Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 5

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Suomalainen tutkimus havaitsi:Lonkkamurtumien määrä melkein tuplaantui 10 vuodessa” 80-luvulta 90-luvulle. Syy jäi epäselväksi. Yritämme nyt tässä kirjoitussarjassa tuoda esille todennäköisiä syitä luiden haurastumiseen noin lyhyessä ajassa.

Mitä muutoksia ympäristössä tapahtui 80-luvulta 90-luvulle?

Tuon suomalaistutkimuksen syiden taustalla voisivat olla vaikkapa:

Uusien lääkkeiden esiinmarssi alkoi 90-luvun taitteessa

Kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia. Tsekataan nyt, löytyykö näiden uusien lääkkeiden haittavaikutuslistalta luihin vaikuttavia ominaisuuksia.

Vatsahappolääkkeitä ei osaa kuvitella vaarallisiksi

Jos närästää, ota ….. Se vähentää mahan happoisuutta ja vatsakivut ovat muisto vain. Happohan se oli, joka sen kivun aiheutti ja lääke poisti sen hapon. Happo paha, lääke hyvä. Ja PPI eli protonipumpun estävillä lääkkeillä hapon tuotanto saadaankin todella tehokkaasti suljetuksi, melkein kuin veden tulo hanasta.

Ilmeisin tietolähde haittavaikutusten selvittämiseen on lääkkeen pakkausseloste. Wikipedian linkkaamat pakkausselosteet ovat lähes sanasta sanaan samanlaisia:

Luunmurtumat

Protonipumpun estäjät (PPI), erityisesti suurina annoksina ja pitkäaikaisesti (>1 vuosi) käytettynä, saattavat lievästi suurentaa riskiä saada lonkan, ranteen tai selkärangan murtuma, pääasiassa iäkkäillä potilailla tai yhdessä muiden tunnettujen riskitekijöiden kanssa. Havainnoivien tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että PPI-lääkkeiden käyttö voi suurentaa murtumien kokonaisriskiä 10 – 40%. Osa suurentuneesta riskistä saattaa johtua muista riskitekijöistä. Osteoporoosille alttiiden potilaiden hoidossa tulee noudattaa hoitosuosituksia ja heidän pitää saada riittävästi D-vitamiinia ja kalsiumia.”

Aika hulppea riskin lisäys! Keskimäärin 25%. Pakkausseloste viittaa myös muihin riskitekijöihin murtumien aiheuttajana. No, otetaanpa vinkkiä niihinkin samasta dokumentista: B12-vitamiini puute ja hypomagnesemia toistuvat kaikkien PPI-lääkkeiden pakkausselosteessa.

Ja kuinka ollakaan, B12-vitamiinin puutoksella on niinikään yhteys lisääntyneisiin luunmurtumiin: B12-vitamiinin puutos on erityisen yleistä vanhemmalla väellä ja se aiheuttaa homokysteiinin ja metyylimalonihapon lisääntymistä. Nämä puolestaan ovat pienentyneen luuntiheyden ja lisääntyneiden luunmurtumien riskitekijä. B12-vitamiinin puutos ei vaikuta osteoblastien luunmuodostukseen, mutta se tehostaa osteoklastien luuta hajottavaa toimintaa, toteaa myös tämä tutkimus.

Magnesiumin puute voi johtua monesta syystä, mutta tässä tapauksessa se johtuu imeytymisen heikkenemisestä, jonka PPI-happosalpaaja aiheuttaa. Magnesium on erittäin tärkeää luiden terveydelle, jopa yhtä tärkeä kuin kalsium.

osteoporoosi_28

Kuten kuvasta näkyy, magnesiumin puutteen suoria vaikutuksia ovat luiden jäykkyyden väheneminen, osteoblastien toiminnan heikkeneminen ja osteoklastien toiminnan tehostuminen. Epäsuoria vaikutusketjuja ovat lisäkilpirauhashormonin (PTH) tuotannon lasku, D-vitamiinin väheneminen ja näistä seurannut luun muodostuksen väheneminen sekä oksidatiivisen stressin ja tulehduksen yhtäaikainen vaikutus luun hajoamista kiihdyttävästi.

Iltalehti kirjoittaa magnesiumin tärkeydestä: ”Riittävä magnesiumin saanti voi suojata luunmurtumilta”.

Tämä lääketieteen uutinen kertoo kuluttajaryhmästä, jonka mielestä PPI-lääkkeessä pitäisi olla Black-box varoitus, koska se

  • lisää osteoporoosin ja erilaisten infektioiden riskiä
  • B12 vitamiinista ja magnesiumista saattaa tulla puute
  • niistä voi tulla riippuvaiseksi, koska vierottaminen saattaa lisätä hapon eritystä entisestään
  • niitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön

PPI-lääkkeiden haittavaikutuksista suomeksi kertoo terve.fi:

Vähentämällä mahalaukun happamuutta protonipumpun estäjät saattavat heikentää kalsiumin imeytymistä, mikä puolestaan voisi johtaa osteoporoosiin ja luunmurtumiin. Pennsylvanian yliopiston tutkimusryhmä, joka ei havainnut yhteyttä protonipumpun estäjien ja keuhkokuumeen välillä, löysi sen sijaan yhteyden pitkäaikaisen protonipumpun estäjien käytön ja lonkkamurtumien välillä. Heidän tuloksensa viittaavat myös siihen, että riski oli sitä suurempi, mitä kauemmin potilaat olivat protonipumpun estäjiä käyttäneet.”

Kaiken lisäksi PPI:t lisäävät hyponatremiaa (siis suolan eli natriumin vajausta veressä), joka jo aikaisemmissa tämän kirjoitussarjan osissa on tullut tutuksi osteoporoosin aiheuttajana. Tässä tutkimuksessa lähes kolmannes PPI-lääkkeitä yli vuoden käyttänyt kärsi hyponatremiasta, mikä on yli 4 kertaa enemmän kuin näitä lääkkeitä käyttämättömillä.

LINKKEJÄ:

Safety of the long-term use of proton pump inhibitors osteoporotic fractures by 1.62-fold (95% CI: 1.02-2.58). Other studies confirm that use of PPI ≥ 7 years increases the risk of osteoporotic hip fractures by 4.55-fold (95% CI: 1.68-12.29) and PPI use for 6-12 mo has been reported to be associated with an increased risk of osteoporotic hip and spine fractures[103-105].”

Proton Pump Inhibitors and Risk of Fractures: A Meta-Analysis of 11 International Studies http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002934311001641

December 27, 2006. Long-term Proton Pump Inhibitor Therapy and Risk of Hip Fracture. http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/204783

Use of proton pump inhibitors and risk of osteoporosis-related fractures, 2008. http://www.cmaj.ca/content/179/4/319.short

Proton Pump Inhibitors and Risk of Fracture: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. http://www.nature.com/ajg/journal/v106/n7/abs/ajg2011113a.html

https://scholar.google.fi/scholar?q=proton+pump+inhibitors+osteoporosis+fractures&hl=fi&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ved=0ahUKEwjNvNzK_OTSAhVIEiwKHVA-BgkQgQMIFzAA

Statiinit

Monet lääkärit kehuvat statiineja ja niiden käytöllä on todettu milloin minkäkinlaisia hyötyjä – ne estävät Alzheimeria ja syöpää, edistävät endoteelin toimintaa ja siten alentavat verenpainetta ja tietenkin vähentävät osteoporoosin riskiä. Puuttuu vain, että niiden avulla osaisi kävellä vetten päällä.

Juuri mikään noista edellä mainituista ei pidä paikkaansa. Statiinien tutkimuksessa vallitsee massiivinen harha, joka lähtee jo niiden perimmäisestä käyttötarkoituksesta. Niillä pystyy alentamaan veren LDL-kolesterolin tasoja, mutta varsinainen hyöty sydänsairauksien ehkäisyssä on 1-2 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valtaosa ihmisistä syö statiineja turhaan: 60 ihmisen pitää syödä niitä 5 vuotta, että 1 säästyisi sydänkohtaukselta ja samaan aikaan yksi 50:stä saa diabeteksen ja 1:lle kymmenestä tulee lihasvaurioita. Tässä tutkimuksessa statiineja käyttävät sairastuivat diabetekseen lähes 2,5 kertaa useammin kuin käyttämättömät (ja heidän sydänkohtaustensa määrä oli 5% suurempi kuin vertailuryhmällä).

Vahvin näyttö ns. pleiotrooppisista hyödyistä statiinien suhteen on jonkin tasoinen näyttö luuntiheyden (BMD) paranemisesta. Kyseessä saattaa kuitenkin olla sama efekti kuin oli edellisessä kirjoituksessa T2-diabetesta sairastavien osalta – BMD kyllä parani, mutta luunmurtumat lisääntyivät. Jos selaa läpi kaikki Suomessakin myynnissä olevien statiinien pakkausselosteet, jokaisesta löytyy haittavaikutuksena diabetes.

Näyttö itse luunmurtumien vähenemisestä onkin ristiriitainen ja vuotta 2005 ennen julkaistuja statiinitutkimuksia ei voi edes ottaa vakavasti, koska lääketehtaat jättivät epäedulliset tulokset julkaisematta: ”Vuoden 2005 jälkeen vaadittiin, että kaikki lääkekokeet on rekisteröitävä, ja myös kielteiset koetulokset on julkistettava.” kerrotaan YLE:n v. 2010 esittämässä MOT Kolesterolipommi -ohjelmassa.

Statiinit blokkaavat K2-vitamiinin

K2-vitamiinista oli puhetta jo maitorasvojen yhteydessä. Sen saanti on yhteydessä hyvään luiden terveyteen. K2-vitamiinia syntyy myös kehon sisällä K1-vitamiinista. Konversion tehokkuuteen ja itse K2-vitamiinin aktivoitumiseen voivat heikentävästi vaikuttaa erilaiset yhdisteet, kuten kasviöljyt (kuvassa canola eli rypsi ym) ja margariinit (hydrogenated oils = kovetetut kasvirasvat). Sen lisäksi jotkin lääkkeet saattavat haitata K-vitamiinin muunnosta. Näitä ovat statiinit ja verenohennuslääke Varfariini sekä bisfosfonaatit.

osteoporoosi_29

Kuva on peräisin tästä japanilaisesta tutkimuksesta. Edellämainitut tekijät estävät koagulaation ja matriksi GLA-proteiinin toimintaan tarvittavien K2-vitamiinista riippuvaisten entsyymien toimintaa. Osteoblastien ja osteoklastien normaalisti toimiessa vapautuu c-Ocn:a ja uc-Ocn:a, jotka vaikuttavat hormonien tavoin kehon eri elimissä (kivekset, haima, suolisto ja aivot). Statiinit haittaavat K2-vitamiinin toimintaa, mikä luiden heikkenemisen lisäksi heikentää myös noista ”luuhormoneista” riippuvaisten elinten toimintaa.

Varfariinin yhteys luiden heikkenemiseen on niin selvä, että en tässä sitä sen enempää käsittele. Se blokkaa K-vitamiinin vaikutusta niin tehokkaasti, että se aiheuttaa pitkään käytettynä myös munuaisten ja valtimoiden kalkkiutumista.

Rasvaliukoiset Lovastatin ja Simvastatin heikentävät K2-vitamiinin synteesiä merkittävästi ja suoraan plasman pitoisuuksien suhteessa, kun taas vesiliukoisen Pravastatiinin vaikutus K2-vitamiiniin on vähäinen. Kuva 2 tästä tutkimuksesta.

osteoporoosi_30

Statiinien käyttö tekee siis karhunpalveluksen sekä luiden terveydelle, että sydän- ja verisuoniterveydelle tuhoamalla K2-vitamiinista saatavat hyödyt (tässä hyvä yhteenveto ja runsaasti tutkimusviitteitä K2 eduista). Jos statiinien käyttäjä on lisäksi suositusten ohjeistamana luopunut Suomessa lähes ainoista K2-vitamiinin lähteistä, rasvaisista maitotaloustuotteista ja lihasta, hän saattaa hyvinkin kärsiä K2-vitamiinin puutteesta, mikä ilmenee kalsiumin kertymisenä pehmytkudoksiin (suonet, jänteet jne.) luiden asemesta.

LINKKEJÄ:

Determinants of Progression of Coronary Artery Calcification in Type 2 Diabetes. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109707029026

We found that statin therapy failed to inhibit the progression of CAC. On the contrary, statin-treated patients had a greater degree of progression. Similar findings were observed in patients treated with beta-blockers, calcium channel antagonists, and angiotensin-converting enzyme inhibitors/angiotensin receptor blockers.

Progression of Vascular Calcification Is Increased With Statin Use in the Veterans Affairs Diabetes Trial (VADT). http://care.diabetesjournals.org/content/35/11/2390

Vitamin K2 is More Important in the Fight Against Osteoporosis than Calcium. http://www.smart-publications.com/articles/vitamin-K2-is-more-important-in-the-fight-against-osteoporosis-than-ca

Vitamin K Supplementation in Postmenopausal Women with Osteopenia (ECKO Trial): A Randomized Controlled Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2566998/

Fewer women in the vitamin K group had clinical fractures (nine versus 20, p = 0.04) and fewer had cancers (three versus 12, p = 0.02).

Aivan huikeat tulokset luunmurtumien ja syövän vähenemisessä ja mitä toteavat tutkijat päätelmässään? ”…ei suojaa ikään liittyvältä luuntiheyden alenemalta, mutta saattaa suojata murtumilta ja syövältä postmenopausaalisia naisia, joilla on osteopenia”.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.