Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Homeinen arkkitehtuuri, hengittävä vaate

Turpaduunari pistää nenänsä homeisen sisäilman sekaan ja tutkii miksi rakentaminen on 1960-luvun jälkeen ottanut niin huimia askelmia taaksepäin. Perinteisen vakioperustelun lisäksi Turpaduunarin tutkivan journalismin tiedejaosto ottaa tutkintalinjoiksi Saksan esikuvat, politiikan lehmänkaupat ja vaatetusalan kehityksen. Miksi hengittävää Gore-Tex takkia pitävä insinööri suunnittelee tiiviitä alipaineilmastoituja ”pullotaloja”?

Jotta aikaperspektiivi pysyisi paremmin hallussa, aloittakaamme kuntavaalien 2017 tapahtumista. Vaasalaisille tiedoksi, että pääkaupunkiseudulla tapahtui muutakin merkittävää kuin, että Suomalaisen kansanterveyden kuningas Pekka Puska ei päässyt vaaleissa läpi, vaan yhdessä ministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa jäi pahasti Keskustan laiturille värjöttämään. Lentokenttäkaupunki Vantaalla nimittäin menestyi ns. ”sisäilmapuolue”!

Jäsenkortteja ei vielä kannata lähettää, koska sisäilmapuolue ei ole ihan oikea puolue, vaan kaikkia poliittisia suuntia edustava porukka, joka Vantaalla taistelee koulujen paremman sisäilman puolesta. Virallinen nimi on Vantaan vanhempainyhdistyksen Vanvaryn sisäilmatoimikunta, ja yksi kuudesta jengin läpipäässeistä oli Kristillisdemokraattinen allergialääkäri Tiina Tuomela, joka muuten sai paljon enemmän ääniä kuin Keskustan Pekka Puska, vaikka Pekka Puskan Helsingissä on sentään kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Tiina Tuomelan Vantaalla. Muut vantaalaiset sisäilmaihmiset olivat Kokoomuksen Sami Kanerva ja Jan Edelmann, Perussuomalaisten Kai-Ari Lundell, Vihreiden Siru Kauppinen ja Vasemmistoliiton Jari Jääskeläinen. Etelä-Suomi ei siis ole sama kuin Pohjois-Karjala -projekti. Linkki Vantaan Sanomien juttuun sisäilmapuolueesta löytyy ohesta: http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/507266-sisailmapuolue-rynni-vantaan-valtuustoon-uudet-valtuutetut-puolustavat-koululaisten

Nyt kun tuoreiden kuntavaalien avulla on osoitettu homeisten asioiden tärkeys, on aika ottaa hyppy taakse historiaan ja tutkia miksi tähän on tultu. Saksanmaalta on Suomeen monesti puhaltanut outoja aatteita ja arkkitehtuuri on ottanut kaikki pahimmat vaikutteensa juuri Dessaun suunnalta.

Vanha harmaapartainen ystäväni Birdie on paitsi perillä arkkitehtuurin historiasta, myös onnistuu linkittämään Nokian kännykkäbisneksen tuhon saksalaisen taideopetuksen menneisyyteen. Kolmen perättäisen johtajan tekemiset Nokiassa – Ollila, Kallasvuo ja Elop – ovat tuttuja kaikille, mutta samat johtamisvirheet tehtiin Birdien mukaan jo sata vuotta siteen Saksassa taidekoulussa nimeltä Bauhaus.

Kuva: Bauhaus, Dessau, Pixabay

 

Nimi Bauhaus tunnetaan nykyään yleensä vain rautakauppana, mutta historiassa Bauhausilla on legendaarinen maine taiteiden ja arkkitehtuurin opetuksessa. Vuonna 1919 säveltäjä Gustav Mahlerin lesken Alma Mahlerin kanssa naimisissa ollut arkkitehti Walter Gropius – tässä tarinassa siis paikallinen Jorma Ollila – sai johdettavakseen kahdesta vanhasta taidekoulusta yhdistetyn Bauhausin ja Gropiukselta odotettiin suuria. Gropius myös onnistui hankkimaan mainetta ja kunniaa, suurelta osin ympärilleen keräämänsä sisäpiirin hovin ansiosta. Parhaimmillaan Bauhausissa oli yhtä aikaa opettamassa Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Josef Albers, Oskar Schlemmer, Paul Klee, Georg Muche ja Laszlo Moholy-Nagy vain muutamia mainitakseni. Luultavasti jokainen tämänkin jutun lukija on koulussa joutunut opettelemaan Albersin värioppia kuvaamataidon tunnilla.

Kuva: Perusvärit ja perusmuodot, Pixabay

Lopulta Gropius alkoi kuitenkin kyllästyä johtamiseen ja alkoi hieman liian kiireisesti etsimään itselleen seuraajaa. Ensimmäinen vaihtoehto kieltäytyi pestistä, ja toinen valinta valitettavasti suostui. Johtoon astui Hannes Meyer – paikallinen Olli-Pekka Kallasvuo – ja lopun alku oli jo näkyvissä. Ensinnäkin suuri joukko vanhoja kuuluisia opettajia erosi kun Meyeristä tehtiin johtaja – vertaa taas Nokiaan. Toisekseen sisäisen kulttuurin jees-miehiä suosiva linja pääsi huippuunsa. Toisinajattelijoita ei suvaittu, aivan kuten ei Keilaniemessäkään. Kolmas johtaja Ludwig Mies van der Rohe oli tuomittu epäonnistumaan jo virkaan astuessaan Meyerin jäljiltä – aivan kuten Stephen Elop Nokiassa vuodesta 2010 alkaen.

Suomalaiseen homearkkitehtuuriin liittyy myös Meyerin kauden kruunu, eli Törtenin modernistinen asuinalue Dessaussa. Funktionalistinen lähiö valkoisine seinineen ja räystäättömine tasakattoineen ihastutti suomalaiset modernistit. Monelta jäi huomaamatta, että alue edusti todellista viherrakentamista, koska kahden vuoden sisällä monet talot olivat jo homeessa ja seinät rakoilleet.

Bauhausin loppu, muttei valitettavasti tasakattojen loppu, tuli lopulta Hitlerin myötä. Vuonna 1933 Gestapo sulki Berliiniin muuttaneen koulun ovet viimeistä kertaa, mutta tasakatot jäivät sairastuttamaan ihmisiä kautta vuosikymmenten.

Alkujaan räystäättömät tasakatot olivat vasemmistolainen suuntaus. Ajatus oli, että sekä ensimmäinen maailmansota että myöhemmin toinen maailmansota, olivat pitkälti tunkkaisen ja vanhanaikaisen kaupunkiarkkitehtuurin syytä. Jokin outo katkos vasemmistolaisessa logiikassa oli se, että käsityöläisperinne ja koneellinen elementtirakentaminen rinnastettiin yhteen ja koneiden aikakauden elementtirakentamisen ajateltiin parantavan työväestön oloja, vaikka paikan päällä tehty tiilirakentaminen olisi vastaavasti työllistänyt enemmän ihmisiä ja ollut esteettisesti monimuotoisempaa.

Pahiten Birdien korvaan Bauhausin opeissa särähtääkin Hannes Meyerin ajatus siitä, että estetiikka ei kuulu arkkitehtuuriin. Talo on asumiskone. Bauhaus siis luopui kokonaan kauneuden tavoittelusta, joka taidekoululle on melko vallankumouksellinen oppi. Myöhemmin Hannes Meyer muuttikin Neuvostoliittoon, kunnes Stalinin kaipuu näyttävään monumentaaliarkkitehtuuriin ajoi Meyerin Sveitsin kautta Meksikoon.

Tähdennettäköön tässä, että kauneuden halveksunta ei kuulu kaikkeen modernismiin ja esimerkiksi sveitsiläis-syntyinen ranskalainen Le Corbusier eli Charles-Edouard Jeanneret kehitteli Modulor-mittajärjestelmän helpottamaan kauniiden ja ihmiselle sopusuhtaisten rakennusvolyymien suunnittelua.

Kuva: Le Corbusier kolikko, Wikimedia

Arkkitehtuurin poliittinen jako näkyi Suomessakin ja vuonna 1939 se sai jopa huvittavia piirteitä. Samana vuonna Aimo Cajanderin punamultahallituksen maatalousministeriö ja sosiaaliministeriö pitivät kummatkin omat omakotitalojen tyyppipiirustuskilpailunsa. Asiaa käsitellään esimerkiksi Kirsi Saarikankaan kirjassa ”Model Houses for Model Families” vuodelta 1993, mutta tyypilliseen suomalaiseen tapaan politiikka on kirjasta siivottu pois.

Nippelitieteiden dosetti Birdie on sen verran notkunut Eduskunnan nurkilla, että hänen mukaansa juuri Maalaisliiton eli Keskustan ja toisaalta SDP:n keskinäinen nokittelu ajoi kahteen kilpailuun, joista vain Maalaisliiton eli savolaisen maatalousministerin Pekka Ville Heikkisen kilpailu oli avoin kilpailu, jossa rakennusmestaritkin pärjäsivät. SDP:n eli sosiaaliministeri Karl-August Fagerholmin kilpailu oli tiukasti rajattu virallisen linjan arkkitehdeille, joten edes rock-muusikko Lauri Ylönen ei tasakattoineen olisi voinut siihen osallistua. Tavallaan kummatkin kilpailut olivat turhia koska puolueiden ideologiat näkyivät tuomaroinnissa niin selvästi. SDP:n kilpailussa pärjäsi jos talo oli ruma, epäkäytännöllinen, tasakattoinen ja siinä oli käsittämättömän pieni keittiö. Maalaisliiton kilpailussa palkitut talot taas olivat harjakattoisia perinnetaloja joissa oli tupakeittiö, ja monet palkitut olivat rakennusmestareita – siis valearkkitehteja. Perussuomalainen maku kun on käytännön läheinen ja perinteitä kunnioittava.

Vuoden 1939 arkkitehtuurikilpailut olivatkin osoitus miksi Suomessa suositaan pääsykokeita yliopistoihin – alalle saadaan valittua valmiiksi professorien ajatusmaailmaa vastaavia aivopestyjä hännystelijöitä, eikä alalla tarvitse turhaan pelätä innovaatioita tai henkevää keskustelua alan dogmeista. Esimerkiksi lääketieteessä ja ravitsemustieteessä pölyttyneet opit ovat saaneet rehottaa vuosikymmeniä ja arkkitehdiksi pääsee vain jos osaa piirtää tasakattoisia taloja ja pitää päällään Marimekon mustavalkoista Jokapoika-paitaa.

Nyt kun tiedämme mistä ilmansuunnasta tasakatto rantautui suomalaisiin metsiin, voimme alkaa pohtia miksi se on niin vaikea saada pois. Vaikka Turpaduunari pitääkin Anne Bernerin uusia vapautettuja taksilakeja tuomiopäivän tekeleinä, on rakennusalan ongelma nimenomaan sääntelyssä. Ensikuulemalta voi tuntua ristiriitaiselta vastustaa sääntelyn purkamista ja samalla vaatia sääntelyn purkamista, mutta ongelma osoittaa vain suomalaisen poliittisen keskustelun alkeellisen tason.

Vanha harmaapartainen ystäväni Birdie tuntee Turpaduunaria paremmin kaupallisen slangin, joten käytän tässä Birdien suosimia termejä. Jokainen kaupallisen koulutuksen saanut tuntee käsitteen markkinointi-mix, jonka perusversio kulkee nimellä 4P sanoista Product, Price, Place ja Promotion. Suomeksi asian voisi ilmaista myös sanomalla markkinoinnin kilpailukeinot, ja yksi laajennettu malli on 5P jonka laatii Alabamassa mies nimeltä Vaughan Judd. Birdien suomennoksena versio on kohdiltaan TUOTE, HINTA, SAATAVUUS, MAINONTA ja IHMISET.

5P-malli auttaakin ymmärtämään, että jokainen markkinoinnin kilpailukeino on politikoille potentiaalinen sääntelyn kohde. Kysymys onkin vain mitä kohtia kannattaa säännellä. Keskustapuolue on tottunut saarnaamaan, että alkoholin kohdalla avain on hinta ja saatavuus, mutta rakennusalalla jostain syystä sääntelyn kohteena on itse TUOTE, ja näin on poistunut kaikki kehitys, jonka kilpailu olisi voinut tuoda rakennuksen toimivuuteen ja estetiikkaan. Poliitikko päättää katon värin, seinän eristeet ja ilmanvaihdon ratkaisut. Siinä missä taksisääntely paransi taksikyydin laatua, rakennussääntely on tuhonnut koko rakennusalan. Teuvo Hakkaraisen saha Viitasaarella sekä muu puuteollisuus on ollut häviäjä siinä pelissä missä sementtiteollisuus on lobattu voittajaksi ja koneellinen alipaineilmastointi saatu jokaiseen niemeen ja notkoon.

Silloinen Asuntoministeri Jan Vapaavuori määräsi ministeriasetuksella eli D2 – siis rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto – Suomen rakentamismääräyskokoelman avulla 30. maaliskuuta 2011 paineet pois suomalaisten asunnoista ja konttoreista.

3.7.6.1 Rakennus suunnitellaan yleensä ulkoilmaan nähden hieman alipaineiseksi, jotta voitaisiin välttyä kosteusvaurioilta rakenteissa sekä mikrobien aiheuttamilta terveyshaitoilta. Alipaine ei kuitenkaan saa yleensä olla suurempi kuin 30 Pa.

Edilex-tietokannasta halukkaat voivat lukaista koko D2 asetuksen oheisesta liitteestä: http://www.finlex.fi/data/normit/37187/D2-2012_Suomi.pdf

Juuri tämä alipainevouhotus on se mikä herättää kiistoja rakennuspiireissä. Vastakkaisen näkökulman logiikka on helpompi tajuta kuin se mitä hyvää voisi olla alipaine-ilmastoinnissa. Mietitäänpä hieman termodynamiikan peruslakeja ja miten se lämpö oikein kulkeutuu. Nämä ovat niitä samoja asioita mitä sään ennustamisessa täytyy ottaa huomioon, eli lämpö leviää aina kylmään päin. Kun miettii Suomen leveysasteiden lämpötiloja, niin kyllä siellä sisällä on lähes aina tarkoitus olla lämpimämpää kuin ulkona. Normaalina huoneen lämpötilana pidetään haarukkaa 18-24 Celsius-astetta.

Turpaduunarin viimeksi vilkaistessa ulkolämpömittaria oltiin tästä lukemasta melkoisen kaukana, eli kaiken järjen mukaan seinien pitäisi lämmetä sisältä ja kylmetä rakennetta kohti ulkopintaa päin tarkasteltaessa. Seinän kastepisteen paikka siis vaihtuu sekä ulkolämmön että sisälämmön muuttuessa. Jos johonkin kohtaan seinää laitetaan kosteussulku niin kastepiste on lähes varmuudella aina väärässä paikassa. Lopputulos on että tiivistetty seinä ei ole koskaan kuiva. Saharan dyyneilläkin on sen verran kosteutta, että esimerkiksi Lepidochora-suvun pimikkökuoriaiset pystyvät päivittäin juomaan niiden omaan kuoreen tiivistyvää kosteutta kuivien hiekkadyynien laella. Kun rakennusten seiniin vielä lätkäistään kipsilevy kosteutta imemään niin Saharan kosteusprosenteillakin saadaan seinä homehtumaan. Monet homesienet ovat nimittäin anaerobisia eli eivät pidä hapesta.

Jotta alipaine-ilmastoinnin älyttömyys uppoaisi urheilevan insinöörinkin sitkeään kaaliin, hyppäämme välillä urheiluvaatteiden värikkääseen maailmaan, tuotteiden joiden teknisiä ominaisuuksia poliitikot eivät päätä ja joiden mainontaakaan ei ole rajoitettu turhilla pykälillä. Vuonna 1978 tuli kauppoihin myyntiin Mammut-yhtiön Altitude-vaatteet joissa oli vallankumouksellinen keksintö nimeltä Gore-Tex. Utahista kotoisin oleva ja Delawaren yliopistoa käynyt Robert W. Gore – tuttujen kesken Bob – keksi, että teflonia sisältävä PTFE voitaisiin venyttää huokoiseksi ja hengittäväksi kalvoksi. Kun lämmön lähteenä oleva ihminen aiheuttaa vaatteiden sisälle ylipaineen ulkoilmaan nähden niin kosteus puristuu kalvosta läpi, mutta sadepisarat eivät ulkopuolelta läpäise kalvoa. Bob Gore siis keksi miten massiivisen hirsitalon toimintaperiaate voidaan saada tuotua ohuisiin ulkoiluvaatteisiin.

Mikäli luonnonlait kieltävä insinööri välttämättä haluaa käyttää koneellista ilmastointia eikä halua Suomeen painovoimaista ilmastointia käyttäviä pilvenpiirtäjiä kuten ”Gherkin” EU-maailman ulkopuolella Lontoossa, on myös toinen tapaa vetää talosta ilmat pihalle. Koska ihmislaji on aikoinaan sadekelejä ajatellen suunniteltu niin, että klyyvarin aukot osoittavat alaspäin, on ilmaa ylöspäin nostava ilmastointi todella tehokas pöpöjen kierrättäjä ja herneen nenään vetäjä.

Kuva: Gherkin-pilvenpiirtäjä, Pixabay

Suomi on niin moderni maa, että täällä ei saa painovoima vaikuttaa, mutta vanhojen rintamamiestalojen ja muiden vastaavien ilmankierto perustui nimenomaan siihen, että poistoilma otettiin sisällä tulisijojen kautta eli lähes lattian tasolta. Keskimuuria kiertävän ja jokaiseen suuntaan ovia aukovan huonejärjestyksen ansiosta korvausilma ulkoa tuli aina varjon puolelta eli jossain oli aina kylmä ulkoseinä. Kun poistoilma otetaan alhaalta niin nenään ei nouse kaikkia pöpöjä mitä ilmassa kiertelee.

Koskahan Suomessa taas alettaisiin rakentamaan kaupunkeihin harjakattoja, vaikkapa lisää kasvihuoneita kerrostalojen katoille lähiruokaa tuottamaan. Lisää kurkkuja katolta eikä enää Närpiöstä!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

6 thoughts on “Homeinen arkkitehtuuri, hengittävä vaate”

 1. Painovoimainen ilmanvaihto on kiva juuri siinä harvana ajankohtana jolloin se toimii oikein. Siis silloin kun sisäilman ja ulkoilman lämpötilaero on juuri oikea tai jos tuuli sattuu juuri sopivalla voimalla auttamaan ilmanvaihtoa.

  Muulloin ilman vaihtuvuus ei ole rakentamismääräysasetuksen osan D2 mukainen puoli huonetilavuutta tunnissa. Tyynellä lämpimällä säällä ilma ei vaihdu. Pakkasella ja kovalla tuulella ilma vaihtuu liian kiivaasti.

  1. Kiitos kommentista. Totta puhut. Innostit väsäämään lisää kirjoituksia aiheesta. Sisäilmaongelmista ilman sitä homenäkökulmaa tai jotain sinnepäin. Puhetta nykymaaleista… Vapise Tikkurilan väritehdas?

  2. Onkohan niissä ilmakerroksissa, joihin pilvenpiirtäjä ulottuu, viileämpää vaiko pysyvämpi tuulisuus, niin että painovoimainen ilmanvaihto saadaan toimimaan jotenkuten vakioteholla?

 2. Jos johonkin kohtaan seinää laitetaan kosteussulku niin kastepiste on lähes varmuudella aina väärässä paikassa. Lopputulos on että tiivistetty seinä ei ole koskaan kuiva. <<

  Olipas osaamattomasti kirjoitettu. ”Kosteussulku JOHONKIN kohtaan seinää”? EI, Ei, ei. Kosteussulun paikka on sisäpinnassa estämässä sisäilman kosteuden pääsy lämmöneristeisiin. Vesigrammat ilmakilossa näkee Mollier-diagrammista, jossa netissä on usein käyttohje. Ymmärtämiseen siis ei tarvita tekniikan TKK-tutkintoja (joita minulla sattuu olemaan kaksi).

  Kastepisteellä ei ole merkitystä kunhan seinään ei päästetä kosteutta ja seinä on silloin aina kuiva.

  GoreTex-vouhot valitettavasti joutuvat käyttämään polku- ja moottoripyöräkyytiä, koska muissa kulkuneuvoissa on hengittämätön kuori.

  Talojen homevaurioiden pääsyy ei ole tasakatto- ja räystäättömyysvillitys. Jonkin ministeriön rahoituksella tutkittaessa löydettiin ykkössyyksi rakennusmateriaalien kastuminen työmailla. Kuka on nähnyt keskeneräisen kerrostalon sadesuojattuna? Kuka on kuullut kosteusmittauksia tekevistä rakennustarkastajista?

  Pientalopuolella suuri syy on eräiden kailottajien vaatimus ”hengittävistä” eli vuotavista rakenteista ja kosteussulut on jätettävä pois. Samoin toinen eristeiden kuivuuden varmistus eli alipaineinen ilmanvaihto.

 3. Rakennusmääräysasetuksen D2-osan luettuaan ihmettelee siihen ja ”uusittuun” tupakkalakiin sisältyvää parveketupakoitsijoiden erityissuojelua.

  D2:n lähtökohta on että huoneistoihin on saatava RAITISTA korvausilmaa huippuimureiden (*) imemää vastaavasti. Korvausilma tulee ikkunoiden raoista tai puitteiden venttiileistä.

  Silti parin metrin päässä parvekkeella saa syytää puolensataa karsinogeenia sisältävää savua ilmoille.

  D2:ssa vaaditaan kahdeksan (8) metrin etäisyys ”jätteiden säilytyspaikoista, autojen pysäköinti- ja lastauspaikoista sekä ajoluiskista, tuuletusviemäreiden ja savupiippujen aukoista, keskuspölynimurin ulospuhalluksesta ja jäähdytystorneista”.
  Mutta ei myrkkysavun lähteistä?

  Valviran ohjeessa 14444/22511 tupakkapaikan etäisyyssuositus on 10 metriä.

  (”Uusittu” tupakkalaki periaatteessa mahdollistaa parveketupakointikiellon anomisen yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Meillä kieltoa kannatti neljä ja vastusti 22 osakasta. Kokouskutsun jälkeen isännöitsijä eri postituksena oli lähettänyt kieltoanomuksen kustannuksilla pelottelevan kirjeen.)

  (*) Poistoilman lämmön talteenottamiseksi aivan uusimmissa taloissa on pakollisena koneellinen tuloilma.

  1. Tupakointipaikan suojaetäisyys talosta kymmenen (10) metriä Valviran ja isännöitsijäliiton ohjeessa. Googlaa ”menettelytapaohjeet 14444/22511”

   Kummallista että suojaetäisyys nolla (0) metriä parveketupakoinnissa!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.