Kirjoittaja: Christer Sundqvist
Hyvät elämäntavat ovat kaikkien tiedossa. Pitää syödä terveellistä ruokaa, nukkua hyvin ja liikkua sopivasti. Minulla on tapana lisätä tähän vielä kolme terveyden tukipilaria: nauti riittävästi henkistä ravintoa, muista rentoutua ja ota huomioon päivän kokonaisrasitus. Käsittelen tätä aihetta ahkerasti terveysblogeissani ja luennoillani.
Miksi ihmiset eivät noudata hyviä elämäntapoja?
Miljoonan euron kysymys kuuluu: Kun hyvät eämäntavat ovat ihmisten tiedossa, miksi niitä ei noudateta?
Kirjahyllystäni löytyy satoja kirjoja, jotka käsittelevät elämäntapojamme ja tarvittaessa kehottavat muuttamaan elämäntavat terveellisempään suuntaan sekä tarjoavat tähän ratkaisumalleja. Tein terveysblogini lukijoille tällaisen pienen koosteen elämäntapamuutoksista lukuisten kirjojen, keskustelujeni, terveysblogieni ja luennoilla tehtyjen oivallusten pohjalta. Olen kuullut tuhansia luentoja terveydestä ja elämäntapamuutosten tärkeydestä. Hyviä ja huonoja luentoja.
Viesti ei mene perille
En tietenkään saa kaikkea tarpeellista tietoa mahtumaan tähän kirjoitukseeni, mutta aloitetaan nyt tällä. Ehkä tulee vielä jatkoa.
Minulla on tapana aika ajoin jutella merkittävien terveysvaikuttajien kanssa. Ystäväni professori Pekka Puska tarjoaa oivallista keskusteluseuraa, sillä hän tietää paljon terveysvalistuksen keinoista. Hän on aikoinaan saappaat jalassa vienyt terveysvalistusta pikkukyliin Suomessa. Muistan erään keskustelun missä pohdimme hyvin avoimesti ja rehellisesti terveystiedottamisen ongelmaa. Emme ole terveysasioista aina samaa mieltä, mutta ystävyys on säilynyt.
Haastoin Pekkaa miettimään sellaista tilannetta, että valistetaan ihmisiä elämäntapamuutoksen tärkeydestä, mutta sitä viestiä ei kuunnella. En muista kuka meistä oivalsi, että sellainen terveysviesti, joka ei mene perille, on aika turha. Sen muistan, että kritisoin hyvin vahvasti ja mahdollisesti turhan rohkeasti nykyistä tapaa valistaa terveydestä.
Terveystilaisuuksiin raahataan monesti alan asiantuntija, joka on jotain terveyden osa-aluetta tutkinut koko aikuiselämänsä ajan ja on kerännyt osa-alueesta merkittävän laajat tiedot. Kun hän sitten esittelee tietonsa yleisölle, hän osoittautuu melkoiseksi tylsimykseksi ja kuluu ehkä 5 minuuttia ja yleisö on menettänyt kiinnostuksensa terveysasiaan. Hänellä ei ole minkäänlaista kykyä esittää tärkeät havaintonsa niin, että sen voisi yleisö ymmärtää tai että häntä jaksaisi kuunnella sekä ottaa opiksi.
Pekka myönsi ongelman olemassaolon. Yliopistoissa ei opeteta sitä miten terveysasioita välitetään kiinnostavalla tavalla yleisölle. Ehkä jopa varotaan sitä, ettei menisi terveysviesti liian viihteelliseen suuntaan ja kadotettaisiin näin mahdollisesti yhteys tieteeseen. Outo ajatus. Tämä voi olla syy siihen miksi se ”virallinen” terveysvalistuksen viesti kaikuu kuuroille korville. Ei osata esittää terveysviestiä sellaisessa muodossa, että se kiinnostaisi. Pahimmassa tapauksessa huonoa luentoesitystä kuuntelevat ihmiset kyllästyvät kuuntelemaan kaikkea viranomaisvalistusta, koska se on niin tylsää.
Tilannetta ei paranna se, että nämä terveysviestin välittämisessä epäonnistuneet, saattavat kritisoida sellaisia terveysviestinnän taitajia kuten esimerkiksi lääkäri Antti Heikkilää, elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokkoa tai vaikkapa turpaduunaria. Meitä yhdistää palava halu välittää terveysviesti sellaisessa muodossa, että se taatusti ymmärretään. Epäonnistuneet terveysvalistajat takertuvat johonkin sivuseikkaan saattaakseen meidät huonoon valoon, ettei meidän viestiä kuunneltaisi. Voi miten pöhköä! Keneltä se on pois, jos meidän intohimomme on muokata terveysviestiä jatkuvasti ymmärrettävään muotoon?
Muistan sen terveysluentoni, joka johti siihen, että eräs minulle tuntematon henkilö luentoni jälkeen yllättäen tuli kiittämään luennon annista. Hän oli ollut ihan hukassa sen suhteen mikä olisi tärkeintä tehdä rapistuvan terveytensä eteen. Hän iloitsi nyt kun hän oli vaatimattomasta luennostani löytänyt joitakin toteuttamiskelpoisia ideoita. Eikä se jäänyt tähän, vaan edelleen hän soittaa ja kirjoittaa minulle säännöllisesti, kertoen omista löydöksistään terveyden saralla. Hän on päättänyt tulla oman sairautensa parhaaksi asiantuntijaksi, ei sen takia, että se on pakko, vaan koska hän haluaa elää mahdollisimman toimintakykyistä ja terveystietoista elämää. Vau, sanon minä! En voi millään uskoa, että Antin, Tomin tai minunkaan luennoissa olisi mitään sensaatiomaista terveystietoa tarjolla. Me vaan osaamme kertoa asiat niin yksinkertaisesti, että asiat ymmärretään ja otetaan käyttöön ne terveysvinkit, jotka sopivat kulloiseenkin elämäntilanteeseen. Antti ja Tomi ovat kertoneet samoista asioista luentojen jälkeen. Hyvä me! Jotain tehdään oikein.
Työkaluja elämäntapamuutokseen
No niin, takaisin aiheeseen. Minkälaisia ideoita kirjoista, blogeista, luennoilta jne. löytyy elämäntapamuutoksista?
Äskettäin sain lukea ja arvioida lääkäri Jakob Valdman kirjan diabeteksen peruuttamisesta. Tässä mainiossa kirjassa on paljon arvokasta tietoa elämäntapamuutoksesta vieläpä erittäin selvällä tavalla ilmaistuna. Jakob Valdma harmittelee sitä, että Suomen terveydenhuollosta ja yhteiskunnasta puuttuvat elintapahoidon käsite ja arvostus. Lääkehoitoon turvaudutaan paljon. Yhä useammat ihmiset etsivät kuitenkin uusia vaihtoehtoja, joilla pystyisivät itse vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa.
Jakob esittelee elintapahoidon konseptit tieteellisen näkökulman kautta, mutta sellaisessa muodossa, että ne ovat ymmärrettävissä myös ilman terveydenhuollon ammattipätevyyttä. Välillä tuntuu siltä, että terveysviranomaisemme puhuvat ja kirjoittavat kollegoilleen eikä yleisölle. Ikään kuin sovitaan, että valistetaan yhdessä tietyn formaatin mukaisesti, tutkittua ja turvallista tietoa välittäen ja varoen sellaista asiaa, että terveysasioissa voitaisiin olla viihteellisiä. Ei oteta mitään riskejä, eikä olla eri mieltä viranomaisvalistuksen mielekkyydestä. Haloo! Käypä hoito -suositusten ulkopuolellakin on elämää! Milloin näemme sen, että lääkärit ympäri maan sitä reseptiä kirjoittaessaan ohjaa potilastaan aktiivisesti elämäntapamuutokseen häntä siihen aidosti kannustaen ja motivoiden?
Valdma korostaa motivaation ja kannustuksen merkitystä kun potilas toteuttaa elämäntapamuutoksia. Siinä missä moni lääkäri on jo luovuttanut vallan lääketarjonnalle (koska potilas ei kuitenkaan muka jaksa toteuttaa elämäntapamuutoksia?), lääke mahdollisesti tarjoaa kätevän, tilapäisen ratkaisun sairauteen, mutta ei vaikuta sairauden syihin. Valdma pyrkii useimmille lääkäreille vieraaseen tapaan ohjaamaan potilasta pois lääketarjonnan viidakosta. Ihan kuten olemme oppineet Antti Heikkilältä, jos olemme hänen viestiään kuunnelleet ja oivaltaneet sen merkityksen. Ei kannata aliarvioida sellaista motivaatiota, jota potilas saa menestyksellisestä elämäntapamuutoksesta ja sen objektiivisesta seuraamisesta. On eri asia sanoa, että “hyvin menee” kuin “olen kolmessa kuukaudessa pudottanut keskisokeritasoa 15 %, vyötäröltä 10 cm ja kävellyt keskimäärin 10 000 askelta päivässä”.
Antti Heikkilä korostaa kirjassaan ”Lääkkeetön elämä”, että jokainen ihminen vastaa lopulta omasta terveydestään ja voi tehdä elämäntapamuutoksia, jotka auttavat elämään lääkkeetöntä elämää. Rohkealla tavallaan Antti huomioi muualla maailmassa esiintyvää hyvin laajaa keskustelua tieteen ja terveydenhoidon rappiosta. Todellinen muutos on tulossa systeemin ulkopuolelta, kun ihmiset oivaltavat muutostarpeen syntyvän kun itse oivaltaa elämäntapamuutosten tärkeyden elämässään. Elämäntapamuutosta kannattaa kokeilla, sillä oma keho kertoo totuuden, väittää Heikkilä ja virallisen tahon terveysvalistaja mahdollisesti haukkoo henkeään ja tuhlaa energiaansa kaivaakseen esille todistusaineistoa, joka mitätöi Heikkilän tärkeän havainnon.
Tästä saimmekin tärkeän työkalun elämäntapamuutokseen: Olet vastuussa omasta terveydestäsi ja elämäntapamuutosta kannattaa kokeilla, sillä oma keho kertoo totuuden.
Jotain on pielessä kun Antti kertoo kuuluvansa olosuhteiden pakosta ympäri maailman ulottuvaan lääkäriverkostoon, jonka jäsenien kesken päivitetään tietoja ja tuetaan toinen toisiaan. Antti kertoo miten nämä verkoston lääkärit joutuvat painostuksen kohteeksi. Virallisia lääke- ja ruokasuosituksia kritisoivien joukko kasvaa ja mukaan on liittynyt maallikoita eri aloilta. Tsemppiä Antille! Paljon oikeaa terveystietoa on tarjolla ymmärrettävässä muodossa, mutta harvassa ovat ne terveysviranomaiset, jotka tätä taitoa osaavat arvostaa.
Eräs tärkeä oivallus elämäntapamuutoksen toteuttamisessa löytyy hyvinvointivalmentaja Piia Korisevan kirjasta ”365 muutoksen päivää”. Piia kirjoittaa selkeästi, että elämään kuuluu pettymyksiä ja surua, mutta myös juhlia ja iloa. Tavoitteena ei voi olla väliaikainen elämäntapamuutos vaan meissä pitää herätä kokonaisvaltainen elämäntapojen muutos, jolloin vaihteleviin elämäntilanteisiin suhtaudutaan uteliaisuudella ja kekseliäisyydellä. Erilaisten tilanteiden kanssa täytyy vain oppia soveltamaan.
Voi miten hyvä oivallus Piialta! Tarvitaan uteliaisuutta ja kekseliäisyyttä. Ole innovatiivinen ja keksi tapoja, joilla saat hyvien elämäntapojen noudattamisesta itsellesi helpompaa ja mieluisampaa. Vähä vähältä rauhallisesti edeten opeteltavista elämäntapamuutoksista tulee toivottavasti osa koko loppuelämääsi, toivoo Piia.
Itse olen kertonut erityisesti luennoillani, että monimutkaisista terveysasioista kannattaa tehdä yksinkertaisia. Moni asiantuntija tekee juuri päinvastoin, eli yksinkertaisesta monimutkaista. Turhan vaikeaksi menee näin moni asia.
Yksinkertaisessa terveysohjeessa on se hyöty, että sitä on helppo noudattaa. Onko ympärilläsi ihmisiä, joista oikein huokuu energisyyttä, iloa ja voimaa? Heidän ihonsa on hyvässä kunnossa, hiukset pysyvät päässä ja he eivät valita ruoansulatusongelmista. Mikä heidän salaisuutensa on? Se selviää nyt!
Kymmeniä vuosia havainnoituani terveystietoisten ihmisten käyttäytymistä, voin tuoda julki heidän salaisuutensa. Se on:
Perusterveellinen elämä, jossa tehdään terveyttä edistävät asiat hieman paremmin kuin valtaväestöllä on tapana.
He syövät terveellistä ruokaa, liikkuvat sopivasti, kuuntelevat kroppaansa, muutamalla on käytössä jokin ravintolisä. He nukkuvat väsymyksensä pois. Heillä on ystäviä ympärillään. Heitä kiinnostaa oma terveys. Jokin oivallus sai aikaan muutostarpeen loppuelämäksi! Mahdollisesti terveystietoinen oppii kuuntelemaan omaa kroppaansa niin hyvin, että hän itse tietää miten säilyttää tämä esiin houkuteltu energinen ja pirteä olo.
Parasta mahdollista terveyttä saa seuraavasti: ”Syö, liiku, nuku ja rentoudu hieman paremmin kuin kaikki muut”.
Se on kaikki mikä sinun tarvitsee tietää. Ehkä tässä yksinkertaisuudessa onkin se kompastuskivi. Tämä ei tule ihmisillä mieleen! Hoida sinä tämä asia viimeisen päälle kuntoon!
Huomaan, että tekstiä on nyt jo koossa sen verran paljon, että keskivertovierailijani ei enempää jaksa lukea. Päätetään tämä kirjoitus loppuyhteenvetoon ja jatketaan joskus toiste elämäntapamuutoksen saralla:
Hyvät elämäntavat ovat kaikkien tiedossa. Niitä ei vain noudateta kovinkaan hyvin. Syynä voi olla, että ne tarjotaan tylsässä muodossa. Olet vastuussa omasta terveydestäsi ja elämäntapamuutosta kannattaa kokeilla, sillä oma keho kertoo totuuden. Elämäntapamuutokseen tarvitaan usein uteliaisuutta ja kekseliäisyyttä. Elämäntapamuutosta voi toteuttaa yksinkertaisuutta etsien.
Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori
Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/
Paluuviite:Bioaktiiviset yhdisteet ja sydämen terveys - Turpaduunari
Olet oikeassa, terveyden hoito on yksinkertaista. Sairauden hoito jo sitten monimutkaisempaa. Jos haluaa kuitenkin hoitaa sairautta, niin kannattaa aloittaa noin. kaksi vuotta ennen sairastumista, niin voi päästä kuin koira veräjästä. Itse olen eläkkeellä, joten minä voin harrastaa ajan kulukseni vähän monimutkaisempaakin terveydenhoitoa. Se on ihan kiva harrastus, golfin, vuorilla patikoinnin ja sen semmoisten lisäksi. Sitä paitsi jos ei harrasta vanhana omaa terveyttään voi hyvin pian tulla eteen, ettei voi harrastaa yhtään mitään.