Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi erittäin laajaa ja ajankohtaista monisatasivuista terveyskirjaa!

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua!
Osa 7 Muista levätä!
Osa 8 Ajattele positiivisesti!
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa!
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet
Osa 15 Elämänhalu
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjasi.

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä?

Osa 1 (Älä kadota terveyden aarretta!) on jaossa juuri nyt (marraskuu 2017) ja osa 2 (Miksi vanhenemme?) ilmestyy joulukuun lopussa. Osat 3-24 tulevat vuosien 2018-2019 aikana jakoon. Jokaisessa osassa on 15-20 sivua.

Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä miloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

TERVETULOA MUKAAN RAKENTAMAAN YHDESSÄ MONISATASIVUISTA TERVEYSKIRJAA!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!
    joulukuu 2, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen ”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten...
  • Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?
    toukokuu 3, 2016
    Kirjoittaja: Suomen kilpirauhaspotilaat ry Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n on laatinut vastineen Duodecimin julkaisemalle katsaukselle ”Aikuisen primäärisen hypotyreoosin hoito”. Vastine löytyy myös täältä....
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Voi on aina voita, osa 2
    marraskuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Syöpä on metabolinen sairaus
    maaliskuu 8, 2016
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Terve diabeetikko
    syyskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Lasse Nybergh Lasse Nybergh on ajankohtainen Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Pulskia porsaita
    marraskuu 29, 2017
    Kirjoittaja: Nina Saine Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa? Niin, se mielletään terveelliseksi se "ihan tavallinen kotiruoka". Mutta kun se tarkoittaa usein...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Samperin tunarit

Neljä vuotta sitten julkaisin sosiaalisessa mediassa mm. tämän terveysmietteen:

Päivän terveysmiete:
”Ruoan terveellisyydestä on ristiriitaista tietoa jaossa. Emme voi kaikilta osin luottaa terveysviranomaistemme välittämään tietoon, sillä se tieto on pääasiassa luotu Niilo Normaalia ja Sinikka Sopusuhtaista varten. Terveysviranomaistemme on mahdollisesti tyydytettävä sekä OY Elintarviketeollisuus AB:n mielihaluja että hattu kourassa hyväksyttävä muiden sidosryhmiensä mielihaluja. Välillä pitää mennä yli siitä mistä aita on matalin. Välillä jonkun vaikutusvaltaisen terveystieteilijän mielestä pitää väkisin ylittää aita älyttömänkin korkeasta kohdasta. Tästä kompromissien sävyttämästä ratkaisusta Ylermi Yksilö, Sanna Sairasteleva ja Pauli Pullukka ei mahdollisesti löydä pysyvää terveyttä.”
Christer Sundqvist (1957- )

Tuo yksinkertainen terveysmiete on tänään hyvin ajankohtainen. Kohta tiedät miksi. Istuthan tukevasti?

Pohjois-Karjala-projekti (PKP) olisi ravitsemusvalistuksen suhteen muuttunut säälittävästä perseennuolennasta (rasva on pahaa, sokeri on hyvää) arvostettavaksi terveystutkimukseksi, jos olisi otettu huomioon kevytrasvaideologian pönkittämisen sijaan ne raskaasti sokeristetut elintarviketeollisuuden huijaukset, jotka nyt ovat niin selkeästi luettavissa jopa maailman arvostetuimmissa lääkärilehdissä.

Elintarviketeollisuuden ja ravitsemuspolitikoinnin sijaan toteutettuna PKP olisi laajuudessaan voinut osoittaa terveysvalistuksen oikean suunnan. Nyt valittiin tietoisesti hyvin riskialtis asetelma: Rasvasta piti tomerasti valittaa, sillä se oli mahdollisesti sydämelle vaarallista. Toinen tarjolla oleva energiaravintoaine, sokeri eli hiilihydraatti, piti saada terveelliseksi.

Kun väliraportit olivat terveysviranomaistemme luettavissa 1980- ja 1990-luvulla, silloin selkärankainen tutkija, terveysviranomainen, lääkäri ja poliitikko olisi puhaltanut pelin poikki ja julistanut rasvavalistuksen älyttömyydeksi.

Eihän tässä ole mitään mieltä, että virheellisen tiedemallin mukainen valistustyö on vienyt meidät sellaisen sairasteluasetelman äärelle, että lihavuus on epidemiaksi asti riistäytynyt ja harkitaan olisiko diabetesta pidettävä ihmisen perusominaisuutena!

Kansalaiset reagoivat mittavaan terveysharhautukseen minunkin kanavissani. Mitta alkaa olla täysi. Valehtelun pitää loppua! Pitää rehellisesti kertoa, että meitä huijattiin väärälle uralle terveysvalistuksessa. Sokerista piti varoittaa, mutta valittiinkin rasvan demonisointi. Se oli väärin.

Luulisi terveysvalistajiemme istuvan kriisikokouksessa, mutta Suomessa ollaan tietenkin hiirenhiljaa. Liian monella terveysvalistajalla on ansioluettelossa liian raskauttavaa aineistoa, jota sieltä ei saa pois ja anteeksipyyntö olisi tiedemiesuran harakiri.

Kansa saa kuolla, kunhan oma maine pysyy tahrattomana, nämä niljakkeet ajattelevat ja nostavat tästä palkkioitaan ja eläkkeitään sekä pysyvät hiljaa tästä asiasta. Ettei herätettäisi nukkuvaa karhua. Pelätään kansan raivoa.

Ravintotiede on uskontojen kaltainen, kirjoittaa yksi kommentoija. Suuntauksia on lukemattomia ja kunkin kannattaja uskoo omaansa kuin pukki sarviinsa. Suomessa on valtiouskontona hajuton, mauton ja vähän tylsä luterilaisuus. Ravintouskomukset on myöskin valtiollistettu, joita THL:n piispat ja papit saarnaavat. Seurauksena tylsää hengellisyyttä ja vielä tylsempää ruokakulttuuria ja tylsyyshän ei ole koskaan terveyttä edistävää.

Sisäinen korruptio rehottaa ja kaveria ei jätetä. Yksittäiset eläkeikään päässeet terveysviranomaiset ilmoittavat omantunnontuskissaan sellaisia asioita, jotka olisivat olleet elintärkeitä oikeaan aikaan lausuttuina: Rasva ei ole pahin terveytemme nakertaja, vaan se on sokeri…

Mikä on nyt sitten paljastunut?

Toimittaja Anahad O’Connor on eilen kirjoittanut The New York Times -lehdessä elintarviketeollisuuden masinoimasta kampanjasta, jossa rasvasta tehtiin pahis ja sokerista hyvis. Tämä ei yhtään yllätä ainakaan minua, mutta olihan se törkeää toimintaa sokeriteollisuudelta. Syytön rasva joutui syytettyjen penkille ja lapsellisella tavalla virheet toistettiin surullisen kuuluisassa Pohjois-Karjala-projektissa.

Toimittajan kirjoitus perustuu JAMA -lehdessä julkaistuun tiedeselvitykseen laajasta tiedon pimityksestä, politikoinnista ja painostuksesta 1960 -luvulla USA:ssa, jolla kanavoitiin koko terveysvalistus sokeriteollisuudelle mieleiseksi. Rasva piti väkisin saada huonoon valoon, jotta sokeritonnit saataisiin kansalle jakoon. Seuraukset ovat hirvittävät.

Äskettäin paljastuneet asiakirjat kertovat, että sokeriteollisuus maksoi palkkioita tiedemiehille 1960 -luvulla. Maksettujen tiedemiesten tehtävänä oli mitätöidä löytynyt terveyshaitta sokerin ja sydänterveyden välillä. Sen sijaan piti masinoida tutkimuksia ja raportteja, joissa korostuisi Ancel Keysin havainnoima yhteys rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

Ainoastaan sisäiseen käyttöön tarkoitetut sokeriteollisuuden asiakirjat löysi selkärankainen tiedemies Kalifornian yliopistolta. Hätkähdyttävät löydökset julkaistiin tällä viikolla JAMA Internal Medicine -tiedelehdessä.

Vuosikymmeniä jatkunut ravitsemusvalistus on todennäköisesti peräisin näiltä ajoilta ja protestit ovat kaikuneet kuuroille korville. Voitteko kuvitella, että ravitsemussuositukset laaditaan joka kahdeksas vuosi kunnioittaen näitä sokeriteollisuuden epäjaloja periaatteita? Miksi peliä ei heti välittömästi puhalleta poikki ja ravitsemusvalistusta muuteta? Miksi? Kyllä te tiedätte. Niin monen terveysvalistajan maine on vaakalaudalla. Annetaan kokonaisen sukupolven kärsiä sokeriteollisuuden metkuista, sillä kukaan ei halua vaarantaa arvovaltaansa ja asemaansa. Se kuukausipalkka ja ne provisiot ovat niin mukavia saada, että tavattoman suuri epävarmuus uran jatkumisesta huolettaa liikaa. Ugh, olen puhunut, ehkä jo liikaa?

Harhautus on jatkunut meidän päiviimme saakka, sanoo professori Stanton Glantz, joka on yhtenä JAMA -julkaisun kirjoittajana. Julkaisussa kerrotaan miten Sugar Research Foundation (nykyinen nimi on Sugar Association) maksoi kolmelle tutkijalle Harvardin yliopistossa noin 50 000 dollaria. Tällä lahjontasummalla heidän piti julkaista vuonna 1967 harhaanjohtava yhteenveto sokerista, rasvasta ja sydänsairauksista. Yhteenvetoon noukittiin tietoisesti sellaisia tutkimuksia, jotka tukivat näkemystä, että rasva on vaarallista sydänterveydelle ja sokeri on vaaratonta.

Harhautusmielessä laadittu sponsoroitu yhteenveto julkaistiin arvostetussa tiedelehdessä New England Journal of Medicine (N Engl J Med. 1967 Aug 3;277(5):245-7 concl. Dietary fats, carbohydrates and atherosclerotic vascular disease. McGandy RB, Hegsted DM, Stare FJ.) ja loppu onkin sitten historiaa. Rasvasta tehtiin tällä yhteenvedolla pahis ja sokerista terveellisempää.

Sokeriteollisuuden lobbaus ja harhautus ei suinkaan loppunut tähän. Kaikki viittaa siihen, että tätä samaa taktiikkaa on käytetty meidän päiviimme asti ja mammonaan ihastuneet tiedemiehet ja terveysviranomaiset ovat lähteneet tähän ihmishenkiä vaarantaneeseen seikkailuun mukaan.

Tämä on suuri häpeän hetki ravitsemustieteelle.

Miten on mahdollista, että tällainen terveysharhautus meni läpi tiedemaailmassa?

Kukaan niistä harvardilaisista tiedemiehistä, jotka lahjottiin kertomaan valheita, ei enää ole elossa. Näistä ostetuista tiedemiehistä tunnetuin lienee D. Mark Hegsted. Hänestä tuli ravitsemustieteen johtohenkilö Yhdysvaltain maatalousjärjestössä USDA. Sieltäpäin oli helppo jatkaa petkutusten linjalla ja vaikuttaa kansallisiin ravitsemussuosituksiin.

Toimittaja O’Connor kertoo sokeriyhdistys Sugar Associationin myöntäneen, että tiedejuttu kirjoitettiin tietyllä tavalla. Sugar Association puolustelee näkemystään, että taloudellisia sidonnaisuuksia ei ollut pakko ilmoittaa noihin aikoihin ja mainostekstin muotoon kirjoitettu tiedejuttu lipsahti näin maailmanlaajuiseen jakeluun tuhoisin seurauksin.

Mitä ajatuksia tämä terveysharhautus herättää?

Mitä mieltä olet, pitäisikö terveysviranomaistemme taustat penkoa tarkemmin? Sieltä saattaisi löytyä paljon sellaista mikä ei kestä päivänvaloa.

Onko tästä katastrofista mitään opittavissa?

Muutkin kirjoittavat tästä:

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Samperin tunarit”

  1. Kyllä pitää asettaa syytteeseen. Pekka Puskan ansiot PKP:sta vain tupakanpolton vähentämiseen.

  2. Hyvä kirjoitus.
    Fogelholm on tässäkin väärässä:
    ”Luontaisesti sokeria sisältäviä tuotteita voi syödä huoletta, mutta lisätyn sokerin tulisi muodostaa enintään 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista.”
    Linkki: http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001209899.html

    Jos söisi vaikka pari kourallista viikunoita päivittäin, varmaan veren sokeri nousisi liikaa. Kaikki sokeri on haitallista, myös leivän hiilihydraatti.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.