Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Statiinien lopun alku

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Kolesterolipommi

Tuon nimisen ohjelman YLE julkaisi vuoden 2010 syksyllä: ”Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä.”

Tuo mainio, aikaansa edellä ollut ohjelma on edelleen katsottavissa täällä. Ohjelma on pääosin suomenkielinen. Muutama ruotsinkielinen puheenvuoro on mukana ilman tekstityksiä. Koko ohjelma löytyy kuitenkin myös tekstimuotoisena, jossa ruotsinkielisetkin osuudet on käännetty suomeksi. Alla muutama ohjelmasta poimittu helmi:

…professori Timo Strandberg havaitsi tutkimuksessaan jo 20 vuotta sitten, että kolesteroli ei lisännyt vanhojen naisten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Päinvastoin, yli 75-vuotiailla korkea kolesteroli oli yhteydessä hyvään terveydentilaan. (1)

Neljä vuotta sitten Strandberg julkaisi amerikkalaisessa sydänlehdessä toisen tutkimuksen iäkkäiden valtimotautipotilaiden ennalta ehkäisevästä hoidosta mm. lääkkeillä. (2)

Hyvä uutinen oli, että riskitekijänä pidetty kolesterolitaso aleni. Huonoa oli taas se, että silti sydänkohtaukset ja kuolleisuus eivät vähentyneet lainkaan verrattuna hoitamattomien ryhmään. Lääkintä ja tiukka ruokavalio eivät lisänneet vanhusten jäljellä olevaan elämään päivääkään.”

30 vuotta kestänyt seuranta Framinghamissa tuotti 80-luvulla hämmentävän tuloksen. Havaittiin, että korkea kolesteroli ei enää nostanut kuoleman riskiä, kun oli saavuttanut 48 vuoden iän. (4)
Kolesteroliteorialle vielä murhaavampaa oli havainto, että henkilöillä, joiden kolesteroli oli laskenut kuluneiden 30 vuoden aikana, oli korkeampi kuolleisuus kuin niillä, joiden kolesteroli oli noussut. Yhden millimoolin alenema kolesterolissa lisäsi kokonaiskuolleisuutta 430 prosenttia. …on huomattava, että sydänkuolleisuus nousi kolesterolin laskun myötä sitäkin enemmän, eli 550 prosenttia.

Vuoden 2005 jälkeen vaadittiin, että kaikki lääkekokeet on rekisteröitävä, ja myös kielteiset koetulokset on julkistettava. Tuon vedenjakajavuoden jälkeen on julkaistu 10 tutkimusta statiini-valmisteiden tehosta erilaisten potilasryhmien hoidossa…. Havaitsimme nämä kokeet tuloksettomiksi. Se tarkoittaa, että kolesterolin alentaminen ei antanut potilaalle suojaa … se merkitsee sitä, että sen jälkeen kun uudet säännöt tulivat voimaan vuonna 2005, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, joka osoittaisi kolesterolin laskemisesta olevan hyötyä sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen ehkäisemisessä”.

Tuon muutoksen voi nähdä kliinisten kokeiden tuloksissa graafisena esityksenä tämän sivun ensimmäisessä kuvassa. Oikeanpuoleisessa laatikossa on vuoden 2004 jälkeen tehtyjen kokeiden tulokset.

Allaolevassa kuvassa näkyy 2010 taitekohtana statiinien lisääntymiselle Suomessa. Ehkä kasvun taittuminen johtui em. ohjelmasta, ehkä jostain muusta. On kuitenkin mukava ajatella, että ihmiset olisivat ottaneet YLE:n tutkivan journalismin jakamasta terveystiedosta onkeensa ja ryhtyneet ajattelemaan omilla aivoillaan eivätkä enää sokeasti syö kaikkea, mitä lääkäri määrää. Ja toivottavasti tuo tieto olisi saavuttanut myös lääkärit, vaikka heidän päätään onkin vaikeampi kääntää pois Käypä-hoito suositusten uskonkappaleista.

Kuva Suomen Lääketilastosta 2017

Meitä on huijattu!

1000 000 000 000 on iso luku. Lähes noin monta dollaria maailman suurin huijaus on jo olemassaolonsa aikana ehtinyt keräämään hyväuskoisilta asiakkailtaan. Yhtä lailla huijatuksi ovat tulleet niin lääkkeitä määränneet lääkärit kuin niitä syöneet potilaatkin. Vain jälkimmäiset, tietenkin, ovat kärsineet myös haittavaikutukset. Nyt on jo korkea aika pistää stoppi tuolle 1987 alkaneelle huijaukselle!

Brittejä on nyt 67 miljoonaa ja 6 miljoonaa heistä syö statiineja, siis n. 9%. Suomalaisia on 5,5 milj. ja meistä 670 tuhatta on statinoitu, n. 12%. Meitä on siis ollut helpompi huijata kuin brittejä! Ehkä juuri siitä syystä vastarintakin tälle mielettömyydelle käynnistyi ensimmäiseksi Britanniassa eikä Suomessa. Siellä vaaditaan ihan parlamentin tasolla muutosta asioihin.

Sanavalmis ja nykyisiä käytäntöjä kyseenalaistava kardiologi, Aseem Malhotra, kirjoitti 3.9.2019 artikkelin Toimivatko statiinit todella? Kuka hyötyy? Kenellä on valta peitellä haittavaikutukset? Hän kysyy tekstissä suoraan: ”Miksi juuri nyt on aika käynnistää parlamentaarinen kysely kyseenalaisesta lääkkeestä ja täysin paljastaa suuri kolesteroli- ja statiinihuijaus”. Suomessa tuollaisia laukova lääkäri löytäisi itsensä hyvin nopeasti pehmustetusta huoneesta tai vähintäänkin hänet mustamaalattaisiin ’tiede’miespiireissä ja suljettaisiin pois ammattinsa harjoittamisesta ynnä muuta mukavaa.

Keisarilla ei ole vaatteita

Ei Britanniassa. Siellä toisinajattelu suvaitaan. Eihän mikään koskaan kehity, jos konsensus kahlitsee. Statiinien osalta se todellakin on jo kahlinnut aivan liian pitkään. Toivottavasti lopun alku on tässä – tunnettu ja tunnustettu lääkäri, joka uskaltaa sanoa, että ’Keisarilla ei ole vaatteita’. Hyvä merkki siihen suuntaan on, että A.Malhotra pääsee esiintymään pääpuhujan roolissa 350 lääkärille statiinien vaaroista 12.10.2019: ja aiheena on Suuri kolesteroli- ja statiinihuijaus

Häntä on myös haastateltu laajalevikkisellä TV-kanavalla, SkyNews:ssa. Haastattelu löytyy mm. tästä Malcolm Kendrickin kirjoittamasta artikkelista Statiinien uudelleenarviointi aiheellinen ja on kestoltaan n. 5min. Samassa artikkelissa on myös kirje parlamentaarikko Norman Lambille, joka on Tiede- ja teknologiakomitean puheenjohtaja. Kirjeessä perustellaan laajasti, miksi uudelleenarviointi on tarpeellinen. Sen ovat allekirjoittaneet Malhotran ja Kendrickin lisäksi useat tunnetut kardiologit, BMJ:n päätoimittaja, kuningattaren entinen henkilääkäri ja monet muut lääkärit.

Epäluottamus ja väärinkäytökset

Kuten M.Kendrick yo. artikkelissaan kertoo, statiinit voivat lisätä henkilön eloon pituutta huikeat 4 päivää (keskimäärin), jos hän syö statiineja 5 vuotta. Sen lisäksi lääketehtaiden itse rahoittamia ja vetämiä tutkimuksia vaivaa vääristely: positiivisia tuloksia liioitellaan ja negatiivisia vähätellään. Tämä näkyy esim. siinä, että statiinien teho ilmoitetaan suhteellisena, kun taas haitat absoluuttisena. Otetaan esimerkki: statiinien tehoksi kerrotaan suuruusluokkaa 36% oleva teho. Se on saatu laskemalla koeryhmän 2% sairastuneet verrattuna verrokkiryhmän 3.1%:iin. Ero on siis 1.1%. Absoluuttisesti. Suhteellisesti 1.1 on kuitenkin 36% 3.1:stä. Kun taas ilmoitetaan haittavaikutuksista, vastaavasta laskelmasta kerrotaan aina absoluuttinen luku. Tämän Lisäkommentteja vääristelystä statiinitutkimuksessa -paperin kirjoittajat ottavat ääriesimerkin, jossa rintasyövät lisääntyivät tilastollisesti merkitsevästi statiiniryhmässä ja jos se olisi ilmoitettu suhteellisena lukuna olisi haittavaikutuksen suuruus ollut +1267%.

Kotimaisena esimerkkinä tästä otetaan umpimähkään valittu viite 347 dyslipidemian Käypä-hoito suosituksesta: ”Atorvastatiini (80 mg/vrk) vähensi uusia aivovaltimotautitapahtumia lumeeseen verrattuna 16 % ja kaikkia merkittäviä valtimotautitapahtumia 20 % 347.” ja itse tutkimuksessa sanotaan: ”…atorvastatiinia saaneilla potilailla viiden vuoden absoluuttinen vähenemä aivovaltimotautitapahtumien riskissä oli 2.2%… ja valtimotautitapahtumissa 3.5%”. Onhan tietenkin kivempi ilmoittaa 16% tai 20% (jotka nekin ovat totta) kuin tuo 2.2% ja 3.5%. Samalla olisi tietysti voinut lisätä tämänkin lauseen: ”Kokonaiskuolleisuus oli sama, 216 kuolemaa atorvastatiini-ryhmässä ja 211 kuolemaa plaseboryhmässä”. Lisäksi atorvastatiinilla tutkimusryhmän LDL oli saatu lasketuksi 1.9mmol/L:iin, kun plaseboryhmällä se oli 3.3mmol/L. Alempaan LDL:ään päässeitä siis kuoli 5 enemmän. Hmmm…

Salaseuraksi voisi ihan aiheellisesti kutsua tätä organisaatiota, jolla on ainoana maailmassa tieto kaikista statiineja koskevista tutkimustuloksista ja niissä kirjatuista haittavaikutuksista. CTT eli Cholesterol Treatment Trialists’ Collaboration saa valtaosan rahoituksestaan lääketehtailta ja on tämän artikkelin mukaan saanut sitä jo 261 miljoonaa puntaa. CTT ei luovuta raakadataa ulkopuolisille, vaan kaikkien tutkijoiden ja lääkäreiden pitää vaan uskoa heidän vakuuttelunsa statiinien olemattomista haittavaikutuksista. Herättääkö luottamusta?

Kotimaassa tilanne ei ole yhtä räikeä, mutta dyslipidemian Käypä-hoito sivulta voi jokainen käydä tarkistamassa suosituksen laatijoiden sidonnaisuudet. Tässä ilmeisesti kahden vaikutusvaltaisimman jäsenen listaus. Luottaisitko näiden herrojen laatimien suositusten puolueettomuuteen? En minäkään.

Statiinien teho

NNT = Number Needed to Treat. Tämä luku kertoo lääkkeen vaikuttavuuden ts. kuinka monen henkilön pitää syödä lääkettä, että yksi tapahtuma (sydänkohtaus tms.) estyisi. NNT-sivusto on lääkäreiden ylläpitämä eikä ota vastaan ulkopuolista rahoitusta eikä mainostuloja.

Primaaripreventiossa (=ei sydänsairautta) 104:n henkilön pitää syödä statiineja, että estyisi yksi sydänkohtaus 5 vuodessa. Kuolemia ei tuossa ajassa esty vielä yhtäkään. Haittana tulee diabetes yhdelle 50:stä ja lihasvaurioita joka kymenennelle. Toisin ilmaistuna: yksi estynyt sydänkohtaus (ei-kuolemaan-johtava) vaihdetaan kahteen diabetekseen ja kymmeneen lihasvaurioon. Kun otetaan huomioon, että diabetes on yksi suurimmista sydänterveyden riskeistä niin ei voi muuta sanoa kuin: ”Hullun hommaa”.

Sekundaaripreventiossa (kun henkilöllä on jo sydänsairaus) vaikuttavuus hieman paranee: yksi 83:sta voi välttyä kuolemalta ja yksi 39:stä sydänkohtaukselta ja yksi 125:stä aivohalvaukselta, kun nuo määrät ihmisiä ovat syöneet statiineja 5 vuotta. Haitat ovat samat kuin primaaripreventiossa. Familiaalisen hyperkolesterolemian lisäksi tämä voi olla toinen perusteltu statiinien käyttökohde. Edellämainittuja on Suomessa n. 10 000 ja jälkimmäisiä reilu 20 000 vuosittain. Jos ajatellaan, että sydän-verisuonitapahtuman jossain elämänsä vaiheessa saaneita olisi yhteensä n. 100 000, on 670 000 statiineja syövien suomalaisten lukumäärä reilusti yläkantissa. Primaariprevention piirissä olisi karkeasti arvioiden puolisen miljoonaa suomalaista. He syövät statiineja turhaan.

Tässä yhteydessä voisi mainita myös ’statiinien korvaajat’, PCSK9 estäjät. Ne ovat injektoitavia kolesterolin alentajia ja niillä LDL-kolesteroli saadaan vieläkin alemmas. Lääketehtaiden harmiksi ne eivät kuitenkaan ole vähentäneet sydänkuolemia, vaikka niistä raportoitaessa näin annetaan ymmärtää. Otetaan esimerkki (lainattu kirjasta ’A Statin Nation’, suosittelen) FOURIER-kokeesta, jossa testattiin evolocumab-nimistä PCSK9 estäjää, tuotenimi Repatha.

Valmistaja käytti tulosten raportoinnissa ’yhdistelmähämäystä’. ”Saavutimme 15% riskin vähenemän yhdistetyssä sydänkohtausten, aivohalvausten, sydänkuolemien, sydänvaltimoiden korjausten ja epävakaan angiinan vuoksi sairaalaan joutuneiden määrässä 22 kuukaudessa.” Osoittautui, että ylivoimaisesti eniten oli sydänvaltimoiden korjauksia (esim. stenttejä), mikä puolestaan tuossa ilmoitustavassa vähentää noiden vakavampien oireiden, kuten sydänkuolemien, määrän vaikutusta tulokseen. Todellisuudessa sydänkuolemia Repatha-ryhmässä oli 251 ja plasebossa 240. Kokonaiskuolleisuus oli vastaavasti 444 ja 426. Siis sydänkuolemia 11 enemmän ja kaikista syistä kuolleita 18 enemmän kolesterolilääkettä saaneiden ryhmässä! Ei ihme, että haluttiin keksiä ’luova’ raportointitapa.

Statiinien tai PCSK9-estäjien teho LDL-kolesterolin laskemisessa on siis todistettu. Mutta, kuten MOT-Kolesterolipommi ohjelmassa ollut esimerkki kertoi, statiinien ja ezetimiben yhteisvaikutuksella aikaansaatu suurempi kolesterolin alentaminen ei tuonut enempää terveyttä (Inegy on yhdistelmälääke, statiini + ezetimibe):

Inegy onnistuikin pudottamaan kolesterolia suorastaan järisyttävällä teholla. Mutta valtimoiden ahtautumiseen sillä ei ollut sen enempää vaikutusta kuin tavallisella yksinkertaisella statiinilla. Valtimoiden ahtaumat jopa hieman kasvoivat pelkkään statiini-hoitoon verrattuna.
Kolesteroliteorian kannalta tulos oli katastrofi. Sehän suorastaan alleviivaa käsitystä, että statiinin suotuisa vaikutus ei perustu kolesterolin alentumiseen, vaan johonkin muuhun.”

Tämän vuoden huhtikuussa julkaistu tutkimus kertookin, miksi suurempi kolesterolin alentaminen ei tuonut perempaa tulosta. LDL-kolesterolin väheneminen tapahtuu vain niissä ei-aterogeenisissa, isoissa partikkeleissa, jotka eivät lisää sydäntautiriskiä! Tutkimuksesta otettu kuva alla: vasemmassa kuvassa nähdään atorvastatiinin ja ezetimiben yhteisvaikutus LDL:n alenemiseen ja oikeassa kuvassa saman suuruinen pudotus suurissa, ei-aterogeenisissa LDL-hiukkasissa. Pienet LDL-hiukkaset jäävät ennalleen, samoin sydäntautiriski.

Statiinien haittavaikutukset

NNT:ssa jo mainittiin yleisemmät haittavaikutukset, diabetes ja lihasvaivat. Ne ovat niitä kaikkein yleisimpiä. Ne harvemmin johtavat kuolemaan – ellei lihastuho ehdi äitymään todella pahaksi (rhabdomyolysis) ja aiheuta munuaisten tuhoutumista. Uuden Seelannin tilastoon statiinien aiheuttamista haitoista on kirjattu tapahtumat 14 vuoden ajalta, 2001-2014. Joukossa on myös 7 kuolemantapausta, jotka on laitettu simvastatiinin kontolle. Väkiluku Uudessa Seelannissa on n. miljoonan pienempi kuin Suomessa, joten vähintään saman verran haittoja pitäisi esiintyä myös meillä – jos niitä kirjattaisiin (en ole löytänyt).

Haittavaikutusten raportoinnista löytyi v.2012 ministeri Paula Risikon vastaus eduskuntakyselyyn KK 97/2012 vp, jonka aiheena oli Statiinlääkityksen vaikutus sepelvaltimotautikuolleisuuteen: ”Ilmoittaminen on vapaaehtoista ja tapahtuu tavallisimmin tätä tarkoitusta varten suunnitellulla lomakkeella. Vuonna 2011 tehtiin statiinilääkkeistä kaikkiaan 27 ilmoitusta epäillystä haittavaikutuksesta. Lääkekorvauksen saajia statiinilääkityksen perusteella samana vuonna oli 666 590.” Ei sitten tuo lääkkeen käyttäjien ja haittailmoitusten suuri epäsuhta soittanut mitään kelloja?

Statiinien aiheuttama diabetes näyttäisi syntyvän haiman toiminnan sekoittamisesta. Tässä atorvastatinilla tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa todettiin statiinin saavan aikaan glukagonin säätelyn suistumisen raiteiltaan (glukagon on insuliinin vastahormoni, joka lisää verensokeria) – haiman glukagonia tuottavat alfa-solut tulevat insuliiniresistenteiksi eivätkä enää kuule beta-solujen erittämän insuliinin kehotusta vähentää glukoosin (verensokeri) eritystä maksasta. Maksa jatkaa glukoosin pumppaamista verenkiertoon ja verensokeri nousee. Toinen samaan suuntaa osoittava julkaisu on suomalainen Simvastatin heikentää insuliinin eritystä useilla mekanismeilla MIN6-soluista. Tämä oli hiiritutkimus ja siinä insuliinin eritys väheni 59% normaalilla verensokerilla 5.5mmol/L ja 79% erittäin diabeettisella lukemalla 16.7mmol/L. Seurauksena on diabetes.

Vuonna 2016 toteutettu tutkimus Statiinien vaikutus influenssarokotusten tehoon vanhemmilla henkilöillä mittasi flunssarokotusten aikaansaamat vasta-aineet A(H1N1), A(H3N2) ja B-influenssoihin statiineja syöviltä sekä sellaisilta, jotka eivät syö statiineja. Vasta-aineet em. influenssa-kantoihin olivat 38%, 67% ja 38% alhaisemmat statinoiduilla, mikä tietysti vaikuttaa rokotteen antamaan suojaan heikentävästi.

Statiinit ja erityisesti yhdessä ezetimibin kanssa tai pelkkä PCSK9 estäjä vähentävät LDL-kolesterolia merkittävästi. LDL:n tehtävähän on kuljettaa rasvoja, kolesterolia ja niiden mukana rasvaliukoisia vitamiineja A, D, E ja K1 & 2 kohdesoluihin. Vitamiinien kuljetus tietenkin vähenee samassa suhteessa kuin LDL-kolesteroli alenee.

Vakavammat haitat

Statiinihan laskevat kolesterolia, joka on tärkeä soluseinämien rakennusaine. Erityisen tärkeä soluseinämien toimivuus on hermosoluissa, joiden eristävän kuoren pitää olla tiivis sähköisten impulssien häiriöttömän kulun varmistamiseksi. Kenties juuri kolesterolin laskun vuoksi useat statiinien yhteydessä esiintyvät vakavammat haitat liittyvätkin hermostoon?

ALS eli amyotrophic lateral sclerosis

Malcolm Kendrick on analysoinut sivuillaan tutkimuksen, jossa ALS lisääntyi eri statiineja käyttävillä 9-107 -kertaisesti riippuen käytetystä statiinista. Vaikka sairaus on harvinainen, merkitsisi statiinien aikaansaama lisäys hänen mukaansa yli 3400 sairastunutta Britanniassa. Koska sairaus on tappava, ei sen harvinaisuus kohdalle osuessa paljon mieltä lämmitä.

WHO:n alainen haittavaikutustietokanta Uppsalassa sisältää 4 miljoonaa ilmoitusta. Tässä selvityksessä sieltä poimittiin sellaiset tapaukset, jotka liittyivät ääreishermoston vioittumiseen. Statiineihin 5534 tapauksesta liittyi 547. Koska statiineihin liittyvien ääreishermostotapausten määrä oli heidän mukaansa epäsuhtainen ja ALS oli epätyypillinen, he ehdottavat tällaisia tapauksia varten nimitystä ALS-like sydrome. Ehkä tuosta voisi myös vetää johtopäätöksen, että ALS-diagnoosin saaneiden olisi hyvä heittää statiinit roskikseen? Kannattaisi ainakin kokeilla. Jos ihmeparaneminen tapahtuu, kyse ei ollutkaan aidosta ALS:sta, vaan statiinien haittavaikutuksesta.

MS eli mutippeliskleroosi

Statiinihoito estää uudelleen myelinaation (~hermoratojen huollon) keskushermostossa niminen tutkimus oli hiirikoe, jossa simvastatiineilla havaittiin hermosolujen paranemista (remyelination) heikentävä vaikutus. He korostavat loppulausumassa kolesterolin merkitystä myeliinin korjaustehtävässä ja epäilevat rasvaliukoisen simvastatiinin, päästessään veri-aivoesteen läpi, vaikuttavan haitallisesti hermosolujen ominaisuuksiin. Ruokavalion kolesteroli edistää remyelinaatiota aikuisissa aivoissa oli myös hiirikoe. Yhteenvedossa he toteavat, että myeliiniä tuhoavat sairaudet (esim. MS) romuttavat ääreis- ja keskushermoston kolesterolihomeostaasin ja että kolesterolin lisäys tukee keskushermoston kolesteroliaineenvaihduntaa ja sillä on merkittävä kyky lievittää sairauksia useiden korjausmekanismien avulla, mikä johtaa lisääntyneeseen remyelinaatioon ja parempaan neurologiseen tulokseen.

Muita haittoja

YLE:n sivuilla on vuonna 2013 julkaistu uutinen, jonka mukaan harmaakaihi on kolmanneksen yleisempää statiinien käyttäjillä. Linkatussa tutkimuksessa oli ilmoitettu myös glaukooman esiintyvyys statiinin käyttäjillä ; sitä löytyi 8,6%:lla, kun statinoimattomilla esiintyvyys oli 3,8%:lla – siis yli tuplasti enemmän glaukoomaa statiinien käyttäjillä! Omakohtaisista kokemuksista statiinien aiheuttaman haimatulehduksen kourissa kertoo Leino Utriainen tässä v. 2015 kirjoituksessa. Lisää haittavaikutuksia voi katsoa esim. Atorvastatiinin pakkausselosteesta kodasta 4. Mahdolliset haittavaikutukset.

Aivojen kolesterolipitoisuus

Statiinien vaikutuksia kognitioon pohditaan tässä Amerikan Diabetesyhdistyksen sivuilla olevassa selvityksessä vuodelta 2016. ”Kolesteroli on elintärkeää aivojen toiminnalle. Aivojen paino on vain 2-3% kehon painosta, mutta ne sisältävät 25% kaikesta kolesterolista. Kolesterolilla on tärkeä rooli hermosolujen kalvorakenteissa. Koska kolesterolisynteesi on oleellista aivojen normaalille toiminnalle on teoriassa mahdollista, että ylenmääräinen kolesterolisynteesin estäminen (esim. lääkkeillä) saattaa johtaa kognitiota haittaaviin vaikutuksiin.” Selvityksen lopussa viitataan PCSK9-estäjiin ja suhtaudutaan vähättelevästi niiden suuren kolesterolipudotuksen aiheuttamiin kognitiivisiin haittoihin, vai mitä sanotte tästä: ”OSLER-tutkimuksessa neurokognitiivisia tapahtumia (ml. sekavuus, kognitiiviset- ja tarkkavaisuushäiriöt, dementia ja muistinmenetys ja puutteet ajattelussa ja tiedonkäsittelyssä sekä tajunnan heikkenemisen häiriöt) raportoitiin evolocumabilla 11kk hoidetuilla potilailla 0.9%, kun statiineilla hoidetuilla niitä oli 0.3%”.

Tässä käytetään taas absoluuttista ilmaisua haittoja ilmoitettaessa, mutta suhteellisestihan tuo merkitsee sitä, että PCSK9:llä aikaansaatu suurempi kolesterolin pudotus johti 3 kertaa suurempaan kognitiivisten ongelmien määrään kuin pelkällä statiinilla! Ja ainoastaan 11 kuukaudessa! Samojen lukujen perusteella laskien: jos turhaan statiineja syövät puoli miljoonaa suomalaista lopettaisivat niiden syömisen, tämä estäisi 1500 höperöitymästä 11kk:ssa. Jos kaikki olisivat tehokkaamman kolesterolialennuslääkkeen piirissä, höperöitä syntyisi 4500 vähemmän 11kk:ssa, jos lääke jätettäisiin antamatta.

Homeostaasi ja äiti-evoluutio

Ihminen on niin monimutkainen koneisto, että tuijottamalla vain yhteen suureeseen, kolesteroliin ja sen alentamiseen lääkkeillä, tehdään enemmän vahinkoa kuin saadaan hyötyä. Äiti evoluutio ei turhaan ole luonut kolesterolia, siksi ihminen kuvitellessaan olevansa viisaampi, saa aikaan sen sorkkimisella vain vahinkoa aikaan. Ei kai kukaan vakavissaan ehdota, että evoluutio olisi luonut kolesterolin ihmisen tappamiseksi?

Ei varmastikaan. Kolesteroli on elintärkeä aine, ei elimistö itse muuten valmistaisi kaikesta tarvitsemastaan kolesterolista peräti 80%. Ei vika ole kolesterolissa, vaan elimistön homeostaasissa, jonka länsimainen elämäntapa on suistanut raiteiltaan. LDL-kolesterolia säätämällä ei korjata taustalla vaikuttavaa oikeaa syytä, liiallisia hiilihydraatteja ja siemenöljyjä, joiden vaikutuksesta insuliiniresistenssi pahenee ja TG/HDL-suhde lähtee menemään huonompaan suuntaan. LDL ennustaa sydänriskiä todella huonosti. Herää kysymys, miksi se on otettu tärkeäksi mittariksi, kun parempiakin on olemassa? Näihin asioihin saat vastauksen lukemalla artikkelit LDL-kolesteroli – miksi sitä pitäisi alentaa? ja Elintasosairauksien yleismittari.

Peter Götzshen sanoihin on hyvä lopettaa:

Kun lääketeollisuuden rahoittamia tutkimuksia ei voi avoimesti vertaisarvioida ja kyseenalaistaa, tiede lakkaa olemasta ja siitä tulee pelkkää markkinointia”

LINKKEJÄ:

Maryanne Demasi joutui median hampaisiin toimitettuaan 2 kolesterolia ja statiineja käsittelevää ohjelmaa Australiassa https://en.wikipedia.org/wiki/Maryanne_Demasi

Heart of the matter: Osa 1 https://www.youtube.com/watch?v=sGIGXfIDaJo

https://www.functionalmedicineuniversity.com/CholesterolDrugWar-Part1.pdf

Heart of the matter, osa 2 https://www.youtube.com/watch?v=AY4eTGMe-EY

https://www.functionalmedicineuniversity.com/CholesterolDrugWar-Part2.pdf 

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

17 thoughts on “Statiinien lopun alku”

 1. Kiitos. Onpa taas hyvä kooste aiheesta. Toivoisi näitä vain käsiteltävän julkisuudessa enemmän.

  1. Jep. Niin toivoisin minäkin. Suomessa toisinajattelu lytätään ja noista lääkkeistä poikkipuolisen sanankin lausuvia haukutaan kolesterolidenialisteiksi. Joitakin satoja vuosia sitten varmaan haukuttiin litteää maailmankuvaa kritisoivia pannukakkudenialisteiksi. No, kaikki tietävät miten siinä kävi. MOT Kolesterolipommi tuli aikana, jolloin maailma ei vielä ollut kypsä muutokseen ja toisaalta Suomi oli liian pieni maa ja kielimuurin rajoittama, joten se ei ollut riittävä alkusysäys maailmanlaajuisen muutoksen käynnistämiseen.

   Nyt alkaneella muutosprosessilla ei näitä pidäkkeitä ole, joten pidetään peukkuja.

   Sitä odotellessa kannattaa jokaisen katsoa kertauksen vuoksi tuo MOT Kolesterolipommi. Aivan mahtavaa toimittajantyötä.

 2. Edes FH ei välttämättä kerro onko henkilöllä suurentunut riski sydänkohtaukseen. Tässä tapauskertomuksessa 72-vuotiaan miehen keskimääräinen LDL-kolesteroli oli ollut 10v ajan 12,6 mmol/L. Siitä huolimatta hänen sepelvaltimonsa olivat aivan puhtaat. CAC (Coronary Artery Calcification) näytti nollaa.

  Jos LDL todellakin olisi SYY ateromaplakkeihin, hänen sepelvaltimoidensa olisi ollut pakko olla aivan tukossa. Valtimoiden ahtautuminen johtuu jostain muusta kuin LDL-kolesterolista (tai ylipäätään kolesterolista). Olisiko tulehdus, kokea verenpaine ja sen aikaansaamat vauriot mitään (kuten Kolesterolipommissa kerrottiin)?

  https://www.cureus.com/articles/11752-a-72-year-old-patient-with-longstanding-untreated-familial-hypercholesterolemia-but-no-coronary-artery-calcification-a-case-report

 3. Siteeraamalla Malhotraa ja valikoimalla tutkimustuloksia voi tulla näköjään ihan erilaiseen lopputulokseen kuin esimerkiksi kahden eurooppalaisen yhdistyksen (ESC ja EAS) asiantuntijaryhmä ja noin 100 muuta vertaisarvioijaa (ks linkki uunituoreeseen guidelineen)

  Jotenkin en nyt osaa motivoida itseäni uskomaan suomalaista itseoppinutta Kaiholaa näiden asiantuntijoiden sijaan. Tuoreen guidelinen mukaan statineissa ja kolesterolilääkkeissä olisi enemmänkin nyt alun loppu kuin lopun alku. Sehän tästä nyt puuttuikin, että ALS ja MS-tautikin johtuvat statiineista. Huoh.

  https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz455/5556353

  1. Kaihola siteerasi enemmänkin Malcolm Kendrickiä ja hänen arvioitaan, ja hän on sentään GP eli yleislääkäri ja kirjankirjoittaja. Kendrick taas palasteli FDA tietokannasta tehtyä tutkimusta Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA’s Adverse Event Reporting System. Statiinien käytön suhde ALS on lähes verrannollinen tupakointiin ja keuhkosyöpään. Simvastatin ja atorvastatin, suosituimmat statiinit, ROR 17-23 kun tupakilla se oli muistaakseni >30. Lovastatin sitten 107. Kendrickin argumentti oli se, että vaikka sairaus lisääntyisi erittäin huomattavasti, niin yksittäiset lääkärit eivät tätä huomaisi, niin harvoin tulee potilas vastaan (yleisyys ja lähtötaso hyvin pieni). Esimerkkinsä Suomesta ja Norjasta oli löytänyt triplauksen ja tuplauksen ALS esiintymiseen statiini-intron jälkeen. Huomasin, että ECS raporttiin ei als tai ms ollut päätynyt missään muodossa.

   Sinänsä ECS ja elintapamuutosten korostaminen ensisijaisena on hienoa, kuten blogissasi olet asian esitellyt. Ikävä kyllä ne dieettiohjeet ovat sitä tuttua huttua, joka pitää sekä potilaan että kardiologin kokojyväleivässä, dipattuna siemenöljyihin. Tässä on useitakin tarkoituksellisia sanaleikkejä.

   Voiko suuri määrä fiksuja asiantuntijoita olla väärässä? Kyllä voi, ja lähihistorian tuore esimerkki on syödyn kolesterolin väitetty vaikutus plasman kolesterolipitoisuuteen. Lääketiede ja ravitsemustiede, viitekehyksenä monimutkainen biokemia, on otollinen miinakenttä erehdyksille, syyn ja seurauksen sekoittamiselle. Semmelweissin muistolle, käsien pesun kautta,
   JR

  2. Knuuti.

   Minua ei niinkään kiinnosta asiantuntijoiden oppiarvot, vaan tulokset. Jos useissa tutkimuksissa kerran toisensa jälkeen tutkimusryhmässä kuolee enemmän ihmisiä alemmilla LDL-kolesterolin arvoilla kuin plaseboryhmässä ja minkä vuoksi lääketehtaat sitten raportoidessaan joutuvat vääntämään totuuden korkkiruuville, niin jotainhan tässä haisee ja pahasti. Jos kerran LDL:n laskeminen olisi niin tehokasta niin sydänkuolemien pitäisi johdonmukaisesti vähentyä LDL-kolesterolin pienentyessä. Nythän ei näin ole. Ei, vaikka kuinka monta tutkijaa mustaa valkoiseksi väittäisi.

   Kiitos linkistä ESC:n laatimaan ohjenuoraan dyslipidemioiden hoidosta – varsin vaikuttava 78-sivuinen opus! Sisältö oli sitä samaa tyydyttynyt-rasva-tukkii-valtimot ja LDL-kolesteroli tappaa ja mitä alemmas sen saa niin sitä parempi. Olihan siellä käytetty kauniita värejäkin ja kuvat olivat hienoja. Peter Götzsche varmaan sanoisi jotain sen suuntaista, että on oikein hyvä kolesterolilääkkeiden markkinointimateriaali.

   Vaikka vuoden pituinen statiinikokeilu on luultavasti heikentänyt muistiani, sitä edeltävältä ajalta palautui mieleen suomalainen sananlasku:

   ’Kenen leipää syöt sen lauluja laulat’

   Ai, miten se tähän liittyy? ESC asiantuntijaryhmän sidonnaisuudet ovat melkein yhtä pitkä dokumentti kuin itse tuotos: 66 sivua henkilöitä ja melkein jokaisen kohdalla pitkä lista lääketehtaiden nimiä.

   https://www.escardio.org/static_file/Escardio/Guidelines/DOI/DOI_Summary_2019_DYSLIPIDAEMIAS.pdf

   Kai Knuutikin ymmärtää, että tuollaisen porukan tuotokset eivät voi olla puolueettomia? Ihan sama, jos koko pumaskan olisi kirjoittanut lääketehtaiden edustajat. Toisaalta, olisiko siinä mitään eroa?

   Toinenkin sanonta ajalta ennen statiineja pyrkii esiin harmaista aivosoluistani:

   ’Kaikkia voi kusettaa jonkun aikaa. Joitakin voi kusettaa kaiken aikaa. Mutta kaikkia ei voi kusettaa kaiken aikaa.’

 4. Kiitos Ari Kaihola näistä kootusita faktoista. Iso osa kansastamme (ei kuitenkaan vielä tarpeeksi iso osa) on jo herännyt näihin statiini- ym. huijauksiin. Paras osoitus totuuden kertomisistasi on tuo Knuutin ”vastaisku”. Hän kun on yksi näistä ”Big Pharman” eli Lääkemafian toimijoista.. Knuutin leipä tulee näiltä samoilta tahoilta kuin mitä toit jutussasi esiin näiden ”Käypä Hoito” -kavereiden osalta. Eli lääkefirmoilta. Siksi Knuutin horinat saakin heittää samaan roskakoriin noiden muiden touhuajien ohella.

  Kansamme on heräämässä ja tutkii näitä asioita itse kukin tahollaan. Ja kansainvälisistä lähteistä, lääketiettellistä tutkimustietokannoista ym. Ja Suomen korruptoitunut järjestelmä tulee jossain vaiheessa vielä hajoamaan. Tämä nyt kirjoittamasi yhteenveto on merkittävä lisäys kaikkien meidän tietämykseen siitä miten meitä oikein kusetetaan terveydenhuoltojärjestelmämme, virallistahojen (THL ym.) ja loppukädessä lääkäreiden ja heidän etujaan ajavan Lääkäriliiton toimesta. Näiden tahojen junailemat ”Käypä Hoito” -suosituksetkin ovat vain palanen osana tätä heidän syöttämää paskaansa. Jolla väki on pidetty sairaana ja heidän nöyrinä asiakkaina/uhreina.

  Iso Kiitos sinulle näistä..

 5. Alla on ote jopa Petri Kovasenkin allekirjoittamasta julkaisusta.

  Eripainos: Duodecim 2018;134:456–64, Reijo Laaksonen, Katariina Öörni, Matti Jauhiainen, Mika Hilvo, Petri T. Kovanen ja Juha Sinisalo

  Keramidit ja sepelvaltimotauti

  ”… Mielenkiintoista oli, että LDL-kolesterolin pitoisuuden suurentuessa sepelvaltimotautipotilaiden riskin ei havaittu suurentuvan vastaavasti, vaan kävi pikemminkin päinvastoin, sillä pienet LDLkolesterolipitoisuudet liittyivät suurempaan ja suuret pitoisuudet pienempään sydän- ja verisuonitautikuoleman riskiin….”

  Itse olen tavannut näissä merkeissä Zoran avainhenkilöt ja minulle tehtiin jo HERTTA-testi eli keramiditesti.

  Kannattaa tutustua Zora Biosciences Oy:n nettisivuihin tai Hertta-testin nettisivuihin. Uskon jo tässä vaiheessa, että Zoran tutkimukset kumoavat kolesterolihypoteesin kansainvälisestikin muutamassa vuodessa.

  1. Itse en ole kovin innostunut noista keramideista. Kannatan teoriaa, jossa insuliiniresistenssin myötä tulehdustekijät lisääntyvät ja aiheuttavat verisuonistossa vaurioita, joita sitten kolesteroli saapuu paikkaamaan. Aivan, kuten Kolesterolipommissa oli esitetty, kolesteroli ei mene vauriokohtiin suoraan endoteelin läpi, vaan vasa-vasorum eli verisuonten verisuonia pitkin. Ahtaumiahan ei synny mihin tahansa, vaan juuri tuon tyyppisiin suoniin ja kohtiin, jotka joutuvat kovalle rasitukselle.

   Se alkusysäys tulehdukselle pitää suitsia, että kolesteroliakaan ei sinne tarvitsisi lähettää. Parhaiten se tehdään TG/HDL suhteen pitämisellä alhaisena (linkki ’Elintasosairauksien yleismittari’ kirjoitukseni lopussa). En tiedä onko tehty vertailevaa tutkimusta tuon Hertan kanssa, mutta ounastelen ettei noiden ennustetarkkuudessa suurta eroa ole. TG/HDL on lisäksi puoli-ilmainen.

   Ihan mielenkiintoista toki, että Hertta-kauppiaatkin ovat tuon LDL:n huonon ennustearvon panneet merkille.

 6. Tämä jo 2016 julkaistu artikkeli pistää todella ajattelemaan koko kolesteroliteorian uskottavuutta:

  ”The CTT has received patient-level data from most major statin trials that must be held in “strict confidence”. Only the drug companies, trialists and CTT have had access to the primary data, meaning medical journal editors, peer reviewers, Cochrane reviewers and even guideline writers have had to rely on unverified analyses of almost exclusively commercially funded clinical trials.”

  ”Failure to replicate data is a red flag that original research findings may be false. Earlier this year, a double-blinded RCT of 12,000 patients was stopped after a novel cholesterol-lowering drug, the cholesteryl ester transfer protein (CETP) inhibitor evacetrapib, failed to improve any cardiovascular outcomes in high-risk patients despite an average reduction in LDL cholesterol of 37 per cent.”

  ”A Sunday Times investigation in September 2016 uncovered that Professor Collins filed a patent in 2009 for a test that identifies a gene that makes patients more likely to suffer muscle pain with statins.2 The test, branded as StatinSmart, had until recently been sold directly to the consumer in the USA on a website that claimed up to 29 per cent of statin users will suffer muscle pain, weakness or cramps.”

  Ja tuon patentin omistaja sitten kehtaa pokkana väittää, että vastaavia haittoja kokee vain 1/10 000. Huh!

  https://www.prescriber.co.uk/news/clarity-needed-true-benefits-risks-statins/

 7. Hyvä Ari, noin se menee.
  Huomasin toisaalla, että USA firma tulouttaa useita 100 000 Sir Collinsin instituutiolle patenttiin perustuvaan royaltiin. Mutta ei siis henkilökohtaisesti, jolloin mitään intressinristiriitaahan ei ole…

  Firma on erikseen ilmoittanut, että pysyvät väitteessään 2 900 / 10 000. Tottakai markkinapotentiaalista on kyse, mutta valehdellakaan ei saisi.

  Collinsin pulju CTT on se, joka kertoo toistuvaa statiini-ilosanomaa ja on statinoimassa juomaveden, sylivauvat jne., koska kolesteroli… Samalla puljulla on siis hallussaan data, jota se yksinoikeudella tulkitsee, ja sivuvaikutuksia on vain 1/10 000.

  Vaikka sinne pääsisi joku ulkopuolinen katsomaan, niin luku olisi merkittävästi alempi kuin 29%. Suurin osa (salatuista) tutkimuksista on tehty ennen 2005, jolloin säännöt kiristyivät. Yleinen testikäytäntö oli ”wash-out”, joka oli käytännössä statiinin sietotesti. Ne, jotka saivat vaikutuksia, eivät osallistuneet varsinaiseen tutkimukseen.

  Olen jo aiemmin päätökseni tehnyt, tulkoon julkistettua: ilmoittaudun vapaaehtoiseksi kontrolliryhmään, joka ei saa statiineja no-matter-what. Epäeettistä? todellakin niitä kohtaan, joille pillerit syötetään.
  JR

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.