Valikko Sulje

Yksinkertaisia terveysvalintoja

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Lisäsin tähän 3.10.2016 ilmestyneeseen kirjoitukseeni vähän uutta tekstiä.

Monimutkaisista terveysasioista kannattaa tehdä yksinkertaisia. Moni asiantuntija tekee juuri päinvastoin, eli yksinkertaisesta monimutkaista. Turhan vaikeaksi menee näin moni asia. Katsotaan mitä linjauksia yksinkertaistaminen tuo mukanaan. Syöminen on yksinkertaista. Niin myös liikunta ja lepo. Tehdään asiat yksinkertaisemmin!

 

Yksinkertaisuudessa on moninkertainen terveyshyöty

Yksinkertaisessa terveysohjeessa on se hyöty, että ohjeita on helppo noudattaa. Onko ympärilläsi ihmisiä, joista oikein huokuu energisyyttä, iloa ja voimaa? Heidän ihonsa on hyvässä kunnossa, hiukset pysyvät päässä ja he eivät valita ruoansulatusongelmista. Mikä heidän salaisuutensa on? Se selviää nyt!

Kymmeniä vuosia havainnoituani terveystietoisten ihmisten käyttäytymistä, voin tuoda julki heidän salaisuutensa. Se on:

Perusterveellinen elämä, jossa tehdään terveyttä edistävät asiat hieman paremmin kuin valtaväestöllä on tapana.

He syövät terveellistä ruokaa, liikkuvat sopivasti, kuuntelevat kroppaansa, muutamalla on käytössä jokin ravintolisä. He nukkuvat väsymyksensä pois. Heillä on ystäviä ympärillään. Heitä kiinnostaa oma terveys. Jokin oivallus sai aikaan muutostarpeen loppuelämäksi!

Mahdollisesti terveystietoinen oppii kuuntelemaan omaa kroppaansa niin hyvin, että hän itse tietää miten säilyttää tämä esiin houkuteltu energinen ja pirteä olo.

Parasta mahdollista terveyttä saa seuraavasti: ”Syö, liiku, nuku ja rentoudu hieman paremmin kuin kaikki muut”.

Se on kaikki mikä sinun tarvitsee tietää. Ehkä tässä yksinkertaisuudessa onkin se kompastuskivi. Tämä ei tule ihmisillä mieleen! Hoida sinä tämä asia viimeisen päälle kuntoon!

 

Vanhassa vara parempi

Katharina Elisabeth Goethe (1731-1808) on vanhassa kirjoituksessaan tuonut esille terveellisen elämän reseptin:

Otetaan kaksitoista kuukautta, siivotaan ne täysin puhtaiksi katkeruudesta, saituudesta, pikkutarkkuudesta ja pelosta. Ja jaetaan jokainen kuukausi 30 tai 31 osaan, niin että siitä riittää juuri yhdeksi vuodeksi.

Jokainen päivä valmistetaan erikseen yhdestä osasta työtä ja kahdesta osasta iloa ja leikkimielisyyttä. Seokseen lisätään kolme kukkuraruokalusikallista kärsivällisyyttä, hiukan ironiaa ja hyppysellinen hienotunteisuutta. Sitten taikina valellaan paksulla kerroksella rakkautta.

Valmis ruoka koristellaan kimpulla kohteliaisuuksia ja tarjoillaan päivittäin iloisella mielellä ja virvoittavan teen kera.

 

Paremmat ruokavalinnat

Kokemuksesta voin sanoa, että eri ruokavalioista saa äkkiä aikaiseksi melkoisen juupas-eipäs -väittelyn. Harvoin sellaisesta väittelystä on hyötyä. Enemmän hyötyä on mahdollisesti erittäin yksinkertaisista ja ikivanhoistakin ruokaohjeista. Osa ruokaohjeista on tuhansia (uskaltaisinko sanoa miljoonia?) vuosia vanhoja! Ne toimivat edelleen juuri tänään. Ehkä juuri sen takia, että ne ovat yksinkertaisia?

Parempi ruokavalinta alkaa jo sillä, että olet kiitollinen ruoastasi! Ruokaa on saatavilla Suomessa ja se on monipuolista! Lähes miljardi ihmistä tällä maapallolla kärsii nälkää. Siinä ei kevytlevitteiden terveysarvoja paljon mietitä kun riisikulho on ihan tyhjä. Ota kiitollisuudella vastaan laadukas ruokasi ja tee elämää kunnioittavia terveysvalintoja ruokalautasesi äärellä.

Suomessa on varaa hieman hienosäätää ruokavalintoja. Voit esimerkiksi välttää puhdistettuja ruokia! Ruokien suhteen on eduksi, että niitä ei ole jalostettu liiaksi. On parempi syödä kokojyvätuotteita kuin sellaisia viljatuotteita, joista kuorikerros (väri) on poistettu. Parempi on syödä luomuruokaa kuin tehotuotettua. Parempi käyttää ”likaista”, puhdistamatonta suolaa kuin puhdistettua suolaa.

Ruoassa pitää olla lyhyt tuoteseloste! Tarkista aina elintarvikkeen tuoteseloste. Jos siinä on kovin paljon ainesosia ja erityisesti vaikeaselkoisia kemiallisia yhdisteitä – älä syö sitä ruokaa, jos on jotain muuta tarjolla.

Pureskele ruokasi hyvin! Kaiken kiireen keskellä on ihanaa pysähtyä ruokalautasen äärelle ja vakuuttaa itselleen, ettei ole mihinkään kiire. Nyt pureskellaan ruoka rauhassa ja eletään parasta mahdollista onnellista elämää!

Syö lähellä tuotettua ruokaa! Nauti mieluusti sellaisia ruokia, joiden raaka-aineet ovat peräisin läheltä. Se on todella fiksu teko! Tuet sillä tavoin paikallista elinkeinoa, nautit suomalaista uusiutuvaa ruokaenergiaa ja olet ilmastosi kanssa sinut. Jos voit tukea paikallista eko-kauppiasta ruokavalinnoillasi, mikä sen hienompaa! Tiede kiistelee siitä, onko jopa niin, että on eduksi suolistomme mikrobistolle, että nautimme lähialueelta saatua ruokaa. Sellaista ruokaa, jota olemme tottuneet syömään.

Syö kohtuullinen ruoka-annos! En tiedä onko kyseessä urbaanilegenda, mutta japanilaisista sanotaan, että he jättävät aina vähän ruokaa lautaselle. Eivät syö itseään ähkyyn asti, vaan jättävät vähän tilaa vatsaan. Toinen legenda kertoo, että japanilaisten mielestä täysi vatsa täyttää myös mielen, ja ajatus ei kulje yhtä hyvin. Ajattelepa sitä! Ikagai!

Oletko aikonut siirtyä tekemään laadukkaampia ruokavalintoja? Tässä joitakin vinkkejä yksinkertaisempaan, parempaan, aidompaan ja terveystietoisempaan ruokaan siirtyvälle:

  • Tee ruokasi aina/useasti itse kotona puhtaista perusraaka-aineista
  • Varaa ruoanlaittoon aikaa ja kokeile uusia ruokareseptejä
  • Nauti kokkaamisesta, tuoksuista ja mauista sekä pyri monipuolisuuteen
  • Hanki lisää kokkauskirjoja ja/tai kerää ruokareseptejä varastoon
  • Mausta ruokasi rohkeasti yrteillä ja erilaisilla luonnonmausteilla
  • Varaa kauppareissuun aikaa!
  • Opettele lukemaan tuoteselosteita
  • Jätä ne tuotteet ostamatta, joissa on pitkät tuoteselosteet
  • Jätä myös tuote ostamatta, jos on paljon vierasperäisiä sanoja ja/tai lisäaineita (E-koodeja)
  • Viivy rauhassa vihannesosastolla, sillä täältä löytyy terveystietoisuuden perustasi nyt ja tulevaisuudessa!
  • Lautasella aina eniten vihanneksia, marjoja, juureksia. Kokoa muut ruoka-aineet siihen viereen
  • Vaihtele riittävän usein ruoan raaka-aineita, ettet kyllästy johonkin terveelliseen ruokaan!
  • Etsi kaupasta aina luomuhylly ja tee aina jokin luomua suosiva ostos (ruokabudjettisi huomioiden)
  • Suosi ajankohtaisen vuodenajan kotimaisia luomutuotteita ja erityisesti satokauden kasviksia
  • Valitse lihatuotteet kotimaista ja luomua suosien
  • Osta lihat, kananmunat, vihannekset, juurekset ja maito suoraan luomutilalta (jos ei aiheuta kohtuutonta vaivaa)!
  • Kysy lisää kauppiaalta, jos jonkin tuotteen alkuperä epäilyttää
  • Jos kauppias ei tiedä mitä ruoka-aineita hän myy, vaihda kauppaa (mikäli mahdollista)
  • Rasva ei tapa, eli maito- ja lihatuotteissa kannattaa suosia täysrasvaisia tuotteita ja luomuvaihtoehtoja
  • Suhtaudu aina epäilleen elintarviketeollisuuden uutuuksiin
  • Omavaraisuus ei ole hullumpi idea: aloita omien vihannesten viljely (sujuu myös kaupunkiolosuhteissa)
  • Jos vähänkin epäilet saatko riittävästi suojaravintoaineita ruokavaliostasi, ota yhteyttä luotettavaan ravintoasiantuntijaan!

Yksinkertaista treeniä

Liikunnan harrastajien joukoissa on monenlaista porukkaa. On selvästi kilpailuhenkistä tallustelijaa, jotka elävät siinä harrastuksessaan niin vahvan kilpailuhengen varassa, että liikuntakipinä saattaa kokonaan sammua, jos kilpailumenestystä ei enää ole odotettavissa. Sääli.

Sitten on sellaisia liikkujia, jotka selvästi ovat myös kilpailuhenkisiä, mutta terveemmällä tavalla. Heidän mielestään tärkeintä urheilussa ja liikunnassa saattaa olla se, että voittaa itsensä. Itsensä voittaminen kehittää ihmistä ja kannustaa jatkamaan liikunnan saralla eteenpäin. Muitakin motiiveja on toki urheilemiseen, mutta haluan houkutella sinussa esiin tämän jälkimmäisen ilmiön: Itsensä voittamisen! Kun oikein laiskottaa, et enää vedäkään lonkkaa, vaan kiipeät sen ”korkean” ulko-oven kynnyksen yli ja lähdet liikkumaan. Huomaat muutaman minuutin jälkeen miten palkitsevaa laiskuuden voittaminen on! Sinä liikut ja tulee tosi hyvä olo.

Liiku! Voittaaksesi itsesi! Kerro minulle miten sinä voitat itsesi.

Yksinkertaisimmillaan liikkujan treeni on kropan rasittamista ja sen jälkeen levätään ja palaudutaan. Treeniohjelmassa on vaihtelevia treenimuotoja ja treenin tasoja esiintyy esimerkiksi seuraavasti: lepopäivä – kehittävä treeni – ylläpitävä treeni – palauttava treeni. Näitä treenin tasoja sijoittamalla viisaasti viikko-ohjelmaan voidaan saavuttaa hyvä kunto ja urheilumenestys. Urheilija ei elä ”päivä kerrallaan”, vaan mieluusti vähintään ”viikko kerrallaan”!

Kovat kehittävät treenit tehdään levänneinä. Velttoilu kehittävän treenin päivänä on menetetty treenipäivä. Tehotreeni väsyneessä tilassa voi olla menetetty urheilu-ura!

 

Nuku ja rentoudu yksinkertaisesti

Tuhansia, ehkä miljoonia(?), vuosia sitten ihminen tottui siihen, että kun väsyttää, sitten levätään. Nykyihminen on keränyt ympärilleen levon häiritsijöitä (televisio pauhaa, kännykkä on päällä, jatkuva tavoitettavuus säilyy, meillä on ainainen kiire), jotka sinun pitää nujertaa maailman yksinkertaisimmalla tavalla:

Järjestä olosuhteet sellaisiksi, että voit väsymyksen iskiessä, levätä väsymyksen pois. Ei mitään selityksiä! Se vaan on näin!

Tässä muutamia ohjeita uusavuttomille lepääjille.

  • Älä hermostu jos joudut valvomaan. Sängyssä makaaminen on kuitenkin lepohetki ja se saattaa riittää, eli ei kannata huolestua jos uni ei heti tulekaan. Jotkut ihmiset yrittävät yksinkertaisesti liian kovasti nukkua. Mitä enemmän unta yritetään, sitä todennäköisemmin uni jää saapumatta. Ota rennosti. Uni tulee sitten kun sille on otollinen aika.
  • Riisu pois murheet. Riisu pois vaatteet ennen nukkumaanmenoa sillä ajatuksella, että vaatekappale vaatekappaleelta tulet kevyemmäksi, iloisemmaksi, rauhallisemmaksi ja lopulta riisut mielesi ikävät vaatteet heittämällä nekin nurkkaan. Täytä tyhjentynyt olosi hyvillä tuntemuksilla ja pian oletkin syvässä unessa.
  • Syvähengitys auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan. Vedämme henkeä noin 20 000 kertaa vuorokaudessa. Hengitämme voidaksemme elää. Kun haluat rentoutua tai menet nukkumaan, istu mukavasti tuolilla, lattialla tai sängyn päädyssä. Hengitä rauhallisesti syvään 5-10 kertaa. Toista kunnes tulee hyvä ja rauhallinen olotila. Nauti sitten pitkään jatkuvasta rentoudesta ja jos siltä tuntuu, sujahda sitten peiton alle nukkumaan.
  • Kannattaa suosiolla siirtää nukkumisaikaa myöhäisemmäksi, jos iltaan osuu kova urheilusuoritus. Stressihormonit ja kehon lämpötila ovat liian korkealla suorituksen jälkeen, jotta saisit helposti unta.

 

Ehdoton edellytys menestykselle elämässä ja urheilussa on hyvä yön yli tapahtuva nukkuminen ja palautuminen sekä mahdollisesti toteutettu iltapäivälepo (15-20 min).

Erittäin tärkeä asia on rentoutuminen sekä fyysisesti että henkisesti. Tässä oikeastaan punnitaan liikkujan lahjakkuus. On opittava tuntemaan oma kroppa niin hyvin, että voi sovittaa päivään niin paljon rentoutumista kuin kroppa vaatii.

 

Elämän kokonaisrasitus hallintaan

Päivään mahtuu kaikenlaisia epävarmuustekijöitä, työtä, kiirettä, huolta, stressiä, sairastelua jne. Arjen haasteiden keskellä elävälle on ehkä tarpeen rakentaa selviytymisohjeet.

Elämän kokonaisrasituksen hallinnan alkuohjeistus on näinkin yksinkertainen:

Tee itsellesi riittävän yksityiskohtainen selvitys kaikista niistä asioista, jotka elämääsi rasittaa tällä hetkellä. Näytä se sitten puolisollesi tai luotettavalle ystävälle. Pyydä häntä rehellisesti kertomaan mistä päästä alat karsimaan rasitusta ja ideoimaan miten voisit pakolliset rasitteet jakaa tasaisemmin.

Yksinkertaisesti eläen saavutat moninkertaisen elämänilon.

Lopuksi

Innostuitko tästä kirjoituksesta edes vähäsen? Jos yksikin näistä yksinkertaisista ohjeista innosti sinua, se on merkki siitä, että olet oikealla tiellä. Sinun matkasi läpi ainutlaatuisen elämäsi helpottuu huomattavasti, jos teet yksinkertaisia terveystekoja jatkossakin. Varaa terveyspolkusi varrelle runsaasti ihanuutta. Näin se elämä helpottuu. Yksinkertaisesti.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Paluuviite:Insuliiniresistenssi ja sen hoito erittäin yksinkertaisesti selitettynä – Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *