Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Nokia suri huonoa tiliä – Suomi heikoilla

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Nokian kurssi on romahtanut tulevien 5G-verkkojen teknisten ongelmien vuoksi. Kyseessä on siis samat 5G-verkot, joita liikenneministeri Sanna Marin kauppasi Niinistön USA:n matkalla presidentti Trumpille luotettavana teknologiana, Huawein tilalle. Presidentti Niinistö Twitterissä:
”Kiitos Sanna, ”good job”.

Onkohan Trump tietoinen, että myös Nokia-puhelimet ovat lähettäneet säännöllisesti tietoa kiinalaiselle palvelimelle?

Suomi on heikoilla

Hälventääkseen kolhuja ulkomarkkinoilla, Suomen valtiojohto panostaa nyt sisämarkkinoihin. Esimerkkinä mainittakoon jokavuotiset Linnan juhlat. Kutsun saajat on tänä vuonna rajattu henkilöihin ja tahoihin, jotka välittävät vain luotettavaa tietoa. Päätellen siitä, että liikenneministeri Sanna Marin ja Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ovat kutsuvieraslistalla, mutta minä en, tarkkaakin tarkempi vieraiden rajaaminen koskee myös ”luotettavan tiedon jakamista” ulkomarkkinoilla niin haavoittuvasta 5G:stä. Näin heikoilla Suomi nyt on.

Tosin, jotkut anonyymit tahot ovat julmasti vaatineet Rajeev Suria tilille Nokian huonosta tilistä. Erottaminen Nokian toimitusjohtajan tehtävistä olisi melkoinen romahdus intialaisen Surin oman uran kurssilla, sillä vastaavat johtajuudet verkkokauppiaana Intiassa saattaisivat pian olla tuulisia paikkoja. Intian eturivin matkapuhelintutkijat ovat nimittäin vaatineet Intian hallitukselta 5G-verkkojen käyttöönoton lykkäämistä, kunnes teknologian terveys- ja ympäristövaikutukset on ennalta selvitetty. Kohtuullinen vaatimus, jonka julkinen keskustelu osoittaa lisäksi, että oikeusvaltioperiaate, johon sananvapauskin kuuluu, toimii Intiassa toisin kuin eräässä toisessa valtiossa. Intiassa maan päämedia ei vaikene kännyköiden terveysriskeistä, vaikka asian julkisuus olisikin kova isku markkinavoimien vyön alle.

Aivokasvaimet lisääntyneet

Toisaalta, Intian viennistä puolet ei koostukaan teknologiateollisuudesta. Jos koostuisi, olisiko Asian Age pari vuotta sitten voinut uutisoida näin?
”Aivokasvaimet ovat lisääntyneet 40 000 – 50 000 henkilöllä vuosittain. Diagnosoitujen joukosta 20 % on lapsia. Intialaislääkärin, neurologian professori P.K. Sethin, (Ganga Ram Hospital) mukaan ympäristötekijöillä, kuten matkapuhelimen käytöllä, voi olla osuutta asiaan: ”On olemassa julkaisuja, joissa osoitetaan kännyköiden ja aivosyövän välinen yhteys. Matkapuhelimet säteilevät antenniensa kautta ja lapset ovat erityisessä vaarassa, koska heillä korvan alueen iho on läpäisevämpää. Lasten, nuorten ja raskaana olevien naisten on suositeltavaa käyttää kuulokkeita tai puhelimen kaiutinominaisuutta”.

Ja voisitteko kuvitella Suomessa jonkun yliopistosairaalan neurologin esittävän vastaavaa? Mikäli näin tapahtuisi, Valvira todennäköisesti näpäyttäisi häntä heti kynsille, hän menettäisi virkansa ja hänen mielentilansa tutkittaisiin.

Mittaamattoman suuret taloudelliset intressit pelissä

Suomi on teknologiamaa, langattomat verkot ovat Suomen vientituote ja Nokia on menossa Intiaan: ”Espoolaisyritys on jo pitkään puhunut usean eri johtajansa suulla siitä, miten Intia on sille yksi tärkeimpiä kasvumarkkinoita ja se haluaakin osansa Intian 25 miljardin euron 5g-markkinapotentiaalista”, uutisoi Kauppalehti.

Pelissä on epäilemättä mittaamattoman suuret taloudelliset intressit. Mutta, miten pörssikurssit reagoivat 5G-päätelaitteiden markkinoille tuloon? Silloin kurssit vasta voivat romahtaakin, ennustan. 5G-puhelimet sisältävät lukuisia antenneja ja toimintojensa vuoksi säteilevät paljon. Ranskan hallitus (ANSES) on äskettäin esittänyt kännyköiden SAR-arvojen mittaustavan tiukentamista terveysvaikutuksiin vedoten. Yksikään 5G-puhelin ei kaikissa tilanteissa täyttäisi nykystandardin enimmäisarvon vaatimusta, 2W/kg, puhumattakaan mahdollisesta uudesta standardista. Todennäköisesti suuri määrä 5g-kännyköitä jouduttaisiin joko vetämään markkinoilta, tai niille vaaditaan päivityksiä. Kaikki toimenpiteet tekevät mittavan loven liikevoittoihin ja lakimuutos voisi mahdollistaa myös oikeustoimia.

Applen osakkeen arvo putosi 23. elokuuta sen jälkeen, kun yhtiötä vastaan nostettiin joukkokanne, joka perustui siihen, että Chicago Tribune -lehden teettämissä mittauksissa havaittiin Applen puhelimien ylittävän viralliset SAR-arvot. Applella ei ole minkäänlaista vakuutusta vahingonkorvausten varalta, sillä vakuutusyhtiöt kieltäytyvät korvaamasta langattoman teknologian tuottamasta säteilystä aiheutuneita vahinkoja. Teollisuuden lobbarit edunvalvojineen yrittävät nyt kaikin keinoin kaataa Ranskan hallituksen aloitteen.

Venäjän säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Oleg A. Grigoriev kiteyttää tilanteen Twitterissä: ”Ranskan hallitus esittää sähkömagneettisten kenttien lainsäädännön tiukentamista….. Pian näemme, kummalla on enemmän valtaa – teollisuuden lobbareilla, vai Ranskan hallituksella……”

Suomen vientivaltiksi USA:n markkinoille 5G tuskin soveltuu

USA:n hallinnon tuoreessa tiedonannossa uutisoidaan, että laadukkaassa NTP-tutkimuksessa on nähty langattomien verkkojen säteilyn aiheuttavan DNA-vaurioita koe-eläimillä. Aiemmassa vastaavassa niiden nähtiin aiheuttavan kasvaimia. (Hallinnon tiedonanto menee myös presidentti Trumpille, jonka kanssa Sanna hieroi 5G-kauppoja.) Ehkä 5G soveltuu paremmin sisämarkkinoillemme, esimerkiksi käytettäväksi Linnan juhlissa, missä luotettavaa tietoa välittävät tahot, viranomaiset ja teollisuus, voivat vapaasti päivittää kuulumisiaan. Tosin, tuolloinkin 5G:n tietoturvariskien sallimissa puitteissa.

Lue lisää:

https://www.phonegatealert.org/en/french-ministerial-announcements-an-important-step-in-our-actions-to-protect-the-health-of-mobile-phone-users?fbclid=IwAR3sYMaY_5ClIcPQ9B8ZjDzwLL20EIUWgN3xzlayqQguZb7rGrUqDSdE7jA

https://microwavenews.com/news-center/ntp-turns-search-mechanisms

https://www.thehindubusinessline.com/info-tech/scientists-caution-government-to-go-slow-on-5g-roll-out/article28737197.ece?fbclid=IwAR0Ibnejg5qGDp9_lszVM1gTk4PI0huRMPuWB9SduW66FUdkxRmZLx-icK8

Suomen lepsut viranomaiset 5G-teknologian pauloissa

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

Cell Phone Radiation is Associated with DNA Damage in Peer-Reviewed Analysis of NTP Study.

5 thoughts on “Nokia suri huonoa tiliä – Suomi heikoilla”

  1. Mielenkiinnolla on odotettu 5 G nettiyhteyttä mutta jos se säitelytys on noinkin vahvaa niin saa olla kyllä tällä 4 G yhteydellä pärjää ihan hyvin. Itse en käytä enää älypuhelinta kun kamerana ostin ihan tavallisen kännykän ja ihan hyvin silläkin toimeen tulen.

    1. Kiitos kommentistasi, olen samaa mieltä, nykyiset verkot riittäisivät hyvin. Itselläni on älypuhelin vain tekstiviestimahdollisuutta varten. Käytän lankapuhelinta muuhun kommunikointiin.

      1. Niin, no enemmän tehoja niissä vanhoissa käytetään kun tukiasemat kauempana. 5G on täysin vaaraton jos 4g on lähes täysin.

  2. Johan siinä tuli kaikki tärkeä, tietänet Erja näistä asioista eniten. Onnea ja menestystä sulle.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.