Valikko Sulje

Suomen lepsut viranomaiset 5G-teknologian pauloissa

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Kännykkäteollisuuden ”maailmanherruutta” kuvaa tilanne, jossa 5G-verkkojen tuloa markkinoille on pidetty pelkkänä läpihuutojuttuna. Nyt varoittavia, punaisia lippuja kuitenkin alkaa nousta.

Suomessa lepsuja viranomaisia

Ilmeisiä tietoturvariskejä sisältävät, paljon energiaa kuluttavat 5G-verkot, joiden terveys- ja ympäristövaikutuksia ei ole ennalta selvitetty, ovat läpäisseet palomuurin ihmeen vaivatta – kiitos lepsujen viranomaisten. Eikä kenellekään varmaan tulee yllätyksenä, että Suomesta löytyvät ne kaikkein lepsuimmat!

Operaattoreiden kansainvälinen kattojärjestö, GSMA, palkitsi äskettäin maamme ”maailman sallivimmasta sääntelystä”. Mitä sääntely sitten tutkitusti maailman vaikuttavimpien hyvä veli- ja sisar -verkostojen maassa merkitseekään? Herrat yksin tietävät.

Kuvaava lehtiotsikko (Tivi, 12.2.2019): Suomi on Euroopan kärkimaa uuden teknologian suhteen – digiteknologian osuus liki tuplasti EU:n keskiarvon

Belgiassa 5G ei mikään läpihuutojuttu

Sen sijaan Belgiassa 5G ei ole mikään läpihuutojuttu. Siellä uutisotsikoiden ingressejä hallitsevat nyt punaiset liput. Ympäristöministeri Céline Fremault kommentoi 29.3. L Echo-lehdelle, ettei hän voi hyväksyä sellaisen tekniikan käyttöönottoa, joka ei kunnioita vallitsevaa lainsäädäntöä. Belgiassa, erityisesti Brysselissä, on Suomea tiukempi säteilylaki, joten 5G:n vaatimaa tiheää antenniverkostoa ei ainakaan Brysseliin olla lähiaikoina asentamassa.

Brysselin viranomaiset edellyttävät, että 5G:n terveysvaikutukset selvitetään ennalta. Väestön terveys ei ministeri Fremaultin mukaan ole kaupan: ”Kansalaiset eivät voi olla koekaniineita 5G-teknologian tuottamalle säteilylle”.

Jarruja on painettu Sveitsissä

Myös useissa Sveitsin kantoneissa (Vaud, Geneve ja Jura) on painettu jarrua 5G-hankkeille. Teknologian käyttöönoton ehtona on, että teollisuudesta riippumaton tutkimus osoittaisi 5G-verkot turvallisiksi. Menettely vastaa sitä vaatimusta, jota kansainvälisissä lääkäreiden ja tutkijoiden vetoomuksissa on esitetty. Juran ympäristöministeri David Eray: ”On järkevää odottaa ja asettaa varovaisuusperiaate etusijalle.”

Italia pysäytti käyttöönoton ja Putin vaatii muutoksia

Valistuneimmat lukijani tietävätkin jo, että Italiassa on todellinen punaisten lippujen perinne. Nyt osa Roomaa ja Firenzen kaupunki ovat ilmoittaneet pysäyttävänsä 5G:n käyttöönoton. Firenzen pormestari Dario Nardella aikoo laatia yhdessä viranomaisten kanssa toimintasuunnitelman väestöön kohdistuvien terveysvaikutusten minimoimiseksi. En malta olla ehdottamatta Italian viranomaisten maahanmuuton lisäämistä Suomeen.

Olen tähän asti ihmetellyt, miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin suosii lankapuhelimen käyttöä. Nyt hän on kehottanut etsimään 5G-verkoille millimetriaaltojen sijaan matalampia taajuuksia. Onkohan Putin törmännyt CIA:n arkistoista paljastuneisiin, Neuvostoliiton aikuisiin rottakokeisiin?

Millimetriaaltoja tutkittiin jo 1970-luvun Neuvostoliitossa. Taajuuden ja tehojen puolesta seuraavia tutkimustuloksia voidaan rinnastaa tulevaisuuden 5G-teknologiaan:

”Koe-eläimiä altistettiin 37,5 – 60 GHz taajuudella 10 W/m2 tehoilla 60 päivän ajan, 15 minuuttia päivittäin. Seurauksena altistumisesta rottien iholla todettiin myeliinikatoa ja hermojen paksuuntumista. Sydämessä, maksassa ja munuaisissa ilmeni kudosvaurioita. Immuunivaste heikentyi, koe-eläimillä havaittiin hormonaalisia häiriöitä sekä aineenvaihdunnan muutoksia. Rotilla esiintyi myös keskushermoston ja autonomisen hermoston toiminnan ongelmia.”

Eläinkokeiden tuloksia verrattiin työssään millimetriaalloille altistuneisiin 97 henkilöön:

”Altistuneiden aineenvaihdunnassa ja immuniteetissa nähtiin joitakin vastaavia vaikutuksia kuin eläintutkimuksessa. Oireet lisääntyivät altistumisen myötä ja yksilöllinen herkkyys vaikutti niiden voimakkuuteen.”

Kiitos lobbareiden, kännykkäteollisuuden maailmanherruudella on vielä vankka jalansija nykypäivän EU:ssa. Ranskan vihreiden meppi, Michèle Rivasi, päätti kuitenkin herätellä komissiota kysymyksellään: Aikooko Euroopan unioni rahoittaa 5G-teknologian mahdollisia biologisia vaikutuksia ja terveysvaikutustutkimusta?

Rivasi muistutti Belgian ja Saksan säteilyviranomaisten kannanotoista: 5G-verkkojen myötä tiedonsiirtonopeudet kasvavat ja lähettimien määrä lisääntyy. Nämä yhdessä käyttöönotettavien millimetriaaltojen kanssa merkitsevät säteilyn intensiteetin kasvua.

STUK:ssa tieto ei kulje

Maailman lepsuimmaksi palkitun maan säteilyturvakeskus on lausunnoissaan järjestelmällisesti kieltänyt 5G-verkkojen säteilyä kasvattavan vaikutuksen. Lisäksi säteilyturvakeskuksen Lauri Purasella ei erään tutkivan journalistin asiaa kysyessä ollut mitään käsitystä siitä, miksi Brysselissä on päätetty lykätä 5G:n käyttöönottoa. Joko Säteilyturvakeskuksen nettiyhteys pätkii pahasti, tai sitten palomuuri on asennettu väärin päin.

Linkit:

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

  1. Paluuviite:Nokia suri huonoa tiliä – Suomi heikoilla – Turpaduunari

  2. Timo Pietilä

    Miksi artikkelissa ei ole mainittu riippuvuuksia? Jos on kauppa, jossa myydään kovaan hintaan teholtaan erittäin kyseenalaisia “säteilynsuojaus”tuotteita, niin on pahasti oma lehmä ojassa tämmöisiä juttuja kirjoittaessa.

  3. Paluuviite:Nokia suri huonoa tiliä – Suomi heikoilla - Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *