Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 3

Suomalainen tutkimus havaitsi:Lonkkamurtumien määrä melkein tuplaantui 10 vuodessa” 80-luvulta 90-luvulle. Syy jäi epäselväksi. Yritämme nyt tässä kirjoitussarjassa tuoda esille todennäköisiä syitä luiden haurastumiseen noin lyhyessä ajassa.

Mitä muutoksia ympäristössä tapahtui 80-luvulta 90-luvulle?

Tuon suomalaistutkimuksen syiden taustalla voisivat olla vaikkapa:

”Kovat rasvat” julistettiin epäterveellisiksi

Maitoa kehotettiin juomaan 6-7 desilitraa päivässä, juustoja 30g ja suositeltiin vähärasvaisia ja rasvattomia laatuja jo ensimmäisissä ravitsemussuosituksissa 1987. Lisäksi rasvan kokonaissaanti haluttiin rajoittaa 30%E päivässä.

Rasvan ja erityisesti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävän kiinteän eläinrasvan määrän vähentämistä kokonaisenergiasta korostetaan.” kerrotaan MTV:n studio55 sivuilla alkuperäisen suosituksen ja nykysuosituksen keskinäisiä eroja vertailevassa artikkelissa.

Maitorasvoja tuottavat märehtijät, joiden pötsissä miljardit bakteerit hajottavat ruohon ja muuttavat sen rasvoiksi. Märehtijän verenkiertoon imeytyvä ravinto koostuu n. 60%:sti rasvoista. Noihin rasvoihin on sitoutunut paitsi edellisen kirjoituksen CLA, myös pötsin bakteereiden muodostama K2-vitamiini. Käyttömääränsä vuoksi maitorasvat ovat, varsinkin täällä Suomessa, yksi tärkeimmistä K2-vitamiinin lähteistä.

Koviksi rasvoiksi luettiin myös maitorasvat.

Miten ravitsemussuositukset tehosivat?

Kuuliainen Suomen kansa otti nöyrästi maitolasinsa ja kaatoi täysmaitonsa viemäriin.

Luvut grafiikkaan tältä sivulta.

Ravitsemussuositusten lanseeraamisen aikoihin täysmaidon kulutus oli siis vapaassa pudotuksessa. Ihmiset siirtyivät sankoin joukoin pois tuosta ”verisuonet tukkivasta” tyydyttyneen rasvan lähteestä. No, nykyisin tuokin myytti on jo kumottu ja näin jälkikäteen tarkastellen tilanne näyttää vanhan sananlaskun kuvailemalta: ”kun lähdettiin sutta pakoon, tuli karhu vastaan”. Paitsi, että sutta ei ollut edes olemassa, vaan polkua pitkin hyppelikin Puna-Hilkka eväskori kainalossaan. Hän oli viemässä täysmaitoa ja täysrasvaista juustoa osteoporoosista kärsivälle mummolleen, sillä hän oli kuullut niiden sisältävän luiden terveyttä edesauttavaa CLA:ta ja K2-vitamiinia.

Sama maitorasvan pelko näyttää jatkuvan edelleen. ”– Ranskalaisten ravitsemussuosituksessa kovan rasvan osuus on suurempi kuin muiden länsimaiden suosituksissa.” Eikä asiantuntijoiden päähän näytä mahtuvan kysymys ”Miksi Ranskassa sitten on niin vähän sydän-verisuonitauteja?”. Sen sijaan heitetään väitteitä rasvattomien maitovalmisteiden eduista (ilman viitteitä tutkimuksiin): Rasvattomat maitovalmisteet ovat osa terveyttä edistävää ruokavaliota. Ravitsemussuosituksessa vältellään kovia rasvoja, mitä maitorasva suurimmaksi osaksi on. Meillä ei ole minkään valtakunnan tutkimusnäyttöä siitä, että rasvaton maito ei olisi ihmiselle hyväksi. Päinvastoin – rasvaisen maidon käytöstä on väestötason näyttöä, että se on ongelmallinen terveyden kannalta, ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab sanoo.”

No, Turpaduunarin sivustolle ilmestyi lyhyessä ajassa runsaastikin näyttöä – 42 tutkimusta osoittaa rasvattoman maidon haitallisemmaksi kuin täysrasvaisen ja vain 7 on sitä mieltä, että rasvaisesta olisi enemmän haittaa.

YLE kertoi hiljattain, että Irlantilaisessa tutkimuksessa havaittiin juuston syönnistä edullisia terveysvaikutuksia. Artikkelissa todetaan: Yhä useampi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että ratkaiseva tekijä on syystä tai toisesta maitorasva itse. No, näiden esittämieni tietojen valossa siltä todellakin näyttää ja se syy tai toinen on CLA ja K2-vitamiini. On todettava, että 2 7:stä tutkijasta oli aikaisemmin saanut puhujapalkkion maan meijeriteollisuudelta, minkä vuoksi puolueellisuutta ei voida poissulkea. Rasvaisten juustojen haitattomuuden vahvisti myöhemmin niinikään YLE:n uutisessa professori Mikael Fogelholm: Suomalaisasiantuntija vahvistaa: Rasvainen juusto ei ole pahasta”.

Tutkimusta on kommentoitu myös toisaalla ja rasvaisempien maitotaloustuotteiden eduksi on laskettu alhaisempi painoindeksi ja kehon rasvaprosentti sekä kapeampi vyötärö ja alempi verenpaine. Tämän lisäksi vähärasvaisia maitotuotteita syöneillä oli taipumus korkeampiin kolesterolitasoihin.

Kun samaan aikaan maidon kokonaiskulutus (yllä) laski, väheni maitorasvojen kulutus merkittävästi.

Vaikka maidossa rasvaa ei ole kovin paljoa – eikä siten K2-vitamiiniakaan – se oli kuitenkin määrällisesti suurin ravintorasvaryhmä. Jos v.2010 maitorasvat edustivat vielä 36% osuutta kaikista rasvoista, on niiden osuus 1980-luvulla voinut helposti olla jopa 50%, ottaen huomioon niiden käytön nopean pudotuksen.

Maidon K2-vitamiinipitoisuudet (Fineli-tietokannassa): rasvaton (luomu?) 0,16µg, täysrasvainen (4,4%) 0,98µg. Ero pitoisuudessa on siis n. 6-kertainen. Jos juo suositusten mukaiset n. 6dl maitoa päivässä, kertyy täysrasvaisesta 6µg ja rasvattomasta 1µg. Kuohukermassa (35%) K2-vitamiinia on 10,52µg ja voissa 18,4µg / 100g.

Edam sisältää rasvaisena versiona 49,41µg K2-vitamiinia, mutta vähärasvaisimmassa sitä on enää 2,35µg. Pudotus on siis todella merkittävä, jäljellä on enää 1/21-osa K2-vitamiinista. Suhde on samansuuntainen muillakin juustoilla, ei kuitenkaan niin merkittävä, sillä Edam on yksi eniten K2-vitamiinia sisältävistä juustoista. Juustoissa myös kypsytysaika vaikuttaa K2-vitamiinin kertymiseen, koska vitamiini syntyy maidon sokereita (laktoosia) syövien bakteereiden työn tuloksena. Siksi ikääntyneissä juustoissa on enemmän K2-vitamiinia kuin nuoremmissa ja myös laktoosia vähemmän – jopa siinä määrin, että laktoosiherkätkin voivat niitä syödä ongelmitta.

Sellainen, joka on ottanut ravitsemussuositusten rasvakammon tosissaan, on saattanut tehdä luuterveydelleen karhunpalveluksen.

Mikä siinä K2-vitamiinissa sitten on niin hyvää?

K2-vitamiini

Luiden terveydessä K2-vitamiinin rooli on vahva ja EFSA:kin on hyväksynyt terveysväittämän, että se ylläpitää normaalia luun hyvinvointia ja että se tehoaa myös pienillä annoksilla. Siitä ei ole tietoa, riittääkö rasvaisten maitotaloustuotteiden sisältämä K2-vitamiinin lisäys yhdessä lehtivihreiden vihannesten tuoman K1-vitaminin kanssa, vai pitääkö ottaa MK-7 muotoista K2-vitamiinilisää tarpeeksi tehokkaiden vaikutusten saamiseksi.

Jotenkin tuo täysmaidon romahduksen mukana hävinnyt K2-vitamiinien määrä varmaankin olisi syytä korvata, vaikka se lonkkamurtumien tuplaantuminen tuskin on yksistään K2-vitamiinin vähentymisen syytä. Osallisuus kyllä näyttäisi edelläolevan perusteella olevan jopa todennäköistä.

Suomenkielisiä artikkeleita K2-vitamiinista löytyy jo varsin paljon ja suurin osa tiedosta on ajantasaista. Yksi parhaista on varmasti tämä Juhana Harjun elokuussa 2016 kirjoittama ”Luustoa lujittavia mikroravinteita”.

Samana vuonna ilmestyi myös Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Korpelan kirjoittama katsaus ”K2-vitamiini lujittaa luustoa”.

Professori Ilari Paakkarin mainio artikkeli K2-vitamiinista otsikolla ”K-vitamiini : koagulaatiosta kalkkiutumiseen” löytyy täältä.(lataa PDF sivulla olevasta linkistä). Hän kertoo myös, miksi ihmisen oman suoliston bakteerikannan tuottama K2-vitamiini ei imeydy erityisen hyvin:

Vihreiden vihannesten syönti onkin hyvä neuvo, sillä niiden sisältämästä K1 vitamiinista saattaa jopa 90% muuntua K2 MK-4 muotoon. Hän kertoo myös laajasti K-vitamiinin vaikutuksista valtimoiden terveyteen (kalkkiutumisen esto). Samasta asiasta oli myös uutinen Duodecimissä 2017 tammikuussa.

Suomenkielisen Wikipedian artikkelia K2-vitamiineista on käyty pitämässä ajan tasalla varsin aktiivisesti ja viimeinen päivitys on tapahtunut vuoden 2017 alussa.

Luunmurtumien ennaltaehkäisystä artikkeli mainitsee 2 tutkimusta. Ensimmäisessä meta-analyysissa 13 tutkimuksen tiedot vedettiin yhteen v.2006 ja tutkijat toteavat: ”MK-4 vähentää luun menetystä ja sillä on murtumien vähenemiseen vahva vaikutus japanilaisilla potilailla”. Se on aika vaatimattomasti sanottu, kun katsoo yhtä meta-analyysin kuvaajista:

Murtumariski kaikissa tutkimuksissa on pudonnut vähintään puoleen! Toinen Wikipedian mainitsema tutkimus on v.2013 K2 MK-7 ravintolisällä toteutettu tutkimus (Knapen). Määrät olivat sellaisia, että niitä voi kuka tahansa ostaa, 180µg / pvä, kun yleensä K-vitamiinitesteissä määrät ylittävät reilusti tavallisen kaduntallaajan kukkaron kestokyvyn. Testihenkilöinä oli 244 vaihdevuodet ohittanutta tervettä naista. Tutkimus kesti 3 vuotta.

Tuloksia he kuvailivat näin: MK-7 saanti paransi K-vitamiinistatusta merkittävästi ja vähensi ikääntymiseen liittyvää luun mineraalisisällön ja -tiheyden pienenemistä lannerangassa ja reisiluun yläosassa, mutta ei koko lonkan alueella. Luun lujuus muuttui myös suotuisaan suuntaan MK-7 vaikutuksesta. MK-7 vähensi merkittävästi luun menetystä selkärangan pituussuunnassa. Tutkimuksen 3 vuoden tuloksia havainnollistaa ao. grafiikka, jossa mustalla merkityt pallukat ovat verrokkiryhmä ja tyhjät pallukat testiryhmä:

Luun terveyden markkerit 3 vuoden seurantajaksolla – kaikki luvut ovat muutos-prosentteja lähtötilanteeseen verrattuna: suuri ucOC määrä – kertoo heikosta luuterveydestä ja viittaa K2-vitamiinin puutteeseen, cOC suuri määrä – hyvä luuterveys

Luun lujuusindeksit : Puristuskestävyys – Compression strength index (CSI), Väännön kesto – Bending strength index (BSI), and Iskun kestävyys – Impact strength index (ISI) ja luun mineraalin pitoisuudet: Sisältö – Bone Mineral Content (BMC), Tiheys – Bone Mineral Density (BMD), Reisiluun kaula – Femoral Neck (FeNe), Lanneranka – Lumbar Spine (LS)

K2 MK-7 on K2-vitamiinin pitkäikäisin muoto

Mk-7:n rooli luun homeostaasissa ja osteoporoosin ehkäisyssä oli tämän tieteellisen katsauksen aiheena. Allaolevassa kuvassa nähdään, miten MK-7 stimuloi luuta muodostavia osteoblasteja ja hillitsee luuta hajottavien osteoklastien toimintaa.

Kirjoittaja toteaa lopuksi: Lääkkeet, joita käytetään osteoporoosin hoitoon perustuvat pääasiassa luuta hajottavien osteoklastien toiminnan estämiseen. Luun kasvua stimuloivia lääkkeitä ollaan kehittämässä. MK-7:stä odotetaan vahvaa luunmuodostusta lisäävää tekijää osteoporoosin hoidossa”.

Yksi parhaista MK-7 lähteistä on hapatetut soijapavut, Natto, joka on japanilainen herkku (vaatii kuulemma totuttelua). Natton saanti on yhteydessä vähentyneeseen luukatoon vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Japanilainen väestötutkimus osteoporoosista (JPOS): Natton syöjillä lantion luutiheys kasvoi suhteessa Natton määrään”.

MK-4

Tässä niinikään 3v kestäneessä tutkimuksessa käytettiin MK-4 muotoista K2-vitamiinia ja määrät olivat 45mg/pvä – siis tuon edellisen kokeen MK-7 verrattuna 250-kertainen määrä. Lopputoteamus: ”K2-vitamiini auttaa säilyttämään luun lujuutta reisiluun kaulassa vaihdevuodet ohittaineilla naisilla parantaen luun mineraalisisältöä ja reisiluun kaulan paksuutta, vaikka sillä ei ole juurikaan vaikutusta DXA luuntiheysmittauksen tulokseen”. Luun lujuus säilyi testiryhmässä muuttumattomana, kun se samaan aikaan verrokkiryhmässä laski merkittävästi.

K2-vitamiini on hyväksytty osteoporoosilääkkeeksi Japanissa. K1-vitamiinilla on sama vaikutus, koska se muuttuu elimistössä menaquinone-4:ksi, joka on aktiivinen K2-vitamiinin muoto. 5Mg K1-vitamiinia päivässä ei muuttanut luuntiheyttä, mutta esti murtumia ja syöpiä postmenopausaalisilla, osteopeniasta kärsivillä naisilla tämän tutkimuksen mukaan.

K2-vitamiinin pitoisuuksia ruoka-aineissa

Vitamin K2 and the Calcium Paradox –kirjan tietojen mukaan eniten K2-vitamiinia on seuraavissa ruoka-aineissa (/100g):

Ruoka-aine µg Jakauma, eri MK:t
Natto (Japanilainen fermentoitu soija) 1100µg 90% MK-7, 10% muuta MK:ta
Hanhenmaksapatee 370µg 100% MK-4
Kovat Gouda-tyyppiset juustot 76µg 6% MK-4, 94% muita MK:ta
Pehmeät Brie-tyyppiset juustot 56µg 6,5% MK-4, 93,5% muita MK:ta
Munan keltuainen 32µg 98% MK-4, 2% muita MK:ta

Fineli esittää hapankaalin yhdeksi K2-vitamiinin hyväksi lähteeksi (34µg), mutta ao. Masterjohnin tietokanta saa sen K2-pitoisuudeksi vain 4,8µg. Ilmeisesti määrä on hyvin paljon riippuvainen kuhunkin valmisteeseen käytetystä bakteerikannasta.

Chris Masterjohnin ylläpitämässä The Ultimate Vitamin K2 Resource -sivustossa on myös tietokanta. Tässä esimerkkinä poiminta maitotaloustuotteiden K2-vitamiinipitoisuuksista.

Kuten Ilari Paakkari jo tuolla aiemmin mainitsi, K2 vitamiini estää luiden hajoamisen ohella valtimosairauksia. Sen lisäksi se tämän Life-extension sivuston artikkelin mukaan hillitsee myös jonkin verran erilaisia syöpiä. Varsinainen terveysvitamiini!

Ei siis kannata jättää maitotaloustuotteiden vitamiinirikkainta osuutta käyttämättä ja vaihtaa sitä rasvattomaan maitoon, josta Limingan osuusmeijerin historiikki kertoo Meijerissä syntyi paljon sikojen ruoaksi sopivaa jätettä, kuten kurria.

Muutama linkki:

Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10750566

However good or bad humans may naturally be at the conversion, many people are taking medications that inhibit it (Hirota, 2015). Lipophilic statins such as lovastatin and simvastatin (and presumably atorvastatin, branded as Lipitor) inhibit the conversion. So do nitrogen-containing bisphosphonates such as alendronate (Fosamax) and zolendronate (Zometa), and presumably other nitrogenous bisphosphates as well.” https://chrismasterjohnphd.com/2016/12/09/the-ultimate-vitamin-k2-resource/

Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22392526

Anna-lehden artikkeli osteoporoosista ja K-vitamiinista: https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/saako-luustosi-riittavasti-k-vitamiinia-vitamiinivaje-aiheuttaa-osteoporoosia-21-tarkeaa-ruoka-ainetta/

Ari on tullut tutuksi useiden vieraskirjoitusten myötä.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

6 thoughts on “Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 3”

 1. Onneksi suolan käyttö yleisesti ei ole muuttunut enää nykyistä huonompaan suuntaan.

  Onneksi nykyään tiedetään mihin ylimääräinen suola elimistössä kertyy ja osataan tutkia sitä erityisesti munuaissairauksissa.

  Onneksi elimistö pitää huolta juuri oikeasta Na/Ca -suhteesta, että pysymme hengissä.

  Suolan saannin ollessa väestössä liki kaksinkertainen suosituksiin nähden – onko ihme jos luiden rakennusaineksi ei puolestaan päädy riittävästi kalsiumia ja munuaisten suorittaessa vaativaa tehtäväänsä?

  1. Asia ei ehkä ole ihan niin suoraviivainen. Insuliini estää suolaa pääsemästä munuaisista ulos, mikä aiheuttaa verenpaineen nousua ja suola saa siitä syyt niskoilleen. Suola lisää kalsiumin eritystä munuaisista, kyllä, mutta syyllinen saattaa tässäkin tapauksessa olla koko ajan tapissa olevat insuliinin tasot.

   Sikäli, kun kalsiumin erittyminen munuaisista aiheuttaa osteoporoosia eikä se erittyvä kalsium ole lähtöisin esim. verisuonista, niin jotain pitäisi tietenkin korjata. Mutta kumpi silloin on syylllinen? Suola vai insuliini? Jos insuliinin saa laskemaan niin suolakaan ei ole ongelma.

   Terveillä ihmisillä ei ole osoitettu suolan saannin olevan yhteydessä luiden haurastumiseen. Insuliiniresistenssistä kärsiville en itsekään suosittelisi kovin suurta suolan käyttöä, mutta sen liiallinen rajoittaminen taas johtaa insuliiniresistenssin pahenemiseen – eli se perimmäinen syy pitäisi ensin korjata.

   Insuliinilla saattaa olla myös suolasta riippumaton kyky lisätä kalsiumin eritystä:

   ”Increased urinary calcium excretion has been observed after oral glucose loading (37, 38, 57, 58), and our studies would imply that such an effect may be insulin mediated.”

   Lähde:
   The effect of insulin on renal handling of sodium, potassium, calcium, and phosphate in man. 1974

   Jos nykyisin suolan käyttö on tuplat suosituksiin eli 5g nähden, niin sehän on terveyden kannalta juuri oikealla tasolla, jos vertaa sitä kuvaan 3 tässä tutkimuksessa: http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1105553

   1. Kaikella kunnioituksella Yusuf&kumppaneiden tutkimusta kohtaan, kritisoin sitä, että emme voi varmuudella tietää käytetystä mittaustavasta, olivatko koehenkilöt terveitä koska en löytänyt tästä, millä perusteella ”eritys” oli laskettu.

    Kysymys kuuluisi mielestäni asettaa; virtsasta vai iholta? Virtsasta tutkittu ei anna oikeaa vastausta kysymykseen. Jos suolan määrä on korkeampi iholla – onko henkilö tuolloin terve, vai onko hänellä munuaisiin liittyvä sairaus.
    Tutkimukset ovat tasan niin hyviä kuin niiden lähtökohdat. Ehkä Yusufin kotimaassa tuotetaan suolaa?

 2. K2-vitamiinin puutos voi näkyä myös ikenien terveydessä. Tämä artikkeli on sitä mieltä, että hypoteesi suun bakteerien hakeutumisesta sydämeen on väärä ja sen sijaan kyse on K2-vitamiini puutoksesta, joka oireilee ensin ikenien vuotamisena ja huonona hammasterveytenä ja vasta myöhemmässä vaiheessa valtimoiden kalkkeutuminen (jota K2 estää) johtaa sydänsairauteen. Yhteys suun ja sydämen terveydellä on, mutta ei sellainen kuin on ajateltu.

  ”The link between gum disease and heart attacks has long been known. The scary reality is that people with gum disease are twice as likely to have heart disease.”

  ”In fact, if you suffer from gum disease or have bleeding gums it’s a good idea to check your vitamin K2 intake. Gingivitis will occur in your mouth before it progresses to problems that involve your heart.”

  https://www.drstevenlin.com/real-dental-heart-connection-teeth-improve-heart-health/

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.