Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tiesitkö tämän rokotteista?

Rokotteiden testaus

Moni varmaankin luulee, että rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia etsittäisiin vertaamalla rokotettuja rokottamattomiin tai sellaisiin, joille annettava plasebo sisältäisi vain haitattomaksi tunnettua ainetta esim. suolaliuosta. Näin ei kuitenkaan ole. Plaseboryhmä rokotetaan toisella rokotteella, jossa on jokseenkin samat adjuvantit eli tehosteaineet, jotka piiskaavat immuunijärjestelmän ylikierroksille. Tyypillisimmät tehoaineet ovat alumiini ja polysorbaatti 80. Yksi yleisimmistä ”plaseboista” on Hepatiitti A rokote. Elohopeaa (thiomersal) käytetään rokotteen säilyvyyden parantamiseen samoin formaldehydiä.

Tämä on harhaanjohtavaa. Ketä kiinnostaa mikä on tulos, jos hänet rokotetaan samoilla elohopeaa ja alumiiniadjuvantteja sisältävällä rokotteella kuin tutkimusryhmä? Minua ainakin kiinnostaisi verrata rokottamattomia rokotettuihin. Yleensä haittavaikutukset liittyvätkin juuri noihin adjuvantteihin, jotka ärsyttävät immuunijärjestelmää saadakseen rokotteelle paremman immuunivasteen (tehon). Todelliset haitat jäävät siten pimentoon, kun verrataan kahta haitallista rokotetta toisiinsa. Lisäksi ne heikentävät vastustuskykyä liikkeellä olevia taudinaiheuttajia vastaan – siis sellaisia, joita vastaan rokote ei ole suunnattu.

Rokotteiden teho

Luulitko, että et sairastu, jos olet saanut rokotteen? Luulit väärin. Tässä on tietysti rokotekohtaisia eroja.

Jokavuotiset flunssarokotukset
Riippumattoman ja arvostetun Cochrane instituutin sivuilta löytyy tutkittua tietoa flunssarokotusten hyödystä.

”The preventive effect of parenteral inactivated influenza vaccine on healthy adults is small: at least 40 people would need vaccination to avoid one ILI case (95% confidence interval (CI) 26 to 128) and 71 people would need vaccination to prevent one case of influenza (95% CI 64 to 80). Vaccination shows no appreciable effect on working days lost or hospitalisation.”

Neljäkymmentä ihmistä pitää rokottaa, että yksi säästyisi ”nuhakuumeelta” (Influenza Like Illness) ja 71 pitää rokottaa, jotta vältettäisiin yhden ihmisen sairastuminen influenssaan. Flunssarokotteesta ei ole sanottavaa hyötyä mitä tulee menetettyihin työpäiviin tai sairaalahoidon tarpeeseen.

Talven 2014-15 flunssarokotteen tehokkuus oli kaiken lisäksi yksi alhaisimmista, vain 23%. Tehokkuus on vaihdellut viimeisen kymmenen vuoden aikana vain 10%:sta korkeintaan 60%:iin. Keskimääräinen teho on himpun verran päälle 40%. Tuo tarkoittanee sitä, että keskimäärin 60% sairastuu rokotteesta huolimatta? Olisiko parempi hoitaa itseään riittävän runsaalla annoksella D-vitamiinia? Tässä tutkimuksessa D-vitamiinia nauttineista koululaisista 42% vähemmän sairastui influenssaan. Ja mikä tärkeintä, täysin ilman haittavaikutuksia. Annos oli 1200IU eli 30mcg. Teho olisi saattanut olla parempi, jos annos olisi ollut 50 tai 100mcg, kuten Suomessa vielä 60-luvulla.

HPV eli papilloomaviruksen torjunta (tavoitteena kohdunkaulasyöpien vähentäminen)
HPV rokote ei myöskään suojaa kaikilta yli 100 eri tyyppiseltä papilloomavirukselta, joten papa-kokeissa on käytävä joka tapauksessa.

Suomessa syövän esiintyvyys on jo minimaalista, joten siltäkin kantilta aika kyseenalainen hankinta. Lisäksi kohdunkaulan syöpä on Suomessa naisten syövistä vasta 19 yleisin (vaikka maailmalla se on naisten syövistä sijalla 3).
Incidence
Lähde: Women and cervical cancer in the EU 1/2013
Sellaisilla henkilöillä, jotka ovat jo saaneet papilloomaviruksen ja parantuneet siitä, HPV rokotus aiheuttaa kohdunkaulansyöpäriskin suurenemisen. Tiettävästi ketään rokotettavia ei kuitenkaan testata, vaikka rokottamisella voidaan aiheuttaa vaaran lisääntyminen 31-48%:
(Taulukko FDA:n muistiosta 15.10.2009 s.218)

Table136
Kuten Rin­ta­la tutkimuksessaan toteaa vuo­den iäs­sä jo kol­man­nek­sel­la tut­ki­tuis­ta vau­vois­ta oli ve­res­sään omia HPV-vas­ta-ai­nei­ta. Näi­den vas­ta-ai­nei­den esiin­ty­minen edel­lyt­tää Rin­ta­lan mu­kaan al­tis­tu­mis­ta mel­ko suu­rel­le mää­räl­le vi­ruk­sia. Siis arviolta kolmannes lisää tietämättään riskiään jopa yli 40% ottamalla rokotteen! Ei kovinkaan eettistä jättää tuo kertomatta rokotettaville! Tyttöjen juttu -sivuilla vastataan että ”Mitään haittaa ei ole siitä, että ottaa rokotteen, vaikka on jo ehtinyt saada tartunnan.”

Tässä taulukossa on Cervarixin tehokkuus eri viruskantoja vastaan verrattuna rokottamattomaan ryhmään
(Hepatiitti A plasebo). Keltaisella olen merkinnyt oikeat luvut – siis sisältää myös sellaiset rokotteensaajat, joilla on jo viruksen vasta-aineita eli ovat sairastaneet HPV:n. Tämähän on tilanne todellisuudessa, koska kaikki rokotetaan. Kyllä THL:n tuo pitäisi tietää eikä markkinoida katteettomilla lupauksilla 80% tehosta (”Rokote estää 4 viidestä kohdunkaulan syövästä”). Tämä väärä tieto on edelleen tyttöjenjuttu.fi FAQ palstalla. Todellisuudessahan tuota ei edes vielä tiedetä. Tiedetään vain se, että HPV virustartunnat vähenevät ehkä jopa 90% (koskee niitä paria HPV-virustyyppiä).
(Taulukko GSK:n sivuilta CERVARIX-PI-PIL.PDF)
cervarix

Vähemmilläkin rokotteilla saavutettavissa sama hyöty?
Cervarix rokotetta annetaan 3 annosta, vaikka 1 annos näyttäisi olevan tehokkaampi kuin 2 annosta (kappale 4.4):

endpoint

Miksi? Lääketehdas tietysti nettoaa enemmän? Vai onko kenties sopimus sellainen, että on hinnoiteltu 3 pistoksen mukaan ja kun valtaosa ei ota kuin yhden niiden sivuvaikutusten vuoksi niin hukkaan menee 2/3 rahoista?

Cervarix rokotteen antama suoja on kahden laajan tutkimuksen mukaan yhtä hyvä otettaessa vain yksi annos kuin 2-3 annosta. Miksi siis lääketehtaat tyrkyttävät 3 annosta ja lisäävät siten potilaan riskiä ilman, että siitä olisi vastaavaa hyötyä (paitsi lääketehtaalle)?

Sinänsähän tuo on hyvä asia, koska ilmeisesti valtaosa rokotetuista keskeyttää ekan annoksen jälkeen:

”Vaccine efficacy is currently defined after three doses are administered. USA and European data show that less than 20% of 13-year-old girls have received all three doses of vaccine [117, 118] with anecdotal evidence indicating that only a fraction of those receiving three doses received all three doses within the one year time span for the expected efficacy to ensue.”

Pitäisi vaan ne sopimukset olla sitten sen mukaisia, että on hinnoiteltu jaettujen annosten mukaan. Onko?

HPV rokotteen julkituonnissa olisi mieluummin pitänyt esittää päätöstä tukevia faktoja mieluummin kuin kermakuorrutettuja Tyttöjen juttuja. Se ei palvele asiakasta. Sekä Gardasilin että Cervarixin kehitystyössä mukana ollut lääkäri Diane Harper sanookin pätevästi:

”Olen sanonut ensimmäisestä päivästä lähtien, että tämän rokotten käyttöpäätöksen pitää pohjautua täysin avoimeen tiedon saantiin Papa testausten ja HPV rokotteiden eduista ja haitoista. Päätös rokottautumisesta pitää olla naisen oma (tai lapsen vanhempien) eikä lääkärin tai lääkintäviranomaisorganisaation, koska rokotus sisältää henkilökohtaisen riskin jonka vain henkilö itse voi arvioida.”

Miksi tuon tasoista tietoa ei ole THL:n sivuilta saatavilla?
THL:n rokotetutkija:

Meillä on kaikki syy olettaa, että uusi papilloomarokote on turvallinen: http://yle.fi/uutiset/thln_rokotetutkija_meilla_on_kaikki_syy_olettaa_etta_uusi_papilloomarokote_on_turvallinen/6900751?origin=rss

Haitat suurempia kuin hyödyt?

Nämä em. rokotteet ovat lääketehtaiden kermankuorintatuotteita ja jokaisen kannattaa käyttää omia aivojaan punnitessaan hyötyjä ja haittoja. Riski rokotteesta voi olla suurempi kuin itse sairaudesta. Rokottautumalla riskin ottaa tässä ja nyt, ilman rokottamista riski ei ehkä koskaan toteudu.

Suomessa ylivoimaisesti tunnetuin haittavaikutus on ollut sikaflunssarokotusten aiheuttamat narkolepsiatapaukset.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/isan-epatoivoinen-tarina-kaksi-lastani-sairastui-narkolepsiaan-rokotteen-jalkeen-vuodet-yhta-helvettia/5807154

Rokotteiden sisältämä alumiini on tutkitusti vahingollinen ja johtaa liikehermoston vaurioihin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819810/

Lisäksi pitää ottaa huomioon eri rokotusten kumuloituvat vaikutukset. Missä vaiheessa kamelin selkä taittuu ts. immuunijärjestelmä ei enää kestä toistuvia ärsytyksiä, vaan jää pysyvästi ylikierroksille ja aiheuttaa jonkun toissijaisen autoimmuunisairauden? Rokotteiden yhteydessä on mainittu narkolepsia, Guillain-Barre -oireyhtymä (halvaus), Gulf-War syndrome, myofasciitis, encephalitis ja autismi.

Laaja rokoteohjelma ei myöskään takaa parempaa väestön terveyttä. Yhdysvalloissa on maailman laajin ja osittain pakollinen rokoteohjelma (26 eri rokotetta 1 ikävuoteen mennessä, Suomessa 12), silti lapsikuolleisuustilasto ei ole erityisen mairitteleva: viimeinen eli huonoin sija 34 maan joukossa huolimatta suurimmasta määrästä rokotuksia. Sattumaako? Vai lääketehtaiden lobbauksen tulosta?

CDC skandaalin jälkimainingeissa
Jotkin tutkimukset esittävät, että mitään yhteyttä rokotteiden lisääntymisellä ja autismin yleistymisellä ei ole. Reaalimaailman havainnot kuitenkin jättävät vahvan epäilyn – miten ihmeessä muutaman vuosikymmenen takaisesta 1/10000 lukemasta on tultu n. 1/50 esiintymiseen (USA)? Lisäksi viime vuonna CDC:n viranomainen tunnusti, että MMR (=MPR, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) rokotteen aiheuttamia autismitapauksia oli peitelty. Siitä tehtiin elokuva, mutta se vedettiin yllättäen Tribeca elokuvajuhlien ohjelmistosta maaliskuussa 2016  tässä elokuvan traileri (suom. tekstitys). Sen esittämistä oli ehdottanut Tribeca elokuvafestivaalien perustajajäsen Robert de Niro, jonka lapsi on autistinen. Hän toivoi avointa keskustelua, mutta sitä ei näköjään sallita?
Muita tutkimuksia ja tiedotteita rokotusten ja autismin yhteydestä:
http://cid.oxfordjournals.org/content/48/4/456.full
http://www.webmd.com/brain/autism/searching-for-answers/vaccines-autism
http://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

Suhtautuminen rokotteisiin ja niiden turvallisuuteen on eri maissa kovin erilaista. Kun australialainen ministeri erehtyi sanomaan, että ”lasten rokottamiseen ei liity riskejä” siitä syntyi skandaali ja vaatimuksia ministerin erosta. Kun suomalainen lehtiotsikko kertoo melkein saman asian ”rokote on turvallinen”, vaikka vauva on kuollut rokotusta seuraavana päivänä – syvä mediahiljaisuus. Sehän johtuu aivan varmasti jostakin muusta. Syytä ei tietenkään voi kertoa, koska kyseessä on yksittäistapaus.

Vaikka riski on pieni niin se on aina olemassa.

Muut kuin lypsylehmärokotteet

Vaikka otin ylläolevassa hyvinkin kriittisen kannan muutamaan rokotteeseen, en vastusta vakavien sairauksien pitämistä aisoissa rokotteilla. Ne ovat osoittaneet tehonsa esimerkiksi sellaisissa taudeissa, kuten isorokko ja polio. Näiden tautien kuolonuhrit laskettaisiin aivan eri mittakaavalla ja siksi kohtuullinen riski niiden voittamiseksi kannattaa ottaa.

Jokaisen on itse punnittava rokotteen antama hyöty ja millaisen riskin on valmis ottamaan itselleen tai lapselleen. Kaikki lääkäritkään eivät ole yksimielisiä siitä, että kaikille pitäisi antaa kaikki rokotteet ja että ne olisivat 100% turvallisia. Jos lääkäritkään eivät seiso yhden totuuden takana niin miksi muiden pitäisi?

doctors

Kuva kirjasta – Medical Doctors Opposed to Forced Vaccinations
Toivottavasti Suomessa ei koskaan ajauduta tilanteeseen, jossa rokottamatta jättäminen voisi merkitä yksilön sulkemista pois koulusta tai työpaikalta, kuten USA:ssa.

 

 

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

 

4 thoughts on “Tiesitkö tämän rokotteista?”

  1. Rokotteista käytävä keskustelu on tähän asti ollut aika joko-tai tyyppistä: joko uskot täysin rokotteiden autuuteen tai olet toisinajatteleva kerettiläinen. Onneksi löytyy omilla aivoillaan ajattelevia lehdistönkin edustajia. Jani Kaaro on kirjoittanut varsin osuvasti asiaintilaa kuvaavan artikkelin 11.7.2016. Tällaista tasapuolista ja kiihkotonta kirjoittelua saisi olla enemmänkin.
    http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225576

  2. ”Toivottavasti Suomessa ei koskaan ajauduta tilanteeseen, jossa rokottamatta jättäminen voisi merkitä yksilön sulkemista pois koulusta tai työpaikalta, kuten USA:ssa.” Ja vain reilu 2 vuotta myöhemmin tämä on todellisuutta. Uuden tartuntatautilain voimaan tulon jälkeen useita sote-alan työntekijöitä on uhkailtu, kiristetty, annettu varoituksia, jätetty työsopimuksia uusimatta tehottoman influnssarokotteen vuoksi.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.