaan kuulleet niistä epäterveellisistä transrasvoista, joita vielä joku aika sitten oli runsaasti margariineissa. Nyt ei ole kyse niistä, vaan luonnon muodostamista transrasvoista, joiden terveysvaikutukset ovat kaikkea muuta kuin haitallisia.

CLA:sta kirjoittaa Tohtori Tolonen näin: ”Ruuasta saadun CLA:n määrä on valitettavasti vähenemässä sitä mukaa, kun ihmiset syövät kevyemmin ja välttävät eläinrasvoja sisältäviä maitotaloustuotteita ja kolesterolia sisältäviä kananmunia.”

Artikkeli on varsin kattava, kunhan muistaa suodattaa kaikki puheet sen nauttimisesta lisäravinteena. CLA:n käyttöä lisäravinteiden muodossa ei voi suositella, koska näyttöä on pikemminkin haitoista kuin eduista. Se on viisainta ottaa luonnollisessa muodossaan rasvaisista meijerituotteista.

Luomumaidossa CLA:n, kuten myös monien muiden terveyttä edistävien rasvahappojen pitoisuus on suurempi kuin tavanomaisessa maidossa. Luonnonmukaisesti tuotetun maidon monityydyttymättömien rasvahappojen, konjugoidun linolihapon (CLA), alfalinoleenihapon ja omega-3 -rasvahappojen pitoisuus oli suurempi kuin tavanomaisesti tuotetun. Lisäksi luonnonmukaisesti tuotetun maidon omega-3- ja omega-6- rasvahappojen suhde oli suurempi kuin tavanomaisesti tuotetussa.”

Mitä järkeä on siis rasvattomassa ”luomu”maidossa? Ensin viljelijä hoitaa lehmänsä hyvin, ne tuottavat terveellisiä rasvoja sisältävää maitoa, joista meijeri vie kaiken arvokkaan ja toimittaa sitten jätökset koululapsille! Ja Suomi maksaa tälle sirkukselle suurinta koulumaitotukea ja viranomaiset valehtelevat sen olevan EU:n vaatimus.

CLA:sta voitte lukea lisää kirjoittamani osteoporoosia käsittelevän artikkelisarjan 2. osan lopusta. Siitä on hyötyä myös luiden terveydelle.

Vakseenihappo on toinen maidon sisältämistä terveellisistä transrasvoista. Se toimii CLA:n esiasteena ja myös ihmisillä on kyky muuntaa se CLA:ksi. Sitä esiintyy luontaisesti märehtijöiden rasvassa sekä maitotuotteissa.

D-vitamiini

D-vitamiini poistuu maidosta rasvaliukoisena maitorasvan mukana separoinnissa. Sen vuoksi sitä lisätään Suomessa rasvattomaan maitoon maissiöljyyn liuotettuna ennen homogenointia.”

Todella hienoa – ensin maidosta otetaan kaikki rasva pois ja sen jälkeen lisätään takaisin omega-6 pitoista maissiöljyä (!), että edes jotenkin saataisiin D-vitamiini pysymään liuoksessa.

Teknisten syiden vuoksi D-vitaminointi pitää suorittaa homogenoinnin yhteydessä. Tämän artikkelin mukaan päiväkoteihin ja kouluihin tarjotaan ainoastaan D-vitaminoitua maitoa. Tuo tarkoittaa myös sitä, että perinteisesti homogenoimaton luomumaito muuttuu koulumaidoksi, jonka jälkeen se on homogenoitua ja D-vitaminoitua kurria ja siten vain varjo aidosta luomumaidosta. Itse en moista litkua kehtaisi sillä nimellä kutsua.

K2-vitamiini kuten D-vitamiinikin, on rasvaliukoinen.

Jos maidosta poistetaan rasva, poistuu myös valtaosa K2-vitamiineista. Tässä kirjoituksessa on kohtuullisen hyvä katsaus kaikkiin eri tyyppisiin K2-vitamiinin muotoihin (menakinonit), joita löytyy kaikista rasvaisista maitotaloustuotteista sekä lisäksi joistakin käymisellä kypsytetyissä kasvisruoissa (esim. hapahkaali). K2-vitamiini on erittäin tärkeää sekä luiden että sydämen terveydelle. Tässä myös hyvä, tiivis katsaus K2-vitamiinin hyötyihin.

K2-vitamiinista voitte lukea lisää kirjoittamani osteoporoosia käsittelevän artikkelisarjan 3. osasta.

Pitääkö huolestua tyydyttyneestä rasvasta?

Tämän katsauksen kohdassa ”Saturated fatty acids” luetellaan ensin huikea määrä terveyttä edistäviä ominaisuuksia, joita maidon rasvoilla on. Seuraavassa kappaleessa nostetaan esiin näiden rasvojen kolesterolin kokonaistasoa nostava vaikutus: maidon rasvat nostavat sekä ”hyvää” (HDL) että ”pahaa” (LDL) kolesterolia. Suhde siis säilyi ennallaan. Katsaus on jo 10v vanha ja sen jälkeen käsitys tyydyttyneiden rasvojen epäterveellisestä vaikutuksesta sydänterveyteen on kumottu useampaan kertaan. Myös kolesteroliteoria vetelee jo viimeisiään. Voitte lukea lisää artikkelista Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita ja LDL-kolesteroli – miksi sitä pitäisi alentaa? Suurin uhka sydänterveydelle on insuliiniresistenssi, jota rasvaton maito pahentaa enemmän kuin rasvainen (insuliini-indeksit: rasvaton / täysrasvainen – 60/24).

Maidon rasvapalloset (Milk Fat Globule Membrane, MFGM)

Luomuinstituutti kuvailee rasvapallosten ominaisuuksia (PDF) näin: ”Maidon rasvapalloset ovat myös monenlaisten bioaktiivisten komponenttien lähde. Lehmän maidon rasvapalloset koostuvat polaarisista lipideistä, kolesterolista ja proteiineista, jotka voivat vaikuttaa myös ihmisen elimistössä. Polaarisilla lipideillä on useita tärkeitä biologisia funktioita. Useat maidon rasvapallosten proteiineista liittyvät isäntälajin immuunipuolustukseen. Maidon prosessointi vaikuttaa rasvapallosten kokoon ja koostumukseen”.

Aihepiiriä tutkiessa törmäsin tähän artikkeliin ja sen linkkaamaan mielenkiintoiseen katsaukseen maito”pallosten” kuorirakenteen (MFGM) terveysvaikutuksista. Todella mielenkiintoista, mitä kaikkia terveysvaikutuksia heitetään surutta menemään maidon homogenoinnilla! Sivustolla on myös kuva (alla) maitopallosen kuorikerroksesta ja sen sisältämistä monista terveysvaikutteisista rasvoista ja proteiineista:

Katsaus (PDF) maidon rasvapallosten kuorikerroksen koostumukseen, ominaisuuksiin ja ravitsemuksellisiin näkökohtiin sisältää yli 300 tutkimusviitettä!

homogenointi tuottaa uudelleen muodostuneita pintarakenteita, jotka koostuvat pääosin kaseiinista (casein) ja herasta (whey)”

homogenoinnin jälkeen vain 10% on alkuperäisessä muodossaan olevaa MFGM:ää. Uudelleen muodostetut rasvapalloset ovat fyysisiltä ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan erilaisia. Lisäksi maitopallosten rakenne on vioittunut ja ne reagoivat kaseiiniin ja heraproteiiniin siten, että se vaikuttaa maitotuotteen ominaisuuksiin”.

Tuon dokumentin mukaan siis n. 90% MFGM:stä menetetään homogenoinnissa. Älytöntä, varsinkin, kun ottaa huomioon kyseisen aineen valtavan markkinapotentiaalin puhumattakaan sen terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Kuten alla oleva kaavio osoittaa, kurri erotetaan heti alussa maidon arvokkaimmista osista, joita ovat voi, kerma ja MFGM-tiiviste, jolla on käyttöä eri teollisuuden aloilla.

Ehkä parasta antia koko paperissa ovat taulukot 6 ja 7, joissa on vedetty yhteen kaikki (noissa 300 edellämainituissa tutkimuksissa) löytyneet terveysvaikutukset. Huomattavaa on myös, että taulukoiden jokaisen terveysväittämän tueksi löytyy viite tutkimuslähteeseen. Otetaanpa malliksi muutamia terveyshyötyjä selvällä suomen kielellä:

 • Syöpäkasvaimen tyyppi useimmin hyvänlaatuinen pahanlaatuisen sijaan
 • Suojaa maksaa rasvoittumiselta
 • Kolesterolin haittoja vähentävä (antikolesteroleminen)
 • Keskushermoston myeliinivaipan kehitystä edistävä (luultavasti edistää lasten aivojen kehittymistä?)
 • Positiivisia vaikutuksia Alzheimer-potilaisiin
 • Suojaa ihmisen ruoansulatuskanavaa toksisia aineita vastaan
 • MS-taudin hillitseminen
 • Suojaava vaikutus rotavirusta vastaan
 • Rintasyöpää estävä vaikutus
 • Suoja erilaisia viruksia vastaan suolistossa
 • Keskushermoston synapsien aktiivisuutta parantava vaikutus (leikkaa paremmin?)
 • Paksusuolen syöpää vastustava vaikutus
 • Estää ruoansulatuskanavan sairauksia hillitsemällä Helicobacter Pylorin toimintaa

Tuossa oli vasta osa. Ja tuo kaikki viedään lastemme nenän edestä mainostamalla rasvatonta maitoa terveelliseksi! Pahimman laatuista sumutusta. Hävetkää, päättäjät!

MFGM on arvokas terveysravinne

Hyvä yhteenveto maidon rasvapallosten kuorikerrosproteiinien (MFMG) terveysvaikutuksista löytyy myös tämän katsauksen abstraktista: ”MFGM:n terveysvaikutteita ovat kolesterolin alentaminen, syöpäsolujen kasvun estäminen, vitamiinien kuljetus, Helicobacter pylorin ja Echerichia colin kasvun estäminen, bakteereja torjuvan xanthine oxidasen muodostaminen, mahdollisesti MS-tautia torjuvan butyrophilinin tuotanto ja fosfolipidien tuottaminen torjumaan paksusuolen syöpää, suolistokanavan taudinaiheuttajia, Alzheimerin tautia, masennusta ja stressiä. Kaikki ylläoleva taivuttelee meidät määrittelemään naudan MFGM:n mahdolliseksi terveysravinteeksi”.

Nämä maidon rasvapallosten ominaisuudet saattavat olla yksi selitys sille, miksi täysrasvainen maito peittosi rasvattoman Turpaduunarin järjestämässä maitojen välisessä kaksinkamppailussa 41-6.

En yhtään ihmettelisi, vaikka Valiolla (ja kenties muillakin meijereillä) jo olisi valmiit myyntikanavat MFGM:lle, jota se saa meidän lapsiltamme riistetystä maitorasvasta. Äidinmaitokorvikkeisiin lisättynä se on myyntivaltti vailla vertaa, koska sen avulla voidaan esittää noita edellä mainittuja terveysväittämiä. Kuulen setelien kahinaa…

Ja kuinka ollakaan: ”useimmat vanhemmat venyvät suuriin ponnistuksiin yrittäessään hankkia lapselleen hyvää ravitsemusta, joka voi auttaa heidän lastaan kehittymään fyysisesti ja henkisesti erityisesti ensimmäisen 5 ikävuotensa aikana, jolloin 90% aivojen kehittymisestä tapahtuu. Ja viimeisin läpimurto lasten ravitsemuksessa saattaa tarjota juuri sen avun, jota vanhemmat tarvitsevat” kertoo tämä 29.8.2017 julkaistu artikkeli.

Mutta miksi ihmeessä se MFGM pitää ensin erotella maidosta ja laittaa sitten takaisin? Eikö olisi halvempaa ja yksinkertaisempaa juottaa lapsille homogenoimatonta täysmaitoa, jolloin he saavat sen mukana tuon superterveellisen ja lapsen kehittymistä edistävän ravintolisän? Ai niin, mutta sitten meijeri ym. -teollisuus ei saisi siivuaan siitä välistä…

MFGM:n käyttö teollisuudessa

Ote edellämainitusta 300 viitteen katsauksesta toteaa MFGM:stä myös seuraavaa: ”Niitä käytetään leipomisen paranneaineina vähentämään rasvan hajoamista ja pitämään leipää tuoreena, suklaan lisäaineena vähentämään viskositeettia ja estämään kiteytymistä, kosteuden lisääjänä ja stabiloijana pikatuotteissa ja stabiloijana margariinissa estämään sen roiskumista ja ruskistumista. Polaarisia lipidejä käytetään muilla teollisuuden aloilla, kuten lääkeaineiden kuljetuksessa elimistöön sekä rasvan liuottamisessa nahkateollisuuden käyttöön, jne. Poiketen kasvien polaarisista lipideistä, meijerituotteiden vastaavista rasvoista suuri osa on sphingolipidejä, joita voidaan käyttää keramidien tuotannossa raaka-aineena. Keramideja käytetään kosmetiikan tuotannossa. Johtuen niiden tärkeästä vettä sitovasta ominaisuudesta orvaskedessä, keramideilla on suuri kaupallinen potentiaali kosmeettisessa ja lääketeollisuudessa, sellaisissa sovelluksissa kuten hiusten ja ihonhoitotuotteet.” Lisää setelien kahinaa…

Maidon haitat

Rasvaton maito lihottaa ja tyhmentää

Skim Milk, Whey, and Casein Increase Body Weight and Whey and Casein Increase the Plasma C-Peptide Concentration in Overweight Adolescents -nimisessä tutkimuksessa kohteena oli 12-15 vuotiaita lapsia, joilla oli hieman ylipainoa.

Kirjoituksen alusta varmaan muistatte, kuinka maidon homogenointi muutti rasvapallosten rakennetta lisäten maidon kaseiinipitoisuutta. Tämä tapahtuu tietysti riippumatta siitä, onko kyseessä rasvaton vai rasvainen maito. Tässä tutkimuksessa rasvaista vaihtoehtoa ei ollut. 12 viikkoa kestäneen kokeen aikana kaseiinilla (casein) ja heralla (whey) höystetyt juomat lihottivat eniten, seuraavana tuli rasvaton maito (skim milk). Vesi oli kaikkein painoystävällisin. Huolestuttavinta noissa kuvaajissa on ehkä voimakas nousu insuliinissa (B), kehon painossa (C) ja ikäryhmän mukaisessa painoindeksissä BAZ (D) verrattuna ennen testiä tehtyihin mittauksiin (ensimmäinen pylväs). Vain vesiryhmässä näitä negatiivisia muutoksia ei tapahtunut.

Tähän kokeeseen osallistuneet olivat 8-vuotiaita poikia. Heille juotettiin rasvatonta maitoa ja verrokkiryhmä sai saman määrän proteiinia vähärasvaisesta lihasta. Viikossa koeryhmän sokeriaineenvaihdunta suistui raiteiltaan: heidän insuliininsa oli pysyvästi koholla ja heille kehittyi selvät insuliiniresistenssin oireet. Lihaproteiinin syöjillä vastaavia muutoksia ei tapahtunut. Maitoryhmä myös lisäsi kalorien saantia 13%, kun verrokeilla lisäystä tuli vain 3%. Kuva alla:

Maidon rasvapallosten koontitutkimus keräsi tiedot 6 satunnaistetusta kaksoissokkotutkimuksesta, joissa tutkittiin MFGM:n lisäämistä imeväisikäisten tai vanhempien lasten ruokavalioon. ”Tulosten mukaan MFGM:n lisääminen on turvallista ja sillä on positiiviset vaikutukset sekä hermoston kehittymiseen että vastustuskykyyn erilaisia infektioita vastaan”. Entä mitä tapahtuu, jos ruokavaliosta otetaan MFGM pois? Päinvastaisia asioita tietenkin. Sillä on negatiivisia vaikutuksia älylliseen kehittymiseen ja vastustuskyky taudinaiheuttajia vastaan heikkenee. Äidin rintamaito sisältää aitoja ihmisen rasvapallosia, joten MFGM:n lisäämisellä äidinmaitovastikkeeseen tutkimus arvelee pienennettävän kuilua rintaruokittujen ja vastiketta saavien välillä kognitiivisessa suorituskyvyssä ja infektioiden torjumisessa.

Ja mitä tehdään Suomessa? OTETAAN MAIDOSTA MFGM POIS! Että pistää vihaksi…

Maitokapinan käynnistäminen

Oliko tämä jo viimeinen pisara – kirjaimellisesti? Emme varmaankaan toivo, että lapsistamme tulee tyhmiä ja lihavia! Nyt on korkea aika nousta vastarintaan. Vähintäänkin kurriboikotti olisi paikallaan ja jos se onnistutaan tekemään koordinoidusti ja samanaikaisesti kaikissa julkisissa syöttölöissä, menee viesti päättäjille parhaiten perille.

2.10.2017 voisi olla hyvä aloitusajankohta maitokapinalle. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni lapsi ja aikuinen jättää kurriannoksen käyttämättä tuon viikon aikana ja mahdollisesti siitä eteenkinpäin ja juo sen sijaan joko rasvaisempaa maitoa (jos vielä jossain mahdollista) tai raikasta vettä. Aktiiviset vanhemmat voivat levittää sanaa sosiaalisessa mediassa. Kaikki mukaan!

Annetaan päättäjille palautetta! Kun kaikki kurri julkisissa ruokaloissa joudutaan kaatamaan viemäriin niin luulisi päättäjienkin havahtuvan.

Tämä teksti voisi olla hyvää tietoa myös kunnallisille päättäjille, jotka siitä koulumaidon ostosta päättävät. Veikkaan, että he eivät tiedä mitä tekevät.

Saa jakaa.

Linkkejä

The Role of Dietary Fat in Child Nutrition and Development: Summary of an ASNS Workshop http://jn.nutrition.org/content/129/11/2094.full

Fat Globule structure & function https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868455/

MFGM:n käyttö erilaisissa toiminnallisissa elintarvikkeissa

https://scholar.google.com/scholar?lookup=0&q=Use+of+milk+fat+globule+membranes+as+functional+food+ingredients&hl=en&as_sdt=0,5

Tietoa MFGM:stä: googlaa MFGM

Kirja: Dairy-Derived Ingredients: Food and Nutraceutical Uses

https://books.google.fi/books?hl=en&lr=&id=cI2kAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=Use+of+milk+fat+globule+membranes+as+functional+food+ingredients&ots=JSpO3tN_Xn&sig=STJ8ZKQsLxUWh3Vk4MidOK-KTOE&redir_esc=y#v=onepage&q=Use%20of%20milk%20fat%20globule%20membranes%20as%20functional%20food%20ingredients&f=false

Infants, Toddlers Should Not Restrict Fat Intake, Experts Say

https://www.sciencedaily.com/releases/1998/02/980204072045.htm

children under age 5 — especially infants — are getting too little fat in their diets.”

Bovine milk in human nutrition – a review

https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-6-25

Gangliosides are one of these components found in milk. Gangliosides (with more than one sialic acid moiety) are mainly found in nerve tissues, and they have been demonstrated to play important roles in neonatal brain development, receptor functions, allergies, for bacterial toxins etc [94].”

Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne…

https://www.researchgate.net/profile/Bodo_Melnik/publication/26769095_Role_of_insulin_insulin-like_growth_factor-I_hyperglycaemic_food_milk_consumption_in_the_pathogenesis_of_acne_vulgaris/links/0deec524b170a48304000000.pdf

Evidence for Acne-Promoting Effects of Milk and Other Insulinotropic Dairy Products

https://www.researchgate.net/publication/49850224_Evidence_for_Acne-Promoting_Effects_of_Milk_and_Other_Insulinotropic_Dairy_Products

 

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

7 thoughts on “Maitokapina!”

 1. Hyvä kirjoitus! Miten saataisiin ”Luomu” uudelleenmääriteltyä niin, että se ei sallisi noin keinotekoisten tuotteiden markkinointia luomuna?

 2. Kansainvälistä koulumaitopäivää juhlitaan tänään 27.9.2017

  Pitäisikö nostaa lippu puolitankoon?

  Tässä propagandapläjäys, joka on kyllä surullista luettavaa: ”Juo tai menee maidon vitamiinit hukkaan”. Siis mitkä vitamiinit? Ei siinä kurrissa ole niitä maidon alkuperäisiä vitamiineja ja muita terveysvaikutteita, koska ne on etettu siitä pois. Asiaa ei paikkaa pelkkä D-vitamiini, jonka sotkemiseksi litkuun jopa luomumaito on homogenoitava, että saataisiin kasviöljyyn liuotettu D-vitamiini pysymään siinä.

  http://www.maitojaterveys.fi/maitopaivat.html

 3. Ostan vain punaista maitoa, leivälle ja paistamiseen vain voita. Sitä sinistä kurria jota lapsena meijeristä palautettiin vasikoille juomaksi, en suin surmin lasiini huoli, enkä soisi sitä kenekään lapsen juiomana enää tänä päivänä olevan. Itse huomasin muutama vuosi sitten allergisoituneeni maidolle, mutta kun sain suoraan tilatankista maitoa, ei oireita ilmestynyt. Maitoallergi on pois kun käytän käsittelemätöntä luomumaitoa, sitä rasvaista tietenkin, ei ole ilmavaivoja eikä vatsa huuda apua. Hyvä artikkeli ja soisi kaikkien tämän artikkelin lukevan ja ottavan elämäntehtäväkseen, että kurria ei tarjottaisi ihmisille missään muodossa.

 4. Yhteenvetoa aiheesta MFGM

  ”n. 90% MFGM:stä menetetään homogenoinnissa”.

  ”Suomessa maidot homogenoidaan useimpia luomumaitoja lukuun ottamatta. Myös esimerkiksi jogurtin, piimän ja jäätelön valmistuksessa käytetty maito tai massa on homogenoitua. VIILIÄ ei sen sijaan homogenoida, koska siinä kerman halutaan nousevan pinnalle. Kuohukermaa, smetanaa ja voihin käytettävää maitoa ei myöskään homogenoida. Juuston valmistuksessa homogenointi on harvinaista, ja sitä käytetään lähinnä runsasrasvaisten ja sinihomejuustojen valmistuksessa.” jatkaa Wikipedian Homogenointi-artikkeli.

  Voi ei kuitenkaan ole suositeltavaa, parempi käyttää esim. juustoa(esim. emmental tai edam), viiliä, kevytviiliä tai ”heavy cream” kermaa. Kermaan en ole perehtynyt, koska viili ja juusto ovat oletettavasti terveellisempiä:
  https://examine.com/nutrition/sneak-peek-10/
  ”The study compared heavy CREAM that maintains an intact MFGM to BUTTER that has the MFGM destroyed during the churning process”.

  Kevytviili on kermaviiliä parempi valinta, koska Fineli nettisivun perusteella kevytviili, ykkösviili ja täysviili sisältävät K2-vitamiinia, mutta kermaviili ei sisällä. Kermaviiliä lukuunottamatta viilin K2-vitamiinipitoisuus on suoraan verrannollinen viilin sisältämän rasvan määrään eli rasvattomassa viilissä(jossa on ehkä 0,1% rasvaa käytännössä), ei käytännössä K2-vitamiinia ole.

  Muita MFGM artikkeleita ei juuri nyt 2018.08.29 ole examine.com sivulla ainakaan ilmaiseksi luettavissa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.