Valikko Sulje

Diabetes häipyy laihduttamalla?

Diabetes häipyy laihduttamalla?

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Eurooppalaiset ruokavaliosuositukset diabeetikoille

17.4.2023 julkaistiin eurooppalaiset suositukset (1) diabeetikoille sopivasta ruokavaliosta. Suomalaisina kätilöinä tuotoksessa ovat olleet Ursula Schwab ja Matti Uusitupa. Contribution statement -kappaleen mukaan molemmat olivat määrittelemässä T2-diabeteksen ehkäisyyn liittyviä toimenpiteitä ja US oli lisäksi mukana ravintorasvoja ja proteiineja käsittelevien osuuksien kirjoittamisessa sekä päävastuussa suosituksia työstävästä ryhmästä. Authors’ relationships and activities kappale luettelee tekijöiden sidonnaisuudet lääke- ja elintarviketeollisuuteen. Lista on pitkä. Schwabin kohdalla on mainittu vain Itä-Suomen yliopisto ja Matti Uusituvalla ei ollut mitään sidoksia.

Uuden suosituksen keskeinen sanoma on luettavissa Itä-Suomen yliopiston julkaisemasta Eurooppalaisilta asiantuntijoilta uudet ravitsemussuositukset diabeteksen hallintaan. Mahdollisuus remissioon elämäntapamuutosten avulla tuodaan suosituksissa esille nyt ensimmäistä kertaa”. Tuosta voisi sanoa, että jo oli aikakin. Silti toimenpiteet, joilla tähän on tarkoitus päästä, näyttävät olevan sitä samaa vanhaa:

  • Liikapainoisilla ja lihavilla painonpudotus on keskeinen keino parantaa diabeteksen hoitotasapainoa

  • Diabeetikoille suositellaan samanlaista terveellistä ruokavaliota kuin muullekin väestölle.

  • Ruokavalioon tulisi sisältyä runsaasti kasvikunnan tuotteita eli täysjyväviljatuotteita, kasviksia, juureksia, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja

  • Ravintorasvan lähteiksi suositellaan kovettamattomia kasviöljyjä, kuten rypsi-, rapsi-, oliivi- auringonkukka- ja pellavansiemenöljyjä

  • Kovien rasvojen saannin tulisi jäädä alle 10 prosenttiin ja transrasvahappojen alle 1 prosenttiin energiansaannista

Einsteinilla muistaakseni on jokin sana kuvaamaan toimintaa, jossa toistetaan aina vain samoja tekoja ja odotetaan eri lopputulosta. Hmmm…

Painonpudotus on tietysti hyvä juttu, jos ylipainoa on merkittävästi ja T2-diabetes vaivaa. Mutta miten siihen päästään? Se jää kokonaan kertomatta eikä asiaa auta se, että verensokeria eniten nostavien hiilihydraattien rajoitusmahdollisuus jää kokonaan käsittelemättä. Tähän saattaa jonkin verran vaikuttaa se, että tekijöiden sidonnaisuuksista löytyy sellaisia nimiä, kuten Mills AS, Oatly AB, Agriculture and Agri-food Canada, Almond Board of California, Barilla, Canola Council of Canada, Lowland Brands, Pulse Canada, Unilever, Kellogg, Quaker (Pepsi), Danone, International Pasta Org., Sun-Maid, National Honey Board, Nestle. Ja jotta lista olisi täydellinen, sieltä löytyy myös jokseenkin kaikki lääketehtaat, joiden tuotteilla noiden edellisten valmistajien tuotteiden diabeetikoille aiheuttamia haittoja hoidetaan. Tutkimuksesta on julkaistu vain tiivistelmä, mikä tuntuu aika erikoiselta, koska noudatettavaksihan se on kai tarkoitettu. Em. lista sidonnaisuuksista on tukimuksessa aivan viimeisenä kaikkien 195 viitteen jälkeen.

Suositustyön rahoittajista löytyy elintarvikealan suuryritys Abbott sekä lääketeollisuuden yrityksistä mm. insuliinia valmistava Novo Nordisk, jonka edun mukaista ei varmaankaan ole diabeteksen parantaminen – kuka hullu nyt asiakkaistaan eroon haluaisi päästä? Novo-Nordiskin sivuilta (2) heti ensimmäinen lause kertookin totuuden: ”Tyypin 2 diabetes on monimutkainen, krooninen sairaus, jota esiintyy, kun elimistö ei pysty tuottamaan tarpeeksi insuliinia tai on menettänyt kykynsä käyttää sitä tehokkaasti.” No, ei hätää! Meiltä löytyy kyllä lääkkeet tähän ja pistosten sijaan ne voidaan ottaa nyt tabletteina!

Muita rahoittajia ovat eri maiden diabetesyhditykset, jotka nekin vuorostaan nauttivat lääketeollisuuden tuesta. Alla ote Suomen Diabetesyhdistyksen kannattajajäsenistä.

Myös diabetesliitto korostaa painonpudotusta täkeimpänä T2-diabeteksen hoitona: Uusissa eurooppalaisissa ravitsemussuosituksissa painotetaan painonpudotusta keskeisenä tyypin 2 diabeteksen ehkäisy- ja hoitomuotona

Ilta-Sanomat julkaisi aiheesta lyhyen uutisen 20.4.: Uusi suositus korostaa painon­pudotuksen merkitystä diabeteksen hallinnassa. Kommentoinnista voisi nostaa esiin yhden: ”Eikös verensokeria nostavia hiilareita tarvitse ollenkaan vähentää? Kunhan vain paino putoaa? Minun mielestäni viisainta olisi kyllä lopettaa sitä diabetesta ruokkivien elintarvikkeiden syöminen. Sen seurauksena voi sitten painokin pudota.”

ja toisenkin

Ei diabetes ole perinnöllinen muutoin kuin väärien ruokailutottumusten periytymisen kautta. T2 diabetes saa käyttövoimansa hiilihydraateista. Ruoasta saatuja hiilareita ei elimistö tarvitse mihinkään (glukoneogeneesi) ja ne voidaan jättää syömättä. Kaikkein tehokkain on ketogeeninen ruokavalio ja vielä täydennettynä pätkäpaastoilla. Tuolla muutoksella on peruutettu jo useita T2-diabeteksia. USA:ssa Virta Health -nimisen firman perustanut Sami Inkinen on asettanut yrityksensä tavoitteeksi 100 miljoonan T2-diabeteksen peruuttamisen. Jos englanti sujuu niin sieltä voi lukea tehokkaita ohjeita.”

Viimeisenä aiheeseen tarttui Iltalehti 22.4.2023: Uudet suositukset diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn – Tällaiset ne ovat. Painon pudotus ensisijaisena keinona T2-diabeteksen hallintaan välittyy vahvana myös tästä artikkelista.

Virta-Health malli vaihtoehtona

Weight-loss as a “side benefit” toisin sanoen painonpudotus ei ole päätavoite, vaan se tulee tavallaan ’bonuksena’. Tärkeintä Virta-Health menetelmässä on peruuttaa diabetes ja päästä lääkkeistä eroon. Yleensä metabolian palautuessa raiteilleen myös painokin sitten putoaa. Aikalailla erilainen lähestymistapa, joka ei ole vasta ensimmäistä kertaa käytössä, kuten Eurooppalaisissa suosituksissa, vaan on ollut vuonna 2014 tapahtuneesta yrityksen perustamisesta asti Sami Inkisen keskeisin ohjenuora.

Todisteeksi painonpudotuksen toissijaisuudesta kelvannee Trilogy Health Services yrityksen kilpailutus, johon Virta Healthin lisäksi osallistuivat painonpudotukseen erikoistuneet Weight-Watchers ja Noom. Koe kesti 180 päivää ja ”Virta auttoi potilaita pudottamaan eniten painoa, alentamaan verensokeria ja pysymään ohjelmassa paremmin kuin Noom tai Weight Watchers.” (3).

Toisin kuin lääketehtaiden ja elintarviketeollisuuden sponsoroimissa europpalaisissa suosituksissa, Virta Health ohjelmalla on päästy merkittävästi eroon myös diabeteslääkkeistä ja ’pitkä sokeri’ on pudonnut lähes normaalilukemiin ja sen sivuvaikutuksena saatu painonpudotus on ollut keskimäärin 12%. (4) Ei hullummin.

Virta Health hoito kohdistuu juurisyyhyn (5), joka on insuliiniresistenssi. Virran tarjoamat ohjeet esim. ruokavalioksi ovat sellaisia, että ne korjaavat tämän. Hoidon tuloksista on tuolla sivulla useita grafiikoita; alla kuvaus sokeri- ja insuliinitasapainon suureista (0-tasosta oikealle tulos paranee ja vasemmalle heikkenee, Virran tulokset sinisellä ja tavanomainen hoito harmaalla).

Ketogeeninen ruokavalio on tehokkain T2-diabeteksen peruuttaja. 10 kohdan ohjeet (6) tällaisen ruokavalion noudattamiseksi löytyvät tältä sivulta. Poiketen eurooppalaisista suosituksista ravintorasvoista sanotaan näin (kohta #4): ”Pääosa päivittäisestä energiasta tulee ravintorasvoista.” ja ”Kaikissa vaiheissa suurin osa rasvan tarpeesta tyydytetään kertatyydyttymättömillä ja tyydyttyneillä rasvoilla, joita sisältyy itse ruokaan tai lisättynä luonnollisena rasvana” ja ”Riittävästi omega-6 välttämättömiä rasvoja saadaan prosessoimattoman ruoan mukana kasviksista ja/tai eläinperäisistä proteiinilähteistä. Omega-6 ruokaöljyjä pitäisi välttää niin paljon kuin mahdollista.”.

Ero on melkoinen, kun vertaa tähän Itä-Suomen yliopiston sivulta otettuun lainaukseen: ”Ravintorasvan lähteiksi suositellaan kovettamattomia kasviöljyjä, kuten rypsi-, rapsi-, oliivi- auringonkukka- ja pellavansiemenöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa, joista saa pehmeää rasvaa. Sen sijaan punaisen lihan, lihavalmisteiden, suolan, sokeripitoisten juomien, vähäkuituisten viljatuotteiden sekä kovien rasvojen, kuten voin, rasvaisten maitovalmisteiden, kookosrasvan ja palmuöljyn käyttöä tulisi vähentää.”

Ravintorasvojen lisäksi eurooppalaiset suositukset ovat myös lihan suositusten osalta jämähtäneet menneisiin oppeihin. Punaisella lihalla ei yksinkertaisesti ole mitään tekemistä T2-diabeteksen synnyn kanssa. Vai miten Schwab ja Uusitupa selittäisivät ao. kuvan? Punaisen lihan kulutus on pudonnut historiallisen alas ja samaan aikaan T2-diabetekset ovat nousseet uusiin ennätyksiin.

Jos tuo kuva ei riitä todisteeksi, niin 21 satunnaistetun tutkimuksen meta-analyysin (7) pitäisi vakuuttaa: ”Tämän meta-analyysin tulosten perusteella punaisen lihan saanti ei vaikuta useimpiin glykeemisiin ja insulinemisiin riskitekijöihin T2-diabeteksessa.”

Sokeri

Ennen diabetesta kutsuttiin sokeritaudiksi. Diabeetikot kun eivät voineet syödä sokeria. Diabeetikon elimistö on tavallaan allerginen sokerille (kaikki hiilihydraatit muuttuvat sokeriksi elimistössä). Tämä on ristiriidassa eurooppalaisten, uusien suositusten kanssa, sillä ne suosittavat edelleen täysjyväviljatuotteita ja runsaasti kasvikunnan tuotteita.

Hiilihydraattien rajoittamisen vaikutuksista T2-diabeetikoille tehtiin viime vuonna koontitutkimus (8), johon poimittiin 50 tutkimuksen tulokset: verrattuna 55-65% hiilihydraattimääriin jokainen 10% vähennys alensi pitkää sokeria (HbA1c), paastosokeria ja ruumiinpainoa. Myös kokonaiskolesteroli, LDL, triglyseridit ja systolinen verenpaine alenivat. Alenema oli lineaarinen HbA1c:n, paastosokerin, ruumiinpainon, triglyseridien ja systolisen verenpaineen osalta, kun hiilihydraatteja vähennettiin 65%:sta 10%:iin 10%:n portain. Kokonais- ja LDL-kolesterolin alenema oli U:n muotoinen ja alin arvo saavutettiin 40% hiilihyraateilla. Painon osalta alin arvo saavutettiin 35%:lla hiilihydraatteja.

Sokerin käytön vähentämiseksi puuhataan veroa, mikä voisi olla oikean suuntainen toimi. Se luonnollisesti kohtaa voimakasta vastustusta elintarviketeollisuuden taholta, koska jatkuvasti lihovat asiakkaat ovat heille menestyksen ehto. Hesari otsikoi aiheen: Elintarviketeollisuus ja kauppa vastustavat herkkuveroa: ”Naiivi” Mielestäni vero olisi helppo toteuttaa, koska kaikissa pakatuissa tuotteissahan on veron laskemiseksi jo sokeri-% valmiina. Sen sijaan artikkelissa esitetty ehdotus ”Mallissa vero riippuisi Sydänliiton ja Diabetesliiton Sydänmerkki-kriteeristöstä.” ja ”Sydänmerkki-tuotteet olisivat verottomia” on aivan järjetön, koska silloin nämä 16,5% sokeria sisältävät sokerikorput olisivat verottomia.

No, käy tuossa elintarvikkeiden haittaverotuksessa sitten miten tahansa, niin T2-diabeetikot osaavat toivottavasti tässä jaetun tiedon valossa valita itselleen parhaiten soveltuvan ruokavalion.

VIITTEET

1) Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes

2) Novo Nordisk / Type 2 diabetes

3) Virta wins head-to-head vendor competition against Weight Watchers and Noom

4) Virta can reverse type 2 diabetes quickly and sustainably

5) Founded on decades of research and supported by ongoing clinical studies

6) The Ten Defining Characteristics of a Well-Formulated Ketogenic Diet

7) Red meat consumption and risk factors for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

8) Dose-dependent effect of carbohydrate restriction for type 2 diabetes management: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

9 Comments

  1. JR62

    Pelkään, että sokerivero kääntyy punaisen lihan, tyydyttyneen rasvan ja suolan veroksi juuri vähän ennen toteutustaan jollain kummallisella silmänkääntötempulla. Lisäbuustina käännökseen vaikuttaa huoli ilmastosta. Parempi olisi, ettei ruveta puuhaamaan lisäveroja terveellisyyden perusteella, kun tiedetään mitkä voimat ovat VT:n takana.

  2. Nimetön

    Korviini koski Ari Kaiholan sanonta jossa Abbott Laboratories on elintarvikealan suuryritys. Ainakin New York Stock Exchange ja sijoittajat ovat eri mielipiteen takana pilleri- ja vempainfirmasta jonka kaukokonttori on Espoossa. Muuten juttu oli mainio.

  3. Mie

    Minulle kävi niin, että tuli n. 7-8 kg lisää painoa painoindeksin silti ollessa lähellä viitettä 25,5. Terveyskeskuksesta ilman mitään kyselyä elämästä, stressitilanteesta, ruoasta, jne. suoraan vain tarjottiin keväällä 2022 diabeteslääkettä Metforminia labrojen noustessa hiukan yli viitteen mm. pitkäsokeri 42, mutta vastasin “odotapas, katsotaan uudelleen kun saan lihaksia onnettomuuteni jälkeen kasvatettua ja ruoka-asiat, lisäravinteet ja unen kuntoon, stressin pois ja muita hyvinvointia parantavia asioita mallilleen mitataan sitten uudelleen, lääkettä en aloita.

    Vuosi elämäntapamuutoksesta, sokeriarvot viitteissä, pitkäsokerikin, lihastesti ja ohessa maksa-arvot huikean hyvät nyt. Turvotus vähentynyt melkein kokonaan pois. Neurosonic vei loput stressistä, nyt lähes aina cool.

    Syksyllä ketoilin ja lääkäri soitti kauhuissaan, on ketoaineita virtsassa, äkkiä päivystykseen ja minä siihen, että niin pitääkin, minä olen ketodieetillä. En mennyt päivystykseen ehdotuksesta huolimatta, ihan kuin lääkäri ei olisi tiennyt ketodieetistä mitään. Otin kuukaudenmittaisia ketodieettejä ja vähitellen yksi pahimmista myrkyistä on pois ruokavaliostani eli vehnä, ruoat teen itse ja käytän luomua aina kun voin. Sokeria en ole ostanut vuosiin, enkä sorru enää valmispizzoihin, e-koodiruokiin ja olo on mitä parhain. Olen aina syönyt mielestäni terveellisesti, mutta samalla on tullut mässyteltyä.

    Kun elämä on kohtalaisessa myllerryksessä fyysisesti ja henkisesti, ei elämäntapamuutos ole kovin helppoa, mutta pitää olla vain sitkeä, uskoa asiaansa ja jaksaa, jaksaa…askelet ovat pieniä, mutta ne kannattaa ottaa. Niin ja kiloja putosi 5-6 kg ja vaaka näyttää melkein samat kuin nuorena eli nyt 62 kg. Ei sokeriarvojen pudottaminen välttämättä vaadi kovaa laihduttamista, mutta ruokavalioon pitää kiinnittää huomioita ja siihen, että taas kropan vahvaksi, lihaksia, sisäelimet toimiviksi. Eikö diabetes olisi myös kokonaisterveys, pelkkä laihuus ei riitä jos haima menee rikki vaikka iltaviinin lipittelystä.

    • Ari Kaihola

      Hyvä, MIE!

      Onnittelut loistavista tuloksista. Sinnikkyys palkitaan ja hyviä keinoja olet käyttänyt. Ketogeeninen ruokavalio tuollaisena jaksottaisena on hyvä ja nykyaikaisen vehnän poisjättäminen parantaa monta asiaa aineenvaihdunnassa. Itseltä loppui närästys vasta vehnän poistamiseen, vaikka malatahiilarisella olin ollut jo pidempään. Lihakset ovat aineenvaihdunnan kulmakivi, koska ne toimivat sokerisäiliöinä, jonne liika sokeri verenkierrosta on helppo varastoida. Lisäksi lihasten käyttö lisää aivoperäistä kasvuhormonia (BDNF), joka on käänteisessä yhteydessä dementioihin. Myös lasten oppimistulokset paranevat tämän lihasten käytöstä erittyvän hormonin ansiosta. Ketoaine hydroxybutyraatilla on oma osuutensa BDNF:n synnyssä.

      Exercise promotes the expression of brain derived neurotrophic factor (BDNF) through the action of the ketone body β-hydroxybutyrate

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915811/

  4. Nimetön

    Niin sanottu “Einstein Insanity” sopii aiheeseen tavalla että jos ihminen lukee joka vuosi mitä Ursula Schwab on kirjoittanut, ja aina odottaa juttujen muuttuvan lääketieteen tutkimuksia vastaaviksi, niin lukija on tietenkin umpi-#¤&%?

  5. Ari Kaihola

    Virallisen diabetes-ruokavalion suosimat omega-6 ja omega-3 pitoiset ruokaöljyt (esim. rypsi-, rapsi-, auringonkukka- ja pellavansiemenöljyt) ovat 4-HNE ja 4-HHE aldehydien lähde. Hapettuessaan ne tuottavat noita hajoamistuotteita, jotka vuorostaan aiheuttavat insuliiniresistenssiä. Tämä puolestaan heikentää insuliinin toimintaa ja lisää riskiä T2-diabeteksen puhkeamiseen:

    “4-HNE can impair insulin action in muscle cells through oxidative stress and oxidative damage to proteins, eventually leading to insulin resistance.”

    “Insulin is the main regulator of carbohydrate and fat metabolism. Impairment of its function on target tissues leads to insulin resistance, a common pathological state associated with diabetes mellitus, obesity, and atherosclerosis.”

    “…4-HNE and other lipid peroxidation by-products impair glucose-stimulated insulin secretion in isolated β-cells (12) and could contribute to the death of pancreatic β-cells in diabetes.”

    The Lipid Peroxidation By-Product 4-Hydroxy-2-Nonenal (4-HNE) Induces Insulin Resistance in Skeletal Muscle through Both Carbonyl and Oxidative Stress

    https://academic.oup.com/endo/article/153/5/2099/2423767

    Skeletal muscle insulin resistance is induced by 4-hydroxy-2-hexenal, a by-product of n-3 fatty acid peroxidation

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448972/

    “Circulating levels of 4-HHE in type 2 diabetic humans and a rat model of diabetes (obese Zucker diabetic fatty rats), were twice those in their non-diabetic counterparts (33 vs 14 nmol/l, p < 0.001), and positively correlated with blood glucose levels."

    Kuva 1 näyttää, että 4-HHE (peräisin kasviöljyjen omega-3 osuudesta, ALA, tai kalaöljystä, EPA, DHA) on jopa haitallisempaa diabeetikoille kuin omega-6:sta syntyvä 4-HNE: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448972/figure/Fig1/

    "These data support the idea that lipid peroxidation by-products, especially 4-HHE, can significantly contribute to the development of type 2 diabetes…"

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *