Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

OPI PUHUMAAN PAREMMIN

HUOMIO! HUOMIO!

OPI PUHUMAAN PAREMMIN -kurssi 2/2017

Ammattipuhuja Christer Sundqvistin suosittu ”Opi puhumaan paremmin” -kurssi pienryhmälle pyörii nonstop-periaatteella. Uusi kurssi alkaa 15.11.2017.

Järjestän nyt toisen samanlaisen kurssin heti perään niille, jotka ovat jonotuslistalla (eivät mahtuneet mukaan kurssille numero 1/2017) ja uusille kurssilaisille.

Ilmoittaudu nyt siis kurssille nro 2/2017 (paikkoja on rajallisesti!).  Voi tulla ilman ilmoittautumista, mutta etusijalla ovat ilmoittautuneet.

Kurssin hinta on 10 euroa/kerta (yhteensä 5 opetusiltaa). Hintaan kuuluu pienimuotoinen tarjoilu, opetusmateriaali ja diplomi.

Aikataulu: keskiviikkoisin klo 18-20 (22.11., 29.11., 13.12., ja 20.12.2017)

Opetuspaikka: Töölön kirjasto, Helsinki, ryhmätyötila

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TERVETULOA

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Sotkamo ja VRN rasvasodassa
    marraskuu 17, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 27.9.2017 sallia päiväkotilapsille paljon puhuttua valinnanvapautta maitovalikoimiinsa ja...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Voi on aina voita, osa 1
    marraskuu 18, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Voi #*%kele! Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Palomuuri mobiilifirmojen ja hallituksen välille
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen Mobiiliteknologia on asia, jota ei ole Suomessa lupa kyseenalaistaa. Hallitus pitää siitä huolen alleviivaamalla toistuvasti teknologian mahdollisuuksia...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Liikunta ei sovi kaikille
    toukokuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Olenko mennyt ihan sekaisin? Koko pienen olemassaoloni ajan, joka kosmoksen mittakaavassa on kuin pienenpientä hyttysen ininää, olen puhunut...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    marraskuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Maitokapina!
    syyskuu 11, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola YLE heitti ämpärillisen kylmää kurria suomalaisten - erityisesti pienten lasten vanhempien - niskaan 22.8.2017 tällä uutisellaan: Monessa...
  • Maailman diabetespäivä 14.11.2017
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Maailman diabetespäivää on vietetty vuodesta 1991 lähtien marraskuun 14. päivänä. Päivä valittiin insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin mukaan,...
  • Lisää rasvaisia juoksutarinoita
    lokakuu 14, 2016
    Virallisten valvojien valituksista välittämättä Turpaduunari jatkaa suurta urheilusaagaansa. Olen viimeisten vuosien aikana kokenut lukemattomia jo tilattujen luentojen peruutuksia kun järjestäjä...

Näitä kommentoidaan vilkkaasti:

Viimeisimmät artikkelit

Syöpä on metabolinen sairaus

Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime vuosisadan alusta. Otto Warburg löysi syöpäsolujen erilaistuneen soluhengityksen 1924 ja hänelle myönnettiin siitä Nobel-palkinto 1931.

Warburgin efekti – mitä se on?

Warburgin efekti yksinkertaistaen: Syöpäsolut muuttuvat käymisastioiksi eli ne tuottavat energiansa sokerista ja sen käymisestä ilman happea. Normaalit solut hengittävät happea ja voivat käyttää energian tuottamiseen sokerin lisäksi rasvaa/ketoaineita.

Tämä ero on noiden uusien hoitojen tähtäimessä. Samaa efektiä käyttää hyväkseen PET kuvantaminen, jolla syöpäsolut saadaan näkymään röntgenissä. Aktiivinen merkkiaine on sidottu glukoosiin (sokeri), jota syöpäsolut ahmivat monin verroin enemmän kuin terveet solut. Periaatteessa kaikki PET kuvantamisessa näkyvät syövät ovat parannettavissa. Näitä on n. 95% kaikista syövistä. Käytännössä toki tuohon on vielä matkaa ja monia asioita pitää ratkaista ennen kuin näistä hoidoista tulee arkipäivää.

Tämä tärkeä havainto painui unohduksiin, kun SMT eli somaattinen mutaatioteoria ja ihmisen genomin kartoittaminen vei kaiken huomion ja koko syöpätutkimus teki harharetken yli 40 vuodeksi. Mitään kunnon tuloksia nykyinen syöpätutkimuksen valtavirta ei ole tuossa ajassa pystynyt esittämään. Syy on siinä, että geenimutaatioihin suunnatut hoidot ovat käytännössä mahdottomia, koska jopa yhden syövän sisällä geenit mutatoituvat eri tavalla. Ei niihin voi kohdistaa geeniin perustuvaa täsmähoitoa. SM-teoriaan perustuva tutkimus on umpikujassa.

Warburgin teorian uusi tuleminen

Ensimmäinen vakavasti otettava tutkija, joka kaivoi Warburgin teorian naftaliinista, on Thomas Seyfried. Hän julkaisi aiheesta kirjan Cancer as a Metabolic Disease. Kirja on melkoisen teknistä ja työlästä luettavaa, mutta parannuskeinona (joitakin menestyksiä aivosyövissä) hän esittää glukoosin alentamista verenkierrosta (käytännössä vaatii paaston/kalorien rajoittamisen 40%:iin tai ketogeenisen ruokavalion) jopa 3.5mmol/L ja samanaikaisesti ketoaineiden nostamista 4mmol/L tai yli. Samalla laskee myös IGF-1 kasvuhormonin määrä. Vähimmäisvaatimus on glukoosin ja ketoaineiden suhde 1:1. Näillä arvoilla syöpäsolut alkavat kärsiä ravinnon puutetta, koska ne osaavat käyttää vain glukoosia toisin kuin terveet solut, jotka kukoistavat myös ketoaineilla. Monesti syövän eteneminen pysähtyy tai ainakin hidastuu merkittävästi. Parhaassa tapauksessa syöpä kuolee.

Parin päivän paastoa on käytetty myös perinteisten sytostaattihoitojen tukena: syöpäsolut nälkiintyessään herkistyvät solumyrkylle samalla, kun paasto vahvistaa terveitä soluja kestämään hoidon haittavaikutukset. Syöpäsoluille paasto on painajainen. Tästä kerrottiin YLE:llä tammikuussa 2014 esitetyssä ranskalaisessa dokumentissa Paastoaminen. Tutkija Valter Longo Kaliforniassa on käyttänyt tätä menetelmää. Mikään ei tietysti estä ketä tahansa käyttämästä tätä tietoa hyväkseen, jos joutuu kohtaamaan nuo hoidot sinappikaasusta kehitetyllä myrkyllä.

Huikeita tuloksia, vähän julkisuutta

Laboratoriossa n. 30 rotalle istutettiin syöpä ja 19 rottaa sai tätä hoitoa. Kaikki muut rotat kuolivat muutamassa viikossa, mutta hoitoa saaneet paranivat täysin ja elivät rotanpituisen elämänsä (onnellisena) loppuun saakka. Muistaako kukaan nähneensä lehdissä kirkuvia otsikoita 100% parannusasteesta uudella syöpähoidolla? Tuskin, vaikka koe tehtiin jo vuonna 2004. Syynä viivästykseen on lukuisat oikeustaistelut, joihin keksijät ajautuivat eri tahojen hamutessa menetelmän patentteja itselleen.

Lupaavin uusi hoito on jo parantanut 2 henkilöä, jotka otettiin eettisin perustein toivottomina tapauksina hoidettavaksi. Tunnetuin on hollantilainen Yvar Verhoeven. Hän sairastui maksasyöpään teini-iässä. Syövän tuhottua 95% maksasta hän vihdoin pääsi hoidettavaksi. Syöpä saatiin kokonaisuudessaan pois, mutta vuoden päästä hän sairastui keuhkokuumeeseen eikä jäljellä ollut vähäinen maksa, vaikkakin oli alkanut jo uusiutua, ollut riittävä kestääkseen antibioottihoitoa. Toinen tapaus on Kolumbialainen keuhkosyöpään sairastunut 66-vuotias mies, jolla oli ES-SCLC syöpätyyppi, jossa eloonjäämisprosentti on 2. Hän parani täysin eikä kärsinyt mainittavia haittavaikutuksia.

Lääketeollisuus on onnistunut pitämään hoidon poissa parrasvaloista kohtuullisen hyvin, mutta uskoisin läpimurron tapahtuvan lähiaikoina, toivottavasti jo tänä vuonna. Erään arvion mukaan syövässä pyörii rahaa 125Mrd dollaria vuosittain, kun uusi hoito verottaisi sairastuneiden kukkaroa yhteensä arviolta 100milj. dollarilla. Näitä lukuja verratessa ymmärtää heti, että rahassa kierivä syöpälääketiede ei hevillä päästä uutta tulokasta apajille. Se vaarantaisi yli 100Mrd tulovirrat. Katastrofihan siitä seuraisi! Syöpäsairaat voivat olla toista mieltä.

3-bromopyruvaatti

Tuo edellä kerrottu tehokas kemikaali on halpa teollinen aine, jota ei voi patentoida (käyttömenetelmän voi). Se kohdistaa vaikutuksensa soluhengitykseen eli hyödyntää Warburgin efektiä, samoin kuin hoidoista vanhin – paasto. Aineen käytön syöpähoidossa keksi Peter L. Pedersenin tutkimuslaboratoriossa työskennellyt korealaistutkija Young Ko. Heidän työtään kuvaa mielenkiintoisesti kirja Tripping Over The Truth (Travis Christofferson). Kirja sopii maallikonkin käteen. Kannattaa lukea myös kirja-arvostelut Amazonista.

Epäilemättä syövän soluhengitykseen kohdistuvia hoitoja tullaan keksimään lisää, kuten salinomysiini 3-bromopyruvaatin tehon lisääjänä tuossa Kolumbian tapauksessa. Sitä on kokeiltu eläinkokeissa myös rintasyöpään yksinään ja todettu sen tehon olevan n. 100-kertainen verrattuna yleisesti käytettyyn paclitaxel-sytostaattiin.

3BP hoitoja saa jo yksityisillä klinikoilla ainakin Saksassa, Hollannissa ja USA:ssa. Saksalaisklinikka sijaitsee lähellä Frankfurtia ja heidän web-sivuillaan on potilaaksihakulomake. Valintakriteereistä en tiedä.

Syövän metabolia ja virallisterveelliset instituutiot

Koska syöpä saa alkunsa sokerin käymisestä on täysin käsittämätöntä, että Suomen ravintosuosituksissa edelleen sallitaan lisättyä sokeria 10% energiansaannista, leipää tuputetaan 6-9 palaa ja hiilareita (=sokeri) pitäisi syödä puolet päivän energiasta! WHO samaan aikaan suosittaa lisätylle sokerille 5% rajaa, jolla sen mukaan saadaan lisähyötyjä. Toisaalta kammotaan rasvaa, vaikka se ei nosta syöpää ruokkivaa verensokeria! Rasvaton maito lisää insuliinin eritystä ja sen myötä IGF-1 kasvuhormonia, joka puolestaan on riskitekijä syöpäsairauksissa. Liika sokeri ja insuliini ovat riskitekijöitä myös sydänsairauksissa.

Samoin virheellinen on ohje, että jatkuvasti pitäisi olla jotain syömässä jopa 5-6 kertaa päivässä. Missään vaiheessa ei anneta elimistölle mahdollisuutta tuottaa ketoaineita, joilla terveet solut kukoistavat, mutta syöpä kärsii. Ilmeisesti ohjenuorana on ollut, että verensokeria ei vaan saa päästä laskemaan. Miksi? Ihminen on luotu olemaan pitkiä aikoja syömättä ja aivot hyödyntävät ketoaineita tehokkaammin kuin sokeria (vrt. Alzheimerin hoito ketoaineilla). No, tuotakin ruokavalio-ohjetta syöpä rakastaa.

Diabetespotilaita (T2DM) neuvotaan lisäämään insuliinin määrää, jos veren sokeri nousee liikaa. Ongelma kuitenkin vain pahenee tästä, koska hoito kohdistetaan oireeseen ja syy jätetään hoitamatta (hiilihydraattivoittonen ruokavalio ja sen nostama insuliini). T2DM johtuu insuliiniresistenssistä, joka puolestaan johtuu liiasta insuliinista. Ei sitä paranneta lisäämällä insuliinia! Samalla lietsotaan syövän synnylle otollinen ympäristö insuliinilla (Huom! Metformin vähentää riskiä).

Syöpä on metabolinen sairaus ihan niin kuin sydän- ja verisuonisairaudetkin. Siis hyvät päättäjät, tehkää oikeita päätöksiä!

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

 

0 thoughts on “Syöpä on metabolinen sairaus”

  1. Paastoaminen käynnistää solujen uudistusmekanismin (autophagy). Siitä on hyötyä sekä syövän että Alzheimerin torjunnassa.
    https://intensivedietarymanagement.com/fasting-and-autophagy-fasting-25/

    Maidon proteiinit aktivoivat myös em. artikkelissa mainitun mTORC1 hormonaalisen reaktion, joka on yhteydessä ainakin tämän tutkimuksen mukaan miesten yleisimpään syöpään:
    http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-9-74
    Rasvaton maito nostaa eturauhassyövän riskitekijää, IGF-1 kasvuhormonia, enemmän kuin liha.
    ”Thus, there is substantial evidence in humans, that cow´s milk protein intake in comparison
    to meat protein exerts stronger effects on proteininduced IGF-1 signaling.”

  2. Syöpä tarvitsee tyydyttymättömiä rasvahappoja siinä vaiheessa, kun happivajaus alkaa käynnistää sokereiden fermentoitumista. Jos tarjolla on vain tyydyttyneitä rasvoja, syöpäsolu ei toivu happivajauksen ja proteiini-tyydyttymätön-rasva epätasapainon seurauksista, vaan kuolee.

    ”Our data suggest that for cancer cells, which exhibit dysregulated mTORC1, serum lipids are an important source of unsaturated fatty acids under low O2 conditions. In agreement with this, we could restore the viability of Tsc2−/−, p53−/− MEFs with the addition of unsaturated (at least one double bond) but not saturated (no double bonds) fatty acids.”

    Tämä pätee useisiin ihmisen syöpätyyppeihin:
    ”we observed this phenotype in multiple human cancer cell lines and suggest that cells committed to unregulated growth within ischemic tumor microenvironments are unable to balance lipid and protein synthesis due to a critical limitation in desaturated lipids.”

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3672646/

  3. Äärimmäisen mielenkiintoista!

    Itseäni askarruttaa se, mikä lopulta on se tekijä, että joku sairastuu syöpään ja toinen ei, samanlaisella ravinnolla ja elintavoilla…

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.