Valikko Sulje

Järkeä tartuntatautilakiin!

Maaliskuussa 2017 uudistunut tartuntatautilaki toi mukanaan asioita, joita turpaduunari pitää kyseenalaisina. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa tähän!

Kansalaiset – Medborgare! Käykää allekirjoittamassa kansalaisadressi (vaatii vahvan tunnistautumisen ja nimesi ei tule missään vaiheessa näkyviin).

Jos et halua tai et voi allekirjoittaa aloitetta sähköisesti, voit tulostaa tällaisen lomakkeen ja lähettää sen minulle (osoite löytyy täältä).

Paljon keskustelua on herättänyt velvoite pakollisista rokotuksista esim. kausi-influenssaa vastaan. Tämä olisi toteutuessaan täysimääräisenä pakollista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle, joka työskentelee riskiryhmien kanssa. Töitä ei enää saisi tehdä ilman pakollisia rokotteita.

Tämä on yksi niistä asioista, joihin kansalaisaloitteella haemme muutosta. Ehdotamme tartuntatautilain korjaamiseksi seuraavaa (lue esitys perusteluineen täältä):

Haluamme korjata voimassa olevan tartuntatautilain ylilyöntejä itsemääräämisoikeuden suhteen sekä pahimmat puutteet rokotehaittojen ilmoittamisessa ja rokotteita koskevan tiedonsaantioikeuden toteutumisessa.

Mikäli saamme riittävästi tukea (vähintään 50 000 allekirjoitusta) on mahdollista toteuttaa lakimuutos, joka:

1) Poistaisi tartuntatautilain sosiaali- ja terveysalan rokotettujen työntekijöiden käyttövelvoitteen, säilyttäen tilanteen nykyisellään ja kumoten 1.3.2018 voimaan astuvaksi säädetyn tartuntatautilain 48 § joka sallisi käyttää vain erityisestä syystä rokottamattomia työntekijöitä asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita.

2) Palauttaisi henkilökaranteenia ja pakkolääkintää koskevien pykälien osalta itsemääräämisoikeuden, palauttaen lainsäädännön itsemääräämisoikeuden osalta ennen vuotta 2006 vallinneeseen tilanteeseen.

3) Velvoittaisi teveydenhuollon henkilöstön aiempaa selkeämmin tiedottamaan rokotettavaa rokotusten vapaaehtoisuudesta tai pakollisuudesta ja rokotteiden ominaisuuksista muun muassa pakkausselosteen avulla.

4) Palauttaisi vielä helmikuussa 2017 vallinneen tilanteen, jossa terveydenhuollon ammattilaisilla on velvollisuus ilmoittaa epäillyistä ja todetuista rokotehaitoista.

Tarkoituksena on asian käsittely ja aloitteen mukaisen lakiehdotuksen hyväksyntä eduskunnassa niin, että laki voisi astua voimaan viimeistään 1.3.2018. Tällöin työnantajien ei tarvitsisi toteuttaa ammattilaisiin kohdistuvia 48 § mukaisia lisävelvoitteita.

Terveystietoisuuteen kuuluu, että voi itse päättää oman kehonsa asioista. Ei voi olla oikein, että sinun on pakko ottaa rokotus säilyttääksesi työpaikkasi! Nyt on varmistettava, että pakkorokotuksille saadaan esto. Pakko ei kannusta, järkeä tartuntatautilakiin!

Luin jostakin, että Suomessa on tehty jo 600 kansalais­aloitetta ja vain yksi on hyväksytty. Tehdään tästä yhdessä toinen hyväksytty kansalaisaloite!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *