Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Hyvä kirja diabeetikoille

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sain arvioitavakseni osaamisalueeseeni kuuluvan uutuuskirjan diabeteksen hoidosta. Fitra on julkaissut lääkäri Jakob Valdman kirjan ”Peruuta diabetes”.

Mainio kirja!

Tarvittiin lääkäri Virosta kirjoittamaan järkevä teos diabeteksen hoidosta. Onnittelut!

Kirja on selkeä tietoteos tästä vakavasta sairaudesta. Siinä on kaksi osaa: 1) Ensin määritellään minkälainen sairaus on kyseessä ja sitten 2) esitetään ne omahoidon keinovalikoimat, joihin sairastunut voi turvautua.

Kirjassa ei haukuta ketään, mutta otetaan räväkästi kantaa diabeteksen nykyiseen ”viralliseen hoitoon”:

”Helsingin Sanomissa julkaistiin 7.6.2018 mielipideartikkeli, jossa Diabetesliitto ilmaisi, että tyypin 2 diabetes on lähinnä geneettinen sairaus ja ihmisellä ei ole paljon mahdollisuuksia siihen vaikuttaa. Haluan kumota seuraavaksi tämän vanhentuneen ja uhrimentaliteettia palvelevan myytin.”

Ja sitten Jakob tutkimusnäyttöön ja käytännön kokemukseensa vedoten, tuo esille ne seikat joista tämä diabeetikkojen elämää kurjistava potilasyhdistys (Diabetesliitto) on mukamas tietämätön. Diabetesliitto on niitä kaikkein turhimpia yhdistyksiä, mitä tässä maassa on (Jakob ei toki sano näin, vaan näistä sanoista on vastuussa turpaduunari).

Myytinmurtaminen sujuu näin nokkelasti lääkäri Valdman toimesta:

”Uusimman tutkimuksen mukaan diabetes jaetaan viiteen eri tyyppiin (Novel subgroups of adult-onset diabetes and their association with outcomes: a data-driven cluster analysis of six variables; The Lancet 3/2018): autoimmuuni (6,4 % diabetestapauksista), insuliinipuutteinen (17,5 %), insuliiniresistenssi (15,3 %), lihavuuteen liittyvä (21,6 %) ja ikääntymiseen liittyvä (39,1 %).

Päätelmät tästä tutkimuksesta:
1. 100 % näistä ryhmistä ovat ylipainoisia.
2. Autoimmuunia tautia eli tautia, joka ei riipu henkilöstä itsestään, sairastaa vain 6,4 % henkilöistä.
3. Geneettisesti altistuneimpia diabetekselle ovat insuliinipuutteiseen ryhmään kuuluvat eli 17,5 % sairastuneista.

Geenit eivät ole ikinä tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen syy. Diabeteksen kehittyminen vaatii monien prosessien samanaikaista kehittymistä, ja esimerkiksi ylipaino on mukana kaikissa yllä mainituista ryhmistä, vähiten ryhmissä 1 ja 2, enemmän ryhmissä 3–5. Lähes jokainen geneettisesti altistunut, jolla ei ole muita riskitekijöitä, säästyy sairastumiselta.”

Sairastuminen diabetekseen ei siis ole mikään lopullinen tuomio, vaan sairauden voi peruuttaa kunhan muuttaa elämäntapojaan terveyttä suosivaan suuntaan. Kaikki pahviaivot siellä Diabetesliitossa, lukekaa tämä alla näkyvä lääkäri Valdman lista tarkkaan ja toimikaa sen mukaisesti kaikissa tiedotteissanne. Näin korjaatte ainakin osittain tekemänne vahingot maamme diabeetikoille:

 1. Geneettinen riski kasvattaa sairastumisriskiä vain jos henkilön elintavoissa on korjattavaa.

 2. Elintapahoidolla pystytään ennaltaehkäisemään suurin osa diabetestapauksista.

 3. Suomalaiset eivät ole alttiimpia saamaan T2D:tä kuin muut etniset ryhmät.

 4. Pelkästään geeneistä johtuvaa T2D:tä ei ole olemassa. Vahvaa geneettistä riskiä kantaa vain hyvin pieni osa diabeetikoista.

 5. Jokainen diabeetikko hyötyy elintapahoidosta (vaikka eivät välttämättä pystyisi tautia peruuttamaan).

 6. Koska emme vielä pysty vaikuttamaan geeniperimäämme, meidän kannattaa keskittää voimavaramme asioihin, joihin pystymme.

Osittain Heikkilän linjoilla ollaan

Suomessa on uhrattu palstametrejä eri lehdissä, sosiaalinen media on asiasta kuhissut ja videoita sekä TV:tä on vilkkaasti katsottu. On ihmetelty sitä ovatko lääkäri Antti Heikkilän diabetes- ja terveyskirjat täysin arvottomia tietokirjoja. Samoilla linjoilla Heikkilän kanssa näyttäisi Jakob Valdma olevan niiden toimenpiteiden johdosta mitkä olisi eduksi tyypin 2 diabeetikon hoidossa. Kohu Heikkilän ympärillä saisi jo laantua.

Heikkilän nimeä ei kirjasta löydy. Lukuisia muita kyllä mainitaan, mutta ei Heikkilää. Kysyin tätä asiaa Valdmalta ja sain tällaisen vastauksen:

”En ymmärrä miksi pitäisi, hän ei ole kirjan kontekstin kannalta oleellinen henkilö. Ketogeeninen ruokavalio oli olemassa jo ennen Heikkilän syntymistä, hän ei ole sitä keksinyt. Jos mä olisin kirjoittanut ”Vähähiilihydraattisen ruokavalion historia Suomessa”, sitten olisin varmasti kirjoittanutkin hänestä.”

Kiitos tästä vastauksesta.

Tyypin 2 diabeetikoille olisi eduksi siirtyä ketogeeniseen ruokavalioon. Tutkimuksia ketogeenisestä ruokavaliosta diabeetikolle on vielä suhteellisen vähän, mutta tämän hetken tutkimusnäyttö osoittaa, että ketogeeninen ruokavalio on tyypin 2 diabeetikoille tehokas ja turvallinen. Jakob ilmaisee tavoitteeksi ketoruokavalion suhteen sen, että se on sama kuin kaikissa muissakin diabeteksen hoitoon käytetyissä ruokavalioissa: polttaa sisäelinrasvaa ja parantaa insuliiniherkkyyttä. Ketogeeninen ruokavalio on siinä todennäköisesti tehokkaampi tilanteessa, jossa paino pysyy (ei yritetä laihtua).

Tässä paljastuu Valdman nerokkuus. Hän ei itsepintaisesti pidä kiinni vain yhdestä tehokkaasta ruokavaliosta diabeetikolle, vaan löytää muitakin ruokavaliomalleja toteutettavaksi. Näin hän asian ilmaisee kirjassaan:

”Ketogeeninen ruokavalio on jo kauan tunnettu ruokavalio, mutta se on muuttunut trendikkääksi vasta viime vuosina. Ja syystäkin, sillä se on tehokas painonpudotuksen ja metabolisen oireyhtymän hoidon kannalta, ja sillä on monia positiivisia vaikutuksia aineenvaihduntaan. Ketogeenistä ruokavaliota on käytetty alunperin (ja käytetään edelleen) vaikeahoitoisen epilepsian hoitomenetelmänä lapsilla. Sitä on alettu käyttämään systemaattisena hoitona myös muiden sairauksien hoidossa (esimerkkeinä Virta Health ja Diet Doctor). Tyypin 2 diabetes on yksi sairaus, jonka hoitoon ketogeeninen ruokavalio soveltuu.

Olen itse käyttänyt ketogeenistä ruokavaliota menestyksellisesti jo pitkään. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että pitäisin sitä automaattisesti parhaana vaihtoehtona kaikille ihmisille. Päinvastoin. Uskon ettei suurin osa ihmisistä suoriudu siitä sen haasteellisuuden vuoksi. En itsekään käytä sitä jatkuvasti vaan enemmänkin jaksoittain.”

Eikä tässä vielä kaikki

Luonnollisesti tämän kirjan ohjeistus ei rajoitu pelkkään ruokaohjeistukseen, van pääpaino on sittenkin kokonaisvaltaisessa elintapaohjeistuksessa. Nautinnollista on lukea Valdman selkeää opastusta terveystietoiseen elämään. Otetaan muutamia otteita kirjasta:

ASIOITA, JOITA SUOSITTELEN SEURATTAVAKSI, TAVOITTEISTA RIIPPUEN:

PAINO
1–7 kertaa viikossa: painonpudotus, sisäelinrasvan poltto, kiinteytyminen, lihasmassan lisääminen.

VYÖTÄRÖNYMPÄRYS
1–7 kertaa viikossa: sisäelinrasvan poltto, kiinteytyminen, metabolisen oireyhtymän peruuttaminen.

RUOKAPÄIVÄKIRJA
Myös ravintoaineet, ruoan paino, ateriarytmi, nesteet, nälän tunne, herkuttelut. Joka päivä. Suosittelen kaikille ainakin tilapäisesti.

VERENPAINE- JA SOKERISEURANTA
Lue tarkemmin osiosta “Omaseuranta” . Diabeetikolle ja diabetesta peruuttavalle elintärkeä.

AKTIIVISUUSPÄIVÄKIRJA
Joka päivä. Kaikki fyysisen aktiivisuuden luokat. Passiivisen ajan vähentäminen, kestävyysliikunta ja lihaskuntoharjoittelu. Suositeltava kaikille.

UNIPÄIVÄKIRJA
Esimerkiksi 1–2 viikon jaksoina tai joka päivä pidempänä jaksona. Merkitään unen kesto, laatu, energiataso herätessä ja päivän aikana, nukahtamisen nopeus ja yönaikaiset heräämiset. Elintärkeä kaikille, jotka eivät saa unestaan irti maksimaalista parantavaa tehoa.

ALKOHOLI JA/TAI TUPAKKA TAI MUUN HUONON TAVAN PÄIVÄKIRJA
Huonojen tapojen seuraaminen auttaa näiden tapojen vähentämisessä.

OIREPÄIVÄKIRJA
Minkä tahansa oireen seuraaminen auttaa tunnistamaan syy-seuraussuhteita ja vaikutuksia muihin mittareihin. Tyypillisimpiä ovat virtsaamispäiväkirja ja päänsärkypäiväkirja, mutta seurata voi mitä tahansa, esimerkiksi hypoglykemioita.

Elintapamuutoksen tekeminen vaatii paljon tahdonvoimaa, eikö niin? Kyllä ja ei. Väärä tapa on lähteä tekemään elintapojen muutosta tahdonvoiman kautta, kuten olemme tottuneet. Tahdonvoima on rajoitettu resurssi, jonka loppuessa olemme aseettomia ja putoamme takaisin entisiin tapoihin. Sen sijaan vain oikeat systeemit auttavat pitkäaikaisen elintapamuutoksen onnistumisessa.

 

 

Keskellä kirjan julkistusviikkoa Jakob Valdma käytti aikaa keskusteluun Heikkilästä ja totuudesta. Keskustelumme Facebook-sivullani sujui näin:

Christer Sundqvist: Joo, minä taidan olla kummallinen terveysalan vaikuttaja kun peräänkuulutan rehellisyyttä ja puolueettomuutta terveysvalistuksessa. Kunnia sille jolle se kuuluu. Eiköhän se ole niin, että lääkäri Heikkilän nimen mainitseminen on rasite ainakin toiselle lääkärille? Se tekee tästä tilanteesta kummallisen.

Jakob Valdma: mä en tiedä, nostit tällaisen ongelman esiin, mikä ei edes käynyt mun mielessä koko kirjan kirjoittamisen aikana. En ole miettinyt puolta- eikä vasta-argumentteja Heikkilän mainitsemisesta, vain yksinkertaisesta tämä kirja on kirjoitettu diabeetikoille (tai sen riskiryhmille) sekä toivottavasti myös terveydenhuollon henkilöille, jotka hoitavat diabeetikkoita. Olen monissa asioissa Heikkilän kanssa samaa mieltä, monissa asioissa en, mutta en näe, että se olisi kyseisen kirjan kannalta tärkeä asia. Joka tapauksessa en nyt sen kummemmin puolusta itseni, annan sinulla ja lukijoilla tehdä omat päätökset tästä. Olen vain sitä mieltä, että en anna kyseiselle asialle mitään painoarvoa. Ainoa, mikä mulle merkitsee, on se, että hyötyykö lukija tästä kirjasta, auttaako se parantamaan diabeteksen hoitotasapainoa.

Christer Sundqvist: Erittäin hyvä kommentti. Tämä siirtyy kirja-arviooni hyvänä pohdiskeluna. Hyvän ja tarpeellisen kirjan olet tehnyt!

Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

7 thoughts on “Hyvä kirja diabeetikoille”

 1. Vaikuttaa hyvältä kirjalta T2D ja esi-diabetes a.k.a. metabolisen oireyhtymän tilanteissa. Näillä määritelmillä potentiaalinen yleisö alkaa olla yli 50% kansakunnasta!

  Hyvä että Heikkilää ei sekoiteta tähän. Onko historialliset Atkins, Eades tai Pennington kenties mukana? Heikkilän ja Atkinsin, molemmat hoitavia lääkäreitä, havainnot olivat tarkkoja ja hoitotulokset hyviä. However, detaljeissa mentiin pöpelikköön aivan liian usein. Jos kuitenkin osaa kuvata metsän hyvin, niin onko niistä yksittäisistä puista niin väliä?

  Ketogeeninen ruokavalio oli ”lääke” epilepsiaan ja T2D ennen ao. lääkkeiden keksimistä n. 100v sitten -muutakaan ei ollut. Toivottavasti kirjassa on myös miedommat muodot hiilari ja sitä kautta kalorirajoituksesta. Ketoilu vaatii 20-50g hiilarirajoitusta, Atkins max taso n. 100g ja suhteellisen metabolisesti terve kestää varmaan 150g per päivä. Kaikki rajoitus auttaa, jos tasapaino on häiriytynyt. Näyttäisi siltä, että liian harva kestää 5-7 ateriaa päivässä, jokaisella ”kaikkea vähän” ja hiilarien kokonaiskuorma yli 300g per päivä. Huom! tässä ei tarkoiteta sitä, että hiilarit aiheuttavat, vaan sitä, miten ”peruuttaa” jos asiat ovat alkaneet mennä pieleen. Peruuttaminen onnistuu parhaisten -kohdennetulla rajoituksella, joka johtaa parhaimmillaan siihen, että syönti vähenee, koska sisävarastoista ammentaminen kasvaa. Kehon hyödyntämä kokonaisenergia -säilyy.

  Diabetesliitosta tulee mieleen, haluavatko ne säilyttää jäsenet vai menettää heidät remissioon? Käypä hoito -ohjeet eivät auta kolkuttelevaa, ne ovat samat kuin Liitossa ja remissio on lottovoiton todennäköisyydellä saavutettavissa.

  ”Painonpudotus” virallisena ja epävirallisena taikakeinona on hyvä. Jos sisäelinrasvaa on muodostunut, niin se häviää nopeiten stimulaation vähetessä. Miksikö? Metabolinen nopeus on nelinkertainen normaaliin (ja oletuksenmukaiseen) ihonalaiseen rasvavarastoon verraten. ”Pienikin laihtuminen” alkaa maksasta ja sisäelimistä, iso laihtuminen voi tätä stimulaation vähenemistä seurata.

  Diabetes, antiikin ”läpivirtaus”, viittasi nestevirtaukseen. Keskiajan lääkäreiden antama lisänimi ”mellitus”, hunajanmakuinen, tuli kielen päältä, olihan se tärkein analyysivälinen tuolloin. Kun mittausteknikka on kehittynyt, ja tajutaan veren makeutumisen edeltävän kusen makeutumista, niin taudin nimenkin voisi päivittää… Itse asiassa glukoositestin epäonnistuminen on hyvin myöhäinen vaihe taudissa, joka on tehnyt tuhojaan >10 vuotta. Jos mitattaisiin insuliinireaktiota, niin päästäisiin aikaisemmin kiiinni häiriöön. Itse asiassa Triglyseridit eli maksan kierrättämät rasvahapot näyttäisivät indikoivan menetettyä tasapainoa tarkasti. Tämä on eräänlainen ”diabetes lipidius” -epäsopiva vapaiden rasvahappojen päästö veriplasmaan, ja maksan pakottama kierto takaisin VLDL lipoproteiinipaketissa. Läpivirtaus mikä läpivirtaus, vaikkei näy eikä maistu…

  Olisi hienoa, jos mittaustekniikan kehittyessä päästäisiin vihdoin lääkäreiden kielestä tai veren glukoositestistä etiäpäin. Geenitesti ei ole näköjään se juttu, 6% osumatarkkuudella. Tarkoitus olisi tehdä säätöjä ja muutoksia ajoissa, ennen kuin krooninen stimulaatio rikkoo jotakin, peruuttamattomasti.
  JR

 2. minun eräs kaveri on kärsinyt tyypin kaksi diepeetteksestä kokoelämänsä mun on aina käynyt häntä sääliksija olen yrittänyt auttaa häntä tuloksetta. Kunnes törmäsin netissä tälläiseen ”60-sec type2 diabetes reverse” postaukseen jossa sadat ihmiset suosittelee tätä teknikkaa poistaa diapeettestä ja käskin kaverini heti ostaa tämän video sarjan jä hän parantui alle kuukaudessa diapetteksestä!
  haluan että kaikki diapeetikot näket tämän

  http://tiny.cc/diabetesreverse

  1. Aivan! Se on tämä kreikkalaisinspiroitu Halki Diabetes Remedy. Olen kuullut siitä aikaisemmin. Pitäisikö koota testiryhmä sen ympärille? Vai onko se ihan luotettava? Jotkut pitävät tuota menetelmää huijauksena.

 3. Arvoisa Turpaduunari, huijausta on. Olen tarkoituksella poistanut suorat linkit alta välilyönneillä, omalla vastuulla…

  Halki viittaa ”juurisyyhyn”, joka on pikkupartikkelit pm2.5 ilmassa. Näiltä lukemattomilta ”arviointisivuilta”, osa näköjään blogitohtoreita, linkataan paitsi samaan kuin saanakorpi, niin diabetes-lehden tutkimukseen:
  https ://care. diabetesjournals. org/content/33/10/2196

  Maksettu sivu, luokitellaan mainokseksi. Silti sitä ei saisi käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ja kuten arvata saattaa, assosiaatio ei ole kausaliteetti, minkä toistavat kahdesti…tämä jalostuu ”todelliseksi” juurisyyksi halkissa.

  Jos ostaa 37$ paketin, niin vain clickbankin kautta. Näillä on maine… kts alin linkki jos kiinnostaa.

  Affiliteetit eli suosittelijat saavat 75% tästä ! Alhainen kynnyshinta ilmeisesti johtaa lukratiiviseen lisäkauppaan (josta ei enää makseta provikkaa), ja sama kynnyshinta on ollut useissa ”ihmerohtokampanjoissa”. Muuten tää ei lennä.

  Saajan nimi ? merkin jälkeen alla, eli em. kommentoijan tiny-url johtaa tuolle aloitussivulle palkkiokeksin kera ”?hop=saanakorpi”, joka siis identifioi hyödynsaajan kaikissa linkeissä:
  https //research .halkidiabetesremedy .org/?hop=saanakorpi

  Tarinan metallityöläissankaria ei ole olemassa, tai siis kuvapankista tavattavissa.

  Asiat palastelee kontekstiinsa tämä kaveri, opettavaista lukemista (silti ei suora linkki):
  https:// www. sandiegocan. org/2019/04/22/scam-alert-halki-diabetes-cure-is-baloney/

  JR

 4. Kumma muuten diabetes lehdessä oli 1.6 artikkeli, jossa todettiin. että laihtumisella saadaan remissioon ja lääkityskin voidaan lopettaa jos haima toimii.Niin ja taidettiin mainita geneettinen taustan vähäisyys. No ehkä saadaan hyvä narratiivi kirjalle tai no kirja- arvostelulle.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.