Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

LDL-kolesteroli – miksi sitä pitäisi alentaa?

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Syitä LDL-kolesterolin alentamiseen tarkastellaan tässä kirjoituksessa. Lue, pohdi, kommentoi!

Kuvassa 50-70 vuotiaiden miesten sydäntautiriski ei suurene merkittävästi LDL-arvojen kasvaessa, jos HDL on korkea. Kuva täältä.

Miksi LDL?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi LDL (“paha” kolesteroli) on määritelty sydäntaudin tärkeimmäksi riskiksi? Huomattavasti parempia riskimittareita ovat kokonaiskolesterolin suhde HDL:ään eli hyvään kolesteroliin ja kaikkein paras riskimittari on triglyseridien suhde HDL:ään (TG/HDL). Rajaan tarkastelun vain veren lipidi- eli rasva-arvoista saataviin lukemiin. Valtimoiden kalkkiutumisasteen ilmoittava CAC (Coronary Artery Calcium) kertoo suoraan ateroskleroosin etenemisestä ja on ylivoimainen riskimittari, mutta sitä harvoin tehdään (vaatii kalliimman röntgen- tai ultraäänikuvantamisen).

Syy on oikeastaan aika raadollinen ja sellainen, että perusrehellinen suomalainen ei millään tahdo uskoa sitä todeksi. Kun asiaa kuitenkin ajattelee kylmän loogisesti, niin ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että LDL on valittu sen vuoksi, että se on ainoa veren rasva-arvo, jota voidaan alentaa lääkkeillä. Jos ajatellaan asiaa potilaan kannalta niin häntä kiinnostaa tietää mahdollisimman suurella varmuudella omat riskinsä sydänsairauden kehittymisestä sekä se, miten sitä voidaan alentaa. Hänelle TG/HDL on paras nykyisestä veren rasvapaneelista saatava tieto. Se kertoo riskin kohtuullisen luotettavasti myös, vaikka LDL olisi alhainen. Potilaan kannalta LDL on siis huono valinta. Ketä se palvelee?

Lääketehtaiden ehdoilla mennään

Jos ajatellaan asiaa lääketehtaan johtajan kannalta niin TG/HDL mittaa sellaisia asioita, joihin ei voi lääkkeillä vaikuttaa. Kaiken lisäksi sen arvon parantamiseksi ei tarvitse tehdä muuta kuin muuttaa ruokavaliota ja sehän on potilaalle ilmaista eikä tuo euroakaan lääkefirman kassaan! Vain potilas hyötyy. Jos vielä potilas onnistuu muuttamaan ruokavaliotaan siihen suuntaan, että TG/HDL arvo alenee, hän todennäköisesti myös pienentää riskiään sairastua T2-diabetekseen, jolloin lääketehtaalta jäävät diabeteslääkkeetkin myymättä. Jos sen sijaan LDL olisi riskimittarina (kuten nyt on), ostaisi potilas lääketehtaan tuottamia statiineja, jotka aiheuttavat T2-diabetesta (tämän voi jokainen tarkistaa pakkausselosteesta) – tuplapotti lääketehtaalle ja johtajan bonukset kiittää!

Elintarviketeollisuuden näkövinkkeli

Jos ajatellaan asiaa elintarviketeollisuuden näkövinkkelistä, vaikkapa siemenöljyjä myyvän firman johtajan pallilta katsottuna, niin LDL:hän tunnetusti alenee niillä “sydänterveellisillä”, monityydyttymättömillä, pehmeillä omega-6 rasvoilla ja nousee tyydyttyneillä, “kovilla” eläinrasvoilla. Se seikka, että HDL nousee eläinrasvoilla käsi kädessä LDL:n kanssa, jätetään tietenkin mainitsematta. Eikä kerrota myöskään siitä, että sydänkuolemat eivät vähene, vaikka siemenöljyllä LDL:ää onnistuttaisiinkin alentamaan. Ja mikä tärkeintä, TG/HDL kertoo riskin riippumatta siitä, onko LDL korkea vai matala. TG/HDL reagoi ravitsemuksen muutoksiin ja korreloi erittäin vahvasti insuliini- ja sokeriaineenvaihdunnan kanssa ja kertoo milloin ollaan matkalla T2-diabetekseen kaikkine komplikaatioineen, mukaan lukien sydänsairaudet.

Myös siemenöljyjen aiheuttamasta hapetusstressistä – samojen myrkyllisten aldehydien aiheuttamasta kuin tupakastakin – vaietaan visusti. Tämän kirjoittajan artikkelin monet sivuuttavat helposti salaliittoteorioiden lietsomisena, mutta taustalta löytyvät tutkimukset tukevat hänen uskomattomia väitteitään. Tutkimuksissa oli kerrottu aldehydeistä mm. 4-HNE, josta olen itsekin kirjoittanut. En vain ole osannut aiemmin yhdistää näitä kemikaaleja tupakointiin. Hän kirjoittaa:

Mikään tästä ei ole spekulaatiota. Se on tunnustettua tiedettä, jonka ovat jättäneet huomiotta ne, joihin luotamme terveysasioissa. He tunnustavat auliisti tupakansavulle altistumisen aiheuttavan sydänsairauksia ja syöpää. He jopa myöntävät sen olevan suuri riskitekijä lapsuusajan syöville sellaisilla lapsilla, jotka eivät ole koskaan altistuneet savulle. Mutta kun tiede kertoo, että siemenöljyt aiheuttavat samaa, he kehottavat meitä nauttimaan lisää. He voisivat yhtä hyvin pakottaa meidät ja lapsemme polttamaan 3 askia päivässä – ja tarjota vielä tulenkin tupakkaan”.

Kuva em. artikkelista.

LDL:stä päädyttiin lääketeollisuuden kautta elintarviketeollisuuden siemenöljyihin. Näiden yhteistyökuvio sairauksien aiheuttamisessa ja niiden parantamisessa menee jo science-fictionin puolelle, joten ei siitä sen enempää. Sen sijaan LDL:ää riskimittarina kannattaisi jokaisen lääkärinkin miettiä, koska perusteet sen käytölle näyttäisivät olevan jossain muualla kuin lääketieteessä.

LDL – epävarma riskimittari

LDL-kolesteroli on epävarma riskimittari kirjoittaa tämäkin terveysbloggaaja ja tarjoilee pari tutkimusviitettä: ”Monet tutkimukset ovat osoittaneen poikkeaman oletetusti vaarallisten kolesterolitasojen ja varsinaisten sydänkohtausten välillä. Vuoden 2009 tutkimuksessa 75%:lla sydänkohtauksen vuoksi sairaalaan otetuista ihmisistä oli ”terveellisellä tasolla” olevat (LDL-)kolesteroliarvot. 2016 laaditussa katsauksessa huomattiin, että korkeampi LDL oli yhteydessä ALEMPAAN kuolleisuuteen iäkkäillä (yli 60-vuotiailla) – siis juuri niillä, jotka ovat haavoittuvimpia.” (Huom! Bloggaajan artikkelissa on virhe koskien tuota viimeistä viitettä; korjasin sen tähän tekstiin vastaamaan itse tutkimusta).

LDL:ää parempia lipidiarvoihin perustuvia mittareita on siis olemassa. Varsinkin, jos ette ole aikeissa käyttää statiineja LDL-kolesterolinne alentamiseen, ei ole mitään syytä pitäytyä enää tuossa epävarmassa mittausarvossa, joka kertoo vain statiinien (tai uusien PCSK9 estäjien) maagisesta kyvystä alentaa LDL-kolesterolia.

LINKKEJÄ:

Docsopinion-blogin artikkeli, jossa kerrotaan sopivat raja-arvot TG/HDL:lle. The Triglyceride/HDL Cholesterol Ratio. http://www.docsopinion.com/2014/07/17/triglyceride-hdl-ratio/ Interestingly, it has been found that the TG/HDL-C ratio can predict particle size.”

Tohtori Tolosen massiivinen tietopaketti rasvoista ja kolesterolista. Päivitetty 2017. Aika hyvin käy Tolosen ajatukset yksiin uuden polven ajattelijoiden kanssa. Syökää voita! Uutta tietoa kolesterolista. http://www.tritolonen.fi/artikkelit/164-syokaa-voita-uutta-tietoa-kolesterolista

David Gillespien artikkeli tupakan ja siemenöljyjen synnyttämien aldehydien vaikutuksesta isän kautta seuraavan sukupolven lapsuudenajan syöpiin: How fathers avoiding Vegetable Oil can prevent Childhood Cancer. http://davidgillespie.org/how-avoiding-vegetable-oil-can-prevent-childhood-cancer/

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

24 thoughts on “LDL-kolesteroli – miksi sitä pitäisi alentaa?”

 1. Miten tämä nyt lukemani korreloi ns. konsessus juttuun mikä oli taannoin tässäkin julkaistu?

 2. Miten niin konsensus? -artikkelissa arvostelin LDL:n alentamisen tarpeellisuutta ja sitä, että se muka olisi pahaa kolesterolia. Ei ihmisellä ole kuin yhtä kolesterolia. Pahaksi sen tekee hapettuminen ja glykaatio eli sokeristuminen, jolloin se ei toimi oikein. Kolesterolia tarvitaan koko ajan ympäri kehoa ja syy miksi vanhemmiten kolesterolin tasot nousevat on aika ilmiselvä: vanhemmassa kropassa on enemmän korjattavaa kuin nuoressa. LDL-proteiinit kuljettavat kolesterolin tehtaasta (maksa) työmaalle (verisuoni- ym. vauriot) ja HDL kierrättää sen takaisin tehtaalle uusiokäyttöä varten. Jos kolesterolia lähdetään keinotekoisesti alentamaan niin mitenköhän ne työt siellä työmaalla edistyvät?

  Tyydyttynyt rasva ei tuki valtimoita -jutun lopussa oli pari tutkimusviitettä, joissa todettiin TG/HDL parhaaksi veren rasva-arvoista saatavista riskimittareista. Se oli pintaraapaisu ja tässä mentiin syvemmälle ja laajennettiin mietiskelyä syiden selvittämisen suuntaan. Jäi vaivaamaan sen artikkelin jälkeen tuo ristiriita: miksi käytetään huonompaa riskimittaria? Joku syyhän sille pitäisi olla. Potilaan tarpeidenhan kuuluisi olla etusijalla eikä syynä voi olla myöskään hintaero, koska tuo TG/HDL suhde saadaan irti samasta rasvapaneelista kuin LDL (hinta 6€). No, tuommoisiin pohdiskeluihin sitten päädyin.

 3. Edes familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavilla LDL ei pysty luotettavasti osoittamaan sydän-verisuonitaudin riskiä tässä jo vuonna 2001 julkaistussa tutkimuksessa:

  ”Tutkimus- ja verrokkiryhmän kokonais- ja LDL-kolesterolin tasoissa ei ollut eroja”. Itse asiassa sydänkohtauksen saaneilla LDL oli vähän alempi (5.2 vs 5.5) ja trigly korkeampi (2.0 vs 1.6) ja HDL matalampi (1.1 vs 1.3).

  ”Aiemmin sydänkohtauksen saaneilla potilailla oli merkittävästi korkeampi insuliini, insuliiniresistenssi, triglyseridit… ja merkittävästi alempi HDL-kolesteroli”.

  ja

  ”Hyperinsulinemian ja insuliiniresistenssin – tunnusomaisia sydänperäiselle metaboliselle syndroomalle – havaittiin olevan yhteydessä sydän-verisuonitautiin sekä FH:a sairastavilla että muulla väestöllä”.
  https://www.researchgate.net/publication/12078267_Fibrinolytic_parameters_and_insulin_resistance_in_young_survivors_of_myocardial_infarction_with_heterozygous_familial_hypercholesterolemia

  Asiasta 7.5. tweetannut Ivor Cummins aka Fat Emperor: ”Even the precious FH is dominated by insulin. What a joke LDL really is. Read it and weep…”

 4. Kok kol.5.6,ldl 3,2 hdl 2,2.trig 0.49 crp 0.kuitenkin statiinit määrättiin vaikka angiografiassa suonet avoimet?

  1. Mielestäni huippuhyvät lipidiarvot. En kuitenkaan anna lääketieteellisiä neuvoja. Statiinien käytön jatkaminen tai lopettaminen on henkilön oma päätös. Sitä päätöstä ei voi edes lääkäri tehdä potilaan puolesta.

 5. Sydney Diet Heart tutkimuksessa sellaiset henkilöt, jotka käyttivät paljon omega-6 öljyjä, polttivat tupakkaa ja joivat alkoholia, kuolivat eniten. Kaikki edellämainitut tuottavat aldehydejä, jotka hapettavat monityydyttymättömät rasvat helposti ja muodostavat myrkyllisiä 4-HNE yms. molekyylejä.

  Alla otteita tutkimukseen osallistuneen NIH asiantuntijan, Joe Hibbelnin haastattelusta:

  ”Think of the LDL particle as a ball that includes cholesterol and a protein wrapper, with a lot of fat in the ball. When those fats are linoleic acid and they’re oxidized, that LDL particle is more likely to do oxidative damage. And as another clue that oxidative damage from Omega 6 may be damaging, we found that in the Sydney diet-heart study that the risk of death was particularly increased in men who both increased their intake of linoleic acid and either smoked or drank heavily. Both smoking and heavy drinking create a lot of free radicals, which tend to oxidize LDL.”

  ”when that dietary advice was interpreted to be replace saturates with Omega 6, linoleic acid, that advice looks to be very harmful”

  ”And we found a more than 100,000 fold increase in the consumption of soybean oil. Soybean oil is very rich in linoleic acid.”

  ”in some ways, we’re part of an uncontrolled experiment”

  ”When you lower the Omega 6 fatty acids sufficiently, your body makes its own Omega 3s that you find in cod liver oil.”

  ”When we deleted that one single molecule, the Omega 6 fatty acid, we were able to obliterate the ability of a 60% high fat diet to induce obesity in the mice.”

  But I think you can say that saturated fats, in comparison to linoleic acid . . .

  Are not as dangerous as the Omega 6 linoleic acids.

  JOE HIBBELN: Yes. Based on this study.

  http://www.meandmydiabetes.com/2013/03/10/vegetable-oil-associated-with-more-heart-deaths-nih-scientist-joe-hibbeln/

 6. Statiinit kyllä laskevat LDL-kolesterolia – mutta, mutta… lisäävät sydänsairauksia ja tietenkin diabetesta. Onpa mahtava lääke!

  ”In summary, statins are not only ineffective in preventing CHD events but instead are capable of increasing CHD and heart failure”

  http://blog.designsforhealth.com/blog/statin-drugs

 7. Sydänsairauksien riskiä osoittava hs-CRP korreloi vahvasti insuliinin tasojen kanssa, paljastaa tämän vuoden huhtikuussa julkaistu tutkimus.

  Korealaisessa tutkimuksessa ylimmän insuliinineljänneksen hs-CRP osoitti 4,6 kertaista riskiä suhteessa alimpaan insuliinineljännekseen. TG/HDL korreloi myös hs-CRP:n kanssa, mutta LDL ei. ”LDL-C was not associated with hs-CRP. There was no significant difference between subjects lower than 70 mg/dL of LDL-C and higher than 170 mg/dL.”

  Viimeistään tuon jälkeen LDL:n saa heittää roskikseen. Sillä ei ole käytännössä mitään arvoa sydänsairauksien riskimittarina.

  http://bmjopensem.bmj.com/content/3/1/e000236

 8. LDL kolesteroli on hyvästä yli 6-kymppisille

  ”our study provides the rationale for a re-evaluation of guidelines recommending pharmacological reduction of LDL-C in the elderly as a component of cardiovascular disease prevention strategies”

  http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401

 9. Tämän artikkelin mukaan TG/HDL ennustaa hyvin myös LDL partikkelikoon ts. mitä alempi on TG/HDL, sitä vähemmän on pieniä, aterogeenisia LDL-partikkeleita:
  ”you see that the TG/HDL ratio predicts LDL particle size. The proportion of small, dense atherogenic LDL particles rises sharply, and the proportion of intermediate and large particles falls, as the TG/HDL ratio increases”. Grafiikan perusteella alle 1 arvoilla aterogeenisia LDL-partikkeleita on hyvin vähän ja 0.5 arvoilla ei juuri ollenkaan (riippumatta LDL:n kokonaisarvosta).

  TG/HDL korreloi vahvasti 2 tuntisen sokerirasituskokeen tulosten kanssa ja paljastaa samalla hyperinsulinemian olemassaolon: ”The fasting TG/HDL ratio is highly correlated with 2-hour insulin (insulin levels 2 hours after consuming glucose) and, with a higher cut off, is also predictive of fasting hyperinsulinaemia.”
  https://profgrant.com/2016/12/01/the-importance-of-the-fasting-tghdl-ratio/

 10. Kardiologi Aseem Malhotra ja pari muuta ravitsemukseen perehtynyttä lääkäriä/tohtoria ovat julkaisseet (14.7.2017) artikkelin LDL-kolesterolista, statiineista, lihavuudesta ja insuliiniresistenssistä ja niiden merkityksestä elintasosairauksille.

  ”Yet, despite billions invested in developing medicines to reduce LDL-C drastically, there remains no consistent evidence for clinical benefit with respect to either events or mortality.

  For instance, there are 44 randomised controlled trials (RCTs) of drug or dietary interventions to lower LDL-C in the primary and secondary prevention literature, which show no benefit on mortality[8]. Most of these trials did not reduce CVD events and several reported substantial harm. Yet, these studies have not received much publicity.”

  http://www.pharmaceutical-journal.com/opinion/insight/the-cholesterol-and-calorie-hypotheses-are-both-dead-it-is-time-to-focus-on-the-real-culprit-insulin-resistance/20203046.article

  1. Otitko talteen tuon kirjoituksen, Ari? Se on ”mystillisesti” hävinnyt jakelusta. (500 – Internal server error.
   There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.)

   1. Ihan kiva, että se on nyt tallessakin, mutta syy sivun häviämiseen oli yksinkertaisesti sen liian suuri suosio verrattuna serverin kapasiteettiin. Se kyykkäsi. Tilanne on nyt korjattu.

 11. Vielä yksi tutkimus vuodelta 2015, jossa TG/HDL arvo riskimittarina tunnustetaan paremmaksi kuin LDL:
  ”Insulin resistance, as manifested by a high triglyceride/HDL-c ratio, was associated with adverse cardiovascular outcomes more than other lipid metrics, including LDL-c, which had little concordance. Physicians and patients should not overlook the triglyceride/HDL-c ratio.”
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625988/

 12. LDL ei osoita riskiä edes familiaalista hyperkolesterolemiaa (FH) sairastavilla:
  ”FH people are not consistently at higher risk. Some get heart attacks early in life. While many go on to live long healthy lives. And now the bombshell: the ones who go down with heart attacks have the same LDL levels as those who remain healthy.”

  Oikea syy on kerrottu artikkelin loppupuolella ja viimeisin tutkimus vuodelta 2014 osoittaa tutkijoiden puolueellisuuden:

  Here’s the univariate analysis
  of what mattered in whether you suffered CVD or not:
  – Hypertension (8x risk multiplier)
  – Diabetes (6x risk multiplier)
  – Low HDL (2x risk multiplier)
  – High triglycerides (1.8x risk multiplier)
  LDL managed to barely scrape over the line in this one. With a 1.16x multiplier. Whoopee –
  finally LDL shows up at the party. Just barely. But still the study team’s conclusion only
  addressed LDL concerns. They recommended more LDL-lowering medication be used, and
  earlier in life too! It is nothing short of incredible.

  https://www.dropbox.com/s/nff8qnn65yc06ly/FH%20Excerpt.pdf?dl=0

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.