Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?

Kirjoittaja: Pike Hilakari

Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa oman tyttäreni. Vastaus on, että en anna.

HPV-rokote hämmentää lääkäreitäkin

Suomessa käytössä oleva rokote suojaa vain kahdelta virukselta sadasta. Suomessa on arviolta noin 150 tapausta vuodessa, ja yleensä sairastuvat ne, joilla on vilkas seksuaalinen elämä ja vaihtuvat kumppanit.

Olen myös keskustellut rokotehaitoista, hyödyistä ja riskeistä nyt viiden eri lääkärin kanssa, lukuisien sairaanhoitajien ja myös terveydenhoitajien kanssa. Ja näyttää siltä, että rokotteiden haitat puhuttavat alalla työskenteleviä. Siksi tartuimme tilaisuuteen kysyä asiasta tietävältä enemmän. Saimme haastattelun lääkäriltä, joka haluaa pysyä nimettömänä.

”Rokoteohjelmien on uskottu estävän vakavia sairauksia ja edesauttavan edellä mainitun laumaimmuniteetin syntymistä. Turvallisuutta perustellaan rokotusten laajamittaisella käytöllä. Nyt ollaan havahtumassa siihen tosiasiaan, ettei riskejä ole kartoitettu luotettavalla tavalla ja että pelkkien myyntilukujen perusteella ei voida tehdä päätelmiä rokoteohjelmien turvallisuudesta. Riskejä ei luonnollisesti ole olemassa eli toisinsanoen tunnisteta ellei niitä lainkaan tutkita ja mikäli kaikkia yksittäisiä haittailmoituksia pidetään pelkkinä sattumina.
Tällä hetkellä merkittävimmäksi ongelmaksi näkisin koululaisillemme (osana kansallista rokotusohjelmaa) tarjottavan ns. ”tyttöjen juttu” HPV-rokotteen, jolla on todettu ja josta on raportoitu niin meillä kuin muuallakin vakavia, pysyvään invaliditeettiin johtavia haittoja.
Lääketieteelliseen kirjallisuuteen viitaten totean, että riskit ylittävät selvästi tämän rokotteen (sekä Gardasil’n että Cervarix’n) hyödyt. Rokotteen ei ole osoitettu (vielä) vähentävän kuolleisuutta kohdunkaulan syöpään ja kirjallisuudesta löytyy lukuisia tapausselostuksia vakavista jopa kuolemaan johtaneista haittaepäilyistä. Kaksi eri ryhmää ovat lisäksi julkaisseet tapausselostuksia, joissa rokotteen epäillään aiheuttaneen kuukautisten poisjäämisen, minkä on arveltu pitkällä aikavälillä tarkoittavan mahdollisesti lapsettomuutta.
Väistämättä oma uskoni edes tetanusrokotteen hyötyyn ja riskittömyyteen on viimeisten vuosien aikana alkanut horjumaan. Niin perusteellisesti en olen muiden kuin influenssarokotteiden ja HPV-rokotteiden hyötyihin perehtynyt, että uskaltaisin lähteä ottamaan kantaa niiden hyöty/haitta -suhteeseen. Sellainen riippumaton kunnollinen arvio pitäisi kuitenkin ehdottomasti tehdä!
Haittavaikutuksia ei varsinaisesti voi poistaa kehosta, sillä ne syntyvät liiallisen immuunivasteen pohjalta. Suurin osa haitoista kuitenkin väistyy, mutta osa voi jäädä pysyviksi kuten narkolepsia Pandemrix -rokotteen jälkeen.
Lääkärit, sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat eivät yleisesti kerro rokotteiden mahdollisista riskeistä. He luottavat yleisiin kansainvälisesti hyväksyttyihin ohjeistuksiin. Monillakaan ei ole aikaa itse perehtyä rokotetutkimuksiin, niiden luotettavuteen ja rokotteiden terveysriskeihin saati sitten, että monikaan kokisi sellaista vaivannäköä edes tarpeelliseksi. Mahdollisest rokotehaitathan voivat tulla vasta viiveellä, joten niitä ei osata yhdistää edeltäneeseen / edeltäviin rokotteisiin. Tästä hyvänä esimerkkinä mainittakoon unitutkija, professori Markku Partisen kliinisestä havainnosta noussut ’narkolepsia’ -kohu. Yhtenä ongelmana on myös se, että rokotetutkimuksista, niiden tuloksista ja luotettavuudesta puhuvat asiantuntijat leimataan ns. näennäisiksi asiantuntijoiksi.”

 

Tyttöjen juttu

Tyttöjen juttu -sivustolla luonnollisesti suositellaan rokotteen ottamista. Sivuston mukaan HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syövän esiasteita ja näin myös syöpää. Kaiken kaikkiaan rokotteen arvioidaan estävän noin neljä viidestä kohdunkaulan syövästä.

Rokote torjuu jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Juuri nämä HPV-tyypit aiheuttavat suurimman osan syövistä. Yleisin HPV-tyyppi aiheuttaa yksin puolet kaikista kohdunkaulan syöpätapauksista.

Naisilla HPV aiheuttaa myös osan emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. Miehillä HPV aiheuttaa osan peniksen, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. HPV-rokotteella on todennäköisesti tehoa myös näiden syöpien ehkäisyssä. Tietoa rokotussuojasta kertyy parhaillaan.

Rokoteohjelmat ovat kalliita

On myös muistettava, että rokoteohjelma tulee erittäin kalliiksi Suomelle, ja olisi helppo säästökohde talouden kohentamiseksi. Aihetta enemmänkin tutkinut Elina Hytönen kertoo omilla sivuillaan näin:

”Siksi myös pieni Suomi, jonka taloutta Sipiä-Soini-Stubb-hallitus koettaa saada tolpilleen 4 miljardin säästöohjelmalla, suostuu maksamaan yli 50 miljoonaa euroa tuotteesta, joka on tarpeeton, jonka tehoa ei ole vieläkään tieteellisesti todistettu ja joka on terveydelle erittäin haitallinen. 4 miljardia on suurelle lääkeyritykselle pikkusumma, hyväksyttävä myynninedistämiskustannus. Suomelle se on iso raha ja niin on 50 miljoonaakin. Ei sitä saisi panna järjettömyyksiin.”

Tässä linkki Hytösen erittäin hyvään koosteeseen aiheesta.

Tietoa HPV-rokotteista

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta.

 • Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten se ei voi aiheuttaa HPV-infektiota
 • Vaikuttavana aineena on kahden eri papilloomaviruskannan pintaproteiineja.
 • Tehosteaineena on AS04, joka koostuu rasvayhdisteestä (MPL) ja alumiiniyhdisteestä.
 • Apuaineena on suoloja ja puhdistettua vettä.
 • Rokote ei sisällä säilystysaineita.
 • Tietoa Cervarix-rokotteesta (Lääkeinfo.fi)

Cervarix-rokotteen vaikuttavat aineet ovat:

 • Ihmisen papilloomavirustyypin (HPV) 16 L1-proteiinia 20 µg
 • Ihmisen papilloomavirustyypin (HPV) 18 L1-proteiinia 20 µg
 • AS04-adjuvantti, joka sisältää:
  • 3-O-desasyyli-4’-monofosforyylilipidi A:ta (MPL) 50 µg
  • adsorboituna alumiinihydroksidiin, hydratoituun (Al(OH)3) tot. 0,5 mg Al 3+
  • L1-proteiini viruksen kaltaisessa (ei infektiota aiheuttava) hiukkasmuodossa (VLP), joka on valmistettu rekombinantti-DNA-tekniikalla baculovirusekspressiosysteemissä. Tämä systeemi käyttää Trichoplusia ni -hyönteisestä saatuja Hi-5 Rix4446 -soluja.
  • Muut aineosat ovat natriumkloridi (NaCl), natriumdivetyfosfaattidihydraatti (NaH2PO 4.2H2O) ja injektionesteisiin käytettävä vesi.

Toinen markkinoilla oleva HPV-rokote on Gardasil:

Tietoa Gardasil-rokotteesta (Lääkeinfo.fi)

 

Haittavaikutukset mahdollisia

Rokotteen antaman suojan kestoa ei tällä hetkellä tiedetä. Pitkän aikavälin seurantatutkimuksia on meneillään, näillä tutkimuksilla määritetään tarvitaanko tehosterokotusta.

Kliinisissä tutkimuksissa suun kautta otettavat ehkäisytabletit tai muut ehkäisymenetelmät eivät vähentäneet Gardasilin antamaa suojaa.

Kuten muidenkin rokotteiden osalta, tavanomaisesta käytöstä ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat mm. rauhasten turvotus (kaulassa, kainalossa, nivusissa), lihasheikkous, epänormaalit tuntemukset, pistely käsivarsissa, jaloissa ja ylävartalolla, tai sekavuus (Guillain–Barrén oireyhtymä, akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti), huimaus, oksentelu, nivelkipu, lihaskipu, epätavallinen väsymys, heikkous, vilunväristykset, yleinen sairauden tunne ja verenvuotojen tai mustelmien esiintyminen normaalia helpommin ja ihoinfektiot injektiokohdassa.

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan liitteeseen kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta. Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

Tärkeä linkki: http://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_turvallisuus/haittavaikutukset

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

8 thoughts on “HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?”

 1. Sisareni kirjoittaa: ” Kotiin tuli lupalappu kysely. Ja myös ukaasi että voidaan rokottaa vanhemman vastustuksesta huolimatta jos katsotaan että lapsi on kykenevä tekemään itse päätöksen. 12 vuotias? ! Sitä ihmettelen että miksi uhataan rokottamisella. Ei missään muissa rokotteissa tule uhkailua mukana. Ja että 12 vuotias voi olla kykenevä tekemään itse päätöksen jos ei ole edes keskusteltu miksi rokotetaan”

 2. Hyvä kirjoitus. Olin tyttäreni luokalta ainoa vanhempi, joka ehdottomasti kielsi tyttäreltään rokotuksen. Ja olen entinen lääkealan tuotespesialisti, joten mistään lääkevastaisuudesta ei ole kyse. Ihan todella uskomatonta on se, että 12-vuotias muka voisi päättää tällaisesta itse. Vanhemmat sokeasti seuraavat yleisiä suosituksia, sääli.

 3. Nyt alkoi kyllä ihan oikeasti pelottamaan. Tänään oli koulussa hpv rokotus ja tietenkin otin sen ku juurikin tyttöjen jutut sivustolla niinpaljon kehuttiin….nyt jos tän rokotteen takia kuolen tai jotai nii vannon et se tyttöjen juttu sivusto on pahoissa vaikeuksissa :'((

 4. Törkeintä on mielestäni se, että jo HPV:n sairastaneet (n. 1/3 saa sen jo lapsena) altistuvat jopa 40% LISÄÄNTYNEELLE riskille kohdunkaulan syöpään, jos heille annetaan rokotus. Tätä ei Tyttöjen-Juttu tietenkään kerro. Tämän estämiseksi kaikki rokotettavat pitäisi seuloa ennen rokottamista vasta-aineiden selvittämiseksi. Eettisesti tuon kertomatta jättäminen on suorastaan rikollista! http://turpaduunari.fi/tiesitko-taman-rokotteista/

 5. Tämä on niin tärkeä aihe ja tästä pitäisi edelleen puhua enemmän ja saada tietoa mahd.monille vanhemmille. On todella kyseenalainen rokote ja myös Suomen terveysviranomaisten toiminta, että antavat rokottaa tyttöjä, vaikka riskit on suuret. Juurikin espoolaisessa koulussa kaikki muut tyttäreni luokkakaverit ottivat rokotteen, paitsi tyttäreni, koska kielsin sen ehdottomasti. Mutta tuo painostus, että rokotetaan vanhemman mielipiteestä välittämättä on kyllä kaiken huippu…

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.