Cha Cha Cha ja nato juoksee
Kirjoittaja: Christer Sundqvist
Lukijoiden toiveista huolimatta Turpaduunari on pitkästä aikaa päättänyt harrastaa satiiri-journalismia ja jättää satiini-journalismin Helsingin Sanomien hellään huomaan.
Journalistista strategiaani siivitti tilanne, jossa eräänä aurinkoisena päivänä kauppakeskus Triplan rullaportaissa vastaan ilmestyi vanha harmaapartainen ystäväni Birdie, joka ei vastoin suomalaisten yleisiä tapoja ole vieläkään alkanut harrastaa keskikehonrakennusta eikä omista edes jenkkakahvoja.
Kuten tästä alustuksesta ja informatiivisesta otsikosta selkeästi käy ilmi, on tämänkertaisen terveyssatiirini perimmäisenä aiheena viralliset liikuntasuositukset sekä suomalaisten fyysinen kunto.
Kaikki lukuisat älykkäät lukijani tietenkin muistuttavat, että nato on vanha murresana joka tarkoittaa naisen aviomiehen siskoa. Nato on näinä liberaaleina aikoina myös Suomi-neidon yhtymistarpeiden kohteena, joten muutama sananen voidaaan vaihtaa myös varusmiesten kunnosta.
Ken keksi Cooperin testin, on monen varusmiehen huulilla oleva kysymys ja vastaus. Tilastollisesti ottaen suurin osa kysyy ”ken keksi Cooperin testin?”, kun taas fiksuimmat vastaavat, että ”Ken Cooper keksi testin!”. Kävelevä tietosanakirja Birdie tarkentaa, että Kenin koko nimi oli Kenneth Hardy Cooper, ja hänen toimipaikkojaan olivat Yhdysvaltain ilmavoimat ja avaruushallitus NASA. Naton kyky mobilisoitua on siis länsimielisille suomalaisille hyvinkin kiinnostava ja oikeutettu kysymys.
Koska nato on siis nais-oletettu henkilö, otamme esimerkiksi keski-ikäisen, popparin uransa jo lopettaneen lapsiperheen äidin ja naislaulajan nimeltä Mira Luoti. Nato-aiheinen kirjoitus ja Luoti-niminen henkilö nimittäin kuulostavat hyvältä aasinsillalta johonkin älykkääseen nippelitietoon.
Laadukkaassa tv-produktiossa nimeltä ”Ketonen & Gustafsberg” Luoti kellotti Cooperin testissä ajan 12 minuuttia tasan. Tosin kaikki muutkin kilpailijat saivat saman ajan. Kysymys kuuluukin kuinka pitkän matkan Luoti eteni 12 minuutin aikana.
Amerikkalainen tv-ohjelma ”Myytinmurtajat” monesti lähetti luodin matkaan Sig Sauer -tyyppisellä lähtötelineellä, mutta Mira Luoti lähti matkaan seisaaltaan ja pystyssä päin, sekä eteni huimat 2480 metriä eli saavutti fyysikon kielellä sanottuna keskinopeuden 3,44 metriä sekunnissa. Birdien nyrkkisäännöksi kiteytettynä tämä tarkoittaa, että järkevässä peruskunnossa olevan keski-ikäisen liikkujan pitäisi juoksemalla edetä noin kaksi kertaa oma pituutensa sekunnissa. Birdien salaisista valmennusvihkoista löytyy myös muita outoja nyrkkisääntöjä askelpituuksista, askeltiheyksistä ja hengitystiheyksistä, mutta Turpaduunari ei ehtinyt varastaa kaikkia matemaattisia laskukaavoja.
Jotta hammaslangalle ei olisi tarvetta eikä mitään jäisi hampaankoloon, painotettakoon että sekä Turpaduunari itse että myös Birdie ovat sitä mieltä, että Mira Luoti juoksi Cooperin testin hyvin arvosanoin. Jos olisimme itse olleet kuvauspaikalla olisimme taputtaneet suoritukselle.
Vaikka kirjoituksen teema onkin nato ja kyky liikkua, otetaan mukaan myös mies-oletettu poplaulaja joka kerran vapaapäivänään juoksi puolimaratonin. Giganttisen suorituksen tekijä oli Tuisku, mutta säästä ei ole tarkkoja tallennettuja tietoja. Aika oli kuitenkin 1:33:57 ja nopeus 3,74 metriä sekunnissa eli kilometri-aikana ilmaistuna 4:27. Hampaankolojen puhdistamiseksi tähdennetään, että tämäkin oli siis upea suoritus. Antti Tuisku saa myös toimitukselta aplodit.
Vertailun vuoksi Turpaduunari kääntää silti katseensa taaksepäin ja kilpaurheilun kovaan maailmaan. Entisten aikojen kilpakävelijä Valentin Kononen pitää muistini mukaan edelleen hallussaan 50 kilometrin Suomen ennätystä tuossa jalossa lajissa jossa jalat ovat melkein koko ajan maassa.
Vanha harmaapartainen ystäväni Birdie muistutti, että Konosen ennätys tehtiin Slovakian pienimmässä kaupungissa Dudincessa lähellä Unkarin rajaa. Vantaalaista Korson Kaiku -seuraa edustanut Kononen käveli 50 kilometriä ajassa 3:39:34 eli keskinopeudella 3,79 metriä sekunnissa. Luoti on siis mahdollista ohittaa kävellen mutta koville se ottaa.
Korson lähiseudulla Vantaalla sijaitsee myös Ruskeasanta, josta on kotoisin musiikkimaailman tähti Jere Pöyhönen. Pöyhönen oli alunperin jääkiekon harrastaja, mutta vaihtoi sittemmin jalkojen ja käsien treenamisen huultensa heilutteluun. Jeren mieleenpainuvassa musiikkiteoksessa ”Cha Cha Cha” esiintyy lyriikassa rivi ”mielenkiintona Pina Colada ja rata”, joka herättää paitsi kysymyksen yleisurheilun ja alkoholin yhteensopivuudesta, myös siitä miten kookoskerma ja ananas vaikuttavat suorituskykyyn. Joku lukijani voisi siis kuvitella, että Käärijän kappale ”Cha Cha Cha” on kannanotto tyydyttyneiden rasvahappojen puolesta.
Mikäli jommalta kummalta lukijoistani meni ohi itse tiedeaspekti tässä lausunnossa, niin Turpaduunari muistuttaa, että kookoskerma on yli 90 % tyydyttyneitä rasvoja eli näitä joita virallis-terveellinen koulutus kieltää syömästä kuoleman uhalla. Raittiusväelle voi vielä korostaa, että Pina Colada on drinkki jonka ainesosina ovat rommi, kookoskerma, ananasmehu sekä jäämurska. Miten kappale ”Cha Cha Cha” on ikinä päässyt televisioon on siis täysi mysteeri kuten Loch Nessin hirviö tai Suomen tiedepolitiikka.
Sana ”rata” tuli kuitenkin tässä Euroviisu-teoksessa siis mainittua, joten palatkaamme vielä Cooperin juoksutestiin. Isänmaallinen suomalainen tietenkin olettaa, että nuorten ja energiajuomaa nauttivien varusmiesten vauhti ylittäisi roimasti keski-ikäisten popparien tai natojen tai mestarikävelijöiden vauhdin, mutta tällä kertaa isänmaallinen suomalainen joutuu apeana pettymään kuin Jatkosodan loppuaikoina.
Tosin viranomaiset ovat toki puuttumassa tähän asiaan. Näinä henkisen hyvinvoinnin kukoistamisaikoina tärkeintähän on, että kenenkään pipo ei kiristä eikä hampaankoloon jää mitään. Jotta vertailukohdat eivät tuntuisi masentavilta maamme nuorille lupauksille, niin vertailukohtia on tietenkin alennettava. Jottei kenenkään tarvitsisi mennä yli sieltä missä aita on matalin, on paras opettaa kaikki menemään suoraan riman alta.
Käytännön toimenpiteenä on siis nuorison liikuntasuositusten helpottaminen. Turpaduunarin saamien ennakkotietojen mukaan tanssivideoiden katselu kiinalaisesta Tik Tok -palvelusta hyväksytään riittäväksi liikunnaksi vuonna 2029. Välihelpotusta tulee onneksi jo tämän vuoden 2023 liikuntasuosituksissa. Viralliset tahot kehottavat jättämään ulkoilun ja urheilun rauhassa Norjalaisille Nato-maan asukeille, ja suomalaiset voivat karaokessa laulaa ”Cha Cha Cha”.
Iltalehti-toimittaja Lassi Kuisma on 04.08.2024 kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin juoksukenkä-markkinoiden trendeistä ja suurten jättiläisten pörssikurssien muutoksista. Nike, Adidas, Puma, Hoka, New Balance ja kumppanit lyhyesti selitetty markkinoiden näkökulmasta.
Teijo Piilonen kirjoitti Ilta-Sanomiin jutun jossa Kari Ormo näytti olevan samaa mieltä Maffetonen kanssa peruskestävyyden tarpeellisuudesta!
Kitaraa soittava valmentaja Phil Maffetone kirjoitti muistaakseni 1982 jutun jossa suositeltiin hidasta harjoittelua, siis sykkeen osalta. Idea on mennä kovaa mahdollisimman alhaisella sykkeellä. Cooperin testi ei ota huomioon sykettä eikä läähätystä. Maffetone Method oli myös Mark Allenin treenitapa.
Vuonna 2018 Espoossa Tiistilän koulussa oppilas kuoli kuntotestissä. Testi oli tosin viivatesti eli piip-testi, eikä Cooper testi. Ei ennen lapsia kuollut juostessa. Oli vain hirmutuloksia Cooper testissä kun 300 metrin juoksurataa luultiin 400 metrin radaksi ja tulokset olivat ennätystasoa.
Kerrotaan, että Cooperin testiin liittyy alkuvaiheissa tällainen tarina:
Kun Kenneth H. Cooper 1960-luvulla esitteli testiään Yhdysvaltain ilmavoimille, hän päätti testata sitä käytännössä sotilastukikohdassa. Ensimmäinen testiryhmä koostui nuorista lentäjistä, jotka ottivat testin vastaan innolla ja energialla. He juoksivat 12 minuutin testin aikana parhaansa mukaan, ja testin lopussa he olivat uupuneita mutta tyytyväisiä suorituksiinsa.
Seuraavana päivänä Cooper päätti testata testiään vanhemmilla upseereilla, jotka eivät olleet niin innostuneita liikunnasta. Kun Cooper selitti, että heidän pitäisi juosta niin pitkälle kuin mahdollista 12 minuutissa, yksi vanhemmista upseereista kommentoi sarkastisesti: ”Mitä jos en selviä hengissä?” Cooper vastasi tähän rauhallisesti ja huumorilla: ”Silloin tiedämme, että testissä on parantamisen varaa!”
Tämä humoristinen kommentti auttoi lievittämään jännitystä, ja vaikka vanhemmat upseerit eivät juosseet yhtä innokkaasti kuin nuoremmat lentäjät, he suorittivat testin kunnialla.
Vuonna 1977 kesällä antoivat Haminassa tennarit jalkaan, siniset verkkarit sekä sen kaiken kestävän verkkopaidan. Niillä sitten punaiselle tiilimurskalle.
Talvella 76-77 jalkapalloharjoituksia ja sitten huhtikuussa täysi tauko. Kesäkuun puolivälissä Suomen harmaisiin ja säännölliseen liikuntaan sekä ruokailuun.
Alokas Turunen kuupperin testiin muiden mukana. 12 minuuttia niin kovaa, kuin pystyin. Tulos 3440 metriä.
En silloin pitänyt sitä erikoisena tuloksena, kun muutama meni vieläkin kauemmaksi.
1970-luvulla koulussa oli paljon liikuntaa, kaikenlaisiin urheilukisoihin piti osallistua. En muista yhtään ainoaa lihavaa teiniä noilta vuosiltani, joten oli normaalia saavuttaa cooperissa 2500-3000, itsekin tuon 3000 kerran juoksin. Tosin elämäntapa oli liikunnallinen ja fillarilla mentiin kesät talvet kaikkialle. Ei uuvuttu neljäkymmpisinä, kuten nyt otsikoissa ollut. En vaan ymmärrä tätä päivää, kaikki tieto on käsillä miten kehonsa ja mielensä saa tuhottua roskaruoalla, huonolaatuisilla raaka-aineilla, liikkumattomuudella, huonolla yöunella, ym., mikä on siis syy ja seuraus? Mikä on johtanut suoranaiseen tyhmyyteen? Tunnen 5 n. 80-vuotiasta alzheimerikkoa ja kaikilla on keskivartalo pullahtanut jo vuosikymmeniä sitten. Kaikki syövät myös statiineja. Yhdelle sanottiin, kun pistät insuliinia, voit syödä mitä vain! Ei ihme, jos keho ei toimi. Terv. Riippumaton potilas
Kuvassa näkyy olevan MBT Huracan lenkkarit, ei ihan Suomen yleisimmät juoksuhärpäkkeet. Se siitä. Mutta Utah Jazzin 213-senttinen koripalloilija Lauri Markkanen juoksi armeijan Cooper-testissä yli 3000 metriä. Varusmiesten keskiarvo vuonna 2019 oli 2358 metriä. Vuonna 1979 keskiarvo oli 2760 metriä. Ennen ei ollut naamakirjaa eli Facebookia. Jonkun juoksukampanjan joku voisi organisoida. Kuka some-persoona ottaa kopin?
Täytyy ehkä ehdottaa jollekin liikuntajärjestölle valtakunnallista Cooper-testipäivää? Markkasen Cooper-testitulos oli varsin hyvä.