Valikko Sulje

Nokia suri huonoa tiliä – Suomi heikoilla

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Nokian kurssi on romahtanut tulevien 5G-verkkojen teknisten ongelmien vuoksi. Kyseessä on siis samat 5G-verkot, joita liikenneministeri Sanna Marin kauppasi Niinistön USA:n matkalla presidentti Trumpille luotettavana teknologiana, Huawein tilalle. Presidentti Niinistö Twitterissä:
”Kiitos Sanna, ”good job”.

Onkohan Trump tietoinen, että myös Nokia-puhelimet ovat lähettäneet säännöllisesti tietoa kiinalaiselle palvelimelle?

Suomi on heikoilla

Hälventääkseen kolhuja ulkomarkkinoilla, Suomen valtiojohto panostaa nyt sisämarkkinoihin. Esimerkkinä mainittakoon jokavuotiset Linnan juhlat. Kutsun saajat on tänä vuonna rajattu henkilöihin ja tahoihin, jotka välittävät vain luotettavaa tietoa. Päätellen siitä, että liikenneministeri Sanna Marin ja Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ovat kutsuvieraslistalla, mutta minä en, tarkkaakin tarkempi vieraiden rajaaminen koskee myös ”luotettavan tiedon jakamista” ulkomarkkinoilla niin haavoittuvasta 5G:stä. Näin heikoilla Suomi nyt on.

Tosin, jotkut anonyymit tahot ovat julmasti vaatineet Rajeev Suria tilille Nokian huonosta tilistä. Erottaminen Nokian toimitusjohtajan tehtävistä olisi melkoinen romahdus intialaisen Surin oman uran kurssilla, sillä vastaavat johtajuudet verkkokauppiaana Intiassa saattaisivat pian olla tuulisia paikkoja. Intian eturivin matkapuhelintutkijat ovat nimittäin vaatineet Intian hallitukselta 5G-verkkojen käyttöönoton lykkäämistä, kunnes teknologian terveys- ja ympäristövaikutukset on ennalta selvitetty. Kohtuullinen vaatimus, jonka julkinen keskustelu osoittaa lisäksi, että oikeusvaltioperiaate, johon sananvapauskin kuuluu, toimii Intiassa toisin kuin eräässä toisessa valtiossa. Intiassa maan päämedia ei vaikene kännyköiden terveysriskeistä, vaikka asian julkisuus olisikin kova isku markkinavoimien vyön alle.

Aivokasvaimet lisääntyneet

Toisaalta, Intian viennistä puolet ei koostukaan teknologiateollisuudesta. Jos koostuisi, olisiko Asian Age pari vuotta sitten voinut uutisoida näin?
”Aivokasvaimet ovat lisääntyneet 40 000 – 50 000 henkilöllä vuosittain. Diagnosoitujen joukosta 20 % on lapsia. Intialaislääkärin, neurologian professori P.K. Sethin, (Ganga Ram Hospital) mukaan ympäristötekijöillä, kuten matkapuhelimen käytöllä, voi olla osuutta asiaan: ”On olemassa julkaisuja, joissa osoitetaan kännyköiden ja aivosyövän välinen yhteys. Matkapuhelimet säteilevät antenniensa kautta ja lapset ovat erityisessä vaarassa, koska heillä korvan alueen iho on läpäisevämpää. Lasten, nuorten ja raskaana olevien naisten on suositeltavaa käyttää kuulokkeita tai puhelimen kaiutinominaisuutta”.

Ja voisitteko kuvitella Suomessa jonkun yliopistosairaalan neurologin esittävän vastaavaa? Mikäli näin tapahtuisi, Valvira todennäköisesti näpäyttäisi häntä heti kynsille, hän menettäisi virkansa ja hänen mielentilansa tutkittaisiin.

Mittaamattoman suuret taloudelliset intressit pelissä

Suomi on teknologiamaa, langattomat verkot ovat Suomen vientituote ja Nokia on menossa Intiaan: “Espoolaisyritys on jo pitkään puhunut usean eri johtajansa suulla siitä, miten Intia on sille yksi tärkeimpiä kasvumarkkinoita ja se haluaakin osansa Intian 25 miljardin euron 5g-markkinapotentiaalista”, uutisoi Kauppalehti.

Pelissä on epäilemättä mittaamattoman suuret taloudelliset intressit. Mutta, miten pörssikurssit reagoivat 5G-päätelaitteiden markkinoille tuloon? Silloin kurssit vasta voivat romahtaakin, ennustan. 5G-puhelimet sisältävät lukuisia antenneja ja toimintojensa vuoksi säteilevät paljon. Ranskan hallitus (ANSES) on äskettäin esittänyt kännyköiden SAR-arvojen mittaustavan tiukentamista terveysvaikutuksiin vedoten. Yksikään 5G-puhelin ei kaikissa tilanteissa täyttäisi nykystandardin enimmäisarvon vaatimusta, 2W/kg, puhumattakaan mahdollisesta uudesta standardista. Todennäköisesti suuri määrä 5g-kännyköitä jouduttaisiin joko vetämään markkinoilta, tai niille vaaditaan päivityksiä. Kaikki toimenpiteet tekevät mittavan loven liikevoittoihin ja lakimuutos voisi mahdollistaa myös oikeustoimia.

Applen osakkeen arvo putosi 23. elokuuta sen jälkeen, kun yhtiötä vastaan nostettiin joukkokanne, joka perustui siihen, että Chicago Tribune -lehden teettämissä mittauksissa havaittiin Applen puhelimien ylittävän viralliset SAR-arvot. Applella ei ole minkäänlaista vakuutusta vahingonkorvausten varalta, sillä vakuutusyhtiöt kieltäytyvät korvaamasta langattoman teknologian tuottamasta säteilystä aiheutuneita vahinkoja. Teollisuuden lobbarit edunvalvojineen yrittävät nyt kaikin keinoin kaataa Ranskan hallituksen aloitteen.

Venäjän säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Oleg A. Grigoriev kiteyttää tilanteen Twitterissä: “Ranskan hallitus esittää sähkömagneettisten kenttien lainsäädännön tiukentamista….. Pian näemme, kummalla on enemmän valtaa – teollisuuden lobbareilla, vai Ranskan hallituksella……”

Suomen vientivaltiksi USA:n markkinoille 5G tuskin soveltuu

USA:n hallinnon tuoreessa tiedonannossa uutisoidaan, että laadukkaassa NTP-tutkimuksessa on nähty langattomien verkkojen säteilyn aiheuttavan DNA-vaurioita koe-eläimillä. Aiemmassa vastaavassa niiden nähtiin aiheuttavan kasvaimia. (Hallinnon tiedonanto menee myös presidentti Trumpille, jonka kanssa Sanna hieroi 5G-kauppoja.) Ehkä 5G soveltuu paremmin sisämarkkinoillemme, esimerkiksi käytettäväksi Linnan juhlissa, missä luotettavaa tietoa välittävät tahot, viranomaiset ja teollisuus, voivat vapaasti päivittää kuulumisiaan. Tosin, tuolloinkin 5G:n tietoturvariskien sallimissa puitteissa.

Lue lisää:

https://www.phonegatealert.org/en/french-ministerial-announcements-an-important-step-in-our-actions-to-protect-the-health-of-mobile-phone-users?fbclid=IwAR3sYMaY_5ClIcPQ9B8ZjDzwLL20EIUWgN3xzlayqQguZb7rGrUqDSdE7jA

https://microwavenews.com/news-center/ntp-turns-search-mechanisms

https://www.thehindubusinessline.com/info-tech/scientists-caution-government-to-go-slow-on-5g-roll-out/article28737197.ece?fbclid=IwAR0Ibnejg5qGDp9_lszVM1gTk4PI0huRMPuWB9SduW66FUdkxRmZLx-icK8

Suomen lepsut viranomaiset 5G-teknologian pauloissa

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

https://ehtrust.org/cell-phone-radiation-is-associated-with-dna-damage-in-peer-reviewed-analysis-of-ntp-study/

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

5 Comments

 1. Nimetön

  Johan siinä tuli kaikki tärkeä, tietänet Erja näistä asioista eniten. Onnea ja menestystä sulle.

 2. Olavi Piironen

  Mielenkiinnolla on odotettu 5 G nettiyhteyttä mutta jos se säitelytys on noinkin vahvaa niin saa olla kyllä tällä 4 G yhteydellä pärjää ihan hyvin. Itse en käytä enää älypuhelinta kun kamerana ostin ihan tavallisen kännykän ja ihan hyvin silläkin toimeen tulen.

  • Erja

   Kiitos kommentistasi, olen samaa mieltä, nykyiset verkot riittäisivät hyvin. Itselläni on älypuhelin vain tekstiviestimahdollisuutta varten. Käytän lankapuhelinta muuhun kommunikointiin.

   • Heippa

    Niin, no enemmän tehoja niissä vanhoissa käytetään kun tukiasemat kauempana. 5G on täysin vaaraton jos 4g on lähes täysin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *