Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita

Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita, sillä sydänsairaus on krooninen, tulehduksellinen tila, jonka riskiä voidaan tehokkaasti vähentää terveellisillä elämäntapamuutoksilla

Aseem Malhotran, Rita F Redbergin ja Pascal Meierin julkaisusta suomeksi kääntänyt Ari Kaihola. Aseem Malhotra on arvostettu brittiläinen sydänlääkäri. Tämä uutinen oli eilen laajassa kansainvälisessä levityksessä. Turpaduunari -blogissa se tarjotaan nyt suomennettuna kaikille suomalaisille.

Sydänsairauden syntymekanismi ja sen hoito vaatii kiireellistä paradigman muutosta. Huolimatta lääkäreiden ja yleisön keskuudessa suositusta uskomuksesta, käsite tyydyttyneiden rasvojen ”putkia” tukkivasta vaikutuksesta on yksinkertaisesti väärä. Merkkipaalututkimus systemaattisten katsausten ja seurantatutkimusten meta-analyysien joukossa ei osoittanut mitään yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen ja (1) kokonaiskuolleisuuden, (2) sydänsairauksien (SVT), (3) SVT kuolleisuuden, (4) aivohalvauksien tai (5) tyypin 2 diabeteksen välillä terveillä aikuisilla.

Samaten sydänsairautta jo potevilla ei havaittu hyötyä rasvan, ml. tyydyttyneen rasvan, vähentämisestä sydänkohtauksiin, SVT:hin yleensä tai kokonaiskuolleisuuteen. On opettavaista huomata, että vaihdevuodet ohittaneilla ja SVT:a sairastavilla naisilla sydän-verisuonitutkimus paljasti tyydyttynyneen rasvan yhteyden vähentyneeseen ateroskleroosin etenemiseen, kun taas hiilihydraatit ja monityydyttymättömät rasvat olivat yhteydessä sen pahenemiseen.

Ateroskleroosin estäminen on tärkeää, mutta verihyytymät ovat se todellinen tappaja

Tulehdukselliset prosessit, jotka lisäävät kolesterolin tarttumista valtimon seinämiin ja siitä seuraava plakin muodostuminen (ateroskleroosi), muistuttaa lähinnä finniä (kuva alla).

Kuva 1 Elämäntapamuutokset sydänsairauden estämisessä ja hoidossa.

Useimmat sydänkohtaukset tapahtuvat paikoissa, jotka ovat alle 70-prosenttisesti tukkeutuneita ja jotka eivät aiheuta paikallista hapenpuutetta stressitestissä. Kun plakki repeää (vrt. finnin puhkeaminen), sydänvaltimoon voi tulla hyytymä ja sydänkohtaus voi seurata minuuteissa. Puutteet nykyisessä ’putkiin’ perustuvassa lähestymistavassa (röörien avaaminen) SVT:n hoidossa paljastuivat joukossa satunnaistettuja tutkimuksia (RCT), jotka osoittivat, että stenttien asentaminen vakaisiin (plakin ahtauttamiin) suonen kohtiin ei estänyt sydäninfarkteja eikä vähentänyt kuolleisuutta.

Satunnaistetut ruokavaliotutkimukset primaari- ja sekundaaripreventiossa

Vertailtaessa ohjetta vähärasvaisen (alle 37% rasvaa) ruokavalion noudattamisesta ja energia-rajoittamatonta Välimerellistä ruokavaliota (41% rasvaa), johon lisätään vähintään 4 ruokalusikallista exra-virgin oliiviöljyä ja kourallinen pähkinöitä (PREDIMED), jälkimmäisellä saavutettiin 30% (NNT=61) vähenemä SVT tapahtumiin 7500 korkean riskin potilaalla. Lisäksi Lyon Heart tutkimus osoitti, että Välimerellisen ruokavalion soveltaminen sydänsairailla paransi tuloksia sekä uusineissa sydänkohtauksissa (NNT=18) että kuolleisuudessa mistä tahansa syystä (NNT=30) huolimatta siitä, että veren LDL-kolesterolin pitoisuuksissa ei ollut merkittävää eroa ryhmien välillä.

Extra-virgin oliviiöljyn, pähkinöiden ja rasvaisen kalan sisältämä alfalinoleenihappo, polyfenolit ja omega-3 rasvat vähentävät nopeasti tulehdusta ja veren hyytymistä. Molemmat verrokkiruokavaliot näissä tutkimuksissa olivat melko terveellisiä, minkä vuoksi on erittäin todennäköistä, että vielä suurempia etuja saavutettaisiin, jos Välimerellistä ruokavaliota verrattaisiin tyypilliseen, länsimaiseen ruokavalioon.

LDL-kolesterolia riskitekijänä on liioiteltu

Vuosikymmeniä jatkunut veren kolesterolipitoisuuden alentamisen tärkeys, ikäänkuin se olisi päämäärä itsessään, ja ’todistetusti alentaa kolesterolia’ ja ’vähärasvainen’ ruoka- ja lääkemarkkinoinnin edistäminen on ollut harhaanjohtavaa. Valikoiva raportointi saattaa osittain selittää tätä väärinkäsitystä. Sydney Diet Heart tutkimuksen ja Minnesota coronary kokeen julkaisemattomien tietojen uudelleen analysointi paljasti tyydyttyneen rasvan korvaamisen kasvirasvoja sisältävällä linolihapolla lisäävän kuolemanriskiä huolimatta merkittävästä LDL- ja kokonaiskolesterolin (TC) vähennyksestä.

Korkea TC suhde HDL:ään on paras sydäntautiriskin mittari (siksi tätä laskelmaa, ei LDL:ää, on käytetty tunnustetuissa sydänriskilaskelmissa, kuten Framingham-tutkimuksessa). Korkea TC/HDL suhde on myös sijaismittari insuliiniresistenssille eli kroonisesti kohonneelle veren insuliinipitoisuudelle, joka on sydänsairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden perimmäinen syy. Hiljattainen systemaattinen katsaus päätteli, että yli 60-vuotiailla LDL-kolesteroli ei ole yhteydessä sydänsairauksiin ja on käänteisesti yhteydessä kuolemiin mistä tahansa syystä. Korkea TC/HDL suhde putoaa nopeasti ruokavaliomuutoksella, jossa pitkälle jalostettuja hiilihydraatteja korvataan terveellisillä, runsasrasvaisilla ruoilla.

Yksinkertainen tapa taistella insuliiniresistenssiä (kroonisesti koholla oleva veren insuliini) ja tulehdusta vastaan

Verrattuna fyysisesti epäaktiivisia henkilöitä sellaisiin, jotka kävelevät reippaasti noin 150 minuuttia viikossa, jälkimmäinen ryhmä voi odottaa 3,4-4,5 vuotta pidempää elämää riippumatta kehon painosta. Säännöllinen reipas kävely saattaa myös olla tehokkaampaa kuin juoksu sydäntautien ehkäisyssä. Ja vain 30 minuuttia kohtuullista aktiviteettia päivässä ja yli 3 kertaa viikossa parantaa merkittävästi insuliiniherkkyyttä ja auttaa peruuttamaan insuliiniresistenssin (eli alentaa kroonisesti koholla olevan veren insuliinipitoisuuden, joka on yhteydessä lihavuuteen) kuukausissa vähän liikkuvilla keski-ikäisillä aikuisilla. Tämä tapahtuu riippumatta painon pudotuksesta ja puhuu sen puolesta, että jopa vähäiselläkin liikunnalla päästään jo pitkälle.

Toinen riskitekijä SVT:lle on ympäristön aiheuttama stressi. Lapsuusajan trauma voi johtaa keskimääräisen elinajan odotteen putoamiseen 20 vuodella. Krooninen stressi lisää kortisolireseptorin resistenssiä, mikä johtaa epäonnistumiseen tulehdusreaktion sammuttamisessa (matala-asteinen tulehdus jää päälle, kääntäjän lisäys). Yhdistämällä kokonaisvaltainen elämäntapamuutos terveelliseen ruokavalioon, säännölliseen liikuntaan ja stressin vähentämiseen lisää elämän laatua, vähentää SVT- ja kuolleisuutta kaikista syistä.

On aika siirtää yleinen terveysviestintä SVT:n ennaltaehkäisyssä ja hoidossa pois seerumin rasvojen mittailusta ja tyydyttyneiden rasvojen vähentämisestä. SVT on kroonisesta tulehduksesta johtuva sairaus ja sitä voidaan tehokkaasti vähentää kävelemällä 22 minuuttia päivässä ja syömällä oikeaa ruokaa (joka ei tule pakkauksessa, kääntäjän lisäys). Tämä yksinkertainen ja silti tehokas hoito on ilmainen eikä siksi tarvitse business-mallia tai markkinointiviestintää tuekseen.

Kääntäjän kommentti:

Vielä TC/HDL:ää parempi riskimittari on TG/HDL, jota nämä 2 tutkimusta pitävät kaikkein parhaana ja sellaisena, joka osoittaa luotettavasti riskin myös henkilöillä, joiden LDL on alhainen. TG/HDL korreloi vahvasti insuliiniresistenssin kanssa.

Fasting Triglycerides, High-Density Lipoprotein, and Risk of Myocardial Infarction

http://circ.ahajournals.org/content/96/8/2520.long

Myös tämä tutkimus puhuu vahvasti TG/HDL suhteen puolesta:

Nearly all routinely assessed lipid variables were associated with the extent of coronary disease, but only the ratio of triglycerides to HDL-cholesterol or to HDL-c were robustly associated with disease extent. Elevation in the ratio of TG to HDL-c was the single most powerful predictor of extensive coronary heart disease among all the lipid variables examined.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664115/

LINKKEJÄ MEDIAUUTISOINTIIN:

http://edition.cnn.com/2017/04/25/health/saturated-fat-arteries-study/index.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/04/26/specialists-fire-dismissing-saturated-fat-link-heart-disease/

http://www.express.co.uk/life-style/health/796452/Saturated-fat-Cardiologists-warnings-clogs-arteries-wrong-health-exercise

http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/saturated-fats-do-not-cause-heart-disease-cardiologists-claim_uk_58ff3bdfe4b0288f5dc7da10

http://www.thefatemperor.com/blog/2017/4/26/aseem-malhotra-on-sky-news-some-real-root-causes-of-heart-disease-

https://www.theguardian.com/society/2017/apr/25/saturated-fats-heart-attack-risk-low-fat-foods-cardiologists?CMP=Share_iOSApp_Other

https://profgrant.com/2017/04/26/the-battle-over-the-causes-of-cardiovascular-disease-heats-up/

http://www.sbs.com.au/news/article/2017/04/26/saturated-fat-not-cause-heart-disease

https://www.thesun.co.uk/living/3414319/medics-embroiled-in-health-row-after-blasting-plainly-wrong-nhs-claims-that-butter-cheese-and-red-meat-clog-arteries/

https://ca.news.yahoo.com/pass-butter-cutting-saturated-fat-225954888.html

http://www.cbc.ca/news/health/pass-the-butter-cutting-saturated-fat-does-not-reduce-heart-disease-risk-cardiologists-say-1.4085453

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

Miten niin konsensus?!

10 thoughts on “Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.