Valikko Sulje

HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?

Kirjoittaja: Pike Hilakari

Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa oman tyttäreni. Vastaus on, että en anna.

HPV-rokote hämmentää lääkäreitäkin

Suomessa käytössä oleva rokote suojaa vain kahdelta virukselta sadasta. Suomessa on arviolta noin 150 tapausta vuodessa, ja yleensä sairastuvat ne, joilla on vilkas seksuaalinen elämä ja vaihtuvat kumppanit.

Olen myös keskustellut rokotehaitoista, hyödyistä ja riskeistä nyt viiden eri lääkärin kanssa, lukuisien sairaanhoitajien ja myös terveydenhoitajien kanssa. Ja näyttää siltä, että rokotteiden haitat puhuttavat alalla työskenteleviä. Siksi tartuimme tilaisuuteen kysyä asiasta tietävältä enemmän. Saimme haastattelun lääkäriltä, joka haluaa pysyä nimettömänä.

”Rokoteohjelmien on uskottu estävän vakavia sairauksia ja edesauttavan edellä mainitun laumaimmuniteetin syntymistä. Turvallisuutta perustellaan rokotusten laajamittaisella käytöllä. Nyt ollaan havahtumassa siihen tosiasiaan, ettei riskejä ole kartoitettu luotettavalla tavalla ja että pelkkien myyntilukujen perusteella ei voida tehdä päätelmiä rokoteohjelmien turvallisuudesta. Riskejä ei luonnollisesti ole olemassa eli toisinsanoen tunnisteta ellei niitä lainkaan tutkita ja mikäli kaikkia yksittäisiä haittailmoituksia pidetään pelkkinä sattumina.
Tällä hetkellä merkittävimmäksi ongelmaksi näkisin koululaisillemme (osana kansallista rokotusohjelmaa) tarjottavan ns. ”tyttöjen juttu” HPV-rokotteen, jolla on todettu ja josta on raportoitu niin meillä kuin muuallakin vakavia, pysyvään invaliditeettiin johtavia haittoja.
Lääketieteelliseen kirjallisuuteen viitaten totean, että riskit ylittävät selvästi tämän rokotteen (sekä Gardasil’n että Cervarix’n) hyödyt. Rokotteen ei ole osoitettu (vielä) vähentävän kuolleisuutta kohdunkaulan syöpään ja kirjallisuudesta löytyy lukuisia tapausselostuksia vakavista jopa kuolemaan johtaneista haittaepäilyistä. Kaksi eri ryhmää ovat lisäksi julkaisseet tapausselostuksia, joissa rokotteen epäillään aiheuttaneen kuukautisten poisjäämisen, minkä on arveltu pitkällä aikavälillä tarkoittavan mahdollisesti lapsettomuutta.
Väistämättä oma uskoni edes tetanusrokotteen hyötyyn ja riskittömyyteen on viimeisten vuosien aikana alkanut horjumaan. Niin perusteellisesti en olen muiden kuin influenssarokotteiden ja HPV-rokotteiden hyötyihin perehtynyt, että uskaltaisin lähteä ottamaan kantaa niiden hyöty/haitta -suhteeseen. Sellainen riippumaton kunnollinen arvio pitäisi kuitenkin ehdottomasti tehdä!
Haittavaikutuksia ei varsinaisesti voi poistaa kehosta, sillä ne syntyvät liiallisen immuunivasteen pohjalta. Suurin osa haitoista kuitenkin väistyy, mutta osa voi jäädä pysyviksi kuten narkolepsia Pandemrix -rokotteen jälkeen.
Lääkärit, sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat eivät yleisesti kerro rokotteiden mahdollisista riskeistä. He luottavat yleisiin kansainvälisesti hyväksyttyihin ohjeistuksiin. Monillakaan ei ole aikaa itse perehtyä rokotetutkimuksiin, niiden luotettavuteen ja rokotteiden terveysriskeihin saati sitten, että monikaan kokisi sellaista vaivannäköä edes tarpeelliseksi. Mahdollisest rokotehaitathan voivat tulla vasta viiveellä, joten niitä ei osata yhdistää edeltäneeseen / edeltäviin rokotteisiin. Tästä hyvänä esimerkkinä mainittakoon unitutkija, professori Markku Partisen kliinisestä havainnosta noussut ’narkolepsia’ -kohu. Yhtenä ongelmana on myös se, että rokotetutkimuksista, niiden tuloksista ja luotettavuudesta puhuvat asiantuntijat leimataan ns. näennäisiksi asiantuntijoiksi.”

 

Tyttöjen juttu

Tyttöjen juttu -sivustolla luonnollisesti suositellaan rokotteen ottamista. Sivuston mukaan HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syövän esiasteita ja näin myös syöpää. Kaiken kaikkiaan rokotteen arvioidaan estävän noin neljä viidestä kohdunkaulan syövästä.

Rokote torjuu jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Juuri nämä HPV-tyypit aiheuttavat suurimman osan syövistä. Yleisin HPV-tyyppi aiheuttaa yksin puolet kaikista kohdunkaulan syöpätapauksista.

Naisilla HPV aiheuttaa myös osan emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. Miehillä HPV aiheuttaa osan peniksen, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä. HPV-rokotteella on todennäköisesti tehoa myös näiden syöpien ehkäisyssä. Tietoa rokotussuojasta kertyy parhaillaan.

Rokoteohjelmat ovat kalliita

On myös muistettava, että rokoteohjelma tulee erittäin kalliiksi Suomelle, ja olisi helppo säästökohde talouden kohentamiseksi. Aihetta enemmänkin tutkinut Elina Hytönen kertoo omilla sivuillaan näin:

”Siksi myös pieni Suomi, jonka taloutta Sipiä-Soini-Stubb-hallitus koettaa saada tolpilleen 4 miljardin säästöohjelmalla, suostuu maksamaan yli 50 miljoonaa euroa tuotteesta, joka on tarpeeton, jonka tehoa ei ole vieläkään tieteellisesti todistettu ja joka on terveydelle erittäin haitallinen. 4 miljardia on suurelle lääkeyritykselle pikkusumma, hyväksyttävä myynninedistämiskustannus. Suomelle se on iso raha ja niin on 50 miljoonaakin. Ei sitä saisi panna järjettömyyksiin.”

Tässä linkki Hytösen erittäin hyvään koosteeseen aiheesta.

Tietoa HPV-rokotteista

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta.

 • Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten se ei voi aiheuttaa HPV-infektiota
 • Vaikuttavana aineena on kahden eri papilloomaviruskannan pintaproteiineja.
 • Tehosteaineena on AS04, joka koostuu rasvayhdisteestä (MPL) ja alumiiniyhdisteestä.
 • Apuaineena on suoloja ja puhdistettua vettä.
 • Rokote ei sisällä säilystysaineita.
 • Tietoa Cervarix-rokotteesta (Lääkeinfo.fi)

Cervarix-rokotteen vaikuttavat aineet ovat:

 • Ihmisen papilloomavirustyypin (HPV) 16 L1-proteiinia 20 µg
 • Ihmisen papilloomavirustyypin (HPV) 18 L1-proteiinia 20 µg
 • AS04-adjuvantti, joka sisältää:
  • 3-O-desasyyli-4’-monofosforyylilipidi A:ta (MPL) 50 µg
  • adsorboituna alumiinihydroksidiin, hydratoituun (Al(OH)3) tot. 0,5 mg Al 3+
  • L1-proteiini viruksen kaltaisessa (ei infektiota aiheuttava) hiukkasmuodossa (VLP), joka on valmistettu rekombinantti-DNA-tekniikalla baculovirusekspressiosysteemissä. Tämä systeemi käyttää Trichoplusia ni -hyönteisestä saatuja Hi-5 Rix4446 -soluja.
  • Muut aineosat ovat natriumkloridi (NaCl), natriumdivetyfosfaattidihydraatti (NaH2PO 4.2H2O) ja injektionesteisiin käytettävä vesi.

Toinen markkinoilla oleva HPV-rokote on Gardasil:

Tietoa Gardasil-rokotteesta (Lääkeinfo.fi)

 

Haittavaikutukset mahdollisia

Rokotteen antaman suojan kestoa ei tällä hetkellä tiedetä. Pitkän aikavälin seurantatutkimuksia on meneillään, näillä tutkimuksilla määritetään tarvitaanko tehosterokotusta.

Kliinisissä tutkimuksissa suun kautta otettavat ehkäisytabletit tai muut ehkäisymenetelmät eivät vähentäneet Gardasilin antamaa suojaa.

Kuten muidenkin rokotteiden osalta, tavanomaisesta käytöstä ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat mm. rauhasten turvotus (kaulassa, kainalossa, nivusissa), lihasheikkous, epänormaalit tuntemukset, pistely käsivarsissa, jaloissa ja ylävartalolla, tai sekavuus (Guillain–Barrén oireyhtymä, akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti), huimaus, oksentelu, nivelkipu, lihaskipu, epätavallinen väsymys, heikkous, vilunväristykset, yleinen sairauden tunne ja verenvuotojen tai mustelmien esiintyminen normaalia helpommin ja ihoinfektiot injektiokohdassa.

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan liitteeseen kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta. Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

Tärkeä linkki: http://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_turvallisuus/haittavaikutukset

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

8 Comments

 1. Päivi

  Tämä on niin tärkeä aihe ja tästä pitäisi edelleen puhua enemmän ja saada tietoa mahd.monille vanhemmille. On todella kyseenalainen rokote ja myös Suomen terveysviranomaisten toiminta, että antavat rokottaa tyttöjä, vaikka riskit on suuret. Juurikin espoolaisessa koulussa kaikki muut tyttäreni luokkakaverit ottivat rokotteen, paitsi tyttäreni, koska kielsin sen ehdottomasti. Mutta tuo painostus, että rokotetaan vanhemman mielipiteestä välittämättä on kyllä kaiken huippu…

 2. Ari

  Törkeintä on mielestäni se, että jo HPV:n sairastaneet (n. 1/3 saa sen jo lapsena) altistuvat jopa 40% LISÄÄNTYNEELLE riskille kohdunkaulan syöpään, jos heille annetaan rokotus. Tätä ei Tyttöjen-Juttu tietenkään kerro. Tämän estämiseksi kaikki rokotettavat pitäisi seuloa ennen rokottamista vasta-aineiden selvittämiseksi. Eettisesti tuon kertomatta jättäminen on suorastaan rikollista! http://turpaduunari.fi/tiesitko-taman-rokotteista/

 3. Juuri rokotuksen saanut

  Nyt alkoi kyllä ihan oikeasti pelottamaan. Tänään oli koulussa hpv rokotus ja tietenkin otin sen ku juurikin tyttöjen jutut sivustolla niinpaljon kehuttiin….nyt jos tän rokotteen takia kuolen tai jotai nii vannon et se tyttöjen juttu sivusto on pahoissa vaikeuksissa :'((

 4. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari

 5. Joanna

  Hyvä kirjoitus. Olin tyttäreni luokalta ainoa vanhempi, joka ehdottomasti kielsi tyttäreltään rokotuksen. Ja olen entinen lääkealan tuotespesialisti, joten mistään lääkevastaisuudesta ei ole kyse. Ihan todella uskomatonta on se, että 12-vuotias muka voisi päättää tällaisesta itse. Vanhemmat sokeasti seuraavat yleisiä suosituksia, sääli.

 6. Paluuviite:Terveydenhuolto – Gender Egalitarian Finland ry

 7. Helipe

  Sisareni kirjoittaa: ” Kotiin tuli lupalappu kysely. Ja myös ukaasi että voidaan rokottaa vanhemman vastustuksesta huolimatta jos katsotaan että lapsi on kykenevä tekemään itse päätöksen. 12 vuotias? ! Sitä ihmettelen että miksi uhataan rokottamisella. Ei missään muissa rokotteissa tule uhkailua mukana. Ja että 12 vuotias voi olla kykenevä tekemään itse päätöksen jos ei ole edes keskusteltu miksi rokotetaan”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!