Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Samperin tunarit

Neljä vuotta sitten julkaisin sosiaalisessa mediassa mm. tämän terveysmietteen:

Päivän terveysmiete:
”Ruoan terveellisyydestä on ristiriitaista tietoa jaossa. Emme voi kaikilta osin luottaa terveysviranomaistemme välittämään tietoon, sillä se tieto on pääasiassa luotu Niilo Normaalia ja Sinikka Sopusuhtaista varten. Terveysviranomaistemme on mahdollisesti tyydytettävä sekä OY Elintarviketeollisuus AB:n mielihaluja että hattu kourassa hyväksyttävä muiden sidosryhmiensä mielihaluja. Välillä pitää mennä yli siitä mistä aita on matalin. Välillä jonkun vaikutusvaltaisen terveystieteilijän mielestä pitää väkisin ylittää aita älyttömänkin korkeasta kohdasta. Tästä kompromissien sävyttämästä ratkaisusta Ylermi Yksilö, Sanna Sairasteleva ja Pauli Pullukka ei mahdollisesti löydä pysyvää terveyttä.”
Christer Sundqvist (1957- )

Tuo yksinkertainen terveysmiete on tänään hyvin ajankohtainen. Kohta tiedät miksi. Istuthan tukevasti?

Pohjois-Karjala-projekti (PKP) olisi ravitsemusvalistuksen suhteen muuttunut säälittävästä perseennuolennasta (rasva on pahaa, sokeri on hyvää) arvostettavaksi terveystutkimukseksi, jos olisi otettu huomioon kevytrasvaideologian pönkittämisen sijaan ne raskaasti sokeristetut elintarviketeollisuuden huijaukset, jotka nyt ovat niin selkeästi luettavissa jopa maailman arvostetuimmissa lääkärilehdissä.

Elintarviketeollisuuden ja ravitsemuspolitikoinnin sijaan toteutettuna PKP olisi laajuudessaan voinut osoittaa terveysvalistuksen oikean suunnan. Nyt valittiin tietoisesti hyvin riskialtis asetelma: Rasvasta piti tomerasti valittaa, sillä se oli mahdollisesti sydämelle vaarallista. Toinen tarjolla oleva energiaravintoaine, sokeri eli hiilihydraatti, piti saada terveelliseksi.

Kun väliraportit olivat terveysviranomaistemme luettavissa 1980- ja 1990-luvulla, silloin selkärankainen tutkija, terveysviranomainen, lääkäri ja poliitikko olisi puhaltanut pelin poikki ja julistanut rasvavalistuksen älyttömyydeksi.

Eihän tässä ole mitään mieltä, että virheellisen tiedemallin mukainen valistustyö on vienyt meidät sellaisen sairasteluasetelman äärelle, että lihavuus on epidemiaksi asti riistäytynyt ja harkitaan olisiko diabetesta pidettävä ihmisen perusominaisuutena!

Kansalaiset reagoivat mittavaan terveysharhautukseen minunkin kanavissani. Mitta alkaa olla täysi. Valehtelun pitää loppua! Pitää rehellisesti kertoa, että meitä huijattiin väärälle uralle terveysvalistuksessa. Sokerista piti varoittaa, mutta valittiinkin rasvan demonisointi. Se oli väärin.

Luulisi terveysvalistajiemme istuvan kriisikokouksessa, mutta Suomessa ollaan tietenkin hiirenhiljaa. Liian monella terveysvalistajalla on ansioluettelossa liian raskauttavaa aineistoa, jota sieltä ei saa pois ja anteeksipyyntö olisi tiedemiesuran harakiri.

Kansa saa kuolla, kunhan oma maine pysyy tahrattomana, nämä niljakkeet ajattelevat ja nostavat tästä palkkioitaan ja eläkkeitään sekä pysyvät hiljaa tästä asiasta. Ettei herätettäisi nukkuvaa karhua. Pelätään kansan raivoa.

Ravintotiede on uskontojen kaltainen, kirjoittaa yksi kommentoija. Suuntauksia on lukemattomia ja kunkin kannattaja uskoo omaansa kuin pukki sarviinsa. Suomessa on valtiouskontona hajuton, mauton ja vähän tylsä luterilaisuus. Ravintouskomukset on myöskin valtiollistettu, joita THL:n piispat ja papit saarnaavat. Seurauksena tylsää hengellisyyttä ja vielä tylsempää ruokakulttuuria ja tylsyyshän ei ole koskaan terveyttä edistävää.

Sisäinen korruptio rehottaa ja kaveria ei jätetä. Yksittäiset eläkeikään päässeet terveysviranomaiset ilmoittavat omantunnontuskissaan sellaisia asioita, jotka olisivat olleet elintärkeitä oikeaan aikaan lausuttuina: Rasva ei ole pahin terveytemme nakertaja, vaan se on sokeri…

Mikä on nyt sitten paljastunut?

Toimittaja Anahad O’Connor on eilen kirjoittanut The New York Times -lehdessä elintarviketeollisuuden masinoimasta kampanjasta, jossa rasvasta tehtiin pahis ja sokerista hyvis. Tämä ei yhtään yllätä ainakaan minua, mutta olihan se törkeää toimintaa sokeriteollisuudelta. Syytön rasva joutui syytettyjen penkille ja lapsellisella tavalla virheet toistettiin surullisen kuuluisassa Pohjois-Karjala-projektissa.

Toimittajan kirjoitus perustuu JAMA -lehdessä julkaistuun tiedeselvitykseen laajasta tiedon pimityksestä, politikoinnista ja painostuksesta 1960 -luvulla USA:ssa, jolla kanavoitiin koko terveysvalistus sokeriteollisuudelle mieleiseksi. Rasva piti väkisin saada huonoon valoon, jotta sokeritonnit saataisiin kansalle jakoon. Seuraukset ovat hirvittävät.

Äskettäin paljastuneet asiakirjat kertovat, että sokeriteollisuus maksoi palkkioita tiedemiehille 1960 -luvulla. Maksettujen tiedemiesten tehtävänä oli mitätöidä löytynyt terveyshaitta sokerin ja sydänterveyden välillä. Sen sijaan piti masinoida tutkimuksia ja raportteja, joissa korostuisi Ancel Keysin havainnoima yhteys rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

Ainoastaan sisäiseen käyttöön tarkoitetut sokeriteollisuuden asiakirjat löysi selkärankainen tiedemies Kalifornian yliopistolta. Hätkähdyttävät löydökset julkaistiin tällä viikolla JAMA Internal Medicine -tiedelehdessä.

Vuosikymmeniä jatkunut ravitsemusvalistus on todennäköisesti peräisin näiltä ajoilta ja protestit ovat kaikuneet kuuroille korville. Voitteko kuvitella, että ravitsemussuositukset laaditaan joka kahdeksas vuosi kunnioittaen näitä sokeriteollisuuden epäjaloja periaatteita? Miksi peliä ei heti välittömästi puhalleta poikki ja ravitsemusvalistusta muuteta? Miksi? Kyllä te tiedätte. Niin monen terveysvalistajan maine on vaakalaudalla. Annetaan kokonaisen sukupolven kärsiä sokeriteollisuuden metkuista, sillä kukaan ei halua vaarantaa arvovaltaansa ja asemaansa. Se kuukausipalkka ja ne provisiot ovat niin mukavia saada, että tavattoman suuri epävarmuus uran jatkumisesta huolettaa liikaa. Ugh, olen puhunut, ehkä jo liikaa?

Harhautus on jatkunut meidän päiviimme saakka, sanoo professori Stanton Glantz, joka on yhtenä JAMA -julkaisun kirjoittajana. Julkaisussa kerrotaan miten Sugar Research Foundation (nykyinen nimi on Sugar Association) maksoi kolmelle tutkijalle Harvardin yliopistossa noin 50 000 dollaria. Tällä lahjontasummalla heidän piti julkaista vuonna 1967 harhaanjohtava yhteenveto sokerista, rasvasta ja sydänsairauksista. Yhteenvetoon noukittiin tietoisesti sellaisia tutkimuksia, jotka tukivat näkemystä, että rasva on vaarallista sydänterveydelle ja sokeri on vaaratonta.

Harhautusmielessä laadittu sponsoroitu yhteenveto julkaistiin arvostetussa tiedelehdessä New England Journal of Medicine (N Engl J Med. 1967 Aug 3;277(5):245-7 concl. Dietary fats, carbohydrates and atherosclerotic vascular disease. McGandy RB, Hegsted DM, Stare FJ.) ja loppu onkin sitten historiaa. Rasvasta tehtiin tällä yhteenvedolla pahis ja sokerista terveellisempää.

Sokeriteollisuuden lobbaus ja harhautus ei suinkaan loppunut tähän. Kaikki viittaa siihen, että tätä samaa taktiikkaa on käytetty meidän päiviimme asti ja mammonaan ihastuneet tiedemiehet ja terveysviranomaiset ovat lähteneet tähän ihmishenkiä vaarantaneeseen seikkailuun mukaan.

Tämä on suuri häpeän hetki ravitsemustieteelle.

Miten on mahdollista, että tällainen terveysharhautus meni läpi tiedemaailmassa?

Kukaan niistä harvardilaisista tiedemiehistä, jotka lahjottiin kertomaan valheita, ei enää ole elossa. Näistä ostetuista tiedemiehistä tunnetuin lienee D. Mark Hegsted. Hänestä tuli ravitsemustieteen johtohenkilö Yhdysvaltain maatalousjärjestössä USDA. Sieltäpäin oli helppo jatkaa petkutusten linjalla ja vaikuttaa kansallisiin ravitsemussuosituksiin.

Toimittaja O’Connor kertoo sokeriyhdistys Sugar Associationin myöntäneen, että tiedejuttu kirjoitettiin tietyllä tavalla. Sugar Association puolustelee näkemystään, että taloudellisia sidonnaisuuksia ei ollut pakko ilmoittaa noihin aikoihin ja mainostekstin muotoon kirjoitettu tiedejuttu lipsahti näin maailmanlaajuiseen jakeluun tuhoisin seurauksin.

Mitä ajatuksia tämä terveysharhautus herättää?

Mitä mieltä olet, pitäisikö terveysviranomaistemme taustat penkoa tarkemmin? Sieltä saattaisi löytyä paljon sellaista mikä ei kestä päivänvaloa.

Onko tästä katastrofista mitään opittavissa?

Muutkin kirjoittavat tästä:

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Samperin tunarit”

  1. Kyllä pitää asettaa syytteeseen. Pekka Puskan ansiot PKP:sta vain tupakanpolton vähentämiseen.

  2. Hyvä kirjoitus.
    Fogelholm on tässäkin väärässä:
    ”Luontaisesti sokeria sisältäviä tuotteita voi syödä huoletta, mutta lisätyn sokerin tulisi muodostaa enintään 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista.”
    Linkki: http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001209899.html

    Jos söisi vaikka pari kourallista viikunoita päivittäin, varmaan veren sokeri nousisi liikaa. Kaikki sokeri on haitallista, myös leivän hiilihydraatti.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.