Valikko Sulje

Uskomusravintoterapeutin puolustuspuhe

Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist

Tämän tekstin lukeminen voi aiheuttaa epämukavaa oloa, mutta selkeästi tällaiselle tekstille on tarvetta Suomessa.

Päivän terveysmiete (14.8.2017):
“Tekemässä uutta blogikirjoitusta. Todennut miten Suomi on varovaisten valtavirtaa myötäilevien ihmisten maa. Erityisesti tämä koskee maamme tiedemiehiä. Se on suuri vahinko, sillä kahvikupposen äärellä ja saunan lauteilla on todettu moneen kertaan miten viisasta sanottavaa heillä olisi, jos uskaltaisivat.” Christer Sundqvist (terveystietoinen valtavirran tieteen kriittinen tarkastelija)

Ilta-Sanomat listasi kahdeksan järjetöntä ruokatrendiä. Ne ovat kuulemma ihan “höpöä”. Lehti oli pyytänyt asiantuntijakseen erehtymättömän Helsingin yliopiston professorin Mikael Fogelholmin. Mikael aloittaa asiantuntijalausuntonsa tuttuun tyyliin:

“Osa suomalaisista elää vähän niin kuin keskiajalla, jolloin tieteellistä tietoa ei ollut käytettävissä… He luottavat ruokavaliota suunnitellessaan enemmän joko omaan tai naapurin kokemukseen kuin tutkittuun tietoon.”

Karppaus on höpöä?

Eräs “höpöistä” ruokatrendeistä on karppaus, latelee Fogelholm. Karppaukselle ei ole olemassa yksiselitteistä objektiivista määritelmää, mutta enemmän tai vähemmän siinä hiilihydraatteja vähennetään. Sami Uusitalo aloitti jonkin sortin karppauksen eli hiilihydraattien vähentämisen reilu kymmenen vuotta sitten. Hän havaitsi heti, että kylläisyys parantui merkittävästi. Ei ollut nälkä, kuten niillä “vain sipaisu margariinia leivän päälle” -ruoilla, joita lihaville suositeltiin.

Christerin mielestä LCHF / VHH -elämäntapa on kaikkea muuta kuin höpöä. Sillä on vankka tieteellinen tausta. Erilaista se toki on kuin valtavirran tiedemiesten pönkittämä ruokavalioratkaisu. Tietoa tästä elämäntavasta on jo yllin kyllin ja se on terveellinen ruokavalio. Oikealla tavalla noudatettuna se lisää elämänlaatua on sinulla sitten diabetes, sydäntauti, korkea verenpaine tai esimerkiksi syöpä, muutamia vakavia sairauksia mainitakseni. Tiedon pitää löytää perille myös sinua hoitavalle lääkärille. Paras tapa olisi, että sinua hoitava lääkäri itse löytäisi ruokavalion edut ja vakuuttuisi siitä, että se sopii kaikille hänen potilailleen. Tosin täytyy vielä tarkentaa kirjanoppineille, ettei suinkaan tarvitse olla sairas noudattaakseen LCHF-elämäntapaa.

Samin mielestä vähähiilihydraattisemman ruoan hyötyjä on kieltäydytty näkemästä. On jopa suorastaan valehdeltu, ettei VHH:ta noudattaessa saa riittävästi vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita. Asia on päinvastoin.

Nerokkaat tiedemiehemme, kuten Fogelholm, näyttävät meille mielellään tutkimuksia viljan sisältämän kuidun kylläisyysvaikutuksista tai siitä, ettei rasva tuota kylläisyyttä. Kuitenkaan ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, jossa täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio viljattomaan verrattuna ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta. Miten minä tyhmä työmies (DI Sami Uusitalo) nyt itse voisin tietää milloin minulla on nälkä? Asiasta Samia valisti myös työterveyslääkäri, joka innokkaasti esitteli Sydänliiton leipiä, kun LDL-kolesteroli oli peräti 3,1. Kuinkahan monta kertaa Samille on tässä kymmenen vuoden kuluessa tullut mieleen kommunisti Lahtisen kommentti Tuntemattomassa sotilaassa:

“Mees valittaa nälkääs nii isketään semmonen rätinki käteen, jossa sanotaan että ei sulla voi olla nälkä. Ne on laskeneet kalorit, taikka mitä perkeleitä ne on, jota siinä …”

Hietanen vastasi:

“Em mää nois kaloriloist mittää ymmärrä, mut mun suolen sanoo, et niit o kauhee vähä”

Tiedeuskovainen katsokoon tutkimuksesta onko hänellä nälkä

Sami on poliittiselta maailmankatsomukseltaan hieman perustuslaillisista oikealle, mutta juuri tässä kohden Sami on kommunisti Lahtisen kanssa täysin samaa mieltä, samoin alikersantti Hietasen. Se on katsokaas nykyaikaa elävät tiedemiehet sillä tavalla, että ihminen itse tietää onko sillä nälkä vai ei. Omaan kokemukseen ei voi luottaa vaan tieteeseen, tuumii tiede(uskovainen)mies. Tiede(uskovainen)mies katsokoon tutkimuksesta onko hänellä nälkä. Sami kuuntelee vatsaansa.

Christerin laihdutusromaanissa on tällainen pätkä:

“Hiilihydraateilla on ollut evoluutiossa erittäin tärkeä rooli. Lihottamisessa nimittäin. Niissä ihmispopulaatioissa, jotka asuvat seudulla jossa on kunnon talvi, on syksyisin ollut tarjolla erinäistä makeaa, kuten hunajaa, tärkkelyspitoisia juuria ja marjoja. Niitä esi-isämme ovat intohimoisesti mutustelleet, jotta saavat kivan vararenkaan talvea varten. Vähän tuhdimmassa kunnossa on heillä sitten ollut vähän parempi vastustuskyky tauteja vastaan. Nythän ihmiset väen väkisin pidetään tautisina, että lääkkeet tekisivät kauppansa! Keväällä esi-isiemme vyötärönseudun vararengas sitten mukavasti ketoosissa, poltettiin pois ilman nälän tunnetta. Ketoosi on ihmiselle vaaraton ja luonnollinen tila. Elimistön energia-aineenvaihdunta siirtyy ketoosissa käyttämään rasvaa polttoaineenaan. Elimistöön syntyy ketoaineita, joita esimerkiksi aivot voivat käyttää tällöin pääasiallisina energialähteinään. Tällöin aivot tarvitsevat vain hyvin pienen määrän glukoosia päivittäin. Ketoosilla on paljon myönteisiä vaikutuksia. Siinä pysyy nälkä hallinnassa ja sitä laihtuu tasaiseen tahtiin. Ketoosi ei ole kuitenkaan mikään pakollinen tila. Minä olen esimerkiksi laihduttanut tuloksekkaasti myös hieman korkeammillakin hiilihydraattimäärillä ja ketoosivaiheet ovat jääneet tosi vähiin.”

Suomalainen ruokapyramidi on paras?

Kuvatekstissä Mikael toteaa:

“Suomalainen ruokapyramidi on yksi maailman moderneimpia ja parhaiten tieteeseen perustuvia suosituksia…”

Ja tekstissä:

“- Suomalainen ravitsemustiede on kansainvälisesti mitattuna korkeatasoista. Käymme puhumassa kansainvälisissä kongresseissa, kirjoitamme oppikirjoihin ja olemme mukana kansainvälisissä tutkijaryhmissä. Jos suomalaiset olisivat jotenkin ulkona kelkasta, emmehän me olisi mukana tiedemaailmassa…”

Jokin aika sitten kohua herätti Salim Yusufin luento jossa hän kyseenalaisti “vähän rasvaa” -suositukset ja totesi esim. “Yli 50 E-% hiilihydraateista on sydäntautien osalta haitallista..”, “Ei ole mitään todisteita, että maidon rasvaa tulisi vähentää…”. Yusuf on aikoinaan väitellyt tohtoriksi Oxfordin yliopistosta ja sittemmin tutkinut sydäntauteja useita vuosikymmeniä arvostetuissa opinahjoissa. Salim Yusufin kongressiesitys on moneen kertaan poistettu yleisestä jakelusta. Yusufin mainio esitys on kaiketi vielä jonkun aikaa katsottavissa tästä.

Päivän terveysmiete (16.2.2017):

”Oxfordin yliopistossa tohtoriksi väitellyt ja Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja Salim Yusuf toteaa seuraavaa:
– Tyydyttynyt (”kova”) rasva ei ole haitallista sellaisina määrinä, joita valtaosa ihmisistä syö
– Kertatyydyttymätön rasva suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
– Monityydyttymättömällä rasvalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
– Hiilihydraattien runsas saanti (yli puolet energiasta) on todennäköisesti suurin syyllinen
– Kohtuullinen suolan käyttö (7,5 – 12,5 grammaa suolaa päivässä) on paras vaihtoehto. Liian vähän tai liikaa on pahaksi.
– Hedelmät ja palkokasvit suojaavat sv-taudeilta
– Kasvikset suojaavat hieman sv-taudeilta tai niillä ei ole vaikutusta
– Kalalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
– Kananmunilla ei ole vaikutusta sv-tauteihin”

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja: ravitsemussuositukset lienevät olleet vahingollisia

Salim Yusuf tyrmättiin Suomessa

Suomessa Yusuf kuitenkin tyrmättiin nerokkaiden Itä-Suomen yliopiston maistereiden toimesta. Verrattiinpa häntä jopa vakaviin rikoksiin syyllistyneeseen poliisiin Jari Aarnioon! Siitäs sait:

“Yusuf on kovan luokan tutkija ja WHF:n puheenjohtaja. Toisaalta myös esimerkiksi Aarnio oli kovan luokan poliisi ja huumepoliisin päällikkö.” http://kettunen.gains.fi/internetin-ravintogurut-myos-tutkijat-vahingollisia/

Meidän maisterit pistää Oxfordin tohtorit kerrasta kumoon! Jos kyseenalaistat meidän oppimamme totuudet olet pahimman luokan rikollinen! Suosituksia kyseenalaistaneeseen Yusufiin viitataan tieteellisissä tietokannoissa 233565 kertaa, kun Mikael Fogelholmiin viitataan 5854 kertaa. Mikaelia ja Itä-Suomen yliopiston maistereita ei voida syyttää liiasta vaatimattomuudesta.

Karppauksen lyttäyksessään Fogelholm toteaa:

“Sittemmin hiipuneessa karppausvillityksessä paitsi vältettiin hiilihydraatteja…” (Millä perusteella “karppausvillitys” on hiipunut?)

“pyrittiin tekemään kaikki vastoin virallisia ravitsemussuosituksia… Eläinrasvaa pidettiin terveellisenä ja rypsiöljyä suorastaan vaarallisena…” (Tämä riippuu täysin karppaajasta. Monet karppaajat käyttävät myös rypsiöljyä. Karppauksen voi toteuttaa vihanneksia painottamalla ja eläinrasvaa karttamalla.)

“Karppauksessa hyvä puoli oli se, että varmaan karppaajamiehetkin lisäsivät vihannesten käyttöä ja vähensivät sokerin ja vaalean viljan käyttöä…” (Edellä Fogelholm toteaa, että kaikki pyrittiin tekemään vastoin ravitsemussuosituksia ja jälkeenpäin, että karppauksessa ravitsemusta muutettiin suositusten suuntaan vihannesten, sokerin ja vaalean viljan osalta. No, tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Fogelholm puhuu täysin ristiriitaisesti.)

Entäpä miten höpöä se karppaus sitten on?

Meidän tiedepiireille kaikki onnistuneet karppaajat ovat “anekdootteja”, yksittäistapauksia, joilla ei ole tieteellistä merkitystä. Kuitenkin esim. Indianan ja Harvardin yliopistojen asiantuntijat puoltavat karppausta vaikean lihavuuden hoidossa: https://www.nytimes.com/2016/09/11/opinion/sunday/before-you-spend-26000-on-weight-loss-surgery-do-this.html

Elävätkö nuo asiantuntijat keskiajalla, ovatko he “höpöjä” ja “järjettömiä”? Tähän kysymykseen voivat vastata itseään arvostelukykyisinä pitävät maallikot maamme tiedemiesten (-naisten) lisäksi, joita näkyy Iltasanomien kommenttiosiossa olevan riittämiin.

Höpöä, järjetöntä… Tämä ateria? Tomaattikeittoa, oliiveja, oliiviöljyä, merisuolaa, monipuolinen salaatti, sipulia, sitruunaa, muikkua ja katkarapua.

Sami Uusitalo

45-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

6 Comments

  1. Airi Loikas

    Tällaista tekstiä pitäisi laittaa pakolliseksi vaikka peruskouluun. Ehkä sitten uusi sukupolvi aloittaisi omien aivojen käytön ja kyseenalaistamisen.

    Nim. Ketä uskoisin, ellen itseäni

    • Heli Lahde

      Hiilihydraattien käyttöä amerikoissa ei voi verratakaan suomalaisten käyttöön, joten eivät sikäläiset suositukset sovi tänne yksi yhteen. Miten hiilihydraattipitoinen tuote siellä määritellään? Onko se ruisleipä kuten täällä vai ranskanperunat tai munkki?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *