Valikko Sulje

Hylkääminen – muutoksen alku

Koska läheiseni on alkoholisti, tiedän että sen salaaminen ei paranna. Koska läheiseni on alkoholisti, on hänelle aivan sama, mitä se maksaa. Koska läheiseni on holisti, hän osaa kaikki keinot, miten saada itselleen lisää juomaa, miten saada siihen rahaa ja miten kiristää ja uhkailla, ja miten tarttua oikeisiin sanavalintoihin ja manipuloida toinen haluamallaan tavalla.

Koska minulle alkoholistin hylkääminen oli ainoa keino auttaa, tein sen. Koska asian esille tuominen oli parasta auttamista ainakin itselleni, tein sen. Vaikka sain syyt niskoilleni, ja minutkin hylättiin, niin se oli sen arvoista. Ihan vain siksi, että olen arvokas ja minun tai muiden läheisteni ei tarvitse kärsiä toisen sairaudesta tai riippuvaisuudesta.

Mutta aina löytyy uusi auttaja tai auttajia, manipuloitavia – aina. Kunnes se pohja tulee vastaan – ehkä.

Alkoholisti on älykäs. Hän voi olla myös turhautunut, jos hän ei pääse käyttämään kaikkia voimavarojaan, ja sitten se kohdistuukin vain yhteen asiaan, siihen seuraavaan hörppyyn. Jos sen saman voimavaran käyttäisi johonkin muuhun tarkoitukseen, niin tässä maassa tapahtuisi ihmeitä.

Ihmeisiin minä uskon ja vahvasti. Vaikka joskus tuntuu, että sitä on joutunut ja joutuu tarpeettomasti kestämään läheistensä kiukuttelua, arvostelua, syyllistämistä, vaatimuksia ja odotuksia – täysin tarpeetonta henkistä väkivaltaa. Vaikka miten olisi lehmänhermoinen, voi sitä joskus itkupotkuraivostua, menettää malttinsa, hyperventiloida ja kuitenkin antaa anteeksi kaiken – aivan kaiken.

Ihan vain siksi, että anteeksi antaminen on parasta hyvinvointia – niin kuin myös hylkääminen, varsinkin alkoholistille. Hän ei sitä välttämättä ymmärrä heti, mutta ainakin itselle se tuo paremman elämän, koska olemme loppujen lopuksi vastuullisia vain omasta elämästämme.

Hylkääminen, mahdollisuus muutokseen, jos mikään muu ei auta.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *