Valikko Sulje

Oireilevat lapset älylaitteiden koekaniineja?

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Osalla suomalaislapsista on todettu vakavia terveysongelmia. Iltalehti uutisoi lapsilla yleistyvästä kroonisesta väsymysoireyhtymästä CFS (chronic fatigue syndrome) sekä harvinaisista oireyhtymistä, PANS (pediatric acute-onset neuropsyciatric syndrome) ja POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome). Ovatko diagnoosit oikeita?

Lasten outoa oireilua

Lasten vanhempien teettämän kyselyn mukaan lapsilla esiintyy yleisesti uupumusta, kognitiivisten toimintojen häiriöitä, sydämen tiheälyöntisyyttä, kurkkukipua, unihäiriöitä, ongelmia kehon lämmönsäätelyssä, alaraajojen lihasheikkoutta sekä aistitoimintojen yliherkkyyttä (valoherkkyyttä, ääniherkkyyttä, tuntopoikkeavuuksia). Lapset ja nuoret olivat sairastuessaan 1-17-vuotiaita. (Mielenkiintoista, että myös migreenipotilasyhdistyksen lehdessä uutisointiin lasten, jopa 1-vuotiaiden, migreenin voimakkaasta yleistymisestä.)

Vanhempien viesti lääkäreille on selvä: ”Tehkää jotain näille lapsille pian, ennen kuin on liian myöhäistä”.

Virallinen Käypähoitosuositus ei tunnista näitä lapsia, kuten eivät erikoislääkäritkään, jotka mielellään puhuvat lapsilla esiintyvistä psyyken ongelmista, synnynnäisistä poikkeavuuksista tai infektioista. Ehkä nämä joidenkin kohdalla pitävät paikkansakin, mutta minulle lasten huonovointisuus ei tule yllätyksenä.

Myös aikuisilla

Edellä mainitut oireet yleistyvät maailmanlaajuisesti myös aikuisilla. Noin 3-10 % väestöstä eri maissa reagoi kyselytutkimusten mukaan sähkömagneettisille kentille kuten älykännyköille, mokkuloille, WLAN-teknologialle jne. Kysymys on siis mittavasta kansanterveydellisestä ongelmasta.

Langaton teknologia on laajentunut voimakkaasti lastenkin käyttöön kodeissa ja kouluissa. Sitä tosiasiaa, että lapset ovat aikuisia herkempiä monille ympäristötekijöille, ei ole huomioitu, vaikka älylaitteet tutkitusti heikentävät lasten oppimista, keskittymistä, kognitiivisia toimintoja, häiritsevät unen laatua ja aiheuttavat päänsärkyä. Edellä mainituista tutkimuksista ei riittävästi uutisoida Suomessa, koska teknologian terveyshaitat ovat edelleen maassamme tabu, vaikka tabuja ei pitäisi olla.

Matkapuhelimen vaaroista varoitellaan muualla muttei meillä Suomessa

Kaikkialla ei vaieta. Samanaikaisesti Iltalehden uutisen kanssa Japanin lastenlääkäreiden yhdistys ja lääkäriliitto varoittivat lasten liiallisesta älypuhelimen käytöstä. Lääkärit tiedottavat klinikoillaan riskeistä julisteella, jossa muistutetaan, että matkapuhelimen käyttö vaikuttaa mm. uneen, aivojen toimintaan, kykyyn kommunikoida toisten kanssa ja itse koulumenestykseen. Myös Yhdysvalloissa lastenlääkäriyhdistys American Academy of Pediatrics neuvoo rajoittamaan langattoman teknologian säteilylle altistumista. Tällaiset kannanotot yleistyvät eri maissa, koska lasten hyvinvointi halutaan turvata.

Suomi on OECD:n tilastojen mukaan langattoman teknologian kärkimaita maailmassa ja mobiilidatan käytössä ykkönen. Jo pienillekin lapsille tarjotaan älylaitteita. Helsingin kaupunki digitalisoi päiväkoteja 16 miljoonalla eurolla. Herää väistämättä kysymys, kuinka monella miljoonalla eurolla tulevaisuudessa hoidetaankaan näiden lasten terveyttä? Kuka kantaa vastuun ja korvaa mahdolliset, älylaitteiden koekaniineille, koituneet haitat?

Kannattaa katsoa tämä video:

https://www.youtube.com/watch?v=orz6FFNvnT4 (englanninkielinen ”Dr. Lennart Hardell. Wireless Radiation and Children’s Health. Iceland”)

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

26 Comments

 1. Aki

  Lääkäri Dietrich Klinghardtilta kovan luokan veto! Hänen potilaakseen ei pääse, oli sairaus mikä hyvänsä, ellei suostu vähentämään huomattavasti langattoman teknologian käyttöä ja suojautumaan langattomilta kentiltä. Haastattelun aiheena on kylläkin sporebiotic-maitohappobakteerit, mutta EMF-asiaa käsitellään vähäisessä määrin useasti haastattelussa:

  Lisäksi Klinghardtin klinikalle Sophia Health Instituteen, kun on yhteydessä sähköpostitse niin voi lukea heidän vastausviestiensä loppuhuomautuksesta seuraavaa:

  ”**We are a fragrance free clinic. Due to severe patient sensitivities, if you are wearing any scented body products in our office we may ask you to leave the facility.

  **We are a cell phone and wireless free clinic. Due to severe patient sensitivities, we ask that you turn your cell phone or wireless device off in our office.”

  Koskahan Suomessa nähdään esimerkiksi lääkärikeskuksissa tämän kaltaista ihmisiä suojaavaa toimintaa?

 2. Aki

  Olli Polo on listannut tässä luennossa CFS:n erityispiirteitä työn kannalta- kohtaan myös sähköyliherkkyyden aistiyliherkkyyksien alle. https://www.youtube.com/watch?v=kJTzawfXGIo
  Ollin puhe alkaa kohdasta 37:55.

  Ville Valtonen puhuu tässä luennossaan ympäristöyliherkkyyssairauksista, joihin on listannut sähkömagneettisen yliherkkyyden: https://www.youtube.com/watch?v=pDtMwyGRESM
  Ympäristöyliherkkyydet liittyvät erittäin läheisesti CFS:ään.

  Huomasin, että Kaarlo Jaakkolan ja Leif Gransin kirjassa Amalgaamisairaudet on myös hyvin kirjoitettu: ”Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat ovat usein herkkiä sähkölle.”

 3. Manolito

  Myös alttius dysautonomiaan ja MCAS:iin (syöttösolusairaus) on periytyvää, eli sillä ei ole mitään tekemistä älylaitteiden tms. kanssa. MCAS periytyy noin 20-40 % kantajansa jälkeläisille. Mm. Florence Nightingalella arveltiin olleen CFS ja silloin ei tosiaan ollut mitään sähköverkkoja tai älylaitteita. Esim. dopamiinin vajaus (Elaine Aronin mukaan erityisherkillä näin) yhdistettynä kovaan, pitkäkestoiseen stressiin ja traumoihin on yksi mahdollisuus sairastua. Toinen lukunsa ovat infektiot. Ym. jne.

  • Aki

   Kuten aiemmin kirjoitin: ”Sähkömagneettiset kentät vaikeuttavat dramaattisella tavalla myös joidenkin CFS-potilaiden sairautta…psyyken metkuista riippumattomalla tavalla.” Koskee todellakin myös dysautonomiaa ja MCAS:a.

 4. JK

  Vaikka en mobiiliverkkojen mahdollisia vaaroja väheksykään, en usko hetkeäkään että ne olisivat CFS:n ja POTS:n syynä. CFS:ään on sairastuttu jo kauan ennen mobiiliverkkojen pystyttämistä. On jopa ollut CFS-epidemioita, joissa kymmeniä/satoja ihmisiä on sairastunut samaan sairauteen riippumatta mistään muusta yhdistävästä tekijästä kuin siitä, että oireet ovat yleensä alkaneet infektion laukaisemana.

  • Makka

   Olen täsmälleen samaa mieltä. Sähkömagneettisilla kentillä epäilemättä on vaikutuksia ihmisten terveyteen pitkällä aikavälilllä, mutta CFS:ää ja CFS-tyyppistä oireilua ne eivät mitenkään selitä. Juuri nuo historiassa jo 100 vuoden takaa olevat CFS-epidemiat puhuvat sähköaltistusteoriaa vastaan. On CFS-potilaiden kannalta pelkästään haitallista, että sairautta selitetään sähköyliherkkyydellä, kun kyseessä on kuitenkin täysin fyysinen ja mitattavissa (mm. kuvannettavissa) oleva sairaus. Suomessa näitä mittauksia ei vain tehdä, joten CFS:ää ei meillä myöskään diagnosoida muutamaa yksityislääkäriä lukuunottamatta.

   • Aki

    Onneksi mm. Olli Polo ja Ville Valtonen ymmärtävät, että fyysinen sairaus sähköyliherkkyys liittyy monen potilaan kohdalla fyysiseen sairauteen krooninen väsymysoireyhtymä. Haitallista voi olla se, että CFS:ää yritetään selittää vain ja ainoastaan sähkömagneettisilla kentillä. Noin muuten sähkömagneettisten kenttien terveysvaikutuksista puhuminen CFS:n(kin) kohdalla on eduksi. Monen CFS-potilaan olisi syytä perehtyä tarkemmin sähkömagneettisiin kenttiin, vaikka ei kokisikaan itseään sähköyliherkäksi. Sähkömagneettiset kentät vaikeuttavat dramaattisella tavalla myös joidenkin CFS-potilaiden sairautta…psyyken metkuista riippumattomalla tavalla.

  • Aki

   ”CFS:ään on sairastuttu jo kauan ennen mobiiliverkkojen pystyttämistä.” Aivokasvaimiinkin on sairastuttu ennen kuin langattomista mobiiliverkoista kukaan on voinut edes uneksia. Nykytutkimus viittaa siihen, että pitkäaikainen kännykänkäyttö lisää aivokasvainten riskiä, kännykänkäytön ollessa näin ollen ainakin osasyyllinen kasvaimiin. Vai eikö tämä voi olla mahdollista sillä perusteella, että aivokasvaimia oli silloinkin, kun mentiin vielä hevosilla töihin?

 5. Aki

  Keskustelin juuri lääkäri Olli Polon kanssa POTS:n harvinaisuudesta. Olii sanoi, että tässä tapauksessa harvinaissairaus/harvinaisoireyhtymä tarkoittaa varmaankin sitä, että harva lääkäri ymmärtää asiaa, mutta ei sitä, että harva potilas kärsisi siitä. Polo jatkoi, että jos arvioidaan Suomessa olevan n. 50 000 CFS-potilasta, joilla monella liitännäisenä POTS niin voidaan miettiä, kuinka harvinainen oireyhtymä on kyseessä.

 6. Hannu Rytilä

  Mittasin juuri älykännykän säteilytason 30 cm etäisyydeltä. Se oli noin 2000 mikroW/m2 eli noin sama kuin näppäinkännyköilläkin. Kuitenkin, koska laitetta pidetään kauempana aivoista en pitäisi sitä niin syöpävaarallisena kuin nappulakännyköitä. Hermosto-oireet ovat sitten eri asia.

  • Aki

   Hermosto-oireet (vakavatkin) todella voivat tuntua pitkälläkin etäisyydellä laitteista. Tämä koskee myös langallisia laitteita.

 7. Marke

  Entäpä päiväkotien ja koulujen home- ja kosteusvaurioista aiheutuvat sisäilmaongelmat? Monesta kunnasta ei terveitä päiväkoti- tai koulurakennuksia edes löydy.
  Sisäilmasairaudet aiheutuvat pitkäaikaisesta altistumisesta kosteusvauriomikrobeille ja/tai rakennusmateriaaleista, pesuaineista, lattiavahoista yms. vapautuville kemiallisille yhdisteille. Lapset ovat näille erityisen herkkiä. Myös CFS on melkoisen yleistä sisäilmasairastuneilla lapsilla, nuorilla ja aikuisillakin.
  Lisätietoa sisäilmaongelmien vaikutuksista löytyy esim. tervesisailma.fi -sivuilta.

  • Erja Tamminen

   Hei, Sisäilmaoireilu on tärkeä huomioitava tekijä, koska Ville Valtosen mukaan 10-20 % sisäilmasairaista alkaa jossain vaiheessa reagoida myös sähkömagneettisille kentille. Tutkimustenkin mukaan päällekkäisyyttä on todettu ja oireilla samankaltaisuutta.

  • Kaiu

   Pahinta tuhoa saadaan aikaiseksi, kun nämä kolme asiaa vaikuttavat yhdessä: home, kemikaalit ja langattoman teknologian aikaan saama säteily

 8. Ari

  Muuten hyvä ja ajankohtainen juttu, mutta lauseen: Vanhempien viesti lääkäreille on selvä: ”Tehkää jotain näille lapsille pian, ennen kuin on liian myöhäistä”.

  Pitäisi kai alkaa: Lääkärien viesti vanhemmille on selvä…

  Vanhemmathan ovat vastuussa lapsensa ruutuajan käytöstä ja sen rajoittamisesta.

   • Aki

    Viime lukukaudella ekaluokkalaisen poikani koululääkäri kysyi terveystarkastuksessa ruutuajasta. Poikani vastasi toljottavansa noin 8 tuntia päivässä xD Lääkäri katsoi silmät pyöreinä pojan äitiä. Äiti vastasi, että ei nyt ihan kuitenkaan näin 🙂 Lääkäri sanoi lopuksi, että maksimissaan 2 tuntia päivässä riittää. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun kuulin tästä!

  • KT Kivelä

   Nykyhallitukselle asia olisi kiireellinen.Sipilän digiloikka alkaa näkyä lasten ja meidän kaikkien pahoinvointina ja eri sairauksina.

   • Erja Tamminen

    Kiitos kommentista. Onkin vaikea uskoa, että digitalisaatio on hallituksen kärkihanke. Olen laittanut materiaalia Juha Sipilälle , mutta vastassa on korkea kynnys muutosta ajatellen.

    • Nimetön

     Valtiolle.fi -sivustolla oli vähän aikaa sitten haussa tutkija ko. toimeen asiaa selvittämään.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!